2. schôdza

18.4.2016 - 26.4.2016
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.4.2016 o 14:31 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Lipšic predniesol návrh, o ktorom nám bolo sväto-svete na minulej schôdzi sľúbené, že mu bude uspokojivo vyhovené, že nájdeme nejaké riešenie. Špeciálne to sľuboval pán predseda Danko, ktorý otvoril predchádzajúcu schôdzu s tým, že chce prinášať do Národnej rady novú kultúru, nového ducha a slušnosť. Len prednedávnom som si prečítala veľmi pekný rozhovor, kde hovoril, že mojou veľkou ambíciou v Národnej rade je vniesť kultúru, dôstojnosť, správanie... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím Vás, pani poslankyňa, mali by ste reagovať na pána poslanca Lipšica.

Remišová, Veronika, poslankyňa NR SR
... kde sa ctí opozícia, iný názor správania a kde sa nerobia teatrálne gestá. A pán predseda nás tu karhá, ako malé deti, prerušuje nás, vypínajú sa nám mikrofóny. (Reakcie z pléna.) Vypínajú sa nám mikrofóny, ale to, ako ste naložili nás s týmto návrhom, o ktorom ste sľúbili, že bude uspokojivo vyriešený, tak to ani o novej kultúre nesvedčí, ani o dobrom správaní, ani o nejakom správaní, kde s ctí opozícia a iný názor. Takže začali ste teda veľmi zle. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:26 hod.

Mgr. art. M.A.ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:27

Gábor Gál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, správne, pán predseda. Vážení kolegovia z opozície, viete, na minulej schôdzi ste rozprávali o tom, a oprávnene aj podľa mňa ste kritizovali super väčšiny. Hovorili o super väčšiny, super väčšine, že chcete to zmeniť, tento pomer. Pristúpili sme na to, že ten, uznali sme už na tej schôdzi, že tá veľká väčšina o dva hlasy alebo dva mandáty nie je dobrá v tom výbore. Teraz sa už nebavíme o tom, že je tam super väčšina, ale bavíme sa o tom, že pán poslanec Grendel sa tam nedostal. Čiže zmenili ste rétoriku, ale že ústami jedného pána poslanca, že nebola rešpektovaná vôľa poslancov. No viete, ale náš predseda je, napríklad pán Bugár je ten, ktorý vždy sa vzdá svojej témy a musí ísť do výboru, kde ujde nášmu poslaneckému klubu miesto, lebo proste každému vyhovieť nevieme, ani v rámci koalície.
A bavili ste sa, pán Lipšic, o tom, že kto je aký odborník. Ale však vy tam máte pána poslanca Vašečku v tom výbore. No áno, on je učiteľ, tak vy ste ho tam zaradili, váš klub tam ho zaradil. Keď mu neveríte, tak to je váš problém. Viete, ale problém je v tom, že vymeňte si ho, však pán Gábor Grendel bude určite vítaný v našom výbore. Viete si ho vymeniť v rámci vášho klubu, ale to by ste sa dostali už do sporu medzi OĽANO a stranou NOVA a vy sa to snažíte potom riešiť cez plénum. To si vyriešte, prepáčte, v rámci vášho poslaneckého klubu, keď si navzájom neveríte. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:27 hod.

Mgr.

Gábor Gál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:29

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja som rád, že sa charaktery prejavili po voľbách a že sa už nemusí niekto nejako zvlášť pretvarovať. Ani pán poslanec Gál, ani pán poslanec Bugár. Sadli ste si, držím vám palce, ste jedna veľká šťastná rodina, tľapkáte si tuná navzájom, super. Naozaj, teraz sa už nemusíte pretvarovať. Masky padli.
Aby sme si povedali k noci dlhých nožov. My sme boli ešte s pánom poslancom Vašečkom za bývalým predsedom Pellegrinim, za bývalým predsedom Pellegrinim, neukazujte mi, pán predseda, tuná gestá, sme boli za ním, aby sa upravilo zloženie vo výbore. Sme išli veľmi slušne, odmietol to. Čiže vy ste urobili noc dlhých nožov, lebo ste ju urobiť chceli.
Ja som, samozrejme, že rád, že nie som v zdravotníckom výbore, lebo som z lekárskej rodiny, takže to je veľkorysosť vládnej koalície pomerne, pomerne v praxi. Ale áno, myslím si, že počet členov výboru, a Gábor, ty si bol som mnou vo výbore pre obranu a bezpečnosť, bolo nás tam za minulej vlády koľko? Keď mal SMER jednofarebnú väčšinu? Trinásť. A za predchádzajúcej vlády? Trinásť, lebo počet tiež je dôležitý. Je dôležitý, aby opozícia si mohla funkčne plniť svoju úlohu.
Včera pán kolega Bugár v televízii rozprával, že nebudú podporovať zvolávanie mimoriadnych výborov, keď sa kauzy vyšetrujú, ak som to správne pochopil. Aký obrat? Aký obrat? Keď sme zvolávali spolu s vami, kolegovia z MOST-u a možno niektorí aj zo SIET-e mimoriadne výbory ku kauze baru Mariatchi, ku kauze Glance House, ku kauze Chovanec a spol., boli ste ich ochotní podporiť. Teraz už ich nepodporíte, už ste úplne na inej lodi, už ste úplne niekde inde. Už tieto kauzy budete pomáhať zametať pod koberec, obhajovať ich. Naozaj charakter rozhoduje. K tomu vám naozaj blahoželám. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:29 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:31

Richard Vašečka
Skontrolovaný text
Ďakujem. Pán predseda, žiadam vás, aby ste dali k dispozícii pánu poslancovi Grendelovi 45 sekúnd, ktoré ste mu úplne bezdôvodne odobrali, pretože hovoril k veci. Na prvej schôdzi, aby ste takto bezprecedentne vytvárali nejaké zvyklosti, je to veľmi nevhodné. Žiadam vás, aby mal k dispozícii plnú faktickú poznámku.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

18.4.2016 o 14:31 hod.

Mgr.

Richard Vašečka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 14:32

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán nový predseda Národnej rady, kolegovia, kolegyne, pán nový predseda Národnej rady, povedal som to naschvál a teda začnem najprv hovoriť k vám. Keď pred necelými štyrmi týždňami tu nastal spor ohľadne výborov, tak zvolali sme grémium, alebo teda iniciovali sme zvolanie grémia, vy ste ho zvolali a na tom grémiu som bol naozaj doslova milo potešený z vašeho prístupu. Keď sme navrhli, že však vlastne vôbec to nebude bolieť, však prečo by ste nemohli vymeniť napríklad poslanca Simona z výboru zahraničného za poslanca Klusa, ktorý zase je vo výbore pre poľnohospodárstvo a navzájom takýmto spôsobom vyjsť v ústrety opozičným poslancom alebo teda poslanca Beblavého preradiť do výboru pre financie a rozpočet alebo teda prípad, ktorý spomínal Daniel Lipšic, tak vy ste, a naozaj mi to pripadalo z takej pozície novo, čerstvo zvoleného predsedu Národnej rady s pocitom, že dostali ste hlasy od opozície, aj keď za seba hovorím, že určite môj teda nie, ale teda dostali ste, treba uznať, tak ste povedali, že áno, urobíte všetko pre to, aby sa vyšlo v ústrety týmto požiadavkám a ja som od vás chcel, že dajte chlapské slovo. Vy ste tam za touto drevenou stenou dali chlapské slovo, že áno, vyjdete v ústrety opozičným požiadavkám. Ešte ste mňa požiadali, aby som to išiel dohodnúť s ostatnými poslancami, ktorých sa to dotýkalo, že či teda v tom prípade, ak vy teda poviete, že áno, urobíte všetko pre to, aby ste im vyšli v ústrety, či sú ochotní stiahnuť svoje návrhy a neobštruovať alebo teda nezdržovať schôdzu.
Tak ja som ich ešte išiel presvedčiť o tom, že toto spravíte. Daniel Lipšic, áno, skúsenejší to politik, mi v tej situácii hovorí: "nerobte to, podvedú vás". A ja dnes musím dať za pravdu Danielovi Lipšicovi, áno, nemali ste to robiť, lebo ste nás, pán novozvolený predseda Národnej rady, podviedli. Vy jednoducho začínate podvodom. Doteraz ste iba vytvárali koalíciu s dvomi podvodníkmi, s Bugárom a Prochádzkom, ktorí podviedli svojich voličov. Čiže postavili ste základ svojej koalície na podvode a, bohužiaľ, dnes ste sa pridali ako tretí podvodník k nim, keď v prvom rozhodnutí, pri prvom kroku, kedy ste mali ukázať, že ste autonómny predseda Národnej rady, ste dokázali, že ste len bábkou Bélu Bugára, lebo to, čo vám nepošušká do ucha, nespravíte. A môže sa Gál tam smiať jako opica, jednoducho je to pravda. Čiže... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Pán poslanec, poprosím vás o elementárnu slušnosť. Aj keď slovník k tomu nepatrí, ale poprosím vás a upozorňujem vás, aby ste dodržiavali slušnosť pri rozprávaní. Ďakujem.

Matovič, Igor, poslanec NR SR
Dobre, tak už teraz si neodpustím, pán predseda Národnej rady, upozorniť vás, že prosím vás, rozprávajte po slovensky. Ste predseda Slovenskej národnej rady a keď oslovujete tu poslancov, keď tu oslovujete poslancov Národnej rady, keď ich vyzývate k faktickým poznámkam, tak každého jedného hovoríte Vašečka Richard. Bugár Béla, Viskupič József, to je jedno, Viskupič Józef. Opačne, najprv priezvisko a meno, sa hovorí v maďarskom jazyku, pán predseda Národnej rady, pán predseda Slovenskej národnej strany. Keď chcete hovoriť v slovenskom jazyku, hovorí sa najprv meno, až potom priezvisko. Dobre? Čiže, keď už teda máme sa upozorňovať, že kto ako má rozprávať. Čiže pokračujem ďalej.
Pán predseda Národnej rady, počul som, že ste povedali, že toto je svinstvo. Toto nie je svinstvo, toto bola lekcia, (reakcia z pléna) dobre. Tak pán bývalý alebo možno aj teraz je predseda... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Danko, Andrej, predseda NR SR
Poprosím vás, naozaj...

Matovič, Igor, poslanec NR SR
... kultúrneho výboru, povedal, že to je svinstvo. Čo je svinstvo na tom, keď upozorním predsedu Národnej rady a zároveň predsedu Slovenskej národnej strany, že má hovoriť na pôde Slovenskej národnej rady po slovensky. Keď niekto hovorí a oslovuje človeka najprv priezviskom a potom menom, hovorí po maďarsky. Keď hovorí najprv meno a potom priezviskom, hovorí po slovensky. Takže bol by som rád, aby sme v tomto duchu sa tu ďalej rozprávali po slovensky.
Čiže dali ste, pán predseda, najprv chlapské slovo, potom ste z tohto miesta následne dali verejný prísľub, že vyjdete v ústrety týmto poslancom a nedodržali ste ani chlapské slovo a nedodržali ste ani svoj verejný prísľub. Tak ako začali podvodom vaši koaliční partneri Bugár s Prochádzkom, ste sa pridali k nim a ste tretí podvodník v tejto koalícii. A pridali ste sa, bohužiaľ, k otcovi podvodníkov - k pánovi Robertovi Ficovi.
Som veľmi rád, že pri tejto príležitosti Daniel Lipšic spomenul podvod pána Bašternáka. V situácii, keď dva mesiace pred začiatkom predsedníctva, ktoré Slovensko má unikátnu príležitosť, lebo iba raz za iks rokov, premiér bude bývať v byte, ktorý je postavený z nadmerných odpočtov DPH, za podvod za 8 miliónov eur. V tejto situácii je veľmi dôležité na túto kauzu upozorňovať a vyduriť Roberta Fica ešte pred začiatkom predsedníctva z tohto bytu, lebo ak Robert Fico bude predsedať z tohto bytu a bude naďalej bývať v tomto byte počas predsedníctva, môžem dopredu povedať, že upozorním na to všetkých, všetky kľúčové delegácie, transparentami každú jednu návštevu, ktorá k nemu príde do bytu, ktorú tam bude chcieť hostiť, v byte postavenom z daňových podvodov, na to, že máme predsedu vlády, ktorý kryje daňový podvod, ktorý urobil všetko pre to, aby táto kauza jeho osobného priateľa nebola vyšetrená. Je to obrovský prešľap. V situácii, keď tu sú zverejnené nejaké Panama papers, alebo teda papiere nejaké z Panamy o tajných daňových schránkach niekde na druhej strane Atlantiku. Ak bude predsedať Robert Fico a zároveň bude bývať v byte, ktorý má skoro 400 metrov štvorcových, v plnom luxusu, ktorý je postavený a zariadený z daňových podvodov, bude to najhoršia vizitka, ktorú Slovenská republika môže mať. Ja dobre vám radím, vydurte Roberta Fica z tohto bytu ešte do 1. júla tohto roku.
Bolo mi veľmi smutno sa pozerať na Bélu Bugára, keď tu argumentoval tým, však poslanec Beblavý bol štátnym tajomníkom - neviem, kde to povedal - predsa on môže byť aj v zahraničnom výbore. Čo vy tu máte čo rozhodovať o tom, že kde, v ktorom výbore on sa bude dobre cítiť? Toto je presne politika Mečiara. Mečiarizmus. Keď som včera videl diskusiu s Danielom Lipšicom, Bélu Bugára, to bol presne Harabin, len prevtelený v duši Bélu Bugára. Keď z tohto miesta niekde plus-mínus tu, kde teraz sedí, keď povedal Harabin Danielovi Lipšicovi: "pôjdeš do basy, ty hajzel", tak včera Béla Bugár použil len obdobné slová. Povedal: "Dávaj si pozor na slová, lebo dopadneš veľmi zle." To je rovnaká vyhrážka, rovnaké vyhrážanie, ako sa tu vyhrážal niekedy Harabin. A ja sa čudujem, že takto hlboko dokáže tento človek klesnúť.
Ale na druhej strane som veľmi rád, že po vzniku tejto koalície sa urobila hrubá čiara a že umožnilo to rozkvetu skutočného duchu Béla Bugára. Lebo to je človek dvoch tvárí. Jedna tvár pre médiá, tá hraná, ktorú doteraz nám tu vždy predvádzal a druhá skutočná, ktorú včera ukázal v tej diskusnej relácii a ďalšia, ktorú dnes predvádzal, keď obhajoval to, že vlastne budú poslanci opoziční, ktorí neposlúchali, zaradení v svojich trestných výboroch. Vrátili ste Slovensko viac ako dvadsať rokov späť, do noci dlhých nožov, vtedy, kedy Mečiar za trest všetkých opozičných poslancov strčil do výboru pre životné prostredie. Vy ste iba premenovali výbor a namiesto výboru pre životné prostredie je teraz zahraničný výbor. A že sa tam zrazu vyskytne Beblavý, ktorý chcel byť vo výbore pre financie, že sa tam zrazu vyskytnú aj ostatní poslanci, nepohodlní, napríklad Zsolt Simon, ktorého Béla Bugár teda potreboval niekam upratať, len, božechráň, tam, kde by naozaj mal byť, kde je jeho odbornosť, tak to už neriešite. Toto si nedovolil ani Robert Fico 1, ani Robert Fico 2. Vy ste prekonali jednotku, dvojku Fica a vrátili ste Slovensko o viac ako dvadsať rokov dozadu.
A áno, je to presne v duchu "vyhraj voľby a môžeš všetko". Po tomto, aby ste mohli realizovať ducha tohto velikána, ktorý to povedal, ducha tej myšlienky, Béla Bugár určite veľmi túžil, dosiahol to a dnes som sa teda dozvedel, že strojcom alebo tým človekom, ktorý to zablokoval a ktorý povedal Danielovi, pánovi Dankovi, novému predsedovi Národnej rady, aby neumožnil výmeny vo výboroch, tak bol konkrétne tento pán. Tento demokrat, ktorý sa tu iks rokov, tridsať rokov hral na demokrata a dnes v tejto vašej koalícii konečne môže ukazovať pravú tvár.
Môžete sa hanbiť, pán predseda, či podpredseda Bugár, aj pán predseda Danko. Vytvorili ste trestné výbory pre poslancov, ktorí sa, ktorým, o ktorých si myslíte, že patria do týchto výborov a ktorým nechcete dovoliť, aby si mohli realizovať svoju odbornosť vo výbore, do ktorého v skutočnosti patria.
Pán predseda Danko, začali ste tým, že ste nedodržali svoje chlapské slovo, ani verejný prísľub. Je to vaša hanba.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.4.2016 o 14:32 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:43

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán Danko úr, teda keď už to máme takto. Ono sa to dá prečítať aj tak, že môžete povedať aj meno a priezvisko. Doteraz to bola dobrá a zaužívaná prax, ak to neviete, tak najprv to druhé slovo a potom... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:43 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:44

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Viete čo, ja som chodil do školy, mám občiansky preukaz od 15 rokov a neskáčte mi do reči, keď mám ja vlastnú faktickú poznámku. Ďakujem za porozumenie.
A teraz budem reagovať na predrečníka, pretože aj pán predseda zneužíva komentatívnymi výrokmi počas udeľovania slova svoju vlastnú funkciu. To robíte, to robil predchodca, vtedy sa vytočil a povedal pamätnú vetu "vyhraj voľby a môžeš všetko".
Skryt prepis

Vystúpenie

18.4.2016 o 14:44 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 14:44

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Pokazilo sa to zariadenie.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.4.2016 o 14:44 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:44

Jozef Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán Matovič, ja by som zareagoval na obidva momenty, ktoré boli veľmi dôležité spomenúť. Jeden z nich bol to, akým spôsobom sa viedla atmosféra budúcej kreujúcej sa dohody na tom, že tento problém bude vyriešený. On totiž mohol byť vyriešený vtedy, ak by sme sa navzájom počúvali. Možno v tej atmosfére úvodnej schôdze aj pod tlakom prejavu predsedu parlamentu, kedy hovoril o novej kultúre, o tom, že budeme sa tu navzájom počúvať a nebudeme dehonestovať a hlavne ohýbať dohody, tak niektorí z nás podľahli tomu, že naozaj príde k nejakej dohode, s ktorou budú spokojní, spokojné obe strany. To, že strana, na ktorú ste sa vykašľali a aj ako ty si spomínal v tom prejave, že boli porušené aj verejný prísľub aj chlapské slovo, je absolútna pravda. Pretože ak zostali ľudia vo výboroch, ktoré sme namietali a ak sa pomery zmenili ubratím vášho, poslancov a nepridaním opozičných, tak ste nedodržali slovo. To je fakt.
A druhá vec, to predsedníctvo. Nám sa deje, že máme najutajenejšie priority predsedníctva v celej histórii európskej, Európskej únie. Prečo tajíte priority, prečo ste doteraz neprišli pred toto plénum za bývalého parlamentu a teraz a mohli sme absolvovať debatu o prioritách predsedníctva? Je to hanba, blogujú o tom ľudia po celom svete v angličtine, príďte pred plénum s prioritami predsedníctva a konečne sa o tom pobavme aspoň tu my v parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:44 hod.

Mgr.

Jozef Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:47

Daniel Lipšic
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec Matovič, keď sa teraz pozriete na predsednícky stôl, tak tam vidíte štyroch chlapov takto zhluknutých vedľa seba a pani podpredsedníčka Nicholsonová, aj to mnohé naznačuje podľa mojej mienky. A chcem povedať kolegom, kolegom, že zatiaľ nezaznel v rozprave, ani vo faktických, ani vo faktických žiaden argument. Ani jeden jediný. Prečo znižujete bezprecedentne v histórii Slovenska počet členov kľúčových výborov? Ak sú kľúčové výbory v tejto Národnej rade, tak sú vlastne tri: ústavnoprávny, branno-bezpečnostný a finančný. Aký to má, aký to má dôvod, ak to nie je len proste taká vulgárna pomsta? Smiešna podľa mojej mienky, ale aký iný dôvod to má? Povedzte mi inú motiváciu, že je málo stoličiek na tých výboroch alebo proste, že majú malé repre na kávu a minerálku? Nie, jediný dôvod, prečo ste znížili počet členov vo výboroch, je pomsta a strach, nič iné za tým nemôže byť.
Áno, pán predseda, čo spomínal pán poslanec Matovič, od vás prišla ponuka na novú parlamentnú kultúru na ustanovujúcej schôdzi. Ale tá sa neprejavuje peknými rečami, ani pekným úvodným prejavom, ale konkrétnymi skutkami. A ak vás vaši partneri, kolegovia, kamaráti už terajší, alebo ako to nazvať, presvedčia o tom, že najlepšia parlamentná kultúra je pomsta a strach, tak to nebude parlamentná kultúra nová, ale práve tá stará, ktorú predvádzal pán Pavol Paška. A mne je smutno, že tí, ktorí sme aj voči jeho názorom bojovali, jeho štýlu, zrazu ju obhajujú. Je mi z toho aj ľudsky smutno, no a čo viac sa dá už k tomu povedať?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.4.2016 o 14:47 hod.

JUDr. LL.M.

Daniel Lipšic

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video