25. schôdza

16.3.2021 - 1.4.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:35 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:34

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Marek, ja nadviažem. Áno, koronavírus funguje vo vlnách a proste stúpa, klesá. Práve preto musíme byť flexibilní, keď sa situácia zlepšuje, a zlepšuje sa, nebojme sa uvoľňovať, flexibilne. Zároveň áno, každá vlna má potom zase tú vzostupnú fázu, a to nie je žiadna hanba, to je prirodzené. Ak sa situácia bude zhoršovať, tak, samozrejme, môžme, môžme zase opatrenia pritvrdiť. To nie je žiadna hanba, to je život. No a takto by to aj ľudia dokázali chápať a toto by bol vlastne aj recept na pandemickú únavu. Ľudia by si oddýchli a možno by sme boli prekvapení ich zodpovednosťou, že chcú žiť v tom voľnejšom prostredí. Len musíme aj ľuďom dať tú šancu byť zodpovední. A keď nie, keď sa bude situácia zhoršovať, áno, treba opatrenia sprísniť, samozrejme.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:34 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:35

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán poslanec Krajčí, ja normálne neverím, že vy máte ešte odvahu vystúpiť v parlamente bez akejkoľvek pokory a s takýmto prejavom po tom, čo ste absolútne fatálne zlyhali v pozícii ministra zdravotníctva. Desaťtisíc, takmer desaťtisíc obetí, a vaši kolegovia vám ešte budú tlieskať.
Vo svojom prejave ste uviedli, že od 3. januára začali opatrenia fungovať. Pán Krajčí, chcem vám pripomenúť iný dátum. 16. december, ten bol pred 3. januárom. Vtedy ste na vláde, pán Krajčí, plakali a priznali ste, že ste nedokázali presadiť tvrdší lockdown na Vianoce, kvôli ktorému sa v januári na Slovensku zhoršila situácia neskutočným tempom, tak, že sme sa stali majstrami sveta v tom negatívnom slova zmysle. Pán Krajčí, vy ste priznali, že na vláde ste všetci vedeli, že keď neprijmete ten tvrdší lockdown, tak tieto tragické čísla nastanú. A napriek tomu ste to nepresadili. Napriek tomu tá vláda to neschválila. Hanbite sa!
A vy tu idete vychvaľovať plošné testovanie? Vy sa odvolávate na nejakú štúdiu, ktorej ste spoluautorom? Veď to je už smiešne! Vy si napíšete svoju štúdiu a hovoríte, že plošné testovanie je super? Hovoríte, že to nejakú krivku zlomilo v novembri na chvíľu, na týždeň? Prečo potom nehovoríte o januárovom plošnom skríningu? Čo sa vtedy udialo? Plošné testovanie nebolo žiadnou atómovou zbraňou. Nikto to na svete neurobil, iba Slovensko. Maximálne ste tak pomohli rozšíriť nákazu.
A prosím vás, o testoch. To kde sú tie samotesty, kde sa už tie rodiny samotestujú, pán Krajčí, tými samotestami? Kde ich majú, prosím vás?! A 15 miliónov z tých 35 miliónov sú, už vykazujú nejaké chyby ešte aj na normálnych MOM-kách. Toto je výsledok vašej práce, pán Krajčí! Hanbite sa!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:35 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:37

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajčí, vy ste normálne politický superman, pretože vy ste synonymom zlyhania v ministerskej funkcii a potom prídete a postavíte sa vedľa, dá sa tak povedať, staronového alebo obnoveného alebo vynoveného premiéra, vášho kolegu, najbližšieho spolupracovníka aj z poslaneckých lavíc, a rozprávate o tom, aké je to všetko úžasné a musíme byť zodpovední.
Ale, pán poslanec Krajčí, tie testy, ktoré vy pokladáte za všemocný liek a zbraň a neviem čo, tak tie testy žiadnu vašu krivku nezlomili. Tie testy zlomili väzy slovenskému národu. Tie testy zlomili ešte chuť aj tých posledných ľudí chodiť do roboty a nebyť nejakými otrokmi a nerezignovať, keď jednoducho ste vy donútili zamestnávateľov, aby od tých ľudí tie testy pýtali za každú cenu. Za každú cenu. A vy tu sa dnes postavíte, na 1. apríla, na deň bláznov, kedy ste si spravili bláznov z celého národa, z celého štátu a idete rozprávať o tom, že vlastne je to všetko len preto, lebo opozícia vás nepodporuje a my sa tu snažíme ešte hecovať ľudí, aby neakceptovali opatrenia.
Tak keby tie opatrenia mali význam, keby tie opatrenia prinášali zlepšenie situácie, keby, keby ľudia sami cítili, že sú v ich prospech, tak by ich ľudia dodržiavali aj bez toho, aby sa k tomu opozícia vyjadrovala, a bez toho, aby vy ste ich museli nútiť. Ale ľudia prirodzene cítia a vedia, že vaše opatrenia sú úplne zlé, úplne zbytočné, že ich iba šikanujú, likvidujú a nedajú sa im doslova, doslova sa im nedajú ani nadýchnuť. To ste vy, pán Krajčí! To je vizitka vašich opatrení a vašej vlády!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:37 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:39

Jarmila Halgašová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajčí, ďakujem za vystúpenie, bolo veľmi dobré. Ja si myslím, že mnohí ľudia nechcú rozumieť tejto situácii, ktorá tu nastala, čo je vidieť aj priamo z tejto rozpravy. Táto pandémia je, by som povedala, rozsahu, ako bola po prvej svetovej vojne španielska chrípka. Žiaľ, vtedy neboli dostatočné vedecké poznatky a neboli dostatočné lieky.
A pokiaľ ide o legislatívu a predlžovanie núdzového stavu, samozrejme, súčasný zákon nepredpokladal, že takáto rozsiahla pandémia môže nastať, že takáto situácia môže vzniknúť. A spoliehať sa na zodpovednosť, výlučne na zodpovednosť ľudí je nezodpovedné. Sami máme možnosť vidieť tu v sále, ako každý, ako niektorí poslanci nedodržiavajú len to základné pravidlo a nosia rúšky pod nosom a ohrozujú nás všetkých, ktorí sme tu, čo je absolútne nezodpovedné, pán poslanec.
A zrejme ste neboli v nemocnici, zrejme ste nerozprávali s tými lekármi, ktorí majú osobnú skúsenosť, s ktorými, ja mám v rodine túto situáciu, plačú mi doma, ktorí hovoria, nemôžu robiť systémové operácie a venovať sa pacientom a riešiť normálne veci, ale riešia, všetko je podriadené tejto pandémii. Všetko.
Takže áno, súhlasím, že ľudia majú plné zuby tejto situácii. Ja sama som zástancom otvárania prevádzok a obchodov, pretože deti rastú. A to nekúpite na internete im topánky alebo oblečenie. Ale určite nie pred Veľkou nocou.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:39 hod.

Ing.

Jarmila Halgašová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:41

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Začnem starým múdroslovím, ktoré hovorí, kto zachráni jedného človeka, ani keby zachránil ľudstvo. Teraz v tejto ére nejde o záchranu jedného človeka, ale desiatok, stovák, tisícov ľudí. A ja keď ako lekár počúvam argumenty typu, len 50 %. Viete, keď sa zavádzali pásy v autách, tak ľudia navyknutí celý život jazdiť za volantom bez pásov, to považovali za krutý zásah, ktorý ich obmedzuje. Keď sa zaviedli na lyžiarskych svahoch prilby, tak to tiež mnohí považovali za absolútny zásah a nepáčilo sa im, že nemajú vietor vo vlasoch. Samozrejme, niekto mohol namietnuť, no aj tak sú mŕtvi pri autonehodách. Aj tak sú možno ochrnutí na lyžiarskych svahoch. Len je to vždy otázka kvantity. Viete, kým nevozíte svojho syna na vozíku zvyšok jeho života ako ochrnutého, kým nie ste Schumacher, dovtedy sa vám to môže zdať blbosť a môžte tvrdiť, že je to len v takomto percente.
Ale tak je to aj s tými testami. Zodpovedný človek, keď sa dozvedel, že bol pozitívny, vás za takého považujem, tak som nevystrčil 14 dní, okrem toho, že som mal päť dní isté problémy, celkom vážne chvíľami, som nevystrčil nos z baráka a nikoho som – okrem mojej manželky, ktoré sa o mňa starala, ale bola zaočkovaná – nenakazil. Keby som nevedel, tak budem chodiť po svete. A možno niekoho nakazím. A vy poviete, no dobre, tak stane sa. Ale viem, že jedno percento z nakazených skončí v krematóriu. Jedno percento je málo, ak to nie je váš otec, vaša matka alebo vaša stará matka. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:41 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:43

Milan Vetrák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Krajčí, ja som rád, že si vystúpil v tejto debate, pretože ak hovoríme o núdzovom stave, tak v prvom rade by mali hovoriť odborníci na oblasť zdravotníctva a odborníci na oblasť práva. Pretože to sú dve zásadné oblasti, ktoré majú niečo dočinenia s núdzovým stavom. A mám pocit, že niektorí poslanci v tejto sále si pomýlili predmet rokovania k tomuto bodu, pretože sa tu rozoberá všetko možné, čo síce nejakým spôsobom trošičku súvisí, ale netýka sa priamo núdzového stavu. My máme rozhodovať o tom, či odsúhlasíme predĺženie alebo neodsúhlasíme. Nie o tom, či je lepšie očkovanie, testovanie a ďalšie veci. A najmä tuná sa do teba navážali kolegovia, ktorí veľkým, z opozície, ktorí naozaj veľkým pričinením, ich veľkým pričinením sú tí ľudia často nakazení a viacerí z nich už medzi nami ani nie sú.
Pokiaľ nechceme veriť politikom, skúsme sa spoľahnúť na odborníkov. Predĺženie núdzového stavu, o tom predsa rozhodovala, rozhodovala o tom, diskutovala pandemická komisia 16. marca tohto roka a jednomyseľne, jednomyseľne podporila predĺženie núdzového stavu. Mňa nemusí zaujímať, čo hovorí Krajčí alebo tuná niekto z opozície. Mňa zaujíma, čo hovorila pandemická komisia.
A pokiaľ ide o právny stav, tak tam je to ešte jednoznačnejšie. V októbri bolo napadnuté zavedenie núdzového stavu. Ako to dopadlo? Tí, čo tu frflali a napadli to na Ústavnom súde? Veľkou fraškou ich to dopadlo na Ústavnom súde. Ústavný súd jasne rozhodol, že zavedenie núdzového stavu je ústavné a v poriadku. A teraz bolo posudzované predĺženie a tam takisto – fraška generálneho prokurátora a fraška opozičných poslancov. A tam to bolo jasne povedané a nemáme sa ďalej o čom baviť. Nerozumiem to politikárčenie, ktoré sa tu robí.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:43 hod.

JUDr. PhD.

Milan Vetrák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:45

Peter Liba
Skontrolovaný text
Marek, ďakujem ti za tvoje vecné a kultivované vystúpenie. Ďakujem ti aj za to, ako si vysvetlil to testovanie. Chcem ti poďakovať aj za to, ako si viedol jeden z najťažších rezortov, a to zdravotníctvo. Za to, že si začal odsekávať chápadlá zdravotníckej chobotnice, aby sa ďalej nepriživovali na verejných zdrojoch, ako to robili dlhé roky za vlády SMER-u. Pevne verím, že nový pán minister zdravotníctva v tom bude pokračovať.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:45 hod.

Mgr.

Peter Liba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:46

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Krajčí, hovorili ste o tom, aké ťažké je rozhodnutie obmedziť slobodu pohybu a pobytu občanov. Z rozpravy, ktorá tu zaznela, zisťujem, že v tejto sále sa nachádza niekoľko poslancov koalície, ktorí váhajú nad podporou predĺženia núdzového stavu. Zisťujem, že kľúčovým bodom, pre ktorý váhajú alebo sa rozhodli núdzový stav už nepodporiť, je opatrenie v zákone o núdzovom stave, ktorý umožňuje vláde obmedziť slobodu pohybu a pobytu. Všetky ostatné dôležité opatrenia sú pre nich prijateľné alebo dokonca potrebné. Ja sám patrím k tým váhajúcim, lebo sa domnievam, že vláda aj s vaším prispením v čase, kedy ste boli ministrom zdravotníctva, narábala s týmto mimoriadne vážnym zásahom do slobôd občanov veľmi necitlivo a nezodpovedne. Že s ním narábať mohla a mala, ale oveľa, oveľa citlivejšie.
Moje osobné váhanie by mohla vláda odstrániť, moje chmúry by mohla rozohnať, ak by tu teraz ústami pána predsedu vlády Hegera alebo v najbližšom čase poskytla jasný signál, že tento inštitút obmedzenia slobody pohybu prestane v čo najskoršom čase, ideálne po Veľkej noci využívať. Som presvedčený o tom, že predĺženie núdzového stavu by tým získalo podstatne vyššiu dôveru nielen koaličných poslancov Národnej rady, ale najmä širokej verejnosti.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:46 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:48

Lukáš Kyselica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem ti, Marek, za vystúpenie. Bolo veľmi fundované.
Veľa ľudí si myslí, že pandemické opatrenia a núdzový stav je vlastne to isté. Ak by sme aj núdzový stav neschválili, pre väčšinu obyvateľstva by sa tie obmedzenia o moc nezjemnili. Tu ide o ten núdzový stav, tam to gro je na ministerstve zdravotníctva. Ak by ministerstvo zdravotníctva stratilo schopnosť centrálne riadiť ten systém zdravotníctva v tejto kríze, tak nemocnice by prišli o tie posily zdravotníkov z ambulancií aj o financie z ministerstva financií za splnenie povinností v tej hospodárskej mobilizácii, napríklad za tú reprofilizáciu lôžok na infekčný typ, nákup materiálu v súvislosti s COVID-om, zriaďovanie testovacích miest, vakcinačných centier.
Ak by sme naozaj neschválili núdzový stav, ten systém zdravotníctva začne riadiť trh, tak ako to bolo nastavené v minulosti, keď sa transformovali tie nemocnice, keď sa predávali, privatizovali. Čo by sa stalo? Veľkí hráči v zdravotníctve by začali vydierať a mohol by nasledovať kolaps zdravotníctva.
Ďakujem, Marek. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:48 hod.

Mgr.

Lukáš Kyselica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 19:49

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený bývalý minister, štandardné postupy? Čo ste to vraveli? Ešte raz, štandardné postupy? Bežný štandardný postup po zistení pozitivity za vášho ministrovania bolo ísť ku obvodnému lekárovi, dostať PN a ísť do karantény domov. Keďže som človek z praxe, tak len na ilustráciu z môjho okolia, je to štyri týždne stará vec, známa, pozitívne testovaná, začala byť silne chorá, chytal ju zápal priedušiek a jej doktor nie a nie predpísať antibiotiká aj trombex. Tak som mu vynadal a ja sám som zabezpečil všetko, čo bolo treba. A teraz tá známa behá ako srnka. Keby sa to len deň-dva oneskorilo, je s ňou koniec. Čiže tie štandardy na stránke ministerstva si môžete dať za stužku veľkonočného klobúka. Vo francúzštine máme výraz l´art pour l´art, to je umenie pre umenie. U nás je to nové heslo štandard pour štandard.
A ten váš optimizmus, čo ste tu predviedli, to je čierna fraška, presne v príhodný dátum 1. apríla.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

1.4.2021 o 19:49 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video