21. schôdza

12.1.2021 - 12.1.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:24

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
No, pán Suja, celý svoj plat dávam, rozdávam ľuďom, naozaj celý svoj plat. Mám dvadsať zamestnancov a požiadal som, aby sme mohli aspoň prežiť, pretože tých ľudí som ja nevyhodil. A keď teda máte fitko, verím, že ste platili a všetky odvody ste robili podľa správnosti, a keď ste to teda tak robili, tak máte na to právo aj vy. Toto vaše teatrálne vystúpenie, že ja Suja som nežiadal, myslím, že ste mali na to právo, ale zase je tu veľká pochybnosť, či ste v tom fitku robili tak všetky veci poctivo ako my v našej spoločnosti.
Pán Kotleba, a premiér zachraňuje ľudské životy, preto tu nie je. Naozaj je pre nás veľmi dôležité, aby bol tam, kde teraz je, a aby s ministrom zdravotníctva a s ostatnými ministrami riešili ťažkú situáciu, ktorá na Slovensku je.
Pán Mazurek, vy ste úplne úchvatný človek, nie je tu, ale na chodbe, keď ho stretnem, tak to by ste videli, to je taký ten, také to bábätko s holou hlavou (rečník zmení hlas a začne hovoriť tenkým hlasom): „A vy, pán Pročko, vy ste skvelý, vy ste úžasný, ja som vás dnes v sne miloval.“
Tu vám nadávajú do idiotov, do blbcov, tu vám Kočiš povie, že ste, že ste kretén, tu vám nadávajú, čo robí Suja, celá, celá ĽSNS.
To som chcel povedať, áno, spojme sa, ale u vás to nefunguje, chlapci! Vy ste tak agresívni! Tie steroidy človeku tak ubližujú. Možno preto Kotleba bol zachránený zo života, lebo možno to je to, ja neviem. Určite, možno, možno, neviem.
Schlosár, aaa (rečník si vzdychol), viete, ja vám dám tisícky ľudí, ktorí povedia úplný opak, čo vy, čo povie lekárska komora. Viete, to je tak, vy naozaj, vy tu dávate také príklady takých vedcov, ktorých v živote nikto nepoznal.
No a, Kočiš, viete, toto ste vy, presne toto ste vy. Urážate ľudí, dehonestujete ľudí, ponižujete ľudí. Ľudia, ja som v živote nič neukradol. Vybudoval som si to, čo som vybudoval, na základe toho, že som poctivo pracoval. Ja som zvedavý, čo spraví Mazurek, keď skončí vo vláde, teda vo vláde, keď skončí v parlamente. Čo myslíte, čo bude robiť? (Reakcie z pléna.)
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:24 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:26

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážené dámy, vážení páni, v minulosti bolo zvykom, že vláda mala v opozícii tzv. tieňovú vládu, tieňových ministrov a podobne. Tak ako to tu dnes sledujem, tak mám pocit, že sa tu dnes zišla tieňová pandemická komisia plná epidemiológov a infektológov, akými sú Marian Kotleba, Milan Mazurek alebo pán Schlosár. Zaujímavé, že doteraz ste neurobili žiadnu nejakú tlačovku s nejakými konkrétnymi opatreniami alebo nariadeniami, aby ste možno boli následne podrobení aj nejakej teda odbornej debate a diskusii. Ale k tomu sa ešte dostanem.
Naša krajina prežíva mimoriadne náročné obdobie. Nie sme v tom sami. Celý svet prežíva mimoriadne náročné obdobia a je tomu presne rok. Za ten čas zomrelo vo svete viac ako 2 mil. ľudí, na Slovensku vyše 3 000. Za každým človekom je príbeh otca, matky, dieťaťa, úžasných priateľov, ľudí, je to obrovská tragédia.
COVID obmedzuje životy ľudí. Je to tak, my si to plne uvedomujeme. Obmedzuje aj nás. Všetky opatrenia a nariadenia, ktorými sa vláda snaží ochrániť každý ďalší život, si nevymýšľa len tak z dlhej chvíle. Naopak, zámer a cieľ je jednoznačný, čo najlepšie a najefektívnejšie ochrániť zdravie a životy ľudí. Zatváranie prevádzok, hraníc, obmedzovanie kontaktov, dezinfekcie či nosenie nejakých ochranných masiek, to nie sú výmysly týchto dní alebo týždňov, alebo mesiacov. Podobne bojujú ľudia proti epidémiám už stovky rokov, pretože vedia, že toto sú najefektívnejšie spôsoby, ako ochrániť zdravie a životy ľudí. Stovky rokov. Úplne rovnakým spôsobom a do toho sa pridáva najmodernejšie teda výdobytky zdravotníctva, technológie, vakcíny, očkovanie, antibiotiká a podobne.
Rozumieme únave ľudí. Verte, že sa cítime podobne. Netreba však zabúdať, že úplne iný level únavy prežívajú lekári či zdravotné sestry v preplnených nemocniciach. Nemocnice v tejto chvíli potrebujú lekárov, lieky, zdravotnícky materiál a peniaze. Na to, aby toto všetko mohli dostať a pravidelne dostávať, je nevyhnutné, aby v krajine platil núdzový stav. Zvlášť dnes, keď zažívame vrchol druhej vlny pandémie. To je prístup vlády a koaličných strán.
Pozrime sa ale na druhú stranu, čo znamená pandémia pre niektorých ľudí, ktorí tu dnes sedia. Dámy a páni, to je niečo otrasné. Kým vláda a koalícia zodpovedne bojuje proti nepriateľovi, ktorý si nevyberá a zabíja, tak konkrétni politici, ľudia, ktorí sedia v rovnakých parlamentných ľaviciach ako my, robia to najhoršie, čo môžu, spochybňujú, šíria dezinformácie a zvyšujú tak počty infikovaných, čím majú na svedomí nejednu obeť koronavírusu. Nemáte absolútne žiadnu zodpovednosť, nemáte žiadnu víziu, ako sa s pandémiou vysporiadať. Jediné, čo viete, na čo ukazujete, je všetko spochybňovať, relativizovať, huckať ľudí proti vláde tým, že brnkáte na najspodnejšie pudy a frustráciu tým, že ľuďom hovoríte len to, čo chcú počuť.
A aký je dôvod tohto všetkého? Nuž veľmi jednoduchý. Peter Pellegrini sa vezie na vlne populizmu, Kotlebovci na vlne dezinformácií a tretím do partie je Robert Fico, ktorý sa vezie na vlnách Karibiku. Jeho verní končia jeden po druhom v cele predbežného zadržania a kedysi najmocnejší muž v štáte pociťuje to, čo dlho nepoznal, obyčajný ľudský strach zo spravodlivosti.
Rozmeňme si to ale na drobné. Kto stojí v tomto šíku? Peter Pellegrini, ktorého som spomínal, ten sa ani neunúva prísť do Národnej rady a pracovať, ale radšej bude celé dopoludnie stáť pred kamerami. Ešte v marci pred tým, ako odovzdal kormidlo od tohto štátu, nielenže prijal núdzový stav, ale ľudí vyzýval k dodržiavaniu opatrení a vládnych nariadení. Dnes kritizuje núdzový stav a hovorí o tom, že všetky príkazy a zákazy nemajú žiaden význam. Čo sa medzičasom zmenilo? Situácia je predsa oveľa horšia, vážnejšia a núdzový stav či ďalšie opatrenia majú oveľa väčší význam. Ale Peter Pellegrini sa rozhodol plávať na vlne populizmu a prieskumov verejnej mienky. Plošné testovanie by raz robil, ale keď sa robiť začne, tak už nie. Očkovať by sa dal, ale ak uvidí v prieskume, že ostatní nie, tak už ani on nie. Internetovú anketu raz skritizuje, potom urobí svoju, ale keďže bol šéf informatizácie, tak takú, že v nej môžeme hlasovať, alebo teda môže niekto hlasovať aj stokrát. Raz je SMER, potom HLAS, potom zase SMER, pardon, HLAS a takto by sme mohli pokračovať donekonečna. Je to iba hlúpy marketingový kalkul, z čoho vyplýva, že po formálnom odchode zo SMER-u sa nič nové nenaučil a čo je horšie, ani na nič nezabudol.
Ešte nezodpovednejšie je však správanie niektorých neprispôsobivých občanov, ktorí sú súčasťou slovenskej politickej scény. Od začiatku pandémie odmietajú opatrenia, šíria bludy a počas vrcholu pandémie, a tomu neuveríte, sa stretávajú v komunitách, napríklad v centrále Ľudovej strany Naše Slovensko, kde si rozdávajú nejaké konzervy. Okrem toho organizujú protesty, na ktorých vykrikujú, že ich vláda obmedzuje. Tak sa stretnú stovky ľudí, úplne slobodne (reakcia z pléna), alebo tisícky, no tak tisícky, pán Suja, a všetci kričia, že ich niekto obmedzuje a porušujú tým všetky protiepidemické pravidlá.
Samozrejme, teda už vidím, že ste sa spoznali. Reč je o Marianovi Kotlebovi a jeho súpútnikoch z Ľudovej strany. Už mesiace ukazujú Slovensku, ako v skutočnosti vyzerajú neprispôsobiví občania, o ktorých nám tu roky hovorili. (Reakcie z pléna. Zaznenie gongu.) Aj teraz sedíte v parlamente s rúškami pod nosom, porušujete pravidlá a dostávate za to peniaze. Viete, ako sa to volá? (Reakcia z pléna.) Parazitovanie. Sám ste takto v minulosti označovali niektorých ľudí, dnes robíte to isté. Sedíte v parlamente, beriete tisícky eur mesačne a porušujete pravidlá. Čo je ešte horšie, vaša akože dezinformačná pandemická, nejaké dezinformačné protipandemické či pandemické zoskupenie poberá 60-tisíc eur mesačne. Naozaj nič mi nebráni povedať, že svojím nezodpovedným konaním doslova vháňate ľudí na nemocničné lôžka a pľúcne ventilátory.
Ja už nebudem dookola rozoberať fašistickú a nacistickú minulosť aj prítomnosť členov Ľudovej strany Naše Slovensko, Medvecký, Bahno, Király, Martinák, Rogel či Magat, všetko ľudia odsúdení za násilné trestné činy či výtržníctvo, či dokonca úkladnú vraždu. Ste banda násilníkov a výtržníkov, ktorým ubližovanie na zdraví nie je vôbec cudzie, a robíte to aj teraz! Ak si niekto myslí, že počas epidémie budete predsa robiť niečo iné, tak sa hlboko mýli. Stali ste sa závislými od šírenia hlúpostí a čím viac sa vám SMER a Robert Fico a Ľuboš Blaha snažia napchať do tohto priestoru, tým tie vaše bludy naberajú ešte na väčších rozmeroch.
Tretím v tomto šíku je bývalý premiér Robert Fico, ktorý svojimi vyjadreniami v posledných dňoch sa ponoril veľmi hlboko do politického bahna a nie je to iba mokrý piesok v Karibiku. Zo zahraničia sa tu snaží zorganizovať nejaký blogerský prevrat a zo strachu pred spravodlivosťou kope do všetkého, čo sa na Slovensku pohne. Cíti, že toto je jeho jediná možnosť povaliť vládu a vyvolať predčasné voľby, inak sa kruh okolo jeho najbližších a jeho samého bude pravdepodobne už iba zužovať. Na spochybňovanie opatrení proti pandémii a šírenie hoaxov a klamstiev slúži Robertovi Ficovi Ľuboš Blaha. Aj v tomto prípade však ide skôr o smutný pohľad. Nič nesvedčí o úpadku SMER-u a Roberta Fica lepšie ako to, že človek ako Blaha je podpredsedom tejto strany. V minulosti by sme ľudí, akými sú Blaha, Mazurek, Schlosár či Kotleba, nazvali konšpirátormi. Ibaže dnes by to bola urážka tých, čo možno veria nejakým alternatívnym vysvetleniam len možno na základe nepresných informácií a dôkazov. Vy ste však dezoláti. Zámerne šírite úplne výmysly, na základe ktorých zvolávate protesty, tam burcujete ľudí proti pandemickým opatreniam, a tým priamo ohrozujete ich zdravie a životy.
Dámy a páni, pohľad do opozičných lavíc je naozaj smutný a svedčí o tom aj spôsob diskusie a argumenty, ktoré používajú proti vládnym opatreniam. Tie nie sú dokonalé. Pozrime sa však do iných krajín, kde sú iné obmedzenia – lockdowny, rúška a chaos. Veci sa menia každý deň. Všade na svete denne vlády upravujú svoje rozhodnutia.
A ja poviem už iba na záver to, že verím a chcem, aby sme čím skôr začali očkovať, dobrovoľne očkovať, aby sa čím skôr do toho zapojilo čo najviac ľudí. Ja osobne určite, ak budem na rade, tak sa do toho radu postavím (zaznenie gongu) a budem motivovať čo najviac ľudí, aby sme čím skôr s týmto marazmom skončili.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.1.2021 o 18:26 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Čekovský, ja odkedy som videl ten klip, ako vy ste sa venovali pandám a zoologickej záhrade alebo čoho, tak už chápem, chápem, že vlastne prečo vystupujete takto, ako vystupujete. (Reakcia z pléna.) Bol to vtedy, bol to vtedy zážitok, je to aj teraz, ale poďme k veci.
Rokujeme tu o vážnej záležitosti, o predĺžení núdzového stavu a vy ste vo svojom vystúpení, pán poslanec, k predĺženiu núdzového stavu nepovedali ani písmenko. Ani jednu vetu, nič proste, absolútne nič. Tak keď ani netušíte, čo je predĺženie núdzového stavu, tak, poprosím vás, skúste k tomu nevystupovať, lebo zbytočne tu vy naťahujete čas, zbytočne tu vy proste hádžete vaše duchaplné myšlienky, ale k predĺženiu núdzového stavu ani slovo.
No a teraz ďalšia vec. Pán poslanec, ja vás, hovoríte, že my vás spochybňujeme, aj ste to povedali, že vás spochybňujeme, ale ja vás musím teraz spochybniť, pretože vy si sám protirečíte s vašimi koaličnými kolegami. Tak vy ste vo svojom vystúpení povedali, že kvôli nášmu nezodpovednému správaniu v opozícii alebo predstaviteľov opozície budú umierať ľudia, ale, pán poslanec, neviem, či žijete na Slovensku, ale bol to premiér Matovič, ktorý povedal, že ľudia budú na Slovensku zomierať kvôli Sulíkovi. Tak sa rozhodnite v koalícii, kvôli komu budú ľudia zomierať, lebo potom, potom sa cítime tak neisto, že či kvôli nám, alebo kvôli Sulíkovi.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:37 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci. Chcela by som Kristiánovi poďakovať za jeho vystúpenie, pretože povedal, že pandémia nie je len vecou Slovenska, ale je vecou celého sveta. To, čo spočiatku vyzeralo ako lokálna epidémia, sa zmenilo na globálne ohrozenie, s ktorým prišla smrť, a my tu preto sedíme, lebo chceme predĺžiť núdzový stav, aby sme pomohli zdravotníkom, ktorí teraz bojujú v nemocniciach v prvej línii za záchranu ľudských životov.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:38 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:39

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, marazmus, marazmus je to, čo predvádza Sulík a Matovič. To je marazmus, ak by ste chceli vedieť. Lebo ako povedal Marian, oni si navzájom vykrikujú, kto môže za tie stovky a tisíce mŕtvych. Jeden jednému nadáva, posiela ho kopať hroby, že sa to bude zvážať na nákladných autách. Toto je vaša vláda a toto je to, čo ľudia vidia, ako vládnete a ako bojujete s pandémiou.
Nepovedali ste nič k veci, ale, v poriadku, máte na to právo, vo vašom vystúpení môžte si hovoriť, čo chcete, ale skúste nabudúce nekritizovať už za tie rúška niekoho, že má zle nasadené, keď vaši vlastní kolegovia tu boli stokrát prichytení, ako ich nemali vôbec. Potom to tak detsky a smiešne vypadá.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:39 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:40

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán kolega, naozaj vecne ste k tomuto bodu k tejto rozprave neprispel naozaj ničím. Ak by ste naozaj vystúpil a povedal, núdzový stav musíme predĺžiť preto, núdzový stav musíme predĺžiť kvôli tomu, núdzový stav musíme predĺžiť na základe toho, ale nebolo tu spomínané nič, nebolo tu povedané žiadne konkrétne opatrenie, na základe čoho tento núdzový stav musíme predlžovať a naďalej strpčovať ľuďom na Slovensku život.
Situácia v nemocniciach, niektorých nemocniciach, je naozaj zlá, ale nie je to všade tak a je to najmä kvôli tomu, že pacient v nemocnici, ktorému čistou náhodou vyjde pozitivita, je umiestnený na oddelenie väčšinou interné alebo na reprofilizované a tí zdravotníci, ktorí na tomto oddelení sú, si môžu ruky-nohy strhať, naozaj pracujú, koľko do nich vojde, ale pracovníci na iných oddeleniach, na chirurgii, ortopédii alebo niekde inde, rozmýšľajú, kde pôjdu ráno na kávu, či si ju dajú doma alebo či si ju spravia v práci. Tieto informácie mám z prvej ruky. A kto by tomu naozaj neveril, môže sa s lekármi, ktorí na týchto oddeleniach pracujú, veľmi dôverne porozprávať.
Kto tu šíri nezmysly a bludy, to je predseda vlády Igor Matovič, ktorý hádže vinu na všetkých naokolo, keď to nie je Sulík, je to Mikas, keď to nie je Mikas, je to Mikulec, keď to nie je Mikulec je to Heger, keď to nie je Heger, je to Krajčí, keď to nie je Krajčí, tak sú to všetci ostatní poslanci v Národnej rade, a keď to nie sú poslanci v Národnej rade, sú to všetci občania Slovenskej republiky. Iba tento génius je naozaj pánom situácie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:40 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:42

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Kristián, tvoje slová v úvode boli úplne, ale úplne že trefné v tom zmysle, že naozaj z našej opozície, ktorá ma byť hlavne tým kontrolórom, sa vykľuli odborníci na pandémiu. A, bohužiaľ, je to najsmutnejšie, keď títo ľudia sa vyjadrujú ku tomu, ako to naozaj v tých nemocniciach vyzerá, bez toho, aby v tých nemocniciach pracovali alebo aby aspoň jeden deň obetovali svoju prácou, kde môžu prísť, môžu poumývať dlážky, môžu pomáhať zdravotníkom variť čaj, môžu im variť kávu, môžu ich proste povzbudzovať. A tých umierajúcich ľudí môžu držať aspoň za ruku, to môže aj neodborne spôsobilý človek.
A ja si vyprosujem naozaj v tejto sále, aby sa ľudia vyjadrovali ku zdravotníkom, keď nemajú ani šajn o tom, ako to v tých nemocniciach vyzerá.
Ten núdzový stav je práve preto, pretože nám padajú nemocnice. A keď tu hovoríme o tom, že čo za posledných 12 rokov sa tu udialo, že nemáme personál. My môžeme urobiť nemocnice, poľné nemocnice, lôžka, ale tam nemá kto byť pri tých pacientoch. Tam zomierajú mladí ľudia, mladí zdravotníci tam zomierajú, mladí lekári sú nakazení COVID-om. Oni, myslíte si, že znevažujú tú pandémiu, oni, myslíte si, že nevedia, že aké je to vážne ochorenie? A oni sa hnevajú na každého jedného občania, ktorý porušuje pravidlá, hnevajú sa, pretože oni v tej bezmocnosti si nevedia pomôcť a nevedia tú pandémiu riešiť.
Práve pre toto vás prosím, nepoužívajme takéto slová a zvlášť sa nevyjadrujme na adresu zdravotníkov, že tí na iných oddeleniach že nerobia doslova nič, tak to je veľká hanba, toto povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:42 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:44

Peter Kremský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Kristián, pán poslanec Čekovský, ďakujem za tvoje vystúpenie v rozprave, ktoré, žiaľ, niektorým menej chápavým kolegom nebolo jasné, pretože si nehovoril o predĺžení núdzového stavu. Ale hovoril si práve o tom jadre problému, prečo je nutný núdzový stav. Ja si myslím, že to je niečo, čo vy ste, kolegovia, ešte nepochopili zatiaľ, že tu máme naozaj vážnu situáciu. A namiesto, aby ste tú vážnu situáciu prijali a brali ju vážne a začali hľadať riešenia, ako sa z nej dostať, tak ju stále, stále, stále spochybňujete. Neustále tu rozprávate veci, ktoré s tým nesúvisia, jednoducho ani tie tisíce mŕtvych, ani tie tisíce ľudí v nemocniciach, nešťastní ľudia, ktorí, ktorí sú veľmi v ťažkej situácii, mnohí bojujú o život. Poznám človeka, ktorý bol dva mesiace v nemocnici, dneska ho z nej prepustili, bojoval o život, celá jeho rodina sa modlila za neho. A ja som veľmi rád, že sa, že túto chorobu prešiel.
Vy takýchto ľudí neberiete vážne, vy si myslíte, že oni si, oni nemajú čo robiť, že si tam idú ľahnúť? Vy si myslíte, že oni z nedostatku inej práce chodia po vonku a nakazia sa a potom idú zamestnávať lekárov? Toto je naozaj veľmi vážna situácia a ja som veľmi prekvapený, že v takejto situácii vy sa veziete na vlne populizmu a rozprávate tu veci, ktoré sú nezmysly.
Pán Boh uchovaj, aby vy ste mali v rukách túto krajinu, to by s touto krajinou dopadlo veľmi, veľmi zle.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:44 hod.

Mgr.

Peter Kremský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Zareagujem asi všeobecne na poslanecký klub ĽSNS, lebo ono je v podstate jedno, že na koho konkrétne by som reagoval z tých, čo rečnili.
A, ale začnem pánom Kotlebom, no, to, čo ste zdieľate a šírite, je dôkazom, že neviete čítať s porozumením, ale vaša faktická poznámka na moje vystúpenie je, že ani počúvať. A skúsili ste ten vtip s pandami, tak keď môžem poprosiť kolegov, keby ste trošku dopriali pánovi Kotlebovi, aspoň sa trošku zasmiali, hahaha, dobre.
A ja vám prečítam napríklad niečo o pande červenej, ony majú takú, takú nepríjemnú ochranársku silu, ktorú využívajú proti nepriateľovi, ak sa cítia v nebezpečenstve, nadvihnú chvost a pustia nepríjemný zápach (smiech v sále), ktorý, ktorý odoženie snáď každého. Ak to nefunguje, vytasia svoje dlhé pazúry a začnú bojovať, sú naozaj veľmi vytrvalé, dokážu o svoje teritórium zabojovať a veľmi rady sa počas dňa povaľujú na konároch a opaľujú sa.
To je presne to, čo som pred chvíľou hovoril, že vy vlastne dnes celý deň tu nič nerobíte za tie peniaze, ktoré poberáte, šírite dezinformácie a doslova vháňate ľudí na nemocničné lôžka a na pľúcne ventilátory a beriete za to tak, ako tu sedíte, 12, či koľko vás je, 10 ľudí, 60-tisíc eur mesačne (reakcia z pléna), 14, pardon, 60-tisíc eur mesačne dostávate za túto robotu. To je parazitovanie, to je skutočné parazitovanie. A potom sa tu ešte cynicky vo svojich rozpravách, cynicky ďakujete lekárom, akú úžasnú prácu robia, a potom ďalej šírite bludy, ktoré viac a viac tých ľudí doháňajú do nemocníc. To je skutočne otrasné.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.1.2021 o 18:46 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, na začiatku dali sme teraz návrh zákona na zníženie miezd, tak dúfam, že ho podporíte a nebudete musieť potom vykrikovať, že tých 60-tisíc, tak som zvedavý, ako sa zachováte pri tom hlasovaní.
A poďme k veci. Mal som prichystané vystúpenie na dneska, ale z toho, čo som tu počul, tak som si urobil taký výcuc zo všetkého a skúsme si to spolu prejsť.
COVID sa šíri aj napriek núdzovému stavu, povedzme si, že od 29., keď sa to trošku sprísnilo, do dneska asi 15 dní, tie čísla aj tak narastajú. Čiže núdzový stav nič nerieši. Tak neviem, aké nájdeme východisko z tejto situácii, ale myslím si, že núdzový stav to nie je.
A vidíme aj vo svete, že kde bol aj tvrdý lockdown, tak aj tak to nepomohlo a vrátilo sa to ešte do hroších čísiel, takže budeme musieť naozaj hľadať iné riešenia.
No hľadajme riešenia, počúvajme odborníkov. Nie že do rána sa vyspím a potom poviem, že odborníci vyfučali a spravíme toto, ako hovorí váš Igor. Skúsme tých odborníkov počúvať. Možno ten núdzový stav bol dobre, ako bol na začiatku, že bol len pre to zdravotníctvo a nemocnice a ostatné bolo trošku povolené, ale budeme vidieť, čo nám povedia odborníci, ako sa situácia vyvinie.
Hovoríte, že vo svete zomrelo za ten rok 2 mil. ľudí, no my sme tu na Slovensku postavili 25-tisíc bytov za ten jeden rok, že, či vlastne nie, kolegovia? Jaj, nie. Čakáme, že zomrú, aby sme ich nemuseli stavať, hej, zatiaľ len to lešenie Borisove. Keď už tak hovoríme.
Hovoríte, že ako sa máme pozrieť lekárom do očí. Veľa vás to, z vás hovorí. Ale lekári sa ako majú pozrieť do očí Mikasovi alebo Mikas ako sa má pozrieť do očí lekárom za tie jeho výnimky, čo žiadajú členovia vlády? To vám, pani zdravotná sestra Kavecká, vám to nevadí, že Mikas dáva výnimky od buka do buka hocikomu? Tam sa nepozeráme lekárom do očí?
Viete, my tu hovoríme o 17. novembri, no áno, 17. november bol zbitý poslanec, to je jasné, ale už vôbec nehovoríme o lyžiarskych strediskách, kde bolo možno cez 100-tisíc ľudí. Ako sa, kolegovia, pozeráte lekárom do očí, keď ste nedokázali zavrieť tie lyžiarske strediská, keď už tak hovoríte? Hm?
Ako, pán Krajčír, sa vy dokážete pozrieť do očí aj s pani Kaveckou, sestrou, keď vám nevadilo otvorené lyžiarske strediská a tie kopy ľudí? Ja vám poviem jedno lyžiarske stredisko, som bol, boli nakazení všetci zamestnanci, všetci. Ale aj tak na Silvestra nahali 136 ľudí, lebo to mali povolené. Tam sa nepozeráme lekárom do očí? Keď som tam prišiel, tak nikto odo mňa nežiadal žiaden test, žiaden. Len zarobiť a pustiť ma na vlek a hotovo. Nikto nežiadal žiaden test. Tak keď sme urobili takúto výnimku, tak sme to mali prísne kontrolovať a nie to nahať na nich. Vtedy sme sa lekárom do očí nepozerali?
Lebo 17. novembra, ako som povedal, bolo 22-tisíc ľudí na námestí, ale v tých lyžiarskych strediskách to bolo cez 100-tisíc, a to sú skromné odhady, lebo vôbec nevieme o tých ľuďoch, čo sa tam prišli len tak posánkovať, pohrať alebo nejaké, skialpinistov.
A ako vidíte, oni nedodržiavali všetci rozostupy, boli tam pokope, to sa nedá dodržať. Keď to raz povolíme, dodržať sa to nedá. Takže porušujeme veci, kde nám sa to vyhovuje alebo kde niekto z nás zarobí, alebo mohol by, mohlo by mu to vadiť a nebolo by to priechodné vo vládnej koalícii.
Pani Mierna, dávali ste nám za príklad Rakúsko, pekne, áno, v Rakúsku všetko držia spolu tí politici, nie ako tu sa háda Sulík s Matovičom, ale tam, aj keď je nejaká ministerkou raz plagiátorstva, tak odstúpi. Nepodmieni to tu ako váš premiér, že najprv musí odstúpiť tuto kolega minister, hej. Viete, to je, to je také, no zlý príklad. (Reakcia z pléna.) No, aha, núdzový stav, no dobre.
Takže máme tu dvojaký meter. Keď chceme si brať príklad z toho Rakúska, tak to dodržujme aj my.
Viete, pán Šeliga hovoril dneska v relácii, neviem, či je tu, že on by sa nerád vracal naspäť, hej, keď mu pred mesiacom niečo vytýkali, čo bola chyba. No ja viem, že sa nerád by vracal naspäť, lebo keby, tak by mal byť v kolúznej väzbe Kiska a to by nechceli, tak tiež keď mu to vyhovuje, vyhovuje, keď nie, nie.
Premiér tu hovorí, že tu máme najväčšieho masového vraha v dejinách Slovenska, budúceho, 4 300 ľudí ide zabiť Sulík, 4 300, ale on ho neodvolá. Viete čo? On obetuje 4 300 ľudí podľa jeho logiky len kvôli tom, aby mu nepadla vláda. Ale to je taká zvrátená logika, lebo vláda by mu aj tak nepadla, lebo vás je nejakých 95 mínus 13 je asi 82. Tak potom neviem, aké divadlo to hrajú na koho. Buď mu je ukradnutých tých 4 300 ľudí, len aby si udržal vládu, alebo to je len divadlo na ľudí. Takže takýto je náš premiér.
Antigénové testy. Ja som zvedavý, ako sa bude tváriť generálny prokurátor, keď zistí, že mal Sulík pravdu a tie antigénové testy obstarával Matovič s ministrom zdravotníctva. A boli za tým oni a nie SaS-ka. Tak som zvedavý, čo bude generálny prokurátor robiť, keď sa potvrdia Sulíkove slová. To bude zas zábava. Som zvedavý, kto bude na vine. Či potom odvoláme Matoviča.
Vy ste mali v programovom vyhlásení vlády hmotnú zodpovednosť politikov. A pred voľbami ste to všetci hovorili. A už sme tu rok a ešte si dali návrh, aby bola. Ale keby sme ten zákon prijali, síce Matovič nemá nič, neviem, či by to platila jeho žena, ale možno Sulík alebo nejakí iní do smrti by platili za to, čo ste tu napáchali. Kde je hmotná zodpovednosť politikov? To boli reči pred voľbami a skutek utek.
Takže, páni, vy radi hovoríte, poďme držať spolu, tak začnite príkladom od seba, prestaňte sa hádať, prestaňte si nadávať, predseda vlády, podpredseda vlády, strany navzájom, vymýšľať si výhovorky, choďte príkladom a potom poučujte opozíciu, že máme držať s vami. My máme teraz s kým držať? So Sulíkom, s Matovičom alebo s Borisom? Ideme lyžiarske strediská, no nech ich otvorí. S kým, s kým? Vy ste každý rozhádaní medzi sebou, kedy vám ako vyhovuje. Tak skúste sa vy dať dokopy a potom vyzývajte opozíciu, aby sme držali s vami, tak ako v Rakúsku politici. Ale začnite ísť s príkladom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

12.1.2021 o 18:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video