53.schôdza

16.6.2015 - 3.7.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:06 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Skúste si potom prípadne, pán Čiž, to prehrať. Ale vy keď sa pomýlite aj pravdu poviete. Vy ste povedali v tej vašej reči, že sú firmy, ktoré chcú zastupovať štát zadarmo, ale nemôžu, lebo vyhrá, musia dať tú zákazku tým, čo sú najdrahší. Ja normálne žasne, že čo vy ste schopní a vy si to neuvedomuje v tom kontexte? Zmyslom verejnej súťaže je dopracovať sa k čo najnižšej cene. Nie k čo najvyššej cene. Čiže vyhrať by mal ten, kto dal najnižšiu cenu. Čiže ak je niekto, kto chce zastupovať štát zadarmo, že by mal vyhrať, nie tá, že vyhrá tá najdrahšia. Pravdou je, že to tak funguje, viete, keď sa pomýlite, aj pravdu poviete. A prosím vás pekne, tie vaše reči typu znižuje vážnosť. Pán kolega, vy ste tu dva dni viedli schôdzu v čiernom tričku. Ja nehovorím, že v tom istom, ale dva ste riadili schôdzu parlamentu v čiernom tričku. Vy budete niečo hovoriť o vážnosti parlamentu, prosím vás? Vy a teraz to je presne, že keď je zlé, tak sa zvyšujú postihy. Vy ste šéfom komisie, ktorá má vytvoriť etický kódex, prosím vás? To je, to naozaj si myslíte, že tu budeme mať etický kódex zamestnanca pošty? A čo bude v tom etickom kódexe, že môžeme nosiť 3 dni čierne tričko? Viete, ja dám vždycky, u mňa to je to viete, akú dám, takú dostanem, plus 15 %, prosím vás a tak prežíva jeden hrdý národ obkľúčený Arabmi. Lebo toto je presne čo funguje na vás, lebo vy si nemôžte takto beztrestne dovoliť udierať a udierať a udierať. Akú dám, takú dostanem, plus 15 %.
Pán kolega, prosím vás pekne a to, že ste tu v priamom prenose orodovali u generálneho prokurátora, aby mňa začali súdiť, lebo tento tu chodí, tam už neviem koľkokrát, tak už to nemáte pocit, že ste to trošku išli, mne to je jedno, že či ste niečo porušili, alebo neporušili, ale ľudsky, že tu stojíte jak generál Rašla, hej a tu hudiete do generálneho prokurátora, že toho Hlinu čo oproti tebe sedí by si už mal začať, aspoň mu dať nejako na výstrahu niečo? Nemali ste z toho zlý pocit?
=====
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:06 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Viliam Novotný
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

100.

Ja viem, že pánovi podpredsedovi Čížovi sa nepočúva dobre, keď hovorím o Váhostave, ja viem, že SMER-u sa nepočúva dobre, keď sa hovorí o Váhostave, lebo je to kauza, ktorá sa bezprostredne dotýka strany SMER.

Ja som o tom hovoril dnes preto, lebo mal som tú časť v priebehu mája komunikovať s pánom generálnym prokurátorom práve o kauze Váhostav, položil som mu otázky na parlamentnej hodine otázok, ktorej sa on, žiaľ, nemohol zúčastniť z pracovných dôvodov, následne som od neho dostal nesmierne korektné odpovede, dokonca mi ich odovzdal na osobnom stretnutí aj s vysvetlením, chcel som podčiarknuť túto skutočnosť a podeliť sa o tieto odpovede s poslancami pléna Národnej rady, pretože ak by ich bol povedal na hodine otázok, počuli by ich všetci a považoval som za správne si ich nenechať len pre seba, pretože boli veľmi korektné a odrážali to, že pán generálny prokurátor má skutočný, úprimný a hlboký záujem vyšetriť kauzu Váhostav a verím, že sa tak aj stane.

Súhlasím s tou časťou vášho vystúpenia, pán podpredseda Číž, keď ste podčiarkli skutočnosť, že opoziční poslanci mnohokrát pochválili pána generálneho prokurátora. Ja si uvedomujem, že naozaj pána generálneho prokurátora zvolili predovšetkým poslanci SMER-u, no ale musím vám pogratulovať, tento raz ste zvolili správneho človeka na správne miesto, myslím si, že je to veľmi kvalitný človek, ktorý veľmi dobre vykonáva svoju funkciu.

A v závere môžem povedať, že toto moje tvrdenie podčiarkuje moja osobná skúsenosť s tým, ako sa postavil k mojim otázkam pri kauze Váhostav, a využil som svoje vystúpenie a dnes využijem ešte raz aj túto faktickú poznámku, aby som ho povzbudil a poprosil v aktivite vo vyšetrovaní tejto kauzy.

Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:08 hod.

MUDr.

Viliam Novotný

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Miroslav Kadúc
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

102.

Ďakujem veľmi pekne. Pán podpredseda Číž, spýtam sa úplne jednoducho. To, čo povedal pán generálny prokurátor, povedal, kde sú problémy, kde sú problémy v právnej úprave, prijmete alebo neprijmete, nie, budete sa, alebo sa nebudete zaoberať týmito návrhmi na zmenu právneho poriadku? Ak áno, kedy, keď nie, prečo? To sú úplne najzákladnejšie otázky, ktoré vy si musíte zodpovedať, vy máte na vašich pleciach zodpovednosť tejto krajiny a za to, ako to bude vyzerať právny štát ako taký.

Ešte jedna poznámka na vysvetlenie. Vy si myslíte, že korupcia klesá, okej, ja si myslím, že, mne sa javí, že až tak neklesá. Zistíme to na základe objektívnych dát a tie objektívne dáta my dneska nemáme k dispozícii. My nevieme absolútne, verejne nie sú žiadne čísla, čo bolo vyšetrené alebo nie, koľko bolo vyšetrené, koľko bolo stíhané, koľko bolo obžalované, koľko bolo odsúdené. Tieto čísla neexistujú. Rozumiete? To je ten zásadný problém. A keď existujú, aby sme mohli byť zodpovední, potrebujeme vedieť vývoj a príčiny toho, prečo sú tie čísla také, aké sú. Lebo to sa hádam zhodneme, naším spoločným úmyslom je, aby korupcia klesala.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:10 hod.

JUDr. Ing.

Miroslav Kadúc

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

104.

Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Ja chcem tiež najskôr poďakovať pánovi generálnemu prokurátorovi.

A k tomu, čo povedal pán poslanec Číž, viete, keď hovoril o tých nekorektných vystúpeniach v tomto parlamente, tak mal pravdu. Tých nekorektných vystúpení tuná bude stále viac a viac preto, lebo voľby sa blížia a poslanci, ktorí tento parlament vyslovene využívajú na svoje zviditeľnenie, ho budú využívať stále viac a viac, presne podľa toho, ako im budú stúpať alebo klesať preferencie.

Takže teším sa na nový rokovací poriadok, teším sa na vymožiteľnosť práva z toho nového rokovacieho poriadku a ja som zástancom toho, aby ten rokovací poriadok bol čo najtvrdší a čo najprísnejší, aby urobil pravidlá hry pre každého rovnaké, ktoré sa budú musieť dodržiavať, a keď niekomu sa zoberie slovo, tak bude musieť odísť od tohto kecpultu preto, lebo jednoducho otravuje tuná ľudí, ktorí s ním nechcú mať nič spoločného. To sa dnes nedeje. Plno poslancov, niekoľko poslancov ten kecpult skutočne zneužíva.

A viete, čo sa týka oblečenia, ja to kádrovanie nemám rád. Preto, lebo ja osobne sa radšej budem baviť s niekým v čistom tričku, ako v špinavom, smradľavom a prepotenom obleku, pán poslanec. Taká je pravda, viete?

A nekádrujme sa tu, kto má čierne tričko a kto má biele tričko a kto má akú kravatu, potom by sme museli kádrovať aj tuná prítomné dámy, či sú oblečené vhodne, alebo nevhodne podľa koho. Viete, toto nie je cesta, toto, skutočne každý je zodpovedný sám za seba, ako sem chodí oblečený, každý tým svojím oblečením iste presadzuje nejakú svoju životnú filozofiu a to, že sa do toho niekto montuje, je krajne ľudsky, spoločensky a kolegiálne nedôstojné a nekorektné.

Ďakujem za pozornosť.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:12 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Anton Martvoň
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

106.

Ďakujem pekne, pani predsedajúca. Vážený pán podpredseda, ja veľmi pekne ďakujem za vystúpenie, kde správne ste zhodnotili objektívnosť a nezávislosť činnosti Generálnej prokuratúry, dokonca správne ste zhodnotili, že aj opozícia uznáva, že pán generálny prokurátor je človek, ktorý je teda správnym človekom na správnom mieste.

Ja osobne som rád, že ste na čele tej komisie, lebo podľa názoru viacerých odborníkov a na právnických fakultách ste jeden z najlepších legislatívcov na Slovensku a myslím si, že potom výsledky tej komisie určite budú oveľa lepšie, ako keby to robil niekde na kolene pán Hlina so svojimi predstavami.

Na druhej strane je smiešne, že vás tu ide kritizovať človek, teda Hlina, ktorý so špinavou topánkou búchal po stene so štátnym znakom Slovenskej republiky. Tento človek tu ide kritizovať ľudí, tento človek, ktorý verejne napadol iných svojich kolegov tu v parlamente, myslím si, že je to absolútne smiešne a nedôstojné a ja pevne dúfam, že po schválení... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcou.)

 

Jurinová, Erika, podpredsedníčka NR SR

107.

Pán poslanec, reagujete na pána podpredsedu.

 

Martvoň, Anton, poslanec NR SR

108.

Samozrejme, reagujem na pána podpredsedu.

Pán podpredseda, pevne dúfam, že po schválení nového alebo zmeny rokovacieho poriadku sa takéto veci už diať nebudú a takíto ľudia ako pán Hlina budú vyvedení zo sály.

Ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:14 hod.

Mgr. PhD.

Anton Martvoň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:15

Miroslav Číž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

110.

Pán poslanec Kadúc, iste viete, že teraz sme sa zaoberali prokuratúrou a v danom prípade problém legislatívneho procesu pravdepodobne leží na prokuratúre. Máme pravidelné správy aj o stave súdnictva, takže akonáhle bude tá správa tu, tak vám sľubujem, že sa k tomu, o čom ste hovorili, veľmi rád vyjadrím.

Ja ďakujem, pán Novotný, aj za vaše slová, teda v tej časti, v ktorej ste pochválili generálneho prokurátora, pretože v tejto sále sme mali desiatky hodín až dní diskusiu na tému, kde tieto vaše slová sú dramatickým rozporom, čo sa tu vtedy povedalo, ale keby vecne, nevadí, ale práve tým spôsobom, ktorému sa niekedy hovorí až neokrôchane.

A len pánovi Hlinovi na túto tému, pán Hlina, existuje to slovo neokrôchanosť, možno aj nebetyčná. Je evidentné z toho, čo my dvaja hovoríme, že máme rozdielny názor na obsah tohto slova. A myslím si, že tak to zostane aj do budúcnosti.

Inak ďakujem pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.7.2015 o 16:15 hod.

JUDr.

Miroslav Číž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 16:16

Jaromír Čižnár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

112.

Ja chcem poďakovať v prvom rade pánu poslancovi Kadúcovi, ktorý pochopil, na čo som tu, pretože tu sa prejednávala správa o činnosti prokuratúry a podľa mňa to je niečo iné, ako rozoberať konkrétne kauzy.

Viete, nehnevajte sa, v niektorých veciach mi to príde dosť ako neseriózne, keď sa niekto pýta na konkrétne veci, o ktorých ja teda síce mám nejaký prehľad, ale nie som pripravený na to, aby som vás informoval aktuálne.

Správa o činnosti prokuratúry má ukazovať výsledky prokuratúry, vývoj, stav, tendencie kriminality a podobne, ale tá debata v tej druhej polovici sa zvrhla už, prepáčte za výraz, zvrhla už tak, že k veciam, ktorým ja nerozumiem osobne. Takže ja ako nemienim tu reagovať a nemôžem reagovať na tie konkrétne kauzy, alebo na tie výmeny, ktoré tu boli, lebo to nepovažujem za vhodné vymenovať.

Ale stručne, rýchlo k niektorým kauzám.

Dali ste mi za pravdu v dvoch veciach, síce možno niektorí nepriamo. Áno, potrebujeme trestnú zodpovednosť právnických osôb, ktorú ste mi tu, lebo kauzy, ktoré tu boli, tie veľké kauzy, hej, ktoré ešte nie sú doriešené, tak tie kauzy by sa ľahšie, rýchlejšie a operatívnejšie riešili, keby tento inštitút bol zavedený. To je za prvé, lebo to sú kauzy, ktoré sa tu spomínali, nie sú to malé kauzy.

Za druhé, dali ste mi za pravdu, že pán špeciálny prokurátor si bude zrejme musieť vypracovať správu sám, nech si obhajuje tu, pretože kauzy, ktoré ste mi zase dávali, boli na 90 % kauzy, ktoré robí špeciálny prokurátor. To len toľko k tomu.

Pokiaľ ide o pána Lipšica, áno, súhlasím s tým, že trestná zodpovednosť právnických osôb je nevyhnutná podľa mňa. Pokiaľ ide o to nedorozumenie, ktoré tu vzniklo o tej náhrade škody pri trestných stíhaniach, no pravdu mal v tom, že pokiaľ to trestné stíhanie je nezákonné alebo nedôvodné od počiatku, tak tam prichádza tá náhrada škody. A hlavne prípady, keď to trestné stíhanie spĺňa všetky atribúty začatia obvinenia a tá dôkazná situácia sa potom časom zmení. Tak ja neviem prečo, a ešte keď to je napríklad iba vo veci, tak neviem, prečo by tam mala byť nejaká náhrada škody, keď to je vo veci. Potom sa stáva to, čo sa stane, že máte trestný čin zanedbania povinnej výživy, kde zaniká trestná činnosť tým, že niekto zaplatí to výživné. Stíhali sme človeka, a to je konkrétny prípad, stíhali sme človeka, ktorý neplatil, potom zaplatil a na súd, zaviazal náhradu škody, že sme nedôvodne stíhali. Tak toto sa má diať?! Tak to ako...

Ďalej, pán Mikloško tu nie je, bohužiaľ, tak neviem, veľmi rýchlo iba.

Pokiaľ ide, ešte na reakciu pána Lipšica, áno, má pravdu, európsky verejný prokurátor, absolútne nesúhlasím s tým, čo je teraz pripravené. A to tá smernica, ak by mala v takomto stave prejsť, budeme to ľutovať všetci. Tá smernica nie je dopracovaná, tá smernica sa podľa mňa tlačí nasilu, len aby bola rýchlo prijatá, lebo to chce Lisabonská zmluva. Nie. Tá smernica, tam nie je nejaký termín, dokedy má byť prijatá, podľa mňa má byť prijatá vtedy, keď ukáže, ukáže svoju opodstatnenosť.

101-ku som vám povedal.

No, pokiaľ ide o, pán Galko, škoda, tu nie je, no tak ja si akože teda minimálne vyprosujem, aby tu bolo naznačované, že ja informujem opakovane v médiách o kauze, ktorú robí pán Čentéš. Ja som tú kauzu pánovi Čentéšovi nedal. A vzhľadom k tomu, že tam bolo opakovane prisľúbené, že tá kauza bude skončená, tie lehoty si vybral on, no tak je asi mojím právom a povinnosťou sa pýtať, prečo tá kauza, ktorú mal niekto predtým a on ju mal dokončiť, nie je skončená. To je snáď moja, to je moje právo snáď ako. A ja s tým nikdy nechodím ako na bubon, ani pána Čentéša tu nejako nedehonestujem, takže to som nepochopil celkom, čo mi to pán Galko povedal.

Ale pokiaľ ide o meno prokurátora, tak ja som ho nezverejnil a dokonca to meno som nepovedal ani pánu ministrovi obrany, keď sa bol informovať, prečo to trvá tak dlho. Takže neviem, kto ho zverejnil, ale určite ja nie, tak...

Pokiaľ ide o kauzu Grendel, ktorú mi vytýkali, no ak mu ušlo, tak tú kauzu Grendel zrušila Generálna prokuratúra. Generálny prokurátor to zrušil, celé to obvinenie, takže ako ja si pripadám, ako keby som mal mať prehľad o celej republike. No tak nie je, preboha!

Ďalej sa tu spomínali aj tie veľké kauzy v súvislosti s tým, že sa tam ako pomaly koná. Tu si totiž zvykol pomaly každý už, že niečo sa stane a vybaví vec tým, podal som podnet na Generálnu prokuratúru. No tak ako to ťažko, to už ako začína mať neúnosnú mieru. Viete, možno v mojom, neviem, či spore, ale trošku nedorozumenie s pánom ministrom zdravotníctva, ktorému som ja slušne odpísal, že to, čo bolo podané, tak to nemá atribúty, základné atribúty trestného oznámenia. Pričom som len vysvetlil tam, že pokiaľ on zistil nejaké nezrovnalosti, to bol celý podnet, pri verejnom obstarávaní, no tak má tu nejaké úrady, ktoré to majú skontrolovať, má tu na to ÚVO, prípadne NKÚ, a potom, keď zistia, majú nejaké závery, potom nech to dajú na prokuratúru.

My nebudeme robiť už pomaly tu za všetkých, ako aj za ÚVO, aj za NKÚ. Ja som potom musel ten podnet postúpiť, aby ste vedeli, išiel do Košíc, a zároveň som požiadal o spoluprácu ÚVO, čo mal spraviť pán minister. Čo je na tom zlé?! Keď ja poviem, že za desať rokov sme mali, teraz aby som neklamal, 7 alebo 9 podaní od NKÚ. Za desať rokov? Tak potom to ako táto republika je v absolútnom poriadku, hej? Ďalší nezmysel, ktorý, ja tvrdím, ale snáď z tých kontrol za desať rokov muselo niečo vyplynúť a ja verím tomu, že vyplynulo. Keď sa ozve v médiách, že toľkoto (rečník rukami naznačil rozsah), to nie je žiadna spolupráca, oni sú nám povinní posúvať tieto veci, tak potom som ešte zožal kritiku, že ja niekomu ubližujem.

Tak potom k pánu Galkovi, pán Mikloško už tu neni, škoda.

Pokiaľ ide o previerku ešte, tak pán Galko si asi pomýlil, lebo previerky pre pána prokurátora robí NBÚ a nie ja. A ja som sa osobne stretol s pánom riaditeľom NBÚ, písal som mu. Pán riaditeľ NBÚ mi odpísal, že tento pán má previerku v poriadku. Je otázka, že on sa akože vyhrážal, že on bude žalovať tých, ktorí to o ňom tvrdili, doteraz to nespravil, ja mu to nemôžem, ja som sa, hovorím, stretol s pánom riaditeľom NBÚ, písomne som ho požiadal a on mi odpísal, že tento človek má previerku v poriadku a nie sú dôvody na jej odňatie. Tak potom neviem, čo, ako, prečo ja sa mám starať o previerky.

Pán Novotný, vy ste tam, hovorím, to rozoberáme tú kauzu, sme riešili, Váhostav. Tá kauza ešte nie je doriešená, tá kauza ešte tam sa robí, ako dopredu niečo uzatvárať, to nie je mojím zvykom, pokiaľ neviem, ako tie úkony dopadnú, to sme sa aj rozprávali, keď ste boli u nás. Tam sa koná, tam sa momentálne, to vám môžem povedať, došlo do štádia, keď sa budú priberať znalci, lebo je to obrovské znalecké dokazovanie, ale tam sú úkony v desiatkach, ak nie v stovkách už porobené. Boli tam dožiadania, je tam, tieto informácie vám mohol povedať špeciálny prokurátor kľudne, to vám hovorím teraz ja, je to takto. Teraz tam bude na mieste znalecké dokazovanie.

Pokiaľ ide, že nech zbankrotuje, no to by teraz nebol dobrý krok, keby to zbankrotovalo, pretože ak sa vyplatia tie štátne peniaze, na čo ja mám svoj názor, hej, ale ak sa vyplatia, no a potom by niekto zbankrotoval, tak tie peniaze v živote neuvidíme. Tak my ako len sa modlime, aby teda tie peniaze aspoň boli k tomu, aby sa mohli vrátiť. To je môj názor, hej, zatiaľ tak, ale...

V tejto súvislosti ďalší a ďalší návrh na zmenu, a to už bude posledné, zmeňme zákon o reštrukturalizácii. Ten zákon je akože pre toho sudcu, ak si pozriete, lebo prokurátor tam mal oprávnenia, nemá už oprávnenia, pretože novelou, neviem, z ktorého to bolo roku, mu boli skoro všetky oprávnenia vzaté – a mal tam oprávnenia veľké – neviem z akého dôvodu, lebo to bolo vtedy to ťaženie proti prokuratúre, aby bola štátne zastupiteľstvo a podobne. Oprávnenie nám bolo odňaté, my tam teraz máme minimum, skoro žiadne oprávnenie. Dokonca sudca, keď schvaľuje, tak sudca nemá právo ani posudzovať ekonomickú výhodnosť alebo ekonomickú realitu toho projektu. To je čo za nezmysel? Prečo by sudca nemohol si pozrieť ten plán a pribrať si k tomu znalca, nech povie, či to je reálne možné, aby takto ten podnik mohol ďalej fungovať. To dnes nie je, prečo? A to je znovu to, ideme prijímať nové zákony. Načo ideme prijímať nové zákony? Spravme tie, ktoré máme, ale tak, aby fungovali.

To je z mojej strany asi všetko, lebo ja by som si tiež teda... Ja vám všetkým pekne ďakujem. Ďakujem za slová uznania, ďakujem vám za to, že ste brali tú správu tak, ako ste ju brali. A prajem vám príjemné dovolenky, všetko dobré a v septembri sa, dúfam, my neuvidíme... (Zasmiatie sa rečníka. Potlesk.)

Ďakujem ešte raz, všetko dobré vám prajem. (Potlesk.)

Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

3.7.2015 o 16:16 hod.

Jaromír Čižnár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video