27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:47 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda Grendel, je značne zaujímavé, že ste vystúpil so svojím príspevkom na obhajobu tejto druhej vlády Igora Matoviča s tým, že ten prvý pokus nevyšiel, ten prvý experiment sa nie veľmi vydaril, figúrka nahradila bábku a teraz už bude všetko fungovať, teraz už bude všetko fajn, len musíme vydržať a občania Slovenskej republiky musia veriť a musia dúfať. Ja mám však názor a spätné reakcie od občanov Slovenskej republiky sú nasledovné: občania vám už neveria a môžte rozprávať, že táto vláda bude lepšia, bude konzistentnejšia, bude fungovať transparentnejšie. Reakcie od obyčajných ľudí sú naozaj úplne iné.
Vaša reakcia, ktorá ma zaujala asi najviac, bola v zmysle tej, že vy nemôžte riskovať predčasné parlamentné voľby. S týmto sa nemôžem stotožniť a nemôžem tomu veriť, pretože riskovať predčasné parlamentné voľby, o tom nie je spôsob vládnutia danej vlády. Ale jednoducho o predčasných parlamentných voľbách by mali rozhodnúť občania v platnom referende, ak sa toto referendum uskutoční a bude právoplatné, tak, tak ako občania Slovenskej republiky dali tejto vláde, teda tej minulej hlavne dôveru, tak majú aj právo túto vládu povaliť a dôveru tejto vláde úplne vziať. Čiže za rok a niečo, čo nás tieto dve vlády, jedna nefunkčná a druhá, dúfam, nefunkčná, ťahali za nos, pevne verím, že programové vyhlásenie vlády, ktoré je iba opísaným ťažkým pamfletom tej prvej, snáď už nikoho nepresvedčia.
A ja naozaj za seba môžem povedať, že túto vládu určite nepodporím.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:47 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:47

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, ja si všímam už dlhšie, že vy tu máte takú špeciálnu úlohu v parlamente, keď začne klesať morálka mužstva, vystúpite vy a snažíte sa pozdvihnúť náladu svojich poslancov. Dnes ste povedali alebo dnes ste sa pokúsili tú náladu pozdvihnúť slovami, že však krajine sa darí. Toto ste povedali, pán podpredseda. No môžete mať taký pocit odtiaľto z Bratislavy, že krajine sa darí, keď ste zaviedli núdzový stav a ľudia nemôžu protestovať, nemôžu sa stretávať, tak môžete mať taký pocit, že krajine sa darí.
Pán podpredseda, keby ste išli medzi ľudí, tak by ste zistili, že krajine sa totálne nedarí. Rúca sa všetko, čo ešte ako tak fungovalo. Ľudia strácajú prácu, krachujú podniky. Zobrali ste ľuďom ich osobnú slobodu, ľudské práva, pošliapavate všetky ich práva, ktoré sú výdobytkom demokratického štátu. Nečerpajú sa eurofondy, nemáte úradníka, ktorý by dnes bol schopný rozhodovať. Každý sa na všetko vyhovára. Nikto nechce prevziať zodpovednosť. Radšej sa nerozhoduje. Veď sa pozrite, ako sa čerpajú napríklad eurofondy na MAC-ku, rok a pol stoja projekty. Nikto nie je ten, kto by prevzal zodpovednosť a niečo by urobil. Firmy nedostávajú adekvátnu podporu. Narastie nám obrovská nezamestnanosť po tejto kríze. Ale vy všetko skrývate za slová, lebo COVID. Hovoríte, že nebola väčšia kríza, najskôr ste hovorili od druhej svetovej vojny, potom už pán minister financií hovoril, že od prvej svetovej vojny. No ja si myslím, že by ste mali povedať, že nebola väčšia kríza od Veľkej francúzskej revolúcie alebo v tomto tisícročí, lebo najlepšie bude, keď poviete, že nebola väčšia kríza od stvorenia sveta.
Ale takto, pán podpredseda, naozaj to ďalej nepôjde a musíte sa spamätať a začať niečo reálne robiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 10:47 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:52

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Dámy a páni, dobrý deň prajem, tiež som nečakal, že už po roku tu budeme stáť a schvaľovať po druhýkrát programové vyhlásenia vlády. No ale, ako často zvyknem hovoriť, radšej koniec s hrôzou, ako hrôza bez konca. Koalícia našla tú silu na rozdiel od roku 2010, kedy približne po pätnástich mesiacoch vládnutia to celé skončilo. Tak na rozdiel od tej doby tentokrát sme našli tú silu, aby sme urobili novú dohodu, aby sme sa dali dokopy, aby sme fungovali ďalej. Je úplne pochopiteľné, že toto sa opozícii páčiť nebude, tak ako sa nám nepáčilo, keď Peter Pellegrini pred tromi rokmi prevzal žezlo po Robertovi Ficovi a myslím si, že to ste, páni, chápali rovnako.
No tak teda ideme ďalej a myslím si, že po prvom roku je čas na takú krátku bilanciu. Dovoľte mi povedať pár slov k ministerstvu hospodárstva.
Prvá vec, ktorá ma príjemne prekvapila, bola kvalita personálu, ktorý tam Peter Žiga zanechal. V podstate som spravil iba jednu, jednu dôležitejšiu výmenu na už tých úradníckych pozíciách. Bol to jeden pán, ktorý má dnes na krku trestné oznámenie za veľmi čudný informačný systém s názvom ISKRA, kde štát prehajdákal, teda chcel prehajdákať 20 miliónov, ale prehajdákal len polovicu, lebo potom sme to zastavili. Je vylúčené, že Peter Žiga o tomto nevedel. Toto je aj taký, myslím si, že hlavný rozdiel. Napriek všetkým tým... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Prepáčte, pán podpredseda. (Reakcia rečníka: "Áno.")
Pán poslanec, poprosím vás, aby ste v sále netelefonovali. Ďakujem pekne.

Sulík, Richard, podpredseda vlády a minister hospodárstva SR

49.
Toto je taký ten hlavný rozdiel, ako aj môj predrečník pán podpredseda Grendel povedal, aj keď nemusíme súhlasiť so všetkým, čo povedal, ale chcem teda vysloviť pochvalu, to bol skutočne štátnicky prejav, či už prednesom, formou a myslím si, že s veľa vecami sa dá súhlasiť.
Áno, je to boj proti korupcii, ktorý výrazne zmenil našu krajinu. Môžeme si o Igorovi Matovičovi myslieť, čo chceme. Ja sám teda som sa veľakrát na jeho adresu vyjadril kriticky, on na moju, a nikdy som si nenechal zobrať tú možnosť a tú slobodu povedať svoj názor a ten som aj vždy povedal, keď som to považoval za potrebné.

Napriek všetkému, čo bolo, keby Igor Matovič nedostal mandát, keby neprevzal žezlo, tak sa tu kradne ako nikdy, ako sme to tu zažívali celé roky. To, že dnes trasú mrežami ľudia ako Bödör alebo Brhel, alebo pán Gašpar a ďalšie výkvety toho vládnutia, ktoré tu bolo pred nami, za to vďačí naša spoločnosť len a len Igorovi Matovičovi. Toto je holý fakt, ktorý musia uznať aj jeho najväčší neprajníci, aj jeho kritici, ku ktorým sa rátam aj ja. Toľkoto na úvod a všeobecne a teraz mi dovoľte k programovému vyhláseniu vlády povedať pár slov.
To, čo sme kritizovali pred tromi rokmi, urobili sme dnes my. (Zaznievanie gongu.) A síce sme dali len tomu taký ľahký update, urobili sme to trochu poctivejšie. Zaktualizovali sme programové vyhlásenie, vyhodili sme veci, ktoré už tam nepatria. Nakoniec veď prečo by sme to mali robiť výrazne inak? Veď sme sa pred rokom dohodli na niečom, čo chceme štyri roky realizovať, tak je úplne logické, že je tu jeden drobný refresh, no ale dali sme si aspoň tú námahu, aby už realizované veci tam neboli.
Preto moja nádej spočíva najmä v tom, že teraz v novej zostave tie zmeny vôbec nie sú kozmetické, že v novej zostave budeme fungovať zvyšné tri roky. Budeme riešiť konflikty, ktoré sa nám vyskytnú vo vnútri koalícii, budeme bojovať s opozíciou alebo opozícia s nami a budeme sa snažiť realizovať programové vyhlásenie vlády, ktoré dnes premiér Eduard Heger predkladá na schválenie. Už vopred by som vás chcel veľmi pekne poprosiť, aby ste za toto programové vyhlásenie vlády hlasovali, i keď viem a myslím si, že mali by sme to akceptovať, že nájdu sa viacerí koaliční poslanci, prakticky z každej strany, ktorí povedia nie, ja mám takú alebo onakú výhradu a veľmi mi na tom záleží. Našťastie máme ešte stále dostatočnú rezervu v koaličných hlasoch tak, aby toto programové vyhlásenie prešlo.
Vrátim sa k ministerstvu hospodárstva, ktoré s maličkou prestávkou vediem 13 mesiacov a dovoľte mi pár slov k tomu poslednému roku. Ministerstvo hospodárstva má na rade, má, má, má na zodpovednosti štyri typy pomoci: to je nájomné, nepravidelná autobusová doprava, podpora pre kultúru, podpora pre športovcov, ahá, a ešte päť vlastne, lebo sme ešte asi miliardy eur poskytli, miliardu eur poskytli na antikorona úveroch. Najväčšia pomoc je nájomné, tam 56-tisíc žiadostí bolo spracovaných, myslím si, že veľmi rýchlo, trvá to len niekoľko pracovných dní. Takmer 90 miliónov eur sme vyplatili. Áno, došlo tam aj k podvodným konaniam. V každom jednom prípade sme podali trestné oznámenie. Konali sme pri každom jednom podozrení, viacero platieb sa podarilo zastaviť, nie všetky, tu očakávam, že polícia bude aktívna. Bohužiaľ, žijeme v takej spoločnosti, že chcete ľuďom pomôcť a oni to idú zneužívať.
Ďalšia vec, na ktorú, na ktorú som celkom hrdý ako minister hospodárstva, je Kilečko 1. To bolo vyše 100 konkrétnych opatrení na zlepšenie podnikateľského prostredia a ako jeden balík, i keď to boli drobné opatrenia, preto lebo nemali dopad na štátny rozpočet a dali sa realizovať ihneď, tak predsa len ako balík taký týchto 100 opatrení to citeľne pomohlo a pomáha podnikateľom. A pripravujeme Kilečko 2, ktoré, v ktorom je 469 opatrení a sme momentálne vo fáze, že ideme oslovovať, oslovujeme jednotlivé ministerstvá a dúfam, že ešte tento rok bude možno polovica, možno viac týchto opatrení schválená. Opäť sú to opatrenia, ktoré nemajú dopad na štátny rozpočet a veľmi ma potešilo, keď premiér Eduard Heger tomuto, aspoň v rozhovore na štyri oči, vyslovil podporu a že to vníma, že vníma to, že keď sa nebude dariť podnikateľom, tak nebudú zamestnávať ľudí a celková životná úroveň bude klesať alebo nebude rásť.
Ďalšia vec, ktorá bola taká pomerne veľká výzva, to boli nominanti. Ja som na ministerstve hospodárstva nominoval možno 40 ľudí do rôznych pozícií a som veľmi rád, že zatiaľ tam nedošlo k žiadnemu výraznému sklamaniu, že som nemusel zatiaľ nikoho meniť a to, samozrejme, človeka vždy poteší.
Napríklad jeden z nominantov je nový šéf SPP. Najprv to chcem trošku objasniť, lebo je tá situácia mierne zamotaná. My máme tzv. SPP matku, to je úplne hore spoločnosť, ale táto matka, ona vlastní síce podiely v iných spoločnostiach, ale ona sama až tak veľa toho nevlastní. Ona len predáva plyn. Ona je obchodník s plynom. Táto matka patrí na 100 % štátu. Robert Fico to pred siedmimi rokmi odkúpil a teda že akože ide tu strašne bojovať za národné, štátne záujmy, lenže za tých sedem rokov to šesť rokov robilo stratu. Rok čo rok sto miliónov euro. V 2013-14 sto miliónov, potom 100 miliónov, potom 40, potom 20, potom zase 100, atď. rok čo rok. V roku 2019 to ešte spravilo stratu 103 miliónov eur. To, samozrejme, platili daňoví poplatníci. Keby to nebol odkúpil, tak štát mohol ušetriť pol miliardy. No ale minulý rok 2020 na čele s novým nominantom pánom Urbanom sa po siedmich rokoch podarilo dosiahnuť zisk, maličký, 6 miliónov eur, ale zisk. Po šiestich rokoch to nie je v strate, už je to konečne v zisku. A napĺňa ma to určitou hrdosťou, preto lebo sú to nominanti SaS, v tomto prípade pán Urban a jeho kolegovia, ktorí dostali SPP po šiestich rokoch do zisku.
Ďalší nominant je napríklad na Úrade priemyselného vlastníctva, mladý muž, 32 rokov, Matúš Medvec. No čo ten spravil za rok? Znížil polovicu, znížil na polovicu dobu, čo trvá schválenie patentu, úžitkového vzoru, ochrannej známky atď. Teraz už netreba čakať jedenásť mesiacov na úžitkový vzor, už to ide za päť. To sú veci, za ktoré vás nebude nikto chváliť denno-denne, musíte sa pochváliť sám, ako to robím ja teraz. Nebude to v novinách, no čo budú písať? A opäť hentí nekradli a opäť hento zlepšili. To nebude nikto vypisovať. Bude sa vypisovať o sporoch, budú sa ma novinári dokola pýtať, no či už teda prišiel ten, ten nový minister financií na tú pizzu atď. To je, ono to aj dosť veľa hovorí o úrovni slovenskej, slovenskej mediálnej scény.
Ďalšieho nominanta máme na MH Manažmente. MH Manažment je tiež firma, ktorá robila spoľahlivo straty. Tejto firme patrí šesť teplární. Pre vašu informáciu, aby ste vedeli, na Slovensku je 338 teplární, z nich je šesť, i keď šesť najväčších, ale len šesť v štátnych rukách a tie, samozrejme, robili rok čo rok straty, lebo sa tam kradlo. No tak už sa nekradne, teplárne sú v zisku. Opäť je to vec, ktorá sa nebude teraz siahodlho vo veľkom rozoberať, lebo nie je to dostatočne sexi, ale je to realita. Luboš Lopatka, šéf MH Manažmentu tieto teplárne spojil do jedného celku, sústredil nákup do jedných rúk, takisto riadenie, zriadil finančný pool atď. Výsledok je, že teplárne robia zisk a tento zisk sme posunuli ľuďom a sme znížili ceny tepla. To si myslíme tiež, vestora poteší, ale tiež sa nebude o nej denno-denne písať, lebo, lebo skrátka nie je to dostatočne sexi.
Na ministerstve, a nielen my, ale aj väčšina iných, ostatných ministerstiev znížila náklady o 10 %, to som si dal záležať, aj personál sme znížili, aj prevádzkové náklady. Nebolo to ľahké. Tak ako som pred chvíľou pochválil môjho predchodcu Petra Žigu za to, že ten personál, to osadenstvo ministerstva hospodárstva je naozaj že kvalitný, až veľmi kvalitní ľudia, tak rovnako musím povedať, že keby takto viedol súkromnú firmu, tak mu skrachuje preto, lebo tá efektivita riadenia bola dosť nízka, ale aj na tom robíme, snažíme sa.
No a potom sa podarila koncom minulého roku taká pekná vec v Rimavskej Sobote, ideme tam stavať priemyselný park. Vláda sa na tom, najprv sa na tom dohodla koaličná rada, potom sa na tom dohodla vláda a tu pekne vidieť, že keď ide naozaj o veci, ktoré sú dobré, efektívne, ktoré prejdú Útvarom hodnoty za peniaze, tak zrazu je dohoda na celej vláde a neriešia sa tu nejaké konflikty, lebo ani žiadne nevzniknú. A poviem vám teraz takú internú informáciu, lebo to nemáte ako vedieť, odhadujem, že 98 až 99 % hlasovaní, teda rozhodovaní na vláde prechádza konsenzuálne. To len ukazuje, že aj keď noviny, aj keď médiá primárne píšu o tom, že kto tu na koho škaredo kukol a kto tu o kom čo povedal, tak áno, tá vláda predsa funguje, keď, je to silný znak, keď 98 alebo 99 % hlasovaní, rozhodnutí teda prejde konsenzuálne.
Takže takto konsenzuálne sme sa dohodli aj na priemyselnom parku v Rimavskej Sobote. Robíme na tom, naozaj že vysokým tempom, je tam silný tím ľudí pod vedením Borisa Kačániho, ďalší nominant, ktorý je vo firme MH Invest a ktorý teda robí všetko pre to, aby už budúci rok sa ten park začal reálne stavať. A dúfam, je to aj moje osobné želanie, že ešte v tomto volebnom období tam príde prvá firma, prvý zamestnávateľ, ktorý pomôže okresu, ktorý má dlhodobo najvyššiu nezamestnanosť. Toto je jedna z mojich výčitiek na vlády Roberta Fica, ktorý roky rokúce, 10-12 rokov rozprával o tom, ako chce znižovať regionálne rozdiely, ale potom, bum-bác, Jaguar dostal 500 miliónov, aby išiel do Nitry. Tak toto sa snažíme robiť naopak. Investičné stimuly a teda nie som žiaden fanúšik týchto investičných stimulov, ale snažíme sa ich dávať tam, kde to naozaj ľudia potrebujú, kde to využijú a dúfam, veľmi si želám, že sa nám podarí ešte v tomto volebnom období tam umiestniť prvú firmu.
No ale venovali sme sa aj rôznym vtákom, napríklad slávikovi. Marcel Slávik je taká čudesná postavička, ktorá mohla vyrásť a dlhé roky fungovať za predošlej vlády, ktorý robil to, že niekto chcel niečo stavať a on si pekne počkal na posledný deň, kedy sa dajú podať námietky a potom podal námietky a chce fontánku na streche a chce, neviem jaké makové, fialové atď. Boli to len obštrukcie. Boli to len obštrukcie a teraz, len aby ste mali predstavu, za minulý rok bolo podaných na Slovensku 1 312 takýchto námietok. Tisíc tristodvanásť. Všetci občania na všetkých staviteľov dokopy to agregované číslo je 1 312. A z týchto 1 312 žiadostí Marcel Slávik podal 1 050. Toto si treba predstaviť. Tisíc päťdesiat jeden jediný človek, od Medzilaboriec po Bratislavu, všade. A vidím, ako je to ťažké s týmto človekom bojovať, lebo máme nejaké smernice, máme nejak nastavené zákony, samozrejme, musíme ich dodržiavať a fungovať v rámci nich. Tak toto je jedna z ďalších vecí, ktorej, ktorá síce úplne priamo nepatrí pod ministerstvo hospodárstva, ale ktorú sa teda snažíme realizovať. Už, už, už, už to tak bolo, pán Slávik mi poslal mail, že dobre, on teda s tým prestane, no ale potom mu začali opäť rásť rožky, keď videl, že (povedané so smiechom), že dôjde zrejme k nejakým zmenám na vláde.
Mám ešte tri minútky 57, tak tie využijem ešte napríklad na to, že čo budeme tento rok robiť. No ja teda veľmi dúfam, že spustíme tretí blok Mochoviec. Je to vec, ktorá v oblasti energetiky krajine veľmi pomôže. Na to, čo sa dá vyčítať predošlej vláde, je, že nie dostatočne hájila záujmy štátu. Bol to práve pán Fico, ktorý pravidelne hovoril o obhajobe národno-štátnych záujmov a tu vláda mohla byť omnoho aktívnejšia a nebola, ale to, že tie Mochovce meškajú x-y rokov a že sú medzičasom trikrát drahšie, nie je, nie je primárnou vinou predošlej vlády, to treba tiež objektívne povedať. Je to vinou toho, kto mal na zodpovednosti manažment, a to je firma Enel.
Nám sa teda podarilo po mesiacoch boja na rôznych predstavenstvách a valných hromadách docieliť to, že odíde projektový šéf, ktorý je zodpovedný za dostavbu trojky, štvorky. To je pán, ktorý pochádza zo Španielska a je to nominant Enelu, no že teda konečne odtiaľ odíde a v medzinárodnom tendri nájdeme takého, ktorý to už teraz riadne dotiahne, hlavne teda ten štvrtý blok. Ten tretí je krátko pred spustením, tam už sme len v administratívnej rovine. Takže toto je jeden z našich dôležitých plánov.
Potom ďalší je národná vodíková stratégia, to je vec, ktorá je ešte v plienkach, kde v podstate len sme pri tých základných dokumentoch. Nebude to dlhé čítanie, ale je to a aj je to dosť všeobecné, ale je to potrebné, aby sme sa v tejto oblasti pohli. A keď my chceme, aby o 20 alebo 30 rokov, 10 možno 20 % áut malo, alebo nákladných áut alebo vlakov malo vodíkový pohon, tak teraz treba začať s tými základnými dokumentami. Teraz treba nastaviť tie výhybky.
Takže táto Národná vodíková stratégia po ix mesiacoch roboty už prešla medzirezortným pripomienkovým konaním a čoskoro ju predložím na vládu. No a dúfam, tak ako napríklad ten Priemyselný park v Rimavskej Sobote, že aj toto prejde konsenzuálne.
No tak môj čas je ku koncu, na záver mi dovoľte ešte pár slov k Expo Dubaj. Došlo tam o, kvôli pandémii bol posunutý o jeden rok. To nám dalo priestor sa s touto témou naozaj začať zapodievať a 1. októbra, dúfam, že všetci tam zavítate niekedy počas tých šiestich mesiacoch a 1. októbra teda začneme Expo Dubaj. Šesť mesiacov tam bude slovenský stánok niekedy v januári 2022 bude dokonca že Národný deň, tak sa tam na vás teším. Ja tam síce nebudem stále, ale stále tam samozrejme bude, bude nejaký stav, nejaký tím, ktorý to bude prevádzkovať.
Vedel by som rozprávať ešte zopár o ďalších veciach, reforma pokút a kontrol, reforma ekonomickej diplomacie, ktoré chystáme, ale možno na to ešte bude inokedy príležitosť.
Chcem vás ešte raz pekne poprosiť za podporu pre programové vyhlásenie vlády. Dajte nám tú šancu a my sa budeme snažiť, aby sme, aby sme už teraz po tých takých trochu kostrbatých začiatkoch, treba si aj uvedomiť, že, že nikto z nás ešte vo vláde nebol. Aj to patrí k tomu, aby sme teraz už naozaj fungovali tak, ako sme to voličom sľúbili.
Veľmi pekne ďakujem za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.4.2021 o 10:52 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:12

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Sulík, krásne ste predviedli, v akom stave je vládna koalícia a vaše vzťahy s Igorom Matovičom, keď ste povedali: "môžeme si o Igorovi Matovičovi myslieť, čo chceme", a potom ste sa dvakrát veľavravne zadrhli. Ste zachrčali. A vtedy ste povedali všetko. Všetci vieme, že ten Igor Matovič je blázon, ale namiesto toho, aby sme to povedali nahlas, tak, tak veľavravne zachrčíme.
V takomto stave ste. Toto budeme mať ďalší rok, dva, dúfam, že len niekoľko mesiacov, a že referendum skončí túto vládu. Ale v takomto stave ste. Zase sa budete nenávidieť, prekrikovať, hádať. Nikto na to už nie je zvedavý. Naozaj umierajú ľudia, pán Sulík, a tieto vaše chrchlaniny sú naozaj neni na mieste.
Dvadsať minút ste tu vypúšťali teplý vzduch, dvadsať minút, a namiesto toho ste mali povedať tri veci.
Za prvé, že zarežete núdzový stav. Lebo na to máte právo. Ste koaličný člen a môžete na koaličnej rade zavetovať núdzový stav.
Za druhé, mohli ste ľuďom na Slovensku oznámiť, že zarežete povinné testovanie, pretože ste koaličný partner a máte právo veta. A mohli ste zarezať povinné testovanie. V oboch prípadoch tvrdíte, že odmietate tak núdzový stav, ako aj celoplošné testovanie. Tak načo čakáte, pán Sulík, načo tu dvadsať minút vypúšťate teplý vzduch, keď to môžete urobiť?
Pýtam sa, prečo ste neodškodnili podnikateľov? Toto zaujíma ľudí na Slovensku. Nie tieto vaše teplovzdušné reči, ale prečo ste ľuďom nedali peniaze, na ktoré majú právo, pretože štát zavrel ich podniky, štát zavrel ich prevádzky. Prečo? Vy ako veľký priateľ podnikania.
A pýtam sa ešte jednu vec, prečo nepodporíte aj vyšetrovaciu komisiu, ktorú ako SMER predkladáme a budeme predkladať, ktorá nech by vyšetrila, prečo na Slovensku už umrelo 11-tisíc ľudí, kým povedzme v Nórsku iba osemsto. Nie je to náhodou tým, že ste zbabrali celú protipandemickú situáciu? Ako je možné, že Nóri, kde ani nenosili rúška, nemali povinnosť nosiť rúška, tak majú osemsto mŕtvych a vy ste zapríčinili 11 500 mŕtvych.
Pán Sulík, toto zaujíma ľudí.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:12 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:14

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Sulík, povedali ste, že opozícii sa nebude páčiť, že ste sa dali opäť dokopy. Nerozumiem úplne tejto vete. Ja si myslím, že opozícii sa priemerne nepáči to, že vy už rok vo vláde, myslím teraz SaS, si robíte piár na tom, že kritizujete veci pred médiami, za ktoré tuná do nohy, do nohy vaši poslanci za SaS hlasujú.
To znamená, vám už dlhodobo pôsobenie v tej vláde ide iba ako marketingová vec a v tejto veci si len dovolím vám pripomenúť, že opozícia za necelé dva mesiace vyzbierala 600-tisíc podpisov. A to je odraz niečoho.
Druhú vec, prišli ste tu a pochválili ste sa teda, že ste dosiahli nejaké čiastkové zisky na firmách, ktoré spravujete. Veď to je chvályhodné, za to vám v mene občanov ďakujeme. Ale viete, ten, ten rámec je trošku širší. Slovensko má sedem miliardový deficit, taký istý bude mať aj tento rok.
Takže toto ste mali pripomenúť, pretože aby sme kvôli jednému stromu nezabudli, že za tým je celý jeden les. Takže nemyslím si, že opozícia by nemala byť spokojná, že ste opäť dali dokopy liberálno nejakú konzervatívnu vládu, pretože to je predpoklad toho, že to fungovať nebude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:14 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:16

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pán predseda Sulík, vy sa naozaj ako opozičný politik v koalícii cítite veľmi dobre a táto pozícia vám naozaj veľmi sedí. Veľmi pekne ste tuná opásal vaše čiastkové lepšie-menšie výsledky, ktoré máte na ministerstve hospodárstva, ale ministerstvo hospodárstva nie je koalícia a koalícia nie je ministerstvo hospodárstva. Vy ste členom vládnej koalície, ste vicepremiérom Slovenskej republiky a ste zodpovedný za celú vládnu koalíciu bez toho, či sa budete rozdeľovať na ministerské posty za jednotlivé vládne strany.
Naozaj musím povedať, že pomoc podnikateľskému subjektu, podnikateľským segmentom, ktoré ste zničili, znivočili, ktoré už nikdy svoju prevádzku, prevádzkyschopnosť neobhája a neobnovia, je naozaj mizivá. A to, že obhajujete, ako veľmi ste ako ministerstvo pôdohospodárstva týmto podnikateľským subjektom či už vo forme nájmov, kilečka 100 alebo to druhé kilečko, ktoré idete teraz pripravovať alebo chcete ho nejakým spôsobom prezentovať, je naozaj žiadne, mizivé a úbohé.
Podnikatelia, ktorí naozaj tvorili gro vašej voličskej základne, sa teraz úplne otáčajú chrbtom a naozaj v týchto ťažkých časoch zistili, že nie je to také ružové zo strany SaS, ktorá sa ší, ktorá, ktorá vlastne šíri tú svoju myšlienku, že ten podnikateľ je tým základným nosným kameňom ekonomiky. Tu bolo jasným príkladom toho, že nie veľmi férovo ste sa voči týmto podnikateľom, voči týmto živnostníkom zachovali a naďalej sa im staviate chrbtom.
Čiže ja vás naozaj chcem veľmi pekne poprosiť, začnite brať svoju úlohu zodpovedne a tento podnikateľský stav, ktorý ste vlastne tuná na Slovensku zavŕšili, skúste... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:16 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:18

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán minister, ja oceňujem vašu pokojnú dikciu a ten pokojný tón, akým spôsobom ste rozprávali v tomto parlamente. Len ako ja by som chcel trošku vrátiť späť tú situáciu pre, vy ste to spomenuli, hej, pre kvôli ktorej tu vlastne teraz všetci sedíme. Ten problém, vy ste totižto zapríčinili, že ten problém tejto spoločnosti nie je korupcia, o ktorej vy hovoríte. To nie je problém tejto spoločnosti.
Tento problém, to je problém tejto spoločnosti už dlho, je váš nevzťah s Matovičom alebo Matovičov nevzťah s vami. Vy ste zodpovední za päťtisíc mŕtvych v rámci pandémie. Toto vám bolo povedané úplne oficiálne, úplne nahlas a vy ste na to zareagovali veľmi veľkoryso, že teda kašlem na teba. Ale ten problém, samozrejme, vo vás ostal. Vy ste vlastne tým vaším osobným problémom zahltili celú spoločnosť. Celú spoločnosť. Nikto už nehovoril o ničom inom, iba o tom, čo povedal Matovič na Sulíka alebo Sulík na Matoviča. Toto je problém, prečo tu aj my dnes sedíme. Toto je problém, prečo Heger robí katalyzátor vo vláde a už Matovič nie je predsedom vlády.
Tak toto, o tomto treba hovoriť úplne čisto a úplne úprimne, nie sa skrývať v tejto chvíli za korupciu, ktorú ste takto potlačili v rámci toho vnímania celej tej spoločnosti.
No a čo sa týka, aby tak (povedané so smiechom), keď už hovorím o tej korupcii, no mám taký pocit, že aby ste vy v mene boja proti korupcii nerobili korupciu ešte väčšiu. Nehovorím vy, ale tí, čo patria pod vás. Tie informácie, ktoré máme, oni sú neni také "zelené", ako o nich hovoríte. Ale o tom budú hovoriť až tí, ktorí prídu po vás.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:18 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:20

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister hospodárstva, ja mám tri poznámky k vášmu prejavu.
Prvá vec, vy ste spomínali vo svojom prejave ten priemyselný park v Rimavskej Sobote a ja som rád, že vláda nasmerovala svoju pozornosť do tohto regiónu, ktorý patrí medzi najmenej rozvinuté podľa viacerých ukazovateľov. Hovorili ste o tom, ako jednoducho a konsenzuálne to prešlo cez koaličnú radu, cez vládu, ale ste možno zabudli spomenúť, alebo teda ja doplním, že značnú časť zásluhy na celom tomto projekte mal aj náš primátor Rimavskej Soboty Jozef Šimko, ktorý vám dal nápomocnú ruku a tiež vďaka ktorému sa ten priemyselný park rozbehol, takže treba to povedať naozaj komplexne.
Druhá vec, vy ste spomenuli, že za tú dobu, odkedy ste minister hospodárstva, ste nominovali asi 40 ľudí do rôznych pozícií, do rôznych podnikov, ktoré patria pod vaše ministerstvo. Ja sa vás chcem spýtať, koľko z nich ste urobili na základe transparentného výberového konania? Lebo myslím, že túto časť programového vyhlásenia vlády ste si veľmi k srdcu nezobrali a robíte tie nominácie podľa straníckeho trička, čo ma veľmi mrzí. Nehovorím, že tí ľudia nie sú kvalitní, ale myslím si, že ľudia si zaslúžia mať možnosť sledovať tieto výberové konania, aby naozaj videli, že tí ľudia, ktorí tam sú, sú kvalitní zo širokej odbornej verejnosti.
No a tretia vec, ktorú chcem povedať, je, že si vážim, že ste rozbehli tú vodíkovú národnú stratégiu, pretože ja som tiež zástanca vodíkového pohonu. Myslím si, že to je budúcnosť pre celý svet a je veľmi dobre, keď Slovensko trošku v tomto predbehne možno iné štáty v rámci Európy, aby sme boli trošku v tomto popredu a mohli, mohli získať nejaké lepšie projekty v budúcnosti.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:20 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:21

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán Sulík, dnes som vás, z vás mal taký pocit, že sa vám do toho vystúpenia veľmi nechcelo a tomu aj zodpovedal ten obsah. Ja by som povedal toľko, že ja vás aj chápem, lebo tu sa hovorí, posledne bola nejaká kríza, veľká vládna, ktorá akože, akože začala Sputnikom. Ja tvrdím, že Sputnik bol len, bola len zámienka Igora Matoviča na to, aby si vylepšoval svoje padajúce preferencie, a že tá kríza tu bola, niekde vznikla, niekde okolo septembra, októbra minulého roku, keď sa začali spory vás a Igora Matoviča. A potom to bolo len nejaké, nejaké veľké finále, ktoré sme tu sledovali mesiac a ľudia na Slovensku trpeli.
Chcem vám pripomenúť Kilečko 1. Boli to menšie opatrenia, ktoré podnikatelia privítali a ja to kvitujem, ale nechali ste si ho zašpiniť zrušením bankového odvodu a toto ste sa snažili teda napraviť v Kilečku 2, lebo ako si ja dobre pamätám, tak v Kilečku 2, keď som si ho nechal vytlačiť, tých niekoľko stovák opatrení, tak hneď prvé opatrenie bolo zrušenie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. To bolo to, čo odborári veľmi silne kritizovali a nakoniec ste to strčili samozrejme tam, kde to patrí, do zákona, do Zákonníka práce, ale toto bolo prvý, to bol prvý bod, ak si dobre pamätám, toho vášho Kilečka 2. Takže potom, samozrejme, uvidíme, čo všetko sa presadí, ale ja nemám nič proti tomu, aby sa zlepšovalo podnikateľské prostredie, ale, ale nie, nie tak, že sa bude zabíjať sociálny dialóg.
Ďalšia vec, hovorili ste o tom, že, už nemám moc času, takže asi toho veľa už nepoviem, ale čo sa týka samotného hlasovania vo vláde, keď dávate, že 2 % ste sa nezhodli, tak to je pri desiatich bodoch každej vlády vládna kríza každých dva a pol mesiaca. Ja chápem, že... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:21 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:23

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán minister, mne sa páči, že vy ste vo vlastnej reči vyvrátili to, že štát je zlý vlastník, pretože ak to viete v jednej spoločnosti, ktorá bola dlhodobo stratová, dať do plusových čísel, tak dúfam, že sa vám to podarí aj v ďalších spoločnostiach a vrátite ďalšie spoločnosti do rúk štátu.
A po druhé by som sa ešte k tomu vodíkovému pohonu chcel vyjadriť aj vo vašej reči, čo ste spomínali. Ja som veľký fanúšik alternatívnych palív, lenže tá infraštruktúra na vybudovanie vodíkového pohonu bude trvať naozaj 20, 30 rokov a v súčasnosti je stav taký, že naša legislatíva podporuje elektromobilitu a plug-in hybridné vozidlá, ale z ekologického hľadiska to nemá veľký význam, pretože nabíjať elektrické vozidlo z uhlíkovej elektrárne je trošku nezmysel. A úplne sme zabudli aj za posledný rok, aj celkovo v minulosti na podporu alternatívnych palív, aj čo sa týka zemného plynu alebo LPG, pretože tieto vozidlá v minulosti nemali vôbec dotáciu a elektrovozidlá, plug-in hybridné vozidlá mali dotáciu.
Tak prosím vás, kým vybudujeme tú vodíkovú infraštruktúru, podporme aspoň takéto alternatívne palivá, ktoré sú na Slovensku nedostatočne podporené a takisto nám to vytýkala aj Európska komisia, ktorá označila podporu alternatívnych palív na Slovensku za nedostatočnú.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.4.2021 o 11:23 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video