46. schôdza

18.6.2019 - 28.6.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2019 o 18:48 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:23

Irén Sárközy
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo aj za ústretovosť. Podávam v rámci rozpravy pozmeňujúci návrh. Pozmeňujúci návrh, teda návrhom vypúšťa sa povinnosť ústavných orgánov zasielať stredisku vyjadrenia v lehote do 30 dní a ďalší bod pozmeňovacieho návrhu je legislatívne technická úprava.
Prečo podávam tento pozmeňujúci návrh? Dôvodom je to, že voči ustanoveniu bolo namietané, že je krátka, hoci je to poriadková lehota, a viedla by k zbytočnému formalizmu. To znamená, že orgány by boli nútené reagovať ad hoc a bezobsažne v plánovanej a teda v tej stanovenej poriadkovej lehote. Zároveň je ustanovenie vnímané aj ako neštandardné v tom zmysle, že nezávislá právnická osoba žiada plnenie istej informačnej alebo oznamovacej povinnosti od najvyšších ústavných orgánov.
Dovoľte mi ešte prečítať text pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci návrh poslankyne Irén Sárközy k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 308/1993 Z. z. o zriadení Slovenského národného strediska pre ľudské práva v znení neskorších predpisov.
1. V čl. I bod 2 sa v § 1 vypúšťa odsek 7.
Nasledujúce odseky sa primerane prečíslujú.
2. V čl. I bod 27 v § 3da ods. 5 sa slová "§ 1 ods. 9" nahrádzajú slovami "§ 1 ods. 8".
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2019 o 18:23 hod.

Ing. JUDr.

Irén Sárközy

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:25

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dovoľte, aby som reagoval predovšetkým na pána poslanca Žarnaya aj ostatných rečníkov, ktorí ešte vystúpili predtým v rozprave. No je málo takých tém, ktoré slovenská politika, či to je vláda alebo parlament s rôznymi koalíciami alebo s rôznou väčšinou, nevedela doriešiť za deväť rokov. Odvtedy sa ťahá vlastne toto neriešenie toho problému, aby sme vyhoveli parížskym princípom, alebo aby to naše národné stredisko pre ľudské práva malo kategóriu A, aby sme dostatočným aj materiálno-technickým, aj personálnym vybavením vedeli vybaviť agendu, ktorá patrí do pôsobnosti strediska pre ľudské práva.
Tú agendu, ktorú týmto zákonom ešte navyše dávame stredisku, to je tá národná organizácia pre ľudské práva, prináša ďalšie výdavky, ktoré sú kryté teraz vlastne s tým, že ministerstvo financií dalo zelenú tomuto návrhu zákona, ale nie je doriešený ešte stále rad, rad otázok, ktoré sme my mysleli, že po sérii rokovaní, ktoré ministerstvo absolvovalo ešte dávno pred mojím príchodom, že už máme za sebou. Schválil sa určitý kompromis, ktorý prešiel vládou. Keď tento návrh zákona prišiel do parlamentu, zrazu sa otvorilo celé, celý zákon, od inštitútu, že kto kedy, kto má hlásiť, čo môže žiadať, kto môže navrhovať, kto môže nominovať, ako môže nominovať, proste akoby sme ten zákon začali tvoriť tu v parlamente na kolene. Pritom to nie je tak.
A nedá sa povedať, však to nie je agenda, ktorá je nejaká finančne zaujímavá, alebo že by sa tam, sa to dotýkalo, čo sa týka zamestnania. Však sám ste povedali, že je to len hŕstka ľudí. Ale záujmy sú tu, bohužiaľ, rôzne, aj hodnotové, aj čo sa týka vplyvu na chod inštitúcie, ale aj čo sa týka toho, že kto bude koho nominovať. Ťažko vyhovieť každému. Nedá sa. Ja som povedal, že už stačilo, už vlastne sme toto prekladali zo schôdze na schôdzu, nech už rozhodne parlament. Nemá význam túto diskusiu naďalej naťahovať, lebo vždy bude nejaký ten subjekt, nejaký ten dotknutý orgán, nejaká tá dotknutá osoba, ktorá sa bude považovať za takú, ktorej nebolo vyhovené, a proste stane sa z toho jedno nekonečné, nedokončený príbeh. Treba dať bodku za týmto príbehom. Keď ten príbeh, a dúfam, že nie, ale že keď ten príbeh nebude úspešný teraz, tak treba otvoriť možno v ďalších rokoch odznova.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2019 o 18:25 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:29

Anna Verešová
Skontrolovaný text
Ja len chcem povedať, že žiadam, teda navrhujem, aby sa o tomto zákone hlasovalo v utorok o 17.00 hodine.
Skryt prepis

20.6.2019 o 18:29 hod.

Mgr.

Anna Verešová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:29

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pani predsedajúca. Vážené dámy, vážení páni, dneska už som zastupoval ministra dopravy a aj (vyslovené s pobavením) ministra životného prostredia, tak do tretice aj pani ministerku, ktorá ma poprosila o túto láskavosť, ktorej som veľmi rád vyhovel.
V zmysle § 26 ods. 2 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Dozorná rada Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou má päť členov, ktorými sú predseda dozornej rady, podpredseda dozornej rady a ďalší traja členovia dozornej rady.
V súlade s § 26 ods. 8, prvá veta zákona, "výkon funkcie člena dozornej rady sa končí uplynutím jeho funkčného obdobia". Nakoľko päťročné funkčné obdobie uplynie členom dozornej rady doc. MUDr. Martinovi Huorkovi dňom 24. júna 2019, týmto dňom mu končí výkon uvedenej funkcie v dozornej rade. Z dôvodov, že v súčasnosti je neobsadené ďalšie miesto člena dozornej rady, navrhuje sa zvoliť dvoch členov dozornej rady.
Podľa § 26 ods. 3 zákona členov dozornej rady volí a odvoláva Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády Slovenskej republiky. V nadväznosti na uvedené sa predkladá Národnej rade Slovenskej republiky návrh na voľbu JUDr. Ing. Jozefa Ráža a doc. MUDr. Juraja Váňu za členov dozornej rady. Navrhovaní kandidáti splnili všetky zákonom stanovené požiadavky na voľbu do uvedených funkcií.
Ďakujem pekne za pozornosť.
Skryt prepis

20.6.2019 o 18:29 hod.

Mgr.

Gábor Gál

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:31

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani predsedajúca, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ako spravodajca výboru predkladám správu o výsledku prerokovania o návrhu na zvolenie dvoch členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Predseda Národnej rady rozhodnutím č. 1527 z 24. apríla 2019 pridelil predložený návrh Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre zdravotníctvo na prerokovanie v termíne do 9. mája 2019. Výbor prerokoval predložený návrh na svojej 55. schôdzi výboru dňa 9. mája 2019. Päťročné funkčné obdobie uplynie členovi dozornej rady Martinovi Huorkovi dňom 24. júna 2019 a týmto dňom mu končí výkon uvedenej funkcie.
Vláda Slovenskej republiky navrhla zvoliť dňom 25. júna 2019 do funkcie člena dozornej rady Juraja Váňu. Z dôvodu, že v súčasnosti je neobsadené ďalšie miesto člena dozornej rady, vláda Slovenskej republiky navrhla zvoliť za člena dozornej rady Jozefa Ráža, ktorého funkčné obdobie začína plynúť dňom zvolenia do funkcie. Pri prerokovaní predloženého návrhu bolo zistené, že navrhovaní kandidáti spĺňajú požiadavky podľa § 22 ods. 4 písm. a), d), e) a § 26 ods. 5 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach. Výbor po prerokovaní uvedeného návrhu vlády Slovenskej republiky súhlasil s návrhom vlády Slovenskej republiky na zvolenie dvoch členov dozornej rady a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky:
Po prvé, zobrať na vedomie podľa § 26 ods. 8 č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov členovi Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Martinovi Huorkovi zánik výkonu funkcie dňom 24. júna 2019.
Po druhé, zvoliť podľa § 26 ods. 3 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov Juraja Váňu do funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dňom 25. júna 2019, Jozefa Ráža do funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou.
Po tretie, podľa § 39 ods. 2 Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov zvolenie dvoch členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou vykonať verejným hlasovaním a osobitne.
Výbor poveril poslanca Štefana Zelníka, aby predniesol správu o výsledku prerokovania návrhu na zvolenie dvoch členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Súčasťou správy je návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky.
Vážené dámy, vážení páni, dovoľujem si vás informovať, že Jozef Ráž dňa 20. júna 2019 doručil písomné oznámenie predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky, v ktorom sťahuje svoj súhlas s kandidatúrou za člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, na základe čoho prestal spĺňať zákonom stanovené podmienky.
Pani predsedajúca, prečítam návrh na uznesenie Národnej rady k návrhu na zvolenie dvoch členov Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, tlač 1433.
Národná rada Slovenskej republiky na návrh vlády Slovenskej republiky a) berie na vedomie podľa § 26 ods. 8 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov členovi Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Martinovi Huorkovi zánik výkonu funkcie dňom 24. júna 2019; b) odporúča Národnej rade Slovenskej republiky zvoliť podľa § 26 ods. 3 zákona č. 581/2004 Z. z. o zdravotných poisťovniach, dohľade nad zdravotnou starostlivosťou a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších Juraja Váňu do funkcie člena Dozornej rady Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou dňom 25. júna 2019.
Ďakujem veľmi pekne, pani predsedajúca. Skončil som, môžete otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2019 o 18:31 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:36

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, spolu s poslancom, pánom poslancom Pamulom predkladám novelu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkoch, stavovských organizáciách v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
Odborná príprava sestier zodpovedných za všeobecnú starostlivosť sa musí uskutočňovať v súlade s požiadavkami stanovenými v smernici Európskeho parlamentu a Rady 2005/36/ EÚ zo 7. septembra 2005 o uznávaní odborných kvalifikácií v platnom znení. V prílohe citovanej smernice je ako doklad o formálnej kvalifikácii sestier pre Slovenskú republiku uvedený okrem vysokoškolských diplomov v študijnom odbore ošetrovateľstvo aj diplom o získaní vyššieho odborného vzdelania v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra na strednej zdravotníckej škole. Od schválenia smernice a jej prijatia v Slovenskej republike sa sestry primárne vzdelávajú na vysokých školách a univerzitách. Stredné zdravotné, zdravotnícke školy etablovali vzdelávanie v študijnom odbore zdravotnícky asistent a zaznamenali zníženie záujmu mladých ľudí o štúdium zdravotníckych odborov.
Cieľom predkladaného návrhu je optimalizácia postavenia stredných zdravotných škôl, ktoré nemajú v mieste pôsobenia fakultnú nemocnicu s tými strednými zdravotnými školami, v ktorých mieste pôsobenia sa fakultná nemocnica nachádza. Takto dosiahnutý stav by prispel k podpore geografického rozloženia odborného vzdelávania na stredných zdravotníckych školách na Slovensku, nárastu záujmu a počtu uchádzačov o štúdium, teda jeho počtu personálu v praxi a tiež k zvýšeniu kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti pre občanov.
Návrh zákona je v súlade s Ústavou Slovenskej republiky, ústavnými zákonmi, zákonmi a ostatnými všeobecne záväznými právnymi predpismi Slovenskej republiky, ako aj s medzinárodnými zmluvami a inými medzinárodnými dokumentmi, ktorými je Slovenská republika viazaná. Návrh zákona je v súlade s právom Európskej únie. Návrh zákona nemá vplyv na rozpočet verejnej správy, vplyv na podnikateľské prostredie, vplyv na životné prostredie, ani vplyv na informatizáciu spoločnosti. Návrh zákona predpokladá pozitívny sociálny vplyv a pozitívny vplyv na služby verejnej správy pre občana.
Pani predsedajúca, ďakujem pekne, skončil som.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

20.6.2019 o 18:36 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:39

Jozef Valocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Petra Pamulu a Štefana Zelníka na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 578/2004 Z. z. o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, zdravotníckych pracovníkov, stavovských organizácii v zdravotníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov (tlač 1349).
Predseda Národnej rady pridelil uvedený návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre zdravotníctvo. Výbory prerokovali predložený návrh zákona v stanovenej lehote, uvedené výbory súhlasili s návrhom zákona a odporučili Národnej rade predložený návrh zákona schváliť s pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi, vo IV. časti spoločnej správy obsahuje pozmeňujúce a doplňujúce návrhy.
Výbor Národnej rady pre zdravotníctvo ako gestorský výbor rokoval dňa 18. júna 2019 a odporučil Národnej rade návrh zákona schváliť s odporúčanými pozmeňujúcimi a doplňujúcimi návrhmi. Súčasne gestorský výbor odporučil hlasovať o bodoch 1 až 4 uvedených v časti IV, v časti spoločnej správy, spoločne s návrhom gestorského výboru schváliť.
Spoločná správa výborov bola schválená uznesením č. 150 z 18. júna 2019. Mám poverenie gestorského výboru predniesť spoločnú správu výboru na schôdzi Národnej rady a v zmysle § 83 ods. 4 zákona o rokovacom poriadku.
Pani podpredsedníčka, skončil som, môžte otvoriť rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

20.6.2019 o 18:39 hod.

MUDr.

Jozef Valocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:41

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená predsedajúca, vážení kolegovia, vzhľadom na to, že odbor diplomovaná všeobecná sestra, ktorý sa študuje na stredných zdravotníckych školách v trojročnom štúdiu, spĺňa podmienky smernice 36 z roku 2005 Európskej únie, mám za to, že by malo byť v záujme predkladateľov, rovnako aj Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky a samotných škôl, aby boli títo absolventi čo najlepšie prakticky a teoreticky vyvzdelávaní na výkon povolania sestra. Rozumiem iniciatíve predkladateľov, že sa domnievajú, že rozšírenie možnosti praktickej výučby pre programy vyššieho odborného štúdia, ktoré sú aktivované na stredných zdravotníckych školách na všeobecné nemocnice nižšieho typu, sa možno zvýši záujem potencionálnych študentov o toto štúdium, ale realita je iná a čísla hovoria o inom.
V súčasnosti je možno študovať odbor diplomovaná všeobecná sestra len na stredných zdravotníckych školách, ktoré vedia zabezpečiť praktickú prípravu sestier na pôde minimálne fakultných nemocníc, a to na Strednej zdravotníckej škole v Bratislave, Nitre, Trnave, Košice a v Žiline. Tento postup má svoje opodstatnenie práve preto, aby sestry s obdobným odborným vzdelaním diplomovaná všeobecná sestra, rovnako aj sestra s bakalárskym stupňom vzdelávania v odbore ošetrovateľstvo mali rovnaké možnosti odbornej prípravy. Je predpokladom, že koncové nemocnice vyššieho typu zabezpečia vyššiu úroveň odbornej prípravy sestier ako nemocnice nižšieho typu, ktoré v niektorých prípadoch disponujú len základnými, majú len základné oddelenia, ako sú interné, chirurgické, detské, gynekologicko-pôrodnícke oddelenia.
Pod vyššou úrovňou odbornej prípravy sa myslí hlavne odborné činnosti, s ktorými sestra počas štúdia prichádza do kontaktu. Vzhľadom na pripravovanú stratifikáciu nemocníc si myslím, že sa študenti v nemocniciach nižšieho typu nestretnú s rovnakým spektrom odborných činností ako v zdravotníckych zariadeniach vyššieho typu. Rovnako všeobecné nemocnice nižšieho typu nemusia mať dostatočné materiálno-technické zabezpečenie fakultných nemocníc oproti všeobecným nemocniciam.
Stredné zdravotnícke školy, ktoré nemajú aktivovaný odbor diplomovaná sestra viac ako 10 – 15 rokov, alebo nikdy ho ani aktivovaný nemali, môžu mať problém s dostatočne odborne pripraveným personálnym zabezpečením pre výučbu v študijnom odbore diplomovaná všeobecná sestra. Upozorňujem aj na fakt, že zvýšenie počtu škôl, ktoré by aktivovali vyššie odborné vzdelanie, zvýšia sa aj finančné náklady jednotlivých vyšších územných celkov, pod ktoré stredné zdravotnícke školy patria, a rovnako aj náklady samotných študentov, ktorí by za praxou v určitých odboroch museli cestovať.
Faktom je, že záujem o vyššie odborné štúdium na stredných zdravotníckych školách neustále klesá, čo potvrdzujú aj štatistiky absolventov podľa Národného centra zdravotníckych informácií. Kým do prvého ročníka v odbore diplomovaná všeobecná sestra v roku 2011 nastúpilo 171 študentov, v roku 2014 bolo 115 študentov a v roku 2017 už bolo len 84 študentov. Negatívnym ukazovateľom je aj to, že pri týchto nízkych číslach medziročne ukončí vyššie odborné štúdium o 35 % študentov menej ako do neho vstúpi.
Riešením pre zvýšenie počtu sestier s odbornou spôsobilosťou v systéme zdravotnej starostlivosti na Slovensku by malo byť investovanie do študijných programov, o ktoré záujem naďalej pretrváva, ale vysoké školy a univerzity ich nemôžu z dôvodu nedostatku finančných zdrojov prijať v takej miere, aby bol uspokojovaný trh práce. Pozitívne hodnotím napríklad opätovné umožnenie externého štúdia pre získanie odbornej spôsobilosti sestry. Nezabúdajme však, že na trhu práce máme okrem sestier aj chýbajúce iné zdravotnícke povolania, ako sú pôrodná asistentka, samozrejme sanitári a už vypustená, vypustený zdravotnícky asistent.
Musím s ľútosťou upozorniť aj na absenciu profesie vlastní zdravotnícki asistenti, ktorá by mala byť pravou rukou sestry pri výkone základnej ošetrovateľskej starostlivosti, ktorá nám zo systému po minuloročných legislatívnych normách vypadla.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.6.2019 o 18:41 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:47

Alan Suchánek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Elenka, nie so všetkým súhlasím, čo si povedala. A ja si myslím, že tá dostupnosť pre sestry, ktoré si budú chcieť zvyšovať svoju kvalifikáciu, bude lepšia.
Ale celkom som nerozumel. Áno, možno pre samosprávy sa zvýšia náklady, ak budú musieť rozširovať tie stredné zdravotné školy. Ale zas bude tam, budú tam iné výhody. Ale nerozumel som celkom, ako sa zvýšia náklady pre tých študentov? (Reakcia z pléna.) No áno, pre verejnú správu, ale niečo ja som tam započul, že aj pre tých študentov sa zvýšia náklady. Práve naopak, ona keď to bude mať bližšie a nemusí cestovať do krajského mesta, tak to vyjde pre ňu aj finančne lacnejšie, aj čas ušetrí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2019 o 18:47 hod.

MUDr.

Alan Suchánek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Elena Červeňáková
Skontrolovaný text
Áno, to je pravda, keď bude mať nemocnicu v pôsobnosti školy bližšie, je to pravda, že proste tie náklady nebudú ako vyššie. Ale čo sa týka, ja som myslela, ako čo sa týka vyvzdelávania na diplomovanú sestru. A samozrejme vyššie územné celky budú viacej mať náklady na tieto školy. Vyššie peniaze, viac peňazí budú musieť dávať na školy, na stredné zdravotnícke školy, tak som to myslela. Ďakujem za pripomienku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.6.2019 o 18:48 hod.

Mgr.

Elena Červeňáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video