22. schôdza

13.1.2021 - 14.1.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

14.1.2021 o 17:26 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:51

Jaromír Šíbl
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovolil by som si predniesť pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia
COVID-19.
Za čl. V sa vkladá nový čl. VI, ktorý znie:
„Čl. VI
Zákon č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 91/2016 Z. z., zákona č. 313/2016 Z. z., zákona č. 90/2017 Z. z., zákona č. 292/2017 Z. z., zákona č. 106/2018 Z. z., zákona č. 177/2018 Z. z., zákona č. 208/2018 Z. z., zákona č. 312/2018 Z. z., zákona č. 302/2019 Z. z., zákona č. 364/2019 Z. z., zákona č. 460/2019 Z. z., zákona č. 74/2020 Z. z., zákona č. 218/2020 Z. z. a zákona č. 285/2020 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
1. V § 14 ods. 1 písm. e) sa za slovami „§ 49 písm. a) a b)“ nahrádza spojka „a“ čiarkou a za slová „§ 72“ sa vkladajú slová „a § 135h ods. 4“.
2. V § 105 sa odsek 2 dopĺňa písmenom a1), ktoré znie:
„a1) udelí poverenie podľa § 135h ods. 4“.
3. § 135h sa dopĺňa odsekom 4, ktorý znie:
„Ministerstvo môže počas krízovej situácie poveriť osobu, ktorej bol udelený súhlas podľa § 97 ods. 1 písm. g), na prijatie nebezpečného odpadu v súvislosti s opatreniami počas krízovej situácie.“.“
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú.
Tento článok nadobúda účinnosť dňom vyhlásenia, čo sa premietne do článku upravujúceho účinnosť zákona.
Odôvodnenie k bodom 1 až 3: Dňa 11. marca 2020 bola vyhlásená mimoriadna situácia z dôvodu vypuknutia pandémie vírusu COVID-19 (ďalej len „pandémia“). Počas takmer 10 mesiacov trvania pandémie z dôvodu poskytovania nevyhnutnej zdravotnej starostlivosti pacientom, ktorí boli pozitívne testovaní na COVID-19, bolo vyprodukované niekoľkonásobne viac nebezpečného zdravotníckeho odpadu ako v bežnej situácii. Napriek enormnej snahe došlo k situácii, kedy súčasné možnosti zákonnej úpravy neumožňujú zhromažďovanie tohto odpadu u pôvodcov odpadu a ani existujúce kapacity prevádzok, ktoré môžu na základe existujúcich platných povolení nakladať s nebezpečným zdravotníckym odpadom ihneď, sú nepostačujúce.
Pôvodca odpadov môže odpad zhromažďovať, ak má vyhovujúce kapacity, ktoré musia zodpovedať ustanoveným podmienkam. Nakoľko takéto zodpovedajúce kapacity na zhromažďovanie nebezpečných zdravotníckych odpadov nepostačujú, navrhuje sa doplnenie zákona č. 79/2015 Z. z. o odpadoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov tak, aby pôvodca týchto nebezpečných odpadov, ktorý nedisponuje vyhovujúcimi priestormi na zhromažďovanie, mohol odpad odovzdať osobe, ktorá disponuje súhlasom na zhromažďovanie nebezpečných odpadov u pôvodcu odpadu, ak zhromažďuje väčšie množstvo ako jedna tona nebezpečných odpadov ročne.
Ministerstvo životného prostredia Slovenskej republiky bude mať kompetenciu poveriť túto osobu na prijatie nebezpečného zdravotníckeho odpadu vyprodukovaného v čase trvania pandémie.
Ďakujem, skončil som.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.1.2021 o 16:51 hod.

RNDr. PhD.

Jaromír Šíbl

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:26

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, vážený pán predsedajúci, milé kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som predniesla pozmeňujúce návrhy, a to k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, tlač 402.
V. článok.
V V. článku 1. bod znie:
§ 27 odsek 9 sa na konci pripája táto veta:
„Za zdravotníckeho pracovníka sa počas krízovej situácie považuje aj žiak tretieho a štvrtého ročníka na strednej zdravotníckej škole v študijnom odbore zdravotnícky asistent, ktorý je v pracovnoprávnom vzťahu alebo obdobnom pracovnom vzťahu u poskytovateľa a dovŕšil 18 rokov veku života.“
To ja len v krátkosti, nebudem tu čítať celé odôvodnenie.
Bolo uvedené v návrhu zákona, že sa jedná o žiaka tretieho a štvrtého ročníku, kde na strednej zdravotníckej škole môže byť žiak tretieho ročníka v odbore študijnom zdravotnícky asistent a môže mať 17 rokov, preto táto úprava.
Ďalší pozmeňujúci návrh k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie ochorenia COVID-19, tlač 402.
Za čl. I sa vkladá nový čl. II, ktorý znie:
Čl. II.
Zákon č. 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu v znení zákona č. 515/2003 Z. z., zákona č. 335/2007 Z. z., zákona č. 445/2008 Z. z., zákona č. 179/2011 Z. z. a zákona č. 444/2015 Z. z. sa mení a dopĺňa takto:
Po prvé, bod 1, § 3 sa dopĺňa písmenom h), ktoré znie:
„vyšší územný celok.“.
Bod 2. V § 4 ods. 1 písm. b) sa slová „riadi a kontroluje činnosť orgánov krízového riadenia podľa § 3 písm. b) až g) pri príprave na krízové situácie a pri riešení“ nahrádzajú slovami „riadi a kontroluje činnosť orgánov krízového riadenia podľa § 3 písm. b) až h) pri príprave na krízové situácie a pri ich riešení“.
Bod 3. V § 6 písm. b) sa slová „koordinuje v rozsahu určenom vládou činnosť orgánov krízového riadenia podľa § 3 písm. b) až c), e) a g)“ nahrádzajú slovami „koordinuje v rozsahu určenom vládou činnosť orgánov krízového riadenia podľa § 3 písm. b) až c), e), g) a h)“.
4. § 10a vrátane nadpisu znie:
㤠10a
Vyšší územný celok
Vyšší územný celok na svojom území
a) zriaďuje krízový štáb,
b) vykonáva opatrenia na riešenie krízových situácií,
c) plní úlohy ustanovené vládou a v rozsahu určenom vládou aj ústredným krízovým štábom pri príprave na riešenie krízových situácií a pri ich riešení,
d) spolupracuje s okresným úradom v sídle kraja pri príprave na riešení krízových situácií a pri ich riešení,
e) plní pri príprave na krízové situácie a pri ich riešení úlohy civilnej ochrany podľa osobitného predpisu“.
Bod 5. V § 10b sa slová „v § 3 písm. a) až c), e) a g) a vyšší územný celok“ nahrádzajú slovami „v § 3 písm. a) až c), e), g) a h)“.
Bod 6. § 15 sa dopĺňa písmenom d), ktoré znie:
„krízový štáb vyššieho územného celku súčasťou krízového štábu obvodného úradu v sídle kraja, ktorý plní úlohy tohto krízového štábu.“.
Nasledujúce články sa primerane prečíslujú.
Pristúpim k ďalšiemu pozmeňujúcemu návrhu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s druhou vlnou pandémie COVID-19, a tomuto venujem trošku viacej pozornosti, pretože súčasná situácia je taká, aká je, krízová, spôsobená pandémiou ochorenia COVID-19 a pri tejto situácii môže prísť aj k situácii, kedy kapacity zdravotníckych zariadení štátu počas vrcholiacej pandémie nemusia kapacitne postačovať požiadavkám na urgentnú zdravotnú starostlivosť a z toho dôvodu by mohlo prísť ku krátkodobej kritickej preťaženosti a následnému kolapsu zdravotného systému.
S cieľom predísť tomuto negatívnemu scenáru Slovenská republika a okolité členské štáty pristúpili k mimoriadnej možnosti umiestniť osoby s ochorením COVID-19, ktoré budú vyžadovať ústavnú liečbu, pričom kapacity poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti budú naplnené nad kritickú hranicu, do voľných kapacít poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v okolitých členských štátoch.
Prečítam znenie pozmeňujúceho návrhu.
Za čl. IV sa vkladá čl. V, ktorý znie:
„Čl. V“ – znenie všetkých zákonov, nebudem to teda čítať všetko pre skrátenie času.
§ 38ev sa dopĺňa odsekmi 18 až 23, ktoré znejú:
„(18) Príslušná zdravotná poisťovňa počas krízovej situácie uhrádza v plnom rozsahu náklady zdravotnej starostlivosti poskytnutej poistencovi s ochorením COVID-19 v inom členskom štáte, ak klinické pracovisko príslušného špecializačného odboru [§ 10 ods. 7 písm. b)] potvrdilo zdravotnú indikáciu a odôvodnenie potreby poskytnutia navrhovanej liečby v inom členskom štáte a táto zdravotná starostlivosť je poskytovaná u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte, ktorý je financovaný z verejného systému. O presune poistenca k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte podľa predchádzajúcej vety bezodkladne informuje príslušnú zdravotnú poisťovňu poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý rozhodol o presune poistenca do iného členského štátu.
(19) Informácia o presune poistenca musí obsahovať meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, ak je pridelené, označenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte a potvrdenie klinického pracoviska podľa odseku 18.
(20) Na účely preukázania nároku na úhradu nákladov zdravotnej starostlivosti poskytnutej poistencovi s ochorením COVID-19 počas krízovej situácie v inom členskom štáte v plnom rozsahu podľa odseku 18 je príslušná zdravotná poisťovňa povinná vydať prenosný dokument S2 bezodkladne po doručení informácie podľa odseku 19; postup podľa § 9f sa nepoužije.
(21) Na úhradu nákladov ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa odseku 18 sa vzťahuje postup podľa § 9b ods. 8.
(22) Preprava poistenca v súvislosti s poskytovaním zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte podľa odseku 18 sa na účel úhrady nákladov za prepravu pokladá za prepravu na území Slovenskej republiky.
(23) Pri úmrtí poistenca s ochorením COVID-19, ktoré nastane u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte, kam bol poistenec preložený podľa odseku 18, prevoz mŕtveho tela do Slovenskej republiky zabezpečuje a uhrádza úrad, primerane sa použijú ustanovenia osobitného predpisu.“
Poznámka pod čiarou k odkazu 74 znie:
„74) § 20 ods. 1 písm. k) zákona č. 581/2004.“
Doterajšie články V až IX sa označujú ako články VI až X.
Ďakujem. Skončila som rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.1.2021 o 17:26 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:35

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. A chcem poďakovať, a myslím to sarkasticky, keby to nebolo jasné, za to, že kolegovia pochopili, čo tu celú schôdzu hovoríme o tom procese schvaľovania, o tom, že to nie je dobré, keď sa to robí narýchlo, a že môžu prísť teda nejaké chyby, keď sa to robí narýchlo.
Ten prvý pozmeňovák, myslím, ak som to správne počúvala, tak ten nikto z nás nevidel, bola na 15 minút prerušená schôdza, aby sme si ho mohli pozreť. Výborne, ďakujem za tých 15 minút! Však aj nejaká časť pléna to odhlasuje, asi aj veľká.
Ja sa len chcem opýtať, vážení kolegovia, kolegyne, či sa necítime trochu trápne. Lebo ja hej, keď to takto prebieha. Ja sa cítim fakt trápne. Všetci, čo sme tu, všetci sme poslancami Národnej rady... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, pani poslankyňa...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Hovorím k procesu, ak môžem, pán Šeliga, pretože ten bol taký, že 15 minút sme mali na naštudovanie.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Môžem, prosím vás, môžte mi nechať môj čas?

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Nie. Môžte reagovať na vystúpenie. Ja nemám problém...

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
Ešte raz. Reagujem na to, akým spôsobom bol pozmeňovák podaný. To myslíte, ešte takto to dokončíte tú trápnosť?! Tak ma nechajte dohovoriť!
Všetci sme tu nejaké tváre, ktoré zvolili ľudia. Zastupujeme ľudí. A fakt to máme robiť tak, že máme 15 minút na nejaký pozmeňujúci návrh? Alebo 13 minút, 40 na celý návrh zákona?
A keď to tu hovoríme, keď sa na to sťažujeme, tak to zakotvíme tým, že ešte na záver schôdze dáme takýto pozmeňovák?! Myslíte si, že nehovorím k veci?
A opakujem, tak keď nie, vážení kolegovia, tak pokračujte v tom ďalej, lebo ja si myslím, že aj vás ľudia volili preto, aby ste dávali dobré zákony, a chcem vidieť toho, kto si to stihol naštudovať.
A každý, kto hovorí áno, tak si to ani len neprečíta. Takže to tým chcem len povedať.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 17:35 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:37

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani poslankyňa, ja som bol tiež prekvapený, keď ste začali čítať prvý pozmeňujúci návrh, že čo to vlastne čítate, lebo máme tu pripravené všetky pozmeňujúce návrhy, ktoré boli odovzdané aj prednesené, a tiež som bol zmätený z toho, že tu je nejaký nový pozmeňovák (reakcia poslankyne), ale to je v poriadku. Len sa vás chcem spýtať, lebo tam dávate nejaké ďalšie úlohy vyšším územným celkom, či ste teda s niekým z vyšších územných celkov o tom pozmeňovacom návrhu komunikovali, alebo teda s SK8-ičkou, či teda máte nejaké stanovisko, či s tým súhlasia, alebo ako sa.... (Reakcia z pléna.) Súhlasia. Dobre, ďakujem, pán predseda mi odpovedal.
A k vášmu druhému pozmeňováku, pozmeňovaciemu návrhu, pani poslankyňa, sa domnievam, že o tom nie je možné hlasovať, pretože ste ho predniesli v rozpore s rokovacím poriadkom, konkrétne § 29 ods. 1, ktorý hovorí, že poslanec môže v rozprave podať k prerokovanej veci pozmeňujúce alebo doplňujúce návrhy, ktoré musia byť vyhotovené písomne, to znamená zverejnené na webovom sídle Národnej rady, najneskôr bezprostredne pred prednesením v rozprave, poslanec prednesie svoje pozmeňujúce a doplňujúce návrhy na záver svojho vystúpenia v rozprave, a to doslovným – doslovným – prečítaním pozmeňujúceho alebo doplňujúceho návrhu bez odôvodnenia.
Vy ste tak neurobili, vy ste preskočili vlastne polku strany, ktoré ste považovali za zbytočné, ale domnievam sa, že v zmysle zákona je to potrebné prečítať, a preto by ste mali ten pozmeňujúci návrh predniesť znova tak, aby pán minister teda znovu otvoril rozpravu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 17:37 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:38

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo.
K pani kolegyni Cigánikovej, naozaj ten pozmeňovák, ktorý sme dali, ten prvý aj druhý, boli to veci, ktoré boli na skvalitnenie tohto zákona, takisto pri tej vekovej hranici to bolo veľmi dôležité, bohužiaľ, takéto technické chyby, ja to považujem za technikálie, tak si myslím, že sme to asi tak poňali, že aby sme presne určili, že vlastne to môže byť zdravotnícky, teda zdravotníckym pracovníkom, ktorý v domnení, že ak je zdravotnícky pracovník, tak má viac ako 18 rokov. Ale upravili sme to iba čisto technicky, lebo, aby sme vedeli, že, že študenti na strednej zdravotníckej škole v treťom ročníku nemusia mať 18 rokov. Takže naozaj.
A pri VÚC-karských zákonoch, alebo teda pri tom VÚC-karskom pozmeňováku ide o to v podstate, že VÚC-ky chcú byť vlastne súčasťou krízového riadenia, ako je to, myslím si, že úplne prirodzené a je to na požiadanie vyšších územných celkov, takže vôbec v tomto nevidím nejaký dôvod.
A, pán poslanec Beluský, naozaj v tom skrátenom, v tej skrátenej verzii, keďže som neprečítala možnože celé to paragrafové znenie, tak sa ospravedlňujem veľmi, možnože to je tá moja nerozvážnosť pri, pri tom, že som chcela skrátiť paragrafové znenie, ktoré je naozaj k dispozícii, a je to iba technikália, že vlastne prečítam zákony, ktoré všetky obsahujú v čl. V.
Takže ja sa vám veľmi pekne ospravedlňujem. Ak to budem musieť predniesť znova, tak to prednesiem znova, ak mi dáte teda tú opravu. Takže skutočne som vám vďačná za to, že mi dáte tú možnosť, aby ten pozmeňovák mohol, teda o ňom byť hlasované.
Ďakujem.

(Pauza, pretože predsedajúci telefonuje prostredníctvom interného telefónu.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 17:38 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:40

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Vážený pán, vážené kolegyne, kolegovia, dovoľte, aby som v zmysel rokovacieho poriadku ako predkladateľ tohto zákonu požiadal o opätovné otvorenie rozpravy.
Skryt prepis

14.1.2021 o 17:40 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:43

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za túto možnosť. Ešte raz sa veľmi ospravedlňujem.
V súčasnej krízovej situácii, odôvodnenie predkladania pozmeňujúceho návrhu, v súčasnej krízovej situácii spôsobenej pandémiou ochorenia COVID-19 môže prísť k situácii, kedy kapacity zdravotníckych zariadení štátu počas vrcholiacej pandémie nemusia kapacitne postačovať požiadavkám na urgentnú zdravotnú starostlivosť a z tohto dôvodu by malo prísť ku krátkodobej kritickej preťaženosti a následne kolapsu zdravotného systému.
S cieľom predísť tomuto negatívnemu scenáru Slovenská republika a okolité členské štáty pristúpili k mimoriadnej možnosti umiestniť osoby s ochorením COVID-19, ktoré budú vyžadovať ústavnú liečbu, pričom kapacity poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti budú naplnené nad kritickú hranicu, do voľných kapacít poskytovateľov ústavnej zdravotnej starostlivosti v okolitých členských štátoch.
Zdravotná starostlivosť poskytovaná týmto osobám bude uhrádzaná poskytovateľovi v inom členskom štáte v plnom rozsahu v obdobnom režime, ako je uhrádzaná zdravotná starostlivosť osobám, ktoré majú predchádzajúci súhlas zdravotnej poisťovne na poskytnutie zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte. Zdravotné poisťovne budú mať povinnosť vydať pre tieto osoby prenosný dokument S2, súhlas s plánovanou liečbou a jej úhradu, pričom tento dokument bude vydávaný bezodkladne.
Preprava takejto osoby do zdravotníckeho zariadenia v inom členskom štáte a následne naspäť do Slovenskej republiky bude uhradená podľa rovnakých pravidiel ako preprava na území Slovenskej republiky.
V prípade úmrtia takejto osoby u poskytovateľa v inom členskom štáte sa preprava mŕtveho tela na územie Slovenskej republiky uhrádza cestou Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou bez finančnej spoluúčasti pozostalých.
Obdobná právna úprava sa prijíma aj v okolitých členských štátoch, napríklad Rakúsko, Česká republika, s cieľom vzájomnej recipročnej pomoci v prípade kritickej preťaženosti zdravotného systému, v ktorom členskom štáte.
To je odôvodnenie.
A teraz pozmeňujúci návrh.
Za čl. IV sa vkladá čl. V, ktorý znie:
„Čl. V
Zákon č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 718/2004 Z. z., č. 305/2005 Z. z., zákona č. 352/2005 Z. z., zákona č. 660/2005 Z. z., zákona č. 282/2006 Z. z., zákona č. 522/2006 Z. z., zákona č. 673/2006 Z. z., zákona č. 358/2007 Z. z., zákona č. 518/2007 Z. z., zákona č. 530/2007 Z. z., zákona č. 594/2007 Z. z., zákona č. 461/2008 Z. z., zákona č. 581/2008 Z. z., zákona č. 108/2009 Z. z., zákona č. 192/2009 Z. z., zákona č. 533/2009 Z. z., zákona č. 121/2010 Z. z., zákona č. 136/2010 Z. z., zákona č. 151/2010 Z. z., zákona č. 499/2010 Z. z., zákona č. 133/2011 Z. z., zákona č. 250/2011 Z. z., zákona č. 185/2012 Z. z., zákona č. 252/2012 Z. z., zákona č. 395/2012 Z. z., zákona č. 421/2012 Z. z., zákona č. 41/2013 Z. z., zákona č. 153/2013 Z. z., zákona č. 220/2013 Z. z., zákona č. 338/2013 Z. z., zákona č. 463/2013 Z. z., zákona č. 185/2014 Z. z., zákona č. 364/2014 Z. z., zákona č. 77/2015 Z. z., zákona č. 148/2015 Z. z., zákona č. 253/2015 Z. z., zákona č. 265/2015 Z. z., zákona č. 336/2015 Z. z., zákona č. 378/2015 Z. z., zákona č. 428/2015 Z. z., zákona č. 429/2015 Z. z., zákona č. 125/2016 Z. z., zákona č. 167/2016 Z. z., zákona č. 286/2016 Z. z., zákona č. 341/2016 Z. z., zákona č. 356/2016 Z. z., zákona č. 41/2017 Z. z., zákona č. 238/2017 Z. z., zákona č. 256/2017 Z. z., zákona č. 351/2017 Z. z., zákona č. 63/2018 Z. z., zákona č. 156/2018 Z. z., zákona č. 351/2018 Z. z., zákona č. 366/2018 Z. z., zákona č. 376/2018 Z. z., zákona č. 83/2019 Z. z., zákona č. 139/2019 Z. z., zákona č. 221/2019 Z. z., zákona č. 231/2019 Z. z., zákona č. 310/2019 Z. z., zákona č. 321/2019 Z. z., zákona č. 343/2019 Z. z., zákona č. 467/2019 Z. z., zákona č. 68/2020 Z. z., zákona č. 125/2020 Z. z., zákona č. 264/2020 Z. z. a zákona č. 393/2020 Z. z. sa dopĺňa takto:
V § 38ev sa dopĺňa odsekmi 18 až 23, ktoré znejú:
„(18) Príslušná zdravotná poisťovňa počas krízovej situácie uhrádza v plnom rozsahu náklady zdravotnej starostlivosti poskytnutej poistencovi s ochorením COVID-19 v inom členskom štáte, ak klinické pracovisko príslušného špecializačného odboru [§ 10 ods. 7 písm. b)] potvrdilo zdravotnú indikáciu a odôvodnenie potreby poskytnutia navrhovanej liečby v inom členskom štáte a táto zdravotná starostlivosť je poskytovaná u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte, ktorý je financovaný z verejného systému. O presune poistenca k poskytovateľovi zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte podľa predchádzajúcej vety bezodkladne informuje príslušnú zdravotnú poisťovňu poskytovateľ zdravotnej starostlivosti, ktorý rozhodol o presune poistenca do iného členského štátu.
(19) Informácia o presune poistenca musí obsahovať meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo, ak je pridelené, označenie poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte a potvrdenie klinického pracoviska podľa odseku 18.“
Na účely preu...
„(20) Na účely preukázania nároku na úhradu nákladov zdravotnej starostlivosti poskytnutej poistencovi s ochorením COVID-19 počas krízovej situácie v inom členskom štáte v plnom rozsahu podľa odseku 18 je príslušná zdravotná poisťovňa povinná vydať prenosný dokument S2 bezodkladne po doručení informácie podľa odseku 19; postup podľa § 9f sa nepoužije.
(21) Na úhradu nákladov ústavnej zdravotnej starostlivosti podľa odseku 18 sa vzťahuje postup podľa § 9b ods. 8.
(22) Preprava poistenca v súvislosti s poskytnutím zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte podľa odseku 18 sa na účel úhrady nákladov za prepravu pokladá za prepravu na území Slovenskej republiky.
(23) Pri úmrtí poistenca s ochorením COVID-19, ktoré nastane u poskytovateľa ústavnej zdravotnej starostlivosti v inom členskom štáte, kam bol poistenec preložený podľa odseku 18, prevoz mŕtveho tela do Slovenskej republiky zabezpečuje a uhrádza úrad; primerane sa použijú ustanovenia osobitného predpisu.“
Poznámka pod čiarou k odkazu 74 znie:
„§ 20 ods. 1 písm. k) zákona č. 581/2004 Z. z.“
Doterajšie články V až IX sa označujú ako články VI až X.
(Rečníčka sa obrátila na predsedajúceho s otázkou.) A teraz mám prečítať ešte všetky ostatné?

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Áno, no všetky, ktoré ste chybne.

Kavecká, Monika, poslankyňa NR SR
Iba tenton jeden som chybne prečítala.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Tak, tak je to v poriadku. (Nasledujúca veta hovorená súbežne s rečníčkou.) Ak to bol, ak to bol ten...

Kavecká, Monika, poslankyňa NR SR
(Nasledujúca veta hovorená súbežne s predsedajúcim.) Tento v opravenej verzii som predniesla. Tie ostatné som predniesla tak, ako mali byť správne.

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
Áno? Ak to je tak, tak v poriadku.

Kavecká, Monika, poslankyňa NR SR
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

14.1.2021 o 17:43 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:57

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kavecká, teda pre prípad, že by ste sa ešte niekedy v budúcnosti ocitla v podobnej situácii a museli znova čítať ten pozmeňujúci návrh, tak už nie je potrebné čítať odôvodnenie. Zákon o rokovacom poriadku hovorí, že je potrebné prečítať v úplnom znení doslovne pozmeňujúci alebo doplňujúci návrh, ale nie jeho odôvodnenie. Čiže teoreticky poslanci môžu predniesť iba to paragrafové znenie, to teda musia, a, a to odôvodnenie môžu uviesť napríklad vlastnými slovami, ale teda vy ste uviedla ten návrh v tom predchádzajúcom vystúpení, takže vtedy ste si to skrátila v tom paragrafovom znení, teraz ste si to, ste si to predĺžila v tom, v tom odôvodnení.
Čiže ako nevravím, že Dankov rokovací poriadok je úplne najlogickejší, ale, ale, bohužiaľ, tak je to, tak je to napísané, a teda ak sa niečo podobné alebo niekomu z kolegov stane v budúcnosti, že bude musieť znovu čítať paragrafové znenie, tak už potom to odôvodnenie nie je nutné čítať, a teda odôvodnenie nie je nutné čítať vôbec celé.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 17:57 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:58

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja ďakujem aj pánovi poslancovi Dostál... aj pánovi Dostálovi, lebo, samozrejme, nie všetci sme tu dlhšiu dobu a nie všetci vieme, čo máme robiť.
Ja len na margo tých vecí, ktoré prečítala, prečítala Monika Kavecká. My sme, páni, my sme, páni a dámy, my sme poslanci, rokujeme neustále a nepretržite. Tak ako všetci ostatní, aj my sme dostali niektoré veci skutočne veľmi krátko a skutočne nikto z nás nie je komfortný s tým, akým spôsobom idú tieto pozmeňováky do pléna. Je COVID. To tu nebolo za celú tú dobu, čo existuje tento parlament. Nikto nevie, akým spôsobom sa s tým vysporiadať, a riešime veci, ktoré sú potrebné pre to, aby sme ochránili životy ľudí tejto krajiny. Nesmejeme sa z toho, nemáme z toho zábavu.
Ja vás pekne poprosím, naozaj, pre nikoho to nie je ružové, všetci možno vyzeráme ako blázni voči, voči vlastným voličom, ale nerobíme to zo srandy. A ani nás to nenapadne. Čiže, prosím vás, chovajme sa ako poslanci, a nie ako ľudia, ktorí si na tom vytĺkajú nejaké politické nezmysly, lebo toto nie je o politike, toto je proste o životoch. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

14.1.2021 o 17:58 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:00

Marek Krajčí
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, dovoľte aj mne zodpovedať tie niektoré otázky, ktoré ste v rámci rozpravy mi adresovali. Mnohé ste si už zodpovedali aj sami, ale dovoľte aj mne.
Samozrejme, jednou z priorít ministerstva zdravotníctva pri vakcinačnej kampani je to, aby ani jedna dávka sa nemusela likvidovať a s týmto, aj týmto spôsobom je aj nastavený celý vakcinačný program, ktorý momentálne v Slovenskej republike prebieha. Podľa systému výkazníctva, ktorý je, samozrejme, vedený v jednotlivých zariadeniach poskytovateľov zdravotnej starostlivosti, ktorí očkujú, samozrejme, všetko je zaevidované. A títo poskytovatelia podpisujú zmluvy, kde aj oni sú zainteresovaní na tom, že s vakcínami, ktoré dostávajú od štátu ako dar, musia nakladať hospodárne, efektívne a sú za to zodpovední, tak, samozrejme, aj systém výkazníctva, ktorý do dnešného dňa eviduje, že došlo k znehodnoteniu 79 vakcín, pritom v súčasnosti už bude zaočkovaných viac ako 45-tisíc obyvateľov našej krajiny.
Tak ako bolo povedané, tak ide o túto vakcínu, ktorú teraz očkujeme, má relatívne zložitý, zložitú manipuláciu. V podstate ku nám je dovážaná v mrazovom reťazci, kde musí byť zachovaná teplota okolo mínus 70 stupňov a v takomto mrazovom reťazci musí byť aj ďalej skladovaná. Potom, samozrejme, po rozmrazení môže byť v chladovom reťazci päť dní a potom vlastne z takéhoto chladového reťazcu sa vyberajú jednotlivé ampulky alebo vialky. Z jednej ampulky môžte odobrať po nariedení šesť dávok podľa nového, avšak musíte mať k tomu špeciálne ihly a striekačky, ktoré majú veľmi malý mŕtvy priestor. A takáto nariedená ampulka má teda životnosť šesť hodín, ako bolo povedané. Nie je potrebné teda tieto ampulky narieďovať dostatočne dopredu, ani to nie je dobré.
A teda ja čo som aj komunikoval, tak drvivá väčšina vakcinačných centier si ich narieďuje priebežne tak, ako očkuje ľudí, ktorí sú na toto očkovanie pozvaní. Z toho pohľadu by sa zdalo logické, že maximálne by mohlo dôjsť k stratám piatich dávok. Samozrejme, že pokiaľ sa stalo, že niektoré vakcinačné centrum si nariedilo viac týchto ampuliek a zrazu na poslednú chvíľu nedošli nejakí objednaní ľudia, čo si viem predstaviť, že sa môže stať, ale skôr keď sú tí ľudia objednaní, tak vám, viete, môže sa diať v priebehu dňa, že vidíte, že vám vypadávajú nejakí ľudia, takže vy ste si vedomý toho, že neprídu všetci ľudia, takže z tohto pohľadu ja si myslím, že by nemalo dochádzať, a teda nemalo by to byť ani veľká téma, že sa budú likvidovať nejaké dávky.
V každom prípade tak, ako je to nastavené aj momentálne teraz, tak my sme aj vzhľadom na tú naozaj veľmi urgentnú potrebu očkovať práve našich rizikových občanov, teda seniorov nad 65 rokov a teda najmä tých, ktorí sú chronicky chorí, tak od 18. januára, teda od budúceho pondelku, začíname pomocou mobilných očkovacích tímov vakcinovať zariadenia sociálnej starostlivosti spolu aj s ich zamestnancami, a teda, samozrejme, aj klientov.
Ako viete, zamestnanci už sú teraz na základe objednávkového formulára, ktorý máme na korona.gov.sk, objednávaní a očkovaní v jednotlivých vakcinačných centrách. A teda by som chcel povedať, že popri osobách aktuálne očkovaných podľa vyhlášky, ktorú, za ktorú budete teda hlasovať a ktorá je predmetom tohto, tohto zákona, sa v očkovacích centrách budú môcť očkovať aj osoby, ktoré vykonávajú činnosti nevyhnutné pre riadny chod štátu na centrálnej a samosprávnej úrovni, v oblasti verejných služieb, v bezpečnosti zdravia, hospodárstva, ktoré nie sú bezprostredne nahraditeľné iným spôsobom, u subjektov, ktoré určí vrátane ich priority ministerstvo vnútra. Ide teda o náhradníkov. Teda očkovacie centrum môže týchto náhradníkov zaradiť do denného plánu očkovania len v prípade, ak sa v priebehu dňa na očkovanie nedostavia všetky osoby zapísané v zozname očkovaných na daný deň, ktorý očkovaciemu centru bude doručený. Očkovacie centrum môže doplniť náhradníkov len v takom počte, v akom sa nedostavili na očkovanie osoby zaradené v zozname.
Teda každé to očkovacie centrum bude mať jeden paralelný zoznam, tam bude kontaktná osoba, ktorá pozve do očkovacieho centra týchto náhradníkov podľa toho, ako sa bude vyvíjať to očkovanie v ten-ktorý deň. Ten predpoklad je, žiaľ, že zhruba 10 % ľudí z nejakých dôvodov, ktorí sa prihlásili, sa nemusia dostaviť.
V každom prípade vy veľmi dobre viete, že jednotlivé očkovacie centrá sú v nemocniciach, a teda v rámci tohto programu ešte, samozrejme, bude, keby náhodou sa stalo, že by nejaké dávky predsa len mohli zostať a zvýšiť, tak, samozrejme, bude prioritou, aby boli zaočkovaní práve pacienti. Teda to sú v podstate chronicky chorí ľudia.
Veľmi dobre vieme, že v tejto pandemickej situácii sa v našich nemocniciach naozaj vyskytujú len ľudia so závažnými ochoreniami, ktorí potrebovali viac-menej neodkladnú zdravotnú starostlivosť, takže naozaj nie je ani najmenší dôvod, aby čo i len jedna dávka musela byť vyhodená, pretože každá nemocnica má, samozrejme, takýchto pacientov obrovské množstvo.
Takže naozaj toto nie je žiadna téma, a pokiaľ ten manažment toho očkovacieho centra čo i len trošku má záujem, aby neboli znehodnotené tie očkovacie dávky, tak sa vie zariadiť tak, aby znehodnotené neboli. A ministerstvo zdravotníctva pripravilo kompletný manuál alebo spôsob, akým spôsobom sa bude očkovať tak, aby nedochádzalo k predbiehaniu, a teda aby bol v tejto krajine poriadok.
A to je vlastne aj dôvod toho zákona, ktorý teraz predkladáme, aby, aby tu naozaj bol určitý rešpekt pred týmto poradím a aby ľudia vedeli, že sa dostanú na rad v tom čase, v ktorom budú mať určené.
Čo sa týka zadováženia vakcíny nejakým iným, tretím subjektom, a teda by ten subjekt mohol zvýšiť kapacitu očkovania na území Slovenska, tak to je veľmi zaujímavá idea. Možno čiste teoreticky je možná, ale ja by som chcel z tohto miesta upozorniť, že, samozrejme, toto by malo byť predmetom po prvé koaličnej dohody, že takéto niečo chceme umožniť. Má to svoje, samozrejme, riziká, ale ja ako minister zdravotníctva budem chcieť vidieť tú zmluvu a takisto celú dodávku tých vakcín, ktoré prídu na Slovensko. Pretože veľmi dobre viete, že už aj teraz som zachytil, je to, je to, samozrejme, nemám to nejakým spôsobom overené, ale že vzhľadom na to, že päť dávok, šesť dávok, niektoré tie vakcinačné centrá dostali inštrukcie, aby si nakúpili ihly, striekačky, tak nakúpili si na základe verejného obstarávania, samozrejme, najvýhodnejšie, čo boli na trhu, najlacnejšie, ktoré boli zadefinované tak, ako majú byť, no a majú väčší mŕtvy priestor. Takže ony teraz sú, samozrejme, v situácii, keby, pokiaľ nemajú ten typ striekačiek, tak ony stále sú v situácii, že ony budú vedieť očkovať nejaký čas iba päť dávok z tej fľaštičky. A toto by sa tiež mohlo stať predmetom, by som povedal, nekalých praktík a predávanie vakcín a tak ďalej a tomuto určite chcem zabrániť. A tým pádom, pokiaľ k takémuto niečomu by malo prísť, tak muselo by to byť naozaj po dohode aj koaličných partnerov a, samozrejme, my by sme museli tú dodávku reálne vidieť. Ministerstvo by muselo schváliť typ vakcíny, musela by to byť vakcína, ktorá je schválená EMOU na území Európskej únie.
A ja poviem, ako je. Európa má v tomto relatívne dobrý poriadok. Tých vakcín tu je toľko, koľko je, a sú distribuované spravodlivo. Veľmi ťažko si viem predstaviť, že, že niekto by z tých vakcín, ktoré sú registrované Európskou liekovou agentúrou, by mal ešte nejaké iné množstvo. Takže nápad sa to zdá byť dobrý, ale myslím si, že tá realizácia podľa mňa vôbec nemusí byť jednoduchá a určite, určite, pokiaľ by k niečomu takému malo prísť, tak museli by sme byť naozaj presvedčení, že tie vakcíny, ktoré tu sú, sú kvalitné, je to čestný obchod, biznis, a teda naozaj pomôžu zaočkovať viac, väčšie percento populácie.
Ja som, myslím, že tým pádom asi odpovedal na tie, na tie otázky, ktoré som dostal. Verím, že som rozptýlil vaše pochybnosti, že ten systém je nastavený spôsobom, ktorý by vzbudzoval nejaké podozrenia, že by dochádzalo k likvidácii vzácnej vakcíny, ktorú tu máme. Naozaj tie dodávky nielen do našej krajiny, ale aj do všetkých okolitých európskych krajinách sú, sú, sú centrálne spravodlivo distribuované z úrovne teda toho verejného obstarávania, ktoré realizovala Európska komisia. Každá krajina dostáva svoj podiel, ktorý je spravodlivý v tých intervaloch približne ako všetky ostatné krajiny, možno len s výnimkou Nemecka, pretože Nemecko má firmu BioNTech, je to jeho firma a oni podľa všetkého majú naskladnený svoj podiel vakcín už oveľa skôr, ako mali ostatné krajiny. Takže z tohto pohľadu tá, naozaj tá, aj tá štartovacia pozícia bola férová a viac-menej tá vakcinácia v Európe sa rozbehla toho 26. decembra. Som rád, že Slovensko nezaostáva, že v tom rebríčku, pokiaľ budeme vykazovať tie počty zaočkovaných presne, tak sa budeme pohybovať podľa mňa v tej hornej, hornej polovici. Aj to tak v súčasnosti teraz je na základe počtu zaočkovaných našich občanov.
Ako iste viete, keďže tá vakcína má relatívne zložitú logistiku, tak bude sa minimálne tento typ vakcíny vakcinovať v nemocniciach. Malo by byť v každom okrese jedno vakcinačné centrum. Momentálne ich už máme okolo šesťdesiat, každým dňom vlastne pribúdajú ďalšie a postupne po pilotnej fáze sa z týchto nemocníc stávajú vakcinačné centrá, do ktorých sa dá objednávať formou toho objednávkového systému. A tam aj v tom objednávkovom systéme sú vždycky otvorené kategórie osôb, ktoré sa v tejto fáze očkovacej kampane očkujú. A toto bude vlastne zverejňované aj vo vyhláškach tak, aby v tom bol úplný poriadok. Keď dojde k ďalšej kategórie, tá vyhláška sa bude musieť zmeniť a sa vždy otvorí ďalšia kategória osôb, aby to bolo úplne jasné každému, aby to bolo spravodlivé.
Takže ďakujem veľmi pekne, zatiaľ. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

14.1.2021 o 18:00 hod.

MUDr.

Marek Krajčí

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video