18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:58 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:34

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Drdul, to vážne, to vážne? To vážne stačí dať poznámku: „Vy klamete!“ a nepovedať nič? To, to je už čo za úroveň? (Povedané so smiechom.) Však vy ste ešte horší jak váš stranícky šéf Matovič. To sa nehnevajte, povedať vetu: „Klamete!“ a nedať žiadny argument, to tu ešte nebolo. Hanbite sa, fakt sa hanbite.
Pán Kašper, ja viem, že vy budete za SME RODINA bojovať a zase hovoriť o nejakých klamstvách. Ja používam fakty - vecné, jasné - všade v diskusiách aj tu. (Smiech v sále.) A keď vy hovoríte... A keď vy hovoríte, že nie, že tu budú len buď deti mať obedy zadarmo, alebo bude ten daňový bonus, vy vôbec nevidíte tú bublinu, o ktorej sme tu hovorili a ktorú tu nikto nespochybnil a ktorú vygenerovali, hovorím, štátne inštitúcie, tak kto tu klame, klamete tu vy a ste smiešny.
Pán Šefčík, ja už vás nechám v tom vaše svete, fakt vy už (povedané so smiechom) zachádzate do takých vecí, že niekto sa tu vyviezol na chrbte niekoho. Tak chcem vám oznámiť, keď už musíte byť taký osobný, že ja som mal 62-tisíc preferenčných krúžkov z 9. miesta, pozrel som si, pán Šefčík, tie vaše, tak potom (povedané so smiechom) sa pozrime na... (Reakcie z pléna.) Áno, áno, áno. A pozrite sa na svoje, pozrite sa na svoje preferenčné krúžky, a keď chce hovoriť, kto na koho chrbte sa tu vyviezol, založte si, skúste politickú stranu a uvidíme, ako vás ľudia majú radi. O čo ma viac mrzí, že ste nazvali 13. dôchodok a obedy zadarmo somarinami. Tak pre vás to možno somarina je, pre nás nie.
A, pán Kremský, že... Ako ste to? Že vy keď hovoríte o nejakých klamstvách, že ešte vyššiu cenu pre mnohé deti znamená obedy zadarmo. Vy ste fakt neskutočný. Vy hovoríte o nejakom klamaní a potom poviete takúto super sprostosť. Hovoríte tu o kradnutí, tak sa pozrite na vaše antigénové testy pre trnavskú firmičku od Igora Matoviča. To koho tu chcete akože, koho tu chcete oblbnúť?! Zrovna zo všetkých firiem na celom svete, ale na Slovensku len zrovna trnavská firmička napojená na pána Matoviča. Nebuďte smiešny s tými už krádežami, už niečo hovorte no... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:34 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 10:36

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážení kolegova, vážené kolegyne, ja len tak v krátkosti by som chcela zareagovať na viacero vecí, ktoré tu boli povedané. Som presvedčená o tom, že dobrá sociálna politika štátu je adresná a je konkrétna. Nemyslím si, že celoplošné rozdávanie obedov zadarmo je dobrým krokom. Aj keď som presvedčená, že by bolo správne a dobré, ak by každé to dieťa naozaj malo teplý obed, zdravý obed, vyvážený. Samozrejme, to by sme chceli deťom dopriať všetci.
Situácia bola naozaj pri zavedení obedov zdarma taká, ako už popísala kolegyňa Mierna, a ja ako poslankyňa Trnavského samosprávneho kraja som mala možnosť to zo strany mnohých kolegov počuť, akým spôsobom sa samosprávy borili so zvýšenými nákladmi, a naozaj tie obedy nakoniec neboli úplne zdarma. Ale bol to dobrý krok, bol to dobrý úmysel v tom, ako brala by som to, že naozaj v istom zmysle by bolo fajn, keby sme mohli takto celoplošne tým deťom tie obedy zdarma dať. Len jednak to boli tie zvýšené investície, jednak to bolo práve to plytvanie spojené s celým tým zákonom o spracovávaní odpadov, a toto všetko niesli na svojich pleciach samosprávy, čo bolo pre mnohé neúnosné.
Som, som za to, aby naozaj dali obedy zdarma, a tak je to aj mienené, aby sme ich dali tým, ktorí ich potrebujú, a tým, ktorí majú o ne záujem. A tu som presvedčená, že zo strany ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny tento úmysel je a bude sa to aj realizovať tak, aby tí, ktorí sú v biede, ktorí sú z nezamestnaných rodín alebo sú v hmotnej núdzi, aby tieto obedy zdarma mali. Ale som presvedčená aj o tom, že mnohí ľudia, ktorí sú pracujúci a ktorí naozaj si to môžu dovoliť, a aj vďaka tomu daňovému bonusu sa im čiastočne zvýši príjem, si myslím, že naozaj je to služba, ktorú by sme, by sme mali solidárne zaplatiť, tí, ktorí na to majú, aby tí, ktorí na to nemajú, mohli túto službu zdarma prijať. Myslím si, že takto by mali byť nastavené opatrenia, a som presvedčená, že ministerstvo postupuje práve týmto spôsobom, aby sme pomáhali tým, ktorí tú pomoc potrebujú.
A ešte by som reagovala na tie sociálne nožnice a na tie hlášky o tom, že, že tu ideme nejako segregovať deti a deliť ich na bohatšie a chudobnejšie a že im ideme brať ten spoločný stôl. Ony ten spoločný stôl v tej školskej jedálni mať budú a tie sociálne nožnice tu sú, či to chceme, alebo to nechceme. Čiže tieto argumenty by som zmietla zo stola.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

26.11.2020 o 10:36 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:39

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, rád by som vám veril, ale keď počujem vyjadrenia vašich kolegov, ako sú 13. dôchodky somarina a podobne, ako vy hovoríte na začiatku vety, že vy ste za to, aby, že by ste boli za to, aby všetky deti dostali tie obedy zadarmo, ale potom poviete, že nie, lebo nie sú financie a dochádza k mareniu a podobne.
Ale 300 mil. odpustiť bankám vám nevadí? Tam to už neni somarina? Ale dať všetkým deťom, s ktorým, vy ste sama povedala, že súhlasíte, je O. K., hej, podľa vás? Ale zahlasujete, aby nedostali. Ale takisto zahlasujete, aby 300 mil. sa odpustilo bankám.
Vy máte pomýlené hodnoty. To neni možné, toto. Chcete, aby všetky deti podľa vás mali, ale zahlasujete ináč. A vaši kolegovia sa vyjadrujú, že toto a 13. dôchodky je somarina? Tak moja mama bola rada za 13. dôchodok. Aj by bola rada, aj všetci dôchodcovia, ja som, kde som, spod Poľany, boli radi. A ich vôbec netrápi, že vy odpustíte 300 mil. bankám a nemáte na 13. dôchodky a na deti zadarmo na obedy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:39 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pani kolegyňa, súhlasím s časťou vášho príspevku, rovnako ako aj vy, rovnako ako aj ja som toho istého názoru. Áno, školský obed je základom racionálnej stravy pre dieťa, pretože dieťa tam strávi určitý čas, po vyučovaní by sa malo adekvátne najesť a väčšina týchto detí potom navštevuje nejakú mimoškolskú činnosť alebo krúžkovú činnosť. Je tento čas strávený v školskej jedálni úplne zmysluplný.
Dieťa zo sociálne slabšieho prostredia alebo z nejakého komunitného prostredia jednoducho ten nárok na ten bezplatný školský obed, za ktorý platili v centových hodnotách, malo a myslím si, že aj bude mať. Ale žiaden rodič, ktorý naozaj chce, aby to dieťa sa plnohodnotne naobedovalo a potom malo nejaký príjem a následne nejaký výdaj, nemá problém zaplatiť smiešnu 20-eurovú zálohu školskej jedálni, to znamená, že je to, to sú smiešne 2 eurá na školský mesiac v danom školskom roku.
A je to úplne, ale úplne scestné, čo tuná predkladá pán minister, že toto opatrenie budeme rušiť a nahradíme to nejakým daňovým bonusom, ktorý je možno v takej istej hodnote, možno v takej istej hodnote nebude. Neviem, počkám si, aký ten výsledok toho daňového bonusu bude. Ale jednoducho školská jedáleň, či už tam niekomu chutí, alebo nechutí, nie je preto, aby jednoducho bola na nejakú okrasu a bola to pýchou, krásnou kuchyňou daného, daného školského zariadenia, ale jednoducho aby naozaj poskytovala to, na čo školská kuchyňa má slúžiť, to znamená racionálnu stravu, vyváženú stravu pre dieťa, pretože naozaj iba stravou a racionálnym prístupom, vyváženou stravou toto dieťa môže napredovať, môže rásť. Nech bude zo sociálneho prostredia slabšieho, lepšieho, lepšie situované, menej situované, to je absolútne jedno, ale jednoducho nesmieme uberať týmto deťom možnosť sa adekvátne zdravo a kultivovane najesť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani poslankyňa, ja oceňujem vecný tón, ale nemôžem s vami súhlasiť, s vašimi argumentmi, pretože ak hovoríte o tom, že obce a mestá neboli pripravené, ja som to predsa aj uviedol v mojej, v mojom vystúpení, ale aj preto nezačal tento zákon platiť od 1. januára 2019, ale až od septembra roku 2019, takže bol tam dostatočný, dostatočný čas na to, aby sa na to pripravili aj v technickom materiáli, aj kapacitne, aj čo sa týka prijímania nejakých iných zamestnancov a hlavne pomocných síl do kuchyne.
Vy hovoríte, že nožnice sú tu aj teraz. To je pravda, ale prečo ich týmto opatrením ešte viacej roztvárate? Prečo by mali mať obedy zadarmo len deti rodičov, ktoré sú v hmotnej núdzi? Však nech ich majú všetci.
A vy sa neobávate týmto rozhodnutím, že dôjde k poklesu počtu stravníkov žiakov základných škôl? Lebo ja si myslím, že k tomu dôjde. Ja som zvedavý, keď teda poklesne počet stravníkov o 10-20 %, či stále budete vyhodnocovať vaše opatrenie ako prospešné. Pretože ak poklesne, tak len potvrdí naše predpoklady, ktoré sme mali pred zavedením tohto opatrenia, a vy za veľmi krátky čas pôsobenia tohto opatrenia nechcete počkať a nechcete vychytať muchy, ale jednoducho to zarežete.
Veľmi nesprávne rozhodnutie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:43 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Lucia Drábiková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Len tak krátko zareagujem, nie na všetko, čo ste povedali, len možno takú myšlienku.
Ja som v podstate takmer celý svoj profesijný život strávila v treťom sektore. Pracovala som v sociálnej oblasti prevažne. A jedna vec, ktorú som si naozaj veľmi uvedomovala, poskytovala som poradenstvo, bolo to, že všetko to, čo dá..., že, že, že dávať zadarmo je niekedy také kontraproduktívne. Ja si nemyslím, že by sme mali kvalitné veci, kvalitné služby dávať zadarmo tým ľuďom, ktorí si ich môžu dovoliť, pretože ako keby devalvujeme potom aj tú hodnotu.
Ja si, ja som presvedčená, že naozaj tí, ktorí to potrebujú, ktorí si to nemôžu dovoliť, by to mali naozaj dostať. Ale na druhej strane my neberieme nikomu to teplé jedlo. Takúto, takúto rétoriku by som úplne poprela, to nie je pravda. My nikomu neberieme teplé jedlo. A máme tu naozaj aj množstvo, množstvo rodín a detí s rôznymi aj stravovacími problémami a tak ďalej alebo rodín, kde je matka doma s ďalšími deťmi. Proste rodín, ktoré si volia inú cestu, a nie je to zlé. Ako ja by som netvrdila, že jediné správne je to, aby všetky deti chodili do jedální, pretože tá domáca strava môže byť rovnako dobrá a zdravá. Čiže len toto by som takto odlíšila.
Čiže myslím si, že to teplé jedlo je dobrá vec, ale hovorím, nedávala by som to takto celoplošne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:43 hod.

Mgr. PhD.

Lucia Drábiková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:46

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán predsedajúci, pán minister, kolegyne, kolegovia, začnem tak, že budem reagovať aj na tie faktické poznámky, ktoré tu boli v poslednom vystúpení povedané.
Pán kolega z koalície tu povedal, že všetky tie sociálne opatrenia, ako napríklad 13. dôchodky, obedy zadarmo a množstvo ďalších vecí, že sú nezmysly. A vy ste mu tu v koalícii ešte zatlieskali. To je neskutočné. To ja ne..., ja mám pocit, jak keby som žil na úplne inej planéte. Tu pán kolega povie, že tu vykrikujete, a pán kolega Pročko príde a vykrikuje tu, ešte len prišiel do tejto miestnosti. To je neskutočné.
Vážené kolegyne, kolegovia, tiež budem vo svojom vystúpení reagovať na rušenie obedov zadarmo. A poviem, že je to úplný, úplný nezmysel, pre mňa nepochopiteľný. A myslím si, že sa zhodneme všetci, ktorí sme na tejto strane, a ja si myslím, že možno aj koaliční poslanci by sa mali ísť poprechádzať medzi bežných ľudí, medzi normálnych ľudí a zistili by, zistili by tie reakcie na tento, toto, tento nezmysel, ktorý idú spraviť, a že idú zrušiť obedy zadarmo, teplé jedlo pre tie deti.
Deťom sa ide zobrať to jediné teplé jedlo, ktoré, ktoré majú možnosť teraz mať, ktoré mohli dostať v škole zadarmo. Paradoxné ale na tom je to, že mnohí, čo tu sedíte, ste v predošlom volebnom období za toto sociálne opatrenie hlasovali. Treba to otvorene povedať. A prihováram sa hlavne poslancom za politickú stranu SME RODINA, pánovi ministrovi. Kolegyne, kolegovia, vy ste v predchádzajúcom volebnom období za toto hlasovali. Vy ste povedali pred voľbami svojim voličom, že nebudete rušiť žiadne sociálne opatrenia. Vy ich rušíte, ak na bežiacom páse, proste do konca roku budú podľa mňa zrušené všetky sociálne opatrenia.
A takisto aj premiér Matovič pred voľbami povedal, že nebude rušiť žiadne sociálne opatrenia. A čo tu máme teraz? Máme tu teraz to, že všetky sociálne opatrenia, ktoré sú, ako aj tieto obedy zadarmo, sa rušia ako na bežiacom páse. Pred voľbami ste mali úplne veľké silné reči o tom, akí ste sociálni a akí budete po voľbách, že budete úplne radikálne sociálni, že budete všetky tieto sociálne opatrenia dodržiavať.
Nás ste obvo..., obviňovali z nejakého volebného podvodu, pritom ten volebný podvod ste urobili práve vy a potvrdili ste, že všetky sociálne opatrenia, ktoré boli schválené v predešlých, predošlých rokoch, rušiť nebudete. Prešlo pár mesiacov a situácia je úplne iná. Čo sa zmenilo? Zmenilo sa asi vaše sociálne zmýšľanie? Vtedy vás neťažila ruka, keď ste stláčali tlačítko na tom hlasovacom zariadení za tieto sociálne opatrenia spolu s koalíciou, za tie všetky zákony. Zmenilo sa... Neviem, čo sa zmenilo. Zmenilo sa asi to, alebo resp. treba otvorene povedať, že ste oklamali tých svojich voličov.
Ja, vidíte aj na tom mojom prejave, že som úplne rozhorčený z toho, ako pre mňa je to nepochopiteľné. Ja som počúval aj tie vaše vystúpenia a tú obhajobu toho rušenia týchto obedov zadarmo a ja, ja tomu nerozumiem. Ako to dokážete obhajovať?
Pán minister, myslím si, že ste veľmi rýchlo otočili o 180 stupňov, a mrzí ma, že idete brať tieto sociálne balíčky týmto ľuďom, ktoré sa v minulosti schválili, tobôž treba povedať, že v tejto neľahkej situácii. Myslím si, že je to z vašej strany veľmi také, by som povedal, až, až úbohé, že siahate tým detičkám na tie obedy v tých školách.
Pritom treba otvorene povedať a už to tu bolo viackrát povedané, táto vláda zrušila bankový odvod a treba povedať, že spoločne keď to napočítame, celkový ten objem, ktorý ste zrušili bankám, teda nebudú musieť platiť, je až 1,2 mld. eur. 1,2 mld. eur. A ideme to porovnávať možnože s nejakými, s výškou obedov zadarmo, čo sa pohybovalo niekde na úrovni, niekde možnože 80 alebo 100-110 mil. eur ročne.
Pani poslankyne, páni poslanci, pri zavádzaní tohto opatrenia zo začiatku vznikli aj komplikácie. Treba to povedať otvorene a povedali to tu aj starostovia a primátori a..., lebo tí najviac na to poukazovali, že uvedenie tohto sociálneho opatrenia do života bolo náročné. Ale treba otvorene povedať, že sa zvládlo. Veľmi dobre sa zvládlo. Práve preto teraz ZMOS a Únia miest hovorí o tom, aby sa nerušilo toto opatrenie, aby sa nerušili tieto obedy zadarmo.
Treba povedať, že pochvaľujú si to nielen starostovia, ale aj primátori, ktorí vynaložili fakt veľké úsilie a hlavne veľa finančných prostriedkov na to, aby to klapalo na 100 %. Obce a mestá aj s finančnou pomocou ministerstva sociálnych vecí a rodiny zrekonštruovali školské kuchyne, nakúpili nové zariadenia do týchto kuchýň a treba povedať, že prijali aj množstvo nových zamestnancov.
Po roku fungovania je až neuveriteľné, ako tieto obedy zadarmo padli na úrodnú pôdu. Zvýšilo sa percento detí, ktoré začali vo väčšom počte využívať tieto obedy. Bolo to tu povedané, je to zhruba 25 %. Netreba zabúdať na to, že pri spoločných obedoch sa deti združovali, nerobili sa rozdiely na tých, ktorí si teplú stravu mohli dovoliť predtým a ktorí nie, takže to malo výrazný aj sociálny a psychologický ef..., aspekt. Malo to vplyv aj na zdravie detí, ako to tu už bolo viackrát povedané, ktoré aspoň raz za deň mohli dostať toto teplé jedlo.
A vy mnohí, ktorí ste za to spoločne s nami hlasovali, sedíte teraz v koalícii a tieto obedy idete rušiť. Nechápem, nerozumiem tomu a skúsim ešte pár faktov z praxe. Povedzme si napríklad, obedy zadarmo stáli štát, ako som povedal, ročne, zhruba 80 až 120 mil. ročne. Treba povedať, že napríklad v Banskej Bystrici pribudlo až 678 stravníkov navyše po zavedení tohto opatrenia. Mesto investovalo 140-tisíc eur do rekonštrukcie, do nového zariadenia, takisto aj napríklad v Petržalke to bolo 460 detí, ktoré navyše začali chodiť na túto, na tieto teplé obedy. Ďalšie množstvá obcí a miest, ktoré investovali nemalé finančné prostriedky, sú to rádovo desiatky až 100-tisíc eur na to, aby zrekonštruovali jedálne, dovybavili ich, zamestnali nových ľudí, a treba otvorene povedať, že tak ako to už aj bolo povedané, že tie jednotlivé obce a mestá mali zo zákona povinnosť 100 % prestravovať všetky tie deti. A týmto spôsobom došlo k tomu, že sa približovali k tomu 100 %.
Kolegyne, kolegovia, dovoľte mi ešte v krátkosti. Fakt som povedal úplne otvorene, treba sa ísť prejsť a poprechádzať sa medzi bežných ľudí, medzi bežných ľudí, ktorí vám povedia, či sú to rodičia, či sú to primátori, starostovia. Ja vám môžem odcitovať nejaké vyjadrenia jednotlivých rodičov.
„Som proti tomu,“ citujem, „aby sa rušili obedy zadarmo. Koľko úsilia všetko stálo a teraz, keď to funguje, sa to ide rušiť. Je to úplný nezmysel rušiť obedy zadarmo. Zamyslel sa vôbec niekto nad deťmi zo sociálne slabších rodín? Za ten obed je možné, za ten obed je možné jediné teplé jedlo, ktoré to dieťa dostane.“ A množstvo ďalších vyjadrení, ktoré je, ktoré si viete prejsť, keď sa prejdete medzi bežných ľudí.
Kolegyne, kolegovia, treba otvorene povedať, že ste si navýšili štátny rozpočet, máte deficit 9 mld.
Chcem vás poprosiť všetkých, nehlasujte za toto nezmyselné opatrenie.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

26.11.2020 o 10:46 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:56

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja budem veľmi stručný. Ja by som iba potvrdil, že ja medzi bežných ľudí chodím, dokonca mám aj kanceláriu vo svojom rodnom meste, v Humennom, kde za mnou chodia pravidelne občania, samozrejme, ak to epidemiologická situácia povoľuje. Ale nuž ľudia sa mi chodia sťažovať do kancelárie na tú nespravodlivosť a korupciu, ktorá dlhé roky Slovenskom viedla. To si, to je pravda, čo sa chodia ľudia sťažovať, že aké boli časy, kde boli časy, že existujú iba naši ľudia a ostatní ľudia boli úplne ukradnutí. Na toto sa mi ľudia chodia sťažovať. A mňa to skôr trápi, že ak by tát..., ak bývalá vláda fungovala tak, ako mala, tak sme tu mohli mať desaťnásobne lepšie sociálne balíčky, aké ste zanechali našej vláde.
Ďakujem krásne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:56 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:57

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Takáč, ja neviem, či ste sa vy dohodli na klube, strana SMER, a rozhodli ste sa, že budete takto populisticky klamať, ešte tu vyzývate, aj vaši predrečníci, vyzývate, že Slovákov, aby dobre počúvali, aby rodičia dobre počúvali, aby, a vy ste len zavádzali a klamali ľudí, pretože to je jeden nezmysel, a považujem to za totálne absurdné, lebo tie obedy sú zadarmo a vy dobre viete, že sú tie obedy zadarmo.
A už by som sa len vrátil a poznamenal jednu dôležitú informáciu. Vy tu vravíte, že, že Igor Matovič, premiér, sľuboval sociálne veci. No viete, ja by som sa pozrel do histórie SMER-u za posledných minimálne desať rokov a pozrel by som sa na taký jeden holý fakt, že, pozrel by som sa na jeden holý fakt k téme 13. dôchodkom. Od akého roku boli transparenty, bilbordy v rámci celého Slovenska, ako ste tu nasľubovali ľuďom, dôchodcom, že budú 13. dôchodky, a do dnešného dňa nie sú. Čiže prestaňte, prosím vás, klamať voličov a nezavádzajte ich klamstvami, že tie obedy nebudú, pretože to je len obyčajné klamstvo zo strany, vychádzajúce zo strany SMER - sociálna demokracia.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:57 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:58

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. V minulosti bol jeden pán. Volali ho verejne sociálny netvor. Bol to pán Kaník. Bol to titul, ktorý mu dala obrovská časť populácie. Uvidíme, či sa k tomuto pánovi a jeho titulu vrelo prihlásia aj poslanci vládnej koalície, ale keď vidím ich mašinériu, tak som skeptický. A týmto koaličným poslancom by som odkázal, aby navštívili zbedačené okresy Rimavská Sobota, Revúca, Rožňava a nerobili zákon, ktorý je kamufláž.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.11.2020 o 10:58 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video