24. schôdza

24.2.2021 - 26.2.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:25 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:12

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, nesúhlasím s vami, že tie čísla všetky máme. No, tie čísla nemáme a dobre to viete, vedia to všetci analytici, odborníci, matematici, ktorí to tvrdia, že nevieme o všetkých týchto dátach, ktoré sa nachádzajú či v nemocniciach, ako sa presúvajú z jednotlivých lôžok. Tých vecí je množstvo, o ktorých vôbec nič nevieme, lebo keby sme to vedeli, tak sa podľa toho vedia aj nastaviť.
Nesúhlasím s vami a nie je to pravda, sú iné krajiny v rámci Európy, Európskej únie, ktoré nemajú schválené núdzové stavy a sú na najlepších číslach, lepšie to tam funguje, lebo majú zodpovednejšie vlády.
Čo sa týka tých, tej, toho textu, ktorý je v tom návrhu navrhnutý, že 60 až 80 % musí byť zaočkovaných, inak tu bude stále núdzový stav, no, ja to chápem tak, že to tam je napísané a je to stopercentné. Lebo keby som to chápal to, že vaše, vyjadrenie vašich koaličných partnerov, ktorí hovorili o tom, že poslednýkrát už schvaľujú to a zdvíhajú ruku za to, že sa tu bude celoplošne testovať, a odvtedy sa tu už asi trikrát alebo štyrikrát povinne celoplošne testovalo a testuje sa tu každý víkend proste na celom Slovensku, takže to je tiež jedno, čiže keby som mal tomu veriť, tak to nie je vôbec pravda.
A ešte čo sa týka toho, pani ministerka, áno, ja súhlasím aj s Jurajom Blanárom, ktorý to povedal, vy to neviete, lebo to nie je ani napísané v tom návrhu a nemáme to ani my k dispozícii poslanci, že v prípade, že neni schválený núdzový stav, čo všetko by nefungovalo. Juraj to tu už povedal, čiže keď aj nebol schválený núdzový stav, veci v rámci zdravotných zariadení, reprofilizácia a ďalšie veci normálne fungovali. Čiže toto je úplné klamstvo, je to zavádzanie a nemôžte to dávať do tej polohy, že my sme teraz proti ľuďom a neviem čo všetko. My sme za to, ale úplne iným spôsobom, nie takým, ako to chcete vy schváliť, kompletným núdzovým stavom, predĺžením.
Ďakujem vám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.2.2021 o 19:12 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

19:12

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ešte raz veľmi krátko. K tým testom, pán poslanec Blanár. Tu ide o to, aby bolo možné dať tie testy aj neverejným subjektom. To znamená nielen MOM-kám, ale aj automobilkám, iným subjektom, ktoré robia testovanie sami. To znamená, v rámci toho je tu takto vytvorený priestor. A ešte aj vôbec o to, že ideme míňať nejaké testy, ide o to, dať ľuďom možnosť, aby sa pretestovali, ľudia sa chcú testovať. To nie je len tá debata o tom, či robiť celoplošné testovanie alebo nie, jednoducho je to spôsob dať tiež ľuďom priestor, aby vedeli, ako na tom sú, a chránili aj seba, aj svojich blízkych, aj svojich kolegov. To tak jednoducho je. A môžeme sa teraz na tom zhodnúť, nezhodnúť, ale toto je na to vytvorený priestor.
Reprofilizácia, samozrejme, určite by bolo namieste, keby vám k tomu bližšie aj povedal pán minister zdravotníctva. Každopádne je zrejmé, že jedna vec je, že môžte o to požiadať, a druhá vec je, že považujete za potrebné, aby sa to udialo. To znamená, teraz v tej miere hospitalizovaných osôb, ktoré sú na COVID, je proste jednoznačne potrebné, aby tu bol priestor aj pre vládu, aj pre člena vlády, ktorý to má na starosti, ministra zdravotníctva, ministra práce, sociálnych vecí a rodiny, a v tejto súvislosti ak sa bavíme o zdravotníckych pracovníkoch, tak potom je to vlastne, súvisí to aj s rezortom ministra vnútra a priestor pre okresné úrady, aby boli dané aj príkazy na pracovnú pohotovosť pre tých pracovníkov, ktorí sú jednoducho nevyhnutní momentálne pre zabezpečenie zdravotnej starostlivosti v domovoch sociálnych služieb a aj v niektorých nemocniciach. V niektorých nemocniciach je to v desiatkach potrebné.
Môžeme o tom diskutovať, že či toto je ten nástroj alebo iný. V tomto momente ja hovorím, že je to nevyhnutné a tento priestor tu potrebný je. Takže áno, vy dáte ľudí napospas, ak to nepodporíte. Tak to jednoducho je, či sa vám to páči alebo nie. Súčasne môžme sa baviť o tom, že poďme sa baviť o inej právnej úprave, komplexnej, ale to je iná práca, nejaký pandemický zákon, ktorý majú v iných krajinách. Je to absolútne legitímne, bavme sa o tom, ale v tomto momente, dnes je potrebné podporiť núdzový stav. Tak to je.
Skryt prepis

24.2.2021 o 19:12 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
24. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 10:03

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Vážené panie poslankyne, páni poslanci, pani ministerka, pán podpredseda, k dnešnému dňu, alebo teda, áno, k dnešnému dňu je to už 148 dní, dlhých 148 dní, teda už skoro päť mesiacov, čo žijeme v núdzovom stave, teda v stave, ktorý vzhľadom na rozsah, akým sú obmedzované základné práva a slobody občanov, naozaj nemožno nazvať inak ako stavom nedemokratickým, stavom totalitným, stavom, ktorý zodpovedá diktatúre a tomu, čomu sa bežne vo svete nehovorí nijak inak ako fašizmus. Možno to znie, možno to znie tvrdo, ale my naozaj podľa toho, aké tu máme teraz pravidlá, žijeme vo fašizme, my žijeme už 148 dní v totalite a to všetko, to všetko len pod zámienkou boja proti COVID-u 19.
Budem ale konkrétny, pretože mám stále pocit, ako keby mnohí z vás, ktorí sú tu dnes prítomní, ako keby ste si mnohí vôbec neuvedomovali alebo nechceli uvedomovať, v akom stave vlastne žijeme, v akom stave žijú všetci slovenskí občania. Nie preto, že by im to prikázal nejaký koronavírus, ale preto, že im to prikázala vláda Igora Matoviča a jeho poslanci priamo tu v Národnej rade. Aký je to teda stav? Je to stav, v ktorom sa slovenský občan nemôže slobodne pohybovať ani po svojej rodnej dedine či meste. Stav, v ktorom nemôže ani len navštíviť svojich umierajúcich rodičov a príbuzných v nemocnici, stav, v ktorom nemôže buď vôbec pracovať, ak si nedá každý týždeň vŕtať v nose, alebo kde naopak pracovať musí, ak je zdravotník, až do úplného vyčerpania, keď po neho prídu policajti s príkazom na pracovnú povinnosť. Stav, v ktorom nemôžu chodiť žiaci a študenti do škôl a musia sa zmieriť s tým, že z nich pomaly, ale isto vyrastá generácia doslova hlupákov. Stav, v ktorom veriaci nemôžu chodiť do kostolov a na sväté prijímanie, pretože ste, páni z vládnej koalície, zavreli všetky kostoly do jedného bez toho, aby ktokoľvek čo i len tušil, kedy ich znova otvoríte. A to pred vami neurobili dokonca ani ateistickí komunisti v minulom režime. A na tomto mieste musím povedať, že sa darmo budete vyhovárať na ochorenie COVID-19 a na to, že chcete len chrániť zdravie obyvateľov, pretože fakt je taký, že nikde, nikdy v histórii sa plošne kostoly u nás nezatvárali, a to ani v tých najtvrdších, v čase tých najtvrdších morových epidémií, ani v čase španielskej chrípky, ani v čase, keď u nás zúrili akékoľvek vojny, jednoducho bez ohľadu na to, aký režim sme tu mali, kostoly boli vždy otvorené.
Máme tu jednoducho stav, v ktorom Slovák nemá ani len právo protestovať proti všetkým týmto krivdám, proti tejto neslobode, proti tomuto ničeniu ľudských životov. Pretože aj toto posledné právo zhromažďovať sa, protestovať proti týmto vašim opatreniam, ste mu v núdzovom stave zobrali. Pre vás, pre vás už existuje len jedna skutočnosť, jedna pravda, jedna choroba, jeden problém a jedna príčina úmrtí COVID-19 a nič viac. Všetky ostatné, všetko ostatné ste vymazali z rebríčka svojich hodnôt a priorít a nič iné vás už nezaujíma. Čím všetkým si musia prejsť ľudia, ktorí síce netrpia COVID-om, ale vašimi opatreniami, tak to vám je už celkom ľahostajné.
A práve dnes tu chcete už po tretíkrát, po tretíkrát predĺžiť núdzový stav. Prvýkrát ste to urobili priamo v rozpore s ústavným zákonom o bezpečnosti štátu, ktorý vo svojom pôvodnom znení neumožňoval predlžovať núdzový stav. Umožňoval predlžovať len výnimočný stav. Druhýkrát sa vám to podarilo len preto, že ste tento ústavný zákon zmenili, keď ste sem nazvážali pozitívne testovaných poslancov a dali ich tam hore za plentu, za nejaký igelit, len aby ste si zabezpečili ústavnú väčšinu. Čisto účelovo. A teraz chcete predĺžiť núdzový stav už po tretíkrát. Ale ja sa pýtam, na základe čoho ho chcete predlžovať? Na základe čoho ste dospeli k záveru, že núdzový stav je skutočne odôvodnený? Na základe čoho ste dospeli k záveru, že musíme naďalej žiť v tejto totalite?
V prvom rade som v celom, v celom vašom návrhu nenašiel ani slovo o tom, aké následky mal a aké ešte bude mať núdzový stav na životy našich občanov, na ich prácu, sociálne istoty, vzdelanie, duševné či fyzické zdravie. Nenašiel som ani len zmienku o tom, čo spôsobil a ešte spôsobí núdzový stav našej ekonomike, hospodárstvu či školstvu. Vy ste na jednu stranu váh postavili zdravotné riziká ochorenia COVID-19, no na druhú stranu váh ste nedali absolútne nič. Preto celý váš návrh je len jednostranným propagandistickým dokumentom, ktorým nás chcete presvedčiť, že núdzový stav je potrebný bez toho, aby ste nám ukázali aj druhú stranu mince. Odvrátenú stranu núdzového stavu, ktorú zažívajú ľudia na Slovensku dennodenne na vlastnej koži. No ani tú prvú stranu mince, tú čisto zdravotnú stránku celej veci v tomto vašom materiáli neviete dostatočne zdôvodniť.
Odhliadnuc od množstva formalít a takých tých všeobecných omáčok, ktoré vo svojom návrhu píšete, sa zameriam výhradne na vaše konkrétne tvrdenia. Píšete napríklad, že nepretržite dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov a bezprostredne hrozí, že šírením tzv. britskej agresívnejšej mutácie koronavírusu COVID-19 dôjde k ďalším nenapraviteľným a podstatným stratám na životoch alebo k zásadnému ohrozeniu zdravia na celom území Slovenskej republiky. No áno, nepochybne pri COVID-19 dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov, ale rovnako dochádza k ohrozeniu života a zdravia občanov aj pri mnohých iných nákazlivých ľudských chorobách.
Preto sa pýtam, prečo nie je súčasťou vášho návrhu, a pýtal som sa to, pani ministerka, aj na výbore, prečo nie je súčasťou tohto vášho návrhu nejaká odborná vedecká štúdia alebo štúdia Úradu verejného zdravotníctva, ktorá by najmä s ohľadom na situáciu, aktuálnu situáciu na Slovensku a relevantné štatistické údaje jednoznačne potvrdzovala, že COVID-19 je tak z hľadiska chorobnosti, úmrtnosti či iných parametrov skutočne zásadne nebezpečnejší ako iné doteraz známe choroby, iné epidémie, ktoré tu máme každý rok. Choroby, ktoré takisto ničia životy a zdravie ľudí, pri ktorých takisto ľudia zomierajú, končia v nemocniciach, ale pri epidémii, ktorý sa nikdy núdzový stav v minulosti nevyhlasoval. Kde sú teda tie zásadné údaje a kde je to zásadné porovnanie? Pretože od začiatku tzv. pandémie sme sa k nim ešte nikdy nedopracovali. Nie sú zverejnené ani na stránke ministerstva a nedali ste ich ani do tohto svojho materiálu.
Alebo kde nájdeme štúdiu o tom, že tá tzv. britská mutácia COVIDU-19 je agresívnejšia, ako tvrdíte? Uvádzate, že sa šíri o 40 % rýchlejšie, že je smrtnejšia o cca 35 až 65 %, a to naprieč všetkými vekovými kategóriami. Z čoho ale vychádzate a prečo neuvádzate konkrétne vedecké zdroje týchto svojich tvrdení? Obzvlášť, keď sami, sami tam priznávate v tomto návrhu, že nateraz vlády, vedci a lekári nemajú dostatok informácií a vedeckých výstupov o tejto mutácii. Čiže vlády, vedci a lekári nemajú dostatok informácií, ale vy ich máte, vy už máte natoľko, aby ste to tam mohli dať ako nejaký argument na to, aby sme mohli, aby sme museli predlžovať núdzový stav.
Tvrdíte, že najdôležitejším opatrením naviazaným na núdzový stav je zákaz vychádzania. No opäť v celom vašom návrhu nie je ani jedna štatistika, štúdia či analýza, z ktorej by toto vyplývalo. A teda vyplývalo by, že pokles nárastu infikovaných spôsobil práve zákaz vychádzania a nie nejaké iné faktory prítomné v čase, keď ste tento zákaz vychádzania zaviedli. No možno niekde na tlačovke, v médiách by vám stačili takéto strohé konštatovania na to, aby ste vystrašili celý národ, ale predsa ak chcete, aby sme schválili takú závažnú vec, ako je predĺženie núdzového stavu, tak nám tu nemôžete argumentovať takýmito prázdnymi frázami bez toho, aby ste ich mali aj skutočne detailne a dôkladne podložené.
Teraz jeden príklad, jeden príklad o tom, na akých nezmysloch stojí vaša argumentácia v prospech predĺženia núdzového stavu. Vo svojom návrhu píšete, že vďaka zákazu vychádzania sa podarilo znížiť reprodukčné číslo, ktoré bolo ešte začiatkom decembra na hodnote 1,2 až 1,3, ktoré podľa vás znamená zdvojnásobenie počtov infekcií každé dva-tri týždne. Teda inými slovami tvrdíte, že ešte začiatkom decembra každé dva až tri týždne vzrastal počet infikovaných o 100 %. To tam píšete. Ja som si dal tú námahu, pozrel som si oficiálne čísla, oficiálne čísla z vládneho webu korona.gov.sk, kde je zverejnená štatistika počtu infikovaných deň po dni. Podľa tejto štatistiky počet infikovaných vzrástol v priebehu troch týždňov od 16. novembra, teda zhruba od polovice novembra, do konca prvého decembrového týždňa, t. j. do 6. decembra len o tretinu, teda o 32 % a v nasledujúcich troch týždňoch o 41 %. Nehnevajte sa na mňa, ale nemusíme byť nejakí matematici na to, aby bolo zrejmé, že 30 až 40-percentný nárast je niečo celkom iné ako 100-percentný nárast, ktorý uvádzate v návrhu vy. A teraz je otázka, že či v tomto materiáli otvorene klamete, neviete, o čom hovoríte, alebo nejako zveličujete, neviete počítať, alebo jednoducho uvádzate nezmysly o tom, čo znamená to reprodukčné číslo. A možno si myslíte, že to my poslanci ani nečítame a že sa nad tým nejakým spôsobom nezamýšľame a nesnažíme sa overiť tie informácie, ktoré nám dávate.
Samozrejme môžete mi, páni poslanci, panie poslankyne, na tomto mieste oponovať, môžete ma prerušiť a povedať, že ja nie som nejaký matematik, že neviem, o čom hovorím, že to všetko nesprávne interpretujem a že vy to máte všetko naozaj spočítané a podložené, že veľmi dobre viete, ako sa tzv. pandémia COVIDU-19 u nás na Slovensku vyvíja a čo presne treba proti tomu urobiť. Samozrejme, mohli by ste to povedať, ak by ste vy sami mohli dokázať, že všetky čísla, o ktoré sa v tom vašom návrhu opierate a ktorý aj prezentujete na verejnosti a pred médiami, že tieto čísla sú presné, jasné a výstižné. Jednoducho, že poznáte skutočný stav veci. No lenže práve tu je, dámy a páni, tu je kameň úrazu, pretože vy skutočný stav veci, skutočný stav tzv. pandémie COVIDU-19 vôbec nepoznáte, a preto všetko, čo hovoríte o núdzovom stave, je jednoducho postavené na vode alebo ľudovo povedané, vycucané, vycucané z prsta. A to netvrdím len ja.
Typickým príkladom je prípad počtu hospitalizovaných na COVID-19 v okrese Kežmarok spred dvoch týždňov. Podľa ministerstva zdravotníctva malo byť v tomto okrese 95 pacientov, no v skutočnosti ich v jedinej kežmarskej nemocnici mali len 11, čo doteraz nedokázal minister Krajči nejako uspokojivo vysvetliť. Ako teda potom môžeme veriť oficiálnym číslam, ktoré nám tu vláda prezentuje? A je jedno, či úmyselne klame, alebo má v skutočných číslach len zmätok, na tom vôbec nezáleží. Podstatné je, že tie čísla jednoducho nesedia.
Napokon vynikajúco to zhrnul nie tak hocikto, ale priamo matematik doc. Richard Kollár z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského po stretnutí s prezidentkou. Ten to povedal jasne a bolo to aj medializované, ale treba to zopakovať aj tu, budem ho citovať: "Budem sa vyjadrovať k číslam a dátam a budem odpovedať na jednu otázku, ktorú si často kladú médiá aj verejnosť. Ako na tom vlastne sme a čo sa momentálne deje v rámci pandémie na Slovensku? Odpoveď je jednoslovná - nevieme.". Toľko pán Kollár, ktorý následne zhrnul, čo všetko nevieme, a to: "Netušíme, koľko ľudí do nemocníc prichádza, koľko odchádza, teda nemáme elementárne údaje. Nevieme posúdiť, čo spôsobuje nárast hospitalizácií. Nepoznáme vek hospitalizovaných. Nevieme, koľko infekcií vzniká priamo v nemocniciach. Nevieme, koľko pacientov v nemocniciach je prekladaných z necovidových do covidových oddelení. Z regionálnych úradov verejného zdravotníctva sme sa stále nedozvedeli, kde sa naši občania nakazia najčastejšie. Nevieme, či je bezpečné ísť do obchodu, cestovať MHD, nevieme, kde a koľko ľudí sa infikovalo. Nevieme, koľko ľudí prekročilo hranice Slovenskej republiky a z ktorých krajín prichádzali. Netušíme, ako spočítať reprodukčné číslo a preto sa ani neuverejňuje ani na tlačových konferenciách. Nemáme informáciu o trasovaní, nevieme, koľko ľudí bolo vytrasovaných a potom indikovaných ako pozitívnych, koľko trasovaných skončilo v nemocniciach, nevieme nič o efektívnosti trasovania. Nevieme nič o nových mutáciách COVIDU-19." Inými slovami, ako povedal doc. Kollár, sme v dátovom pekle a nevieme, či nás čaká ďalšia vlna.
Otázkou potom je, čo vlastne, čo vlastne vieme, a ak nepoznáme kľúčové dáta alebo sú tieto dáta nepresné, chaotické a zavádzajúce, ako s nimi môžete vôbec pracovať a ako nám môžete vôbec predkladať návrh na predĺženie núdzového stavu? Opakujem, na základe čoho? Na základe tohto dátového chaosu máme teraz predlžovať núdzový stav? Na základe toho, ako sa práve vyspal váš predseda vlády Igor Matovič? Ten Matovič, ako sme videli pri posledných testovaniach, ktorý absolútne odignoroval odporúčania všetkých odborníkov? Dobre, páni, páni poslanci, dobre, majme tu, majme tu núdzový stav, ak si to pán predseda vlády Igor Matovič želá, ale nech tento núdzový stav platí len pre neho a pre vás z vládnej koalície, čo v týchto šialených a na vode postavených experimentoch slepo podporujete. Nech platí pre vás, ale my ostatní s tým nechceme mať nič spoločné.
My ostatní sa nebudeme, nebudeme podieľať na tom, čo robíte so Slovenskom a Slovákmi.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.2.2021 o 10:03 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:18

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Rasťo, zase si vychádzal, ako je u teba zvykom, z presných dát, údajov, na ktoré jednoducho vládni zástupcovia alebo pani ministerka nemá čo povedať, lebo, lebo keď to raz samotná vláda uvádza vo svojich vlastných štatistikách, tak potom sa im to asi veľmi zle počúva.
Ja ťa len trošku doplním. Kostoly nezavreli nielenže komunisti, kostoly nezavreli ani nacisti pred nimi a kostoly plošne všetky zavreli iba Matovičovci. To je proste obrovské špecifikum tejto vlády, ktorá sama seba, minimálne hnutie OĽANO označovalo ako konzervatívne s veľkou nejakou kresťanskou časťou a silou a tu je vizitka ich práce. A k samotnému predlžovaniu núdzového stavu, my skutočne dnes už vieme vyčísliť hospodárske a ekonomické škody spôsobené núdzovým stavom a opatreniami s ním spojenými, resp. na neho naviazanými, ale nijako, a ty si to veľmi pekne tu zdôraznil a ja to chcem ešte aj vypichnúť, nijako však nevieme vyčísliť pozitívny dopad tohto núdzového stavu a opatrení, ktoré sú s ním spojené, pretože včera v diskusnej relácii večer sa koaliční poslanci veľmi, veľmi hmlisto vyjadrovali, že vlastne prečo to potrebujú a prečo sú také drakonické opatrenia a prečo napriek tomu, a to je veľmi dôležité povedať, prečo napriek tomu, že sa čoraz viac sprísňujú opatrenia a čoraz viac predlžuje núdzový stav, tak sme čoraz horší ohľadom pandemickej situácie? Až tak zlí, že sme v podstate už úplne poslední medzi štátmi Európskej únie s prehľadom a vo svete úplne na konci a reakcia vlády je, že sa ide znova predĺžiť núdzový stav, ktorý reálne, ako sa ukazuje, túto situáciu vôbec nerieši, ničomu nepomáha, pomáha len tomu, že čoraz viac ľudí je bez práce, čoraz viac ľudí je úplne zúfalých a čoraz viac ľudí rieši svoje problémy alkoholom a... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:18 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:20

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Rasťo, ja ťa len doplním v jednej veci. V odôvodnení k tomuto materiálu, kde teda vláda sa snaží vysvetliť, prečo potrebujeme znovu predĺžiť núdzový stav, je napísané, že vláda veľmi zvažovala a prijala veľmi neľahké rozhodnutie znovu predĺžiť núdzový stav a pritom v skutočnosti to bolo vlastne to najjednoduchšie a najľahšie rozhodnutie pre nich, pretože neľahké rozhodnutie by bolo nepredĺžiť núdzový stav a neľahké to bolo možno jedine kvôli tomu, že vláda, tak ako si ty povedal, ako si citoval matematika doc. Kollára, nemá absolútne žiadne relevantné dáta, čísla, štatistiky, analýzy, porovnania. Nevieme proste vôbec nič a odôvodňovať to týmto, že preto potrebujeme núdzový stav, to znamená dokola používať to isté riešenie a očakávať iný výsledok, to môže naozaj iba človek, ktorý, bohužiaľ, je hlúpy. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:20 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:23

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, priebežne sú dáta zverejňované, každý o tom vie; nczis.sk, máte tam počet hospitalizovaných, suspektných, počet úmrtí, odkázal na to aj vládny návrh. Rovnako v uznesení vlády ohľadom COVID-automatu je prehľad odbornej literatúry, kde sa naozaj dozviete všetko, čo potrebujete vedieť aj v súvislosti s týmto vírusom, aj s touto pandémiou, aj s ostatnými mutáciami. Takže tu ide o to, že či chcete, alebo nechcete. Ak proste nechcete sa dozvedieť, tak sa nedozviete. Ak chcete šíriť medzi ľudí chaos a paniku a nechcete im povedať, že sa majú chrániť a hovoríte tu takéto, prepáčte, ale nezmysly a dezinformácie, ak si myslíte, že toto je naozaj prospešné pre ochranu zdravia ľudí, je to, samozrejme, váš názor, vaša zodpovednosť. Z môjho pohľadu je to absolútne nezodpovedné, a takýmto spôsobom ľuďom ubližujete, pretože neupozorňujete ich naozaj na nebezpečie, o ktorom všetci vedia. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:23 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

10:23

Rastislav Schlosár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka, čo z toho, čo som hovoril, bola nejaká dezinformácia, nejaký nezmysel? Vy chcete nazývať dezinformáciami a nezmyslami prakticky všetko, čo nejakým spôsobom nezapadá do tej vašej predstavy o tom ochorení, alebo o tom, akú situáciu tu na Slovensku máme, ale skúste vyvrátiť niečo z toho, čo hovorí napríklad ten doc. Kollár. Skúste niečo z toho vyvrátiť, že to nie je pravda. Myslíte si, že aj on šíri nejaké dezinformácie, že nevie, o čom hovorí, že je to nejaký človek, nejaký konšpirátor, alebo? Lebo na toto ste nijakým spôsobom nereagovali ani, ani na ústavnoprávnom výbore, kde ste tento váš návrh odôvodňovali, ani, ani tuná v pléne. Skúste vyvrátiť tie veci, ktoré netvrdím ja ako politik, ako poslanec, ale ktoré tvrdia práve takíto ľudia, ktorí majú tie čísla spočítané, ktorí sa tým zaoberajú a ktorí sa zaoberajú možno aj tým, čo ste, čo hovoríte, že je niekde zverejnené na nejakom webe a jednoducho aj oni sami dospeli k tomu, že tieto čísla jednoducho nesedia a vy ste, vy ste to nijakým spôsobom nevyvrátili.
Skryt prepis

25.2.2021 o 10:23 hod.

Mgr.

Rastislav Schlosár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:25

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, budem reagovať. A úprimne na jednej strane nechcem naťahovať debatu, ale príde mi, že je to dôležité, lebo takéto vaše výstupy naozaj ľuďom ubližujú. A to, čo robíte, robíte zjavne bez akejkoľvek zodpovednosti podľa mňa v tejto súvislosti aj s mandátom, to sa domnievam a je to moje presvedčenie, ktoré máte. Pretože tie dáta, na ktoré som poukazovala, by ste sa o nich oboznámili, keby ste čo len trochu chceli. Sú to dáta, ktoré sú verejné, vyplývajú z uznesenia vlády, proste naozaj k nim máte prístup.
Pýtali ste sa na reprodukčné číslo. To máte takisto v materiáli, ktorý bol súčasťou už pôvodného materiálu v uznesení z vlády, ktorý išiel na Národnú radu. Tam bolo zrejmé, že tie opatrenia prispievajú k znižovaniu reprodukčného čísla, z 1,2 , 1,3 až 0,9 na základe opatrení, ktoré boli prijaté hneď v januári. Takže by ste sa to dozvedeli, že čo to vlastne spôsobilo. Viete, buď niekto číta s porozumením alebo nečíta. Tak asi tu je, bohužiaľ, rozdiel. Neviem, čo k tomu viac dodať. Asi toľko.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.2.2021 o 10:25 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:25

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Jedna faktická poznámka na vystúpenie pani ministerky.
Pán poslanec Beluský, nech sa páči.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.2.2021 o 10:25 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 10:25

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani ministerka, ďakujem, že ste vystúpili v rozprave, aby sa, aby sme mohli reagovať. Ja sa vás chcem, ja chcem využiť tú príležitosť, že ste vystúpili a opýtať sa vás na jednu vec, lebo máme nastavený zákon tak, že schvaľovanie predĺženia núdzového stavu má na starosti parlament. Čiže parlament a poslanci, ktorí vám dajú určitú spätnú väzbu a požadujú od vás určité informácie na to, aby sme sa mohli správne rozhodnúť. A aj pri prvom predlžovaní núdzového stavu vystúpili z radov koaličných poslancov poslanci, ktorí žiadali, aby predložený materiál obsahoval prognózy, porovnania, vysvetlenia a tak ďalej. To chce viacej dát, viacej čísel. Materiál nakoniec ste teda predložili, dodatočne včera o asi 9.30 prišla poslancom. Podľa mňa je stále veľmi slabý a nedostatočný.
Ja sa vás chcem spýtať, prečo, keď už v januári od vás koaliční poslanci žiadali prepracovanejší materiál, ste ten materiál nevypracovali hneď pri schvaľovaní predĺženia núdzového stavu na vláde a prečo ste to predložili až včera 9.30 hod. pár hodín pred rokovaním tohto bodu.
Ďakujem pekne za odpoveď, pani ministerka.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

25.2.2021 o 10:25 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video