22. schôdza

6.9.2011 - 14.9.2011
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 20:47 hod.

Ing.

Jozef Mikuš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:47

Jozef Mikuš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Skúsim všeobecne a potom možno mi vyjde čas aj konkrétne.
Ja som sa snažil porovnať žalobcu a žalovaného z pohľadu návrhov, ktoré žalobca dáva. Netvrdím, že silný premiér môže byť zlý premiér, a preto som tam aj povedal dôsledky toho premiérovania.
Všeobecne ešte. Pre mňa je skoro neuveriteľné počúvať slová o zadlžovaní. Pán kolega Jánoš a niektorí iní, vy viete, že vaša vláda v roku 2010, kde ste pripravovali rozpočet, ste naplánovali dlh, zadlženie tohto štátu, zvýšenie o 15 % celkového dlhu, 160 mld. slovenských korún. A za prvý polrok, kým ste opustili vládnutie, ste zadlžili Slovenskú republiku o 90 mld. slovenských korún. To je takmer 10 % celkového zadlženia, ktorý tvorí dlh Slovenskej republiky od roku od roku 1993. Vy si to uvedomujete?! A vy hovoríte o tom, že my zadlžujeme krajinu, keď znižujeme deficit z 8 na 5 % v priebehu jedného roka?! A v priebehu ďalšieho roka chceme znížiť o ďalších 1,2 %. Ako ja neviem, či ste, či rozprávame na jednej frekvencii, alebo na jednom leveli.
Čo sa týka, čo sa týka toho všeobecného, bývalá Dzurindova vláda odovzdávala Slovenskú republiku s deficitom 2,94, v konečnej fáze, ja si myslím, že to bol pod 3 % deficit. Vy ste odovzdávali krajinu takmer s 8-percentným deficitom. (Reakcie z pléna.) S 8-percentným deficitom. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 20:47 hod.

Ing.

Jozef Mikuš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:47

Jozef Mikuš
Skontrolovaný text
Takmer s 8-percentným deficitom v čase biblických tučných rokov, v čase, v čase, kedy treba myslieť na dobu, keď bude... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 20:47 hod.

Ing.

Jozef Mikuš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:47

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené dámy poslankyne, vážení páni poslanci, vážená pani ministerka, páni ministri, rád by som sa vyjadril k dnešnej téme, k odvolávaniu predsedníčky vlády Ivety Radičovej čiastočne ako podpredseda SaS, čiastočne ako minister obrany za všetkých našich štyroch ministrov za stranu Sloboda a Solidarita vo vláde Ivety Radičovej a čiastočne sám za svoju osobu.
Myslím, že mňa asi sotva bude niekto podozrievať z nejakého nekritického obdivu alebo servilnosti k pani premiérke. Po prvé obaja sme si museli niekoľko prvých mesiacov na seba zvyknúť, to je asi všetkým známe. Po druhé každý, kto ma pozná, vie, že keď som presvedčený, že mám pravdu, obhajujem ju s rovnakým zápalom a rovnako razantne tak pred opozičnými, ako aj koaličnými poslancami, a rovnako tak pred členmi vlády, ako aj pred vlastnou premiérkou.
Dovolím si uviesť zopár porovnaní, otázok a možno takých zamyslení, prečo zastávam názor, že základom je, pokiaľ chcem niekoho kritizovať, tak sa pozerám v prvom rade na seba. Pokiaľ chcem niekoho odvolávať, niet lepšej príležitosti vlastnej sebareflexie, skôr ako k tomuto návrhu pristúpim, ak som ja jeho pozíciu zastával v minulosti.
Dámy a páni poslanci a poslankyne zo strany SMER, aspoň niektorí z nich, alebo niektorí alebo niektorí z vás túto možnosť máte, ste starí politickí harcovníci, viacerí ste pôsobili vo vrcholných funkciách, či už v exekutíve, alebo v parlamente. Tak sa pozrime na to, kto to vlastne navrhuje a ako zdôvodňuje odvolanie predsedníčky vlády Slovenskej republiky. Roky tvrdého populizmu vlády Roberta Fica otrávili našu spoločnosť tak, že liečba určite nebude jednoduchá a nebude rýchla. Ja som presvedčený, že súčasná vláda má recept na jej vyliečenie a je tým najlepším riešením v súčasnosti, ktoré máme.
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, kto to tu hovorí o nedôvere? Dovoľte, aby som vám niečo zacitoval. Dnes tu bolo toho citovaného viac. "Nikdy si nesadnem do parlamentu ako opozičný poslanec. Človek by mal po tom, ako skončí vládnutie a ľudia mu nedajú druhýkrát dôveru, mal by povedať, ďakujem pekne a mal by odísť z politiky." (Reakcie z pléna.) Viete, kto to povedal? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 20:47 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:47

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Povedal to v relácii "V politike" 4. januára 2009 dnešný opozičný poslanec Robert Fico, ktorý obvinil dnes premiérku z hrania sociálneho divadla. Dámy a páni, tento, v úvodzovkách, dôveryhodný politik dnes predkladá návrh na vyslovenie nedôvery predsedníčky vlády Ivety Radičovej. Tento návrh predkladá človek, ktorý verejne priznal, že v prípade verejnej zákazky kedykoľvek, keď to bude možné, uprednostní člena alebo sympatizanta SMER-u. Príkladom sú dotácie pre sociálne podniky.
Dnes bola obvinená predsedníčka vlády Slovenskej republiky z podvodov na opozícii. Ja sa pýtam, koho všetkého podviedol hlas na nahrávke, ktorá dokazuje čierne financovanie svojej strany, okrem opozície? Podviedol nielen opozíciu, podviedol aj koalíciu a podviedol všetkých občanov Slovenskej republiky. Pýtam sa, od koho boli tie milióny, ktoré boli zohnané alebo zohnaté vlastnou hlavou. Boli od tých pseudopodnikateľov, čo mali za vašej vlády potom toľko zákaziek?
Vy sa nehanbíte predstúpiť sem pred premiérku a žiadať jej hlavu? Vy, ktorí ste prihrali rekonštrukciu Bratislavského hradu svojmu mecenášovi za niekoľko miliárd korún? Čo emisie? Kde sú všetci tí ľudia, ktorí platia dane, ktorí prišli o 11 mld. korún? Akú zodpovednosť vyvodil vtedy voči sebe vtedajší premiér Slovenskej republiky? Kto si tu dovoľuje hovoriť o korupcii, kto si tu dovoľuje hovoriť o nekompetentnosti, keď je známe, že člen vašej vlády sa promenádoval na jachte v Monaku s finančnými žralokmi a náhodou bolo vonku presne 30,126 stupňa Celzia. Neskorší kurz eura voči slovenskej korune. Za to dostal váš minister žltú kartu. No, nedajte sa vysmiať. Čo by musel asi urobiť, aby dostal červenú?
Pokračujme. Dnes bola predsedníčka vlády obvinená zo sociálneho divadla človekom, ktorý sa tvári ako sociálny demokrat, ktorý si nechal v čase krízy postaviť luxusnú vilu v prominentnej štvrti a za štátne peniaze, a pritom sa tváril, že o tom nevedel. Z dostupných dokumentných zdrojov vyplýva, že o nej so Správou služieb diplomatického zboru rokoval vtedy vtedajší šéf služobného úradu. Na čo sa tu potom hráme? Kto tu hrá to sociálne divadlo? Kto sa tu dnes hrá na slušného?
Pani predsedníčka vlády bola obvinená z rozhadzovania peňazí z rezervy predsedu vlády. No tak si pripomeňme, ako sa míňali za minulej vlády peniaze z rezervy predsedu vlády. Pred povodňami boli rozdané tieto peniaze, bolo to viac peňazí, ako parlament schválil, medzi inými aj fitnesmodelke na nechty, bolo to 17-tisíc eur, dámy a páni. Mimochodom, aj mne sa tá fitneska páči, ale ja by som jej tie peniaze nedal. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 20:47 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:47

Ľubomír Galko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ono to svojím spôsobom musí byť frustrujúce kupovať si priazeň peknej ženy za štátne peniaze. (Smiech a potlesk v sále.) Ale ja vám garantujem, že to ide aj iným spôsobom. (Smiech v sále a reakcie z pléna.) Treba sa len posnažiť použiť vlastnú hlavu. Na to ju treba použiť a nie na zháňanie tých miliónov. (Potlesk.)
Viete, aký je v tejto súvislosti rozdiel medzi opozičným poslancom, ktorý prehlásil, že si nesadne do tej opozičnej lavice, a premiérkou Ivetou Radičovou? Premiérka pri tom obrovskom nešťastí, keď mohutné povodne brali ľuďom jediný a nie veľký majetok, ktorý mali, o druhej v noci hodila na seba tričko a sveter a spolu so mnou sa zúčastnila na riadení krízového štábu v obci Píla. Jej predchodca nahodil na seba nejakú zo svojich zopár lacne sociálnych košieľ, na ruku natiahol sociálne lacné hodinky, dal peniaze z rezervy vlády na nechty peknej žene fitneske, odovzdal jej ich, švárne ju oblapil okolo drieku a zapózoval. To bol ten rozdiel. Ono v podstate obaja z toho, čo urobili, boli spokojní, pretože obaja sa zachovali sociálne. A kto z nich tu hral to sociálne divadlo?
Dámy a páni, som presvedčený, že všetci si uvedomujeme zodpovednosť voči tejto krajine. Obraciam sa na vás, na koaličných poslancov, som presvedčený a som si istý, že nezahlasujete za vyslovenie nedôvery predsedníčke vlády. Iveta Radičová má moju podporu v kresle premiérky Slovenska, pretože na rozdiel od vás, dámy a páni z opozície, ona robí tú politiku zodpovedne a na rozdiel od vás ju robí skutočne pre ľudí.
Bol tu spomenutý jeden rozhovor, čerstvý rozhovor koaličného poslanca na aktualitách v súvislosti s predsedníčkou vlády Ivetou Radičovou, aj ja som ten rozhovor dnes čítal.
Ja sa obrátim teraz na vás, pani ministerka, páni ministri, predstavte si, že teraz sedíte vo vláde, ktorej šéfuje dnes opozičný poslanec Robert Fico. Predstavte si, že sedíte vo vláde, v ktorej s vami sedia niektorí... (Reakcie z pléna.) Ja by som vás poprosil, keby ste nevykrikovali po mne. Ja som tiež nevykrikoval po žiadnom predrečníkovi. Ďakujem vám pekne.
Predstavte si, že sedíte vo vláde, v ktorej s vami sedia niektorí predrečníci zo strany SMER, alebo si predstavte, že sedíte v menšinovej vláde s tzv. tichou podporou týchto ľudí. Plasticky si to predstavte. Spravte to aj vy, poslanci vládnej koalície, možno máte niektorí ambície pôsobiť v exekutíve, stať sa ministrami alebo štátnymi tajomníkmi. Predstavte si to tu a teraz. Sedíte vo vláde, ktorej šéfuje alebo tichú podporu jej dáva človek, ktorý Slovensku a jeho občanom spravil alebo umožnil spraviť prakticky už všetko zlé, čo mohol. Niekto, o kom som sa svojho času vyjadril, že pre mňa predstavuje to najväčšie zlo, aké v slovenskej politike za posledných 22 rokov pôsobilo a s akým som sa ja počas tých uplynulých 22 rokov od revolúcie stretol. Áno, dnes bolo jeho vystúpenie slušné, bolo bez urážok, ale ja si pamätám aj iné vystúpenia a pamätám si aj predchádzajúce štyri roky.
Ja som si tú spoluprácu predstavil, dámy a páni, vyžadovalo to značný kus fantázie, ale so značným sebazaprením sa mi to podarilo. No bola to hrôza. Bolo to hrozné. Ja mám svoj názor naňho už vytvorený a ten mi nikto nikdy nevezme.
Dámy a páni, koaliční poslanci, ja neverím tomu, že vás musím nejako mohutne presviedčať, aby ste dnes podporili vládu Ivety Radičovej. Ja som si istý, že tak urobíte. Moja výzva je určená skôr do budúcnosti. Je určená k ďalším intrigám a k ďalším hrám, ktoré možno môžu prísť. K snahám rozložiť nás. Nemáme inú alternatívu. Neexistuje. Sme jediná alternatíva voči tým, čo naše Slovensko priviedli na pokraj priepasti a dnes sa tvária za slušných.
Dámy a páni, koaliční poslanci, pamätajte pri každom vašom hlasovaní, pamätajte na tú pomyslenú hrdzavú dýku, na ten klin, čo sú pripravení kedykoľvek použiť a vraziť ho medzi nás. Oni ten klin nosia stále pri sebe, možno ho majú schovaný po šatami, pod oblečením, ale sú kedykoľvek pripravení ho vytiahnuť a chladnokrvne ho použiť.
Prajem vám pri dnešnom, ale aj pri budúcich podobných hlasovaniach a prostredníctvom vás aj celému Slovensku šťastnú ruku, pretože občania Slovenska si vašu šťastnú ruku zaslúžia.
Ďakujem vám pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2011 o 20:47 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:04

Peter Pelegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, na úvod len krátko. Začali ste tým, že kto získal dôveru, kto nezískal. Naozaj, len pre vašu informáciu, skúste si len porovnať, koľko hlasov preferenčných získal predseda Robert Fico, koľko ste získali vy, ja vôbec neviem, ale len teda, aby sme tú dôveru dali nejak na poriadok.
Ale chcem vám povedať jednu vec. Už som tu druhé volebné obdobie a v minulom volebnom tu bol taký, to bol síce exminister, ktorý za tým rečníckym pultom tak strašne plamenne a so zápalom rečnil a komentoval činnosť nášho ministra, no a keď sme mu vytiahli také dve alebo tri malé zmluvy s cyperskými spoločnosťami, tak zbledol, zastavil sa mu krvný obeh a už nevydal ani hláska.
Ja vám osobne želám, aby sa vám to po štvorročnom vašom pôsobení tu nestalo, aj keď som presvedčený, že podľa toho, ako pracujete, vás to tu čaká a neminie.
A tiež som si skúsil niečo predstaviť, tak ako ste vyzývali vy nás, a predstavil som si, že by som bol vojak v armáde, na čele ktorej stojí minister ako vy. No hrôza! Ešte šťastie, že mám modrú knižku. (Smiech v sále.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:04 hod.

Ing.

Peter Pelegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:05

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, ja naozaj do poslednej chvíle som mal obavu, že sa vám niečo stane pri tom vašom vystúpení, a naozaj to bolo aj frustrujúce, pretože ste sa celý triasol od zlosti, čo ste chceli všetko povedať. A myslím si, že váš predseda, ktorý tu, bohužiaľ, nebol, by bol na vás pyšný, lebo mám taký pocit, že pri tom príhovore, ktorý mal, ako keby hovoril o vás.
Ale viete, čo je zaujímavé? Že vy tu demagogicky narábate s vecami ako napríklad, že ten, kto predkladá ten návrh. Vy ste si nevšimli, že pod tým som podpísaný aj ja a ďalší poslanci za stranu SMER? Že to nebol len pán podpredseda Fico? Tak si to, prosím vás, naštudujte.
Ale vy ste vôbec v tom vystúpení bol mimo, ako sa hovorí, ako tá jedľa, pretože hovorili ste o tom, že z rezervy vlády sa rozhadzovalo. My sme vôbec nehovorili o tom, že pani premiérka rozhadzovala z rezervy vlády. My sme hovorili o korupcii. Pretože na Osrblie naozaj je potrebné dať peniaze, ale my sme hovorili o korupcii, ale to je príklad vášho prístupu z celého vášho vystúpenia. To znamená - len demagógia.
Nuž a ten záver bol naozaj strhujúci, keď ste hovorili o tom, že šťastnú ruku. Som mal normálne pocit, že tu máme koleso šťastia, že ako sa to rozhodne, tak pani premiérka tu bude alebo nebude. Tak to nie. Vy ste mali predovšetkým odpovedať na to, prečo pani premiérka pred voľbami hovorila, že nebude privatizovať a idete privatizovať. A vy tu budete za to hlasovať. Vy ste mali hovoriť o tom, že prečo pani premiérka hovorila o tom, že bude nulová tolerancia, a pritom nie je nulová tolerancia. Ale to som od vás nepočul.
Naozaj chýba vám pokora, pán minister, a zamyslite sa nad sebou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:05 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:07

Ján Počiatek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja mám niekoľko takých komentov. Po prvé taký ľahší. Máte podľa mňa dosť čudný vkus, keď sa vám tá fitneska páči... (Smiech v sále a potlesk.)
Ale pokúsil som sa takisto, keď už ste tu tak nabádali všetkých, že je zmysluplné si nejaké veci predstaviť, tak ja som si skúsil teda predstaviť ešte jednu vec. A vás, chcel som si predstaviť vás vidieť v akcii, ktorú ste hovorili, že máte na to iné metódy, lebo vy vyzeráte úplne presne ako prototyp takého, že ste denne v akcii s tými nejakými špeciálnymi trikmi na tie fitnesky. Tak to som si tak snažil zvizualizovať.
Ale tak trošku vážnejšie. Vy ste podľa mňa, pán minister, úplne podľahli vlastnému sebaklamu o tom, že ste úplne dokonalý a úplne čistý, ako aj celá koalícia, myslím. Mňa by zaujímalo, že ako je možné, že používate dvojaký meter, pretože vás ako keby prestali zaujímať bývalé kauzy vašich vlastných koaličných partnerov, tie vám zrazu vôbec nevadia. Pred voľbami to bolo úplne ináč. Teraz žiadne z nich neskloňujete, nespomínate a to je podľa mňa samo osebe dôkazom toho, že vy ste to asi nemysleli úplne vážne, to bol len taký ako trápny teatrálny výstup, ktorý ste tu predviedli.
Čiže ešte len jedna posledná záverečná poznámka, ste položili takú hypotetickú otázku, že, alebo teda taký výkrik bojový, že my vás nerozložíme. To si ani nemyslím, že my vás rozložíme, pretože si myslím, že vy sa rozložíte sami.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:07 hod.

Ing.

Ján Počiatek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:09

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, dobre, dobre, s vášho pohľadu výborné. Len prečo tak kričíte? (Zasmiatie sa rečníka.) Prečo tak kričíte? Toto ako, však my tu všetci to ako počujeme dobre a doteraz aj toto tu funguje všetko, len hovorím, vy tak kričíte, že niektoré veci som naozaj nerozumel a tú poslednú, to vám potom poviem.
Trošku ste to s tou vilou prehnali, keď ste hovorili o pánovi podpredsedovi, preto, lebo skutočne, pán minister, vy nemáte imunitu, a to, čo ste povedali, je trošku prisilné podľa môjho názoru na, dokonca aj na žalovanie. A myslím si, že toto nebolo z vašej strany fér a už vôbec to nebolo korektné.
No ale, aby som sa priznal, najviac z toho vašeho prejavu ma skutočne zaujala tá myšlienka, keď ste hovorili o tom kline, čo nosíme pod šatami. Keby ste boli taký láskavý, toto keby ste trošku rozvili, aby sme to mali teda jasné, hej? A koho ste tým mysleli konkrétne, či pánov poslancov, či pani poslankyne. Toto bolo z toho, viete, také najzaujímavejšie pre mňa a neviem si to tak doteraz vysvetliť a predstavujem si to, predstavujem - a buďte taký láskavý, s tým klinom ešte. (Smiech v sále.)
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:09 hod.

Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:10

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, ďakujem za slovo. Pán predseda zostal zaskočený tými slovami a zrejme aj vystúpením ministra za jeho stranu.
Pán minister, škoda, že váš oduševnený prejav nepočúvala, aj vašu gestikuláciu nevidela pani premiérka v priamom prenose, ako sa hovorí, možno až potom prišla, keď ju zaujal ten váš oduševnený prejav a zvýšený hlas. Mimochodom, za taký by sa nemusel hanbiť ani veliteľ čaty. Možnože na základe tohto vášho oduševneného prejavu pani premiérka nájde nejaké financie vo svojej rezerve a spoločne s pánom predsedom parlamentu vás tento raz pošle vládnym špeciálom na večeru do Salzburgu. Určite si to zaslúžite.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2011 o 21:10 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video