24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

24.2.2021 o 18:16 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:00

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán podpredseda, ďakujem za slovo.
Pani poslankyňa Kavecká, menej je niekedy viac. Ja viem, že ste to mysleli dobre, ale čo má odmeňovanie zdravotníkov z roku 2011, čo keď ste hovorili, spoločné so súčasným predlžovaním núdzového stavu? Spomenuli ste rok 2015, hovorili ste doslovne, písal sa rok 2011 a v roku 2001, však to nedávalo ani zmysel. Ako ja viem, že ste mysleli dobre, ale bolo to 30 minút, 30 minút, slušne povedané, z úplne zlých vecí a nič k tomu predĺženiu núdzového stavu.
Vy ste, viete, čo povedali? Nikto sa sestier nezastal. A ja sa pýtam, keď váš premiér častuje zdravotníkov, vedeckých odborníkov kadejakými prívlastkami a nepočúva ich, ako ste sa ich vy zastali tu verejne? Nijak. Pani poslankyňa, nijak ste sa ich nezastali, keď váš premiér nadáva vedeckým pracovníkom a odborníkom. Nijak. Ja sa spýtam, ako ste sa zastali svojich kolegov, keď váš minister odvolal profesora Sabola a všetci jeho podriadení alebo väčšina jeho podriadených proti tomu protestovali? No nijak ste sa ho tu nezastali, pani poslankyňa, tak mi nehovorte, že vy sa zastávate zdravotníkov, lebo mi je z toho do plaču. Lebo viete, čo je príčinou tohto stavu alebo kolapsu? Amaterizmus nielen vlády, ale aj vás, že toto dovolíte, lebo je tu ministerka a budem rád, keď tento osvedčený spôsob kajúcnika sa po tomto volebnom období uplatní, a som zvedavý, čo budete hovoriť potom. Veď kým bolo plošné testovanie, tak sme mali cez 200 mŕtvych a po celoplošnom testovaní, po tých atómových bombách máme cez 6-tisíc mŕtvych. Tento pokus nebol nikde na svete. Ako ste sa zastali tých zdravotníkov, aby sa toto nerobilo, keď sami zdravotníci hovorili, že to nie je správne?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:00 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:02

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Monika, za tvoje vystúpenie. Pandémia sa môže úplne ukončiť iba v globálnom meradle. V súčasnej dramatickej situácii som za predĺženie núdzového stavu. Mnohí sa oháňajú, že predĺžením núdzového stavu sú ohrozené ľudské práva. Vírus COVID-19 a vírusy s rôznymi mutáciami majú ľudské práva na háku. Sloboda bez zodpovednosti vedie k anarchii.
Monika, spomenula si samosprávu a jej súčinnosť so štátom. Moja vďaka patrí starostom a primátorom, ktorí sú súčinní a pomáhajú aj napriek všetkým ťažkostiam, ktoré testovanie obyvateľov prináša. Rovnako moja vďaka patrí ZMOS-u, Únii miest Slovenska aj župnej SK8 za riešenia, ktoré prinášajú, aby v tejto náročnej situácii pomohli. Mnohí si kladieme otázky, testovať, netestovať, máme však iné riešenia? Tiež sme v našej obci rozniesli FFP respirátory našim občanom 62 plus a mnohé samosprávy robia tieto služby svojim obyvateľom.
V zmysle § 10 písm. e) zákona 387/2002 Z. z. o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu obec plní úlohy ustanovené vládou v rozsahu určenom vládou a ústredným krízovým štábom. V prípade, že obec odmietne súčinnosť, hrozia jej sankcie. Samozrejme, štát jej musí na prenesený výkon štátnej správy poskytnúť financie. Čiže zvládnuť pandémiu dokáže štát v súčinnosti so samosprávami. Rovnako je na občanoch, keď budú dodržiavať opatrenia, zvíťazíme. Naše zodpovedné konanie pomôže našim lekárom a zdravotným sestrám, ktorí obetujú pre nás najcennejšie, čo majú, svoje životy. Patrí im moje obrovské ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:02 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:04

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Kavecká, chcel by som sa vás opýtať, keď ste už spomínali tú pľúcnu ventiláciu, koľko z desiatich ľudí na pľúcnej ventilácii odíde domov po svojich a nie v plechovom vozíku. Nebol začiatok tejto tzv. pandémie charakteristický tým, že sa len konzultovalo cez telefón s lekármi? Odporúčaná liečba – paralen, ibuprofen a teplý čaj. A ľudia naozaj sa začali liečiť, až keď už bolo neskoro, keď stav bol už taký, že museli ísť do nemocnice, už nevládali nič, žiadna liečba, ani antibiotiká. Prečo máme obrovský sklz pri experimentálnej liečbe, napríklad ivermektínom? Prečo už nie je v každej lekárni a v dostupnom množstve? Čo za babrák je to, za to je zodpovedný? Alebo je to finančný záujem a pretláčanie nejakých iných liekov, ktoré sú neúčinné? Zvlášť, keď sa budú dávať v neskorej fáze ochorenia? V Južnej Amerike v meste La Paz každý občan dostal trojkombináciu liekov včítane ivermektínu. Ani neboli chorí, dostali to preventívne s ponaučením. Dokonca v Indii sa rozdáva zadarmo trojkombinácia i štvorkombinácia liekov.
Hovorili ste o nevinných. Tak ja vám poviem, pani Kavecká, ja som nevinne ochorel pár dní po slávnom zasadaní covidového parlamentu s maliarskymi fóliami za tri eurá. A zlé jazyky tvrdia a vrabce čvirikajú, že tých nakazených poslancov bolo viac ako päť. Ľudia si pokútne zháňajú experimentálne liečivá. Ja keď som mal prvé príznaky, pri druhom kýchnutí som si strčil antigénovú paličku do nosa a nasadil antivirotiká a antibiotiká s trombexom okamžite. Po štyroch dňoch bola choroba preč.
Ďakujem za slovo. Tak sa lieči toti... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:04 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani kolegyňa Kavecká, tak ako už tuná povedal kolega Suja, určite ste týmto svojím prejavom chceli pôsobiť naozaj dobre, aj možno ste to naozaj mysleli dobre, ale táto vaša tridsaťminútová esej, ktorá by mohla mať názov "Nedocenená zdravotná sestra a jej kamarátky", sa úplne vymyká tomu, o čom ste mala rozprávať. Mala ste rozprávať o dôvodoch a nutnosti predlžovania núdzového stavu. Ale k tejto téme ste naozaj nepovedali zhola nič. Boli tu spomenuté mnohé vaše životné príbehy, mnohé vaše životné situácie, ktoré ste ako prezidentka Odborovej organizácie pôrodných sestier a asistentiek zažila a prežila, ale ja naozaj neviem z tohto vášho monológu, ktorý mi naozaj nedal nič, urobiť nejaký záver, nejakú, nejakú skutočnosť, prečo by som mal podporiť predlžovanie tohto nezmyselného núdzového stavu. Jednoducho moja mamička je 43 rokov zdravotná sestra, ja naozaj poznám dopodrobna všetky problémy, s ktorými sa počas celého svojho produktívneho života borila a s ktorými musí zápasiť až doteraz. Ale jednoducho vy ste tu naozaj nepovedali nič, kvôli čomu musíme predlžovať núdzový stav.
Spravme to jednoducho. Dajme núdzový stav iba na sektor a segment zdravotníctva. Ostatné segmenty spoločnosti z toho vylúčme. Otvorme školy, prosím vás pekne. Dajme slobodu podnikania, tak ako to bolo ešte donedávna. Ale budete tu riešiť to, že spoločnosť nefunguje a týmto predlžovaním núdzového stavu idete chrániť životy, ale jednoducho tieto životy nechránite, tieto životy ničíte už viac ako pol roka. Bez nápadu, bez myšlienky a takto funguje celá vláda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:06 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:08

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci, kolegyne, kolegovia.
Pani kolegyňa, poslankyňa Kavecká, ja som sa snažil, snažil som sa fakt úprimne počúvať ten váš tridsaťminútový príhovor v rámci núdzového stavu, lebo som si musel fakt prečítať ešte v návrhu programu, že o akom bode sa rozprávame. Myslím si, že kolegovia to tiež zhodnotili veľmi dobre obsahovo, to, čo ste nám chceli povedať, bol to taký možnože prierez nejakou minulosťou, ako ste to vy vnímali z tej pozície, ktorú ste v minulosti zastávali. Ja úplne chápem a ja to vidím aj na tých pohľadoch v koalícii, v opozícii, že ak my diametrálne rozdielne vnímame túto situáciu, ja považujem vás, vy ste zdravotná sestra, a preto by som od vás troška očakával úplne iný postoj.
Viete, rétorika vládnej koalície teraz v takom stave, v akom sa nachádzame, v duchu, že za to, kde sa nachádza teraz stav na Slovensku, z hľadiska úmrtnosti sme najhorší, z hľadiska hospitalizácií sme najhorší, na svete podotýkam, môžu predchádzajúce vlády. Ako myslím si, že toto je úplný nezmysel, lebo v prvom rade plnú zodpovednosť za toto nesie terajšia vláda. My sme úplne podcenili, a práve vy ako zdravotná sestra by ste to mali vedieť, ambulantnú liečbu. Už to tu bolo viackrát spomenuté. V iných krajinách ako, a spomeniem ešte tú Indiu, má trikrát nižšiu úmrtnosť na počet obyvateľov ako Slovensko. Pri testovaní v Indii dostane pozitívny pacient, dostane balíček, kde má proste vitamíny, vitamín D, zinok, dezinfekciu, dostane tam ivermektín a ďalšie veci s tým spojené. Ten človek ide s balíčkom domov, začne sa liečiť.
Od nás na Slovensku pozitívne testovaný dostane jeden certifikát, jeden papier, že je pozitívny, ide domov a doma čaká, čo bude. A potom to aj tak dopadá, že sú tie nemocnice pl... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:08 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Peter Dobeš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Vážená pani kolegyňa, ja ti chcem tiež poďakovať za také zhrnutie, povedala si to nielen ako zdravotníčka, ako poslankyňa Národnej rady, ako starostka, ale aj ako matka, manželka, tá, ktorú z tej práce, ktorú si tu popisovala, doma často čakali, vtedy, keď si bola zoči-voči smrti, voči ľuďom, keď si vypisovala veci potrebné, ktoré tieto stavy vyžadovali. Nie je to práca jednoduchá, patrí za to všetkým veľká vďaka aj tým, ktorí sa v súčasnosti tomuto venujú. Ďakovaniu nikdy nie je dosť, takže dovoľte aj týmto spôsobom si spomenúť na všetkých, ktorí sa boria s touto situáciou.
Čo to znamená, vidíme okolo seba. Vidíme, čo je v Českej republike, čo je u nás, v iných krajinách, sú to veci, ak rozumiete aj interaktívne, čo to znamená, jedno na druhé nadväzuje, jednoducho, ak sa tie opatrenia neprijmú, tak sa nezbavíme tak skoro tohto stavu.
Prečo ho máme predĺžiť, ten núdzový stav? Nuž, predovšetkým preto, že chránime zdravie a ochranu života práve aj týmto spôsobom.
Čo mi je najviac ľúto, že sa dostáva čoraz viac ľuďom falošná nádej a je to veľmi zlý stav, pretože človek sa chytá už kadečoho, keď je to najhoršie. A ja si myslím, že každý máme dočinenia so svojimi blízkymi, ktorých sme stratili a nechcem povedať, ktorých eventuálne môžme stratiť, pretože tá situácia je taká, aká je. Každý poznáme zo svojho prostredia túto situáciu, jedni viac, druhí menej a niektorí tomu nechcú stále uveriť alebo uveria tomu až potom, keď sa ich to bezprostredne dotkne stratou svojho blízkeho.
Takže chcem ešte raz ti poďakovať, pani poslankyňa, a prajem, prajem predovšetkým pevné zdravie všetkým, ktorí sa boria s touto situáciou vrátane nás tu v parlamente.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:10 hod.

RNDr.

Peter Dobeš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:12

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Tiež nechcem byť veľmi sentimentálny, ale tiež ti, kolegyňa Monika, veľmi pekne ďakujem za distingvovaný, ale skutočne distingvovaný prejav. Vidieť, že si fundovaná zdravotníčka a vychádzaš naozaj z niekoľkoročnej praxe.
Treba povedať aj to, že spätná väzba od mnohých lekárov a zdravotných sestier je veľmi jasná, vecná a dáva nám jasne najavo, že oni nás prosia bez nejakého politického trička, im je úplne jedno, či sme koalícia alebo opozícia, od mnohých sestier, od mnohých lekárov jednoducho vieme a nás prosia, aby sme skutočne predĺžili ten núdzový stav a to neni je žiadny hoax, to je holý fakt.
Čo mňa ale mrzí, je, že nerešpektovanie opatrení od, tiež by som povedal, napoviem že značnej populácie, ale od časti populácie, ktorá absolútne nemá problém sa navštevovať na rôznych súkromných chatách, grupujú sa tam rôzne rodiny a potom si ešte robia rôzne selfíčka, videá. Toto je populistické, čo mňa najviac vytáča a následne to polarizuje spoločnosť. Čiže tu treba veľmi, by som povedal, skutočne sprísniť a dávať veľmi najavo, že nerešpektovanie od istých ľudí, treba byť naozaj v tomto smere absolútne, ale že absolútne rázny.
Politické body, demisia na ministra zahraničia, teda ministra Krajčího za ministra zdravotníctva, to deň čo deň počujeme od rôznych ľudí, od opozície. Samozrejme, postavte sa na jeho miesto, on to sám povedal, dajte lepší návod! Chcel by som vidieť tých ľudí, ktorí sú omnoho fundovanejší. Náš minister, ale náš minister skutočne nešiel do politiky preto, aby sa tam nabalil a robil si rôzne kšefty, ale preto, aby chránil nás všetkých, a to si treba uvedomiť. Treba chrániť nás všetkých a byť zodpovedný voči jednému, voči rodine, voči okoliu, ale nie naháňať si zbytočné politické body.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:12 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:14

Monika Kavecká
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Zhrniem to veľmi krátko a nebudem sa vyjadrovať k jednotlivým kolegom poslancom, pretože v tejto situácii by to bolo neúctivé z titulu toho, že budem míňať čas na nezmysluplné faktické poznámky typu, ako oni prežívali moje vystúpenie. Ja mám na to právo a takisto ja vás nikdy nekomentujem vo vašich tridsaťminútových prejavoch o ničom. Jediný si pamätám a budem si ho pamätať asi naveky a ten zanechal vo mne zážitok, keď ste, pán poslanec Mazurek, nepovedali nič a to bol asi váš najlepší prejav. Ale nechcem na vás útočiť a nikdy som to nerobila a nikdy nedehonestujem ostatných kolegov, pretože máme mandát a napĺňame ho. To, akou formou, máme na to úplné právo.
Chcela som poukázať na to, že povedali ste krásnu vetu, pán poslanec Suja, že, alebo to bol pán poslanec Kočiš, lebo to bolo to isté všetko cez kopírku. Neviete, prečo je núdzový stav. Nie neviete, vy nechcete vedieť. Vy nepočúvate, vy nepočúvate argumenty, nechcete diskutovať, vy chcete len kritizovať, komentovať a prinášať chaos a nepokoj do tejto spoločnosti. Nemáte riešenia a svoju vlastnú frustráciu si vybíjate tým, že plodíte ďalšie také nenávistné prejavy, útoky. Skutočne to v tejto dobe nepomáha. Skutočne som mnohokrát vyzývala takisto aj svojich kolegov, pri pandémii sa rozprávajme vecne aj s citom. Lebo ten cit je tam veľmi dôležitý. A takisto sa rozprávajme apoliticky, pretože skutočne či tu bude vláda modrá, zelená a príde takáto krízová situácia, tak to nebude o politike, ale to bude o ľuďoch a, bohužiaľ, dneska ste mi len potvrdili možno svoju odvrátenú tvár. Je mi to ľúto, veľmi ľúto, ako sa ku tomu staviate.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:14 hod.

Mgr. MHA, MPH

Monika Kavecká

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:16

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ctená snemovňa, vážené panie poslankyne, páni poslanci, prerokúvame bod, ktorý by mal byť veľmi dôležitý. Po tom, ako sme ako snemovňa sa dožadovali toho, aby o núdzovom stave sa rozhodovalo aj v Národnej rade Slovenskej republiky, pretože je to naozaj vážna vec, tak ste prišli so zákonom, ktorý ste novelizovali a v podstate ste Národnú radu postavili do úlohy štatistov. Pamätáte si, keď ste schvaľovali novelu ústavného zákona o bezpečnosti štátu, kedy sme my navrhovali aj pozmeňujúce návrhy o tom, že aby o tom, či ten núdzový stav sa bude predlžovať alebo nebude, rokovala Národná rada ešte predtým. Vy ste povedali, že nie, pretože máte svoju ústavnú väčšinu, a v podstate ste postavili Národnú radu len pro forma do pozície, však nehovorte nič, môžete o tom rokovať, ale my si to aj tak schválime.
Prečo to hovorím na úvod? Hovorím to preto, lebo ak by to bolo také vážne a veľmi dôležité pre vás, hovorím teraz o vládnej koalícii, hovorím o vláde, tak by sme tu mali nastúpených ministrov, vážené dámy a páni, ministrov, ktorí sú priamo zodpovední za tie veci, ktoré musia práve v tejto ťažkej dobe COVID pandémie vysvetľovať. Vtedy by sme naozaj uverili, že ide o vážnu vec a že to naozaj potrebujete, že sem príde minister zdravotníctva, že sem príde minister vnútra, ktorý riadi krízový štáb a tak ďalej. A očakával by som aj vystúpenie práve za vládne OĽANO, ktoré má svojho premiéra, ale aj ministra zdravotníctva, že bude vysvetľovať práve kroky svojich nominantov. Predsedu vlády pána Matoviča, že či naozaj dostatočne alebo nedostatočne rieši túto situáciu, a ministra zdravotníctva a vysvetľovať, prečo minister zdravotníctva bol prehlasovaný na vláde, keď presadzoval tvrdý lockdown. To by sme očakávali, aby ste robili a aby tu boli ministri.
My si rovnako vážime všetkých, ktorí sú dnes v prvej línii, a som presvedčený, že tak ako sme tu všetci aj tí, ktorí nie sú tu, vyjadrujeme veľkú vďaku všetkým, ktorí sú v nasadení. A to nemusíme tu opakovať. Ide nám len o to, aby sme sa bavili vecne, že či tieto opatrenia a to, čo v súčasnosti robíte, je účinné alebo nie je účinné. Preto sme tu a preto chceme o tom hovoriť napriek tomu, že si myslíme, že vláda tomu nedáva takú vážnosť ako navonok deklaruje, nedáva tomu vážnosť, ako deklarujú aj koaliční poslanci, čo bolo koniec koncov vidieť aj na vystúpení pani Kaveckej, pretože práve od nej som očakával, aby ona hovorila predovšetkým o svojom ministrovi zdravotníctva, čo mohol alebo čo neurobil, alebo prečo to neurobil.
Dámy a páni, ja som si pozorne vypočul vystúpenie aj pána Dostála, ktorý aj pri prvom predlžovaní mal svoje vystúpenie, ale rovnako aj pri novele zákona. A oceňujem, že bol kritický, pretože my sme boli rovnako kritickí, ale som prekvapený, že kolegovi Dostálovi to, čo je teraz predložené, že postačuje. Nehnevajte sa, dámy a páni, ak hovoríme o predĺžení núdzového stavu, tak nemôže byť 95 % tohoto materiálu pretkaný iba zdôvodnením právnym, ale má tam byť predovšetkým vysvetlené, že prečo sa ide predlžovať núdzový stav, aké opatrenia boli prijaté počas toho núdzového stavu, ktorý už je, aké opatrenia boli vyhodnotené a s akou vážnosťou dopadov na ďalšie riešenie od núdzového stavu, ktorý je tu už od 1. októbra. A nie to, čo sa konštatuje v tomto materiáli, že v podstate za to posledné obdobie, čo bol predĺžený núdzový stav, 40 dní, nie je možné ešte vyhodnotiť niektoré veci.
Dámy a páni, veď vy ste tu vyhlásili núdzový stav už od 1. októbra a za toto obdobie by malo byť tu množstvo, množstvo dát, podľa ktorých by sa mali prijímať opatrenia. A nie, aby sa tu chaoticky riadila táto pandémia, riešenie tejto pandémie, aby tu bola zaťažovaná chaoticky samospráva, ktorá do poslednej chvíle nevie, čo chce, aby tu boli zaťažovaní rodičia, ktorí čakajú, či sa školy otvoria alebo sa neotvoria, do poslednej chvíle, ešte v nedeľu, ale už v pondelok by to malo byť otvorené. A takto by som mohol pokračovať ďalej, dámy a páni z koalície. A sú to predovšetkým vaši poslanci, ktorí majú s tým problém. To nie sme my, ktorí len to kritizujeme, sú to vaši poslanci, ktorí sú tu neni, ale aj ktorí sú tu. Preto tie slová, ktoré adresujete len opozícii, by ste mali adresovať aj svojim kolegom, ale to nič nepomôže ani ľuďom vonku. Preto náš pohľad na celú túto vec je naozaj, vážne kritický a nemôžem jednoducho súhlasiť s tým, že tento materiál je dostatočný.
Kde tam máte napísané, prosím, a vyhodnotené nejaké opatrenia, ktoré sa osvedčili a prečo sa osvedčili, a aké opatrenia sa budú navrhovať v ďalšom predlžovaní núdzového stavu? Prosím vás, ukážte mi to. Azda jediná, záverečná časť ministerstva zdravotníctva a k tomu sa dostanem zvlášť a budem to citovať, ale povedzte mi, kde to je? Odpočet opatrení, aby bol naozaj taký, ktorý nás presvedčí, že to, čo sa tu prijalo a že ten núdzový stav, ktorý tu bol, že jednoducho naozaj priniesol svoje ovocie. A povedať otvorene, že to opatrenie bolo priamo súvislé s vyhlásením núdzového stavu a nie tak, ako pani kolegyňa Cigániková hovorila ako predsedníčka výboru pre zdravotníctvo, že to súvisí s núdzovým stavom. Ale prepáčte, ale samotný zákon o verejnom zdravotníctve umožňuje mnoho vecí, na ktoré nepotrebujete núdzový stav a môžete ich prijímať bez akýchkoľvek problémov, bez toho, aby ste obmedzovali ľudské práva. Ale k tomu sa dostanem, aby to nebolo v tej pozícii, že kritizujeme obmedzovanie ľudských práv preto, lebo jednoducho ľudia si môžu robiť, čo chcú, a mali by kašlať na to, že niekto je tu chorý. Nie kvôli tomu, ale obmedzovanie ľudských práv práve preto, lebo chaotické riadenie tejto pandémie ľudí jednoducho tak nahnevalo, že oni si ani nemôžu uplatniť to ľudské právo, ktoré im umožňuje ústava, zhromaždiť sa a vyjadriť nesúhlas, a to sa jednoducho stalo.
A priamym svedkom toho, že sa to stalo, je pán minister Krajčí. Veď si len spomeňte, čo povedal na svojej tlačovke. To som očakával od pani Kaveckej, aby vysvetlila, keď hovoril o tom, že vláda prijala také opatrenia, aké prijala, lebo sa bála protestov a štrajkov alebo ešte neviem čoho. Veď to priamo povedal! Toto sú vážne vyjadrenia a čo si z toho majú zobrať občania? Povedzte! Tí, ktorí očakávajú, že autorita, ako je vláda, ktorá by mala v tejto ťažkej situácii, ktorú, uznávam, že nie je predvídateľná, je veľmi ťažko predvídateľná, ale mala by nejakým spôsobom dávať nejakú nádej a že to, čo robíme, má zmysel a že k niečomu sa dopracujeme. A to je ďalší problém, ktorý tu v tomto predlžovaní núdzového stavu nevidím. Pretože tu nie je naznačené, že aké opatrenia ideme prijať počas tohoto núdzového stavu a čo by mali priniesť.
Áno, logicky mi hneď môžete odpovedať, áno, majú priniesť to, že sa znížia počty nakazených a tak ďalej. Ale to nám predsa asi veľmi nepomôže. My chceme, aby to bolo nejaké trvalé opatrenie, ktoré zafunguje a hlavne možnože tak zafunguje, že budeme vedieť znížiť počty tie nakazených a počty úmrtí na minimum, primerane, tak ako sme schopní to zvládnuť. A nie tak, že sme sa z jedného veľmi dobrého rankingu, to znamená postavenia, kde sme boli premiantami na svete na začiatku tejto pandémie, dostali do druhého extrému, ale teraz v tom negatívnom slova zmysle, a to je to, že sme na čele počtu úmrtnosti na milión obyvateľov. Sme tuším niekde s číslom 17,8. Za nami je Portugalsko 14 a potom Česko 12. A teraz toto všetko sa deje počas núdzového stavu. Tak ako teda tí ľudia si to vysvetlia, keď povedia, dobre, tak je tu núdzový stav, ale tu stále narastá počet úmrtí, stále narastá počet hospitalizovaných, tak ako ten núdzový stav pomáha a ja pritom prichádzam o zamestnanie, nie som schopný splácať, nemôžem ani ísť povedať, že už ma to hnevá a jednoducho že táto vláda, už jej mám dosť, pretože vyhlásime núdzový stav a zastavíme všetky takéto možné prejavy. Presnejšie, zastavíte vy, pretože niekedy ten, to množné číslo používame nie celkom správne, ale...
V každom prípade, pán Dostál, ja si nemyslím, že to bolo dobre pripravené, a poviem vám aj prečo. Lebo tak ako bol predložený materiál do Národnej rady a takto keby bol schválený, že uznesenie, ktoré hovorí o tom, že ideme schváliť predĺženie ústavného, predĺženie núdzového stavu, ktorý bol vyhlásený 18. februára, takto keby sme schválili uznesenie, ktoré ste predložili, tak by bolo zmätočné, pretože veľmi dobre viete, že predĺženie núdzového stavu bolo vládou schválené 5. februára, nie osemnásteho. Ale všimol som si, že už pani Kavecká to opravila, lebo som upozornil aj organizačné na to, ale pani ministerka ani na to neprišla. Pán spravodajca ani na to neprišiel. Iba popritom, čo porozprával, že aké je to perfektné a že fajn, výborne, už je to lepšie zdôvodnené, ale toto by bolo zmätočné. A my sme neboli zasa tí, ktorí sme sa chceli tváriť, že jednoducho nech sa to schváli a že bude to zmätočné. Čiže toto je krásny príklad toho, akým spôsobom ste pristupovali a pristupujete nielen k riešeniu pandémie, ale aj k núdzovému stavu.
A poďme ďalej. Ja som počul pani ministerku pozorne pri vystúpení a ona argumentovala tým, že vôbec – na záver, keď to hovorila; pani ministerka, ja som vás počúval – neplatí to, že núdzový stav bude dovtedy, kým preočkovanosť na Slovensku nebude 60 až 80 %. Dámy a páni, ja by som veľmi rád veril tomu, čo hovorí pani ministerka, veľmi rád, ale prečo to sem dávajú? No, dávajú to preto, aby sa o to mohli oprieť. Ináč to nemá zmysel. Alebo tam mali vyslovene napísať, ale toto nie je kritérium, na základe ktorého bude núdzový stav vyhlásený. To tam nie je napísané. A každý, kto si otvorí tento dokument, nielen my, ale aj občania Slovenskej republiky, tak si môže povedať, tak ja som za dobrovoľné očkovanie, to sme všetci, aspoň dúfam teda, ja som za dobrovoľné očkovanie, a dnes na Slovensku za dobrovoľné očkovanie, pokiaľ viem, je asi 40 – 45 % ľudí. To znamená, že my sa nedostaneme na toto číslo za nejaký krátky čas a berúc do úvahy, akým spôsobom sa zabezpečujú očkovacie, akým spôsobom sa zabezpečuje očkovacia látka, že sa tu populisticky príde s nejakým Sputnikom, keď už pán premiér Matovič nevie, čo urobiť, tak prisľúbi 2 milióny očkovacích vakcín od Rusov, čo vôbec nie je pravda. Ale 60 až 80 % tu je napísané, čo znamená, že núdzový stav vyzerá, že tu bude až do konca pôsobenia tejto vlády.
Toto je to svetielko na konci tunela, čo ponúkate núdzovým stavom pre ľudí na Slovensku? A tým teraz nechcem spochybňovať, že je potrebné čosi robiť. Ale je potrebné núdzový stav vyhlasovať na tieto veci, keď tu ani neuvediete žiadne opatrenie, ktoré je v príčinnej súvislosti s vyhlásením núdzového stavu? Keby som toto mal – aj vy všetci – vypočítané, toto opatrenie súvisí s núdzovým stavom, toto opatrenie nesúvisí, toto súvisí a tak ďalej. Zdravotnícke, ktoré hovorila pani Cigániková, tak tie sa dajú riešiť aj iným spôsobom.
Kedy sa situácia zhoršila, dámy a páni? Všetci dobre vieme, že pán premiér Matovič prišiel bombasticky z Bruselu, kde pani Merkelovú informoval o tom, že ide urobiť atómovú zbraň, to znamená plošné testovanie, a že týmto zachráni celé Slovensko.
Dámy a páni, ako to dopadlo? Dopadlo to tak a teraz je to aj otázka pre odborníkov, aby to vyhodnotili, ja by som to veľmi rád chcel vidieť. Ale opak sa stal pravdou. Po plošnom testovaní sme sa dostali na najhoršie čísla nielen historicky v rámci Slovenska, ale sme prví na celom svete.
A teraz, keď si to zoberiete, že takýmto spôsobom pristupujete k predĺženiu núdzového stavu, ktorý v podstate nepomohol nijakým spôsobom, tak ľudia to nevedia pochopiť. A nechápu ani to, že prečo mali by byť hnaní neustále na plošné testovanie, ktoré ste vy svojím spôsobom zachovali, len ste ho premenovali. Najskôr to bolo plošné testovanie, ako ho nazval pán minister, teda pán predseda Matovič. Potom, keď ste videli, že to je naozaj niečo zlé, že ľudia sú nahnevaní, lebo ste ich vlastne donútili ísť na plošné testovanie, lebo keď nebol otestovaný, tak nemohol ísť do roboty, nemohol robiť mnohé veci, čiže dobrovoľne nasilu, čiže na hrane ústavy, tak potom ste to premenovali na skríning. Ale koaličné vlády sa len, koaličné strany sa len predbiehali o tom, že my sme boli proti plošnému testovaniu aj sme proti plošnému testovaniu. Tak ako pani Letanovská, vaša pani poslankyňa z poslaneckého klubu ZA ĽUDÍ, jednoducho povedala, že plošné testovanie nič neprinieslo. A vy to ignorujete a ešte ste to plošné testovanie dali aj do tzv. COVID automatu. Ale to je takisto plošné testovanie.
A teraz sa pýtam a, pani ministerka, to by som chcel, keby ste mi naozaj odpovedali, vy ste dodali potom ten doplňujúci materiál, ktorý prišiel ráno. O tom si môžeme myslieť svoje. Asi prišiel preto, lebo Ondrej Dostál bol nespokojný a chcel, aby tam bolo toho viacej. To je moje vysvetlenie, za čo som mu vďačný z tohto pohľadu, lebo je principiálny. Ale viete, čítal som to podrobne a jedna vec ma tam teda naozaj zaujala. To je, viete, prečo núdzový stav je potrebné, aby sme mali? Aj. Lebo "skončením núdzového stavu by nebolo možné centralizovane zabezpečiť distribúciu testov pre aj pre", tam je to formulované tak, že urobili preklep, ale dobre, "pre aj pre neverejných poskytovateľov". Priamo citujem z tohto. (Rečník ukázal uvedený materiál.)
Dámy a páni, viete, čo to znamená v konečnom dôsledku? Znamená to tak, že je potrebné minúť do poslednej bodky všetky antigénové testy, nech to stojí, čo to stojí. A nie tak, ako ste to robili cez obce a mestá, kde váš poslanec bývalý koalície pán Kollár už to nemohol vydržať a to začal kritizovať. Nie naši starostovia a primátori, ktorých napádal pán Matovič, že to budú bojkotovať a tak ďalej. Tí urobili maximum, čo mohli, ale dostali ste ich do takej pozície, že ste im povedali, že dostanete 5 eur za jedného otestovaného, ale takým spôsobom, že či vám príde toľko alebo toľko, dostanete len 5 eur. To znamená, mnohé samosprávy skončili s testovaním, zrejme to bolo dobre premyslené, len preto, lebo sa im nepokryli ani náklady z tých piatich eur.
Ale viete, čo sa vymyslelo pre súkromných, tých prevádzkovateľov tzv. MOM-iek? No, vymyslelo sa to, že budú mať paušál 30-tisíc mesačne, dámy a páni. K tomu 1 118 eur budú mať začiatočný poplatok na to, aby ho mohli vytvoriť, teda tú MOM-ku aby mohli vytvoriť, a musia garantovať tieto MOM-ky súkromné, že sú schopné urobiť 250 testov za deň. Ale v zmluvách im nedali, že tie peniaze dostanú iba vtedy, keď niekoho otestujú, tam vôbec nič nie je napísané. Čiže ony 30-tisíc dostanú aj vtedy, keď nikoho neotestujú. A to mi, prosím vás, pani ministerka, buď potvrďte, alebo mi to vyvráťte, lebo ja mám takúto informáciu. Buďme naozaj vecní.
A viete, v čom je celá pointa ešte ďalšia? Že ak otestuje táto súkromná MOM-ka ten počet tých ľudí, za každého ďalšieho, ktorý presiahne tento počet, dostanú ďalšie dve eurá, 2,5 eura. Dva a pol eura! A teraz, dámy a páni, si spočítajte. Viete, koľko je tých súkromných MOM-iek na Slovensku? Dodnes je ich 356. 356. Vynásobte si krát 30-tisíc, garanciu, že dostanú zaplatené, ale vlastným starostom, primátorom ste neboli schopní garantovať prekrytie nákladov. No ako sa máme na to potom pozerať, keď to už nevydržal ani váš poslanec Kollár, primátor Hlohovca? Ste im mali férovo povedať minimálne to, dobre, tak máte 5 eur na testovanie, ale v prípade, že vám nepríde toľko ľudí a nepokryjú sa tie režijné náklady, ktoré sú potrebné, dostanete aj to zaplatené. Ba práve naopak, mnohé samosprávy to dodnes nemajú zaplatené. Tak potom prečo tu nebolo napísané, že garantujeme v rámci núdzového stavu, že všetky obce a mestá dostanú vykryté všetky náklady? To ste tu nenapísali. Ale napísali ste, že vám záleží na súkromných, lebo treba minúť testy. Tak ja neviem potom, ako si to máme vysvetliť. Tak prečo ste to tam potom dávali, pani ministerka? Jednoducho toto je pre nás absolútne nedôveryhodné, pretože takýmto spôsobom k tomu pristupovať, to jednoducho nejde.
No a teraz poďme k tomu zdravotníctvu. Ak niečo môžem povedať, že je k núdzovému stavu ako-tak spomenuté, tak je to predovšetkým časť týkajúca sa zdravotníctva. To je úplne na záver, dámy a páni. Toto je materiál, ktorý ste vy schválili o predĺžení núdzového stavu 12. januára (rečník ukázal smerom do pléna uvedený materiál), pamätáte si na to, kde boli tie povestné dve strany, pán kolega Dostál. Áno, je to tu a ja teraz si budem brať práve tú časť zo zdravotníctva do úst a budem vám to citovať s tým, čo je napísané v materiáli, ktorý sme dostali teraz.
Takže, dámy a páni, takto keď sa na to pozriete (rečník podržal v každej ruke po jednom zo spomínaných materiálov) a odporúčam vám to, tak je to s chlpami, s čiarkami úplne rovnaké, čo napísalo ministerstvo zdravotníctva 12. 1. a čo napísalo k tomuto materiálu, ktorý sme dostali 5. februára, teda ktorý sme dostali k 5. februáru, keď bol predĺžený tento núdzový stav. Viete, čo sa jedine zmenilo? Zmenilo sa iba to, že napríklad očkovacie centrá, ktoré uvádzali, že ich je 39, tie tu ostávajú, je ich 39. Napríklad je tu, že určili do šiestich, teda v šiestich nemocniciach určili tie, ktoré budú vyčlenené na, pre pacientov s ochorením COVID-19. Tu už v tomto ani nepovažovali za nutné napísať nejaké číslo. Nás by zaujímalo, prečo iba tých šesť a prečo nie viacej.
Ďalšie číslo, ktoré je tu uvedené, o dve sa to posunulo, že Ministerstvo zdravotníctva Slovenskej republiky určeným príkazom ministra 21, určilo príkazom ministra 21 nových lôžkových subjektov hospodárskej mobilizácie. Tu sa to zmenilo v tomto čísle na 23. To je jediné, čoho sa môžeme ako-tak chytiť, avšak nemáme to zdôvodnené že prečo. Pretože aj táto formulácia, ktorá je za ministerstvo zdravotníctva, je v podstate opísaná úplne rovnako, ako to bolo urobené na začiatku januára, keď ste po prvýkrát predlžovali núdzový stav, a to je jediné, čo môžeme nejakým spôsobom konfrontovať s nejakými číslami.
Avšak tu je potrebné povedať, dámy a páni, že subjektom hospodárskej mobilizácie môže byť nakázané mnoho vecí aj bez toho, aby bol núdzový stav vyhlásený. A prečo by sme mali práve k tomu pristupovať, prečo to tu nie je vysvetlené? A napríklad keď zoberieme aj to, že je potrebné určitým spôsobom za núdzového stavu prikázať niekomu, a predovšetkým zdravotníkom, lebo toto všetko sa týka zdravotníkov, nebudem to hovoriť po vzore vášho predsedu Matoviča o obstarávaní a tak ďalej, keby to bolo za našej vlády, ako by tu on jačal, lebo to je tiež jedna z tých vecí, ktorou cestou my nepôjdeme nikdy. Ale toto je pre nás kľúčové, prečo takéto niečo nebolo jasne vysvetlené, ale napriek tomu presadzujete núdzový stav? Aký to má zmysel, ak nie iba taký, že jednoducho navodzovať atmosféru, že je to úplná katastrofa, hrať tu na city, že sú preťažené zdravotnícke kapacity?
Áno, sú preťažené. Sú preťažené aj preto, že boli zaťažené nezmyselným plošným testovaním. A potom si ich prevzali súkromné MOM-ky a ich vyťažujú ešte ďalej a majú z toho naozaj garantovaný príjem.
Čiže, dámy a páni, z tohto pohľadu hodnotíme celý tento materiál absolútne za neodôvodnený. Je to materiál, ktorý síce je rozšírený o právne výklady, ktoré tu pán Dostál spomenul, aj keď povedal, že ešte by si to vedel predstaviť, že je to lepšie, ale nie je tam nič, čo by súviselo a o čom by sme mali my tu rokovať s vyhlásením núdzového z hľadiska opatrení, ktoré boli prijaté a vyhodnotené, a opatrení, ktoré chystá vláda prijať, aby mohla účinne bojovať proti pandémii. Jedine, čo vnáša vláda Igora Matoviča do spoločnosti, je len rozdeľovanie, neustále napádanie, neustále prehadzovanie zodpovednosti na niekoho iného. Niečo urobí, potom to prehodí, tú zodpovednosť, na niekoho iného. Keď neobstará antigénové testy, tak jednoducho on by ich ani, a keď ich aj obstará, on by ich ani svojmu psovi nedal. A toto všetko počúvajú ľudia a potom ich ešte tlačíte do nezmyselného plošného testovania, ktoré tu pokračuje. Ale nevysvetľujete, tak ako som požiadal aj pani Kaveckú, ale už tu nie je, že prečo pán minister zdravotníctva sa nevzdal teda svojej pozície, keď teda mu neprešiel tvrdý lockdown a si myslel, že je presvedčený, že to je to najlepšie riešenie. Toto by sme očakávali v prvom rade, aby sa dialo.
Dámy a páni, z tohto pohľadu nemôžeme jednoducho súhlasiť s predĺžením núdzového stavu a myslíme si, že je potrebné, aby vláda využila iné možnosti bez toho, aby obmedzovala ľuďom tie práva, ktoré im garantuje. Ale nie z toho pohľadu, že by to chceli využívať len preto, že nemajú čo robiť, ale preto, že aby mohli vyjadriť svoj nesúhlas k tomu, čo sa tu za ostatných jedenásť mesiacov deje. A preto prichádzame s návrhom uznesenia, ktorým je pozmeňujúci a doplňujúci návrh k uzneseniu, ktoré ste pripravili vy. A ešte raz opakujem, pripravili ste ho tak, že keby sme ho takto schválili, tak by bol zmätočný a pravdepodobne by spôsobil mnohé problémy a možno by sme sa tu museli opäť stretnúť, pretože v tom uznesení ste mali uvedené, že núdzový stav bol predĺžený od 18. februára, čo je teda chyba, pretože bol predĺžený podľa uznesenia vlády od 5. februára.
Čiže predkladám pozmeňujúci návrh a doplňujúci návrh poslancov Juraja Blanára, Roberta Fica, Vladimíra Faiča, Borisa Suska a Jozefa Valockého k návrhu uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie (tlač 430).
Návrh uznesenia Národnej rady Slovenskej republiky k návrhu vlády Slovenskej republiky na vyslovenie súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky s opakovaným predĺžením núdzového stavu vyhláseného z dôvodu ohrozenia života a zdravia osôb v príčinnej súvislosti so vznikom pandémie znie:
Národná rada Slovenskej republiky
A. nesúhlasí s opakovaným predĺžením núdzového stavu schváleného uznesením vlády Slovenskej republiky z 5. februára 2021 č. 77;
B. vyjadruje vážne znepokojenie nad vývojom pandemickej situácie a najvyšším počtom úmrtí na ochorenie COVID-19 na svete na milión obyvateľov v Slovenskej republike;
C. prejavuje úctu a uznanie všetkým, ktorí sa podieľajú na realizácii opatrení na zmiernenie dopadov pandémie COVID-19 a pritom môžu vystaviť ohrozeniu aj svoje zdravie;
D. žiada vládu Slovenskej republiky:
a) prijať účinné legislatívne, organizačné, personálne a materiálne opatrenia na zásadné zmiernenia dopadov pandémie COVID-19 vrátane oddelenia uvedených opatrení od inštitútu núdzového stavu, termín bezodkladne;
b) zabezpečiť posilnenie odolnosti zdravotníckeho personálu a jeho mobilizáciu nie na základe donucovacích a represívnych nástrojov;
c) zabezpečiť optimalizáciu diagnostiky na ochorenie COVID-19, termín do 8. marca 2021;
d) zabezpečiť skvalitnenie ambulantnej zdravotnej starostlivosti poskytovanej už v počiatočnom štádiu ochorenia COVID-19 vrátane optimalizácie a štandardizácie zdravotných postupov v súlade s aktuálnymi medzinárodnými poznatkami, termín do 15. marca 2021;
e) odstrániť nedostatky pri spracovaní sumarizácií a vykazovaní výsledkov diagnostiky na ochorenie COVID-19, zabezpečiť zásadné skvalitnenie využívania zdravotníckych informácií na prevenciu ochorenia, optimalizáciu postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti a zníženie úmrtnosti na ochorenie COVID-19;
f) v komunikačnej rovine upustiť od sebaprezentácie a od zneužívania covidovej problematiky na manipulovanie spoločnosťou, využiť komunikačnú bázu aj na informovanie o prevencii, posilňovanie imunity, včasnom rozpoznaní ochorenia COVID-19, možnostiach liečenia, informovanie verejnosti o aktuálnych štandardných postupoch poskytovania zdravotnej starostlivosti v súvislosti s ochorením COVID-19, žiaducich a nežiaducich účinkoch jednotlivých typov vakcín, k podpore psychickej odolnosti, modeloch osobného, rodinného a ekonomického fungovania v krízových podmienkach a podobne.
Vážené dámy a páni, toto je pozmeňujúci návrh, ktorý som podal ako v poradí druhý, pretože, keďže bolo chybné uznesenie, tak som pre istotu dal aj prvý, ale bolo by to v podstate tiež zmätočné, takže ten prvý sťahujem a platí tento druhý pozmeňujúci návrh s už správnym dátumom, tak ako bol pozmeňujúcim návrhom pani poslankyne Kaveckej predložený.
Na záver mi dovoľte povedať ešte raz posolstvo. Sme proti takto vyhlásenému núdzovému stavu, ktorý vôbec ste nevyhodnotili, ktorý vôbec podľa doterajšej situácie, v ktorej sa nachádzame, nepriniesol zlepšenie, ale, práve naopak, opatrenia, ktoré vďaka núdzovému stavu sa snažíte stále presadzovať, a to je predovšetkým plošné nezmyselné testovanie, len zhoršujú situáciu. A rovnako to robíte aj preto, aby ste zabránili ľuďom protestovať proti tomuto chaosu v súčasnej Matovičovej vláde a vašej koalícii.
Chcem vás poprosiť, vážené pani poslankyne a páni poslanci, o podporu tohto nášho uznesenia.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.2.2021 o 18:16 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:48

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán podpredseda, ako ste podotkol, materiál, ktorý nám tu predkladala pani ministerka, je amatérsky pripravený a nevykonateľný, keby sme ho nezmenili. A je to smutné, že ho predkladala ministerka spravodlivosti Kolíková, ktorá by mala byť odborník, si myslím, na takéto zákony a predkladanie zákonov ako ministerka spravodlivosti.
Ale, pán podpredseda, viete, čo je ešte horšie? To, čo ste vy tak jemne naznačil, ja to poviem na plné ústa. Pani ministerka tu v Národnej rade klamala poslancom Národnej rady. Inak si neviem vysvetliť, že to, čo je v materiáli, že až kým nebude až 80 % ľudí zaočkovaných, dovtedy sa môže predlžovať núdzový stav.
Vy ste povedali, že to neni podmienečné, ale v materiáli je to presne napísané. Takže, pani ministerka Kolíková, tu priamo ste klamali poslancom Národnej rady! A vy ako ministerka spravodlivosti, ja si myslím, že toto je ďaleko za čiarou, ďaleko za čiarou.
Pán podpredseda, hovorili ste, že pán Dostál je fundovaný. Áno, je fundovaný, ale vo veciach, keď mu to vyhovuje. On povie, že mu niektoré zákony vadia, ale aj tak za ne zahlasuje. Takže keď by mu to tak vadilo, tak vtedy nehlasuje. Takže tam končí jeho fundácia, len keď mu to vyhovuje.
Žiadali ste, aby tu boli členovia vlády, aby sa zúčastnili rokovania Národnej rady pri takomto dôležitom bode. Ale to ste, dúfam, nemysleli vážne, lebo členovia vlády majú parlamentný orgán, na ktorej, na ich povel ktorý dvíha ruky. Oni za nič nás nemajú iné. Len na to, aby sme zdvihli ruky za každú sprostosť, za každý zlý zákon, ktorý nám tu predložia, aj taký, ktorý je nevykonateľný, keby sme ho nezmenili. A je im úplne jedno, či sú poslanci nakazení alebo v karanténe. Aby dosiahli svoje, sú ich sem schopní na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 18:48 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video