13. schôdza

14.2.2017 - 17.2.2017
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:23 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:23

Martin Klus
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Ja len veľmi stručne. Pán kolega, vy ste pred chvíľočkou povedali, že o odvolaní premiéra sa nediskutuje, premiér sa odvoláva. Takže pýtam sa opäť, kde ste boli v septembri, celý poslanecký klub? Toto je otázka, na ktorú som nedostal odpoveď. Ak by tu chýbal jeden, dvaja z vás, tak ako sa to stalo mnohým poslaneckým klubom, tak by som to pochopil. V tomto prípade to jednoducho nechápem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:23 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:24

Martin Fecko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pani predsedajúca, pán navrhovateľ, pán spravodajca, kolegyne, kolegovia, vážení hostia. Dovoľte aj mne pár slov k tomuto bodu programu, ktorým je odvolanie nášho premiéra pána Fica. Vyhraj voľby a rob si čo chceš! – toto mi bude rezonovať celý môj život, lebo tam stál pán Paška a tam to povedal bývalý predseda parlamentu. Vyzerá, že je tu vláda kontinuity, takže áno, strana SMER zostavovala vládu a vyzerá, že pokračujú v týchto praktikách.
Čo sú voľby? Čo sú voľby? Raz za štyri roky si občania povedia, že 150 najlepších gazdov s ich peniazmi pošlú do parlamentu. Akýchže to posielame a dostávame do parlamentu od 1. 1. 1993, do parlamentu Národnej rady Slovenskej republiky, akých gazdov? Koľko tu muselo byť toho majetku, že ešte aj dnes sa dá kradnúť? Po dvadsiatich – koľkých? – šiestich rokoch? Aký tu musel byť naakumulovaný, aký majetok našich otcov a dedov? Koľko sa tu toho muselo rozkradnúť a ešte furt toho tu je dosť, z čoho by sme mohli kradnúť. Sa pýtam: to sme kde, ľudia boží, kde to sme? Kde to sme?
Konštatácia premiéra, resp. ministra k pánu Holjenčíkovi, že sa vymkol z rúk, spod kontroly a robil si, čo chcel, to je čo za konštatácia? Koľko je takých Holjenčíkov ešte? Na koľkých postoch? Aký majú dosah? Na aký majetok štátu? Vážení, to je u mňa katastrofa. A pýtam sa, jak je to možné, že politický nominant by mal inak čítať zákon ako nepolitický nominant? Viete, čo mi na to odpovedali z vládnej strany v minulom volebnom období? Pán poslanec, ako by sme ich odvolávali? A sme doma. U nás odborná kontrola štátu po rezortoch nefunguje. Ako by sme ich odvolávali? Iba politicky. Super! Kolektívna vina, nikto nič. Nie do basy minister, do Bruselu, to je najlepšia odvolacia kontrola, že?
Vážení, veď sa preberme konečne! Keď sme dávali tu s kolegom Mičovským zákon o osobnej hmotnej zodpovednosti riaditeľov štátnych podnikov, ktoré ešte nejaké máme, tak ste nás vysmiali, čo to dávame. A to je práve o tom, to je práve o tom. O tej kontrole odbornej, ktorú tu musíme zaviesť, aj o tej zodpovednosti.
Ale poďme ďalej. Nebudem sa vracať k tým cenám. Veľa tu už bolo povedané. Ja nie som papagáj, aby som opakoval. Žiaľ, pán premiér, ja musím skonštatovať jedno, že vy prakticky ste už veľa toho nasľubovali, veľa ste toho nasľubovali. Aj počas mojej sedemročnej éry, ktorú mám tú česť byť v parlamente. A spomeniem aj niektoré veci. Už tu boli spomínané. Diaľnica do Prešova. A teraz ju znovu otvárate, že ako bude profil, všetko možné. Dvetisícdesať, pán premiér, 2010, to bol ten termín, ktorý mal byť ukončený.
Ako ste sa dostali k vláde v roku 2006? Akým spôsobom? Znovu klamstvo. Frustrovaní občania, ktorí zistili, že Dzurinda ich nechce riešiť, keď skrachovali nebankové subjekty v roku 2002. Teraz je to, 15 rokov bolo vo februári pred týždňom, skrachovali, pýtali pomoc. Áno, pán Fico ako opozičný do roku 2006, povedal, že áno, ideme to riešiť. V roku 2006 dal do volebného programu, že poriešime poškodených občanov nebankových subjektov, BMG Horizont a ďalšie. Koľko, že ste to dostali hlasov, pán premiér? Mali ste okolo 670-tisíc. Viete, koľko bolo poškodených občanov v tomto období, ktorí mali plné zuby Dzurindu, lebo ich neriešil, viete koľko ich bolo? Tristotisíc. Keby tento podvod nebol vtedy urobený, kto by tu vládol? Vážení, kto by tu vládol vtedy? Ako by sa dejiny Slovenska hýbali, ktorým smerom, v úvodzovkách? A na tomto vy ste vstúpili do tej veľkej politiky a stali ste sa vládcami na určitý čas slovenského národa.
Áno, je to tak, ale títo ľudia sú tu, títo poškodení a sa pýtajú: jak je to možné, že nás premiér oklamal? Aj vy ste dostali listy asi pred týždňom do schránok. Aj ja som ho dostal. A už trikrát alebo štyrikrát som tu dával zákon o odškodnení. Čo ste mi povedali? Vysmiali ste ma. Tí, čo ste tu boli v minulom volebnom období zo strany SMER, viete, ako to dopadlo. Ale títo ľudia sa vám pripomenú, nebojte sa. Pripomenú sa. To, že časť z nich zomrela, bolo 150 mŕtvych, medzi nimi aj samovraždy, to je realita. Pretože štát na tom naryžoval 230 mil. eur, Slovenská televízia 8 mil. eur. A vysielala to verejnoprávna televízia, nie nejaká komerčná, vážení. A tu je pes zakopaný, že štát naryžoval na tých chudákov, ktorí si mysleli, že štát ich v reklame predsa nemôže vo verejnoprávnom médiu oklamať. A stalo sa. Koruna sa krútila, ľudia dávali, štát oklamal. Pán Fico, nehnevajte sa, to vám neopustím, ani tí ľudia, ktorí ešte žijú a domáhajú sa svojich práv.
Najhoršie na všetkom je, že všetko sa robí pri tichosti. Aj teraz. Keby sme neboli povstali, tak všecko v pohode, však nič sa nedeje. Zvýšime o 5, o 8, o 30, o 50, nič sa nedeje. Všecko pri tichosti. Tak sa správa sociálna demokracia? Tak sa správa sociálna demokracia? Už vám to viacerí vyčítali, ja nebudem ich opakovať. Ale ja hovorím jedno: pán premiér, podľa môjho názoru viete, čo je najhorší výsledok pri riadení štátu? A vy ho riadite, vy ho riadite, a nieže polroka, rok, dva. Koľko to volebných období máte za sebou? V roku 2020, keď to dotiahnete až do konca, budete mať polovicu z celej existencie Slovenskej republiky. Budete vládnuť vy. Veď to je doba, ktorá nemá obdobu momentálne. A viete, čo je najhoršie pri tomto riadení? Keď vezmete svojim občanom nádej. Keď im vezmete nádej, že nemajú budúcnosť. A drzo som povedal národ, ktorý vyháňa mladých, nemá budúcnosť. A my ich vyháňame. My ich delene vyháňame a nedávame im naspäť príležitosti, resp. podmienky, aby sa mohli vrátiť. Už to bolo spomínané, koľko tisíc mladých ľudí a občanov sa nám vysťahovalo a, žiaľ, chce sa vrátiť zhruba štvrtina naspäť. Tri štvrtiny sa nám už asi nevrátia a to bude katastrofa.
Pán premiér, ja vám budem stále vyčítať a pripomínať, lebo keď ste povedal, že ste mal birmovku pred prezidentskými voľbami, lebo ste chcel chytiť asi aj voličov veriacich, beriem. Vy ste vlastne dospelý kresťan. Museli ste mať krst aj prvé sväté prijímanie. Ste dospelý kresťan a tým pádom uznávate desatoro božích prikázaní a prakticky vy ste dostali toľko talentov, viac už nemôžte, môžete byť ešte prezidentom, áno. V tejto republike ste dostali najviac talentov, v tejto dobe. Za tieto talenty budete raz dávať odpočet a to bude robiť každý. Kto dostal veľa, veľa si od neho bude pýtať. Kto dostal málo, primerane sa bude tomu zodpovedať.
Pán premiér, ja vás vyzývam, ako dospelého kresťana, lebo birmovku máte, aby ste sa ako kresťan aj správal. A čo je hlavnou myšlienkou kresťana a veriaceho? Miluj blížneho svojho ako seba samého, že? To znamená, keď vy máte plat niekoľko tisíc, tak sa budete snažiť, aby ten plat malo čo najviac ľudí na Slovensku. A to je starostlivosť o ľudí, ktorú vy máte. To znamená, 5,4 milióna národa slovenského musí vás, by som povedal, že za to dobro, ktoré by ste mu mohli dať, lebo ste mali všetko, aj v minulom volebnom období ste mali všecky rezorty, mali by ste mu dať to, čo si zaslúži. A myslím, že slovenský národ si zaslúži to, aby mal premiéra, ktorý mu bude dávať nádej, aby tu slovenský národ ešte o 30, 50, 100 rokov bol, aby sme sa raz nemuseli hanbiť pred tým najvyšších, keď budeme skladať účty pred našimi predkami, čo sme tu robili v roku 2015, ´13, ´9, ´17.
Ďakujem veľmi pekne. Končím to ako stále: žime tak, aby bolo aj chleba, aj neba! Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 23:24 hod.

Ing.

Martin Fecko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:35

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani podpredsedníčka, vážené kolegyne, vážení kolegovia, ktorí ste ešte tu, prípadne všetci občania, čo ešte nespia a vydržali tento cirkus počúvať doteraz. Ja som si najprv myslel, že toto odvolávanie alebo pokus o odvolanie predsedu vlády nebude mať absolútne žiadny zmysel. A ako povedal kolega Uhrík, ani sme sa nechceli do rozpravy zapájať. Ale napriek tomu, že parlamentná matematika hovorí jasne, koľko hlasov má opozícia, koľko hlasov má koalícia a že za takýchto čísel nemôže, nemôže vyjsť, napriek tomu táto schôdza, mimoriadna schôdza priniesla jeden obrovský, obrovský výsledok alebo obrovské prekvapenie, ktoré možno dôjde ľuďom, možno aj niektorým politikom až neskôr, zajtra, napozajtra, o pár dní. A síce, keď pán predseda vlády reagoval na vystúpenie predkladateľa a povedal, že vláda minimálne v oblasti strategických podnikov o ničom nerozhoduje, všetko iba monitoruje a sleduje. Je to veľmi podstatná vec, keď to povie sám predseda vlády. To znamená, že vláda, či tá, táto alebo všetky, ktoré boli v rovnakom štýle predtým, sú v podstate len bábkové vlády, ktoré sú ako štatisti. Absolútne nič nemôžu zmeniť v prospech ľudí. Môžu iba sledovať a monitorovať, pretože asi podľa toho, čo povedal predseda vlády, rozhoduje niekto úplne iný.
Keď sa tak nad tým zamyslíme, že kto asi môže rozhodovať, keď to nie je samotná vláda, a toto samozrejme už nie je možné spochybniť, pretože to povedal sám predseda vlády, nie je to žiadna konšpirácia ani hoax, ani výplod alternatívnych médií, ale tvrdenie predsedu vlády, ktoré zaznelo dnes v tomto pléne, tak keď sa tak na tým zamyslíme, tak zistíme, že v podstate ak nevládne štátu vláda, tak to môžu spraviť iné skupiny. Respektíve to asi robia iné skupiny. Buď sú to finančné skupiny, ktoré skúpili celý štát prostredníctvom nastrčených servilných politikov, alebo sú to rôzne tajné spoločnosti, o ktorých sa nahlas nehovorí a ktoré združujú politikov bez rozdielu politického trička. Ak vás napadá nejaká iná možnosť, môžete vo faktickej reagovať a povedať, mňa iná možnosť nenapadá.
O tom, že vo veľkej, vo veľkej miere Slovenskú republiku ovládajú finančné skupiny, asi už nepochybuje absolútne nikto. Že záujmy finančných skupín boli povýšené nad záujem štátu, nad záujem ľudí, nad zdravý rozum, o tom už dnes nepochybuje na Slovensku asi naozaj nikto. O tom, že by politici mohli slúžiť rôznym nadradeným tajným organizáciám, o tom sa šepká, nahlas sa to nepovie. Pravda je však taká, že vás, členov všetkých ostatných politických strán v tomto pléne, mnohých z vás spája členstvo v pochybných organizáciách, ako je Lions klub, Rotary klub, rôzne iné kluby, rôzne iné lóže, rôzne iné organizácie, ktoré boli mnohokrát odsúdené pápežmi či inými predstaviteľmi katolíckej cirkvi.
Potom sa nemôžme čudovať, vážené dámy a páni, že bez ohľadu na to, že sa tu od vzniku Slovenskej republiky v 93. roku hovorí stále o tom, že každá jedná vláda kradne a rozkráda štát, tak sa nemôžme čudovať, že tá ďalšia vláda, ktorá predtým kritizuje rozkrádanie štátu, nikdy nikoho z tých politikov pred ňou nezavrela. Nikto nebol za to rozkrádanie štátu zavretý, nikto nebol poriadne odsúdený. Všetci o tom rozprávajú a keď sa opozícia s koalíciou vymení, tak sa nič nestane. Samozrejme, že sa nikdy nič nestane, keď v skutočnosti tí, ktorí na seba nadávajú, sa stretávajú na úplne iných divadelných oponách alebo divadelných scénach. A to pôsobenie, to pôsobenie a hranie sa na koalíciu a opozíciu je dobré naozaj pre ľudí, pre divákov, ktorí nevidia, čo je za tým. A dnes keď sám predseda vlády povedal, vláda nevládne, iba monitoruje a pozoruje, tak sa to pomaličky, ale isto odhaľuje.
Takže prínos tejto schôdze, mimoriadnej schôdze je podľa nás v tom, že premiér sám povedal, že kým nebudú zatvorení tí, ktorí majú na rukách rozkradnutie štátu, tak sa tu nič nezmení. Kým nebudú zoštátnené všetky strategické podniky, tak sa tu nič nezmení. A keďže vláda minulá, jednofarebná, a vláda súčasná, trojfarebná, nemá na to jednoducho odvahu, tak to bude musieť za nich spraviť niekto iný. Bude to musieť za nich spraviť niekto iný. Lebo kým sa tak nestane, kým nepôjdu za mreže tí, ktorí majú na svedomí to, že zo Slovenska sa stala kolónia, kým sa podniky, ktoré boli vybudované z práce ľudí, nevrátia naspäť štátu, aby slúžili ľuďom a nie pár vyvoleným finančníkom, tak nebudeme môcť hovoriť o tom, že štát je tu pre ľudí, ale budeme môcť vždy len hovoriť o tom, že koľko sa ešte z ľudí bude dať vyžmýkať. Koľko sa bude dať vyžmýkať a koľko ešte ľudia znesú, koľko ešte ohnú chrbát. A potom takáto kauzička energií bude vždy len taká jedna rybka, ktorá vypláva na povrch. Spraví sa nejaká hra na nejaké systémové akože zmeny, ale v skutočnosti sa nič nezmení.
Takže, milá vládna koalícia, máte teraz príležitosť napraviť svoje chyby z jednofarebnej koalície alebo z jednofarebnej vlády v minulosti. Máte teraz príležitosť ukázať ľuďom, že máte gule, odvahu na to, aby ste začali robiť poriadok v strategických podnikoch, aby ste začali zatvárať tých, ktorí sa podieľali na rozkradnutí štátu, lebo ešte raz vám hovorím, v dobrom, že keď to nespravíte vy, tak to bude musieť spraviť niekto iný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 23:35 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:42

Peter Pčolinský
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Pán kolega, rozprávali ste, že mali byť potrestaní politici, ktorí sú zodpovední za rozkrádanie tejto krajiny za posledných 25 rokov. No, ten zoznam je tak dlhý, že asi by sme mali začať robiť nejakú zbierku na postavenie novej väznice pre politikov. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:42 hod.

Mgr.

Peter Pčolinský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:42

Martin Poliačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, nebudem sa venovať tej prvej časti. Dala by sa nazvať prelúdium na tému vlhkého sna Tibora Rostása o tom, ako sme tu všetci členmi nejakých tajných spolkov a folklórnych súborov. To je konšpiračná, hodí sa k času, ale nehodí sa k miestu.
Ale k tomu, čo ste hovorili potom. Tak tam už to, vy ste dokázali tento týždeň dve veci. Tá prvá je, že ste klamár, lebo ste dokázali vykonštruovať prípad, ktorý samotná polícia a železnica popísala úplne inak. Vy hovoríte o znásilnení, polícia aj železnica hovorí o nedorozumení. Ale vy ste si z toho spravili kauzu. Takže na demagog.sk, na tom portáli už ste v počte klamstiev predbehli Roberta Fica. To vám gratulujem. Máme tu ešte lepšieho demagóga, ako je premiér, ale niektorí sme to už vedeli, teraz to už máte aj v číslach.
Ale druhá vec, ktorú ste ukázali teraz, je, že vy ste aj pokrytec, lebo vy rozprávate o tom, že to súčasné usporiadanie spoločnosti nie je dobré, ale nepoviete to B, o čo vám vlastne ide, že vy by ste naozaj radšej chceli ten stavovský štát, rozbiť parlamentnú demokraciu, rozbiť liberálnu demokraciu a nahradiť ho nejakou totalitou. Len ešte nemáte tie gule, o ktorých ste hovorili, povedať to nahlas. Takže ak na niečo bola dobrá táto schôdza tento týždeň, tak sme sa dozvedeli dve veci, že Marian Kotleba je klamár a Marian Kotleba je pokrytec. To je užitočné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:42 hod.

Mgr.

Martin Poliačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:44

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som len v krátkosti chcel uviesť, že tak ako to už naznačujú hlasovania kolegu Kotlebu a jeho spolupracovníkov, aj sú tu iné indície, podľa toho, ako sa on vyjadruje, ja si myslím, že by si mal dávať pozor na to, aby tu neurazil niektorých členov jeho budúcej koalície. Ja myslím, že predsa len podľa tých jeho vyjadrení mi to tak vychádza, že ten SMER predsa len je mu najbližší. Takže neznižujte svoj koaličný potenciál, pán kolega.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:44 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 23:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Pčolinský, pán kolega Baránik, ďakujem za vaše reakcie. A, pán kolega Poliačik, tak ak tu môžeme hovoriť niečo o mokrom sne, tak asi mokrý sen je pre vás stavovský štát a zrušenie liberálnej demokracie, ale vaše sny ja nebudem komentovať, ani sa nejako do vašich tužieb, ani tajných nejakých fantázií montovať.
Ale spomínali ste ten prípad v tom vlaku. Pán kolega, to je typické pre políciu. Skutok sa nestal, bolo to všetko úplne inak. Médiá si to napísali po svojom, polícia po svojom. Určite vám neunikol prípad z Nemecka, nedávny, minulý týždeň, kde dostal imigrant, ktorý znásilnil 6-ročné dievča, 2-ročný trest. Neskáčte mi do reči, prosím vás! Dvojročný trest za to, lebo povedal, že si pomýlil dievča a ženu, že si pomýlil dievča a ženu. Čiže keď polícia povedala, že skutok sa nestal, že oni v podstate to dievča iba obchytkávali, ale oni jej nechceli zle, tak je to v poriadku. To je v poriadku. Veď ale od vítača, od vítača imigrantov a cudzincov a všetkého nekresťanského, neeurópskeho v Európe, ako ste vy, nič iné sa nedá čakať.
Takže keď vy na mňa nadávate, to znamená, že asi tú prácu robíme dobre. Takže ja vám ďakujem za lichôtku. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.2.2017 o 23:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 23:47

Karol Galek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pokúsim sa teda tému vrátiť naspäť k tým energiám. V predošlom svojom vystúpení som, bohužiaľ, nestihol dokončiť niektoré z myšlienok.
Pán Číž, nebude toho veľa, ale samozrejme môžte počúvať aj vzadu, dobre. Ďakujem pekne. Pred tým, ako budem pokračovať, by som sa ale vrátil k jednej téme, ktorá tu viackrát zaznela. Bola spomínaná v negatívnom zmysle a to je hlavne tá fotovoltika a obnoviteľné zdroje. Naozaj 120 megawattov, bolo to tu spomínané niekoľkokrát, bolo rozdaných na SEPS-e z večera do rána. Bolo to vyslovene eldorádo, trafiky pre politikov. Medzi týmito 120 megawattmi nenájdete jediného uchádzača, ktorý by sa k tomu dostal čistou cestou. Sám som vtedy v tomto odvetví podnikal, ale troška iným spôsobom ako Brhel, Malatinský alebo Lazar, ktorí tu už boli spomínaní. Robili sme vtedy fotovoltické strešné inštalácie. To znamená robili sme inštalácie, kde ľudia, keď si dajú tú fotovoltiku na strechu, tak primárne tú elektrinu spotrebúvajú na vlastnú spotrebu. Toto je koniec koncov aj primárny účel obnoviteľných zdrojov. Nie transportovať takto vyrobenú energiu na dlhé vzdialenosti, ale spotrebovať ju tam, kde sa vyrobí. Nikdy som nemal problém s chlapmi vyliezť na tú strechu, zobrať do ruky šrobovačku a priložiť ruku k dielu. Ale súčasne musím povedať, nikdy som nemal dotáciu ani z jedného wattu takto vyrobenej elektriny, ani jeden cent.
Keď sa prevalila práve táto kauza tých 120 megawattov na SEPS-e, rozhodli sme sa, že bude asi potrebné oddeliť práve to zrno od pliev, a založili sme asociáciu, ktorá do dnešného dňa sa snaží očistiť to renomé tých obnoviteľných zdrojov. Ako sme dneska počuli, nie veľmi dostatočným spôsobom. Pretože tá energetika, tá by sa nemala robiť za zatvorenými dverami tak, ako sa to do dnešného dňa dialo napríklad na ÚRSO, ako nám to ukázal a dokazoval aj pán Holjenčík. Najdôležitejšie z môjho pohľadu je preto dnes odstrániť politiku z energetiky. Odstrániť akékoľvek zásahy. A keď sa bavíme o obnoviteľných zdrojoch, tak zrušme dotácie pre nové zdroje. Toto tu už, jednoducho nemá čo už hľadať.
My sme to mali aj v programe strany SaS, kde sme tvrdili, že podpora pre obnoviteľné zdroje alebo akékoľvek iné inovatívne technológie, ktoré vyrábajú elektrinu, táto podpora sa má diať bez akéhokoľvek vplyvu na koncovú cenu elektriny. V tejto súvislosti sme asi pred tromi mesiacmi podávali práve už dnes zmienený podnet na Ústavný súd, aby sa pozrel na tarifu za prevádzku systému, na ktorý sa, na všetky tieto zdroje dodnes skladáme. Politici skrátka musia prebrať zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Toto je základ. Nemôžu svoju zodpovednosť prenášať na plecia občanov.
Ak by sme dnes zrušili tarifu za prevádzku systému, odstránili ju z ceny elektriny, v tom momente by cena elektriny pre koncového spotrebiteľa klesla o 60 eur ročne. Myslím tým teraz troj- alebo štvorčlennú priemernú domácnosť.
Igor Matovič sa vo svojom výstupe asi hodinu venoval práve tomu prehľadu vývoja tej kauzy vysokých cien energií a párkrát ma aj citoval. Iba by som doplnil, že na túto kauzu sme neupozorňovali iba v médiách a tak isto ani médiá na to neupozorňovali nezávisle od politikov, ale na to bolo upozorňované aj priamo tu v parlamente počas rozpravy k štátnemu rozpočtu. Už vtedy sme totižto vedeli, že SPP – distribúcia chystá nemilé prekvapenie a pre spotrebiteľov s odberom nad 2000 kubíkov ročne chystá veľmi výrazné navýšenie tých distribučných poplatkov. Toto koniec koncov stále v tej vyhláške je a v tomto duchu alebo proti tomuto nebolo nič urobené ani v samotných cenových rozhodnutiach.
V strane SaS však nehovoríme iba o problémoch, ale my sa ich snažíme aj riešiť. Hovorili sme o tom, že riešením by bolo napríklad zaviesť mimoriadny opravný prostriedok. Nakoniec to ÚRSO urobilo podzákonným predpisom. Vyrazilo mi to dych, ale budiš. Tiež sme do parlamentu predložili zákon, ktorým sme chceli riešiť Úrad pre reguláciu sieťových odvetví ešte v máji tohto roku. Oddeliť od úradu, zaviesť rotujúce predsedníctvo. Opäť ho predkladáme na ďalšiu schôdzu. Budem veľmi rád, ak s nami o tomto zákone budete diskutovať. Ak predložíte vlastné návrhy a ak jednoducho v konečnom dôsledku naozaj dospejeme k tomu, že tu budeme mať transparentný, nezávislý, systémový regulačný úrad. Tým riešením by bolo, samozrejme, menej regulácie, viac transparentnosti, menej štátu, viac systému a hlavne komunikovať, komunikovať, komunikovať.
Tie ističe, ktoré boli tým hlavným spúšťačom celej tej kauzy, totižto majú v sebe istú mieru logiky. Majú to zavedené aj v susednej Českej republike, ale tam o tom hovorili dva roky dopredu. Nie mesiac predtým alebo dokonca od dátumu, kedy už to je zavedené. Jednu z tém, ktorú som chcel otvárať, už otvoril aj Jozef Viskupič. Konkrétne to bola vyhláška 240 z minulého roka, ktorá ešte len bude problémom, a to vtedy, keď dôjde k rozúčtovaniu tepla práve pre domové kotolne alebo v domoch, kde majú domové kotolne. Táto vyhláška úplne nelogicky a nespravodlivo hovorí o tom, že títo ľudia by mali prerozdeľovať si spotrebu podľa byrokratického vzorca, ktorý už na ministerstve financií, prosím pekne, ministerstvo financií odporuje ministerstvo hospodárstva. Ministerstvo financií povedalo, že táto vyhláška je nevykonateľná.
Súčasne tu máme problém s koeficientom primárnej energie. Viem, strašne zložitý pojem, ale v zásade ide o koeficient, ktorý ide proti akémukoľvek princípu energetickej efektívnosti. Robí sa to cez bulharské konštanty, ktoré nemajú žiadnu oporu naozaj v ničom. Ich cieľom je, aby všetky systémy, existujúce, centrálneho zásobovania teplom sa stali energeticky efektívne, a to bez akýchkoľvek investícií alebo úprav, vylepšení parametrov. Ten výsledok je následne iba na papieri a zámerom, ako to už aj Jozef Viskupič spomínal, je zamedzenie výstavby zdroja tepla.
Skúsim teda zosumarizovať to, čo som hovoril, keď som bol do rozpravy prihlásený písomne, aj teraz ústne. Máme tu obrovský neporiadok v cenovej regulácii distribučných spoločností v teplárenstve. Máme tu korupciu vo vodárenstve. Spomeňte si na tú nahrávku, ktorá sa objavila minulý týždeň s hlasom podobným Jozefovi Holjenčíkovi. Máme tu vratky za plyn, ktoré tu isto boli spomínané ako jedno z nesystémových opatrení. Nesplnený sľub Roberta Fica voličom, či už o stabilných alebo o klesajúcich cenách energií, no a potom je tu aj tá vyhláška o tepelnej energetike, tá 240-ka, ktorá naozaj ešte len problémom bude. O tom ešte budeme, myslím, že veľmi veľa počuť. Máme tu obrovské množstvo ďalších káuz, ktoré tu boli spomínané. Či už sú to, či už je to kauza alobal, či už sú to Slovenské elektrárne, Mochovce. Pred chvíľkou sme sa tu bavili o Gabčíkove. Mimochodom, neviem, či viete, ale Gabčíkovo v roku 2015, to znamená v rokoch, kedy prebrala Vodohospodárska výstavba od Slovenských elektrární prevádzku tohto vodného diela, Vodohospodárska výstavba skončila v strate. A to Robert Fico ešte rok predtým hovoril, že Gabčíkovo je zlatým vajcom. No, bohužiaľ, nie. Nie, pokiaľ to prevádzkuje štát a prevádzkuje tak, ako prevádzkuje. Samozrejme máme tam aj iné faktory. Nízke ceny energií, Slovenské elektrárne mali aj iných odberateľov, ktorým vedeli priamo dodávať, Vodohospodárska výstavba musí predávať na trhu. Ale opäť sa ukazuje, že štát v tomto, bohužiaľ, nevie tak efektívne hospodáriť.
Toto sú všetko nitky, ktoré v energetike vedú k Robertovi Ficovi, tak ako všetky cesty vedú do Ríma. Je plne zodpovedný za svojho nominanta na ÚRSO, ktorého počas toho posledného mesiaca, počas jeho práceneschopnosti, ja by som si skôr dovolil povedať, počas neschopnosti dovolil zastupovať. Rovnako aj vláda, ktorej predsedá, je zodpovedá za svojich nominantov aj za ministra, ktorý sám povedal, že o tom, že ceny pôjdu hore, vedel od septembra a neurobil, bohužiaľ, zhola nič. Rovnako ten istý minister o svojom štátnom tajomníkovi povedal, že ako predseda Dozornej rady v SPP – distribúcia sa pri hlasovaní o cenovom návrhu na tento rok zdržal. Prosím pekne, zdržal, prosím pekne, zdržal, nie hlasoval proti, a pritom on vedel, že tie ceny pôjdu hore. On sa zdržal.
Ja sa teda pýtam, má význam podporovať premiéra, ktorý na všetkých úrovniach pri cenách energií škodí Slovensku a hlavne ľuďom, ktorí tieto energie odoberajú? Ja si myslím, že nie. A aj z tohto dôvodu budem hlasovať za jeho odvolanie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

16.2.2017 o 23:47 hod.

RNDr. MSc.

Karol Galek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

23:47

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ja sa chcem Karolovi veľmi pekne poďakovať za to, že si vniesol svetlo do tejto zložitej problematiky. Ja si myslím, že oni si aj preto trúfli takto komplikovanie zvýšiť ceny, pretože si mysleli, že naozaj tomu sa nedá rozumieť a že v tej komplikovanosti celej tej regulácie, že jednoducho sa stratia všetky tie súvislosti. A som veľmi rada, že túto, takúto komplikovanú tému vieš tak jasne a zreteľne pomenovať, že naozaj tomu rozumieme. A nielen my, ale verím, že tomu budú rozumieť aj tí, ktorí nechcú rozumieť. A verím, že ich to aj ovplyvní pri hlasovaní, resp. minimálne budú mať výčitky svedomia, keď budú hlasovať inak, ako by mali. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

16.2.2017 o 23:47 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 23:47

Juraj Droba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení poslanci, blíži sa polnoc, myslím, že budem práve tým, ktorý sa prehupne v tejto snemovni do nového dňa. A mrzí ma, že musíme rokovať takto v noci, lebo väčšinou sa pracuje cez deň až na výnimky povolaní, kde si to vyžaduje situácia, ale myslím si, že parlament by v takejto situácii byť nemal.
Mňa by na úvod celkom zaujímalo, že či by starostovia za SMER – sociálnu demokraciu nahlas zaprotestovali voči vysokým cenám za elektrickú energiu alebo by to vzali ako vec, ktorá prišla zhora, a treba sa s ňou zmieriť presne tak, ako sa kedysi brávali pokyny zhora pri okresných tajomníkoch a miestnych tajomníkoch Komunistickej strany Slovenska. Našťastie, Slovensko nemusí čakať, či a kedy sa prebudí nomenklatúra najsilnejšej vládnej strany, aby sa urobila náprava a na hrubé chyby predsedu vládu, ministra hospodárstva a vládnych nominantov nedoplácali občania, firmy, mestá aj obce. Potvrdilo sa, že Slovensko je demokratická krajina, a napriek všetkým týmto pokusom zatvoriť ústa médiám, kritikom režimu, opozícii sa sloboda prejavu a právo na slobodné šírenie a prijímanie informácií predsa len predrala vpred a začína prinášať svoje ovocie.
V prípade energií to ovocie, dámy a páni, vyzerá tak, že tu odvolávaný predseda vlády sa vo veľmi krátkom čase musel prestať hrať na mŕtveho chrobáka a musel začať konať. Bolo to vďaka tlaku opozície, vďaka tlaku médií, vďaka tlaku radových občanov a povedzme si úprimne, že aj vďaka tlaku jedného koaličného partnera, čo mi príde celkom zábavné. Chcel by som sa z tohto miesta poďakovať všetkým, ktorých doslova šokovali nové ceny elektriny, plynu, vody a nebáli sa ozvať. Takto sa správa občianska spoločnosť, takto sa správajú hrdí ľudia, ktorí si nenechajú, s prepáčením, špiniť na hlavu.
Ja by som chcel z tohto miesta poukázať aj na to, že koaličná vláda je lepšia ako jednofarebná vláda. Opäť je to len špekulácia, ale celkom by ma zaujímalo, ako dlho by SMER-u a jeho vedeniu trvalo, kým by pochopili vážnosť tejto situácie a stiahli svojho nominanta Jozefa Holjenčíka z čela regulačného úradu. Dovolím si ten výsledok odhadnúť. Holjenčík ako vykonávateľ regulačnej politiky, ktorá sa roky tvorila na základe politických potrieb predsedu vlády a vládneho kabinetu, by bol ešte dnes stále vo svojej funkcii presne tak, ako za starých čias. Za mnohé prešľapy sa v minulosti neodvolávalo. Tie povestné tri minúty sa nikdy nenaplnili. V koaličnej vláde to je však trošku iné. Nebojím sa dokonca v tejto súvislosti oceniť SNS a jej predsedu Andreja Danka. Bez tlaku SNS, ktorý nášmu opozičnému tlaku bezpochyby pomohol, by Jozef Holjenčík, Harabín slovenskej energetiky, ukazoval Slovensku naďalej zo svojej úradníckej stoličky trápny dlhý nos. Situácia okolo cien energie teda je ďalším dôkazom, že otvorená spoločnosť a koaličné vlády prinášajú občanom Slovenska väčší úžitok ako diktatúry alebo vlády jednofarebné.
Na záver mi dovoľte nahlas vysloviť želanie, aby každá koaličná vláda bola lepšia ako tá dnešná. S človekom, ktorý v rozpore so zákonmi, dobrými mravmi i v rozpore so svojím ústavným sľubom nabáda občanov Slovenska trhať faktúry, však táto vláda možná nie je. Preto budem hlasovať za vyslovenie nedôvery vláde Roberta Fica. On si už dôveru Národnej rady nezaslúži. Vyzývam ctených poslancov a poslankyne z vládneho tábora, ktorí tu sú prítomní v miestnosti, ale aj tí, ktorí tu s nami momentálne nie sú, aby sa nad našimi výhradami a apelmi aspoň zamysleli.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie

16.2.2017 o 23:47 hod.

Mgr. MBA M.A.

Juraj Droba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video