27. schôdza

30.4.2021 - 3.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:42 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:12

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Ja by som len na margo vystúpenie, vystúpenia pána poslanca Kmeca poukázal na pár takých drobností, ktoré sa stávali aj za predošlých vlád. A také tie faux pas medzinárodné a diplomatické, ktoré sa udiali, tých bolo tiež viacej.
Stačí si spomenúť na Počiatka alebo si spomeňme na vydupanie si návštevy pána Fica a jeho vlády u pána Obamu, kde sme si potom doniesli nejakých teroristov z Guantánama. Spomeňme si na pána Danka, ktorý mal vlastnú zahraničnú politiku, chodil sa skláňať do Tatarstanu a robil hanbu, kade chodil.
Tu ten rozdiel je jeho oproti vám, že my máme jednotnú zahraničnú politiku. A tá je nepopierateľná a o tom veľmi dobre viete.
Čo sa týka, ja len zareagujem na pár vašich vecí, čo sa týka civilného krízového manažmentu. Nielen vaše vlády, ale v podstate všetky predošlé vlády absolútne ignorovali civilný krízový manažment. Neinvestovalo sa do toho ani päť korún. Máme vyše 20 rokov starý koncept domáceho krízového manažmentu. Vaše vlády sa tomu vôbec nevenovali. Štátne hmotné rezervy za posledných päť rokov, čo tam Kičura bol, nevyčlenili ani päť korún na civilný krížový manažment a to sme videli, keď vypukla pandémia. Takže asi toľko by som k tomu povedal.
A preto aj potom tu môžte akože určitým spôsobom aj trošku oprávnene kritizovať, že nasadenie armády, ale to vyplýva vyslovene z toho, že nebol žiadny civilný krízový manažment, je absolútne zdecimovaný, čiže boli sme nútení robiť veci, ktoré by sme za normálnych okolností, keby tento štát fungoval za vás, robiť nemuseli.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:12 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:14

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Páni poslanci Suja a Kočiš to správne vystihli, že hlavnou črtou výkonu expremiéra Igora Matoviča v zahraničnej politike bol bezbrehý populizmus a schizofrénia. Keď mu to vyhovovalo, tak bol proruskejší ako Kremeľ, keď mu to vyhovovalo na druhú stranu, tak bol prozápadnejší ako Západ a tu vidíme, vidíme výsledky, totálny chaos a pošramotené renomé Slovenska.
Pán poslanec Taraba, máš pravdu, lámanie základných diplomatických pravidiel, ktoré sú často dosť konzervatívne, sa vždy vypomstí, pretože každé vybočenie z normálu je veľmi dôsledne monitorované, či už ambasádami, alebo aj medzinárodnou tlačou.
Pán poslanec Pellegrini, ty si, ty si príkladom toho, ak politik počúva odborníkov, tak vie sa dostať na tie najvyššie miesta vo svete. A už si aj spomenul tie jednotlivé destinácie, takže ja si myslím, že toto v živote sa Igorovi Matovičovi nemôže podariť, pretože nedosahuje tú úroveň a hlavne nepočúva odborníkov.
Pán poslanec Krúpa, ja si myslím, že vy by ste radi aj do Bieleho domu, ale za tejto vlády sa to nepodarí, takže tie výtky, že niekto sa v minulosti dostal a bola tam nejaká agenda, to, to neobstojí, pretože vždy ten výtlak tej krajiny je, je aj na tom, aby, aby ho počúvali partneri nie na úrovni diplomatov a tretích diplomatických tajomníkov. Vždy sa rozhoduje o veľkých veciach na najvyššej politickej úrovni a to sa Igorovi Matovičovi nikdy nestane.
Čo sa týka toho krízového manažmentu, tam treba len povedať, že ja si myslím, že ministerstvo vnútra je veľmi dobre vybavené na civilný krízový manažment, je to len v neschopnosti ministra. Takže minister obrany musel suplovať neschopnosť ministra vnútra.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:14 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 16:16

Richard Takáč

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:37

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. No nedá mi nevyjadriť sa na ministra Mičovského. Ako sme tu počuli, 22 minút hovoril samý balast. Samý balast, o ničom. Aké ministerstvo, aké je šedé, a kopu sprostostí. Je to najneschopnejší minister pôdohospodárstva v histórii Slovenska, najneschopnejší. Môže byť človek akokoľvek dobrý, ale tá neschopnosť je tak veľká, že ničí komplet celý vidiek. Fraška pri výbere riaditeľa Poľnohospodárskej platobnej agentúry, fraška pri výbere riaditeľov Lesov, Štátnych lesov. Skutočnosť, že do Plánu obnovy nedostal poľnohospodárstvo, kde sa bil do pŕs, že ak nebude, odstúpi. Žiadna pomoc pre potravinárov. Dosadzovanie kamarátov do rôznych funkcií a známych do vedenia štátneho podniku na ministerstvo a podobne, tam všade dosadzoval pochybných ľudí. Absolútna manažérska neschopnosť a skutočnosť, že nedokázal absolútne vybaviť nič. Len kopu rečí
Vy keď ste ho niekedy počúvali hodinu alebo 20 minút, on dokáže rečniť o cestičke, o každej somarine, ale po hodine sa nedozviete nič. Ani na jednu odbornú otázku, ktorú som mu položil, nedokázal odpovedať. To je minister pôdohospodárstva. Z programového vyhlásenia vlády nedokázal dosiahnuť nič.
Takže, pán minister, prestaňte už pomáhať ľuďom, nerobte nič, to vás o to žiadajú a dodržte slovo a odstúpte, lebo čoho sa chytíte, to pokazíte.
Viete, on si takých top manažérov vybral, že by mu ich aj Kočner závidel. Tých dvoch podarených bratov z Krupiny, čo narobili také zmätky v Mestských lesoch Krupina, a teraz jeden vedie protikorupčnú jednotku a druhý je v Štátnych lesoch v top manažérskej funkcii! A majú sa kontrolovať navzájom?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:37 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:39

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Takáč, veľmi náročný a veľmi hodnotný tvoj príspevok bol, ale hovoril si ho naozaj prázdnemu plénu a to je dosť veľká škoda, pretože si naozaj poukázal iba na ohromné nedostatky vo vedení ministerstva pôdohospodárstva, kde si sa naozaj ako odborník zameral prevažne na túto časť pôdohospodárstva, ale zabŕdol si aj správne do ministra Budaja v rámci ministerstva životného prostredia, ktoré tiež nie je žiadnou slávou.
Primárne si sa venoval tomuto rezortu a upozornil si na gigantické chyby veľmi dobrého ministra Mičovského, ktorý je naozaj možno dobrý človek, odborník na lesy, lesník, ale určite to nie je manažér, nie je to človek, ktorý by bol vhodný na takúto manažérsku funkciu.
Spomínal si Plán obnovy a odolnosti a v ňom veľkú nulu. Táto veľká nula bola obrovskou fackou a pľuvancom do tváre všetkých poľnohospodárov, všetkých potravinárov, cestovinárov, ovocinárov, zeleninárov, ktorí sa týmto krokom ministra Mičovského stali totálne nekonkurencieschopnými aj napriek tomu, že produkujeme veľmi kvalitné a zdravé prvotiny a prvovýrobky. Potravinová sebestačnosť sa nedá robiť bez finančných prostriedkov, ale to by mali na ministerstve pôdohospodárstva snáď chápať. Rizikový fond, ktorý si spomínal, áno, ministerstvo tvrdí, že bude slúžiť prvovýrobcom pri suchách, pri povodniach a pri iných ťažkostiach, ktoré môžu prvovýrobcov potrápiť. Ale ako, keď ten fond absolútne nefunguje, neexistuje? Systematické odchody odborníkov a sekčných šéfov z ministerstva sú jasným dôkazom toho, ako to minister vedie od desiatich k piatim.
A toto je to vaše: hrdo, odborne a slušne, ktoré môžem nahradiť: podlo, amatérsky a drzo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:39 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:41

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Ďakujem veľmi pekne za tú analýzu celého tohto odboru, ktorú si tuná povedal a predviedol naozaj excelentne, ale viete, vy tu stále hovoríte o pôdohospodárstve, že pôdohospodárstvo dostalo z Plánu obnovy nulu. Prosím vás pekne, aj kultúra dostala z Plánu obnovy nulu a o tej tu akosi doteraz, až teda, aby som bol spravodlivý, okrem pána ministra zahraničných vecí, keď nehovorím o ministerke kultúry, o tom tu nepadlo ani slovo.
Takže nielen pôdohospodárstvo, ale aj jedna kultúra s veľkou nulou a myslím si, že to je takisto minimálne dôležité pre tú duševnú obnovu ako to pôdohospodárstvo. Takže poprosil by som, ak ešte teda niekto bude hovoriť o nejakej nule, pridajte tam aj tú kultúru.
Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:41 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:42

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Takáč, môžem len súhlasiť so všetkým, čo ste povedali, ale chcel by som zdôrazniť ešte jednu, jednu vec, a to je, že rokujeme o programovom vyhlásení kvázi novej vlády, ale ktorá je v svojej podstate tou istou vládou a je potvrdením v zásade toho istého premiéra, lebo vidíme, že, že stále riadi túto vládu aj z pozície, na ktorej sa teraz nachádza, ministra financií. Čiže je pochopiteľné, že aj to programové vyhlásenie je také isté, pretože, ako som povedal, je to tá istá vláda.
Na druhej strane však sme už rok ďalej. Za ten rok sa udiali mnohé nové veci a jednou z tých zásadných vecí, ktoré zdramatizovali celospoločenské vzťahy na Slovensku, je práve pandémia COVID-19. No a tu treba povedať, že v tomto programovom vyhlásení vlády sa celá táto pandémia, celý ten rok a tie zmeny, ktoré sa udiali na Slovensku, ktoré majú zásadný vplyv na spoločenské vzťahy, vôbec neodrazili.
V programovom vyhlásení vlády sa nedočítame vôbec o tom, ako chce ministerstvo pôdohospodárstva sanovať sektor, ktorý bol okrem gastra a cestovného ruchu ďalším najviac postihnutým sektorom, a to je sektor potravinárstva a sektor poľnohospodárstva. Nedočítame sa v programovom vyhlásení vlády nič o tom, akým spôsobom chce, chce tento rezort týmto ľuďom pomôcť. A to je, myslím si, naozaj smutné, nehovoriac o tom, že, že ako viackrát bolo povedané, z Plánu obnovy sa v rezorte poľnohospodárstva a pôdohospodárstva neobjavili žiadne zdroje na krytie (ruch v sále a zaznievanie gongu) takýchto opatrení, tak neobjavili sa ani tie zdroje na krytie tých vecí, ktoré v tom programovom vyhlásení vlády sú. A to je napríklad potravinová sebestačnosť.
Takže myslím si, že z tohto pohľadu toto programové vyhlásenie je absolútne nedostatočné.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:42 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:44

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Takáč, ďakujem za kultivovaný prejav a zhrnutie toho, čo už dlhodobo tvrdím. A napriek tomu, že, alebo napriek tomu verím, v podstate ani nič iné mi neostáva, že pán minister Mičovský už začne naozaj rešpektovať aspoň rady pôdohospodárskeho výboru, ktorého sme obaja členmi.
Takisto sa osobne neviem dočkať na predloženie zákonu, ktorý si spomínal, zákona č. 91, ktorý sa priamo týka oblasti v profesionálnom, v mojom profesionálnom živote, čiže potravín. Nie je tajnosťou, že vlastním sieť slovenských potravín, a 91 v pôvodnom znení, ako bola predložená a ako som ju videl, bola naozaj pre retailérov, ako aj výrobcov potravín absolútnou katastrofou.
Preto sa teším na ďalšiu otvorenú diskusiu a ešte raz ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:44 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Jaroslav Karahuta
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Už som reagoval na pána poslanca Takáča, sme z jedného klubu (pozn. red.: správne „z jedného výboru“), takže poznáme svoje názory a pohľady.
Boli tu také dve zásadné veci analyzované, Plán obnovy, ja by som sa k tomu asi už nevracal, ten máme za sebou, aj keď mňa osobne mrzí, že nedošlo k takému užšiemu prepojeniu ministerstva pôdohospodárstva a ministra životného a ministerstva životného prostredia. Dnes máme nádherne v kooperácii financovať nie investície do potravinárstva, lebo to sa nedá, a do nejakých strojov, ale dali by sa veľmi pekne financovať hlavne veci súvisiace s environmentálnymi a klimatickými cieľmi a mohli sme sa, mohli sme sa spoločne s ministerstvom životného prostredia pozerať, ako sa realizujú vodozádržné opatrenia a klimatická obnova krajiny, nie iba lesov. A to je ten zásadný rozdiel. Tak to ma mrzí.
Čo sa týka financovania potravinárstva, tak ja by som nesúhlasil s tým, že ten, programové vyhlásenie vlády, čo sa týka potravinárstva a pôdohospodárstva, je zlé. Som sám spoluautorom toho, takže možno aj z toho pohľadu, ale je tam v podstate všetko. Ja si myslím, že tie formy a ciele, ako prefinancovať, sú nastavené dobre. Pre mňa ako predsedu výboru po tom roku, roku vlády, resp. riadenia rezortu pánom Mičovským, asi bude musieť byť zodpovednejší, a čo sa týka financovania, sledovať hlavne tieto štyri ciele, a to sú zásady, cez ktoré, ktoré neviem odpustiť: presun prostriedkov z I. piliera a II. piliera, stropovanie, redistribúcia zostropovania a hlavne výška kofinancovania, lebo to je ten základ toho financovania, keď nehovoríme o štátnom rozpočte.
A čo sa týka ostatných, ostatných vecí, vieme dobre, máme tu na výbore aj v najbližších dňoch, je to stav intervenčnej stratégie, ale hlavne my musíme pozerať sa, kedy bude konečne koncepcia rozvoja pôdohospodárstva do roku... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:45 hod.

MVDr.

Jaroslav Karahuta

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán kolega Takáč, v rozprave si sa dotkol problematiky životného prostredia a pôdohospodárstva. Ja som si vypichol také tri vety, čo si v rozprave spomínal. Ako prvú je tá obvyklá výška nájomného na poľnohospodársku pôdu, kedy zo strany SPF-ka došlo k vypracovaniu dodatkov a spravidla boli zvýšené, bola zvýšená výška nájmu, ktorá doteraz bola. Ja však súhlasím s tým, hej, že prišlo to v nevhodnom období, ale na druhej strane kvitujem tú snahu SPF-ka a práve aj vďaka tomuto kroku sa tu poukázalo na to, že asi nie všetko tu je s kostolným poriadkom, čo sa týka prenájmu štátnej pôdy, a nielen štátnej, lebo SPF-ko spravuje aj neznámych a nezistených vlastníkov. V tých časoch nám prišlo, prišiel vtedy list, asi 700 signatárov bolo podpísaných, ktorí nesúhlasia, ktorí nesúhlasili s tými dodatkami. Čuduj sa svete, že keď vypršali tie lehoty, dokedy mali podpísať tie dodatky, je zaujímavé, že všetky tie dodatky boli podpísané. Prečo to bolo? Pretože ľudia iní sa prihlásili a povedali SPF-ku: „Počúvajte, keď oni nezoberú, keď nebudú akceptovať tú výšku nájmu, tak to zoberieme my.“ Čiže tuná, tuná je jasné, niečo nie je s kostolným poriadkom, čo sa týka tohto prenájmu.
Druhá vec. Lesy SR. Tá redukcia odštepných závodov na počet osem závodov, ja si dovolím tvrdiť, že my poslanci s tým veľa nespravíme. Proste tam keď vedenie štátneho podniku rozhodne, že to ide redukovať, a bude to s požehnaním ministerstva, my tu môžeme robiť, čo chceme. Ja som aj na hodine otázok dával tú otázku, že ako to bude vyzerať, ale tam si myslím, že s tým nespravíme nič.
Tretia taká vec ešte, vzťahy na ministerstve, čo si povedala, tzv. aj vyhláška o vlkovi, ktorá sa tu prezentovala, ono to pod rúškom toho, tej ochrany vlka, tam zanikli presne práve tie iné paradoxy. Napríklad tam je aj otázka určených živočíchov, hej, kde štát vlastne prepláca tie škody. To je podľa mňa nevykonateľné takisto.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

3.5.2021 o 16:47 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video