28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 18:55 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:32

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ďakujem pekne za slovo, pán podpredseda. Pán kolega Šefčík, no, neviem ako by som začal, pretože tá vaša esej mala byť v podstate o tom, že buď chcete byť kritikom nášho predkladaného návrhu zákona, alebo jeho podporovateľom. Ale vy ste tuná začal tak trošku obšírne z každého súdka, ste tuná povedal nejakú perlu, tak ja sa k tomu skúsim nejakým spôsobom vyjadriť.
Ochrankári u pána expremiéra a súčasného tieňového premiéra Igora Matoviča - tak tieto informácie, vážený pán kolega, sú priamo od týchto chlapcov. Priamo od týchto chlapcov, pretože títo členovia ochranky, ktorá pôsobí na Úrade pre ochranu ústavných činiteľov, si s týmto bláznom užili svoje. A naozaj mohli by o tom písať možno aj jednu kvalitnú beletriu.
Kolegovia Suja, Ďurica a Mazurek, títo všetci traja prešli klinickými psychotestami, pretože každý jeden z nich bol držiteľom strelnej zbrane. A pri strelných zbraniach sú tieto klinické psychotesty veľmi náročné. Neviem, či by ste ich zvládol vy.
V prvom rade sa naše hnutie volá Republika, nie odídenci od Kotlebovcov, ale buď je to ťažké si to z vašej strany zapamätať, alebo si to zapamätať neviete.
V rozprave ste tiež povedal, že nechceme vládnuť. Práve naopak! My chceme byť súčasťou vlády, pretože keď dokáže vládnuť bláznivý Igor Matovič s partou amatérov a chorobomyseľných ľudí ako je Jarko Naď, podržtašiek, ako je Edo Heger, plačlivých dievčat ,ako je Krajčí, tak ja si myslím, že keď pozbierame po ulici prvých, ktorí sa prihlásia na ministerské posty, dokážeme oveľa viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:32 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Ševčík, vy nikdy nebudete mať žiadnych fanúšikov, žiadnych. Ak budete verejne obhajovať blázna, chváliť ho a ukazovať, aký je, jeho výsosť, nekonečne múdry a inteligentný. Nikdy. A takýmito vystúpeniami, ako ste teraz predviedol, že k zákonu ste sa nevyjadril vôbec, prečo nemôže byť. Prečo nemôže byť? Veď vy ste tu pospájal druhú svetovú vojnu, všetko možné, ale zákon prečo nemôže byť, lebo tento zákon ochráni 5,5 mil. ľudí pred bláznami alebo pred bláznom, takého, ako vy obhajujete, tak nečakajte, že vy nemáte fanúšikov. Skade by ste ich zobrali? Preboha živého! Vy nechcete podporiť zákon, útočíte na zákon, ktorý má podporiť 5,5 mil. ľudí, pomôcť 5,5 mil. ľudí, aby sa náhodou nejakým omylom nedostal nejaký blázon sem, ktorého vy dávate na piedestál. Etalón čistoty a podobné prívlastky, preboha, klamárovi, zlodejovi, podvodníkovi! S účtovníctvom, čo urobil bieleho koňa z vlastnej mamy, z vlastnej mamy! Vy by ste to dokázal na vlastnú mamu písať 600 km denne na felícii alebo na fabii? A takéhoto človeka, čo zneužije vlastnú mamu! Takéhoto človeka, čo zneužije vlastného zamestnanca, že mu predal firmu, a potom sa príde, že na to klamal, takéhoto vy obhajujete?! Nikdy nebudete mať žiadnych fanúšikov, žiadnych!
Niekedy je možno mlčať lepšie, ako vystúpiť s takýmto, lebo teraz nieže akých získate, ubudli vám aj tých pár, čo máte.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:34 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ďakujem veľmi pekne za vaše vystúpenie, pán kolega Šefčík, som rada, že ste vystúpili. Ja som tiež zvažovala, že sa prihlásim, pretože naozaj počúvať tú znôšku hlúpostí, demagógie a neznalosti demokracie tu z tejto... zo... zo strany opozície bolo naozaj dosť náročné a som rada, že ste nabrali, nie že odvahu, ale silu ísť povedať svoj názor. Som rada.
Nuž asi tie psychotesty by ste naozaj mali, mali by kolegovia z opozície podstúpiť. To, že máte strelnú zbraň, to znamená asi, že nie sú dostatočné, pretože asi, určite nespĺňate kritériá pre tú psycho... psychoanalýzu v politike, lebo šírite nenávisť, útočíte, a to, tento váš návrh je úplne pred... protidemokratický, pretože demokracia v politike je o tom, že koho si ľudia zvolia, toho tam majú. Aj vy ste dôkazom toho, koho si ľudia zvolili, toho tu majú v takejto strane opozície, že tu sedia extrémisti s fašistickými názormi, s nenávistnými rečami, aj to je, žiaľ, demokracia a výsledok slobodnej voľby občanov, koho si zvolia do parlamentu.
Žiadne triedenie ľudí na múdrych, hlúpych alebo tých, čo prejdú nejakými psychotestami, proste je nezmysel. Tak ako celý váš návrh zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:35 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Kočiš, je hrozné, že títo ľudia sú ešte vlastníkmi strelných zbraní. To je pre mňa, to je pre mňa hrozné, lebo vidím, ako tu vystupujú, tak preto.
A vy ste v jednej faktickej poznámke predtým, myslím, že to bolo na, na Suju, na pána poslanca Suju, hovorili, že my, niečo v tom zmysle, že my rešpektujeme demokratické voľby. Nie, vy ste obrazom toho, že ste oklamali svojich voličov, išli ste na kandidátke nejakej inej strany a zrazu tu zakladáte nejaké iné hnutie. Nie, vaše hnutie alebo stranu, alebo čo to je, nikto z občanov nevolil. A ste tu. A mne píše kopec ľudí, že toto, čo spravil HLAS a čo spravila vaša Republika, je oklamanie ľudí, že je... (Reakcia z pléna a zaznievanie gongu.) No a teraz sa potvrdilo... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pokoj, nechajte dohovoriť pána poslanca Šefčíka. Nech sa páči.

Šefčík, Marek, poslanec NR SR
Dobre, veď ja už nič také nemám.
Pánovi Sujovi prajem všetko dobré, nech sa mu darí. Ja si myslím, že každého raz tá jeho minulosť a to, čo robí, dobehne, a pani Zemanovej ďakujem za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:37 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:39

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Som rád, že sa k tomuto návrhu rozprúdila takáto debata, z ktorej vyplynulo, že tu máme dvoch klinických psychológov, o ktorých sme doteraz nevedeli, ktorí už z pohľadu vedia človeka hodnotiť, pani poslankyňu Zemanovú a pána poslanca Šefčíka. Ďakujem, že ste sa takto prejavili.
Pán poslanec Šefčík, kto oklamal voličov? Kto oklamal voličov? Vy sa počúvate? My sme stáli pred vilou údajného Počiatka? A sľubovali, že tá vila tu bude? To my sme toto sľubovali? My sme takto okradli voličov, pán poslanec Šefčík? My sme povedali, že dáme dole Pentu? A potom je jedného z vrcholných manažérov dáme za šéfa poisťovne? Takto sme my okradli voličov? Alebo oklamali voličov? Pán poslanec Šefčík! Veď takto by som tu mohol vymenovať celý deň.
My sme oklamali voličov, že pred voľbami sme vykrikovali, že toto už neni možné, že čo Američania robia? A na druhý deň som už bežal v podobe Igora Matoviča na ambasádu Spojených štátov amerických? Takto sme my oklamali voličov? Pán poslanec Šefčík, my sme oklamali voličov? Pozrite sa, koľko sme mali krúžkov, koľkí nám ľudia dali dôveru a na akých miestach. Milan Mazurek: 60-70-tisíc zo 150. miesta. To je oklamanie voličov? Lebo na 150. mieste si ho našli, pán Šefčík? Ja neviem. Kto oklamal voličov podľa vášho meradla? Tak potom, keď Matovič zo SaS-ky, kde sa viezol na SaS-ke, to nebolo už oklamanie? To už je tu ten dvojaký meter, tá vaša farizejskosť, pán poslanec Šefčík?! Teda Boh ochraňuj tie deti, ktoré vy učíte, Boh ochraňuj! Ja keby som bol rodič, hneď to, zabránim tomu. To nie je možné, aby niekto tak zaujatý, s takou zlobou a tváril sa tak sväte, učil deti. To nie je možné.
Vy ste mi tu pekne povedal, že Suja bol odsúdený za ťažké ublíženie na zdraví na 4,5 roka väzenia. Pán poslanec Šefčík, na... na... podmienka 4,5 roka za autonehodu, neúmyselný trestný čin. Dostal som na Šturci... behom 45 minút, ja, požiarnici a policajného auto, všetci traja sme havarovali na tom mieste, na tom istom mieste, ale zákon je stavaný jasne, mali ste ísť pomenej, aj keď som šiel 40. Bola tam zlomená ruka, bolo to ťažké ublíženie na zdraví, samosúd ma odsúdil, mal som 18 rokov. Štyri a pol roka za autonehodu! Ale ďakujem, pán poslanec Šefčík, že ste mi to hneď takto hodil. Ja kde som niekde robil, tak vždy na zmluvu, profesionálne, lebo som prišiel od profesionálov, na rozdiel od predstaviteľov, na rozdiel od predstaviteľov súčasných politických strán a ich vodcov, ktorí sa bez problémov s takýmito ľuďmi stretávali, chodili po dovolenkách, po bordeloch, s Kočnerom si telefonovali desiatkykrát ako váš Matovič a podobne. Pán poslanec Šefčík, to ste trošku zabudol povedať?
Ale keď niekto robí niekde na zmluvu, tak je to už problém, 6 mesiacov? To už je problém, že? Ale stretávať sa v súkromí s takýmito ľuďmi, to vám nevadí. Toto farizejstvo z vašej strany, to nemá hraníc! Psychotesty nám odporučíte. Ale my chodíme pravidelne kvôli povolaniu, kvôli veciam, ktoré robíme, musíme mať. Ja s tým nemám problém, pán poslanec Šefčík. Ja s tým absolútny problém nemám, kedykoľvek, kdekoľvek. Aj tak ich potrebujeme.
Viete, vy ste sa tu vyjadril o Hitlerovi, že ako za Hitlera, keby Hitler a bol platný vtedy tento zákon a má psychotesty, tak v živote sa nestane, čo sa stalo. Mohli tomu zabrániť. Vy chcete tomu zabrániť? Nie, vám to vyhovuje. Vy viete, že Matovič by psychotestami neprešiel, preto tu štekáte a kopete naokolo seba a spomínate všetkých možných 60 rokov dozadu, lebo viete, že Matovič by prepadol, a potom by sa ukázalo, Ježiš, ten Šefčík, čo ho tak dával na piedestál slávy, Ježiš, to čo je?! Preboha, on je učiteľ, mne tam chodia deti!
Viete, zastala sa vás pani Zemanová zo SaS-ky. Ja viem, že sa to SaS-ke ťažko počúva, veľmi ťažko počúva. Viete, klinická psychologička Zemanová, ale, bohužiaľ, vidíme tam tie rozpoltené osobnosti. Vidíme vyjadrenia, reálne útoky a podobne.
A viete, aké je farize... farizejstvo od vás? Že nám tu idete nadávať, alebo niektorým poslancom do fašistov, ale vaša ministerka kultúry, tú neprekoná absolútne nikto. Z vašej strany, pán poslanec Šefčík, ktorá povie, že keď potrebuje teplo Cigán, tak si ho zoberie, ktorá povie, že keď má chuť na sex, tak skočí aj na vlastnú sestru alebo sesternicu, nemá problém, ktorá povie, že keď Cigán potrebuje elektriku, tak si ju vezme od suseda! To vám nevadí, že? To je v poriadku, lebo tieto rasistické vyjadrenia a vašej ministerke kultúry, je to, samozrejme, nič, lebo to je náš človek. To je náš človek.
Vy ste sa tu bil do pŕs, pán poslanec Šefčík, aký ste vy proti ŠtB, komunistom a neviem akým zločincom, a Budaja, človeka, ktorí boli, ktorému a takým ako on ľudia dostávali za komunistov trest smrti, pán poslanec Šefčík! Ten vám nevadí tu ako minister, taký ako psík beháte za ním! Tak sa trošku pozrite do zrkadla, trošku sebareflexie, sebareflexie, skôr, ako vystúpite s tým, čo ste predviedli dneska.
Ja viem, je vám to ťažké, že keby toto náhodou prešlo, chudák Igorko, už si asi neškrtne.
Skryt prepis

11.5.2021 o 18:39 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:45

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Chalani, ja som tu nebol predtým, akurát teraz počúvam pána Suju, o návrhu o nejakých psychotestoch. Toto je fakt, že absurdné, že toto ide od vás, keď ja si myslím, že všelijaké iné testy (povedané so smiechom), napr. testy na autoškolu alebo ako sa to volá, podľa mňa Mazurek dostal vodičák od veterinára a pre vás sú testy, kriminálnicke testy vstupenkou do strany, ako je ĽSNS alebo REPUBLIKA, čiže ja absolútne nerozumiem tomu, že vy ste mali na kandidátke pána Királyho, pána Királyho, ktorý je vrah, a si predstavte, že by tento človek mal byť členom vašej poslaneckej, vašej strany a že v prípade, ak by vy ste vládli, že by tento človek bol v nejakej exekutíve. Predstavte si to, že človek, ktorý zabil človeka, bol by v exekutíve, a tento človek by mal prejsť psychotestami. Alebo aj Miňo Mazurek, ten, ktorému dal vodičák veterinár.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:45 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:46

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pollák, nebol ste tu, aj tak ste sa zapojil, dobre. Kedy bol Király na kandidátke? Kedy? Ja som Királyho nevidel na žiadnej kandidátke. To ako keby ste povedal (ruch v sále a zaznievanie gongu), že Polgári bol na kandidátke OĽANO, lebo áno, má prepojenie na vás. No, bohužiaľ, zabil šesť policajtov, ale má prepojenie na vás, potom vám vysvetlím aké.
Pán poslanec Pollák, vy sa nemusíte báť, že by, psychotesty vás nijako neohrozia, však to rozkrádanie tých rómskych fondov a podobne, to neni týmto podmienené, pán poslanec Pollák. To normálne môžte zasa kupovať solárko do rómskych osád, dávať video reproduktory a podobne, to s tým nemá absolútne nič spoločné, to kľudne môžte tento biznis vás a vášho otca ísť ďalej, bez hocijakých problémov. Tak sa nemusíte báť.
Báť by sa malo celé Slovensko, že takýto zákon neprejde a že tu niekto sa dostane k moci taký, ako je Hej..., či vlastne Matovič, nie Hitler, prepáčte, aj keď si myslím, že je to úplne to isté, začínali úplne rovnako. Žiadny iný názor nepočúvajú, robia si, čo chcú, a majú bláznov okolo seba, ako ste vy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:46 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:48

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Milé kolegyne a vážení kolegovia, vážený pán Šefčík, aj keď odchádzate, mňa úprimne mrzí, že v súvislosti s predložením takéhoto návrhu zákona sa tu rozbehla táto podľa mňa úplne zbytočná debata a úplne zbytočná konfrontácia, napriek tomu však bolo potrebné pomenovať isté súvislosti a zdôrazniť aj ten fakt, že samotná myšlienka na predloženie takéhoto návrhu zákona vznikla práve z pozorovania bývalého predsedu vlády Igora Matoviča. Tým sa netajíme a to je jednoducho fakt. To bol impulz, ktorý nás naštartoval k tomu, aby sme takýto návrh priniesli.
Ja sa budem držať, alebo budem sa snažiť držať takej tej vecnej roviny a nebudem tu reagovať ani na to, čo tu bolo povedané, ani na rôzne obvinenia a rôzne klamstvá, ktoré v súvislosti s našimi menami zazneli, ale skúste si, vážení kolegovia, predstaviť situáciu, že tento zákon by nepredkladal Suja, Mazurek ani Ďurica, jednoducho, že by tento zákon, alebo jeho návrh na tejto pôde bol predmetom schvaľovania alebo neschvaľovania.
Dnes sú profesionálni vojaci okrem iných testov, podrobení aj psychologickým testom. To isté platí pre policajtov, to isté platí pre mnohé iné profesie. Ja nevidím skutočne nič zlé na tom, aby v tak citlivom politickom prostredí, v tak citlivom medzinárodnom prostredí, kde politik je vystavený obrovským tlakom, či už na domácej, alebo medzinárodnej scéne, aby tu nemohlo byť pravidlo, že funkcionári, ministri, predsedovia vlád, v našom prípade predseda vlády, hej, hovoríme o jednom, ja nevidím dôvod, prečo by nemali títo ľudia, ktorí sú menovaní do tých funkcií, to znamená nie volení, ako tu bolo povedané, že ľudia sa rozhodnú a zvolia si. Nie, toto sú funkcie alebo toto sú pozície, ktoré sú menované, ja nevidím dôvod, prečo by nemohli títo ľudia, alebo nemali by títo ľudia mať taký základný psychologický test ako majú dnes všetky tie profesie, ktoré som vymenoval.
Myslím si, že tá zodpovednosť a dôležitosť funkcie, ktorú vykonáva či už minister, alebo predseda vlády, že jednoducho si to vyžaduje a že to dáva aj určitú vážnosť. Zoberte si určitý paradox, príslušníci Policajného zboru sú držiteľmi psychotestov, prešli psychotestom, ale môže sa stať situácia, že ich v určitom momente, za určitých okolností, v ťažkej situácii bude mať riadiť minister, ktorý takéto testy nemá, pretože to nie je povinnosť, jednoducho ich nemá. Bol vymenovaný na základe nejakých dohôd alebo nejakého výberu koalície, bol vymenovaný do funkcie, má veliť alebo riadiť, alebo organizovať jednoducho príslušníkov Policajného zboru, ale sám nie je tak kvalifikovaný, ako sú všetci ostatní príslušníci Policajného zboru.
Skutočne nevidím na tomto návrhu zákona, na tejto iniciatíve nič zlé. Skúsme si zatvoriť oči, skúsme si odmyslieť tie mená: Mazurek, Suja, Ďurica, skúsme si odmyslieť hnutie REPUBLIKA... (reakcia z pléna) aj Matoviča, áno, aj Matoviča, pretože ja si myslím, že napriek tomu, že bol spúšťačom tejto myšlienky, nepotrebuje, nepotrebuje viacej času a viac priestoru v súvislosti s týmto návrhu zákona, povedané bolo až-až.
Myslím si, kolegovia, kolegyne, že tento návrh zákona má svoje miesto na politickej scéne, že to nie je nič extrémistické ani výnimočné. Sú profesie, sú tisíce ľudí, ktorí pracujú, ktorí majú obrovskú zodpovednosť, vykonávajú ťažké povolania, zodpovedné a majú psychotesty a nikto z nich sa nad tým nezamýšľa – ani zamestnávateľ, ani samotní príslušníci, jednoducho je to jeden z normálnych bodov, jedna z normálnych podmienok. Opakujem, bavíme sa o funkcii, ktorá je menovaná v prípade politikov.
Takže skutočne, pri všetkej úcte, ja nechcem ani útočiť, pánovi Šefčíkovi o mojom odsúdení poviem svoje, pretože chcem, aby to zaznelo, nie je to pravda, ja som, samozrejme, nebol odsúdený. Súdil som sa s médiom, ten súd som prehral, pretože s médiami sa bojuje ťažko, ale nebol som odsúdený, ale ja vám to veľmi, veľmi rád vysvetlím dopodrobna, aby ste mali len základnú informáciu, neberte to ako útok alebo ako, ako nejaký pokus vás zosmiešniť, alebo nejakým spôsobom zdehonestovať, nie.
Žiadam vás o podporu tohto návrhu zákona a skutočne treba naňho pozerať racionálne a treba sa pozerať na jeho vecnú stránku, nie na predkladateľov ani na okolnosti, ktoré jednoducho predchádzali tomu, aby sme s týmto návrhom zákona prišli.
Ďakujem vám všetkým za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 18:48 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:54

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som rád, že Ondro Ďurica trošku ukľudnil situáciu a vlastne toto napätie tu.
Vážení kolegovia, cieľom predloženej novely zákona je zabrániť možnosti vymenovať za člena vlády osobu, ktorá nie je do tejto funkcie duševne spôsobilá. Ak je niečo zlé na tomto zákone alebo tomto návrhu, tak mi to, prosím vás, povedzte, čo je zlé, keď chceme, aby tento štát, túto republiku, Slovensko riadili osoby, ktoré sú duševne spôsobilé.
Ja na tom fakt, kolegovia, kolegyne, nevidím nič zlé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

11.5.2021 o 18:54 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:55

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Ja budem v takom zmierlivom tóne.
Vážené kolegyne, vážení kolegovia, keď som sa ocitol na kandidátke do Národnej rady Slovenskej republiky, ľudia sa ma pýtali, či som sa zbláznil. Do politiky predsa normálni ľudia nevstupujú. Ľudia nemajú vysokú mienku o politikoch, to dobre vieme. Na chvíľu som o sebe zapochyboval, či som naozaj v poriadku. Kolegovia psychiatri ma naďalej tolerovali, tak som si vydýchol, že to so mnou až také zlé nebude. Žil som v domnienke, že budem v Národnej rade prezentovať aj iný ako všeobecný mainstreamový pohľad na svet. Po tom, čo sa obchodník či skôr podvodník s pozemkami stal prezidentom, som si povedal, že na Slovensku môže byť hocikto hocičím. A, bohužiaľ, moja katastrofická predpoveď sa naplnila.
Nechcem sa stavať do úlohy odborníka na psychiatriu alebo psychológiu, lebo ním jednoducho nie som. Ak sa to len dá, tak sa v čo najväčšej možnej miere snažím nehodnotiť iných ľudí, lebo sa môžem mýliť, a tým môžem druhým ľuďom ublížiť. Ale moja trpezlivosť má svojej hranice, hlavne ak už nejde o banálne veci, ale o fungovanie slovenského štátu, v ktorom žijem ja i moja rodina, bohužiaľ.
Položme si otázku, je azda niečo zlé na tom, aby sme do vysokých, od vysokých štátnych ústavných činiteľov požadovali posúdenie psychickej spôsobilosti vykonávať tak závažnú a zodpovednú prácu, prácu, ktorá ovplyvňuje životy všetkých obyvateľov Slovenska? Nie, podľa mňa, na tom určite nie je nič zlé. Keď aj mnohí bežní občania potrebujú psychologické testy, napríklad pre držanie zbrane, je namieste, aby tieto testy podstúpili ľudia, ktorí ovplyvňujú životy nás všetkých. Ľudia, ktorí majú v rukách moc, ľudia, čo dávajú príkazy silovým zložkám, armáde, polícii. Títo ľudia môžu byť omnoho, omnoho nebezpečnejší ako nejaký mládenec, čo sa venuje športovej streľbe.
V bežnej populácii sa odhaduje, že medzi nami chodí podľa rôznych zdrojov cirka 1 až 2 % ľudí s poruchou osobnosti. V niektorých profesiách je však ľudí s poruchou osobnosti podstatne viac. Napríklad medzi biznismenmi, vedúcimi pracovníkmi alebo manažérmi sa predpokladá, že až 3, či dokonca 5 % ľudí má poruchu osobnosti, dokonca tie psychopatické charakteristiky až 15 % ľudí. Medzi väzňami v ústavoch na výkon väzby má poruchu osobnosti dokonca 15 až 20 % odsúdených. Na internete som hľadal, ako je to s politikmi. Bohužiaľ, dáke relevantné údaje som nenašiel. Ale podľa tých dostupných dát tá prevalencia porúch osobností medzi politikmi štatisticky vychádza ako v bežnej populácii. Neviem, či tie prieskumy sú kúpené, snáď. Takže aj medzi nami, bohužiaľ, sú tu minimálne dvaja-traja, ktorí majú túto poruchu. Ak však zoberieme do úvahy fakt, že mnohí politici sú súčasne aj biznismeni a mnohí skončili ako odsúdení, je viac ako pravdepodobné, že u politikov možno očakávať vyšší výskyt duševných porúch. Osobne si určite nedovolím ukázať na niekoho prstom. Bol by to povrchný, podľa mňa nekorektný úsudok, možno i politicky podfarbený, ale mali by sme sa určite zamyslieť nad tým, komu ľudia zverili moc ovplyvňovať osud občanov Slovenska.
Varovaním nám môžu byť príklady z minulosti. Anglický historik, spisovateľ a člen britského parlamentu Edward Gibbon povedal: „História je len o málo viac ako zoznam zločinov, hlúpostí a nešťastí ľudstva.“ A za týmito nešťastiami ľudstva sú často skrytí politici, ktorí sú jednou skupinou ľudí vnímaných ako hrdinovia a druhou ako monštrá, počnúc Caligulom, ktorý údajne vymenoval svojho koňa za senátora, Nerom, Ivanom Hrozným, Leopoldom II., Hitlerom až po Ceausesca či Georga Walkera Busha. Ich osobnostné charakteristiky znamenali pre ľudí žijúcich v ich dobe katastrofu.
Viem, že navrhovaný zákon v Národnej rade neprejde. Je to nepísané pravidlo, že koalícia jednoducho nesmie podporiť opozičný návrh, ale tento návrh aspoň môže primäť koalíciu zamyslieť sa nad svojím štýlom vládnutia, štýlom komunikácie a môžme i porozmýšľať o výmene niektorých ústavných činiteľov, ktorí, bohužiaľ, nespĺňajú kritériá na tak zodpovednú prácu nielen po stránke odbornej, vedomostnej, ale i psychickej.
Slovensku chýbajú všeobecne akceptovateľní autentickí lídri, vzdelané autority s víziou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

11.5.2021 o 18:55 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video