50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 16:59 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:59

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Dámy a páni, vrátila by som debatu tam, kde začala. Na úvod sme si vypočuli stanovisko vlády k nášmu návrhu na odvolávanie premiéra Pellegriniho, bola to už druhá varianta stanoviska, viacej sa mi, neviem, či je dobré slovo, páčila, ale charakteristickejšia pre túto vládu bola tá verzia, ktorú posunula vláda k tomu minulotýždňovému odvolávaniu, totiž táto verzia stanoviska vlády uvádza, že náš návrh na odvolanie premiéra je, citujem, "založený na svojskej predstave o ústavnom systéme Slovenskej republiky, fungovaní právneho štátu a o činnosti štátnych orgánov. Zvolený spôsob odporuje všetkým demokraticky zaužívaným pravidlám a slušným mravom". To nám napísala naša vláda na margo odvolávania premiéra Pellegriniho, že to odporuje demokraticky zažívaným ("zaužívaným", pozn. red.) pravidlám a slušným mravom.
Pýtam sa, akým právom sa táto vláda zaštiťuje pojmami ako právny štát alebo slušné mravy po tom všetkom, čo tu vlády SMER-u za dlhé roky napáchali? Keď hanebne šliapali po právnom štáte, keď im slušné mravy nič nehovorili, keď parazitovali na práci ľudí, bez rešpektu k občanom, ktorí im dali svoju dôveru, bez rešpektovania zákonov a pravidiel! Absolútne zničili posledné zvyšky politickej kultúry, nevraviac o cti a o morálke! Z našej spoločnosti urobili morálnu žumpu.
Tu už neplatia žiadne pravidlá, žiadne princípy. Vlastne platí jedno pravidlo, jediné: vyhraj voľby, môžeš všetko. A s vami aj vaši Bašternákovia, Kočnerovia, Bödörovia a Jankovské. Tie tiež môžu všetko. S vami a pre vás môžu špehovať, kradnúť, tunelovať a nakoniec aj vraždiť!
Nebyť vraždy Jána a Martiny, tento marazmus by pokračoval ďalej. V akej krajine to žijeme, kde až úkladná vražda dvoch mladých politikov vládu a štátne orgány donúti správať sa aspoň trochu normálne? V akej zemi to žijeme, že až tlak verejnosti a médiá donútia vyšetrovať, stíhať a trestať?
Vy ste si naozaj dovolili do stanoviska vlády napísať, že odvolávanie premiéra Pellegriniho je v rozpore s fungovaním právneho štátu?! Nehanbíte sa pred tvárou občanov?!
Dnes sme sa tu stretli kvôli tomu, že zvolená poslankyňa za SMER - SD a potom štátna tajomníčka ministerstva spra-vod-li-vos-ti hrala pred očami verejnosti hanebné divadlo. Verejnosť sa dozvedela, že viac ako tisícku správ, tisícku, si obvinený Marian Kočner vymenil s osobou uloženou ako Monika Jankovská. Politická kultúra a morálka, ktorou sa zaštiťujete, jej mala kázať hneď odísť, hneď, ako jej polícia zhabala telefón, by si mala zbaliť veci a odísť z dôležitého postu. A potichu čakať na vyšetrenie týchto jej činov. Táto dáma, opradená nielen legendami, už skoro rozvrat vlády raz spôsobila, a to tým, že sa tvrdošijne aj proti odporu ministerky Žitňanskej snažila natlačiť do Súdnej rady. Z toho vyplýva, že nielen sebareflexiu, ale ani žiadnu politickú kultúru od nej nikto čakať nemohol.
Minister Gál rovnako zlyhal. Povedal: "Ak sa informácie potvrdia, budem konať odvážne, tak ako v minulosti." Jeho konanie v minulosti malo však mizivý až nulový význam a s odvahou, samozrejme, nemalo nič podobné. A nenabral ani odvahu na odvolanie Jankovskej.
Bolo to teda v rukách premiéra Pellegriniho a ten prehlásil nasledovné: "Ak sa previnila voči tomu, ako má konať vysoká štátna úradníčka, zaujmem k tomu bez otáľania jednoznačný a rázny postoj." Následne ju jednoznačne a rázne nechal vo funkcii a návrh na jej odvolanie nepodal.
Z toho vyplýva, že ak by ju samu verejný tlak neprimäl k odchodu, neurobil by to ani minister a ani premiér Pellegrini. Výroky a konanie Petra Pellegriniho sú festivalom politického alibizmu a oportunizmu. Takýto bábkový premiér nemá čo robiť na čele vlády. Preto sme prišli so žiadosťou o zvolanie tejto schôdze. Premiér, ktorý nevie, čo je jeho povinnosťou, ktorý nerešpektuje politickú kultúru a ohrozuje krajinu tým, že na najdôležitejších postoch ponecháva nominantov svojej strany, ktorí môžu byť nebezpečím pre spravodlivosť na Slovensku, takýto premiér je sám ohrozením.
Odvolávaním sa na prezumpciu neviny je bezzubý argument, ktorý s chuťou predstavitelia vládnej koalície používajú, a to vždy, keď sa po ("od", pozn. red.
) nich žiada, aby dodržiavali pravidlá, rešpektovali morálne princípy, etiku, zachovávali politickú kultúru a čistotu politického života. Nehovoríme o vine alebo nevine. Hovoríme o tom, že premiér svojím nekonaním opakovane potvrdzuje občanom ich deklarovanú nedôveru v právny štát.
S neuveriteľnou drzosťou je tiež v stanovisku uvedené nasledovné: "V skutočnosti predseda vlády aj vláda Slovenskej republiky od chvíle, ako získala dôveru v Národnej rade, si stanovila za svoju najvyššiu prioritu upokojiť náladu slovenskej spoločnosti a zvýšiť dôveru ľudí v štát a jeho inštitúcie." A práve to táto vláda na čele s Petrom Pellegrinim nerobí. V tomto citlivom období, keď sú ľudia vnímaví voči tomu, ako a kto pôsobí v štátnych inštitúciách, zahazardoval s dôverou občanov tým, že nekonal. Keď sa v spoločnosti dejú dôležité veci, vešia záclony, jazdí na traktore alebo zapaľuje vatry.
Je zrejmé, že strana SMER - SD je personálne vyprázdnená, ak je Peter Pellegrini jej najskvelejší človek, ktorého postavila do vlády.
Napriek tomu tvrdíme, že tento post práve v tomto čase patrí takému kandidátovi, ktorý bude hájiť spravodlivosť, zákony a práva občanov. Ľudia v tejto krajine potrebujú nádej. Kvôli vám o ňu prišli. Tak sa spamätajte alebo odíďte!
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 16:59 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:07

Martin Klus
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pozerám, že to voľajako pribudlo. Lebo keď dorozprávala pani poslankyňa, tak som tam svietil sám. Ale čo už. Okej.
Ja by som veľmi rád nadviazal na to, Natália, čo si povedala o demokraticky zaužívaných pravidlách. Ja sa tejto téme venujem profesionálne už roky ako politológ. A mám hneď niekoľko výkladov, že čo sú to demokraticky zaužívané pravidlá.
Jeden z možných výkladov je, keď traja sedia v člne a dvaja budú hlasovať za to, že ten jeden bude veslovať. Toto je jedna z možností, ako na to. To je despocia väčšiny.
A potom tu máme aj také pravidlá, o ktorých som si myslel, že platia pre všetky slušné demokracie, ku ktorým, som veril, že patrí aj Slovenská republika, a to je to, že sa síce vládne v prostredí väčšiny, ale zároveň sa ochraňujú aj práva menšiny. A videli sme, akým spôsobom sa ochránili tie opozície v súvislosti so zvolaním tejto slávnej schôdze, keď sme na dvakrát neotvorili schôdzu, pretože niektorí koaliční poslanci nevedeli počítať a niektorí mali pocit, že 70 plus 4 je jednoducho 76. A keďže bol futbal v Trnave a potom v Budapešti, tak sme to museli urobiť aj dnes takto v piatok poobede. Navyše s tým, že hlasovať budeme až v utorok doobeda, pretože keby sme hneď teraz mali hlasovať, tak by pravdepodobne vyšli úplne iné čísla, ako sa v utorok ráno očakáva.
A toto je ten smutný výklad demokracie, ktorý možno naša ctená vláda mala na mysli, keď toto stanovisko písala. Momentálne tu máme len dvoch členov vlády. Ale ak nájdu dostatok guráže na to, aby nám vysvetlili, ako to vlastne s tými demokratickými zaužívanými pravidlami mysleli, keď takéto niečo schvaľovali, veľmi to ocením.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:07 hod.

doc. PhDr. PhD. MBA

Martin Klus

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:09

Ján Senko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, pán predseda vlády vo svojom vystúpení, myslím si, že dosť jasne zdôvodnil svoje konanie, a myslím si, že aj zrozumiteľne.
Po zverejnení tých informácií reagoval, tiež myslím si, že celkom jasne, a povedal, že čo asi ešte očakáva. Po návrate pani Jankovskej možno aj pod vplyvom týchto vyjadrení pani Jankovská, nazvime to, demisiu alebo vzdala sa funkcie. Takže myslím si, že aj vo vzťahu k tomu, ako sa pán predseda vlády zachoval, tak možno aj pani Jankovská konala.
Myslím si, že k tomu nie je potrebné viacej ani hovoriť. Hoci si uvedomujem, že vaše vystúpenia každého jedného poslanca z opozície budú ako cez kopirák. Chápem, že v SaS-ke potrebujete sa dostať do lepších čísel, aby ste mohli byť politickým partnerom novonastupujúcej generácie politikov, získať naspäť svoje stratené pozície za každú cenu, aby ste sa opäť asi dostali do hry. Ale líderstvo v opozičnom tábore už zrejme nedosiahnete a uvidíme, či aj s vami ako s partnerom bude táto novonastupujúca politická generácia počítať.
Takže myslím si, že nič nové sa už na tejto schôdzi nedozvieme. Myslím si, že všetko už bolo povedané a bude to už len mlátenie slamou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:09 hod.

PhDr.

Ján Senko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:11

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa Blahová, to je niekedy údel, taký ťažký údel predsedov poslaneckých klubov, ísť obhajovať niečo, čo sa obhájiť nedá, a z celého vášho vystúpenia mám naozaj dojem, že ste to potrebovali rýchlo prečítať, čo ste si možno sami napísali, možno vám to dali na vašom poslaneckom klube. (Reakcia z pléna.)
Ale, ale to už, ako teda som povedal, to je údel predsedov poslaneckých klubov. Môžete, pani poslankyňa, zvyšovať hlas, ako len chcete, môžete sa tváriť vážne, môžete používať vznešené frázy, vznešený tón, vznešené slová, môžete dokonca sťahovať tie videá Sasanky z internetu, kde sa to len dá, bohužiaľ, nepodarí sa vám dosiahnuť to, že by ľudia zabudli na to, že práve váš predseda sa stretal s Marianom Kočnerom a riešil s ním množstvo vecí, o ktorých tu už bolo veľa povedané.
Z tohto pohľadu, pani poslankyňa, naozaj ja vás môžem považovať alebo môžem o vás povedať, že vy ste Kočnerova poslankyňa. Pán poslanec Klus je Kočnerov poslanec. Mnohí ďalší poslanci zo SaS-ky sú Kočnerovi poslanci. A to, pochopiteľne, nie je pre vás jednoduchá úloha, ísť v takejto konštelácii, keď váš predseda sa stretal dokázateľne, preukázateľne familiárne s Marianom Kočnerom, naozaj to nie je jednoduché ísť obhajovať. A, ako som povedal, to je údel niekedy smutný predsedu poslaneckého klubu.
No a k vašim obavám o tom, že či je SMER personálne vyprázdnený. No tak na jednej obyčajnej členskej schôdzi v kraji, ktorých máme X, je niekoľkonásobne viac poslancov ako v celej vašej strane. Takže nemusíte mať obavy o to, či je SMER personálne vyprázdnený, alebo nie je personálne vyprázdnený.
No a na adresu Petra Pellegriniho. Tak neviem, ktorá politická strana by nebola rada, že jej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:11 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:13

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mňa fascinuje, že kolegovia z opozície sa tu neuveriteľným spôsobom domáhali tejto mimoriadnej schôdze a ich tu sedí 15. Niekedy 14, niekedy 13. Niekoľko jednotlivcov sa rozhodlo prísť na túto schôdzu... (Reakcia z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa Blahová, poprosím vás, nikto vám neskákal do reči.

Blaha, Ľuboš, poslanec NR SR
... z opozície a to považujem za škandál. Pretože tu robili také ramená, že tu bude obrovská schôdza za odvolávanie vlády, a dneska je ich tu 15.
No darmo nám vyčítate, že tu nie sme. My sme tu schôdzu nechceli. Ale vy ste tu mali byť do nohy. A je vás tu 15 a ostatní odišli na víkendy za rodinkami. Nikoho to nezaujíma. Toto celé je jedna veľká fraška. Zamyslite sa nad sebou.
Pani, pani Natália Kočnerová, chcel by som povedať, že vy ste vlastne v tom vašom prejave okrem tej zloby a nenávisti a toho besnenia neponúkli vôbec nič. Áno, vlastne bola tam jedna logická, logická línia, že teda pani Jankovská by mala odstúpiť, lebo sa údajne dohadovala s Kočnerom, čo ona popiera. No ale ona odstúpila. Ona je preč. Čo vy ďalej riešite? Vy ste sa ešte neprebudili z tejto informácie? Vy ste ako ten Ondráš Machuľa, neprebudený. Ona je už preč, pani Kočnerová. Rozumieme? Je už preč. Takže čo teraz riešime?
Ak niečo môžme riešiť, sú tí Kočnerovi kumpáni, ktorí tu ešte stále sú: Sulík, Matovič, Boris Kollár a Beblavý, Čaputová.
A ja by som chcel upriamiť pozornosť ešte na jedného, a to je vlastník denníka SME, ktorý písal týždeň alebo dva pred vraždou, ak si dobre spomínam, Kočner mu písal, Haščákovi, jak to povedať slušne, o likvidácii pohlavného orgánu a je tu vážne podozrenie, že tým mohol myslieť práve Kuciaka. A toto je hlasná trúba liberálnej pravice - denník SME. Preboha, vy máte s tou vraždou niečo spoločné. Vy v opozícii. O tomto poďme rozprávať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:13 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:15

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Ja by som chcel urobiť, Natália, jednu korektúru v tvojej reči, keď si v závere povedala, že pán premiér by mal akosi precitnúť a uznať, že to, čo mu tu my hovoríme, je dostatočné na to, aby sám odstúpil.
To proste nie je možné. On proste je pevným, jasným členom tejto zločineckej skupiny a ako taký nemôže nijako precitnúť. Niečo také, ako vieme v tomto type organizácií, nie je prípustné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:15 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Asi stihnem len krátko.
Takže, pán Senko, je evidentné, že ten príspevok, ktorý ste videli prvýkrát, zjavne pre vás niekto robí. Tak by som z vášho poslaneckého klubu nerada počúvala námietky, keďže Erik Tomáš vám zasiela vaše príspevky a sú naozaj ako cez kopirák. Tak ako ste hovorili, ako cez kopirák.
No, chcela by som ďalej... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec Senko.

Blahová, Natália, poslankyňa NR SR
... reagovať na pána Podmanického, ktorý sa zoberal tým, aký je ťažký život predsedu poslaneckého klubu. Ale, viete, aký je ťažký život predsedu vášho poslaneckého klubu pána Fica? Jeho život je tak brutálne ťažký, že on už dokonca nemôže chodiť ani normálne po uliciach, nieto do Národnej rady, nieto obhajovať svojho vlastného premiéra, s ktorým si až tak vraj celkom dobre nerozumie, čo už teda presakuje aj na verejnosť. Čiže aj tým, že tu nie je, dáva dosť dobre najavo, aký je ťažký život predsedu poslaneckého klubu, keď je šéfom strany, a pritom nie šéfom vlády. Takže pozametáme si pred vlastným prahom.
No a, pán Blaha, vašich šesť poslancov, to je naozaj výsmech. Hovorím, keď tu sedel Fico pri odvolávačke, do nohy, báli ste sa rozprávať. My sme sa čudovali, opoziční poslanci, že čo je naraz v sále taká kultúra a ticho. Pretože vy ste sa báli rozprávať, keď on tu bol. Nikto nešumel, nikto nevykrikoval. Vy ste sa báli dýchať. A teraz tu máte šesť poslancov, ktorí obhajujú tohoto premiéra. To už hovorí samo o jeho bezmoci. To nie je moc, to je bezmoc, čo vy tu manifestujete.
A preto hovoríme, slabý premiér je nebezpečný premiér, lebo mafia vám dýcha na krk!
Ďakujem!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:16 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:18

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, v tejto sále odzneli už mnohé argumenty, ktoré vysvetľujú, že situácia je vážnejšia, než si koalícia priznáva. Ja mám svoje roky, čo teda nevyslovujem s nejakým mimoriadnym potešením, ale tie roky mi umožňujú pozerať sa s istým odstupom, s istým odstupom na udalosti. Som tu teraz jediný z niekdajších, ako sa to vzletne hovorí, mužov Novembra, aj z niekdajších politických väzňov. O to trpkejšie sa mi pozerá na to, že sa mnohí bývalí komunisti vysmievajú nášmu úsiliu, aby parlament skutočne kontroloval moc, a pohŕdajú tým, že aj keď má opozícia zákonite menšinu, že sa o tú kontrolu usiluje.
Ja nie raz som už apeloval a apelujem znovu na vás, vy, čo ste poslanci vládnej koalície, vy naozaj veríte tomu, že vy ste tu len nato, aby ste podporovali svoju stranu? Však vás sem ľudia poslali v domnienke, že vy chcete vykonávať slobodne mandát. Na to ste tu sľubovali. A že keď sú akékoľvek pochybnosti práve vašich ľudí takzvaných, tak budete prví, kto zdvihne hlas. Ešte skorej než tá opozícia. Pretože skutočne v tom je podstata parlamentu.
Nechodíme sem preto, že nám poslali nejaký papier z volebnej komisie. A chcem veriť, že ani nie preto, že dostávame mzdu. Chodíme preto, a to nám pani slovenčina hovorí veľmi zreteľne, lebo sme poslaní, poslaní ľuďmi, ktorí čakajú od nás nie prácu pre vlastnú stranu, ale prácu pre nich, pre všeobecné blaho. V tomto prípade aj pre spravodlivosť. Veď vy hádam si uvedomujete, že darmo ste tu silní, arogantní, lebo máte o pár hlasov viac. Aj to už v tejto chvíli len takých takpovediac nakúpených hlasov, preto je pro forma dnes trinásteho v piatok, vaša koalícia prestala mať väčšinu odchodom jedného či dvoch koaličných poslancov.
Ale ak by ste mali aj akúkoľvek väčšinu, prosím vás, veď to je len bublina tejto miestnosti. Tam vonku ľudia v okamihu, keď sa stala vražda, si naplno kládli otázku, či celé tie roky tu vlastne neexistuje dvojitá realita. V jednej realite sa politici vládnuci nad Slovenskom, vaša strana vládne už dlhšie než dekádu, klaňajú v kostoloch so zohnutou hlavou, pokorne alebo odovzdávajú červený klinček ženám. A kdesi inde v tej nočnej podobe, v temnej podobe snujú kšefty, organizujú korupciu s Vadalom, telefonujú si raz s jedným, raz s druhým mafiánom, posielajú si esemesky.
Skutočne, darmo sa pokúšate otočiť veci, že či Kočner vylákal nejakého vtedy opozičného politika na také či onaké stretnutie. Jeho komunikácia jasne hovorí, ako stál na vašej strane, ako od nej, dokonca konkrétne od predsedu Fica alebo od vášho nominanta v Ústavnom súde, čakal spásu ešte aj v okamihoch, keď ho už orgány posadili tam, kde je.
Dámy a páni, táto schôdza naozaj nie je zbytočnou, pretože sa odohráva v trvajúcej kríze štátu. Slovenská štátnosť narazila na križovatku a tá križovatka má jednoduché pomenovanie. Tak ako v novembri ´89, kedy sme mimochodom išli na námestia pobúrení chýrom o zabití jedného študenta. Ten chýr sa potom neskôr ukázal nepravdivý, ale pobúrenie ľudí neustalo, pretože bývalý režim mal na rukách oveľa, oveľa viac obetí a krvi než len jedného študenta.
No ale teraz išla verejnosť na námestia a pôjde znovu a znovu, pokým sa neobjasní vražda dvoch mladých ľudí, ktorých vina bola, že odhaľovali zločiny, ktorých nitky očividne smerovali podľa tých zhabaných telefonátov aj k vašej členke a niekdajšej poslankyni a štátnej tajomníčky. Je nejaké prekvapenie, že toto bol šok?
Šok tej vraždy je predovšetkým šokom z toho, že zrejme žijeme v dvojitom svete. Viete, to, že odišiel z postu, odišli dvaja najsilnejší muži vašej strany, premiér Fico a minister Kaliňák, predsa si nikto nemyslí, že by odišli aj za akúkoľvek inú vraždu. Vrážd sa za rok na Slovensku stane pomerne, žiaľ, veľa. Iste by ich ani nenapadlo za to odchádzať. Prečo teda odchádzali? No má to veľmi jednoduchú odpoveď: tá vražda vrhla jasné svetlo na tie temné kúty politiky. Nie na to klaňanie sa birmovancov v kostoloch, nie na tie pokrytecké reči o sociálnych balíčkoch a sociálnej politike, ale na tie kšefty, ktoré už idú dávno za hranicou. Dávno sa organizovaný zločin dostal pod kožu tejto republiky, a to, žiaľ, musím povedať, práve v tomto období veľmi silne.
Áno, pamätáme si dodnes neobjasnenú vraždu Remiáša. No a neboli by sme verili, keď sa aj tento parlament pokúšal zrušiť amnestie, že skôr, než na základe zrušených amnestií, príde k akémukoľvek pokroku v objasnení tejto vraždy, udejú sa ďalšie dve. Verejnosť je otrasená, istotu v spravodlivosť máme najnižšiu z celej Európy, dôveru v políciu najnižšiu, dôveru v súdnictvo najnižšiu, efektivitu súdnictva najhoršiu. Toto sú výsledky nielen vašej vlády, ale vaša vláda je tu najdlhšie. SMER mal jediný od novembra ´89 vládu dokonca úplne sám v rukách, čiže nebolo naozaj na koho to hodiť.
Medzi vami sedí de facto už druhá generácia politikov, ktorí ale, žiaľ, kontinuitu, prejavujú kontinuitu s mentalitou normalizácie. To bola mentalita ochrany svojich ľudí, extrémneho straníctva, prepojenia strany a štátu, kde stranícki nominanti, vtedy tzv. stranícka nomenklatúra obsadila štát a držala ho tuho vo svojej hrsti.
V tejto, v tejto veľmi zložitej situácii nastala naozaj priam grécka tragédia. My, tento parlament rokuje ešte stále na jej pozadí, a to je spomínaná vražda. Tá vražda tiež nebola iba kvôli nim dvom. Tá vražda bola poprava, to všetci vieme. Poprava, ktorá mala zastrašiť. A koho mala zastrašiť? Na prvom mieste isteže novinársku obec a investigatívcov, ktorí išli moci po krku, išli po krku mafie a odhaľovali prepojenia medzi mafiou a štátnou mocou, vyplácanie príspevkov na neexistujúce poľnohospodárske pozemky a tisíc všetkých tých afér a škandálov, ktoré sa tu často skloňovali aj z tejto tribúny. Ale mala zastrašiť aj širšiu verejnosť a, samozrejme, aj politickú opozíciu.
Je našťastie zákonitým paradoxom, že osnovatelia tejto vraždy sa prepočítali. Použili takú ranu rovno do srdca toho moderného Slovenska, ktorú už nemohlo, nemohlo mlčať, ľudia vyšli na ulice nielen v Bratislave, na celom Slovensku. Opozícia podporovala tento pohyb spôsobom, akým bol, aký im bol najvhodnejší pre tú dobu, pretože nešlo o to, práveže nešlo o to politicky zužitkovať smrť dvoch mladých ľudí.
My sme ustúpili z námestí a prenechali sme im politicky neistým alebo neznámym mladým ľuďom, vôbec nie našim ľuďom, ako dnes dobre viete, nejeden z nich už vlastne nám tvorí konkurenciu. Ale aj keď by sme to boli vtedy vedeli, akože iste, že sme nevedeli, a môžbyť, že ani oni sami ešte vtedy nemali taký zámer, boli by sme im to prenechali, lebo bolo by to zlepšilo šance, aby sa tam vyjadrili aj ľudia, ktorí jednoducho na stranícke mítingy z nejakého vlastného dôvodu nechodia.
Skutočne Slovensko zahrmelo a dodnes ten mrak leží nad Slovenskom. Kým nebude vyšetrená vražda, nie je možné povedať, že táto etapa slovenského príbehu je za nami, ani keby to trvalo dvadsať rokov. Platí presne to isté, čo platí o vražde Remiáša. Trvalo dvadsať rokov, kým sa verejnosť znova pýtala, prečo je amnestia, a pýtali sa to mladí ľudia, ktorí vtedy pomaly ani nežili. Áno, vtedy vlastne vznikla iniciatíva, z ktorej neskôr sa zrodilo Slušné Slovensko, a chystala na apríl veľký míting na Námestí SNP na podporu požiadavky zrušenia amnestie a to bol napokon aj jeden z dôvodov, prečo sa pristúpilo k akémusi kompromisu.
Táto dramatická, ako som to nazval, až gréckej tragédii podobná situácia je okamih, kedy na scénu vstupuje Peter Pellegrini. Bol dovtedy vo veľkých funkciách, ale, samozrejme, v strane, ktorú vedie Robert Fico, bol stále vnímaný ako štatista a jeho veľká chvíľa vznikla z veľkého rozhorčenia, ktoré ale ešte neprerástlo v takú ničivú vlnu, ktorá by úplne bola zmietla, keby vtedy boli voľby, túto politickú garnitúru.
Pán Pellegrini mal mimoriadne dobrú chvíľu na politický štart. Verejnosť bola urazená a rozhorčená vraždou a najmä jej hrozivými dopadmi na náš vlastný sebaobraz. My sme si uvedomili, že žijeme v klamaní, že tu je svet mafie, Vadala, teraz vieme, Kočnera, ktorý, ktorému možno slúži časť politickej moci, ktorú my umožňujeme replikovať v každých voľbách znovu a znovu. Nečudo. A všetci sme chápali, prečo pán premiér Pellegrini vtedy odprisahal aj rodine, že urobí všetko pre to, aby vražda bola vyšetrená. To bola jeho chvíľa. To bola jeho legitimita, inak by tu dodnes panoval Robert Fico a žiaden pán Pellegrini.
Samozrejme, nad pánom Pellegrinim bol od počiatku jeho premiérovania otáznik, či nebude iba bábkový premiér. To je pochopiteľné. Po takom premiérovi trojnásobnom, ako bol Robert Fico, každá, každá postava, tým nechcem nijak zhadzovať, že by pán Pellegrini na to nemal, ale jednoducho nad každou postavou by bol prirodzený otáznik, či nebude iba figúrka, papierový panák, ktorý bude poslúchať rozkazy Roberta Fica. A Robert Fico si, samozrejme, aj dal záležať, aby pána Pellegriniho tu i tam zosmiešnil a aby nám pripomenul, že nikam neodchádza, pretože on si podržal kompletne politickú moc nad postavou Petra Pellegriniho. To znamená, zostal predsedom strany, stále bol predsedom koaličnej rady, pretože mal najsilnejšiu stranu v koaličnej rade, a stal sa predsedom poslaneckého klubu, ktorý je najsilnejší poslanecký klub v Národnej rade. Ako je vám známe, v našich pomeroch sa ustálili veci tak, že strana rozhodne, prenesie to na koaličnú radu, tam čo sa dohodne, to sa oznámi poslaneckému klubu a to sa oznámi vláde Slovenskej republiky na splnenie. Už z tohoto titulu je jasné, že Peter Pellegrini by naozaj sa musel rozhodnúť, aby sa stal skutočným premiérom, že situácia mu dáva skorej smerovku k bábkovému premiérovi.
Ako obhájil alebo neobhájil pán Pellegrini jeden a pol roka svojej vlády, to všetci vieme. Často nevedel obhájiť dokonca ani svoju vlastnú legitimitu, ani svojich ministrov. Ako vieme, pre výčiny putinofilného predsedu parlamentu dokonca odstúpil minister zahraničných vecí, ktorý teda hrozil úplným odchodom z vlády, a ja ani dodnes nemám jasno, že či je ministrom v demisii, alebo ako to zašmodrchali, lebo podľa právnikov, ústavných právnikov, s ktorými ja som sa rozprával, daná demisia sa nedá zobrať späť, ale zatiaľ v našom Kocúrkove zrejme aj to je možné. No ale nešlo len o zahraničnopolitickú vládnu orientáciu, z ktorej naozaj za vlády Petra Pellegrini si kdekto robil vtipy, žarty a trhací kalendár. Vidíme, že aj zo štátneho rozpočtu si koaličné strany za jeho slabej vlády urobili vlastné prasiatko, ktoré dávno rozbili. Tá obrovská šanca, ktorou sa Peter Pellegrini mohol pýšiť potom celý život, že by bol prvým premiérom, ktorý dosiahol, že Slovensko sa už nezadlžuje, že nežijeme na sekeru, že máme nulový deficit, tak to musel obetovať. Prasiatko je rozbité, miliarda, vyše miliardy, a bude tiecť ďalej. Pokusy ministra financií získať nejaké peniaze sú torpédované, ako vieme, aj v týchto dňoch.
Potom tu máme, samozrejme, protikorupčnú politiku, no ale tá vychádza, samozrejme, absolútne navnivoč, pretože k žiadnej novej legislatíve sa vládna koalícia nerozkývala, ktorá by zlepšila boj s korupciou. Naopak, mali sme tu rokovanie o tlačovom zákone, ktorého úmyslom predkladateľov je zrejme niečo celkom opačné.
Okrem občas zľaknutého a inokedy smelšieho komentovania vývoja, ktorý sa okolo neho odohráva, kde napríklad pripomeňme si, že SMER zmaril demokratizáciu volieb ústavných sudcov, ktoré zostali v rukách prostej väčšiny, a dokonca verím, že pán Pellegrini je z toho nesvoj, ale nedokáže donútiť vlastne nikoho, aby sa vôbec dovolil súd, Ústavný súd, a aby sa stal plnohodnotným, pretože jednoducho nejde to.
Pán Peter Pellegrini je dnes, je návrh na jeho odvolanie najmä preto, lebo opozícia cíti pobúrenie nad tým, ako sa zľakol už aj štátnej tajomníčky. Isteže, je to štátna tajomníčka dobre zažratá, ktorá bola osem rokov na ministerstve spravodlivosti a môžbyť má aj väčší vplyv než samotný pán Pellegrini, predsa ale neodvolať ju v jeho prípade bola fatálna vec. A vysvetlím prečo.
Už som povedal, že pán Pellegrini ťahal v mnohých významných agendách voči Robertovi Ficovi alebo pánovi Dankovi za veľmi, veľmi krátky koniec. Extrémne to bolo vidieť pri príklone k extrémizmu, ktorý demonštroval osobne predseda strany SMER, a pán Pellegrini sa zmohol na to, že ho pozve na koberec, kde si to chce nejak vysvetliť, len nevieme, kde tkajú ten koberec, lebo zatiaľ ešte utkaný nie je a k vysvetľovaniu sa zrejme nedostal.
To, že tretia vláda Roberta Ficu ("Fica", pozn. red.), ktorá je, pri vzniku bola odôvodnená ako hrádza proti extrémizmu, že skončila tak, že má za oporu ĽSNS a že jej rétoriku aj trestné činy členov ĽSNS obhajuje bývalý premiér Robert Fico, súčasný predseda SMER-u a predseda poslaneckého klubu SMER-u, to je neuveriteľný škandál a je to naozaj útok na podstatu samotnej ilúzie, že SMER by mohol byť sociálnou demokraciou.
Pán Pellegrini má ale inú, inú podstatu vzniku jeho vlády, pokiaľ to má byť jeho vláda. Nie boj, hrádza proti extrémizmu, ako zdôvodňoval svoju vládnu koalíciu Robert Fico, ale je to objasnenie vraždy, ktorá vlastne otriasla vtedajším vedením vlády aj ministerstva vnútra a ktorá mu otvorila dvere k tejto najvyššej na Slovensku kariére. Práve preto v okamihu, keď zistil, že akýkoľvek tieň podozrenia o neférových vzťahoch alebo nadmerných vzťahoch medzi štátnou tajomníčkou nota bene na ministerstve spravodlivosti, ktorá má v rezorte aj prokuratúru a dohľad nad vyšetrovaniami tým pádom aj podozrivou osobou, ktorá je zatknutá aj v súvislosti s vraždou Jána Kuciaka a jeho snúbenice, akýkoľvek tento kontakt bol v jeho prípade, v prípade premiéra a vlády, ktorá vzišla z okamihu otrasu a spoločenského šoku spôsobeného vraždou Janka a Marienky ("Martiny", pozn. red.), mal okamžite konať, tam žiadne výhovorky, že či už má pani štátna tajomníčka dobré krytie v strane, toto je podstata zmyslu, prečo je tu Pellegrini.
Ukazuje sa, že buď konať sa neodvažuje, alebo je niečím ohrozený, nie som si istý, čo je horšie, ale uvedomovať si to, pán Peter Pellegrini, ktorému nikto neupiera, že je bystrý muž, uvedomovať si to iste musel. Toto bola podstata jeho zmyslu, prečo sa stal premiérom. Ukázalo sa, že členka jeho vlády je, jej polícia prišla zobrať telefóny a on sa vyhováral, že ešte nemá výsledky vyšetrovania. Však to vyšetrovanie môže trvať roky, ja si neviem predstaviť ani nie že vládu, kde ide o naozaj pozornosť celého Slovenska, ale ani solídnu firmu, že by jeho manažéra, špičkového manažéra, člena najužšieho vedenia vlády, prišla polícia zobrať telefóny a oni by si ho tam nehali. Ak by to bola solídna firma, okamžite by mu povedali, prosím ťa, kým sa to nevyšetrí, ty nás nemôžeš reprezentovať, lebo poškodzuješ záujmy tejto, tejto, tohoto nášho spoločného cieľa.
Peter Pellegrini to ale nemohol alebo nechcel byť schopný a nehal priestor pochybnostiam o tom, či vlastne je schopný riadiť svoju vládu, alebo musí čakať na niekoho pokyn, alebo na milosť pani štátnej tajomníčky, ktorá tvrdí, že ju vlastne ani nikdy nevyzval, aby odišla, a že rovnako sa choval aj minister spravodlivosti a že ona vlastne si odbehla na dovolenku a potom adresovala nám všetkým, a to bol dobrý pľuvanec, žiaľ, aj do tváre premiéra Pellegriniho, že celý tento cirkus s telefónom a s vyšetrovaním NAKY je svinstvo.
Takže Peter Pellegrini sa dostal do neuveriteľného oblúku. Jeho vláda vznikla na základe pobúrenia celej spoločnosti z vraždy Janka Kuciaka a Marienky Kušnírovej (reakcia z pléna), á, Martiny Kušnírovej. On sa zaprisahával poctivým úmyslom, že čokoľvek urobí, aby to vyšetril, a na konci dňa sa jeho vlastná členka vlády smeje z tohoto vyšetrovania a arogantne ho nazýva veľkým svinstvom.
Ja som presvedčený, že NAKA je dnes nádejou toho, a tvrdí to, tvrdíte to aj vy z koalície, že polícia si koná svoju úlohu. Ako ste mohli bez komentára strpieť, že vaša štátna tajomníčka a vaša nominantka to nazvala svinstvom? Veď to vyznievalo ako zastrašovanie. Našťastie, aspoň z tej funkcie odišla, no ale odchádza vám do súdnictva. Toto je súdnictvo, ktorému má slovenská verejnosť veriť?
Pán Pellegrini, ja som, takisto patrím k tým, ktorí uvítali to, že na čele vlády sa zjavila tvár, ktorá je ľudskejšia tvár, boli ste pre mňa taká ľudská tvár SMER-u. Neviem, čo vás donútilo, chcem veriť, že je to skôr tlak, než že by to bola vaša osobná voľba, že ste sa vzdialili tomu svojmu sľubu, že nikdy ničím nezavdáte dôvod, aby si niekto myslel, že ste na strane zločinu, ktorý sa udial voči týmto dvom mladým ľuďom. To, že ste pani Jankovskú nehali dlhý čas ukazovať celému Slovensku aroganciu, to, že na konci ste nehali aj toto jej zastrašovanie vyšetrovateľov, lebo keď jedna takáto vysoko postavená politička nadáva vyšetrovateľom NAKA, že robia jej svinstvo, to naozaj sa nedá inak nazvať, toto je zlyhanie. Zlyhanie v zásadnom sľube, ktorý stvoril vašu vládu, otvoril vám dvere do premiérskej kancelárie a to bol sľub, že nikdy ničím nebudete brzdou, ale vo všetkom pomocou vyšetreniu vraždy týchto dvoch ľudí. A v širšom zmysle, ako som povedal, nešlo len o vraždu dvoch mladých, nádejných, krásnych bytostí, za ktorými je nám veľmi ľúto, ale išlo o šok, že táto vražda je súčasťou systému. Že tu máme mafiu, že tu máme chobotnicu, ktorá sa touto vraždou bráni a že tá chobotnica má ruky medzi vyšetrovateľmi NAKA, že sa dotýka policajného prezidenta alebo iných vysokých politikov na úrovni ministerstva spravodlivosti, ministerstva vnútra alebo prokuratúry. Všetky tie podozrenia sa mesiac čo mesiac potvrdzujú novými a novými zisteniami. To je skutočne desivé, a keď na konci toho sa zjavila kauza, že už priamo štátna tajomníčka v rezorte spravodlivosti na najvyššom poschodí moci nad prokuratúrou je, u nej bolo, á, začaté úkony z vyšetrovania a pán premiér stále nechápal, že toto ohrozuje už posledné zvyšky dôvery, tak to bolo naozaj zlyhanie, ktoré nakoniec sklamalo pozostalých, sklamalo iste aj to, že ste nevyužili to vzopätie verejné, tie demonštrácie na to, aby ste nasmerovali ten SMER smerom k sociálnej demokracii. On sa vám za ten rok a pol vášho účinkovania priblížil k ĽSNS. A dobre viete, že to je pravda. Verím, že tá pravda vás škrie, ale nerobíte nič proti nej, lebo je pred voľbami, a hovoríte si, že sa nejakým spôsobom to musí vydržať.
Vážený pán premiér, nerád to hovorím, ale dnes už otázka stojí pomaly len tak, že či neskončíte ako onuca, ktorou si doslova ktosi vystelie čižmy, ktorými pokráča Slovensko neofašisticko-postkomunistickej moci. Lebo človek, ktorý ustupuje zlu, nakoniec sa chtiac či nechtiac stane jeho súčasťou, nakoniec bude musieť pozerať na ovocie toho zla.
Dámy a páni, to rázcestie, o ktorom hovorím a táto schôdza, o ktorej vy tvrdíte, že je úplne zbytočná, je o kľúčovej otázke slovenského príbehu. A keď som začal tým, že som už starý muž, tak tým si dovolím aj skončiť. Verte, že ten príbeh popíšu dejiny a popisujete a vy píšete tie kapitoly dejín každý deň. Ten príbeh v tejto chvíli má základnú otázku v tom, aká tu bude politická kultúra. Či kultúra minulosti, v ktorom sa chránili naši ľudia, aj keby to boli zločinci, lebo takto postupovala totalitná moc a toto napodobňovali aj niektoré posttotalitné strany, ktoré tu vznikli po páde tej pôvodnej totalitnej moci. Našich chránime, aj keby boli vrahovia. Náš človek bude mať výsady, aj keby všetci kričali. Naša väčšina vás zvalcuje a umlčí. Načo je nám kecanie v parlamente, keď nemáte čísla? Zabudnite na čísla, rozhodujú čísla, rozhoduje moc. Nerozhoduje to, kto má pravdu.
Viete, táto, tento postup nadsluhuje už toľko rokov, že stojíme na prahu 30. výročia od novembra, ale stále slovenský parlament je v podstate vykastrovaný. Poslanci nemôžu robiť prieskumy, parlament nemôže založiť vyšetrovací výbor ani v taký okamih, ako je vraždy týchto dvoch ľudí. My nemôžeme mať politickú rozpravu, iba prostredníctvom zvolania schôdze o niekoho odvolávaní, lebo politickú rozpravu, náš parlament je jeden z mála v Európe, ktorý nesmieme mať. Čo je toto, prosím vás, aká kontrolná rola parlamentu? A ešte z toho zvyšku sa vysmievate, smejete sa nám do očí, že nevieme si sami zabezpečiť väčšinu na schôdzu. No isteže, veríte naozaj na to, že tí ľudia neprezrú, že to je absolútna demagógia - ako môže menšina zabezpečiť väčšinu? Vy hovoríte, že 76. Nikdy ste nedali, až do dnešného dňa, tie hlasy. Po štyrikrát ste sa nám vysmiali a ešte ste nás nehali, nech sa rátame, kto bol chorý. No veď, samozrejme, v takom počte 150 ľudí sa vždy nájde niekto chorý alebo odcestovaný.
Páni, toto je križovatka, za ktorou buď bude Slovensko naďalej žiť v tzv. politickej kultúre normalizácie, kto nekradne, je hlupák, kto nevalcuje menšinu, je asi slaboch, lebo to je naša kultúra, my tu budeme mať také Slovensko, alebo nás odpíšu mladí, lebo to nie je taká otázka, že takúto politiku by ste tu mohli robiť ďalších 10 rokov. To nebude. Vy sa môžte udržať, môžte sa z nás posmievať, nebudete. Mladí, vaše vlastné decká opľujú takúto politiku. Lebo to je politika, ktorá viedla k tejto vražde. To nikto už nezotrie. To je politika zametania pod koberec. Nevyšetril sa Remiáš? Nevyšetril? Pani Remiášová roky hovorila, že veď ja viem, že tým, že pripomínam tú vraždu, niekomu aj leziem na nervy, a viem, že nevzkriesim svojho synka, ale pripomínam vám to zato, že, preboha, nech sa tu nezabijú ďalší mladí ľudia. Až na toto hrozné varovanie došlo a zabití boli hneď dvaja.
Chceme mať mafiánske Slovensko? Ja chcem veriť, že ani vy nechcete mať mafiánske Slovensko. Tak ale potom nemôžte chrániť svojich za každú cenu, aj keď smrdia zločinom. Skutočne zo sloganu "padni, komu padni" sa musí stať bežná žitá prax a nie fráza pred voľbami, kedy sa oblbujú voliči.
A dobre viete, že toho pokrytca, ktorý sa týmto oháňal tiež iba pred voľbami a potom chránil svojich, hoci bol tzv. modrý, som kritizoval rovnako. Aj za cenu, že som na roky vypadol z politiky, pretože, samozrejme, na kandidátku vás potom nezoberú.
A vás, pokiaľ budete reprezentovať takúto kultúru, som povinný kritizovať a zastávať sa verejného záujmu. A vyzývam vás, aby ste to robili tiež. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.9.2019 o 17:18 hod.

Ján Budaj

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:48

Martin Glváč
Skontrolovaný text
Ďakujeme. S faktickými poznámkami šiesti poslanci. Končím možnosť prihlásiť sa.
Pani poslankyňa Blahová, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 17:48 hod.

JUDr.

Martin Glváč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vstup predsedajúceho 17:48

Natália Blahová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán kolega. Ja by som chcela upriamiť pozornosť na úvod vášho prejavu, kedy ste spomínali, že koalícia oficiálne počnúc dneškom nemá väčšinu. Z vládnej koalície odstúpil ďalší, ďalší, v poradí ďalší poslanec a bude to tá kritická guľôčka na tých miskách váh, kedy sa naozaj prevážilo počtom na stranu opozície. Predpokladám.
Preto je dnes namieste, že odvolávame premiéra Pellegriniho, pretože vláda potrebuje potvrdiť svoju dôveru. A pri vyjadrovaní dôvery vláde uvidíme, či ešte túto dôveru vôbec má. Pretože vyjadrenie nedôvery premiérovi je zároveň vyjadrenie nedôvery celej vláde. Táto vláda nemá väčšinu, táto vláda, vládna koalícia je slabá a my budeme v záverečnom hlasovaní vidieť, ako je to vlastne so silami v momentálnom usporiadaní.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vstup predsedajúceho

13.9.2019 o 17:48 hod.

Mgr.

Natália Blahová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video