27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:26 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:03

Eduard Heger
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Národnej rady Slovenskej republiky, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, ctené plénum, v prvom rade sa chcem poďakovať všetkým poslancom, ktorí svojím podpisom umožnili vznik tejto vlády a tým jej prejavili prvú dôveru. Dnes tu stojíme spolu s podpredsedami a podpredsedníčkou vlády, spolu s ministerkami a ministrami, aby sme vám podľa článku 113 Ústavy Slovenskej republiky predložili a predstavili naše programové vyhlásenie vlády so žiadosťou o vyslovenie dôvery. Zároveň sa chcem poďakovať Igorovi Matovičovi, ktorý svojím neúnavným bojom proti mafii, korupcii a ľuďom, ktorí zneužívali svoje právomoci a štát využívali na svoje obohacovanie, získal dôveru občanov a bol schopný poraziť Roberta Fica v parlamentných voľbách v roku 2020 a dať tak koniec vládam, ktoré uviedli Slovensko do tvrdého spánku, stagnácie a tichého tunelovania verejných zdrojov.
V tomto programom vyhlásení vlády sa teda premieta túžba občanov Slovenskej republiky po zásadných zmenách v správe vecí verejných. Túto vôľu prejavili voliči v minuloročných parlamentných voľbách. Strany vládnej koalície dostali od voličov mimoriadne silný mandát na návrat Slovenska k spravodlivému štátu, v ktorom zákony platia pre všetkých rovnako a nikto nestojí nad zákonom. Parlamentné voľby v roku 2020 sa totiž uskutočnili v tieni nájomných vrážd novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, čím vyvrcholilo dlhé obdobie privilégie, oligarchie, korumpovania sudcov, prokurátorov i policajtov. Rozsah tohto problému je stále predmetom vyšetrovania orgánov činných v trestnom konaní, ktorým nová vláda rozviazala hneď po voľbách ruky.
Koaličné strany prebrali krajinu v situácii, keď svet ochromovala pandémia nevídaných rozmerov a zápasíme s ňou dodnes. Vírus COVID-19 vyvolal masívnu mobilizáciu ľudských i materiálnych zdrojov. Vláda Igora Matoviča zareagovala expresne a adresne. Počas prvého roka pandémie sa nám podarilo cielenými opatreniami tlmiť rast nezamestnanosti i pokles kúpnej sily občanov. Vzhľadom na to, že predchádzajúce vlády nevytvorili počas hospodársky úrodných rokov rezervu na horšie časy, pokles rozpočtových príjmov a hlavne nárast výdavkov na protipandemické opatrenia sa prirodzene premietol do rastu verejného dlhu, ktorý predstavuje pre verejné financie značné riziko a v blízkej budúcnosti je nutné toto riziko znížiť.
Napriek tomu, že máme za sebou ťažký rok boja s pandémiou, vládna koalícia plní aj to, čo vo voľbách sľúbila voličom. Už len nástup našej vlády rozviazal ruky polícii a stíhaní sú ľudia, ktorí boli dovtedy nedotknuteľní. Za uplynulý rok sme zrealizovali:
- významnú časť reformy justície,
- prijali sme novú bezpečnostnú stratégiu,
- priznali sme viac ako 100-tisíc ženám obdobie výchovy detí do dôchodku,
- zaviedli sme tehotenský príspevok 200 eur od 4. mesiaca tehotenstva,
- zrušili sme doplatky za lieky pre ťažko zdravotne postihnutých a deti do 6 rokov veku,
- prijali sme balík viac ako sto opatrení na zníženie byrokracie pre podnikateľov.
Z eurofondov na boj proti pandémii ochorenia COVID-19 sme uvoľnili finančné prostriedky vo výške 1,1 miliardy eur, ktoré smerovali na podporu udržiavania pracovných miest, na podporu malých a stredných podnikov, financovanie systému zdravotnej starostlivosti a integrovaného záchranného systému. Zároveň sme zaviedli rad opatrení, ktorých cieľom je zjednodušiť a urýchliť čerpanie eurofondov redukciou administratívnej záťaže a komplikovanosti nastavených implementačných procesov, a to prostredníctvom viacerých legislatívnych zmien, za čo vám ďakujem, poslancom, ktorí sa zúčastnili a hlasovali za tieto zmeny, zjednodušením riadiacej dokumentácie či už systému riadenia EŠIF a rôznych jednotlivých príručiek, napríklad aj v oblasti verejného obstarávania, ktoré vieme, že je naozaj častokrát kameňom úrazu. Tieto zjednodušenia prispeli k efektívnejšiemu čerpaniu, ktoré sa nám podarilo zvýšiť o 1,98 miliardy eur a v spojení s dôsledným krízovým manažmentom sme zabránili prepadu finančných prostriedkov z eurofondov pri šiestich najväčších operačných programoch. To znamená, že v roku 2020 tak Slovenská republika neprišla či už z ESF, Kohézneho fondu alebo ERDF ani o jedno euro, čo je neporovnateľný rozdiel opäť oproti minulým rokom, kedy sme nenávratne prišli o viac než 150 miliónov eur, a to iba za programové obdobie od roku 2014 do roku 2020. Aj preto môžeme povedať, že pomoc, ktorú sme poskytli, bola bezprecedentná aj z hľadiska rýchlosti, aj z hľadiska objemu. A keby bolo hospodárenie vlád Roberta Fica a Petra Pellegriniho počas historicky najúrodnejších rokov zodpovedné a plnili by prinajmenšom ich vlastné ciele, mohli sme mať k dispozícii o 9 miliárd eur viac. To by umožnilo ešte výraznejšie pomôcť, spomínam si len na slová, ktoré sme v tomto parlamente ešte v čase opozícii pripomínali vtedajším vládam, že je kľúčové a nevyhnutné, aby v dobrých časoch si každá zodpovedná vláda odkladala na časy zlé. Toto však nebol náš prípad.
Naplnenie ďalších cieľov, ktoré si vládna koalícia vytýčila po minuloročných voľbách, je ambíciou tohto programového vyhlásenia našej vlády. Jeho základnými piliermi sú v prvom rade boj proti korupcii, pretože povedzme si, nulová tolerancia ku korupčnému správaniu je základným predpokladom fungujúcej demokratickej krajiny.
Ďalší dôležitý pilier je zodpovedné hospodárenie štátu, preto je prioritou vlády návrat k zdravým verejným financiám, či už efektívnym bojom proti daňovým únikom, v čom budeme pokračovať a čo sa už začalo od roku 2020, a taktiež praniu špinavých peňazí, transparentnosťou pri nakladaní s verejnými zdrojmi a samozrejme príprava rozpočtov na základe filozofie "hodnoty za peniaze".
Ale zodpovedné hospodárenie sa netýka iba nakladania s verejnými financiami. Musíme a chceme byť zodpovednými správcami celej našej krajiny, nášho prírodného bohatstva, ktoré je zárukou kvalitného života nielen nás, ale aj našich detí a ďalších generácií.
Ďalším pilierom nášho programového vyhlásenia vlády je podpora rodiny. Naša vláda podporuje a bude podporovať rodinu, pretože fungujúca rodina, ktorá poskytuje istoty svojim všetkým členom, je zárukou budúcnosti Slovenska. Chceme viac istôt pre rodičov pri výchove detí, zabezpečenie dôstojnej staroby pre seniorov, väčšiu ochranu pred chudobou ohrozených skupín obyvateľstva.
Štvrtým kľúčovým pilierom nášho programového vyhlásenia vlády je obnova Slovenska. Budeme vládou obnovy a prosperity Slovenska. Máme historickú šancu zo Slovenska spraviť zelenšiu, digitálnejšiu, zdravšiu a vzdelanejšiu krajinu. Zameriame sa na obnovu Slovenska po kríze a znovu naštartovanie ekonomiky.
Na zmiernenie negatívnych dôsledkov koronakrízy využijeme aj finančné prostriedky z iniciatívy REACT-EU ako dodatočnej finančnej podpory pre krízou postihnuté odvetia, podpora aktivít na udržanie a vytvorenie pracovných miest, zvyšovanie odolnosti zdravotníckeho systému, podpora dištančného vzdelávania, ako aj pokračovanie poskytovania sociálnych služieb občanom a posilnenie významných investícií v oblastiach, ktoré sa už realizujú v rámci politiky súdržnosti Európskej únie.
Počas uplynulého roka sa nám podarilo pripraviť návrh Partnerskej dohody, ktorý určuje prioritné oblasti podpory v rámci piatich cieľov politiky súdržnosti na roky 2021 až 2027.
Taktiež sa skončili práce na Pláne obnovy a odolnosti Slovenskej republiky, ktorý je našou cestovnou mapou k lepšiemu Slovensku. Pred nami je teraz najťažšia úloha – pretaviť navrhované reformy a investície do reality, osobitne to platí pre školstvo a zdravotníctvo. Slovensko sme však zdedili v stave, kde v tejto oblasti výrazne zaostávalo. Preto zmeniť tento stav bude jedna z najnáročnejších úloh.
Po mimoriadne náročnom roku sme sa ocitli na politickej križovatke a opäť sa vyberáme cestou zodpovednosti a plnenia záväzkov voči občanom, ktorú nám dali vo voľbách v roku 2020. Volebný lístok totiž je mimoriadne cenný dokument, je v ňom zhmotnená túžba občanov po lepšom živote a preto sme povinní urobiť všetko, čo je a bude v našich silách, aby sme ju naplnili.
Vláda Slovenskej republiky bude pokračovať vo vytváraní podmienok na očistu spoločnosti od korupcie, kriminálnych sietí, ktoré cudzopasia na verejnom majetku a podkopávajú dôveru občanov v spravodlivosť.
Budeme pokračovať v zlepšovaní podnikateľského prostredia, v ktorom sa darí inováciám. Posilníme konkurencieschopnosť priemyslu a hlavne smerom k ekologicky čistým výrobám. Efektívnym využívaním fondov Európskej únie znížime regionálne rozdiely a zvýšime ochranu životného prostredia. Dôraz budeme klásť na investície do pracovných miest s vyššou ekonomickou a spoločenskou hodnotou a podporu inovácií, vedy, výskumu a využívanie digitálnych technológií. Vláda Slovenskej republiky bude podporovať predovšetkým investície do ľudského kapitálu a zavádzanie motivačných mechanizmov pre súkromný sektor na investície do vedy a výskumu, ako aj podporu partnerstiev súkromných firiem, akademického a vedecko-výskumného prostredia a verejných inštitúcií.
V riadení verejných výdavkov budeme dôsledne presadzovať princíp hodnoty za peniaze, aby sme z vybraných daní a odvodov dosiahli maximálny úžitok pre občanov.
Zvýšime kvalitu vzdelávania i poskytovania zdravotnej starostlivosti. Podporu poľnohospodárstva nastavíme tak, aby sme čo najviac podporovali produkciu s vyššou pridanou hodnotou a zvýšili tak podiel domácich potravín na trhu. Sme odhodlaní uskutočňovať účinné kroky pri odstraňovaní chudoby a segregácie sociálne vylúčených spoločenstiev.
Vláda vysoko hodnotí svoje členstvo v Európskej únii a plne si je vedomá záväzkov v rámci Severoatlantickej aliancie, ktorá je bezpečnostnou zárukou pre našich občanov, že môžu žiť v mieri.
Európska únia je náš životný priestor a naše členstvo už mnohokrát preukázalo, aké veľké benefity to pre občanov Slovenskej republiky prinieslo. Verím, že aj v tomto pléne niet o tom pochýb. Revitalizované programové vyhlásenie vlády má teda ambiciózne, ale hlavne reálne ciele na zvýšenie kvality života každého občana Slovenskej republiky. Vláda Slovenskej republiky si uvedomuje, že prípadné zlyhanie by malo na našu krajinu významný devastačný dopad a nedôvera ľudí v politický systém by posilňovala extrémy.
Stále platí náš sľub, ktorý sme dali občanom vo voľbách, urobiť zo Slovenska krajinu, kde budeme radi žiť.
Ctené plénum, tak ako som začal v úvode, tak by som chcel aj ukončiť tento prejav. Stojíme tu pred vami ako vláda, ktorú zostavila koalícia s ústavným mandátom od ľudí. Slovensko po pandémii stojí pred veľkou príležitosťou výrazne sa posunúť medzi vyspelé európske štáty a výrazne zvýšiť kvalitu života svojim občanom. Máme k tomu všetko, čo potrebujeme. Silný mandát, silnú vládu, silný parlament, historicky najväčšie množstvo európskych peňazí a v neposlednom rade silné odhodlanie to zvládnuť. Verím, že túto príležitosť spolu s vami, obzvlášť teda koaliční poslanci, využijeme pre dobro našich občanov.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

30.4.2021 o 10:03 hod.

Ing.

Eduard Heger

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:19

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda Národnej rady, vážený pán predseda vlády, vážená vláda Slovenskej republiky, kolegyne, kolegovia, dámy, páni, dovoľte mi, aby som ako spoločný spravodajca predniesol spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky k Programovému vyhláseniu vlády Slovenskej republiky so žiadosťou o vyslovenie dôvery vláde Slovenskej republiky, tlač 525a.
Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky so žiadosťou o vyslovenie dôvery vláde Slovenskej republiky, tlač 525, bolo predložené vládou Slovenskej republiky Národnej rade Slovenskej republiky v súlade s článkom 86 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky v termíne stanovenom čl. 113 Ústavy Slovenskej republiky. Uvedený materiál bol doručený poslancom Národnej rady pred 27. schôdzou Národnej rady ako tlač 525. Predseda Národnej rady Slovenskej republiky svojím rozhodnutím č. 538 zo dňa 28. apríla 2021 pridelil uvedený návrh na prerokovanie všetkým výborom okrem určených špecifických výborov. Zároveň predseda Národnej rady určil termín na prerokovanie do začiatku rokovania schôdze Národnej rady o tomto návrhu a určil gestorský výbor - Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet.
Konštatujem, že všetky výbory Národnej rady prerokovali predmetný návrh v stanovenom termíne. Výbor NR SR pre ľudské práva a národnostné menšiny a tiež Výbor NR SR pre zdravotníctvo neprijali platné uznesenia, nakoľko podľa § 52 ods. 2 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku neboli uznášaniaschopné. Ostatné výbory, ktorým bol návrh pridelený na prerokovanie, vyslovili súhlas s predloženým materiálom a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky schváliť a vysloviť dôveru vláde Slovenskej republiky.
Gestorský výbor na základe uznesení výborov odporúča Národnej rade Slovenskej republiky podľa čl. 86 písm. f) Ústavy Slovenskej republiky
1. schváliť Programové vyhlásenie vlády Slovenskej republiky a
2. vysloviť dôveru vláde Slovenskej republiky.
Na záver konštatujem, že spoločná správa výborov bola schválená uznesením gestorského výboru č. 176 z 30. apríla 2021. Výbor určil poslancov Mariána Viskupiča, Juraja Gyimesiho, Petra Kremského, Milana Kuriaka, Annu Miernu, Erika Ňarjaš a Tomáša Lehotského za spoločných spravodajcov výboru. Zároveň ma výbor poveril ako spoločného spravodajcu predniesť spoločnú správu na schôdzi Národnej rady a navrhnúť Národnej rade postup pri hlasovaní v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 10:19 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:23

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci. Ja vás nebudem dlho zdržiavať, ja si myslím, že jednotlivé kapitoly programového vyhlásenia vlády odprezentujú ministri, na to sú tu, a pevne verím, že počas celého tohto Programového vyhlásenia vlády v hojnom počte tu budú počas celej debaty, ako keď sme boli v opozícii, sme to vyčítali vládnej koalícii, pevne verím, že nebudeme takí istí.
Vážené pani poslankyne, hlavne koaliční, ale obraciam sa aj na opozíciu, chcem vás z tohto miesta požiadať, poprosiť o podporu programového vyhlásenia vlády. Prečo o tom hovorím a prečo chcem požiadať o podporu? Z jedného jediného dôvodu. Je to dobré programové vyhlásenie vlády, ktoré je v prvom rade alebo hlavne zamerané na rodiny, na podporu rodín, podporu udržania stability rodín a ďalší rozvoj. Toto, táto vláda má veľkú ambíciu urobiť veľkú reformu v sociálnej oblasti a zamerať sa hlavne na finančnú stránku ohrozených, najohrozenejších častí obyvateľstva, a to sú matky s deťmi alebo neúplné rodiny.
Pokiaľ sa nám podarí naplniť toto programové vyhlásenie vlády a pokiaľ sa nám podarí naplniť ambíciu, ktorá prichádza z tejto strany, že by sme zreformovali tento sociálny systém a umožnili obrovské dotácie, mesačné dotácie pre takto ťažko skúšané slovenské rodiny, aj ako som už hovoril, najohrozenejšia skupina sú neúplné rodiny, matky s deťmi, pokiaľ sa nám toto podarí naplniť, tak vymaníme z takej tej, tej časti, sféry tej, tej najchudobnejšej časti, kde upadli, veľmi veľa percent a veľmi veľa, možno sú to až státisíce ľudí, ktorí upadli do tej ohrozenej časti chudoby, aby sme ich z toho vymanili a zabezpečili im aspoň ako taký slušný život a právo na výchovu svojich detí.
Je to veľmi dôležité a z tohto dôvodu, keď už kvôli ničomu inému, z tohto dôvodu vás žiadam o podporu tohto programového vyhlásenia vlády, lebo ak sa nám to podarí naplniť, tak prerobíme Slovensko.
Samozrejme máme tunák plán obnovy a je to veľká injekcia, je to veľký stimul, je to veľmi veľa miliárd, ktoré nám pomôže obnoviť krajinu. Môžeme získať päť koncových veľkých nemocníc, postavíme sto škôlok pre tie rodiny, zrekonštruujeme sto historických budov, spravíme 25-tisíc, obnovíme 25-tisíc domov, zateplíme ich, prípadne ich vybavíme novým zariadením energeticky menej náročným a šetrným k životnému prostrediu. Vieme urobiť veľmi veľa vecí. Postavíme sto zariadení sociálnych služieb, hlavne s dôrazom na seniorov. To je úžasná vec, ktorá sa nám môže podariť počas tohto programového vyhlásenia vlády alebo počas tejto vlády, ktorá by, ktorá teda má dôveru od občanov do roku 2024.
Môžeme naozaj pretvoriť Slovensko. Tak z tohto dôvodu ja budem hlasovať za toto programové vyhlásenie vlády, lebo tejto vláde verím, verím tomuto plánu a verím, že sa nám podarí pretvoriť Slovensko a o štyri alebo vlastne už len o tri roky, keď sa potom pozrieme za chrbát, si budeme môcť povedať, keď sa nám to podarilo, stálo to za to a Slovensko bude úplne inak vyzerať, ako ho vidíme dnes.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 10:23 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:26

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda, hovorili ste o slovenských rodinách, ale akosi ste si nevšimli, že jedenásťtisíc rodín prišlo o svojich blízkych za posledný rok kvôli vám. Kvôli tomu, ako ste zbabrali boj proti pandémii.
Pán predseda, 35-tisíc rodín prišlo o živiteľa, prišlo o prácu, prišlo o materiálne prostriedky na to, aby žili dôstojným životom a vy ste sa na nich vykašľali a ako keby ste si vôbec nevšimli, že rok tu bola pandémia, že umierali ľudia, že štát sa vykašlal na ľudí, iba im bral slobodu a vy sa teraz postavíte po roku ako zbrusu nový politik, ktorý ide pomáhať rodinám. Však vy ste sa na tie rodiny vykašlali, pán predseda! Teraz nemyslím len vás konkrétne, predovšetkým Matovičova vláda. Vy sa máte ľuďom ospravedlniť a prvé, čo spraviť, je zrušiť povinné testovanie, lebo povinné testovanie bolo dôvodom, pre ktoré umierali tisícky ľudí, naši blízki, naši otcovia, naše mamy. Vy za to môžete, pán predseda parlamentu, ako spoluvinník spolu s Igorom Matovičom, Eduardom Hegerom a ďalšími. A vy sa teraz postavíte a vo svojom programovom vyhlásení po roku tejto masakry ani nezmienite, čo chcete robiť v boji proti pandémii? Nič? Vy sa tvárite, že ste tí slušní ľudia? Že ste tí čistí? S Kolíkovou, ktorá prihráva svojmu bratovi a svojej rodine ťažké kšefty? Vy, pán predseda, ktorý máte vo vlastníctve Fun rádio dostávate neuveriteľné peniaze od štátu, státisíce (reakcia z pléna) a vy máte tú drzosť sa postaviť a hovoriť o rodinách, ktorým nedáte nič?
Pán predseda parlamentu, takto to možno fungovalo vo vašich mafiánskych kruhoch, keď ste tam fungovali, ale dneska máte zodpovednosť za štát, tak sa ospravedlňte a zrušte povinné testovanie ako prvú vec a núdzový stav ako druhú vec.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:26 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:29

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predseda Kollár, mňa prekvapili vaše slová o tom, že idete reformovať sociálny systém a sociálnu oblasť. Asi ste možno zabudli, že ste priamo vy a vaša strana zodpovedná a zodpovední za sociálnu oblasť, keďže vo funkcii máte svojho nominanta, vo funkcií ministra práce a za ten prvý rok alebo za niečo vyše roka ste ten sociálny systém skôr deformovali.
Pán Kollár, podviedli ste voličov, svojich voličov, keď ste tvrdili pred voľbami, že nezrušíte sociálne opatrenia, respektíve na nich nesiahnete a napriek tomu, že máte vlastného ministra práce, ste viaceré tieto opatrenia zrušili alebo obmedzili. Tak vám len pripomeniem, za čo ste, pán Kollár, aj vy osobne hlasovali. Hlasovali ste za 13. dôchodok, napokon ste z neho urobili len sociálnu dávku. Pán Kollár, hlasovali ste za zvýšenú minimálnu mzdu a napokon ste ju znížili, pretože ste siahli do toho spomínaného automatu. Pán Kollár, hlasovali ste za obedy zadarmo, napokon 450-tisíc detí prišlo o obedy zadarmo. Čiže hovoriť po roku toho, čo ste tu ukázali na ministerstve práce, o tom, že idete reformovať sociálny systém, dokonca, že idete pomáhať rodinám, je naozaj, naozaj veľmi falošné a, bohužiaľ, taká je aj vaša politika. Potom si nestojíte za svojimi slovami a ľudia vám už nemôžu veriť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:29 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:30

Boris Kollár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, v prvom rade sa naozaj ospravedlňujem a ospravedlňujem sa všetkým občanom Slovenska za vás, za váš populizmus a za to, že vaša strana (potlesk) a tým pádom aj vy osobne ste priamo zodpovední za veľkú časť úmrtí, keď ste hlásili politiku, hlásili politiku rúška dole, keď ste sa združovali napriek zákazu, porušovali ste pandemické predpisy, porušovali ste prakticky všetko a ľuďom ste ukazovali špatnú cestu, rúška dole, tak sa šírila nákaza, preto zomierali ľudia, ospravedlňujem sa za vás a hanbím sa za vás. Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:30 hod.

Boris Kollár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:32

Gábor Grendel
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Do písomnej rozpravy sú prihlásení za poslanecký, poprosím pokoj v rokovacej sále, za poslanecký klub SMER pán podpredseda Blanár a potom jednotliví poslanci, pán poslanec Pellegrini, Tomáš, Šutaj Eštok, Raši, Jozef Šimko, Milan Mazurek, Ľuboš Blaha, pán poslanec Richter, Kamenický, Beluský, Blcháč, Kmec, ešte, ešte budú pán podpredseda v zmysle rokovacieho poriadku. Ďalej páni poslanci: Takáč, Ledecký, Valášek, Borguľa a Jarjabek, ale v zmysle rokovacieho poriadku sa hlásim do rozpravy ešte pred tým ja a po mne páni ministri Matovič, Sulík, Krajniak, Gröhling, pani ministerka Kolíková a pán minister Budaj. (Striedanie predsedajúcich.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 10:32 hod.

Mgr.

Gábor Grendel

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:41

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady Grendel, plne s vami súhlasím, že prioritou je zdravie. Myslím, že na tom sa zhodneme všetci. A ja vám teraz poviem, aké sú výsledky tohto vášho ťaženia za zdravie Slovákov.
Celé týždne sme boli najhorší na svete v počte úmrtí a v počte hospitalizácií kvôli vašim opatreniam. Celé týždne sme boli najhorší na svete. Horší než africké krajiny, horší než latinsko-americké krajiny. Najhorší, pán Grendel. Toto je to vaše ťaženie za zdravie? Vy ste nedali ľuďom lieky, vy ste ľuďom nedali Ivermektín, vy ste nedali experimentálne lieky, vy ste sa na nich úplne vykašľali.
Ďalšia vec. Nedali ste ľuďom ani vakcíny, ktoré chceli. Keď ste mali možnosť naobjednať štyri milióny Pfizeru, tak ste to neurobili. Ako absolútni diletanti. Čiže ľudia nemali ani len vakcíny. Potom ste prišli tuto s tou Matovičovou show ohľadom Sputniku, ktorá vám totálne vybuchla v rukách. A strápnili ste sa pred celým Slovenskom a zložili ste vládu.
Čiže toto bol ten váš boj za zdravie Slovenska, pán Grendel? Veď sami priznávate, že zodpovední ste vy, lebo ste sa sústredili len na seba a bojovali ste sami proti sebe. Čiže preložím to do ľudskej reči, vy ste zlyhali. V čase, kedy Slovensko potrebovalo lídra a kompaktnú vládu, vy ste sa tu denno-denne hádali. Matovič so Sulíkom, Matovič s Čaputovou, Matovič s Baťom, Matovič s každým. Všetci sme boli múdrosráči, všetci boli zlí. V čase, kedy Slovensko potrebovalo pomoc, ste mohli pomáhať ľuďom sociálne aj ekonomicky a Slovensko sa zaradilo medzi najhoršie krajiny na svete v ekonomickej pomoci v pandémii spolu s africkými krajinami, ako je Zimbabwe a Mauritánia. Toto je tá vaša pomoc ľuďom?
Čiže, pán Grendel, vy ste slušný človek. Vysvetlite mi, prosím vás, ako s týmto pocitom viete žiť, že zomrelo aj kvôli vám 11-tisíc ľudí. To mi vysvetlite, úplne ľudsky.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:41 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:43

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Grendel, ono by bolo krásne, keby všetko fungovalo tak jednoducho, ako ste to opísali vo svojom prejave, kde ste povedali, že prijali sa dobré, ale aj zlé opatrenia v zdravotníckej oblasti. Pretože ja by som bol možno aj ochotný sčasti veriť, že v tom zvláštnom pokrivenom spôsobe myslenia, akým premýšľa Igor Matovič, bol ten zámer na celoplošné testovanie jeho snahou o čosi dobré, ale dopadlo to katastrofálnym spôsobom. Neopakoval to nikto na svete. Nikto sa nechytil tohto prazvláštneho uleteného nápadu, ktorý nás stál cez miliardu eur, ktorý zrušil alebo zruinoval verejné financie, zadlžil obyvateľov Slovenska a spôsobil obrovské množstvo problému a úmrtí v nemocniciach. A vy to dobre viete. A všetci sa stále po tom všetkom bojíte Igorovi Matovičovi povedať pravdu, preto sa vy tu teraz nejakým zvláštnym spôsobom chcete ospravedlňovať a nejak si sypať popol na hlavu. Lenže my vám toto už po tej celej dobe a po tom všetkom, čo táto vláda, ktorá sa v ničom nevymenila, iba tu hrá divadlo, predviedla, skrátka neveríme. My vám neveríme ani to, že Eduard Heger, ktorý je len hovorcom Igora Matoviča, bude nejakým hrdým a dôstojným premiérom Slovenskej republiky. Veď my všetci vidíme, ako sa k nemu Matovič správa na tlačovkách, že skáče, ako si Matovič píska. Vidíme, kto tu rieši zahraničnú politiku, kto tu za štát dohaduje dôležité zmluvy, kto tu v skutočnosti všetko riadi a že sa nezmenilo vôbec nič. Tak na základe čoho vám máme dať dôveru a veriť tomu, že je to teraz v tejto chvíli inak len preto, že ste to tu takto pekne povedali.
Pán Grendel, sami viete, že to, čo hovoríte nie je pravda. Ale tá pozícia, ktorú máte, vám jednoducho za to v tejto chvíli stojí.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:43 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:45

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Grendel, ja viem, že dnes tu bude veľa takýchto rečí a príhovorov a budete hovoriť o tom, ako všetko ste zvládli, ako bolo všetko super a ako ste pomohli Slovenskej republike. Výsledky pandémie sú jasné, 11 647 mŕtvych k dnešnému dňu aj vďaka tým opatreniam, ktoré ste nerobili, alebo vďaka tomu, čo ste tu robili. Bavíme sa tu o nezmyselnom testovaní, ktoré nás, sme objednali 65 miliónov testov pre 5,5 milióna Slovákov. Nahnali sme ich na jedno miesto. Tam sa tá pandémia šírila a robilo to, robilo to stále horšie a horšie čísla. Dodnes nevzdáte sa tejto myšlienky. Vykašlite sa už na toto testovanie. Je to nezmysel.
Ďalšia vec. Ekonomická pomoc najnižšia v Európskej únii. Minuli ste miliardu na testy. Mali ste ju minúť niekde inde. Na druhej strane máme tu pána ministra financií, nového, ktorý tvrdí, že nemá na to, aby znížil DPH na, napríklad 5 % pre gastro, ale uvažujete o zvýšení DPH na 25 %. Čiže všetkým ľuďom na Slovensku, ktorí doteraz trpeli, sa poďakujete tak, že im zvýšite ceny tovarov a služieb. To je odmena všetkým Slovákom.
Viete, to, že sa pozriete do kamery ako pán Heger a ktorý stále hovorí, že dobre bude a ďakujem vám, všetci Slováci, tak poďakovať sa musíte iným spôsobom, nie tak, že im zvýšite na Slovensku ceny. Míňa sa tu, žiadna transparentnosť. O tom tu budeme ešte veľa počuť, ako my sme boli netransparentní, vy ste transparentní. Núdzový stav pomáhal tomu, aby ste míňali peniaze bez verejných obstarávaní, ako sa vám len zachcelo.
A, pani ministerka Kolíková, prepáčte, ak vy poviete odpoveď na určité fakty, že je to úbohé a trápne a neodpoviete na tie a neodpoviete... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Šeliga, Juraj, podpredseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníkom.) Pán Kamenický, na pána Grendela. Pán Kamenický, pán Kamenický.

Kamenický, Ladislav, poslanec NR SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.) ... na tie otázky, ktoré tu boli položené, tak by ste sa mali pozrieť do zrkadla a... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:45 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video