12. schôdza

16.9.2020 - 30.9.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:53 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:49

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, ak si dobre pamätám, schválili ste to tesne pred voľbami a už vtedy vám muselo byť jasné, že vy to dávať nebudete, tak ako ste im to nedali naozaj už niekoľko rokov, niekoľko desiatok rokov, teda desiatku rokov minimálne, čo ste im to sľubovali, tak ste, tak ste vedeli, že z vášho to nepôjde, resp. z peňazí, ktoré vy spravujete. Takže hovoriť tu o klamstve asi nie je úplne na mieste. Tí dôchodcovia si skutočne tie peniaze zaslúžia, ale v tom stave, v akom táto vláda prebrala krajinu, s tým dlhom, s akým ju prebrala, to jednoducho nie je možné a nie je to rozumné. A tak ako sa naozaj musia všetci uskromniť, nehovorím, že by sa oni mali, ale určite ja budem za to, aby sme im to dávali aj v nejakých iných benefitoch, ktoré im možno dorovnajú presne, presne tie peniaze, to sú napríklad tie lieky zadarmo a podobne. Čiže je dosť pravdepodobné, že sa možno dostaneme aj k tomu trinástemu dôchodku takýmto spôsobom aj pri tých, pri tých úľavách, za ktoré by oni museli nejakým spôsobom platiť. A verím tomu, že aspoň prvý rok to bude fajn a v momente, keď táto krajina dosiahne nejakú lepšiu kondíciu, tak tie trináste dôchodky určite budú.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:49 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:51

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Pán poslanec, rád by som nadviazal na váš príhovor. Reagovali ste na slová ministra Krajniaka, ktorý povedal, citujem, na lekárenských váhach rozdeľujú peniaze, ktorých je v kríze málo, tým, čo to – podľa pána Krajniaka a tejto vlády – najviac potrebujú. Tak sa zamyslime nad tým, kto to podľa nich najviac potrebuje. Bankám naliali 380-tisíc euro, Bielorusko; pardon, miliónov; bieloruskej opozícii posielajú 700-tisíc euro a dlh Slovenskej republiky zvyšujú o 12 miliárd. Toto je dnešná situácia. A vy neviete nájsť peniaze pre našich seniorov? Pre trináste dôchodky, za ktoré ste sám hlasovali? Pre ľudí, ktorí tu vybudovali po vojne všetko? Pre naše staré mamy, starých otcov? Vy ich oberiete ešte aj o posledné omrvinky. V priemere 260 euro mesačne okradnete slovenského dôchodcu. Opakujem, tí ľudia tu vybudovali všetko a vy im to teraz idete zobrať. A ešte tu ten váš kolega ide z nich spraviť zločincov. Odsúdeniahodných zločincov. Generácia, ktorá tu všetko vybudovala. Okiadzate ich a okrádate ich! Naše staré mamy a našich starých otcov. Že vám nie je hanby! Ale najhoršie na tom je, že ste sami za trinásty dôchodok hlasovali. Sami ste za to hlasovali.
Pripomína mi to Ivana Mikloša, ktorý pred voľbami prijal niekoľko sociálnych zákonov a hneď po voľbách ich Dzurindova vláda zrušila. Presne takí ste aj vy. Vy sa tak podobáte na Kaníka, Mikloša a Dzurindu, že to až pekné nie je. Oni boli vláda so sociálnym netvorom, vy ste vláda sociálnych netvorov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:51 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:53

Robert Fico
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Samozrejme, to, čo povedal pán poslanec Richter, to všetko obsahovalo obrovské množstvo objektívnych informácií, pretože asi ťažko môžme spochybniť profesionálne skúsenosti človeka, ktorý bol osem rokov ministrom práce, rodiny a sociálnych vecí. Mňa trápi ale niečo iné, a to je, že principiálnym slovom, ktoré môžeme použiť pri tomto návrhu zákona, je kolosálny podvod.
Pán poslanec Richter, ty veľmi dobre vieš, že momentálne na listine je 26 podpisov a zajtra očakávame aj ďalšie podpisy, ktoré budú smerovať k návrhu na odvolanie ministra práce, rodiny a sociálnych vecí. Nie preto, že je proti trinástemu dôchodku, ale preto, že všetkých oklamal. Keby vecne pred parlamentnými voľbami povedal, že s takýmto návrhom nemôže súhlasiť, ale oni si na tom robili normálnu kampaň. Chodili po Slovensku a hovorili, že treba ľuďom dať trináste dôchodky, a teraz s tým naložili tak, ako naložili.
Najhoršie na tom sú tie klamstvá, ktoré šírite, dámy a páni z vládnej koalície. Hovoríte o tom, že tí, čo majú najnižšie dôchodky, dostanú najvyšší nejaký štátny príspevok. Áno, ľudia, ktorí majú okolo 214 eur dôchodok, dostanú 300-eurový, tzv. vianočný príspevok. Ale, dámy a páni, takýchto ľudí je iba 16-tisíc. Je to obyčajné klamstvo. To znamená, že minimálnemu počtu ľudí zvyšujete, ale tomu najpodstatnejšiemu množstvu výrazne znižujete. Platí zákon, na základe tohto zákona ľudia mali dostať viac ako 460 eur, pokiaľ ide o starobných dôchodcov. Okradli ste ich o 150 až 300 eur! Toto je výsledok vašej práce, a preto vás budeme odvolávať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:53 hod.

doc. JUDr. CSc.

Robert Fico

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:55

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, chcem ti poďakovať za vystúpenie krátke, výstižné, pretože bolo povedané všetko. Avšak možno jednu vec by som poopravil, lebo ja chápem, že sa dostávaš do pozície, že sme súčasťou tejto snemovne, ktorá bude o tom hlasovať, ale treba jasne povedať, že nie my ideme zobrať trinásty dôchodok, ale táto vláda na čele s pánom ministrom, ktorá, ktorý zastupuje hnutie alebo stranu, neviem, ako sa to má nazvať, ktoré pred voľbami hovorilo o tom, že trinásty dôchodok zavedú a všetkých žiadali o to. Dokonca za to hlasovali. No a ak toto nie je klamstvo, tak potom čo to je klamstvo, vážené dámy a páni?! Ak toto nie je klamstvo, že pán predseda Kollár tohto hnutia podpíše s dôchodcami dokonca dohodu a potom im predhodí takéto niečo, tak čo to potom je? Toto je preň neprijateľné.
Dámy a páni, ak niekto bude a najviac dopláca na COVID a celú túto pandémiu, sú to práve seniori. A tým treba pomáhať a nie, práve naopak, ešte im brať. To azda aj taký problém nájsť ďalších 280 miliónov popri tých miliardách, ktoré ste si napožičiavali? To je naozaj taký veľký problém?
Pán minister, ak ste naozaj presvedčený o tom, tak ako ste to pred voľbami hovorili, že trinásty dôchodok je dôležitý, tak teraz sa ukážte, že je to naozaj dôležité a stojte si za svojím stolom; za svojím slovom. Lebo v tom prípade vás budeme môcť brať vážne. Ale nie to, ako tu dnes a ešte predtým ste našich seniorov v podstate oklamali. Čiže skúste ešte prehodnotiť túto vec a máte tu druhé čítanie a nájdite tých 280 miliónov pre seniorov, pretože tí to naozaj, vskutku potrebujú. Práve teraz. Viac ako hocikedy inokedy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:55 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:57

Igor Kašper
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega Richter, je paradoxom, že práve vy hovoríte o klamstve a okrádaní. Dvanásť rokov ste mali na to, aby ste ľuďom pomohli, aby ste im dali dvanáste dôchodky. Ani raz tie dvanáste dôchodky neboli v rozpočte a nedali ste ich do rozpočtu ani vtedy, nedali ste ich do rozpočtu ani vtedy, keď ste ich pár dní pred poslednými voľbami schvaľovali. Je to strašné a odporné farizejstvo z vašej strany, čo tu hovoríte, ale viete, čo je na tom najhoršie, na tom všetkom? Že vy ste vlastne na to mali čas tých dvanásť rokov, ale mali ste na to aj zdroje. Tá ekonomika bola v úplne inom stave, ako je teraz. Lenže vy ste to urobiť nechceli. To je ten problém. Vy ste to urobiť museli, tak ako povedal váš predseda pán Fico, lebo keby ste to neboli urobili pár dní pred voľbami, tak skončíte na dvanástich a trinástich percentách.
Takže si to zhrňme. Vy ste dali posledný rok na dôchodky 150 miliónov a my v tejto kríze, ekonomickej kríze sme dali viac ako dvojnásobok, viac ako 300 miliónov. Tak si myslím, že aj školák na prvom stupni pochopí, že kto tu ľudí okrádal a kto im chce naozaj pomôcť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:57 hod.

Ing.

Igor Kašper

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:58

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Kašper, ja vám chcem aj vášmu klubu poďakovať za to, že ste podporili trináste dôchodky v tomto parlamente. Je to pre vás hanba, že teraz musíte tvrdiť toto, čo hovoríte. Vy ste ich podporili. Veď, preboha, sa nebráňte tomu, že ste oklamali ľudí. Oklamali ste ich!
Otázka rozpočtu, rozpočet sa tvorí v septembri, októbri možno schvaľuje. Všetko ostatné, čo medzitým život prinesie, sa rieši buď z rezervy, alebo to je doložka v každom jednom zákone, ktorá hovorí o nákladoch s tým spojené. Neodvolávajme sa len na rozpočet. Pri tvorbe rozpočtu nie je vždy všetko známe, čo v tom rozpočte bude zahrnuté pre ten budúci rok a už vôbec nie v rezorte práce, sociálnych vecí a rodiny, kde tie sociálne aspekty sú absolútne otvorené.
Čo sa týka tých ďalších vystúpení, sociálno-ekonomická situácia Slovenskej republiky za rok 2019, mali sme to na sociálnom výbore, z hľadiska štatistík bola najlepšia v celej doterajšej histórii Slovenskej republiky. Kto si siahal na život kvôli sociálnym aspektom? V čase, keď nám bolo aspoň na základe tohto relatívne najlepšie? No a snáď o to nepôjde. Pani poslankyňa, Sociálna poisťovňa v roku 2019 mala vyrovnaný rozpočet, to tu v histórii ešte nebolo.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

16.9.2020 o 18:58 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
12. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Uvádzajúci uvádza bod 9:08

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené dámy a páni, ďakujem za slovo. Ja som už včera v rozprave aj pri skrátenom, aj v prvom čítaní, povedal podstatu tohto návrhu. Tak snáď len veľmi v krátkosti zhrniem. Ide o dve veci.
Vzhľadom na to, že už sa školy nezatvárajú celoplošne, ale podľa regionálnej epidemiologickej situácie, vznikla tam disproporcia medzi tým, kto má nárok na pandemickú OČR-ku, keď má deti v škole a keď má deti v škôlke. A toto skrátené legislatívne konanie to zjednocuje. Čiže už nebude možné, tak ako pred letom to bolo tak, že rodič posúdil epidemiologickú situáciu a na základe rozhodnutia povedal, že dám alebo nedám dieťa do škôlky alebo do školy, a keď sa rozhodol, že nedám, mal automaticky nárok na pandemickú OČR-ku. Teraz je to závislé na rozhodnutí riaditeľa školy, v tomto prípade aj riaditeľa škôlky alebo Úradu regionálneho zdravotníctva.
Druhá vec, ktorú meníme, je, že na jar Sociálna poisťovňa, na jar, pred letom Sociálna poisťovňa získavala informácie od okresných úradov o tom, ktoré deti sú v škole alebo v škôlke, a na základe toho posudzovala žiadosti o vyplácanie pandemickej OČR-ky. Teraz sa to mení, aby dostávali informácie, ktoré deti nie sú v škole alebo v škôlke, pretože ich bude menej, a preto to spracovávanie žiadostí bude takýmto spôsobom jednoduchšie. Toto sú dve zmeny, ktoré sa týkajú tohto návrhu zákona.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

17.9.2020 o 9:08 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:10

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov (tlač 238a).
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 245 zo 16. septembra 2020 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky a Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Určila zároveň Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehoty na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný vládny návrh zákona prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť oba určené výbory. Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy nevyplýva žiadny pozmeňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 54 zo 17. septembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

17.9.2020 o 9:10 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:17

Štefan Holý
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dôvodom vypracovania tohto vládneho návrhu zákona je potreba úpravy znenia zákona č. 55/2018 Z. z. o poskytovaní informácií o technickom predpise a o prekážkach voľného pohybu tovaru, tak aby odrážal aktuálny stav, ako aj zmeny, ktoré prinieslo nariadenie Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie č. 2019/515 z 19. marca 2019 o vzájomnom uznávaní tovaru, ktorý je v súlade s právnymi predpismi uvedený na trh v inom členskom štáte a o zrušení nariadenia Európskeho spoločenstva č. 764/2008.
Zároveň zmena § 10 vyplýva z potreby aplikačnej praxe doplniť orgány štátnej správy, ako aj iné subjekty súkromného sektora medzi oznamovacie subjekty, ktoré rovnako ovplyvňujú a rozhodujú o vzniku prekážok voľného pohybu tovaru na území Slovenskej republiky a ktoré môžu viesť k vážnemu narušeniu voľného pohybu tovaru.
Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vás požiadať o podporu predloženého návrhu. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

17.9.2020 o 9:17 hod.

Mgr.

Štefan Holý

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

9:18

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja mám taký modrý zošit a tam je všetko. To je niečo ako kľúče od miešačky. Tak dúfam, že mám ten správny.

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Nech sa páči, pán predseda, už dokončite, keď ste sa ujali slova, nech sa páči. Tlač 139.

Kremský, Peter, poslanec NR SR
Toto je hlasovanie, to nie je ten správny. (Rečník listuje v zošite.) Ten správny to nebol. A šak poď ty už. (Reakcia na príchod spravodajcu Vonsa.)

Pellegrini, Peter, podpredseda NR SR
Alebo, pán poslanec, už ako sa dohodnete, nech sa páči, nechám to na vás. (Reakcie z pléna. Smiech v sále).
Skryt prepis

17.9.2020 o 9:18 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video