16. schôdza

20.10.2020 - 5.11.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 15:55 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 15:55

Ján Richter

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:06

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. No ja by som začal tým, že v rozpočte pre tento rok, v rozpočte 2020 bolo na 13. dôchodky rozpočtovaných 0, slovom nula euro, a to hlavne z toho dôvodu, že 13. dôchodok neexistoval po ix rokoch vlády teda strany SMER.
Potom pán, pán kolega Richter hovorí, že bude im zobrané, bude dôchodcom zobrané. Ja si myslím, že bolo by dobré hovoriť, že nebolo im dané. Počas vašej vlády im nikdy nebol daný 13. dôchodok. Mali ste na to fakt veľa rokov. A keď spomína, že aké je tragikomické, čo robí táto vláda, tak si myslím, že ak bolo niečo tragikomické, tak to bolo prijímanie 13. dôchodku týždeň pred voľbami. Týždeň, keď strana SMER v panike z výsledkov, alebo teda z predvolebných prieskumov riešila, že čo treba nejak urobiť, aby z toho nebola úplná blamáž, a teda vtedy bol 13. dôchodok schvaľovaný. Tak toľko asi k tej realite, no.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:06 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:08

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec, veľmi správne ste vyhodnotili zámer ministra Krajniaka. Chcel by som len doplniť.
V prvom rade naši otcovia a mamy, naši starí otcovia a staré mamy tu vybudovali celú republiku po vojne. Oni si zaslúžia ten trinásty dôchodok, oni si zaslúžia všetky tie peniaze, ktoré im bývalá vláda dala aj s pomocou ministra Krajniaka a jeho strany SME RODINY. To nie je almužna, oni si to zaslúžia. Oni ďalej sú veľmi platní pre spoločnosť. Hovorí sa tomu strieborná ekonomika. Oni strážia deti, starajú sa o záhrady, majú neuveriteľné sociálne funkcie, ktoré plnia aj ekonomické funkcie, len za to nedostávajú mzdu. Oni si zaslúžia tie dôchodky. Viete, aj z ekonomického hľadiska táto vrstva obyvateľstva je veľmi dôležitá z hľadiska produkcie, z hľadiska kúpyschopnosti a rastu ekonomiky, pretože štartujú spotrebu. A vďaka tomu môže fungovať ekonomika, vďaka tomu môžu vyrábať firmy a tak ďalej.
Čiže opäť, oni si to zaslúžia, oni nie sú bremeno. Oni sú poklad tejto spoločnosti. A takýmto ľuďom teraz brať, opakujem, našim starým mamám, starým otcom, tým najslabším, tým najzraniteľnejším brať v tejto situácii korony, kedy majú ešte zraniteľnejšie postavenie a kedy sa navyše nemôžu brániť, keď im zakážete ísť do ulíc, keď im zakážete, zoberiete ich ústavné práva na zhromažďovanie. A v tejto chvíli im ako taký lúpežník v noci zobrať, keď sa niekto nemôže brániť, ich 13. dôchodok je maximálne cynické a maximálne necitlivé.
A ja som presvedčený, že pokiaľ ešte aj strana SME RODINA niekedy v ľudských dejinách chce sa postaviť pred ľudí a povedať im, že im môžu dôverovať, tak toto jednoducho nemôžu spraviť, lebo toto je taký volebný podvod, aký tu v dejinách Slovenskej republiky ešte nebol. Opakujem, pokiaľ sa tu postaví Sulík so svojím neoliberálnym presvedčením, nech sa páči, je konzistentný, ale pokiaľ toto robí Krajniak, je to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:08 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:10

Peter Vons
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Tuná moja kolegyňa vedľa mňa povedala pred chvíľou, že ešteže ste nesľúbili modré z neba, pretože aj to by sme mali problém, aby sme dosiahli to, čo ste nasľubovali.
A, pán Richter, vy možno by ste mohli niečo také tuná prednášať, ako ste tu povedali, keby ste neboli v tej vláde, ktorá tu 13 rokov mala možnosť dať tie dôchodky. Vy ste ich nedali! Opakujem, všetci tí, ktorí to počúvate, nedali vám ich. A čo spravili? Pán Richter hovorí, že, že je to, že to bola veľká marketingová akcia a podvod. Veľká marketingová akcia to bola vaša. Pred voľbami ste spravili, čítam tuná v TASR, 4. februára, že 13. dôchodok sa bude vybavovať. Tesne pred voľbami ste to spravili.
Už ste vedeli, cítili ste, že, že sa pravdepodobne nedostanete alebo dostanete veľmi malé čísla, a toto bol podvod na tých, ktorým ste sľúbili 13. dôchodok. Takže nezavádzajte tu, je to práve naopak. Vy ste podviedli dôchodcov. Dôchodcovia, oni vás podviedli tým, že vám to sľúbili, a nie je pravda, že nič nejdete dostať. Dostanete, ale, samozrejme, v rámci možností aké táto krajina má. Keby sa dalo, tak sa určite pridá oveľa, oveľa viac. Ale ešte raz, podvod spravili tí, ktorí vám ich sľúbili. Nie my.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:10 hod.

PaedDr.

Peter Vons

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:11

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán bývalý minister, toto je typické v koalícii, že idú brať, idú brať dôchodcom, znižujú minimálnu mzdu – a oni si tlieskajú. To je, to je, to je neskutočné pre mňa, ako to, toto keď vidia tí seniori na Slovensku, tak sa musia chytať za hlavu.
Treba povedať, že nejedná sa teraz o zákon o 13. dôchodkoch. Vy idete rušiť tento trinásty dôchodok a pre mňa je to úplne zarážajúce a hlavne v kontexte ešte v tom, že na tento rok, už som to tu spomínal, máte ešte nerozdelených možnože 6 mld. Na budúci rok si to navyšujete, štátny rozpočet o skoro 7 mld. a idete brať tým, ktorí si to fakt úprimne zaslúžia. Sú to tí naši seniori, tí naši dôchodci, ktorí, tak ako bolo povedané, budovali túto krajinu. A ja si myslím, že keby ste išli sa prejsť a porozprávať na stretnutia s týmito seniormi a s týmito dôchodcami, ktorí by vám pekne povedali, ako to je, ako to funguje, a určite by ste im nebrali, nebrali tieto 13. dôchodky.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:11 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:13

Ján Richter
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, chcem poďakovať kolegom z poslaneckého klubu za ich podporu o vystúpení. Ale budem sa trošku viacej venovať opozičným poslancom.
Pán Viskupič, tak jako dnes, v októbri a novembri, schvaľujeme rozpočet, takto sa schvaľoval aj vlani. To znamená v čase, keď sa ten zákon pred..., alebo návrh zákona predložil do parlamentu, nikto v tej chvíli nemohol vedieť, že takýto zákon bude. To znamená nemohlo to byť v rozpočte.
Čo je dôležité, Sociálna poisťovňa, mala vyrovnaný rozpočet. Tragikomické, viete, čo je? Že podporili vaši kolegovia, sľúbili voličom, no a že zobrali. To je tá tragikomédia. To sa nedá nijako zdôvodniť. Jednoducho vláda a Národná rada má kompetencie do konca volebného obdobia. Aj v posledný deň zodpovedá za výkon moci a, samozrejme, aj veď parlament za svoju činnosť.
Pán Vons, 13 rokov mala možnosť... No treba povedať jednu vec. Dva roky tu bola vláda pani Radičovej, v podstate ste vládli vy. V tých ďalších rokoch sa pravidelne navyšoval vianočný príspevok. Čakali sme, čo urobí pani Radičová, resp. pán Mihál, pretože sľubovali, že to zrušia, že to zoberú. Chvalabohu, neurobili tak a mali sme možnosť, jednoducho v tomto smere v SMER-e pokračovať. No a čo je najdôležitejšie? V čase predkladania návrhu bolo jasné, že Sociálna poisťovňa doviedla do vyrovnaného rozpočtu a nebude treba Sociálnu poisťovňu zo štátneho rozpočtu dotovať. Toto bolo veľmi dôležité.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:13 hod.

JUDr.

Ján Richter

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:15

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, pán minister, kolegovia, kolegyne, vážený pán minister, je naozaj hanebné, že rušíte 13. dôchodok. Ale toto je vaša hanba. Hanba vaša, hanba hnutia SME RODINA a hanba celej vlády.
Čo je však ešte cynickejšie alebo cynické, že vy sa tým dôchodcom rovno vysmievate do tváre, a to tým, že napriek tomu, že rušíte 13. dôchodok, ich idete presviedčať názvom svojho zákona o tom, že 13. dôchodok vraj zavádzate. Tak sa na to pozrime, či toto je 13. dôchodok, resp. ako vyzerá vo vašom podaní 13. dôchodok.
Po prvé. Sám vo vlastnom zákone niekoľkokrát priznávate, že 13. dôchodok rušíte. Je tam niekoľkokrát citovaná veta: „Ruší sa 13. dôchodok.“
Po druhé. Sám vo svojom zákone priznávate, že nejde o financie z dôchodkového zabezpečenia sociálneho, ale len o akúsi sociálnu dávku. Áno, takto si ty, vy, vážite našich seniorov, ktorí tu budovali tento štát, že im namiesto 13. dôchodku dávate obyčajnú sociálnu dávku.
Pán minister, každý dôchodca si vie zrátať, aký je rozdiel medzi 460 eur a maximálne 300 eur, resp. 50 eur, čo je minimálna sadzba tej vašej sociálnej dávky. Ešte aj tých 300 eur od vás dostane minimum dôchodcov, asi 16- alebo 17-tisíc z celkového počtu 1,4 mil. dôchodcov. Aj tá vaša najvyššia sadzba 300 eur ani len nedosahuje výšku minimálneho dôchodku. Tak o čom to tu, pán minister, hovoríte, o akom, prepánajána, 13. dôchodku? Opakujem, dávate dôchodcom sociálnu dávku, a nie 13. dôchodok. Celkovo na dôchodcoch, resp. na 13. dôchodku šetríte 282 mil. eur, a je mi ľúto, opakujem, že sa takto správate k ľuďom, ktorí tu celý čas budovali tento štát. A aj tu musím, pán minister, povedať, že opäť ste vy konkrétne, vy osobne, pán Kollár a celé hnutie SME RODINA oklamali týchto dôchodcov a voličov ako takých, pretože vy, pán minister, pán Kollár, ako aj celé hnutie SME RODINA hlasovali za 13. dôchodok. Pán minister, tu je vaše svedomie na tomto papier, tu je to zaznamenané. (Rečník zobral do ruky list papiera, ukazujúc ho plénu.)
A teraz v rozpore so svojím hlasovaním, v rozpore, opakujem, s tým, čo ste hovorili pred voľbami, že nesiahnete na sociálne opatrenia z dielne predchádzajúcich vlád, konáte ako minister. Už to povedali raz odborári pri inej téme, že vy nie ste minister práce sociálnych vecí a rodiny, ale vy ste minister antisociálnych vecí. Bohužiaľ, to sa na vás hodí. A ja som to už niekde povedal, pán Kaník mal prezývku, že je sociálny netvor. Ja nebudem používať osobné výrazy, ja to nemám rád, ale naozaj sa týmto svojím konaním, a nielen pri 13. dôchodku, ale, opakujem, aj pri minimálnej mzde, aj pri dôchodkovom strope, aj pri minimálnej penzii, aj pri obedoch zadarmo k nemu a k tejto prezývke výrazne približujete.
Pán minister, keď už sme hovorili o volebnom podvode a vaši kolegovia tu niečo tárali o tom, že v štátnom rozpočte na to neboli peniaze, tak sa teda odpichnem od tých ich tvrdení k ďalšiemu podvodu, ktorý sa tu chystá. Totiž váš predseda vášho hnutia povedal, že tento rok to síce bude len 300 mil. eur, teda 307 mil. eur, aby som bol presný, ale o rok už, vážení dôchodcovia, tento váš 13. dôchodok zvýšime o ďalších 100 mil. eur. To povedal pán Kollár. A opäť, tak ako pred voľbami, aj teraz klame, pretože v návrhu štátneho rozpočtu, ktorý ctená vláda predstavila verejnosti, nie je tých 100 mil. navyše na budúci rok na 13. dôchodok. Nie je. Takže kto tu klame? Kto má a kto nemá peniaze? To naozaj musíte tým dôchodcom brať? To naozaj musíte tým nízkopríjmovým občanom brať potom tú minimálnu mzdu, o ktorej som hovoril pred chvíľou?
Oklamali ste voličov, oklamali ste dôchodcov, tu sú dôkazy. Opakujem, tu je ten papier, tu je vaše svedomie, pán minister. (Rečník zobral do ruky list papiera, ukazujúc ho plénu.)
Takže keďže tento antisociálny masaker sa asi dnes naozaj podarí dovŕšiť, ja chcem opäť zopakovať aj z tohto miesta, pán minister, že my nemáme inú možnosť v strane HLAS - sociálna demokracia, len takú, že navrhneme alebo podpíšeme sa pod návrh na vaše odvolanie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

20.10.2020 o 16:15 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:20

Dušan Jarjabek

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:21

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Ako bol ten pravidelný vianočný príspevok definovaný? Nebola to, pán poslanec, náhodou teda sociálna dávka? Lebo na 13. dôchodok bolo v rozpočte nula euro aj v roku 2013, aj v roku 2014, aj v roku 2015, aj ’16, aj ’17, aj ’18, a ako som už spomínal, aj v roku 2020.
No tak potom asi teda strana SMER mala počas celých tých rokov fakt veľa iných dôležitých povinností, keď teda na ten 13. dôchodok prišlo, legitímne prišlo, čas a priestor až teda dva týždne pred voľbami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:21 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:22

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem tak pekne, pán predsedajúci.
Pán kolega Tomáš, musím vám pripomenúť, že sme nedávno v Národnej rade schválili alebo odstránili neprávosti, ktoré vznikli ženám ročníkov ’57 až ’63. Pri ústavnom zastropovaní dôchodkového veku sa odstránia neprávosti a po novom sa im už bude správne zohľadňovať výchova dieťaťa. My postupne odstraňujeme nedostatky spôsobené počas vašej vlády.
Nie je pravda, že pre dôchodcov nič nerobíme. Aj naša sociálna dávka je pre dôchodcov viac ako 13. dôchodky, ktoré ste od roku 2010 mohli dôchodcom vyplatiť a nevyplatili ste ich. Vy ste im namiesto 13. dôchodkov dali nulu a my im dávame aspoň sociálnu dávku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

20.10.2020 o 16:22 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video