27. schôdza

9.2.2018 - 9.2.2018
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:50 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:05

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy, vážení páni, vážený pán predseda, vážený pán minister. Chcem najprv poďakovať za to a vyjadriť spokojnosť s tým, že sme zahlasovali spoločne za program tejto schôdze, že sa bude diať. Poviem, prečo to pokladám za dôležité. Na úvod by som ešte chcel povedať, ako niekedy sa hovorí o tom, že niekto je v konflikte záujmov, tak z istého hľadiska sa môže zdať, že som v konflikte záujmov, lebo som včera ohlásil na tlačovke kandidatúru na post predsedu KDH. (Ruch v pléne.) To je, poslednýkrát o tom hovorím, chcel som to oznámiť na budúci týždeň, bohužiaľ, novinári boli šikovnejší a niektorí ľudia rozprávali viac, naozaj chcem sa venovať čisto obranným veciam. Ďakujem za pochopenie.
Takže keď som, keď som bol pred nejakými pár týždňami na filme Najtemnejšia hodina o živote Winstona Churchilla, tak tam bola úvodná scéna... Môžem poprosiť?

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Prosím vás, páni poslanci, po schôdzi sa môžte baviť o filme (pobavené reakcie z pléna).

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Takže môžme k obrane, áno? V tom filme v jednej úvodnej scéne, keď Británii hrozí nebezpečenstvo, Hitler, vojna, tak vystupuje vedúci alebo líder teda opozície a hovorí o tom, že chcú ísť do vlády s konzervatívcami a chcú zostaviť spoločnú koalično-opozičnú vládu.
Prečo to hovorím? Myslím si, že téma obrany je extrémne dôležitá a nemala by byť vecou nejakých politických zápasov. To sme dokázali napríklad aj tým, že sme v máji prijali, že sme v máji prijali spoločne deklaráciu...
Pán predsedajúci, môžem poprosiť o pokoj v sále? (ruch v pléne, zaznievanie gongu, prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Ja som pokojný, proste poslancov. Páni poslanci, upokojte sa!

Vašečka, Richard, poslanec NR SR
Šestnásteho mája, 16. mája minulý rok 2017 sme prijali deklaráciu, ktorá sa volá Deklarácia Národnej rady Slovenskej republiky o nevyhnutnosti podpory obrany Slovenskej republiky. Predložili ju, ak si dobre pamätám, páni poslanci Martin Glváč a Martin Fedor a zahlasovali sme za ňu všetky, nazvem to demokratické poslanecké kluby, teda aj koalícia, aj opozícia s výnimkou Ľudovej strany Naše Slovensko. Ja som bol veľmi rád, že sa na tejto téme vieme zhodnúť. Aj keď to bola len deklarácia, ktorá priamo nezaväzovala k niečomu, ale deklarovala niečo, k čomu sa hlásime. Jednak to, že obrana je dôležitá, jednak to, kto sú naši spojenci, jednak to, aké financovanie je potrebné zabezpečiť. Objavil sa tam aj konkrétny záväzok, respektíve návrh záväzku, ku ktorému sa hlási aj vláda, že do roku 2020 zvýšime obranné výdaje na 1,6 % HDP. No a na koniec tejto deklarácie bola takáto požiadavka: Národná rada Slovenskej republiky žiada vládu Slovenskej republiky, aby s Národnou radou Slovenskej republiky pravidelne konzultovala avizované plány rozvoja Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Toto je dôvod, prečo sme túto schôdzu zvolali.
Aby bolo jasné, nie všetky veci týkajúce sa obrany sú ideálne, aby sa prerokovali v pléne Národnej rady. Viete, že branno-bezpečnostný výbor je mimoriadne aktívny, má veľa schôdzí aj mimoriadnych schôdzí, pretože téma obrany aj modernizácie ozbrojených síl je veľmi dôležitá. Čo sa však týka dlhodobej stratégie, tak nielenže podľa môjho názoru je to vec, ktorá by sa mala rozvinúť v Národnej rade, ale je to vec, ktorú aj tá deklarácia, teda aj hlasy koalície žiadali, aby vláda s Národnou radou, nie s výborom pre obranu a bezpečnosť, s Národnou radou konzultovala tieto veci. To bolo v máji 2017, dodnes k ničomu takému neprišlo. Ak by sme neboli žiadali, neboli tlačili na to, tak vlastne vláda dodnes nepríde s takouto správou do parlamentu. Možno to urobí niekedy v budúcnosti, ale myslím si, že ak sme sa zaviazali, ak sme zaviazali vládu v máji, aby to urobila, a je február 2018, tak je už čas.
Nebudem hovoriť podrobnosti, ale ešte pred začiatkom schôdze, podľa mňa tak ako sa to má, som hovoril s vedením Národnej rady a povedal, avizoval som, že chcem predložiť procedurálny návrh na začiatku schôdze, aby sme zaradili bod so žiadosťou o správu pána ministra, aby prišiel o tom hovoriť. Prebehlo to veľmi korektne, zo strany vedenia bolo povedané, že dobre, okej, po konzultáciách s ministerstvom, že radšej to urobíme inak, teda formou mimoriadnej schôdze. Čiže mimoriadna schôdza je preto, lebo vedenie Národnej rady, alebo dohodol som sa s vedením Národnej rady, respektíve akceptoval som rozhodnutie Národnej rady, že to nebude zaradené ako správa. Ak si pamätáte, hlasovali sme o procedurále na začiatku schôdze, kde koaličná väčšina bola proti, čiže sa to nezaradilo. Mohlo to prejsť formou procedurálneho návrhu, v tom prípade by som nebol predkladateľom ja. To som aj hovoril, bol by predkladateľom pán minister, my ostatní by sme mohli vystúpiť v rozprave. Keďže sa rozhodlo koaličným hlasovaním, že to bude mimoriadna schôdza, tak máme dnes mimoriadnu schôdzu. Ešte raz oceňujem, že tá mimoriadna schôdza je, pretože sme avizovali krok, že ak bude vykonaná obštrukcia aj v tomto prípade, tak budeme nútení pristúpiť k návrhu na odvolanie ministra. Znova, nie preto, že by sme chceli sa stavať proti ministrovi obrany, alebo vyvolávať v rámci obrany nejaké rozpory medzi koalíciou a opozíciou, ale preto, že procedurálne by sme nemali inú možnosť o tom hovoriť. Je tu záväzok, je tu vôľa o týchto veciach hovoriť, preto vítam, že aspoň takýmto kompromisným spôsobom sa k tomu môžme dostať.
Teraz poďme k vláde. V odôvodnení schôdze, môžte si to pozrieť, sa hovorí o tom, že v máji sme prijali spomínanú deklaráciu, to sa týkalo Národnej rady, a tam sme vládu žiadali, aby to s nami konzultovala. Ale 4. októbra 2017, pán minister určite vie, vláda schválila Dlhodobý plán rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030. A v uznesení vlády č. 462 sa uvádza, že vláda poveruje predsedu vlády predložiť návrh Dlhodobého plánu rozvoja obrany s dôrazom na výstavbu a rozvoj Ozbrojených síl Slovenskej republiky s výhľadom do roku 2030 predsedovi Národnej rady Slovenskej republiky na prerokovanie v Národnej rade Slovenskej republiky a poveruje ministra obrany odôvodniť tento návrh. To znamená, že samotná vláda si odhlasovala, zložená z koaličných strán, že poveruje predsedu vlády, aby predložil tento dlhodobý plán, ktorý jestvuje, a vtedy bol schválený na vláde, čiže žiadna novinka a aby bol prerokovaný v Národnej rade.
Pamätám si, že na začiatku schôdze, keď som o tom hovoril, tak jeden z poslancov poslaneckého klubu SMER – SD hovoril, že: pán poslanec, nemôžte byť naivný, veď nemôžte žiadať správu od ministra obrany, veď to do dvoch týždňov nevie pripraviť. No je mi ľúto, že sa vyjadrujeme k veciam, o ktorých nemáme dostatočné informácie, ale už 4. októbra 2017 vláda schválila tento dlhodobý plán rozvoja, je dostupný voľne, nie je to žiaden utajený materiál. A zároveň v uznesení č. 6-462 hovorí, že premiér Robert Fico to má predložiť do parlamentu, a to predložiť predsedovi Národnej rady a má sa to prerokovať v parlamente. Máme pocit, že tieto veci idú veľmi rýchlo, budeme to v rozprave počuť. Ide o miliardy eur, len tak veľmi jednoducho, teraz nebudem konkretizovať, ale transportéry, stíhačky, radary, miliardy eur. A treba o tom hovoriť. A nielen kvôli tomu, že ide o verejné financie, to je jedna zložka, ale druhá vec je tá strategická zložka. Potrebujeme to urobiť? Potrebujeme to urobiť takto? Je tu podpora? Celá opozícia za to zahlasovala, potrebujeme naozaj modernizovať ozbrojený sily, ale tá debata musí byť strategická a nielenže si budeme odkazovať cez tlačovky alebo cez médiá.
A chcem povedať, že tento nejaký istý rozpor alebo isté napätie sa netiahne len medzi koalíciou a opozíciou, ale vidíme, že sa tiahne aj v rámci koalície. A to nie sú nejaké interné informácie, ale objavuje sa to už aj v médiách, že sa neviete dohodnúť. To, že sú rôzne názory, to je v poriadku, ale ak sú tie rozpory také, že už čítame o tom, že pán exminister obrany Martin Glváč chce vysvetlenie na branno-bezpečnostnom výbore, tak si hovorím, fúha. (Reakcia z pléna.) Tak to bolo v médiách, budem rád, pán podpredseda, keď to vysvetlíte, lebo počul som vyjadrenia, že opozícia vytĺka politické body z toho. No od opozície sa to dá očakávať, že bude na koalícii vytĺkať politické body, ale že by jeden z predstaviteľov jednej koaličnej strany vytĺkal body na ministrovi druhej koaličnej strany, to by bolo asi zvláštne, že? A mňa by to ani netešilo. Ale evidentne, čo sa týka tých radarov, tak je tam nejaký rozpor, ktorý vychádza nejakým spôsobom na povrch. Ja za tým nevidím nijaký škandál, ale treba si to povedať.
Tak isto sme v poslednej dobe počuli o tom, že štátny tajomník ministerstva obrany pán Ondrejcsák, ktorý je nominantom MOST-a, tak že si sťažuje na nedostatok informácií. Dokonca povie, že v niektorých prípadoch nemá žiadne informácie. Znova, neteší ma to, nepáči sa mi to, ale je to znak toho, že potrebujeme oveľa viacej rozprávať v rámci parlamentných strán o tom, ako bude vyzerať tá stratégia. A ak je, ak sú nedostatočné informácie, ak pán Glváč nemá dostatočné informácie, ak pán Ondrejcsák nemá dostatočné informácie, potom čo my, opoziční poslanci, ako máme byť spokojní už s tou úrovňou ktorú máme my?
Ja navrhujem to, aby v uznesení, aby sme naozaj vyjadrili znepokojenie nad touto situáciou, lebo je znepokojivé, ak sa obrana Slovenskej republiky stáva, stáva zdrojom takýchto nejakých naťahovačiek. A poviem, že mám úprimnú snahu, aby to tak nebolo.
Druhá vec, chcem, aby naozaj vláda tento dlhodobý plán okamžite predložila, čiže na najbližšiu schôdzu, podávanie návrhov je 23. februára deadline, budeme veľmi radi, keď vláda to predloží, ak to náhodou už neurobila. Ak to urobila, vítam to, prípadne dnes viem, že je avizované vystúpenie pána ministra obrany, čo sa tiež veľmi teším, ktorý istú správu predloží. A potom navrhujem alternatívne, ak s tým bude súhlas, aby sme vytvorili tak, ako je to možné podľa rokovacieho poriadku, komisiu, kde budú mať zastúpenie poslanecké kluby a kde sa pravidelne špeciálne táto téma bude rozoberať, pretože naozaj je to vážna vec. Ide o obranu Slovenskej republiky, ide o obrovské čiastky. A uvedomme si jednu vec, ide o časový rámec, ktorý presahuje štyri alebo zasahuje štyri volebné obdobia. Je vysoko pravdepodobné, že keď sa ten plán modernizácie bude realizovať do roku 2030, drvivá väčšina z nás tu nebude. To nie je o nás tuto, konkrétne o koalícii, opozícii, o našich poslancoch, ale bude úplne iná vláda, budú úplne iní ministri, budú úplne iní poslanci, ale stále to bude Slovenská republika, stále to bude jej obrana, a preto ja naozaj apelujem na vás, aby sme tieto veci brali vážne. A pokladám to za veľké zanedbanie koalície a vlády Slovenskej republiky, že táto vec už dávno nie je v parlamente. Tak vážna, tak kľúčová vec týkajúca sa miliardy eur, týkajúca sa štyroch volebných období.
Preto ešte raz, zakončím pozitívne, som rád, že túto schôdzu sme otvorili a že teraz o tom budeme debatovať. Som pripravený na akékoľvek návrhy v zmysle zmeny uznesenia, môžme sa baviť o tom, či tá komisia má byť, nemá byť, či bude komisiou parlamentu, či bude komisiou výboru pre obranu a bezpečnosť, prípadne, či nájdeme lepšie riešenie ako tieto veci konzultovať. Lebo poviem úprimne, tu sa môžme baviť o strategických veciach, ale sú veci, ktoré sú potrebné prebrať vo výbore, branno-bezpečnostnom výbore, alebo v komisii pre, komisii na to určenej pre tú modernizáciu armády.
Čiže toľko v úvodnom slove, ďakujem pekne a teším sa na rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

9.2.2018 o 9:05 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:19

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán minister obrany, vážené dámy a páni. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť ako gestorský výbor k návrhu skupiny poslancov Národnej rady na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (tlač 856) podáva Národnej rade Slovenskej republiky túto informáciu:
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 886 zo 6. februára 2018 pridelil návrh skupiny poslancov na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť. Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre obranu a bezpečnosť prerokoval návrh skupiny poslancov NR SR na prijatie uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky (tlač 856) v určenej lehote a odporučil Národnej rade Slovenskej republiky schváliť uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky k dlhodobému plánu a aktuálnemu stavu modernizácie Ozbrojených síl Slovenskej republiky. Prílohou tejto správy je návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky. Musím čítať? (Reakcia z pléna: Nie.) Okej.
Prosím, pán predsedajúci, aby ste otvorili rozpravu k tomuto materiálu, do rozpravy sa ako spravodajca hlásim ako prvý.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

9.2.2018 o 9:19 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:21

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Môžem hovoriť, pán podpredseda? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Hrnčiar, Andrej, podpredseda NR SR
Pán minister požiadal o slovo.
Nech sa páči.


Krajniak, Milan, poslanec NR SR
Vážený pán predseda, pán minister, dámy a páni, nebudem míňať čas a energiu na osobné invektívy, ako to tu pri mimoriadnych schôdzach, žiaľ, často býva zvykom. Tu nejde o to, či na tejto schôdzi vyhrá opozícia alebo koalícia, alebo vláda, chcel by som, aby vyhrali občania Slovenskej republiky a najmä, aby vyhrali naši vojaci tým, že dostanú dobré nové zbrane. Budem preto hovoriť iba fakty, budem k ním hovoriť môj komentár a budem sa prípadne pána ministra obrany pýtať, čo s tým chce urobiť alebo ako na to chce zareagovať.
Prvá poznámka, včera večer mi písali príslušníci piateho pluku špeciálneho určenia zo Žiliny, ktorí sa pripravujú na vyslanie do Afganistanu. Včera mali cvičné streľby a dostali na jednu osobu päť kusov náboja do bloku. To sú ľudia, ktorí majú ísť do bojovej zóny v júni, na rotáciu do Afganistanu. Ak pre nich máme, pre najelitnejší útvar Slovenskej republiky, päť nábojov na cvičné streľby, to je Luger 9 milimetrov, v akom asi stave tá naša armáda je? A o to viac ma mrzí, pán minister, že tento najelitnejší útvar nemá ani na nové maskáče, nemá ani na nové balistické vesty. Keď boli na spoločnom cvičení s elitným poľským útvarom Grom, tak si tam museli doniesť po domácky pozvárané baranidlo na vyrážanie dverí, aby vôbec niečo mali, a potom sa hanbili pred svojimi poľskými kolegami, ktorí sa im smiali, že: to váš štát nemá ani na to, aby najelitnejšiemu vojenskému útvaru kúpil jedno baranidlo na vyrážanie dverí? Je mi z toho smutno.
Prečo to spomínam? Jednak som tým ľuďom z piateho pluku špeciálneho určenia sľúbil, že sa vás na to opýtam, pán minister, lebo nepredpokladám, že vy o tom viete. Ide skôr o upozornenie toho, aby ste možno zatlačili na tých, ktorí to majú na starosti, aby mali dostatočné podmienky. Ale po druhé, chcel som na tomto príklade ukázať že, mi sa dnes bavíme o obrovskej modernizácii armády, alebo prezbrojení za stovky a stovky miliónov alebo dokonca za viac ako miliardu eur, ale armáda je v takom stave, že aj najelitnejší útvar nemá ani najzákladnejší výstroj. Tak by sme mali byť podľa mňa veľmi, veľmi, povedal by som, opatrní v tom, ako veľkoryso narábame s tými peniazmi, ktoré máme k dispozícii.
Táto problematika je veľmi zložitá, ale pokúsim sa vám to priblížiť, aj občanom, aj kolegom-poslancom, ktorí nie sú odborníci, takým spôsobom, aby bolo zrozumiteľné, o čo tu ide. A na záver som si dovolil pripraviť každému poslancovi Národnej rady porovnávaciu tabuľku jednotlivých obrnených vozidiel 8 x 8, aby ste si mohli urobiť porovnanie o úrovni ich ochrany. Z toho porovnania zistíte, že to, čo uvádza ministerstvo obrany v tom materiáli, a realita je častokrát iná. A znovu nepredpokladám, že pán minister obrany to takto úmyselne napísal. Chcem len upozorniť na to, že určite sú v rezorte obrany ľudia, ktorí majú svoje záujmy a ktorí prispôsobujú realitu želanému výsledku.
Dámy a páni, vláda vyčlenila na nákup 81 bojových obrnených vozidiel 8x8 celkovú sumu 417 mil. eur. To je približne 4,3 mil. eur na jedno vozidlo bez DPH. Všetky ďalšie sumy budem uvádzať bez DPH, iba aby ste vedeli na porovnanie, aby ma potom niekto nechytil za slovo. Ešte raz to zopakujem, 4,3 mil. eur bez DPH na jedno vozidlo, na jedno obrnené vozidlo. Nenechajte sa pomýliť, v tabuľke, ktorú vám rozdám, bude aj suma, ktorú dali úradníci ministerskí na vládu a ktorú vláda schválila. Tam je uvedené, že celková suma je 4 mil. eur s DPH. Ale to je tzv. nesystémová cena, čiže bez infraštruktúry, bez logistickej podpory a bez munície. Takže tá cena, keď si vypočítate 417 deleno 81 a odpočítate DPH, tak vám to vyjde približne 4,3 mil. eur. Takže 4,3 mil. eur za jedno bojové obrnené vozidlo 8 x 8.
Je to veľa alebo je to málo? Viem, že novinári, kolegovia-poslanci alebo občania si presne celkom nevedia predstaviť, či je cena 4,3 mil. eur za bojové obrnené vozidlo v poriadku alebo či to nie je v poriadku. Dámy a páni, uvažovanie o primeranosti takejto ceny pri nákupe bojového obrneného vozidla je veľmi podobné ako uvažovanie o adekvátnosti ceny pri nákupe osobného automobilu. Tiež tam zohľadňujete viaceré kritériá. Je 100-tisíc eur za auto veľa alebo málo? Je to dobrá cena alebo je to značne premrštená cena? Záleží od toho, akú značku v akom modeli v akej výbave kupujete a aké je staré to vozidlo. Ja som si včera vygooglil nejaké ceny. Ak kúpite Mercedes S, tú najluxusnejšiu limuzínu za 100-tisíc eur bez DPH, tak sa to za tých 100-tisíc eur dá kúpiť. Nie úplne v najplnšej výbave, ale dá sa to. Ak ale chcete kúpiť za cenu 100-tisíc eur Škodu Superb, tak je to podľa mňa neprimerané a je to nehoráznosť.
Teraz poďme naspäť k bojovému obrnenému vozidlu 8 x 8. Viete, čo je takým Mercedesom S medzi týmito bojovými obrnenými vozidlami? Nemecký Boxer, ktorý vyrába spoločnosť Rheinmetall. Prečo? Tradícia, kvalita, precíznosť, spoľahlivosť, moderné technológie. Nemecké obrnené divízie boli vždy legendárne. Nikdy nestratili, odkedy sa nasadili prvé tanky pred sto rokmi na fronty I. svetovej vojny, nemecké obrnené vozidlá nikdy nestratili proste svoju precíznosť. Taký je aj Boxer. Kvalitné pancierovanie, ochrana pred mínami, 530-kilowatový motor. Boxer je navyše variabilný. Na tú istú platformu môžte dať rôzne moduly, veliteľský, môžte dať sanitku, môžte tam dať ochranu vojakov, môžte tam dať, čo chcete, čo chcete. A teraz kľúčová otázka. Koľko takýto Mercedes medzi bojovými obrnenými vozidlami stojí? Skúste si tipnúť. Štyri celé tri milióna eur bez DPH. Však to je fantastické. Vieme kúpiť úplne najluxusnejší a najkvalitnejší výrobok za tú cenu, ktorú vláda stanovila. Ako si to vieme overiť? Litva v roku 2016 v lete kúpila obrnené vozidlá Boxer s izraelskou zbraňovou vežou Samson s kanónom Bushmaster o ráže 30 milimetrov s protitankovými strelami Spike za 4,38 mil. eur za kus. Dokonca tie protitankovo riadené strely Spike vedia zostreľovať aj vrtuľníky.
Tak som si povedal, dobre, máme 4,3 mil., tak berme to najlepšie, čo je na trhu a naši vojaci sa konečne, budú chudobní príbuzní s Poliakmi, Čechmi, Maďarmi, okolitými krajinami, ale proste budeme mať vozidlo, ktorým, keď sa niekde zjavia, tak si tí ostatní vojaci povedia, tak to vám teda vaša vláda, váš štát kúpil ako dobré vozidlo. Lenže toto sa niekomu nehodilo. Bolo treba vymyslieť dôvody, prečo je Boxer zlý. Tak sa povedalo, že nemôžme ho zobrať, lebo nepláva. Máme veľa riek a jednoducho na prekonávanie riek je nutné, aby takéto vozidlo plávalo. V porovnávacej tabuľke, ktorú vám po skončení môjho prejavu rozdajú kolegovia, prípadne pani tajomníčka výboru, zbadáte, koľko tých vozidiel, ktoré nakupujú jednotlivé štáty, porovnateľných, nepláva. Chcem vám povedať, že napríklad také Nemecko a Holandsko, ktoré tú teda riekami a kanálmi, teraz hovorím o Holandsku, a vodnými cestami len tak ako prešpikované, kupuje Boxery bez plávania. Litva kupuje Boxery bez plávania. Keď si pozriete mapu Litvy, tak tá vodná a riečna sieť Litvy je ďaleko pestrejšia a širšia ako Slovenska.
Druhým argumentom proti Boxerom bolo, že nechcú podporovať slovenský priemysel. Lenže, čuduj sa svete, elektrické zväzky pre Boxery už teraz vyrábané pre Litvu a pre Nemecko sa vyrábajú v Dubnici nad Váhom. Pýtam sa, dámy a páni, Dubnica nad Váhom je na Slovensku alebo nie? A to sa tam vyrába už dnes. Okrem toho Nemci povedali, že sú ochotní kompletovať kompletné vozidlá, vyrábať na Slovensku moduly. To znamená to, okrem podvozku. Sú ochotní na to namontovať slovenskú zbraňovú vežu, sú ochotní to kompletne servisovať na Slovensku.
Keď sme mali výbor pre obranu a bezpečnosť, kde sme sa konkrétne o tomto bavili, pán minister obrany nám povedal, citujem: ´Nemci nechceli na Slovensku vyrábať nič. Proste nám povedali, berte všetko tak, ako vám to dodáme, alebo neberte.´ Keď som sa dozvedel, že to bolo trochu inak, vtedy ste stratili moju dôveru, pán minister. Vtedy ste stratili moju dôveru.
A potom som sa dozvedel, že v skutočnosti ministerstvo obrany už pred rokom, v čase, keď verejne vyhlasovalo, že testuje a skúma päť možností, ako tieto vozidlá obstarať, podpísalo zmluvu s fínskou Patriou a spolupracuje s Patriou. Tak som si povedal, že to nevadí, aby bolo jasné, ja nelobujem za žiadneho výrobcu, Patria je veľmi dobré vozidlo. Patria je veľmi dobré vozidlo alebo teda, myslím podvozok, motor a tak ďalej. Problém je v tom, že Patria je veľmi dobrý Superb. Ale nepotrebujeme Mercedesy pre našich vojakov. Podľa mňa veľmi dobrý Superb, dobre opancierovaný, s dobrou priechodnosťou terénu. Chvalabohu, aspoň ušetríme peniaze. Bude to stáť iba polovicu oproti tým Boxerom, zostanú peniaze na výsadkárov, pre ďalších vojakov. Všetci budeme spokojní. Vôbec neprotestujem proti tomu, aby tým partnerom bola Patria. Ešte raz opakujem, je to odskúšaný a dobrý podvozok, motor, čiže to, čo sa volá platforma, to je to, čo máte pod tou zbraňovou vežou. Ale potom zisťujem, že my za to ale chceme dať znovu tie 4 milióny eur. Tak sa pýtam, za čo chceme tie 4 milióny eur dať? Čo za to dostaneme navyše oproti Boxerom? Lebo ten prototyp, dámy a páni, ktorý nám ukázali začiatkom decembra, tak to je vo všetkom horšie ako ten Boxer. A ešte budem o tom hovoriť viacej.
Pre dvomi rokmi alebo pred tromi už dnes ponúkali Poliaci tie tzv. Scipia približne za 2 mil. eur. Mali mať namontovanú tiež slovenskú zbraňovú vežu TURRA. Tie rokovania zlyhali. Nakoniec sa nedohodlo o cene. Ale som presvedčený, že ten rozdiel v cene nebol taký, že ministerstvo obrany trvalo na tom, že ich dostaneme za 2 mil. a oni trvali, že za 4,3. O tom som pevne presvedčený, že takýto rozdiel v cenových odhadoch nebol. Ministerstvo tvrdí, že ten rozdiel medzi tými 2 mil., ktoré ponúkali Poliaci s Patriou, to je tá platforma, ktorú si Poliaci upravili od fínskej Patrie, a neupravili si ju zle, tie poľské Rosomaky sú odskúšané, fungujú. Nemám nič proti tomu, aby sme išli na túto platformu. Vôbec netrvám na tom, aby to boli Boxery. Problém je však v tom, že ministerstvo odôvodňuje zvýšenie ceny tým, že Patria medzitým vyvinula nový podvozok, tzv. Patria AMV XP, ktorý je o pol metra dlhší ako staršia verzia, má lepšiu priechodnosť terénom, lepšie ďalšie vlastnosti a preto jednoducho ten vývoj ide dopredu, aj tá cena musí byť vyššia. Lenže prototyp je na starom podvozku, dámy a páni. Prototyp je na starom podvozku. Nie na novom podvozku.
Keďže to tu nemôžem ukázať na fotkách, tak vám jednoducho ukážem, ako sa to dá nájsť. Keď si dáte do Googlu Patria AMV XP, to je tá nová verzia, a pozriete si hociktoré prezentačné fotky, tak tam uvidíte, keďže je tá Patria, ten podvozok dlhší, to XP-čko, tak medzi prvými dvomi kolesami a druhými dvomi kolesami máte taký, akoby taký špic, taký lichobežník. A teraz si nájdite ten prototyp na fotke, ktorý nájdete, ktorý ukázali, a zistíte. že ten špic v strede na prototype je oveľa užší. Zhruba o tých 50 cm. Prototyp, ktorý bol predstavený, uvádza dĺžku 8,22 metra. Lenže keď si pozriete ten prototyp a pozriete si predok a zadok, tak zistíte, že tam pridali plaváky. To je to, o čo sa ten starý podvozok zväčšil. To sú plaváky, ktoré sú dodané umelo. To nie je nový podvozok. Áno, údajne je tam nový motor. Len podotýkam, že to je okolo 450 kW, ten Boxer má asi 530. Takže namiesto 2 mil. za Patriu, ktorá je na starých podvozkoch, ideme dať 4 mil., lebo má nový podvozok. Ale prototyp je na starom podvozku?
Nová Patria AMV XP, to bol aj dôvod, že dneska sa tie nároky na zručnosti, to znamená, že čo musí to vozidlo uniesť, zvyšujú v priebehu času. Dávate tam nové zbraňové systémy, tie sú ťažšie. Takže dôležitá je aj bojová hmotnosť toho vozidla. Koľko reálne dokáže uniesť. Stará Patria uniesla 23,5 tony. Nová Patria AMV XP, výrobca uvádza, že môže niesť 28 až 30 ton. Odprezentované bolo, že prototyp má tú hmotnosť 28 ton. A to nie je pravda. Bojová hmotnosť toho vozidla je iba 25 ton. Iba 25 ton. Takže stoja nám 2 mil. eur navyše za rozdiel 1,5 tony v nosnosti toho vozidla? Podľa mňa to nie je adekvátne.
Pancierovanie novej Patrie XP je štandardne STANAG 4. STANAG je norma. Je od jednotky po šestku. Šestka je najlepšia. Ale prototyp má pancierovanie iba STANAG 3. To je to pancierovanie starej verzie. Tak kupujeme novú verziu, tú drahšiu, alebo kupujeme tú starú? Ale prezentujeme, že kupujeme novú. Táto predstavená verzia má pancierovanie STANAG 3. Boxer má, pre informáciu, STANAG 4 a viac.
Aby som to zhrnul, namiesto Boxerov, berte to ako porovnanie, nie som za to, aby sme kúpili Boxery, sú zbytočne drahé, chceme kúpiť síce Patrie, ktoré budú rovnako drahé, ale zato horšie.
Poďme teraz k zbraňovej veži prototypu. Slovenská veža TURRA má na predstavenom prototype 40-ročný sovietsky kanón o ráže 30 mm. Ja som myslel, že ideme armádu modernizovať, a nie vyrábať starožitnosti. Nejde mi o to, že tento kanón je ruskej výroby. Rusi majú aj dobré zbrane. Problémom toho kanóna je, že nepresne strieľa. Nedokážu stabilizovať presnosť streľby. Ak ministerstvo obrany hovorí, že ideme cestou vývoja nového vozidla a výskumu, tak vám chcem povedať, že nejde o žiadny vývoj a výskum nového vozidla.
Jediné, čo potrebujeme vyvinúť, je to, aby sa naši odborníci, aby naši odborníci naučili a vyvinuli ten sovietsky štyridsaťročný kanón, aby trochu presnejšie strieľal. Áno, s tým sa počíta. To je jediný vývoj.
Lenže ak aj naši odborníci naučia ten štyridsaťročný sovietsky kanón strieľať presnejšie ako strieľa doteraz, bude nám to na figu, lebo munícia do tohto kanóna je stará, zastaraná. Nedokáže tri základné veci. Po prvé, nie je kompatibilná s tým, čo strieľajú naši spojenci. Čiže keď pri nejakej bojovej operácii nám dôjdu náboje, nikto nám nepomôže, lebo ich nebude mať. Po druhé, armády prechádzajú na kanóny, ktoré majú vyššie ráže, alebo aspoň počítajú s tým, že keď kúpia 30-milimetrový kanón, musí sa dať apgreidnúť a modernizovať na 35-milimetrový alebo 40-milimetrový. U tohto sovietskeho kanónu to nejde. A po tretie, do tohto štyridsaťročného sovietskeho kanónu neexistuje programovateľná munícia. Čo to je? Predstavte si, že ste v teréne, ale nepriateľ je zakopaný, je skrytý v zákopoch. Existuje programovateľná munícia, vy vystrelíte ten náboj a naprogramujete ho tak, že vybuchne nad zákopom. Nepotrebujete sa trafiť presne do zákopu, proste zneškodníte nepriateľa takýmto spôsobom. Ale u tohto štyridsaťročného sovietskeho kanónu sa to nedá urobiť.
Teraz ešte niekoľko poznámok k slovenskej zbraňovej veži TURRA. Podľa toho, čo bolo vidieť na tom prototype, tak TURRA má štandardné pancierovanie iba STANAG 1. STANAG 1 znamená, že tú vežu rozstrieľa kalašnikov s priebojnými nábojmi. Čiže v podstate dnes na bojiskách ktokoľvek, kto má priebojné náboje.
Takže aby som to zhrnul. Nejdeme kúpiť za 4,3 milióna eur za kus Mercedesy medzi bojovými obrnenými vozidlami, teda nemecké Boxery, aj keď na to máme 4,3 milióna eur. Ideme kúpiť fínske Škody Superb, síce za tie isté peniaze, ale prototyp je postavený na podvozku Octavia a kľúčovú súčiastku, teda kanón má zo štyridsaťročnej sovietskej Lady. To je ten vývoj a výskum, ktorý ideme robiť?
Dámy a páni, často sa spomína argument, že ideme takýmto spôsobom podporiť domáci priemysel. Najskôr mám jednu zásadnú pripomienku. Nevadí, že to obrnené vozidlo bude predražená skladačka. Podstatné je, že na tom zarobia slovenské firmy? Ja si myslím, že najpodstatnejšie je, aby to vozidlo bolo dobré, aby tí vojaci s tým dvadsať rokov naozaj mohli plniť svoje bojové úlohy a proste boli si istí, že to ich vozidlo je dobré. Čo je to za argument, že to síce bude výrazne horšie, ale slovenské súkromné firmy na tom zarobia? To je rovnaká nehoráznosť, ako keby ministerskí úradníci kúpili Superby za cenu Mercedesu, ale zase slovenské súkromné firmy by zarobili na tom, že na podvozok Octavie namontujú niečo, čo sa na Superb podobá. To ja neviem, či je prínos pre Slovenskú republiku. Ja chcem, aby sme za tých 4,3 milióna eur dostali a najmä slovenskí vojaci dostali to najlepšie, čo na trhu za túto cenu je. A je mi jedno, že či na tom zarobia aj slovenské súkromné firmy alebo nie. Podstatné je, že či tá armáda bude mať dobré vozidlá.
A teraz je, ako je to naozaj s podielom slovenskej výroby na tomto bojovom obrnenom vozidle? Tak si prečítajme materiál, ktorý dal na vládu pán minister Gajdoš. Opäť to bude v tej prílohe, ktorú vám rozdám. Oni tam uvádzajú, píšu, že podiel slovenskej výroby bude 70 percent. Ale keď si prečítate tie čísla, ktoré tam sú a dáte si do kalkulačky a vydelíte si to, tak zistíte, že už priamo v tej istej tabuľke to bude iba 57,5 % domácej výroby. Tak teda, ktoré číslo je pravdivé, to, čo sa na verejnosti uvádza, že 70 % slovenskej výroby, alebo to, čo je v tej tabuľke, ktorú dal pán minister na vládu, že 57,5 percenta? Ja vám poviem, ktoré číslo je pravdivé. Ani jedno. Tak teda skúšajte vnímať so mnou. Predstavte si také bojové obrnené vozidlo, na obrázku ste ho určite videli. Podstatné je, aby malo motor, to je Scania zo Švédska. Podstatné je, aby malo podvozok a odpruženie, to je väčšinou Fínsko a Švédsko. Podstatné je, aby malo protitankové riadené strely, tie robia Izraelci, Francúzi alebo Američania. Môžme si vybrať, v zásade sú rovnako dobré. Protimínové sedačky robia Česi. Optiku robia Taliani. Kanón a veža Slováci. Môj odhad 20 %, maximálne. Ruský kanón, áno.
Ešte sa chcem vysporiadať s argumentom, že tento projekt prinesie prácu slovenským občanom. Len pripomínam, že to je úplná samozrejmosť. Všetci ponúkajú, že budú tie vozidlá vyrábať a kompletovať na Slovensku. Lenže podľa vyjadrení pána ministra vytvorí tento projekt na Slovensku 50 nových pracovných miest. Keď som to prvýkrát počul, neveril som celkom vlastným očiam. Dáme štyristomiliónovú investíciu a vytvoríme 50 nových pracovných miest? To je osem miliónov eur na jedno nové pracovné miesto. To sme tu ešte nemali. Pre porovnanie, Jaguar, tam sme dali 210-tisíc eur na jedno vytvorené pracovné miesto z tých tritisíc na obdobie desať rokov. Rozdiel je v tom, že Jaguar už si tie svoje vozidlá musí predať na trhu sám v tvrdej konkurencii. My týmto zamestnávateľom, ktorí vytvoria 50 nových pracovných miest, dávame na desať rokov garanciu, že tie jeho produkty odoberieme. Osem miliónov eur na jedno pracovné miesto.
Dámy a páni, rekapitulácia na záver. Ideme dať 4,3 milióna eur za jedno bojové obrnené vozidlo 8 x 8, v poriadku. Za to môžeme mať Mercedes, napríklad nemecký Boxer. Ale nie, takýto Mercedes pre našich vojakov my nechceme. Ideme brať Škodu Superb z Fínska, ale zase za tú istú cenu. A ešte aj ten Superb z Fínska, čo sa tvári ako Superb, je v skutočnosti na podvozku Octavie a ešte sme tam dali aj súčiastky z Lady. Ale zase zarobia na tom slovenské súkromné firmy a vytvoríme 50 nových pracovných miest. Dotácia na jedno pracovné miesto osem miliónov eur.
Pán minister Gajdoš, pán predseda Danko, kúpme radšej tie Patrie, tie staršie, tak jako sú za dva milióny eur, sú odskúšané, budú jazdiť, nevymýšľajme koleso, berme to, čo niekde funguje. Oni aj tak sa zaviažu, že to budú montovať na Slovensku, zoberú našu slovenskú zbraňovú vežu, oni zoberú všetko, čo budeme chcieť. Každý takýto dodávateľ pri takejto zákazke sa prispôsobí. Ale nevymýšľajme koleso. Dajme tým našim vojakom niečo, čo overene jazdí.
A teraz sa vrátim na začiatok. Čiže my tu rozhodujeme o miliónoch, hore-dole, ale na vojenských útvaroch nemajú pomaly ani čím strieľať, nemajú na maskáče, balistické vesty.
Dámy a páni, vôbec ma to neteší, že tu takto vystupujem, som z toho smutný. Srdce mi trhá, mne ako zapálenému proste fandovi a príslušníkovi našej armády, keď vidím, že by tí naši vojaci mohli dostať to najlepšie, čo na trhu je, a dostanú nejakú skladačku. Raz za tridsať, štyridsať rokov robíme takýto nákup. Dajme im to najlepšie, čo na trhu je! Hocikto, kto to bude dodávať, tu bude kompletovať všetko, dokonca je úplne bežné, že všetky tie technológie, či kanón, či pancierovanie, či ďalšie veci, čo tam má ísť, oni sa ešte aj zaviažu, že nám odovzdajú technológie, aby tu bol technologický transfer na Slovensko. Nerobme, proste, nevymýšľajme koleso druhýkrát! Kúpme im niečo, na čo máme peniaze a čo na tom trhu je! Dajme im niečo, na čo budú môcť byť hrdí! Konečne, po dlhých desaťročiach.
Viete, ja som smutný z toho, že čo sa deje v armáde. O mne je známe, že som bol pred dvadsiatimi rokmi na vojne u výsadkárov 5. pluku špeciálneho určenia v Žiline, a strašne ma mrzí, keď vidím, že z tej armády odchádzajú najlepší odborníci. Pán plukovník Šebo, ktorý bol veliteľom tohto útvaru takmer 20 rokov, bol minulý rok odvolaný. Plukovník Šebo je absolútna legenda, on fungoval za každej vlády, Dzurindovej, Ficovej, Radičovej, Ficovej, teraz bol odvolaný, nerozumiem tomu prečo. Odchádza z armády. A viete, čo je najväčší paradox? Že pán plukovník Šebo bol absolútne otvoreným fanúšikom SNS, vždy podporoval SNS. A ja tomu nerozumiem. Mne bolo absolútne jedno, aké má pán plukovník Šebo politické názory, ale strašne ma mrzí, že takíto ľudia aj ďalší už v armáde nie sú.
Dámy a páni, nechcem v tejto diskusii nad nikým vyhrať, dokonca si myslím, že pán minister Gajdoš o niektorých z tých vecí, o ktoré som teraz hovoril, možno ani nevie, pretože niektoré tie technické podrobnosti sa ťažko dajú len tak overiť. Chcel by som vás len vyzvať, ak má byť Slovenská republika suverénny, samostatný štát, ktorý sa nemá spoliehať iba na EÚ alebo že nás budú brániť nejakí spojenci, tak musí mať rešpekt. A ten rešpekt máme na základe toho, že či vieme kúpiť zbrane, ktoré ten rešpekt vzbudzujú, a či máme odhodlanie sa brániť. Postupujme prosím vás pri prezbrojovaní slovenskej armády tak, aby sme konali v súlade s našou vojenskou cťou a v súlade s naším vojenským pozdravom, ktorým končím svoj prejav. Sláva vlasti! (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

9.2.2018 o 9:21 hod.

Bc.

Milan Krajniak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Aj kvôli tomuto prejavu som rád, že máme túto schôdzu, kde zazneli mnohé veci, ktoré možno technicky sme preberali na výboroch, ale zazneli tak veľmi zrozumiteľne, tak učiteľsky, tak plasticky. Trocha sa ukázalo to, že to obmedzenie v rokovacom poriadku, že nemôžme používať grafy, tabuľky, obrázky, je obmedzujúce a limitujúce. A dúfam, že na tieto mnohé otázky alebo prirovnania, ktoré boli použité, zareaguje aj pán minister a že sa dozvieme teda, ako to je a že či skutočne robíme všetko to, čo je v najlepšom záujme Slovenskej republiky a našich ozbrojených síl. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:50 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajniak, keď som si teda, počas vášho prejavu pozeral tváre poslancov a ministra a predsedu Národnej rady, teda ľudí z SNS-ky, tak bolo zjavne vidno, že tnete do živého a že ste úplne trafili ten klinček po hlavičke. Jednoducho tu ide o účelový asi, účelový nejaký biznis alebo možno záležitosť, ktorá ešte nie je celkom odhalená a ktorá, ktovie, či vôbec bude v plnej tej nahote a kráse odhalená pred ľuďmi, pred obyvateľmi, pred daňovými poplatníkmi. Pretože aj na výbore, kolegovia, čo ste tam boli, tak viete, že keď bola otázka alebo debata ohľadom nejakého zázemia a logistiky, servisu pre jeden alebo druhý typ transportérov, tak pán minister povedal, že, budem to tak voľne citovať, ako som si to zapamätal: keď v roku 2023 vypukne konflikt v Európe, tak Nemci budú mať iné starosti a nie starať sa o náhradné diely a servis pre slovenské ozbrojené sily. Toto bola reakcia, že prečo nie tie Boxery, prečo je potrebné ísť do tých fínskych transportérov a prečo je potrebné robiť ten vývoj.
Včera som sa stretol s nejakými ľuďmi, ktorí v Detve a okolí mali niekedy možnosť spolupracovať v zbrojárskych projektoch, s Detvancami sa pri tejto alternatíve, ktorú predkladá ministerstvo obrany, absolútne nepočíta. To znamená, pán Krajniak, asi ste trafili aj to, že je, že je naozaj pochybné, do akej miery sa má zapojiť slovenský zbrojársky priemysel a ako to nakoniec celé dopadne. Takže ja som veľmi rád, že táto schôdza tu je a uvidíme, čo bude jej výsledkom.
Ďakujem pekne za váš príspevok.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:51 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Štefan Zelník
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán kolega, už za vlády Mikuláša Dzurindu niektorí politici tvrdili, že prečo by sme mali vyrábať niektoré druhy potravín, keď zo zahraničia ich kúpime lacnejšie. No, stalo sa to, že ak sme mali 90 % sebestačnosť potravín, dneska máme možno 40 % a obnova, obnova tohoto bude veľmi teda problematická. Škoda, že porovnávali ste prototyp. Sám ste povedali a porovnávali ste prototyp s niečím, čo už dlhodobo funguje, ale existuje predsa, aspoň podľa mojej vedomosti, existujú tri druhy skúšok. Sú to skúšky, ktoré sú podnikové, potom sú skúšky konštrukčné a potom sú skúšky vojenské. A, a predsa hodnotiť niečo, čo je vo vývoji, asi nie je celkom fér porovnávať s niečím, čo už existuje. A to, že ten vývoj na Slovensku je a že je snaha oživiť slovenský zbrojársky priemysel, ja to, naopak, vítam. Preboha, veď by to bolo fantastické, keby sme mohli nielen vyrábať a zásobovať našu armádu, ale keby sme mohli aj takéto výrobky exportovať do zahraničia. A samozrejme, že ich nemôžme exportovať, pokiaľ ich nevlastní naša armáda. Tak ja by som poprosil o istú dávku trpezlivosti. Ak sa teda niečo vyrába a je to len v polohe prototypu a takéto proste výhrady sú, veď nakoniec to ukážu aj všetky tie podnikové skúšky alebo teda konštrukčné, alebo samozrejme nakoniec vojenské, ale ja si myslím, že dajme šancu tomu, aby sa na Slovensku zbrojárska výroba obnovila.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:53 hod.

MUDr. PhD.

Štefan Zelník

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:54

Radovan Baláž
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán kolega Krajniak, musím oceniť, že naozaj ste sa pripravili na tú dnešnú schôdzu, hodne ste využívali ten Google, ktorý vám poskytol nejaké informácie. Viem sa s vami stotožniť s tým, že naozaj armáda je dlhodobo podfinancovaná a práve pán minister obrany ako bývalý vojak vie, čo v tej armáde chýba, a preto zásadným spôsobom sa zasadzuje o to, aby ten rozpočet bol navýšený.
Značnú časť vášho prejavu ste venovali práve tým bojovým obrneným vozidlám 8 x 8. No síce niekoľkokrát ste to zdôraznili, že nie ste obchodný zástupca, ale mne to pripadalo, že ste obchodným zástupcom tej konkrétnej značky, ktorú preferujete, a snažili ste sa hodnotiť niečo, čo existuje.
Už tu pán kolega Zelník spomenul, že to, čo bolo vám predstavené začiatkom decembra, je prototyp. Čiže Slovensko je vo fáze vývoja niečoho, čo možno v budúcnosti budeme vyrábať, ak to prejde všetkými potrebnými skúškami. Špecifikácie na to vozidlo nebolo dané ministerstvom obrany, ale ozbrojenými silami, ktoré zadefinovali, čo potrebujú, čo konkrétne pre svoju armádu chcú tak, aby to bolo na Slovensku využiteľné, pretože je veľmi naivné si myslieť, že budeme niekde bojovať v Afganistane alebo niekde. Potrebujeme vozidlá, ktoré ochránia Slovensko. A jedna z tých zásadných podmienok, ktoré si dalo ministerstvo, obrana, Ozbrojené sily Slovenskej republiky, bolo to, aby to vozidlo bolo schopné plávať. Keby Boxer chcel prebrodiť Dunaj, tak klesne na dno a sme skončili.
To, čo ste spomínali, tie ďalšie špecifikácie a to, že nie je dostatok peňazí na náboje alebo niečo, práve pán minister sa snaží tou stratégiou, ktorú prijal, a vypracovanie dlhodobého plánu, ktoré nikto nikdy doteraz nevypracoval na ministerstve obrany, zasadiť o to, aby sme vedeli, kam chceme tú našu armádu do budúcna posunúť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:54 hod.

Ing.

Radovan Baláž

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:56

Zsolt Simon
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán kolega, tak ako som vás počúval, to, čo ste povedali, je dosť závažné. Vyvolávajú obavy o hospodárnom nakladaní s verejnými financiami. Tak ako tu kolegovia niektorí hovoria o tom, že to obrnené, ten obrnený transportér sa bude vyvíjať na Slovensku, to, keď sme dostali prvýkrát mediálnu informáciu, že sa to bude vyvíjať, ja som sa až čudoval, že akou závratnou rýchlosťou za pár dní, ani nie týždňov sme uvideli v slovenských médiách už aj prototyp. To je rýchlosť nevídaná na slovenské pomery. Ale chcem povedať, že nesmierne som rád, že v tejto sále dnes pri tejto debate sedí pán Mitrík, šéf NKÚ a počúva túto diskusiu. Dúfam, že z tejto debaty bude mať dostatočnú motiváciu na to, aby vykonal kontrolu na ministerstve obrany a neotáľal s takýmto konaním. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:56 hod.

Ing.

Zsolt Simon

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:57

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Všeličo ma zaujalo na tomto prejave a vyjadrím sa iba k jednej čiastkovej informácii, a to je vytvorenie tých 50 nových pracovných miest. Mňa by zaujímalo, že čo to presne znamená, že či budú tie vozidlá skladať ľudia, ktorí sú dnes nezamestnaní, výkladnú skriňu našej armády. Lebo ak to bude 50 nových pracovných miest, tak na to iná odpoveď neexistuje. Ak to nebudú nezamestnaní, tak to potom ale nebude 50 nových pracovných miest, ale sa budú presúvať odborníci z jednej firmy do druhej. A najväčší gól by potom bol, keby tých 50 dotovaných pracovných miest ôsmimi miliónmi, ako ste to vypočítali, nebudú občania Slovenskej republiky, ale napríklad Srbska.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:57 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajniak, neholdujem parlamentnej disciplíne, ktorá spočíva v tom, že vystúpi poslanec a potom s faktickou poznámkou členovia jeho politickej strany alebo kluby, klubu mu poďakujú za to vystúpenie a ocenia ho, ale v tomto prípade urobím výnimku. Bolo to výborné vystúpenie a veľmi sa teším na reakciu aj pána ministra obrany. A teda ešte zvlášť sa teším na to, čo k tejto téme povie pán predseda Národnej rady a Slovenskej národnej strany Andrej Danko, ktorý je predsedom strany, ktorá nesie zodpovednosť za rezort obrany, a som teda presvedčený, že má čo povedať aj k tejto téme a že bude obhajovať postup ministerstva v tejto veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

9.2.2018 o 9:58 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video