51. schôdza

15.10.2019 - 29.10.2019
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:50 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja budem pokračovať, že človek, ktorý si mal prísť ku Kočnerovi po vianočné, od človeka, ktorý bol obžalovaný z vážnych daňových podvodov, od človeka, ktorý je vážne podozrivý, že je objednávateľom brutálnej vraždy dvoch mladých ľudí, od človeka, ktorý sa na nás arogantným spôsobom usmieva spod znaku Slovenskej republiky, ktorý je podpredsedom parlamentu Národnej rady, ktorý je zákonodarným orgánom tejto spoločnosti, je to naozaj hanba, že ešte stále tam sedíte na tej stoličke a že máte tú odvahu viesť túto schôdzu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:32 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Dostál, ja by som možno citoval tú starú známu vetu: Akým mečom bojuješ, takým zahynieš. Keď Marian Kočner zverejnil moje esemesky a emaily, nikto nehovoril o údajnej komunikácii, nikto z čelných predstaviteľov SMER-u nehovoril o tom, že treba preskúmať autenticitu, treba sa opýtať orgánov činných v trestnom konaní, či sú tie prepisy pravé. Nie, vtedy s obľubou citovali čelní predstavitelia SMER-u, či už na facceboku alebo na tlačových konferenciách, z týchto esemesiek a vysmievali sa novinárom, ktorí im odmietali odpovedať na otázky, ktoré akože diktoval Gábor Grendel. Lenže rozdiel je v jednom. Áno, ja som 11 rokov pôsobil v médiách a tykám si s bývalými kolegami, s ktorými som pôsobil v jednej redakcii alebo s ktorými som sa stretával v teréne. Ale nikdy som si netykal s ľuďmi z mafiánskych zoznamov, nikdy som si netykal s niekým, kto je obvinený z objednávky vraždy novinára alebo z toho, že okráda štát na daňových podvodoch. Preto sa pripájam k výzve poslanca Dostála, aby ste odovzdali vedenie schôdze niekomu z kolegov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:33 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ondro, súhlasím. Tento človek tam nepatrí. Celé Slovensko vedelo, že nejaký Lacko, nejaký Lacko Bašternák okrádal vo veľkom každého jedného platiteľa daní. Áno, aj voliči SMERU platia dane z každého jedného svojho nákupu alebo zo svojej mzdy, zo svojho podnikania alebo zo svojej živnosti. Nejaký Lacko Bašternák, ktorý bol v ochrannej kuratele SMER-u, či Fica, Kaliňáka, Glváča a podobných, vo veľkom postupne rozkradol 18 miliónov eur. Celé Slovensko o tom vedelo, ale Glváč, podpredseda parlamentu a vtedy minister obrany, sa tajne stretáva s Kočnerom, kde sa bavia o tom a vypisujú si, akým spôsobom ochránia Lacka pred tým, aby teda Lacka postihol spravodlivý trest. Glváč, podpredseda parlamentu, vtedy minister obrany, vynáša informácie zo spisov, kde by mohol byť ohrozený záujem Kočnera, objednávateľa vraždy, a upozorňuje ho, že, pozor, doručujú niečo do tramtárie, do daňových rajov, kde má ukryté svoje majetky aj Glváč, aj Kočner, aj Bašternák, aj Fico, aj Kaliňák, celá táto mafia.
A na druhej strane teraz si to dovolím trošku možno prerušiť žiadosti vás, kolegov. Nechajme ho tam! Nech tam je ako hanba až do volieb, nech ide na druhé miesto alebo na tretie miesto na kandidátku SMER-u! Čo viac potrebujeme? Aký iný symbol potrebujeme mafie jako Glváča na kandidátke SMER-u? Aký iný symbol zvrátenosti alebo stavu, kam sme sa dostali, potrebuje Slovensko a možno aj voliči SMER-u, ako sedieť, aby tento človek tam sedel na tom mieste a tváril sa, že nič sa nestalo? On má vyoperovanú hanbu. Nechcime od neho, aby on našiel nejaké svedomie, lebo ak by mal svedomie, on by nemohol ísť po ruke mafiánovi a robiť všetko pre to, aby mafián si mohol užívať deň bohatších kráľov na úkor obyčajných ľudí a na čo doplatil nevinný novinár... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:35 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Ondro, ďakujem za tvoje, tvoje vystúpenie. Skutočne, nie je prípustné, aby človek podozrivý zo spojenia s organizovaným zločinom predsedal schôdzi parlamentu. Všetko, čo tu preberáme počas tohto, je skutočne týmto znevažované. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:37 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým kolegom za reakcie. Opätovne vyzývam pána Glváča, aby odovzdal vedenie schôdze niekomu inému a odstúpil z funkcie podpredsedu Národnej rady. Nie som si istý, či by mal odísť aj z funkcie poslanca Národnej rady, to je na ňom.
A v zásade je to situácia, môj kolega z OKS Juraj Petrovič dnes požiadal výbor pre nezlučiteľnosť funkcií, aby nadväzne na zverejnenú komunikáciu medzi ním a Marianom Kočnerom zahájil konanie vo veci ochrany verejného záujmu, pretože podľa zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov platí, že verejný funkcionár pri výkone svojej funkcie nesmie uprednostniť osobný záujem pred verejným záujmom a zároveň nesmie využívať svoju funkciu, právomoci z nej vyplývajúce a informácie nadobudnuté pri jej výkone alebo v súvislosti s jej výkonom na získavanie výhod vo svoj prospech, v prospech jemu blízkych osôb ani iných fyzických osôb alebo právnických osôb. Zo zverejnenej komunikácie medzi poslancom Glváčom a obžalovaným Kočnerom vyplýva, že pán Glváč zabezpečil pre obžalovaného Kočnera stretnutie s kandidátom na pozíciu Daňového úradu Bratislava 1 Dušanom Pátekom, ktorý rozhodoval vo veci daňových podvodov Ladislava Baštrnáka. Ďalej z tej komunikácie je zjavné, že pán Glváč jednal s obžalovaným Kočnerom o obchodoch s pozemkami v Čiernej vode napriek tomu, že mu oficiálne nepatria, ako keby bol ich vlastníkom. Udeľuje pokyny, s kým má obžalovaný Kočner rokovať a radí mu, ako celý obchod zrealizovať. A či mohlo prísť k porušeniu zákona o ochrane verejného záujmu, ak by sa pán Kočner, Glváč vzdal funkcie poslanca, tak by sa to konanie zastavilo. Čiže aj keď ostane, tak aspoň budeme mať o čom konať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:37 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:39

Alojz Baránik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Téma, ktorú preberáme, je naozaj zaujímavá aj z hľadiska ľudskoprávneho. Ide o to, že či naozaj mali pravdu tí, ktorí hovoria, ako to predkladajú verejnosti tu fašisti spolu s komunistami, že sa nesmie očkovať, alebo musí byť možnosť nechať detí zaočkovať, aj keď to ohrozuje zdravie tých detí, ktoré zaočkované sú, a teda tým pádom aj celej spoločnosti. Je to zaujímavá téma, je to niečo, o čom by sa dalo debatovať, samozrejme. Avšak nedá sa, pretože sme tu v situácii, kedy máme tu mafiánsky štát a príslušníka tej mafie máme za predsedajúceho tejto schôdze.
Zaujímavá správa o Slovensku dnes vyšla... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Glváč, Martin, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nabádam vás, aby ste volili slová, dobre?

Baránik, Alojz, poslanec NR SR
Nech sa páči. Zaujímavá správa vyšla dnes, ono sa to nestáva často, že Slovenská republika, Slovensko sa vyskytne v správach medzinárodných médií. Je to skôr, by som povedal, zriedkavá vec, aby agentúra Bloomberg písala o Slovensku, pretože Slovensko je, bohužiaľ, napriek tomu, že to nie je úplne až taká malá krajina, ale je to bezvýznamná krajina, a to je bezvýznamná krajina preto, lebo nikoho nezaujíma z cudziny, pretože je považovaná za jednu skorumpovanú dieru. Dnes vyšla správa o tom, ako nejaká organizácia z Ukrajiny, ktorá tu prehrala súd, žiada prezidentku, aby zasiahla proti skorumpovaným súdom. A tá správa Bloombergu končí tým, že Slovensko je považované za krajinu, ktorá má najhoršie súdnictvo v Európskej únii.
A teraz sa vraciame k tomu, že aké sú toho dôvody. Tie dôvody toho sú, že súdnictvo ovládajú ľudia ako Kočner, ktorým slúži človek, ktorý predsedá tomuto parlamentu, ktorý si s ním vymieňa príkazy, rozkazy, odporúčania. Jednoducho je príslušníkom tej zločineckej skupiny, ktorá tu ovláda túto krajinu. A je jedno a dá sa povedať, že prirodzené, že každý zločinec sa bráni tomuto označeniu, a teda hovorí, že nie, nie, pozor, toto nie je pravda. No jedna z prvých vecí, ktoré vás učia, a predpokladám, že aj pána predsedajúceho to učili na prednáškach Trestného poriadku, že priznanie je síce poľahčujúca okolnosť, ale trest istý. Takže bolo by úplne nelogické, aby sa aj pán predsedajúci tejto schôdze k niečomu priznával. Myslíme si však, že je to obrovská hanba, že nám, predstaviteľom ľudu, zástupcom ľudu tu predsedá človek, ktorý si vymieňal správy, prijímal príkazy a bol v podstate vo veľmi blízkom vzťahu s niekým, kto je teraz obžalovaný, odsúdený a kto je jednoznačne mafián. Takže veľmi ťažké je ubrániť sa tomu, že v podstate máme tu podpredsedu parlamentu, ktorý trvá na tom, že sa nič nestalo, že nám tu môže predsedať, a pritom bol členom tej istej skupiny ako pán Kočner. Pardon, je to úplne neprijateľné.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.10.2019 o 18:39 hod.

JUDr.

Alojz Baránik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Jana Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, Alino. Úplne ti rozumiem, že si sa venoval 95 % tomu, kto tu znečisťuje vzduch. A tým tu nemyslím len v tejto sále, ale v tejto republike.
Pán Glváč nepatrí do parlamentu, ale do väzenia, a to najmä preto, že udržuje čulé kontakty, udržoval a teraz už nemôže, lebo už sme mu zavreli kamoša, udržoval čulé kontakty s Marianom Kočnerom, ktorý je podľa všetkého, vyzerá, že je objednávateľom vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. Myslím si, že takýto človek by tu nemal sedieť, najmä ak tvrdil, že sa s ním nestretol od roku 2012, pričom 9. 1. 2016 mu píše, Marian Kočner Glváčovi: "By sme sa mohli konečne aj stretnúť. Si pokecáme niekedy budúci týždeň?" Glváč odpovedá: "Zrušil som Čínu, som voľnejší, aj by sme mohli. Vymysli, nemám okolo seba takého, aj mi to dosť chýba." Kočner... Glváčovi chýbal Kočner, hej? Kočner: "Mám nejaké nápady ako rozhýbať tie naše staré veci." Kočner: "Martin, vymysli ty, ja nechodím s ochrankou." Glváč: "Daj čas." Kočner: "Širokému nevadilo sa stretnúť na verejnom mieste a hneď nás nejaký (hm) nafotil." Kočner: "S tebou by to bola... (hm-hm, hm)." Kočner: "Jedine, že už by si mal plné zuby ministrovania." Opäť Kočner: "Ja som pánom svojho času, takže sa prispôsobím." Glváč odpisuje: "Vymyslím. Napíšem." Kočner: "Okej. Uži víkend." Glváč: "Ako v piatok o týždeň?" Kočner: "Ty si na mňa nezabudol?" Glváč: "Budeš tu?" Kočner: "Budem." Glváč: "Niečo vymyslím." "Okej."
Ďalšie je potom stretávanie, bolo po voľbách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:44 hod.

Mgr.

Jana Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Alino, ja ti prezradím aj jeden taký príbeh. Ono je to možno v génoch tohto človeka. Vieš, ono to bolo počas druhej svetovej vojny v Pezinku jeden Žid mal taký barák a svoje, svoje hospodárstvo. A dedo tohto podpredsedu parlamentu napísal list do tej arizátorskej komisie, že on veľmi túži po tom, po tom majetku toho Žida, lebo on sa bude o ten majetok lepšie starať. Ten Žid potom nakoniec si to hodil kvôli tomu. Jednoducho vyskočil z okna a zomrel.
Keď sa ho, tohoto podpredsedu parlamentu, vtedajšieho ministra obrany, pýtali novinári, keď sa teda ten príbeh prevalil, čo, že ako to vlastne bolo. On hovorí: Nie, nie, my sme pomohli tým Židom a my sme im zaplatili cestu do Izraela, aby teda mohli žiť v tej svojej vytúženej krajine. Čiže oni pomohli tým Židom tak, že ten človek, ktorému jeho dedo ukradol majetok, skočil z okna, ale nie v Izraeli, ale v Pezinku. Lebo sa mu zrútil celý svet. Jednoducho títo ľudia to majú v génoch. To je arizátorský vnúčik. Človek, ktorý sa nehanbil ľuďom, iba preto, lebo boli v slabšej situácii, ukradnúť živobytie a ešte to obhajovať. A hovorí, čiže vlastne ich zachránili. Odpad. Morálny odpad na najvyššom piedestáli našej spoločnosti. Ako podpredseda parlamentu Slovenskej republiky, najvyššieho zákonodarného orgánu. Človek, ktorý bol sluha mafie, ktorý urobil čokoľvek, čo si mafián prial, čokoľvek mu vybavil, akékoľvek dvere mu otvoril. Keď chcel dosadiť primátora, či primára do nemocnice, vybavil mu primára v nemocnici. Keď chcel vedieť informácie zo živých spisov, upozorňoval ho, pozor, Marianko, Majko, hrozí niečo, utekaj, rýchlo zariaď sa. Takáto hanba tu chce akože viesť naše rokovanie?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:46 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Baránik, chcel by som vyjadriť k tvojmu vystúpeniu, nie k celému, ale k 95 percentám toho, čo si hovoril. A musím len súhlasiť. A niekedy ľudia, keď ťa počúvajú, keď hovoríš o mafii, ktorá tu vládne, tak majú pocit, že preháňaš, že dramatizuješ, že až také zle to nie je. Ale z tej komunikácie Kočnerovej, ktorá tu vylieza na povrch teraz, je stále zrejmé, stále viac zrejmé, že zasa až tak nepreháňaš, že možno, možno tí, čo si myslia, že preháňaš, sa mýlia. A keď si to podrobne prečítajú, oboznámia sa s tým alebo v niektorých prípadoch aj vypočujú, tak áno, vládne nám tu mafia.
Vyšla už v novinách správa, že SMER bude situáciu okolo pána Glváča riešiť v rámci vnútrostraníckej diskusie. Prosím, do toho sa my nebudeme zapájať. To je vec SMER-u, ako porieši pána Glváča ďalej. To je na ňom. Ale my sme tu poslanci parlamentu a my tu máme rokovať o zdravotníckych zákonoch. A miesto toho tu musíme riešiť, že schôdzi parlamentu predsedá človek podozrivý zo spojenia s organizovaným zločinom, ktorý mafiána Kočnera oslovuje Majko a podvodníka Bašternáka Lacko.
Pán podpredseda, odíďte! Veď naozaj, určite tu je nejaký iný podpredseda Národnej rady. Je to aj neúctivé voči pani ministerke zdravotníctva, čo tu robíte na tejto, na tejto schôdzi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:48 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:50

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Alino, ja by som sa takisto chcel vyjadriť minimálne k tým 95 % tvojho príhovoru. Ja by som chcel tak upriamiť pozornosť na situáciu hneď po voľbách. Všetci sme si mysleli, že voľby bude zostavovať buď opozícia terajšia, alebo nejaká koalícia, ale nakoniec, keď sme si prečítali tie správy, ktoré prebehli medzi pánom Glváčom a pánom Kočnerom, sme zistili, že to tak vôbec nebolo.
Šiesteho tretí 2016 píše Martin Glváč Kočnerovi: "Ajoj, no čo hovoríš na Borisa?" Kočner: "Petra bude skvelá guvernérka NBS." Sorry, toto písal tiež pán Glváč Kočnerovi. Marian Kočner: "Som zvedavý, ako toto dopadne. Ja myslím, že SMER, MOST, SNS, a päť utečencov zo SIET-e. Síce Béla dnes robil tanečky, ale inak ani nemôže. O týždeň povie, že Kotleba a bude súhlasiť. Ja inú možnosť nevidím." Glváč: "Aj inde by bola dobrá." Kočner: "Radšej mi povedz, či to zložíte alebo sa mám sťahovať?" Kočner: "Lebo Sulík s Lipšicom iste nezabudli..." Tam by som chcel podotknúť, že zrejme sa Kočner obával, že keby bol Sulík s Lipšicom vo vláde, tak asi to preňho jednoduché nebude. Glváč: "Chuť je, reálne ja si myslím, že to ma niekto vymyslené inak. A kam by si s chcel odsťahovať?" Kočner: "Že to má niekto vymyslené inak, mám chápať, že vo vláde tí dvaja nebudú?"
To je krátka ukážka, že ako sa u nás po voľbách 2016 zostavovala vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.10.2019 o 18:50 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video