28. schôdza

4.5.2021 - 28.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 18:59 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:56

Ján Herák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený tlačou 509. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky.
V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 522 z 19. apríla 2021 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory prerokovali do 11. júna 2021 a v gestorskom výbore do 14. júna 2021.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

12.5.2021 o 18:56 hod.

Mgr. PhDr.

Ján Herák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 18:58

Petra Krištúfková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Návrh zákona, ktorý predkladám, rieši situáciu tým rodinám, ktoré pri zrušení obedov zadarmo prepadli sitom a to z dôvodu, že si nemôžu nárokovať na zvýšený daňový bonus. A preto ponechávame práve deťom týchto rodičov školské obedy zadarmo. Týka sa to poberateľov starobného dôchodku, predčasného starobného dôchodku alebo invalidného dôchodku. Taktiež poberateľov výsluhového dôchodku alebo invalidného výsluhového dôchodku, poberateľov peňažného príspevku na opatrovanie alebo poberateľov vedených v evidencii uchádzačov o zamestnanie.
Druhého decembra 2020 sme tu v pléne schválili zákon, ktorým sme umožnili uplatniť zvýšený daňový bonus aj rodičom detí od 6 do 15 rokov. Dovtedy mali túto možnosť iba rodičia detí do šesť rokov. Tento zvýšený daňový bonus prinesie peniaze do rodín aj počas prázdnin na rozdiel od školských obedov. To sú v podstate tri mesiace navyše. Sú to letné prázdniny dva mesiace, zimné, jesenné, jarné, naozaj je to tri mesiace navyše.
Návrh zákona bude mať účinnosť od 1. augusta 2021, to znamená, že rodiny, ktoré si nemôžu uplatňovať daňový bonus, automaticky budú pokračovať od septembra 2021 obedami zadarmo. Podľa hrubých odhadov sa to týka približne 7 800 detí, čo bude mať dopad na štátny rozpočet 2 milióny eur ročne.
Ďakujem za podporu tohto návrhu zákona.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

12.5.2021 o 18:58 hod.

Bc.

Petra Krištúfková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:59

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo. Ja by som vám touto cestou chcel poďakovať, že v pléne predkladáte tento návrh, lebo ja si pamätám, že ešte pár mesiacov dozadu opozícia kritizovala, že sme zabudli na určitú skupinu detí, ktoré v zákone sú, a pevne verím, že sa opozícia nám aj ospravedlní, že sme neplánovali, ako v budúcnosti to tam vôbec dať. Tak takto vyšla pravda najavo, že svoje sľuby ako koalícia plníme, aj vďaka vám.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

12.5.2021 o 18:59 hod.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
28. schôdza NR SR - 7.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie v rozprave 9:02

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobré ráno prajem, dáma a pán, a nie, dámy, prepáčte. Dobré ráno prajem, dámy a páni, predkladám návrh zákona, teda návrh na skrátené legislatívne konanie novely zákona o hospodárskej mobilizácii.
Ide o to, že ak chceme ukončiť núdzový stav, čo teda my v SaS si myslíme, že je najvyšší čas, tak potrebujeme na určité činnosti nejakú náhradu. Aby sme napríklad zdravotníkov v prvej línii mohli odmeniť alebo aby náklady na COVID opatrenia nemuseli ísť z rozpočtu zdravotníctva a tak ďalej. Je potrebné mať nejakú zákonnú úpravu a poslanec Ondrej Dostál vypracoval túto novelu, ktorá teda rieši to, čo je potrebné riešiť, ale zároveň už nebudeme mať, nebudeme musieť mať núdzový stav. K tomuto povie on viac, keď bude uvádzať samotný návrh zákona.
Ja tu dnes uvádzam iba ten návrh na skrátené konanie. Dôvod je ten, že núdzový stav sa schvaľuje vždy na 40 dní s tým, že do 20 dní to musí potvrdiť parlament a tento dvadsiaty deň je budúci utorok. Čiže ak by sme dokázali schváliť tento návrh novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktoré by, ktorá by riešila tie potrebné veci do budúceho utorku, tak nemusí parlament predlžovať núdzový stav.
Myslím si, že všetci dobre vieme, že občania majú už dosť núdzového stavu po tej dlhej dobe, a preto vás chcem pekne poprosiť podporiť nielen novelu zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorú písal Ondrej Dostál, ktorú on potom aj objasní, že o čo tam presnejšie ide, ale zároveň vás chcem poprosiť, aby ste podporili skrátené konanie tak, aby táto novela bola platná najneskôr budúci utorok.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:02 hod.

Ing.

Richard Sulík

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:04

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem.
Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážený pán minister, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 546 z 12. mája 2021 pridelil výboru pre hospodárske záležitosti návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o návrhu skupinou, skupiny poslancov Národnej rady na vydanie zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 179/2011 o hospodárskej mobilizácii a o zmene a doplnení zákona č. 387/2002 o riadení štátu v krízových situáciách mimo času vojny a vojnového stavu v znení neskorších predpisov v znení neskorších predpisov a ktorým sa dopĺňa zákon Národnej rady Slovenskej republiky č. 42/1994 o civilnej ochrane. Ide o tlač 538 s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre hospodárske záležitosti prerokoval návrh vlády na skrátené legislatívne konanie na svojej schôdzi dnes 13. mája 2021 na 57. schôdzi. Uznesením 173 odporučil Národnej rade Slovenskej republiky tento návrh schváliť s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutočnia na 28. schôdzi Národnej rady.
Vážený pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:04 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 9:06

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, chcem len stručne uviesť, že som presvedčený, že v tomto prípade existujú dôvody na skrátené legislatívne konanie v zmysle zákona o rokovacom poriadku.
Tými ohrozenými základnými právami sú právo na život a právo na zdravie, ktoré by mohli byť ohrozené, ak by štát, keď sa vypne núdzový stav, a nemá k dispozícií nástroje, ktoré mu dáva zákon o hospodárskej mobilizácii, ktoré sa týkajú či už reprofilizácie nemocníc, lôžok, núdzového zásobovania, použitia štátnych hmotných rezerv.
Sú to dôležité opatrenia, ktoré spolu s opatreniami Úradu verejného zdravotníctva podľa zákona o ochrane verejného zdravia predstavujú dôležitú súčasť boja proti pandémii. Doteraz existoval, existovali tieto opatrenia alebo bolo ich možno uplatňovať na základe toho, že bol vyhlásený núdzový stav a ten núdzový stav mal opodstatnenie, pretože vzhľadom na zlú epidemiologickú situáciu bolo potrebné aj obmedzovať pohyb, obmedzovať pohyb prostredníctvom zákazu vychádzania, zákazu zhromažďovania, ale vzhľadom na zlepšujúcu sa situáciu už tieto opatrenia podľa nášho presvedčenia, podľa, predpokladám, presvedčenia väčšiny poslancov Národnej rady je možné vypnúť a nie je potrebné uplatňovať takéto zásadné a závažné zásahy do základných práv a slobôd. A vieme, vieme sa s pandémiou vysporiadať aj tými mäkšími opatreniami, ale musíme mať na to pripravenú legislatívu. A tú prípravu legislatívy môže predstavovať práve ten návrh novely zákona o hospodárskej mobilizácii, ktorý predkladá skupina koaličných poslancov zo všetkých štyroch koaličných poslaneckých klubov.
Ale má to, samozrejme, zmysel iba v prípade, že ten návrh bude prerokovaný čoskoro. Lebo ak by, ak by k tomu nedošlo, ak by sme išli riadnym legislatívnym procesom, tak by tá novela zákona o hospodárskej mobilizácii nadobudla účinnosť až niekedy najskôr začiatkom, začiatkom júla a ak by núdzový stav skončil, tak, tak by sme boli obdobie jeden, jeden a pol mesiaca zhruba zrejme bez potrebných opatrení hospodárskej mobilizácie, čo by mohlo ohrozovať život a zdravie ľudí v dôsledku absencie týchto, týchto opatrení.
Alebo teda druhou možnosťou by bolo, že by sa predĺžil núdzový stav len z dôvodu, aby, aby boli zachované opatrenia hospodárskej mobilizácie, čo sa domnievam, že by bol závažnejší zásah do základných práv a slobôd ako navrhovaná novela, ktorá prenáša opatrenia hospodárskej mobilizácie aj do režimu mimoriadnej situácie, ktorá bude pokračovať aj po skončení núdzového stavu.
Takže si vás dovolím požiadať o podporu návrhu vlády na skrátené legislatívne konanie.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.5.2021 o 9:06 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:10

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľujem si vám uviesť návrh vlády na skrátené legislatívne konanie k vládnemu návrhu zákona, ktorý súvisí s niektorými mimoriadnymi opatreniami v súvislosti so šírením nákazlivej nebezpečnej ľudskej choroby COVID-19 v justícii, COVID-19 a v justícii.
Nijako ma neteší, že prichádzam s návrhom na skrátené legislatívne konanie, ale s ohľadom na to, že ešte nie sme v takej situácii, že by sme mohli riešiť zasadnutia kľúčových orgánov právnických komôr prezenčne a právna úprava jednoznačne nedáva možnosť, aby zvolanie, po zvolaní tieto orgány mohli hlasovať aj iným spôsobom ako prezenčne. Osobitne s ohľadom na to, že v Slovenskej advokátskej komore je 6-tisíc advokátov a je tu povinnosť zo strany Slovenskej advokátskej komory zvolať kľúčový orgán - Konferenciu advokátov, na ktorom sa rozhoduje o tom, aké budú disciplinárne komisie, aké budú orgány, ktoré zastupujú advokátov. Jednoducho inú možnosť Slovenská advokátska komora nemala, ako zvolať vlastne takúto konferenciu advokátov a musí sa uskutočniť v júni, tak je zrejmé, že buď pravdepodobne by tento, táto konferencia nebola uznášaniaschopná, alebo by sa vlastne nám na jednom mieste zhromaždilo naozaj veľmi veľa ľudí a vzhľadom na to, v akej situácii sme, tak aj samotná Slovenská advokátska komora požiadala, aby tu bola možnosť aj takéhoto dištančného hlasovania a nebolo nejakým spôsobom potom napadnuté, že nie je platné, keďže zo zákona jasne takáto možnosť nevyplýva.
S ohľadom na to, že sa pripravuje takáto právna úprava a bude mať dopad pre Slovenskú advokátsku komoru, tak dávame túto možnosť aj ostatným právnickým komorám, a to je Exekútorskej komore a Notárskej komore, aby takúto možnosť, ak to bude potrebné, aby ju využili.
Dovoľujem si vás preto požiadať o podporu tohto návrhu na skrátené legislatívne konanie. Zaiste to, že umožníme Konferencii advokátov, aby mohla hlasovať aj dištančne, umožníme tým riadny chod advokácie. S čím súvisí aj základné právo na obhajobu a myslím si, že aj týmto spôsobom vlastne vieme dostatočne obhájiť, že tie dôvody na skrátené legislatívne konania tu sú. Ja si vás dovoľujem požiadať o podporu tohto skráteného legislatívneho procesu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.5.2021 o 9:10 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:13

Miloš Svrček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán predsedajúci, vážená pani ministerka, pani poslankyne, páni poslanci, predseda Národnej rady pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona na prerokovanie Ústavnoprávnemu výboru Národnej rady Slovenskej republiky s tým, že o výsledku prerokovania návrhu na skrátené legislatívne konanie bude informovať Národnú radu.
Schôdza ústavnoprávneho výboru bola zvolaná na 13. mája 2021 na 8.30 hod., avšak výbor o návrhu nerokoval, pretože nebol uznášaniaschopný.
Predseda výboru ma poveril, aby som k uvedenému návrhu plnil úlohu spravodajcu.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.5.2021 o 9:13 hod.

JUDr. Bc. PhD., LL.M.

Miloš Svrček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 9:16

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Vážené poslankyne, vážení poslanci, z poverenia vlády a v zastúpení ministra financií dovoľte, aby som vám predniesol materiál, návrh vlády, ktorý vláda Slovenskej republiky predkladá parlamentu na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 425/2020 Z. z. o štátnom rozpočte na rok 2021.
Vláda Slovenskej republiky dňom 12. marca 2020 vyhlásila mimoriadnu situáciu podľa § 8 zákona Národnej rady č. 42/1994 Z. z. o civilnej ochrane obyvateľstva v znení neskorších predpisov z dôvodu ochorenia COVID-19 spôsobeným koronavírusom SARS na území Slovenskej republiky. Nakoľko pandémia tohto vírusu spôsobila a ešte stále spôsobuje rozsiahle negatívne vplyvy na európsku aj domácu ekonomiku, ukázalo sa nevyhnutné prijať ďalšie opatrenia na zmiernenie týchto vplyvov na hospodárstvo Slovenskej republiky.
Účelom návrhu zákona je prijať nevyhnutné úpravy v súvislosti s aktuálnou situáciou a riešiť krytie opatrení na boj s pandémiou. Ide predovšetkým o nákup vakcín, liekov, zdravotníckych pomôcok, ako aj o zabezpečení financovania schválených a pripravovaných schém pomoci podnikateľskému prostrediu a občanom.
Na základe uvedených skutočností je potrebné podľa § 89 ods. 1 zákona Národnej rady Slovenskej republiky č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku navrhnúť Národnej rade Slovenskej republiky, aby vzhľadom na to, že štátu hrozia značné hospodárske škody, uzniesla sa na skrátenom legislatívnom konaní o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 425/2020 Z. z. o štátnom rozpočte na rok 2021.
Nech sa páči, skončil som, pán predsedajúci.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

13.5.2021 o 9:16 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 9:19

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem. Vážený pán predsedajúci, vážené kolegyne, kolegovia, vážený pán minister, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 550 z 12. mája 2021 pridelil návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 425/2020 Z. z. o štátnom rozpočte na rok 2021, tlač 531, na prerokovanie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet s tým, že o výsledku prerokovania uvedeného návrhu bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet uvedený návrh prerokoval na svojej 53. schôdzi výboru dňa 13. mája 2021. Z celkového počtu dvanásť poslancov Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet bolo prítomných desať poslancov. Za návrh predneseného uznesenia hlasovali piati poslanci, štyria poslanci hlasovali proti návrhu a jeden poslanec sa zdržal hlasovania.
Výbor pre financie a rozpočet neschválil návrh uznesenia v súlade s § 52 ods. 4 zákona č. 350/1996 Z. z. o rokovacom poriadku Národnej rady Slovenskej republiky v znení neskorších predpisov, nakoľko za predložený návrh nehlasovala nadpolovičná väčšina prítomných poslancov.
Vážený pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

13.5.2021 o 9:19 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video