28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Uvádzajúci uvádza bod

12.5.2021 o 9:55 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:48

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Edo, ako si hovoril, presne, OĽANO sa pýši tým, že vraj nekradne, ale zato rozhadzuje obrovské milióny na úplné nezmysly, nakupuje tu testy za stovky miliónov eur, ktoré nemá kto minúť a ešte naviac sú v rozpore s tým, čo bolo predtým deklarované, že ide o nejaké samotesty. A za takýto nesprávny úradný postup jednoznačne pán Krajčí mal niesť zodpovednosť. Je neuveriteľné, keď nám tu hovoria o tom, že oni sú čistí, oni sú úplne v poriadku, a ich štátny tajomník vlastní 20 MOM-iek a poberá pol milióna eur mesačne a práve rozhoduje o agende aj tohto testovania z pozície ministerstva zdravotníctva. Veď to je tak neuveriteľný konflikt záujmov, že keby to mala ktorákoľvek iná bývalá vláda, tak Matovič sa už vyzlieka donaha a behá pred, s Pročkom pred ministerstvom zdravotníctva. Veď to je neuveriteľné, čo oni dokážu v tom pokrytectve, v tom hanebnom, obludnom pokrytectve dokázať obyvateľom Slovenskej republiky.
A tu je jeden dôležitý fakt, jeden moment, na ktorý treba poukázať. Ja som tu bol ako opozičný poslanec a OĽANO asi štyrikrát predkladalo návrh zákona o hmotnej zodpovednosti. On bol dobrý, on bol prísny, tak načo robíte rok aj niečo nový? Však predložte ten! Či sa bojíte schváliť si ten zákon, ktorý ste si v opozícii schváliť chceli, keď ste vedeli, že neprejde? Lebo vy ste tu štyrikrát minimálne zákon o hmotnej zodpovednosti politikov dávali. Presne jak si povedal, Edo. Tak prečo ho nechcú dať teraz? Prečo potrebujú vytvárať a vyrábať nové zákony, prečo si nechcú schváliť ten prísny zákon, ktorý dávali, keď boli v opozícii? Lebo sa boja, že ten zákon klepne po prstoch práve im a v tejto chvíli? Aké je iné vysvetlenie? Alebo ste dokázali to, že ste absolútne neschopní a že v opozícii ste predkladali nejaký paškvil, ktorý dnes nedokážete vytiahnuť na svetlo sveta, lebo sa zaňho hanbíte?
To sú otázky, ktoré by si poslanci OĽANO mali položiť pred tým, než nám tu budú mudrovať o tom, že tu rok pracuje nejaká intenzívna komisia na výrobe takéhoto zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:48 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:50

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán predsedajúci.
Pán Kočiš, spomínali ste tu severské krajiny. To divadielko, čo tu aj vy rok predvádzate, tak vašej novej strane tiež moc nepomáha, lebo je to smutné, lebo tie severské krajiny naprieč politickým spektrom v pandémii boli spolu a nejak to, nejak to tam dotiahli. Takže trošku, trošku aj tej sebakritiky a nie toho divadielka len tu v parlamente.
Diky.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:50 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:51

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Kočiš, treba povedať, že vy ste na rozdiel od svojich dvoch predrečníkov omnoho miernejší, čo sa týka ponižovania a urážania svojich oponentov alebo spoludiskutujúcich. Tak zareagujem takto vecne.
Pýtali ste sa, prečo nechcete hmotnú zodpovednosť politikov. Teraz parafrázujem, ale nejak tak to tam odznelo, že prečo to nechceme. Ale vy ste nepočúvali, ja som v svojej faktickej poznámke povedal, že to pripravujeme. A keďže pán Mizík vôbec na vás nereagoval a pán Blanár ho neupozornil, tak dúfam, že ma neupozorní teraz, keď zareagujem na pána Mizíka... (Reakcia z pléna.) Nie Mizíka, pardon, Mazureka, sorry. Ten zákon OĽANO mohlo predložiť v opozícii úplne v pohode, tak jak to vy teraz robíte. Úplne v pohode. S nikým sa nedohodnete a idete na to, ale my máme ďalších troch koaličných partnerov a treba tam, samozrejme, rokovať. Nemôžme si len tak predkladať zákony, ktoré neprejdú koaličnou radou. Čiže treba to najskôr predrokovať.
A čo sa týka ešte pána Kočiša, tak ešte predsa jednu vec. Povedali ste, že čo vyjde z opozície, že koalícia hovorí, že to je automaticky zlé. No ale včera, včera sme, keď si dobre pamätám, pán Habánik, jeho návrh zákona vysokoškolského, nejaké úpravy, tak včera sme to podporili, myslím, 130 hlasmi. Takže tú mantru, ktorú opakujete, že keď vyjde niečo z opozície, že to musí byť automaticky zlé, skutočne je to mantra, nie je to pravda.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:51 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:53

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem všetkým kolegom, ktorí na mňa reagovali a skúsim ísť nejakým spôsobom postupne.
Miro Suja veľmi dobre povedal, že tento zákon podľa všetkého naozaj neexistuje, pretože ak by existoval, nie je problém začať o ňom minimálne nejakú verejnú diskusiu, ako hnutie OĽANO často rozpráva, že všetky zákony by mali prejsť nejakým, nejakou verejnou diskusiou, aby aj občania sa mohli k týmto zákonom vyjadriť. Čiže z toho mi jasne vyplýva, že imaginárna nejaká skupinka poslancov alebo nejakých zoskupení z vládnych strán tento zákon či už pripravuje, alebo nepripravuje, nemám pocit, aby naozaj existoval.
Miňo, veľmi správne si poznamenal, že pandemická situácia a premiér Slovenskej republiky zároveň spôsobili tuná katastrofu a zodpovednosť by mali niesť nielen Jarčuška, Mikas a Krajčí, ale napríklad celá vláda, pretože celá vláda sa zodpovedá Národnej rade Slovenskej republiky a Národná rada Slovenskej republiky z lavíc vládnych poslancov má právo túto vládu položiť, ak koná proti záujmom Slovenskej republiky. Čiže zodpovednosť je aj na týchto inštitúciách.
Pán kolega Nemec, máte pravdu, severské krajiny držali spolu. Hlavný hygienik vo Švédsku počas tejto pandemickej situácie podľa prieskumu verejnej mienky mal vyššiu dôveryhodnosť v tejto krajine ako samotná kráľovská švédska rodina. A prečo tieto krajiny držali spolu? Je tam úplne iná politická kultúra. V tejto krajine naozaj nevládol blázon, ktorý rozoštvával ľudí, ničil životy. Preto tieto krajiny držali spolu. Ja si naozaj Švédsko, Fínsko, Dánsko, Nórsko vážim, pretože títo ľudia tam naozaj žijú sociálnym štátom.
A, pán kolega Šefčík, prvý zákon, ktorý prešiel do druhého čítania z radov opozície po roku, to je podľa vás niečo úžasné? Áno, ten vysokoškolský zákon je fajn, ale to je jeden jediný, ktorý prešiel.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:53 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:55

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja len v krátkosti. Pán Šefčík, vy ste sľúbili, že budete transparentná vláda, tak ak máte dobrý zákon o hmotnej zodpovednosti politikov, ktorý ste tu predkladali v minulom volebnom období a teraz podľa vašich slov ho nemôžete predložiť, lebo vám bránia koaliční partneri, ktorí sa chcú na tomto podieľať a chcú nejaké veci zmeniť, tak povedzte, ktorý z koaličných partnerov má problém so zákonom proti korupcii. Ktorí z koaličných partnerov chcú vyhodiť niečo z toho zákona o hmotnej zodpovednosti politikov? Veď buďte transparentná vláda! Povedzte, SaS-ka nechce to a to v tom zákone. Ja s tým nemám problém. Ja s vami budem súhlasiť a poviem, OĽANO má pravdu, pretože OĽANO to chcelo prísnejšie, oni sú lepší. Ale povedzte to takto, lebo tá istá výhovorka, ktorú tu počúvajú ľudia od ´93. roka, viete, my by sme chceli, ale, ale tí koaliční partneri... A stále koaliční partneri. A ktorí koaliční partneri to nechcú? No, koaliční partneri.
Toto je presne problém. Tak buďte transparentná vláda, povedzte to na rovinu, veď vy ste chceli byť transparentní vo všetkom. Potom ste už nechceli dávať ani prenosy zo zasadnutí pandemickej komisie, lebo keby ľudia videli, jak to tam funguje, asi by neboli veľmi nadšení z týchto vašich rokovaní. Potom, keď trebalo, tak Matovič vypustil nahrávku z rokovania vlády, čiže keď sa to hodí, tak ste transparentní, ale keď treba zahmlievať, keď treba klamať, tak už transparentní nie ste. A podľa môjho názoru by sa táto transparentnosť hodila.
A to isté platí na pána Nemca, ktorý hovoril o severských krajinách. Veď to by bolo super, keby sme tu mali takého hlavného hygienika, ako je Tegnell vo Švédsku! To by bolo super, keby tu nebol Mikas! A ten, ktorý mal vlastnú autonómiu a mohol si robiť, čo chcel, a nestál nad ním Igor Matovič, ktorý neustále hystericky zavýjal, kvičal a poukazoval: Ty si zodpovedný, ty si zabil, ty si hajzel, ty si sviňa, ty si idiot... To by bolo super, keby taký človek neriadil štát. A možno by aj opozícia držala s vami. Veď si zoberte začiatok roka 2020. Keď to tu vypuklo, nikto nevedel, s čím má do činenia. Opozícia vám takmer jednohlasne odsúhlasila všetko. No ale potom vybublala povaha Igora Matoviča úplne na povrch a dnes sa mu všetko vrátilo. Všetko sa mu vrátilo, to, čo robil ostatným. A presne preto tu na Slovensku nikdy nebude takáto jednota, pretože ak je tu človek, ktorý systematicky rozdeľuje a všetkým len neustále nadáva, no tak sa to jednoducho nedá.
A presne z toho dôvodu, že my nechceme čakať na Columbovu ženu, na pandemický zákon, na zákon o zodpovednosti politikov, o ktorých sa tu všetkých hovorí, a možno v roku 2027 tu niekto aj predloží, tak sme tu predložili náš vlastný návrh zákona, ktorý by to zakomponoval priamo do ústavy. Žiadame a chceme hmotnú zodpovednosť politikov a vysokých štátnych úradníkov hneď teraz, pretože som presvedčený o tom, že Mikas ako štatutár a taktiež Krajčí ako štatutár ministerstva zdravotníctva, on ako Úradu verejného zdravotníctva, sú zodpovední za tie veci, ktoré sa tu na Slovenku diali, a mali by ich občanom a kľudne, keď prídu aj o celý majetok, skrátka vykompenzovať.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.5.2021 o 9:55 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:58

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Mazurek, prosím, neprekrúcajte moje slová, však ja som nikde nepovedal, že koaliční partneri to nechcú. Vy sa postavíte pred tie mikrofóny a poviete, že toto som povedal. Tak akože keď chceme korektne diskutovať, tak nemôžte prekrúcať moje slová. To robíte neustále. Ja som povedal, že s tými koaličnými partnermi sa rokuje. Boli prizvaní k tomu, rokuje sa a ja som presvedčený o tom, verím tomu, že v dohľadnej dobe, neviem kedy, ja nie som v tej skupine, ktorí to pripravujú, tých poslancov, ale verím, že v dohľadnej dobe ten zákon do pléna na prerokovanie príde. Tak len to na upresnenie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:58 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:59

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. V poslednej dobe nás napáda množstvo opozičných poslancov, že nemáme prijatú tzv. hmotnú zodpovednosť. Ja vás chcem ubezpečiť, že sa na tom intenzívne pracuje. Tiež som členkou tej pracovnej skupiny, ktorá tento zákon pripravuje, keďže legislatívny proces trvá dlhšie a je to skutočne náročný zákon, tak ho chceme pripraviť tak, aby bol pripravený bez chýb a mohol byť prijatý v tomto pléne.
Ja som veľmi rada, že vy ste túto tému otvorili, pretože aspoň, aspoň verím, že budeme mať podporu aj z vašej strany, keď tento zákon budeme predkladať. A vlastne tento zákon chceli aj ľudia v ankete Rozhodni to, keď sme išli do volieb ako OĽANO, a verte tomu, že sa intenzívne na tom pracuje a verím, že čoskoro pôjde do parlamentu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 9:59 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Ďakujem, pán podpredsedajúci.
Pán Mazurek, v tom sa zhodneme, že hmotnú zodpovednosť chce aj OĽANO a budeme ju mať, lebo však potom sa budeme zodpovedať tým voličom, keby sme to neurobili, tak by sme boli, by nás nevolili. Ale to, čo vy tu, sedím tu rok a to, čo tu predvádzate, to divadlo, tak tej Republike sa zatiaľ veriť nedá a verte mi, tí ľudia na ulici majú svoj rozum a urobia si o tomto celom svoj obraz.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:00 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:00

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Milan Mazurek vám vysvetlil, vážení kolegovia, že prečo vás nemôžeme podporiť, keď žiadate alebo poukazujete, že by sme sa mali všetci spojiť. A viete prečo? Príde sem Igor Matovič, predseda vlády, a prvé dve-tri minúty riadne naloží opozícii, akí sú chrapúni, zlodeji, všetkým, nám všetkým. A hneď následne nato povie, že poprosím vás o pomoc, aby sme boli spolu. Ja neviem, a potom sa čudujete, že prichádzame s takým zákonom, ako sme dali aj včera. Lebo toto normálny človek môže spraviť? Že prosí o pomoc, aby sme sa spojili všetci, aby sme boli ako na tom severe, ako hovoril pán Nemec, že by sme sa mali tam všetci spojiť... Takto sa žiada o pomoc, takto sa hľadá nejaké politické oné, že vám tu najprv tri minúty nakladá, nadáva a potom vás poprosí o pomoc akože?!
Viete, vy ste mali perfektne pripravený zákon, perfektne, tak neviem, na čo tu tie mesiace čakáte, kolegovia! Ako povedal Miňo Mazurek, mali ste perfektne pripravený zákon. Ale viete, čo je problém? Že on je tak perfektný, že teraz ho nemôžte prijať, lebo by ste, kopu z vás, išli sedieť a prišli o majetky. Takže jedno mať alebo chcieť, aby tu bol, a druhý, aby prišiel taký, ako má byť, sú dve rozdielne veci, kolegovia. Lebo keby ste to mysleli vážne, tak ten zákon, len zmeníte dátum a je dneska tu. Nie dneska, pred jedenástimi mesiacmi tu mohol byť, pred rokom tu mohol byť! Ale vy ho teraz potrebujete tak upraviť, aby bol bezzubý, aby ste boli beztrestní, kolegovia, beztrestní. Lebo keby ste chceli, tak dáte ten pôvodný a tomu nechýbalo absolútne nič.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:00 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:03

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šefčík, veď ono je to úplne jednoduché. Stretne sa pracovná skupina, kde každá z týchto koaličných strán pošle zástupcu, prípadne zástupcov, vy im predložíte ten zákon, ktorý ste mali, oni si ho prečítajú, zoberú možno niekde na pripomienkovanie, na vlastný klub, následne povedia, toto sa nám nepáči, toto tam nechceme, toto a toto zmeňme. Dva týždne a je vybavené. Rok aj niečo to už robíte, ja vás nechápem. Lebo keď potom poviete, že ja som tu klamal, že koaliční partneri to nechcú, tak potom čo je za tým? Veď vy ste mali zákon, ktorý ste tu predkladali, za ktorý sa celý klub OĽANO v minulom volebnom období niekoľkokrát postavil, že je dobrý, že ho chcú prijať a že vyrieši problém korupcie. A následne, keď vy ho reálne máte, a môžete, samozrejme, však to je logické, poslať ho na pripomienku koaličným partnerom, tak to trvá viac ako rok, toto pripomienkovanie, toto hľadanie riešení? Čo je za tým?
Ja viem, že teraz čakáte, však ja tomu rozumiem, čakáte, kým prejde tá doba, kedy sa nakúpia testy, urobí sa biznis s testovaním, MOM-ky, ďalšie veci, aby to už všetko tak nejak prešlo, a potom, keď budeme všetci tak pekne nabalení, tak potom prijmete taký zákon, na ktorom sa všetci tak nejak dohodnete a ten verejnosti odprezentujete ako hmotnú zodpovednosť politikov, ale bude tam toľko výnimiek a toľko možností a toľko obmedzení, že nakoniec to bude rovnako bezzubé ako súčasný zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci. To znamená, že prinajhoršom, čo sa môže človeku stať pri nezákonnom alebo nesprávnom úradnom postupe, že ručí do výšky troch mesačných platov. A čo je to za zodpovednosť? Čo? No nič. A presne preto sa bojím, že to takto dopadne.
Čiže, pani Garstková, verím tomu, že nám už dáte potom nejaký deadline a poviete, ideme do toho, ideme do boja, vtedy a vtedy to tu budete mať, opozícia, podporte nás! Ja zahlasujem za všetko, čo pomôže dostať nominantov vlády, ktorí sa previnili týmito nesprávnymi nákupmi a týmto netransparentným obstarávaním, pred spravodlivosť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 10:03 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video