58. schôdza

10.11.2015 - 15.12.2015
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:48 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:19

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, samozrejme, dá sa prečítať čokoľvek, ale ja zase by som sa vyvaroval na jednej strane aj strašenia z teroristických hrozieb, ale na druhej strane aj strašenia z toho, že sú obmedzované najzákladnejšie slobody, lebo, samozrejme, našťastie, v tomto zákone tomu tak nie je. Tento zákon v princípe nerieši skoro nič. Porovnávať to so zatýkaním na zhromaždeniach mi príde trošku neviem kontraproduktívne, lebo potom sa tým celá tá diskusia dostáva do polohy nie vecnej, ale úplne bezobsažnej. Trestný čin terorizmu je definovaný v Trestnom zákone pomerne úzko. Čiže neviem, kto tento text písal, ale myslím si, že sa tu treba pozerať na problémy obidvomi očami. A musím povedať, že, našťastie, z toho balíka všetky najkontroverznejšie veci vypadli. Problém toho balíka je najmä v tom, že reálne nič nerieši, že reálne problémy nerieši. Ja tu čítam, počúvam komentáre poslancov strany SMER (proste Londýn, Tower Bridge neviem čo). Podľa mňa z vás to absolútne nečítal, o čom hovoríte, nikto, ani pán poslanec Petrák, ani pán poslanec Blaha, ani podobní géniovia. Ale problém jediný tam, ktorý je riešený, a ja si myslím, že stojí za zváženie, je predĺženie lehoty zadržania tej prvej na 96 hodín. To, si myslím, môže pripadať dôležité. Ale iné veci sú tu, ktoré neriešia nič, čo by reálne zvýšilo bezpečnosť na Slovensku. A potom ale rovnako platí, že tým ale neohrozujú žiadne najzákladnejšie slobody. Takže bol by som rád, keby sme sa vrátili k vecnej rovine, lebo tieto politické agitky až tak nikam nás neposúvajú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:19 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:21

Daniel Krajcer
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Som rád, že kolega Miškov upozornil na konanie vlády a strany SMER, treba otvorene povedať, že sa to týka strany SMER, pretože SMER už vo svojej predvolebnej kampani na svojich bilbordoch sa priznal vlastne k tomu, čo sa stáva jeho hlavnou predvolebnou témou. To je ochrana. Máte bilbordy, kde tvrdíte, že chránite Slovensko. Ja v tom vidím naozaj veľký problém, a to, že vaše konanie je vrcholne nezodpovedné. Volebný výsledok v jedných konkrétnych voľbách totižto povyšujete nad záujmy tejto krajiny a ľudí tejto krajiny. A vnímam to predovšetkým z dvoch dôvodov. Z nich prvý je ten, že nezodpovedne vnášate medzi ľudí strach a nenávisť. To sú veľmi silné emócie. A keď ich spustíte alebo pustíte z reťaze, tak niekedy neviete, ako to dopadne. Je to veľmi nebezpečná vec. A ja neviem či si uvedomujete, to čo robíte svojim počínaním? A druhé riziko, ktoré vidím v tom, ako ste si nastavili svoju predvolebnú kampaň, je to, že spochybňujete naše záujmy v rámci Európskej únie. Pozrite sa na aktuálne vyjadrenie českého premiéra Sobotku, ktorý koná v zhode a doteraz aj konal v zhode s premiérom Ficom, ako sa vyjadril, že nebude podávať žalobu v súvislosti s kvótami. Jeho argument je úplne jasný. Európska únia je otrasená a akékoľvek takéto ďalšie ataky môžu spochybňovať jej ďalšiu budúcnosť. Pre Slovensko je nevyhnutné, aby sme boli súčasťou Európy. A toto je vrchol nezodpovednosti, čo robíte, že to spochybňujete.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:21 hod.

Mgr.

Daniel Krajcer

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:24

Juraj Miškov
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja len krátko zareagujem. Pán kolega poslanec Lipšic, ja by som bol hrozne rád, keby tá diskusia bola iba vecná a o vecnom návrhu, ale, bohužiaľ, tento návrh, o ktorom dnes diskutujeme, je čisto politický, pretože pokiaľ by išlo o vecné riešenie tohto problému, tak tento návrh by prišiel do pléna oveľa skôr, nie akurát v čase, keď sa vláda rozhodla ťažiť z témy utečencov, ťažiť z témy terorizmu, keby si nepostavila celú predvolebnú kampaň na ochrane Slovenska. Preto ja vnímam tento návrh, ktorý dnes bol predložený a o ktorom dnes rokujeme, ako výsostne politický návrh, a preto som aj vystúpil možno viac politicky a menej vecne. Ďakujem.
Skryt prepis

1.12.2015 o 17:24 hod.

PhDr.

Juraj Miškov

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 17:25

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Vážená pani predsedajúca, pani spravodajkyňa, dámy a páni, v prvom rade, pani predsedajúca, poprosím, aby bol dodržiavaný rokovací poriadok a pán navrhovateľ bol prítomný. V opačnom prípade dajte prerušiť rokovanie o bode programu.
Skryt prepis

Vystúpenie

1.12.2015 o 17:25 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:31

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Naozaj, pán predseda, mne išlo o dodržiavanie rokovacieho poriadku. A naozaj keď tu nie je nikto z navrhovateľov, tak asi dosť ťažko sa dá diskutovať, lebo od vládnych poslancov teda neočakávam, že budú vysvetľovať to, čo je predložené, takže nádejam sa, že pán minister tu zastupuje vládu, takže vystúpi v rozprave , tak ako je jeho zvykom, a niektoré otázky, ktoré tu kladú hlavne opoziční poslanci, budú ním zodpovedané. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Zjednali sme nápravu, takže máte to k dispozícii, môžete pokračovať v rozprave.

Zajac, Pavol, poslanec NR SR
Áno, všimol som si to, ďakujem. Vážený pán minister, dámy a páni, bezpečnosť pre občanov na Slovensku je prvoradou úlohou štátu a v tom sme zajedno. O toto ide nám všetkým, aj opozícii, aj vláde. To nie je o tom, že vláda chráni občanov, snaží sa chrániť občanov pred teroristami a opozícia že to nechce. Takto vôbec otázka nestojí. Už aj dnes máme na Slovensku legislatívu, ktorá umožňuje takúto nekalú činnosť postihovať. Nebudeme sa predsa tváriť, že nemáme zákony na to, aby sme podvodníkov, zlodejov, lumpov, ale aj teroristov nemohli postihovať podľa našich zákonov. Takže dneska takúto legislatívu máme a vláda podľa toho, čo predložila, sa minimálne tvári, že tieto postihy voči teroristom chce sprísniť.

Dámy a páni, ja som si pozrel dôvodovú správu aj ku skrátenému legislatívnemu konaniu ohľadom zmeny ústavy, aj na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení Trestný zákon. Pán minister, neviem, či viete alebo neviete, či vám to vaši ľudia povedali, obe tieto dôvodové správy sú rovnaké, od slova do slova sú obidve tieto dôvodové správy rovnaké. Ja neviem ja keď si čítam návrh na zmenu ústavy a návrh na zmenu Trestného zákona, tých 18 strán, ktoré tam sú, ja si nemyslím, že dôvody na predloženie aj ústavy, aj tých všetkých vecí, ktoré sú v tom samotnom vykonávacom zákone, sú tie isté. Prečo si vaši ľudia nedali aspoň tú prácu, aby tieto dôvodové správy napísali poctivo, a nie tak, že návrh na skrátené legislatívne konanie je v jednom aj v druhom prípade taký istý.

Mimochodom, v tomto návrhu v dôvodovej správe je písané, že hoci na území Slovenskej republiky v tejto súvislosti, teda v súvislosti s teroristickými útokmi, doteraz nebol vykonaný teroristický útok, potenciálnu hrozbu takého útoku v blízkej budúcnosti nemožno vylúčiť. Toto je veľmi múdra veta. Myslím si, že túto vetu ste mohli do dôvodovej správy napísať aj pred rokom, aj pred piatimi, aj pred štrnástimi rokmi, aj po teroristických útokoch na dvojičky v New Yorku, pretože naozaj potenciálnu hrozbu teroristického útoku v blízkej budúcnosti nemožno vylúčiť. Naozaj hrozba terorizmu je latentná, nikto ju nechce privolávať, ale ako je latentná môže sa to udiať aj na Slovensku, samozrejme.

A, mimochodom, v tejto súvislosti chcem položiť aj vládnym poslancom, aj pánovi ministrovi takú otázku, na ktorú si sám aj odpoviem. Viete, kedy sa Slovensko objavilo na stránke Islamského štátu ako nepriateľský štát? Teraz v lete, keď bolo zverejnené video, na ktorom bol zásah voči väzňovi z Guantánama, ktorého sem vláda doviezla, to bolo, väzňa, podľa môjho názoru bývalého teroristu, ktorého vláda priviezla na Slovensko, keď voči nemu bol vykonaný určitý záznam, ktorý unikol. A to vytýkam tejto vláde, že tento záznam unikol na sociálne siete. Potom následne sa Slovensko objavilo ako nepriateľský štát Islamského štátu. Vtedy, si myslím, nám prvýkrát zahrozila aj tá teroristická hrozba. Ale za toto je zodpovedná táto vláda a tajné služby tejto vlády a všetky bezpečnostné zložky, ktoré sú pod vládou. K takému úniku takého videa nemalo dôjsť.

Robert Fico veľmi dobre pozná prieskumy, ktoré boli aj medializované v posledných dňoch, o tom, ako ľudia sa boja utečencov, migrantov, terorizmu. Ľudia sledujú televíziu, médiá, internet. A hoci na Slovensku ešte ani nevideli utečenca migranta, hoci, pánboh zaplať, na Slovensku ešte nebol žiaden teroristický útok, tak ľudia sa toho obávajú, pretože naozaj sledujú tieto médiá. A Robert Fico ich dennodenne straší tak, že týmto strachom kŕmi a vyvoláva hystériu. Každý deň posiela raz desať, raz dvadsať nejakých policajtov do Slovinska, do Chorvátska. Dneska sme vyslali päť vojakov do Mali. Robert Fico v priamych záznamoch televíznych kamier na hranici s Maďarskom robí nácvik zadržania utečencov so všetkými zložkami tohto štátu. Ak mu ide skutočne o riešenie bezpečnosti občanov Slovenska, tak nech nevyvoláva hlavne tú hystériu na Slovensku.

Mimochodom, kolega Krajcer tu spomínal českého ministra Sobotku, tak ja ho spomeniem tiež. Je to tak isto predseda sociálnodemokratickej strany, socialista. A aké vyjadrenie v posledných dňoch má premiér Sobotka ohľadom tejto utečeneckej a protiteroristickej agendy? Premiér Sobotka upokojuje situáciu v Česku tak, že hovorí o tom, že občania Česka sa nemusia obávať týchto útokov, vláda robí všetko pre to, aby zabezpečila túto elementárnu bezpečnosť občanov. Ale hovorí občanom Česka, že: „Nebojte sa, všetko je zabezpečené, môžete sa zúčastňovať aj vianočných trhov, aj všetkých ďalších akcií, môžete chodiť na športové podujatia.“ Upokojuje u nich tú situáciu. Premiér Robert Fico, tak isto predseda sociálnodemokratickej strany, takýto strach ešte viacej vyvoláva, takúto hystériu neustále šíri. V čom je ten rozdiel? Je v tom, že v Česku nie sú v najbližšom období voľby, na Slovensku sa blížia v marci parlamentné voľby, a premiér Robert Fico na tému ochrany občanov Slovenska pred migrantmi pred teroristami si robí svoju agendu.

A ja vám poviem, prečo to robí, prečo túto hystériu a strach šíri Robert Fico. Potrebuje prekryť kauzy, ktoré sa spájajú so stranou SMER v poslednom období. A to je naozaj to, že bolo zverejnené, že bývalý poslanec strany SMER nosil z Hornonitrianskych baní peniaze, vratky, milióny eur nosil zabalené v alobale. A viete, kam toto nosil? Bolo to pre vedenie strany SMER alebo Úrad vlády. (Reakcia z pléna.) Vás to rozčuľuje, pán kolega, ale to je k téme, hovorím, čo chce premiér Robert Fico vyvolávaním tejto hystérie prekryť. Chce prekryť tému toho, že už viac ako tisíc zdravotných sestier dalo výpovede? Chce prekryť touto hystériou... (Reakcia z pléna.) Prihláste sa s faktickou poznámkou, môžete v nej hovoriť, hovorím k téme. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Pellegrini, Peter, predseda NR SR
Hovoríme, pán poslanec, o návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie, čiže vyjadrujeme sa k tomu, či má byť skrátené alebo nemá byť skrátené to konanie. Na obsah toho budeme mať možnosť hovoriť v prvom čítaní, ak ho o chvíľku odsúhlasíme. Nech sa páči.

Zajac, Pavol, poslanec NR SR
Nehovorím o obsahu, hovorím, prečo sem vláda prichádza so skrátením legislatívnym konaním. V tejto situácii keby jej išlo o vec, tak s tým príde v normálnom legislatívnom konaní a nemusí prísť v skrátenom legislatívnom konaní. A hovorím o tom, že vláde a premiérovi Robertovi Ficovi ide o vytĺkanie politického kapitálu a šírenie strachu a hystérie na Slovensku pred možnou hrozbou terorizmu a migrantov. O tom hovorím. A hovoríme o tom, že Robert Fico chce prekryť kauzy, ktoré sú spájané s vládou a s vládnymi poslancami, ako je balenie do alobalov miliónov eur ako vratiek z Hornonitrianskych baní, ako je téma výpovede zdravotných sestričiek, ako je odchod súkromného prepravcu RegioJet-u medzi Košicami a Bratislavou, Robert Fico toto potrebuje prekryť, potrebuje prekryť to, že tu jeho vláda podpísala PPP projekty na diaľnice a keď sme to začali stavať z eurofondov, tak sa ušetrili občanom Slovenska dve miliardy eur, dve miliardy eur. Pýtame sa, kde tie dve miliardy mali skončiť, komu vo vrecku mali skončiť tie miliardy. Robert Fico nechce, aby sa o týchto témach rozprávalo, preto túto tému a strach pred terorizmom, migrantmi neustále šíri, živí. A pomáhajú mu v tom viaceré médiá.
A poukázal som na to, že v susednej Českej republike, ktorá je v podobnej situácii, v podobnej situácii premiér sociálnodemokratickej strany postupuje inak a upokojuje situáciu. (Reakcie z pléna.) Páni kolegovia, prihláste sa s faktickou, ja rád s vami budem diskutovať, môžete sa aj do rozpravy prihlásiť.

Dámy a páni, vláda prišla v skrátenom legislatívnom konaní so zmenou ústavy, so zmenou ústavy. Ak ju myslí vážne, tak na najvyššej úrovni mali byť rokovania aj s opozíciou o možnej podpore tejto zmeny ústavy. Ale my si tú zmenu ústavy nepredstavujeme tak, že sudca bude namiesto troch dní mať až šesť dní na to, aby rozhodol o vzatí do väzby. Aj keď tento podozrivý bude podozrivý z terorizmu, tak nie je dôvod predlžovať túto lehotu z troch dní na šesť dní. Ja nepoznám sudcu, ktorý bude mať záujem túto lehotu naťahovať. Ja si myslím, že väčšine sudcov budú postačovať tieto tri dni. A o tom sa tu rozprávame.
Alebo potom sa naozaj musíme zamýšľať nad tým, o čo tejto vláde ide, keď sem prišla s takýmto skráteným legislatívnym konaním ohľadom ústavy. Možno jej vôbec nejde o to, aby naša ústava bola zmenená. Možno jej ide o Trestný zákon, o tých 18 strán, ktoré máme predložené ako novelu. A tam naozaj sa nachádzajú veci, ktorým posilňujete SIS, posilňujete Vojenské spravodajstvo, dávate také právomoci aj SIS, aj Vojenskému spravodajstvu, ktoré sú neprimerané, ktoré zasahujú do slobody jednotlivých občanov na Slovensku. A pod rúškom boja proti terorizmu chcete dať takéto navýšené právomoci týmto tajným službám. Sú tam veci, s ktorými možno by sa dalo súhlasiť, a sú tam veci, ktoré bude treba vypustiť. Ale bolo by vhodné na takéto zásadné zásahy nielen do ústavy ale aj do tých ďalších zákonov, tuším je 15 tých zákonov, normálne legislatívne konanie, a nie teraz pred Vianocami sem prísť, hodiť nám to tu a o dva dni to prijať alebo neprijať, aby to marketingovo Robert Fico mohol používať v televíznych diskusiách ako silno bojujeme proti terorizmu, aby túto tému mohol ťahať až do volieb. V prípade, že opozícia povie , že za také niečo nezahlasuje tak ako to je dneska napísané, za to nezahlasujeme, bude môcť dávať opozícii psiu hlavu a hovoriť o tom, že opozícia nechce chrániť terorizmus. Ešte raz zopakujem na záver, bezpečnosť je prvoradou úlohou štátu a je to povinnosť nás všetkých a vláde a Robertovi Ficovi by malo ísť o to, aby na téme bezpečnosti sa nevytĺkal politický kapitál, ale aby sme k tomu našli spoločné stanoviská. Toto skrátené legislatívne konanie nepodporím ani ja a nepodporí ho ani klub KDH. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2015 o 17:31 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:46

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja by som chcel kolegu v dobrom upozorniť, že v prípade, že bude takto blokovať schôdzu, je možné, že premiér zvolá mimoriadnu tlačovku a oznámi na nej, že kvôli poslancovi Zajacovi Slovensko stráca drahocenné minúty v boji proti teroristom a kým parlament nečinne čaká a kvôli pánovi Zajacovi tak teroristi obsadzujú naše územie. V tej hystérii, v ktorej sme, sa nedá vylúčiť ani takáto alternatíva, ale iné som chcel povedať.Prosím vás, dovoľte mi ako poľnohospodárovi sa zamyslieť, hej, nad tým, či ak teraz vznikla nejaká situácia, na základe ktorej my tu máme legislatívnu smršť, hej. Teraz vlastne len povedzte mi, poraďte mi, kde v ktorom inom parlamente v Európe majú obdobnú situáciu. To znamená, že aj tam majú legislatívnu smršť po udalostiach vo Francúzsku, hej? Neznamená to náhodou to, napríklad že my sme niečo podcenili, že my sme to nemali a pritom sme to mohli mať, keď iné štáty nemajú ako nevyhnutné teraz v skrátenom lámať ústavu, 15 zákonov naraz po Francúzsku? To znamená, že oni už dávno mali to, čo my potrebujeme? Viete, ja som sa v tomto nikdy nepasoval, ale takáto nejaká základná logika ma zaujíma, hej. Čiže povedzte mi jeden štát v Európe, ktorý sa takto zbláznil, ako sme sa zbláznili my, hej, a mení to z gruntu. Ak taký nie je, tak potom je namieste otázka, ako to chránili doteraz, keď iní to už mali dávno vysporiadané. Alebo nechránite to náhodou o niečo viac ako ostatní len kvôli tomu marketingovému odkazu? Akože dalo by sa o tom rozprávať dlhšie, do dvoch minút to do toho nevojde. Ale koho by tu zaujímala nejaká logika, však?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:46 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ja by som nadviazal na to čo už kolega spomínal, totižto nie je to prvýkrát, ale trošku z inej pozície, keď sa terorizmus a reálna obava, ktorú prináša terorizmus, využíva aj s marketingom spolu a nie je to moc dobrá vec.Som spomínal príchod väzňov z Guantánama. Ja viem, že vy poslanci o tom veľa neviete, ale ja o tom viem veľa, lebo som tú prvú várku riešil. A ak sa na Slovensko dostali ľudia, ktorí boli potenciálne nebezpeční z terorizmu, tak to boli práve väzni z Guantánama. Hovorím to s plnou vážnosťou. A nám sa podarilo teda tú prvú časť vyriešiť tým, že sa po Arabskej jari vrátili do svojich domovských štátov. A to bolo šťastie obrovské. A oni sem prišli v troch várkach, aby sme vedeli, Británia a Francúzsko prijalo 9 väzňov z Guantánama a Slovensko ich prijalo 8 z celej Európy. Najviac, Británia, Francúzsko sú trošku väčšie krajiny, samozrejme, a to len kvôli tomu, aby mal váš premiér dva fotky s prezidentom Obamom v roku 2010 pred parlamentnými voľbami a v roku 2014 pred voľbami prezidentskými. To je podľa mojej mienky pomerne veľká hanba. To, že ste boli ochotní súhlasiť s podozrivými teroristami a ich legálnym pobytom na Slovensku kvôli fotkám z kampane a teraz tu ako z veľkej knihy rozprávate o vlne terorizmu, považujem za horšie ako farizejstvo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:48 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:50

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. No je pravda, že každý národ si pre seba pestuje isté legendy, isté fikcie a pestuje si ich aj o svojich susedoch, zväčša o sebe lichotivejšie, o susedoch menej lichotivé. Keďže bola Európa veselším kontinentom pred rokmi, tak si spomíname, ako séria karikatúr mala pozitívne zobrazovať niektoré vlastnosti členov Európskej únie. Viem, že tam vtedy okrem iného bola reč o pohostinnosti. A musím povedať, že to, čo sa podarilo, už v minulej poznámke mojej to bolo, uvedenou bubnovou paľbou, je to, že si neviem predstaviť, že by v blízkej budúcnosti niekedy niekto chcel v Európe podčiarkovať pohostinnosť Slovákov. Otázka tu je, či vôbec niekedy bola a či nebola fikcia. Ale, samozrejme, neznamená to, že volám po tom, aby sme stáli v zákryte za pani kancelárkou Merkelovou, ktorá môže mať svoje demografické dôvody pre to, čo pôvodne vyhlásila a čo jej i vlastná strana obúchava o hlavu. Ale to, že nám nič podobné nehrozilo a že nám to umožňovalo byť veľkorysými, je tiež neodškriepiteľný fakt. A to, ako dnes Slovensko vo svojom vnútri sa správa k sýrskym kresťanom, napríklad dnes v správach to bolo uvedené, tak ako sa správa, je katastrofálny posun, ktorý sa len tak ľahko na svoje pôvodné miesto nevráti. Budeme teda zrejme nadlho opečiatkovaní ako tí, ktorí nebudú môcť hovoriť o pohostinnosti ani len ako o fikcii.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:50 hod.

MUDr. PhD.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:51

Pavol Zajac
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým, ktorí na mňa reagovali. Naozaj ak si spojím faktickú poznámka pána Osuského s tou faktickou poznámkou pána Lipšica, tak mi to síce vychádza ako čierny humor alebo smiech cez slzy, lebo tu hovoril pán Osuský o pohostinnosti a pán Lipšic o tom, ako táto vláda priviezla väzňov z Guantánama, tých skutočných teroristov, ako keby chcela dokázať, teda to je ten čierny humor, pohostinnosť Slovákov. Je to naozaj veľmi vážna záležitosť, keď na Slovensko vláda doviezla skutočných teroristov ôsmich a ešte ich zabezpečenie je na takej úrovni, že keď tam zasahuje nejaké komando, tak je to natočené a pustené do sveta. A tým sa priamo ohrozia všetci občania Slovenska. Ako táto vláda pracuje, ako minister vnútra pracuje, ako pracujú bezpečnostné zložky v tomto štáte? Ideme im dávať ďalšie právomoci, ktoré sú na osemnástich stranách uvedené, niektoré sú na to, ako Vojenské spravodajstvo má narábať s jedmi, s drogami, so zbraňami. Toto im chceme dať, keď oni nevedia ani ustrážiť to, že zasahujú proti skutočným teroristom a ešte sa to dostane na web? My im ideme posilniť právomoci, keď ani nevieme poradne, čo tam robia, s čím všetkým kšeftujú, chceme im dať právomoci, aby kšeftovali s drogami, s jedmi, zbraňami? Bez účinnejšej kontroly, pod rúškom boja proti terorizmu odrazu tu nadobudnú také právomoci, že budú si môcť robiť hocičo a kontrolovať na ceste každé jedno auto, prehľadať komplet celé auto. O tom by mala byť debata odborná debata, a nie debata v skrátenom legislatívnom konaní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.12.2015 o 17:51 hod.

Ing.

Pavol Zajac

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:54

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Pán poslanec Viskupič je posledný prihlásený do rozpravy ústne. Nech sa páči, máte slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2015 o 17:54 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video