18. schôdza

24.11.2020 - 17.12.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.12.2020 o 11:04 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 9:10

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Ďakujem. Navrhujem hlasovať dnes o jedenástej.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2020 o 9:10 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:12

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zákon č. 371/2019, to bol jeden z posledných zákonov minulej vlády, určil podmienky, ktoré museli spĺňať vlastníci detských ihrísk, ak chceli prevádzkovať detské ihrisko, ako aj subjekty, ktoré mali záujem vybudovať detské ihrisko.
Tento zákon predkladá vláda Slovenskej republiky s cieľom vyhnúť sa stavu, kedy z dôvodu nadmernej regulácie budú vlastníci detských ihrísk nútení tieto ihriská zrušiť, resp. kedy nebudú mať v podmienkach ani ďalšie subjekty záujem budovať, teda pri týchto podmienkach nebudú mať záujem budovať nové ihriská práve z dôvodu neprimerane prísnej regulácie.
No, po slovensky povedané, stovky rokov sa hrajú deti na ihriskách a myslím si, že to celkom dobre funguje, ale ten, táto regulačná zúrivosť zasiahla nakoniec aj detské ihriská. Minulý rok bol to čistý lobing jednej firmy, ktorá vyrába zariadenia a nepáčilo sa jej, že oni robia také pekné a masívnejšie a ich konkurenti sú lacnejší. Tak, samozrejme, čo sa robí v týchto prípadoch? Prelobuje sa pod rúškom niečoho pekného, samozrejme, chceme chrániť deti.
Problém s tou ohranou je taký, že, že my keď chceme naozaj chrániť ľudí, tak to niekedy preháňame, a teda keď chceme chrániť ľudí, tak to niekedy naozaj preháňame. Už veľmi na diskusiu je napríklad povinnosť nosiť helmu na bicykli a tak to, samozrejme, že platí, to nejdem teraz spochybňovať, len to už je taký hraničný prípad preto, lebo občas aj, občas aj padne škridla zo strechy a občas niekoho zabije a tam takisto by sme mohli navrhnúť, navrhnúť nosiť povinnosť helmy, nosenie povinnosti helmy, teda povinnosť nosenia helmy aj pre chodcov, lebo však jedného do roka zabije. A potom tu budeme všetci pobehovať s obandážovanými hlavami, ako raz napísal kolega Kazda, a preto jednoducho treba sa zmieriť s tým, že život občas končí smrťou a netreba všetko regulovať, lebo to stojí peniaze.
Potom sa len čudujeme, že, že rastie počet úradníkov, rastú výdavky štátu, no samozrejme, keď si navymýšľame tisícky a tisícky pravidiel, tak tak to je.
No a návrh zákona, ktorý dnes predkladám, ide práve opačným smerom, ruší, ruší práve ten zákon, ktorým boli uvedené tie regulácie, teda uzákonené regulácie, našťastie sa to nestihlo premietnuť do života, lebo k napísaniu vykonávacej vyhlášky nedošlo.
To znamená, z pohľadu občanov užívateľov ihrísk, z pohľadu detí sa nemení vôbec nič, všetko ostane po starom.
Ďakujem pekne za slovo.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

1.12.2020 o 9:12 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 9:16

Vojtech Tóth
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení prítomní, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti ma určil za spravodajcu k vládnemu zákonu, ktorým sa zrušuje zákon č. 371/2019 Z. z. o základných požiadavkách na zabezpečenosť detského ihriska a o zmene a doplnení niektorých zákonov a ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony, tlač 328. V súlade s § 73 ods. 1 zákona o rokovacom poriadku podávam v prvom čítaní spravodajskú informáciu o predmetnom návrhu zákona.
Konštatujem, že uvedený návrh spĺňa záležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Zo znenia návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady Slovenskej republiky navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbory: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre hospodárske záležitosti. Odporúčam, aby výbory predmetný návrh zákona prerokovali do 22. januára 2021 a v gestorskom výbore do 25. januára 2021.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

1.12.2020 o 9:16 hod.

MBA

Vojtech Tóth

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:18

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolegyne, kolegovia, pán minister, pán predsedajúci, ja chcem pochváliť tento návrh zákona. Mám osobnú skúsenosť, keď som prevádzkoval detské ihrisko a keď som videl, aký zákon bol prijatý, ja som bol zdesený. Lebo ja som bol riaditeľom školského zariadenia, ktoré malo rozpočet na to, aby prežilo na hrane, hej, ale akonáhle som chcel detské ihrisko opraviť, kde sa vyžadovali revízie, kde sa vyžadovali iné veci, uvažoval som o tom, že toto detské ihrisko zatvorím. Buď ho zatvorím, alebo tam spravím niečo iné. To myslím vážne. Lebo tým, že my sme svojpomocne niektoré veci opravovali a snažili sme sa, aby spĺňali všetky predpoklady na bezpečnosť, nebolo možné, aby toto ihrisko bolo v budúcnosti prevádzkované bez revízie.
A povedzme si, kto tie revízie vykonával, to znamená, inštitúcia za každú revíziu chcela peniaze, inštitúcie, ktoré detské ihriská budovali, potrebovali tiež na tom zarobiť, to znamená, len tak dať majstrovi spraviť detské ihrisko, ktorý to robí celý svoj život, bolo nemožné.
Ďakujem, to je všetko.
Skryt prepis

Vystúpenie

1.12.2020 o 9:18 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:22

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne, veľmi pekne ďakujem za tento príspevok, pán poslanec Čepček. Nevedel som presne, čo idete povedať, ale, áno, je to presne tak. Jednoducho žijeme vo svete, kedy firmy si prelobujú ľubovoľný zákon a potom na tom zarábajú, ja to nazývam štátom organizovaný biznis. Ideálny príklad je, sú, teda sú tie pokladne, elektronické pokladne, ktoré musia používať podnikatelia, tam roky rokúce dochádza raz za dva, raz za rok a pol, niekedy trošku dlhšie, musia si kúpiť nový softvér, novú tlačiareň, nový modul, nový upgrade, vždy pod rúškom niečoho a takto v podstate jedna firma, to je jedna konkrétna firma, ktorá takto roky rokúce ťahá z podnikateľov peniaze kvôli tým elektronickým pokladniam.
Tu je to niečo podobné. Takisto máme ale ix ďalších vecí, kontrola originality na autách, zdravotná pracovná služba a kadečo možné, tam treba nejaké overené, overenú zápisnicu, hentam treba potvrdenie od neviem koho a takto sa to pekne zbiera, tento štátom garantovaný biznis. A potom sa všetci len čudujeme, že tí skutoční podnikatelia, ktorí súťažia na slobodnom voľnom trhu, že nestíhajú.
Mám ešte 32 sekúnd, uvediem ešte môj obľúbený príklad, takto to fungovalo roky s taxikármi. Rok čo rok si oni, sa uzatvárali, si pekne vymýšľali nové pravidlá, podmienky, aby zabránili na trh taxikárov vstupu iným, ktorí chceli len tak jazdiť a voziť autá ,tak už to ku koncu nebolo možné, už bolo aj stanovené, že koľko decimetrov kubických musí mať kufor a ďalších mnoho nezmyslov. Až prišiel UBER a potom taxikári zistili, že si strelili do kolena.
No tak ďakujem veľmi pekne ešte raz za podporu.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

1.12.2020 o 9:22 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:22

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, dnes už naposledy. Dámy a páni, ctení kolegovia, kolegyne, tak o tomto zákone už bola rozprava v prvom čítaní, ide o to, že hnusoba nie a nie odísť a potrebujeme predĺžiť preplácanie nájmov, doteraz bola lehota do 30. novembra, čiže dovčera, ale naďalej máme zatvorené rôzne subjekty, ako napríklad reštaurácie. K dôvodom zatvorenia sa radšej vyjadrovať nebudem, ale každopádne treba týmto reštauráciám pomôcť. To znamená pokračovať v preplácaní nájmov.
A preto jedna z dvoch tých hlavných zmien je, že predlžujeme lehotu z 30. novembra na 31. marca, čiže štyri mesiace. A po druhé budeme preplácať aj také zmluvy, ktoré boli uzatvorené po 1. marci, doteraz totiž bolo bola podmienka, že musela byť zmluva uzatvorená do konca februára, to sme posunuli, zmluva musela byť uzatvorená po novom do konca augusta.
Dúfame teda všetci, že to už, že nebudeme musieť tretíkrát posúvať platnosť zmlúv.
A je tam jeden pozmeňujúci návrh, ktorý hovorí o tom, že účinnosť nebude oddnes, lebo sme to, však si pamätáte, minulý týždeň nestihli tu schváliť v skrátenom konaní. Čiže účinnosť bude od dňa vyhlásenia.
To je všetko, ďakujem pekne za pozornosť.
Ešte na záver celková informácia, lebo sa na to aj na výbore pýtali. Doteraz bolo vybavených vyše 20-tisíc subjektov a celková suma, ktorá, ktorú dostali, je nad 25 mil. eur.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2020 o 9:22 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:24

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, predkladám spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o výsledku prerokovania vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 71/2013 Z. z. o poskytovaní dotácií v pôsobnosti Ministerstva hospodárstva Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, tlač 342a, v druhom čítaní.
Národná rada uznesením č. 471 z 27. novembra pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet a výboru pre hospodárske záležitosti. Výbory prerokovali návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol návrh zákona pridelený, neoznámili gestorskému výboru v určenej lehote žiadne stanovisko k predmetnému návrhu zákona. Návrh zákona odporúčali Národnej rade schváliť ústavnoprávny výbor uznesením č. 187 z 1. decembra, výbor pre financie a rozpočet uznesením č. 138 z 1. decembra a výbor pre hospodárske záležitosti uznesením č. 115 z 1. decembra 2020.
Z uznesení výborov Národnej rady uvedených pod bodom III tejto správy vyplývajú dva pozmeňujúce a doplňujúce návrhy. Gestorský výbor odporúča hlasovať o bodoch 1 a 2 spoločne s odporúčaním schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k predmetnému návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III tejto správy a stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto návrhu zákona odporúča Národnej rade Slovenskej republiky vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 71/2013 o poskytovaní dotácií v pôsobnosti MH SR, tlač 342, schváliť v znení pozmeňujúcich a doplňujúcich návrhov uvedených v tejto spoločnej správe, ktoré gestorský výbor odporúčal schváliť.
Spoločná správa výborov o výsledku prerokovania návrhu zákona v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre hospodárske záležitosti č. 116 z 1. decembra 2020. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril predložiť návrhy v zmysle príslušných ustanovení rokovacieho poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predseda, otvorte, prosím rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2020 o 9:24 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:28

Ján Mičovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda Národnej rady, vážené panie poslankyni, vážení páni poslanci, návrh, ktorý vám predkladám s požiadavkou, aby sme ho schválili kvôli tomu, aby došlo k zmene termínu platnosti s posunom o jeden rok, má takúto štvorbodovú chronológiu.
Nariadením národného, nariadením Európskeho parlamentu a Rady Európskej únie z roku 2018 bolo prijaté uznesenie o ekologickej poľnohospodárskej výrobe. Na základe toho sme tu v sieni zákonnosti prijali tohto roku v septembri zákon 828 o tejto ekologickej poľnohospodárskej výrobe s tým, že jeho platnosť bude od 1. januára 2021. Ale medzitým došlo k zásadnej zmene práve na pôde Európskeho parlamentu, keď 11. novembra tohto roka došlo k posunu platnosti zákona, o alebo teda nariadenia Európskeho parlamentu o ekologickej poľnohospodárskej výrobe o jeden rok. To znamená z 1. 1. 2021 na 1. 1. 2022.
To nás dostalo do situácie, keď neostáva nič iné, ak teda máme vedieť správne aplikovať nariadenie Európskej únie, nemôžeme predbiehať platnosťou túto legislatívu našou domácou legislatívou, že sme postavení pred úlohu zmeniť už účinnosť platnosti zákona 828 o ekologickej poľnohospodárskej výrobe tak, že jeho platnosť bude sa začínať až 1. januára 2022. To je podstata tohto návrhu zákona, o ktorého schválenie vás týmto prosím.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2020 o 9:28 hod.

Ing. CSc.

Ján Mičovský

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:30

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, Národná rada uznesením č. 472 z 27. novembra 2020 pridelila vládny návrh zákona, ktorým sa mení zákon 282/2020 Z. z. o ekologickej poľnohospodárskej výrobe, tlač 344, na prerokovanie týmto výborom: ústavnoprávnemu výboru a výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Za gestorský výbor určila výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie. Výbory prerokovali predmetný vládny návrh zákona v lehote určenej uznesením Národnej rady. Poslanci, ktorí nie sú členmi výborov, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, neoznámili v určenej lehote gestorskému výboru žiadne stanovisko k predmetnému vládnemu návrhu zákona.
Výbory, ktorým bol vládny návrh zákona pridelený, zaujali k nemu nasledujúce stanoviská: ústavnoprávny výbor uznesením č. 189 z 1. decembra 2020 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporúčal ho Národnej rade schváliť, výbor pre pôdohospodárstvo a životné prostredie uznesením č. 67 z 1. decembra 2020 s vládnym návrhom zákona súhlasil a odporučil ho Národnej rade schváliť.
Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k vládnemu návrhu zákona vyjadrených v ich uzneseniach uvedených pod bodom III spoločnej správy a v stanoviskách poslancov gestorského výboru vyjadrených v rozprave k tomuto vládnemu návrhu zákona v súlade s príslušnými ustanoveniami zákona Národnej rady o rokovacom poriadku odporúča Národnej rade predmetný vládny návrh zákona schváliť.
Spoločná správa výborov o prerokovaní predmetného vládneho návrhu zákona vo výboroch v druhom čítaní bola schválená uznesením výboru pre pôdohospodárstvo a životné prostredie č. 68 zo dňa 1. decembra 2020. V citovanom uznesení ma výbor poveril predložiť Národnej rade spoločnú správu výborov a splnomocnil ma podať návrhy podľa príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

1.12.2020 o 9:30 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
18. schôdza NR SR - 5.deň - A. dopoludnia 2
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:04

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, vážený pán predsedajúci, navrhujem, aby Národná rada sa hlasovaním uzniesla na tom, aby 18. schôdza Národnej rady bola ukončená zajtra 2. 12. 2020, nakoľko už tretíkrát bola schôdza prerušená z dôvodu, že nebolo o čom rokovať. Je tomu aj dnes 1. 12., kedy predsedajúci o 9.30 vyhlásil do jedenástej prestávku, a rovnako bolo tomu aj v piatok 27. 11. 2020, kedy schôdza bola prerušená a na, o niekoľko hodín skôr, ako mala skončiť.
Na politickom generálnom prokurátorovi sa koalícia nevie dohodnúť a dnes voľba generálneho prokurátora nebude a nebude tomu tak ani vo štvrtok. Schôdza spokojne môže pokračovať aj po Vianociach, resp. po Novom roku.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

1.12.2020 o 11:04 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video