50. schôdza

13.9.2019 - 17.9.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

13.9.2019 o 20:50 hod.

Mgr.

Jakub Nedoba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:35

Ján Marosz
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Reagujem na tú výzvu, že je potrebné pozerať na to, že kto hovorí. Tak keď si dáte meno Žiga do Googlu aj v budúcnosti, tak vám vyhodí, že politikou k objemom, hej, zatiaľ čo Igor Matovič, keď išiel do politiky, tak v zásade utlmil a nakoniec aj pochoval svoj biznis, tak Taperu začali po vstupe Žigu do politiky dynamicky rásť zisky. Do roku 2005 počas prvých 10 rokov podnikania Taper dokázal svoj ročný objem dreva dostať len na 75-tisíc kubíkov, od 2006, keď už bol Žiga štátny tajomník na ministerstve hospodárstva, bol rast rýchlejší, potom poskočil na 210 000 kubíkov dreva, no a potom firma prestala zverejňovať objemy, takže sa dá iba odhadovať, roky ´12, ´16 z 21,2 na 39,3 mil. eur. Takže odhadovaný, to bolo pred dvoma rokmi, bolo 400-tisíc kubíkov dreva, dá sa povedať v tom čase, že každý dvadsiaty kubík vyťažený zo slovenských lesov išiel cez tohto pána Žigu, ktorý hovorí o tom, že je potrebné pozerať na to, kto hovorí.
A verím tomu, že tento miliardár, ktorý podľa môjho názoru stojí aj za tým, ako sa drancujú naše lesy, tu bude moralizovať, je smutné a hnusné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:35 hod.

Mgr.

Ján Marosz

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:35

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán minister, vy ste aj podpredseda SMER-u, tak sme čakali, že nastúpite a budete teda hájiť pána premiéra plnou silou podľa slov predsedu, ale dočkali sme sa vlastne len útokov a vylievania špiny, o ktorej ste hovorili v závere, že robíme my. Takže neviem, no čakal som naozaj, že, že proste nám to vysvetlíte, vyargumentujete, že sa tu budeme baviť o podstate nekonania premiéra, ale vlastne celé to bolo, celé to bolo naozaj len o vylievaní špiny z vašej strany.
A musím povedať, že počúval som pozorne a veľa informácií dokonca nebolo ani dobrých, presných, správnych, tak keď, no. No comment.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:35 hod.

Ing.

Eduard Heger

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:35

Ľubomír Petrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, nadviažem na vaše slová zo začiatku vášho vystúpenia o tom, že táto schôdza sa mení na nedôstojnú a pred tým, ako poviem to, čo chcem povedať, sa ospravedlním svojim voličom za to, lebo nie sú zvyknutí na takýto štýl môjho vystupovania.
Ja by som tie vaše slová povedal, že nemení sa táto schôdza na nedôstojnú, môžme ju úplne kľudne pomenovať Matovičov cirkus. A v každom dobrom cirkuse sa predstavenie končí tým, že klaun odchádza posledný. Takže buďme takí dobrí, nechajme ho to, nech to dokončí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.9.2019 o 20:35 hod.

Ing. CSc.

Ľubomír Petrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:50

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, ja sa ti chcem veľmi pekne poďakovať za to, čo si povedal, preto, lebo máš absolútnu pravdu. Je to predvolebný humbuk. Je to úplne zbytočná schôdza. Je to strata času. Je to otravovanie voličov. A je to predvolebný cirkus na druhú preto, lebo inak by táto schôdza nebola.
Okrem toho už sme tu mali v tejto, tejto sieni teror väčšiny, o ktorom sa hovorilo, teraz tu máme nie že teno..., teror, teror menšiny, ale teror Matoviča. A voči tomuto teroru Matoviča akosi ten rokovací poriadok, ktorý bol robený slušnými ľuďmi, s týmto niečím neráta. Proste tento tabletkový pán z Trnavy si tuná skutočne robí z tohto parlamentu jeden svoj súkromný cirkus. Treba sa na to čím skôr vykašľať, robí si cirkus z koalície, robí si cirkus z opozície, robí si cirkus z nás všetkých, robí si cirkus z celej spoločnosti.
Ešte raz, toto nie je normálne chovanie štandardného poslanca, štandardného človeka, ktorých chce niečo niekomu vysvetliť. Toto je choré! Ako držiteľ tohto skutočne skvelého názvu, myslím si, že lepší ťažko nájdeme, tabletkový pán, ktorý to dokonca ešte ani nechce priznať.
Čiže, páni, to, čo hovoril pán minister, treba sa na to čím skôr vykašľať a treba odtiaľto odísť preč, lebo toto skutočne nemá žiadny význam.
Skryt prepis

13.9.2019 o 20:50 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:50

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Áno, pán minister, stále sa tu stretávame z úplne rovnakého dôvodu, a to je kvôli vyšetrovacej skupine pod vedením pána Matoviča.
Najskôr sa tragická udalosť zneužila na odstránenie premiéra Roberta Fica. Mediálna manipulácia, že za ohavným činom je talianska mafia. Keď Robert Fico odstúpil, zrazu ideme odstrániť druhého premiéra Petra Pellegriniho, ktorý sa snaží pracovať, dokonca nie je spomenutý ani v Threeme. Pán Matovič rozprával a všetci tí novinári, talianska mafia, dneska už to nie je talianska mafia, dneska už je to iná mafia, iné mená sa tam spomínajú. A ja stále hovorím, že ide o manipuláciu, zneužívanie ľudí, emócie, pretože akonáhle bolo po vražde, a, viete, mne je to, mne je to veľmi odporné využívať vraždu dvoch ľudí, ktorí mladí zomreli, a tak ako tu už viackrát padlo v sále, komu ich smrť poslúžila, neviem.
Určite nie pádu premiéra, určite nie našej strane. Ale spýtala by som sa, prečo OĽANO malo bilbordy po smrti týchto dvoch ľudí po celom Slovensku? Prečo sa chystali na takýto scenár, že budú predčasné voľby a nečakali, že Robert Fico odstúpi?
Keďže povalili jedného premiéra a snažia sa emociálne vydierať celé Slovensko, hrajú ľuďom na city, používajú expresívne slová mafia, používajú Denníky N, ktoré chodia do regiónov, vytláčajú sa v desiatkach tisícoch kusov, ako to bolo v Humennom, používajú Slušné Slovensko, kričia po námestiach len preto, že ich možno by iní ľudia nepočuli, skupujú médiá. Však aj pán Matovič použil svoje noviny na to, aby sa dostal do politiky, potom ich už zlikvidoval alebo ich dobre predal. Tak ako sme dneska to spomínali aj pri tlačovom zákone.
Ešte raz hovorím, neviem, prečo sme sa zišli, ale toto nie sú skutočné argumenty, pretože argumenty sú každú chvíľu iné a proti strane SMER.
Skryt prepis

13.9.2019 o 20:50 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:50

Jakub Nedoba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážení členovia vlády, vážené pani poslankyne, páni poslanci, pôvodne som chcel začať inak, ale rád by som nadviazal na môjho predrečníka, na pána ministra Žigu, ktorý sa prihlásil do rozpravy a ktorý ma tam v salóniku tak trochu priateľsky poprosil, a už tam asi nie je, že buď snáď zhovievavý k vláde, a takisto tuto už v rozprave povedal, že dôvod na odstúpenie pána premiéra pominul. Ja by som sa v tomto nedržal striktne dôvodovej správy, lebo rád by som zhrnul to, čo som napríklad ako aj publicista, ako občan, lebo ja som doteraz v parlamente týždeň aj s cestou, čo som ako publicista, ako bloger písal, a vďaka tejto príležitosti mám možnosť sa prihovoriť k širšiemu auditóriu.
Už samotný vznik tejto vlády bol nelegitímny, lebo jednak sa porušili predvolebné sľuby jednotlivých koaličných strán. Od vlastne prvého roku existencie vlády už koalícia nevládla v pôvodnom zložení, veď ona sa opierala o Rada Procházku, ktorý po pár mesiacoch skončil. Jednotliví poslanci zo SIET-e, česť tým, ktorí sa nepodpísali pod túto vládu, ale jednotliví poslanci SIET-e prešli do iného poslaneckého klubu, taktiež vláda začala vládnuť s pomocou troch prebehlíkov, lebo pritom sme počuli, že aj pán Marček hovoril už v podstate ako koaličný poslanec. (Reakcia z pléna.)
Tak vaša rétorika bola taká, ako keby ste... (Zaznenie gongu.) Hovorili ste ako koaličný poslanec, hoci nie ste formálnym členom vlády, ale.
Čiže boli hrubo porušené predvolebné sľuby a táto vláda bola nelegitímna a od začiatku sa stretla s nevôľou. V podstate protesty boli už od prvého dňa, ako sa spomenulo, že takáto koalícia vznikne. Ja som na toto upozorňoval už od začiatku a nebolo to preto, že by som sa triasol za touto stoličkou, lebo asi aby vznikla pravicová vláda, tak ja by som tu bol miesto pol roka možno celé štyri roky, bolo to z môjho trpkého rozhorčenia ako občana.
Táto vláda mala od začiatku marketingovú nálepku: "Vláda historického porozumenia, hrádza proti extrémizmu." Hrádza proti extrémizmu padla už mnohokrát, lebo koalícia, keď nemala dostatočný počet hlasov, tak sa opierala o hlasy extrémistických poslancov. Vláda historického porozumenia, to bola možno v rámci zákulisných kšeftov, lebo pred voľbami ako zástupcovia MOST-u, tak aj zástupcovia SNS hovorili, že spolu vládnuť nebudú, že to je nemysliteľné. Takisto zástupcovia médií nepovažovali túto vládu týždeň po voľbách za pravdepodobnú.
Ich vznik sa argumentoval tým, že ide predsedníctvo Európskej únie a bolo by nedôstojné, ak by európske delegácie vítal úradnícky premiér. Miesto toho ich vítal premiér, ktorý býval v Bašternákovom byte.
Z histórie aj z okolitých krajín, napr. z Maďarska, vieme, že úradnícky premiér Bajnai vyjednával pôžičky od Medzinárodného menového fondu, počas európskeho predsedníctva Českej republiky bol premiérom úradnícky premiér Fischer a bolo to určite oveľa prínosnejšie pre Českú republiku, ako keby zostal vo funkcii škandálmi zmietaný Miroslav Topolánek.
Z tohto pohľadu bol vznik tejto vlády nezmyselný, nelegitímny a doteraz jej nelegitimita trvá.
Keď sme pár týždňov po voľbách sedeli v prostredí mladých ľudí, lebo ja pochádzam z prostredia mládežníckej politiky, tak bol s nami aj jeden český priateľ, ktorý hovoril, že, áno, ľudia sa teraz búria, ale určite si na to zvyknú. Ja som vedel, že český občan vytrénovaný Andrejom Babišom vie, o čom hovorí, ale tajne som dúfal, že to tak nebude. Pravda je taká, že ľudia spali až do vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Vtedy sa ľady pohli, pod tlakom verejnosti odstúpil premiér Fico, minister Kaliňák a vláda sa ďalej zaštítila prívetivou tvárou Petra Pellegriniho. Avšak praktický význam toho bol, že tzv. rozsiahla rekonštrukcia vlády spočívala v tom, že z vlády odišli v podstate dvaja ministri, ktorí požívali akú-takú podporu verejnosti. Obštrukciou sa na ministerský post dostala pani ministerka Saková, lebo vtedajší premiér ("prezident", pozn. red.) Kiska by ju určite nevymenoval, resp. nevymenoval novú vládu Petra Pellegriniho.
A pozrime sa na jedenapolročné pôsobenie Petra Pellegriniho v premiérskom poste, lebo teraz hovoríme o vyslovovaní nedôvery premiérovi, ktoré prakticky vyústi, ak by bolo úspešné, do vyslovenia nedôvery vláde, avšak premiér Pellegrini bol naozaj iba prívetivou tvárou SMER-u. Zmena nastala v tom, že možno negoval niektoré toxické výroky jeho straníckeho predsedu Fica, napr. nedávno jeho homofóbne výroky, čo jemu bez akejkoľvek dvojzmyselnosti kvitujem, avšak naďalej zostáva slabým premiérom.
Pán premiér Pellegrini v jednej diskusii povedal, že keby mal tú moc, to odkazuje na to, že pán premiér Pellegrini v skutočnosti moc nemá. Pre jeho vlastné dobro by bolo, keby táto vláda skončila.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.9.2019 o 20:50 hod.

Mgr.

Jakub Nedoba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:50

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vitajte v ringu, pán kolega. Podľa mňa sa ešte žiadnemu poslancovi nestalo, že prvýkrát vystupoval v rozprave a iný poslanec by ho nazval zas - bodka, bodka - ranom, tie bodky si vymažte. Pán poslanec Marček, ktorý tie slová povedal, tu už nesedí, ešte vykrikoval, aby ste si utreli sopeľ, to bolo naozaj veľmi dôstojné.
Pán minister Žiga to predtým vystihol, klesá tu úroveň, klesá. Ale kto tú úroveň ťahá dole?
Takže vitajte v ringu a blahoželám, mnohí vám, teda z nás, môžu závidieť takýto krst od pána Marčeka, klobúk dole.
Skryt prepis

13.9.2019 o 20:50 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:50

Vladimír Sloboda
Skontrolovaný text
Jakub, presne si to trafil, tak vidno, že si nový, ale stále triafaš presný klinčík po hlavičke, aj keď teda naozaj sme ťa tu naozaj hodili do jamy levovej. Presne si pomenoval a trafil zrovna tú gágajúcu hus, ktorá tu na teba zagágala, ale to vlastne, že ti nadáva, tak to neznamená, že si presne povedal to, za čo sa hanbia. Presne si to pomenoval.
Skryt prepis

13.9.2019 o 20:50 hod.

Ing.

Vladimír Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:05

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Nedoba, ja ťa chcem privítať na pôde parlamentu. Nie každému poslancovi, nielen novému poslancovi, ale vôbec opozičnému poslancovi sa stane, že tesne pred jeho vystúpením sa zdekuje celá prítomná vláda a celí, celí, všetci poslanci koalície a odídu, odídu z rokovacej sály. Tebe sa to práve stalo.
Druhá poznámka. Veľmi sa mi páčilo, ako si to to uchopil, a teda že si hovoril o tejto vláde, nielen o vláde Petra Pellegriniho, ale od začiatku volebného obdobia. Lebo jeden z najväčších problémov vlády Petra Pellegriniho je, že v skutočnosti je to len štvrtá vláda Roberta Fica, je to pokračovanie vlády Roberta Fica. Tá vláda má v podstate rovnaké zloženie, pokiaľ ide o politické zázemie, pokiaľ ide o biznisové zázemie, pokiaľ ide o politiku, pokiaľ ide o programové vyhlásenie. A keď sa chceme zbaviť vlády Petra Pellegriniho, tak sa chceme zbaviť vlády Roberta Fica, ktorá tu ešte stále pretrváva.
Posledná poznámka. Cítil som na tvojom hlase istú drobnú trému, začiatočnícku, nič si z toho nerob. Lepšie je mať drobnú trému v hlase, ako byť zaznamenaný v aplikácii Threema. (Potlesk.)
Skryt prepis

13.9.2019 o 21:05 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

21:05

Jakub Nedoba
Skontrolovaný text
(Rečník má problém s mikrofónom. Reakcie z pléna.) Dúfam, že už ma je počuť, áno, dobre.
Tak chcem poďakovať všetkým s faktickou poznámkou, najmä Ondrejovi. On použil vtip, ktorý som chcel ja povedať na úvod, ale som na to zabudol.
Na pána Marčeka, na osobné útoky nebudem reagovať, ale myslím, že tá jeho reakcia je iba potvrdením toho, čo som hovoril, a že sa naozaj správa ako koaličný poslanec.
Skryt prepis

13.9.2019 o 21:05 hod.

Mgr.

Jakub Nedoba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video