29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:48 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Uvádzajúci uvádza bod 10:09

Ladislav Kamenický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dobrý deň, vážené dámy, vážení páni, ako už bolo spomenuté, skupina poslancov Národnej rady predložila návrh na vyslovenie nedôvery ministerke spravodlivosti Márii Kolíkovej, poverenej riadením ministerstva spravodlivosti. Som tu preto, aby som odôvodnil tento návrh a budem sa snažiť byť maximálne faktický a položím aj zopár otázok pani ministerke Kolíkovej a pevne verím, že to, čo tu dnes odznie, takže dostaneme aj odpovede na tieto otázky.
Pani ministerka Kolíková, terajšia ministerka spravodlivosti, bola už počas predošlej vlády štátnou tajomníčkou na Ministerstve spravodlivosti Slovenskej republiky. Bola to nominácia strany MOST – HÍD a osobná požiadavka vtedajšej ministerky Lucie Žitňanskej, ktorá sa snažila zaviesť akýsi poriadok do, do spravodlivosti na Slovensku, ale musím povedať, že to, čo dnes odznie, mám pocit, že tá dôvera, ktorú zverila pani Márii Kolíkovej, nepadla na úrodnú pôdu.
Po nástupe pani Kolíkovej do funkcie spravodlivosti sme boli svedkami súhry dvoch faktorov.
Na jednej strane to bola určitá mierka neprofesionality vzhľadom na to, že viaceré dokumenty, ktoré boli predkladané do Národnej rady, mali, boli predmetom obrovskej kritiky, a myslím si, že moji kolegovia, ktorí sú právnici, sa budú k tejto záležitosti vyjadrovať bližšie.
Druhý faktor, samozrejme, ešte k tej profesionalite, aby som dodal, bola to tzv. reforma súdnej mapy, ktorá sa stretla s enormným odporom práve tých, ktorých sa táto súdna mapa týkala. Boli to výhrady viac ako 320 sudcov a tak, ako v predvolebných sľuboch, tieto koaličné strany sľubovali, že budú sa vždycky pýtať tých, ktorých sa niečo dotýka, nejaký zákon a budú s nimi komunikovať, tak podobne ako pri pláne obnovy, ani v tomto prípade tá komunikácia nebola taká, aby aspoň časť tých sudcov s touto, s týmito návrhmi súhlasilo. Podľa tých informácií, ktoré mám, tak bolo možno 4-5 sudcov, ktorí súdnu mapu schvaľovali, a 320, ktorí ju neschvaľovali. Myslím, že toto skóre nie je veľmi potešiteľné.
My skôr vnímame súdnu mapu ako spôsob, ako sa zbaviť nepohodlných sudcov, ako je, ako rušenie súdov a samozrejme, ak, a priznala to aj pani ministerka, budú sa tu musieť na základe súdnej mapy na jednej strane aj kupovať budovy, na druhej strane budú sa musieť nejaké presuny robiť a podobne a týka sa to najmä Bratislavy a Košíc. Toto koniec koncov aj priznala pani ministerka a my to považujeme za spôsob a budeme tu ešte hovoriť o samotnej budove ministerstva spravodlivosti, pri ktorej sú rôzne pochybnosti. A keď si predstavíme, že sa tu budú kupovať iné budovy, budú sa tu robiť presuny, budú sa tu dohadovať nájmy, čo to bude znamenať. Podľa nás tu bude opäť veľa otáznikov a problém práve s tou transparentnosťou, o ktorej ste toľko hovorili. V programovom vyhlásení vlády je niekoľko desiatok krát spomenutá transparentnosť a bol by som tu možno hodinu, keby som hovoril o tom, ako netransparentne sa vláda, bývalá vláda Igora Matoviča a vláda Eduarda Hegera správa.
Poďme ďalej. Čiže ten druhý faktor, ktorý som chcel spomenúť, sú zvláštne povahové vlastnosti pani ministerky. Poviem, keď, vy sa smejete, ale je tu aj obeť kolúznej väzby, to bolo generál Lučanský a nad tým sa asi smiať nebudete. Tento človek umrel vo väzbe v čase, keď sa oňho mal starať štát. Štát sa jednoznačne nepostaral a musím povedať, že to, ako sa pani ministerka vyjadrovala o tejto udalosti, bolo podľa mňa dehonestujúce a znevažujúce tohto človeka, ktorý urobil veľký kus roboty. Ja som, ja som generálna Lučanského poznal, bol som s ním viackrát na rokovaniach vlády a vážil som si ho ako človeka. Myslím si, že to, čo ste mu spravili, to skutočne si nezaslúžil.
Poďme hovoriť o... (Reakcie z pléna. Zaznievanie gongu.) Môžem poprosiť?
Poďme hovoriť aj o smrti advokáta Krivočenka. Advokát Krivočenko bol vzatý, bol zadržaný, ale stále nebol odsúdený. Bol to človek, na ktorého sa stále vzťahovala prezumpcia neviny ako na všetkých ostatných, ktorí sa nachádzajú v kolúznej a iných typoch väzieb pred samotnými konaniami súdov. Čo sa stalo? Pán Krivočenko dostal COVID a nebola mu poskytnutá pomoc, na základe ktorej pravdepodobne zomrel. Pani Kolíková hovorila o tom, že nemáme žiadnu pľúcnu ventiláciu, ktorá by mu mohla byť poskytnutá. My sme si tú situáciu overovali a zistili sme, že na Slovensku sa nachádzalo 37 pľúcnych ventilácií a hociktorá z nich mohla byť pánu Krivočenkovi poskytnutá. Prečo tento človek zomrel? My sa na to budeme stále pýtať a určite budeme chcieť, aby sa to vyšetrilo, kto je za to zodpovedný a kto bude za to aj pykať.
Čo sa týka samotného pána generála Lučanského, toho ste vedeli prevážať po celej republike kade-tade, ale advokátovi Krivočenkovi ste nevedeli v celej republike nájsť jednu z tridsiatich siedmich pľúcnych ventilácií.
Čo sa týka Slovenska, musím konštatovať, že máme tu opäť vládu snov. Premiér bývalý a terajší minister financií je usvedčený daňový podvodník a je plagiátor. (Reakcia z pléna.) Povedal mi pán (rečník sa pootočil a rukou ukázal na ministra financií), pán minister, že som idiot, vidíte, toto je jeho psychologická výbava.
Minister školstva, usvedčený plagiátor. Ministerka kultúry má vyjadrenia ako pomaly rómska rasistka s extrémistickými výrokmi. Špeciálny prokurátor, to je čerešnička na torte, je vo výkone trestu pod dohľadom probačného úradníka. A ministerka spravodlivosti, o tom ešte dnes budeme hovoriť, má pochybné firmy.
Teraz je už potrebné aj poukázať na to, čo je ministerka Kolíková zač. Informácie, ktoré uvádzame a budem uvádzať, sú z verejných zdrojov a ako som už povedal, budem aj klásť určité otázky. Poďme teda k jednotlivým kauzám a budem sa ich snažiť pomenovať.
Poďme hovoriť o firme MK REAL. MK REAL je očividne aj podľa výpisu z Obchodného registra rodinnou firmou Kolíkovcov, ktorá bola založená v roku 1998. Spoločníkmi firmy MK REAL sú pani Mária Kolíková, ktorá ma 20-percentný podiel a je spoločníkom od 28. júna 2014. V tejto firme je jej matka a jej brat Michal Kolík. Pán Michal Kolík sa bude v tejto dnes ešte spomínať veľmi často. Sú to v podstate koneční užívatelia výhod v tejto firme. Konatelia firmy MK REAL, nebola to len nevlastná sestra pani ministerky Zdenka Ivanková, ale bol to aj jej vlastný brat Michal Kolík, čiže to, čo hovorí pani ministerka, že ona nevedela, nič netušila, sa mohla dozvedieť aj od pána brata, s ktorým, hovorí, že má srdečné vzťahy, veľmi často sa stretávajú a spolu komunikujú. Toľko, myslím, že včera bol rozhovor pani ministerky, teda nejaký online seminár, ktorý tu usporiadala. Pani Zdenka Ivanková je osoba, ktorá spôsobila prvú kauzu tejto firmy. Bavíme sa o sprenevere peňazí, kde bežní občania nájomníci zverili firme MK REAL svoje peniaze na to, aby sa starala a spravovala ich financie na správu ich bytového domu. Je to úplne bežná firma, tak ako stovky ostatných. Tí, čo bývate v bytových domoch, viete veľmi presne, o čom hovorím. Správca sa stará o to, aby ste mali, aby vaša, vaša nehnuteľnosť bola v dobrom technickom stave, zúčastňuje sa domových schôdzí a potom plní to, čo, na čom sa dohodnú majitelia bytov.
Pani Ivanková bola na základe rozsudku odsúdená za činy, ktoré spôsobila v roku 2016 až 2017, kde z účtu, ktorý patril tejto spoločnosti, kde boli výlučne peniaze vlastníkov bytov č. 531 a č. 601 v Moste pri Bratislave, neoprávnene vybrala peniaze pre vlastnú potrebu, inak povedané, ukradla tieto peniaze. Firma ukradla a spreneverila 15 780 eur bežných občanov, majiteľov bytov. Ministerka spravodlivosti má teda firmu, ktorá okráda vlastníkov obyčajných bytov. To je veľká hanba, pani ministerka. Budem ešte o tom hovoriť.
Na podvod sa prišlo tak, že nespokojní majitelia bytov požiadali MK REAL, aby odovzdali správu ich bytov inému správcovi. Čo spravila pani sestra pani ministerky? Deň po odovzdaní bytov novému správcovi si pani Ivanková, čiže už nemala mať vôbec dosah na tie peniaze, previedla na svoj vlastný účet 3 500 eur zo správneho fondu. Čiže ľudia, ktorí boli nespokojní s prácou firmy pani Kolíkovej, ktorí povedali, chceme zmeniť správcu, tak ešte deň po tom, ako zmenila správcu táto, tento, táto obytná jednotka alebo byty, tak pani Ivanková si ukradla 3 500 eur z ich účtu. Opäť veľká hanba.
Jeden z poškodených vlastníkov bytov nám priniesol právoplatný rozsudok, ktorý nevlastnú sestru pani Kolíkovej odsúdil na 18 mesiacov podmienečne za túto nehoráznu krádež.
Tu by som rád povedal, že nespochybňujem rozhodnutia súdov, ale ak niekto dostane takýto nízky trest a máme tu ľudí, ktorí za obdobné výšky peňazí, ktoré sa nejakým spôsobom dostali do ich rúk alebo sú len z toho obvinení, im hrozia ročné tresty natvrdo, tak sa pýtam, že či teda ako ministerka spravodlivosti nastolíte spravodlivosť aj ohľadne vašej sestry, lebo budeme hovoriť o ďalších trestných činoch, ktoré táto pani napáchala.
Pani Ivanková spáchala trestné činy pred, tento trestný čin pre 4-5 rokmi. Bola odsúdená v januári 2020, teda pred rokom a štyrmi mesiacmi. Pani Kolíková nemôže tvrdiť podľa mňa, že nevedela o odsúdení svojej sestry. Poviem otvorene, z tých vyjadrení, čo som počul od pani ministerky, ktorá bola štátnou tajomníčkou na ministerstve spravodlivosti, chce tu niekto veriť, že štátna tajomníčka a ministerka nevie, alebo teda terajšia ministerka nevie, keď odsúdia jej nevlastnú sestru na súde? Viete, ako rýchlo sa takéto informácie šíria? Rýchlosťou svetla. Takže by som sa veľmi čudoval, keby pani ministerka o tom nevedela. Viete, existuje taká tá čínska opica, že nevidím, nepočujem a nič nehovorím. A to mi pripomína to, čo hovorí pani, jak sa správa pani ministerka. Bohužiaľ.
Keď sme túto kauzu otvorili, tak mi pani Kolíková, tak pani Kolíková sa dňa 21. 4., to je ten rok a štyri mesiace po odsúdení jej sestry, vyjadrila, že peniaze boli poškodeným uhradené a že ju to hrozne mrzí. Podľa našich informácií tie peniaze v tom čase uhradené neboli, čiže pani ministerka klamala. Podľa toho, čo vieme, možnože to pani ministerka potvrdí alebo vyvráti, tak čiastka bola v podstate uhradená až okolo 4. 5., to je pred šiestimi dňami, veľmi-veľmi neskoro na to, čo sa tu udialo a aká škoda a nespravodlivosť sa udiala týmto ľuďom. Muselo byť na to upozornené, SMER – sociálna demokracia a ostatní opoziční poslanci museli na to upozorniť, aby tých 16-tisíc eur, ktoré patrili bežným ľuďom, sa im vrátili. A je tu rok a štyri mesiace po odsúdení pani Ivankovej. To niekto chce tvrdiť, že o tomto pani ministerka nevedela? Tomu nikto neuverí.
Pani Ivanková skončila, hádajte kedy, ako konateľka spoločnosti. Deň pred tým, ako podľa nás dorazili tie peniaze, čiže v deň, až v deň, keď tie peniaze boli poukázané tým ľuďom, až vtedy skončila ako konateľka spoločnosti. Tu chcem povedať, že pani ministerka ako vlastník, spoluvlastník spoločnosti musí podpisovať zápisnice vždycky pri účtovnej uzávierke valného zhromaždenia, a neviem si predstaviť, ako niekto, kto sa má starať o spravodlivosť na celom Slovensku, nevie ustrážiť spravodlivosť ani vo vlastnej malej firmičke. Neviem si to predstaviť.
Čo sa týka pani Kolíkovej, v tejto oblasti ideme na, teda firmu MK REAL, na ďalšiu kauzu, kauza č. 2. Stále sme pri tejto jednej firme. Je tu podozrenie zo spáchania trestného činu neoprávneného podnikania. MK REAL poskytovala vlastníkom bytov a nebytových priestorov správcovské služby. Sama to prezentuje ako svoju dominantnú úlohu v rámci svojej činnosti. Samozrejme, vieme, že všetky firmy majú napísané celé zoznamy živností, ale jedna je väčšinou tá zásadná, ktorej sa venujú, a toto je práve správa bytových domov. Podľa toho, čo sme videli z výpisu Obchodného registra alebo zo Zoznamu správcov bytových priestorov, tá firma pani Kolíkovej nemala zriadené živnostenské oprávnenie na takúto činnosť. A pani Ivanková nebola ani zapísaná do Zoznamu správcov bytových priestorov. Zápis tejto živnosti, viete, kedy vznikol? Po šestnástich rokoch. Táto firma 16 rokov neoprávnene podnikala. Iným firmám za to zoberú licencie, tie firmy skončia. Nemôžu ďalej podnikať. Takže zápis živnosti pani, ktorá sa týka spravovania nebytových a bytových priestorov, sa konal 29. 6. 2018 po 16 rokoch. Možno sa to zdá banálne, lebo niekto si povie, však zabudli, ale toto je vážny, vážny trestný čin, ktorý treba vyšetriť. Iné firmy sú za toto veľmi ťažko pokutované a stíhané, ich konatelia.
Viete, kedy nastal moment, kedy firma pani Kolíkovej si zapísala túto živnosť? V momente, keď to začala preverovať polícia, tak si ju narýchlo zriadili. Toto bol impulz. Impulz na zaplatenie peňazí okradnutým ľuďom je to, že na to upozorní opozičná strana, a impulzom na to, že si zapíšu živnosť, je keď sa o to začne zaujímať polícia. Firma pani Kolíkovej, a to je veľká hanba, okrádala svojich klientov cez služby, ktoré, na ktoré nebola oprávnená ani poskytovať. A to sa bavíme o ministerke spravodlivosti.
Poďme na kauzu č. 3. Sestra pani Kolíkovej, pani Ivanková, je na ňu podané ďalšie trestné oznámenie za falšovanie podpisov vlastníkov bytov na zápisnici z domovej schôdze. V roku 2014 pani Ivanková navýšila nájomníkom úver, ktorý si zobrali na rekonštrukciu dvoch bytových domov. Boli to dva úvery. Jeden bol vo výške 220-tisíc, ktorý navýšila na, o 60-tisíc na sumu 280-tisíc bez toho, aby sa čo len opýtala týchto vlastníkov, či s tým súhlasia. Viete, ako to urobila? Urobila to tak, že urobila fiktívnu schôdzu vlastníkov bytov, sfalšovala všetky podpisy a tieto dokumenty odovzdala do banky. Bravo, bravo! Spáchala tým trestný čin a uvidíme teda, ako sa k tomu postavia orgány činné v trestnom konaní, aký trest bude, ak teda sa, samozrejme, dokáže, že pani Ivanková spáchala trestný čin. Aký bude vymeraný.
Jedna z nájomníčok alebo tí, ktorí sme dostali informáciu, hovorí o tom, že z týchto úverov boli financované predražené nákupy na tú rekonštrukciou. Myslím, že tam boli nejaké kotolne a neviem čo sa tam ešte rekonštruovalo, myslím, že fasáda domov a podobne. A tá škoda pravdepodobne môže byť aj vyššia ako 100-tisíc eur. Nebudem to špecifikovať, neviem to, ale momentálne sa vykonávajú znalecké posudky, aby sa zistilo, o koľko táto firma opäť okradla svojich nájomníkov.
Veľmi podivné je dokonca, že Kolíkovci v minulosti dokázali vybaviť napríklad za jeden deň povolenie na rekonštrukciu kotolní, fasád, strešných krytín na Obecnom úrade v Moste pri Bratislave. Podali si žiadosť a na druhý deň to mali vybavené. Ja sa z vás opýtam, kto takto dostal povolenie kedy, keď išiel na obecný úrad, tak rýchlo? Niektorí čakajú na to mesiace, niektorí pomaly roky. Veľmi podivné je to, teda uvidíme, teda ako, aký výsledok bude vyšetrovania tejto kauzy a aký trest postihne pani sestru pani ministerky.
Poďme ďalej. Dostali sme ďalšiu informáciu, že podobné podvody sa diali aj na Blagojevovej ulici pri správe bytových domov, bohužiaľ, títo nájomníci alebo vlastníci bytov nemali tú odvahu, aby sa súdili s touto firmou pani ministerky a radšej vymenili opäť správcu. Viete veľmi dobre, že keď ľudia menia správcu, tak sú, nie sú spokojní s prácou svojej správcovskej spoločnosti. Nedeje sa to až tak často, lebo tie firmy, ktoré poskytujú dobré služby, majú roky rokúce svoje bytové domy. Ale tu, ako vidíme, sa to deje na pravidelnej báze.
Poďme na ďalšiu kauzu firmy MK REAL. Firma MK REAL podľa našich informácií, ktoré máme od pôvodnej majiteľky pozemku, podvodným spôsobom ukradla tejto majiteľke jej pozemok. To je pozemok, na ktorom stojí budova MK REAL, a podľa toho, čo som videl, že môj kolega ich bol dokonca navštíviť a potom som si pozrel aj do Obchodného registra, tak tam v podstate sídli aj firma ELEKTRONIKA, a. s., o ktorej sa tu ešte budeme baviť.
Ako ho ukradla? Podobne ako pán bývalý prezident Kiska ukradol pozemky pod Tatrami od zubára Franca. Boli to séria, bolo tam vydržanie, zmena určitých dokumentov, už nakoniec sa tento pozemok dostal do rúk, falšovanie geometrických plánov, až nakoniec sa dostal vydržaním tento pozemok do rúk obce Malinovo, ktorá pomaly obratom ruky, opäť Obecný úrad, obratom ruky tento pozemok predal Kolíkovcom za cenu 73 centov za 1m2. Tak ja rád prídem do obce Malinovo, bolo to síce v roku 1998 tuším, ale rád prídem aj s 500-percentnou prirážkou, si hocikto z vás bude chcieť kúpiť pozemok a hocikto z občanov Slovenskej republiky, stále to bude lukratívny biznis.
Vyzývam pani ministerku spravodlivosti, keď teda sa bavíme o spravodlivosti, aby urobila všetko pre to, aby ten pozemok sa vrátil do rúk pôvodného majiteľa. Ten má pôvodné dokumenty, ten geometrický plán, ktorý sa nezhoduje s tým, na základe ktorého bol ten pozemok vydržaný. Podvod na podvod.
Kto, pani ministerka, teda neviem, myslím, že ste sa vyjadrovali k tomu, že vy o ničom neviete, tak táto pani majiteľka hovorí o tom, že komunikovala s pani Kolíkovou a ona ju odkázala na právneho zástupcu pána Opeta. Pána Opeta, to je ten pán Opet, ktorý je 50-percentným spoluvlastníkom firmy Kolíková & Partners, o ktorej sa tu ešte budeme baviť. Pán Opet je univerzálny vojak, ktorý robí za pani Kolíkovú všetku prácu. Ešte to zistíme.
Teraz si urobme tzv. Ficotest, čo sa týka týchto káuz. Predstavte si, že Robert Fico je spolumajiteľom firmy spolu s bratom a mamou, kde táto firma cez svojho príbuzného okradnú obyčajných ľudí o ich peniaze. Čo by sme tu mali? Veľkú októbrovú socialistickú revolúciu. To by tu bolo. Hon na čarodejnice. Dobre, takže poďme ďalej.
Firma ELEKTRONIKA. Firma ELEKTRONIKA sídli na rovnakej adrese ako firma MK REAL, Bratislavská 41, v obci Malinovo. Sídli na tom ukradnutom pozemku, o ktorom som tu už hovoril. Predsedom predstavenstva je brat pani ministerky Kolíkovej Michal Kolík a je ním od 11. 6. 2014, teda po smrti otca pani Kolíkovej. Podľa výpisu z Obchodného registra do 5. 5. 2016 bola druhou členkou predstavenstva pani ministerka Kolíková, ktorá sa pred tým stala štátnou tajomníčkou a musela si dať do poriadku svoje veci. Problém je, že firma ELEKTRONIKA má zmluvy s verejnoprávnou televíziou RTVS a podľa Centrálneho registra zmlúv, o ktorom ešte budem hovoriť, aj s divadlom Nová scéna. To znamená, že má zmluvy s inštitúciami, ktoré nakladajú s verejnými zdrojmi, čiže verejnými zdrojmi, to znamená, peniazmi všetkých občanov Slovenskej republiky.
6. mája 2016 nastupuje, to je deň po tom, ako pani Kolíková odtiaľ odchádza, nastupuje jej pravá ruka, pán Opet, na jej miesto za člena predstavenstva spoločnosti ELEKTRONIKA, a. s. Nebolo by to až tak nezvyčajné, ak by pán Opet nebol 50-percentným vlastníkom, nebol v právnickej, teda právnickej firmy Kolíková & Partners, s. r. o., v ktorej boli obaja aj konateľmi. Pani Kolíková sa vzdala konateľstva práve v momente, keď sa stala štátnou tajomníčkou, ale stále je 50-percentnou spoluvlastníčkou tejto spoločnosti. Pani Kolíková musí veľmi dôverovať pánu Opetovi, nakoľko od 27. apríla 2016, kedy sa stala tou štátnou tajomníčkou, tak pán Opet sa stáva jediným konateľom tejto firmy a zároveň ju nahradil v predstavenstve firmy ELEKTRONIKA.
V čom vidím problém? Že predpokladám, že po smrti otca pani Kolíková takisto zdedila asi, možno – to sú otázky na pani Kolíkovú alebo možno nám to vyjasní – podiel aj spoločnosti MK REAL, ktorá nebola, nemala nejaký lukratívny, veľmi lukratívny biznis podľa čísel, ale lukratívny biznis mala firma ELEKTRONIKA. Tak sa pýtam, že prečo pani Kolíková napríklad nie je vlastníkom podielu vo firme ELEKTRONIKA, či predala svoj podiel, ktorý zdedila alebo nezdedila, nech nám to objasní, svojmu bratovi Michalovi Kolíkovi, ktorý je 100-percentným vlastníkom firmy ELEKTRONIKA. Prečo, ak je jediným majiteľom firmy brat pani Kolíkovej, po tom, čo sa stala štátnou tajomníčkou, urobila člena predstavenstva 50-percentného spoločníka pána Opeta? Prečo má pán Opet rovnaké podpisové práva – a toto je dosť podstatné – vo firme ELEKTRONIKA, ako má jej brat, jediný majiteľ firmy?
Predstavte si, že vaša sestra odniekiaľ odíde, ako s predstavenstva a vy si tam dáte človeka a ten jediný vlastník mu natoľko dôveruje, že on v podstate podpíše akúkoľvek zmluvu a tá je právoplatná. Pán Opet má takúto obrovskú dôveru pani Kolíkovej, ktorá si ho tam dosadila. A aj brata. Ja sa čudujem pánu Michalovi Kolíkovi, že prečo to tak urobil.
V majetkovom priznaní za rok 2015 pani Kolíková uvádza svoj ostatný príjem vo výške 126 412 eur zo závislej činnosti prenájmu a kapitálový príjem. Opäť sa pýtam, a je to zase na rozhodnutí pani ministerky, aby nám možno objasnila, o aký kapitálový príjem ide, či nešlo náhodou o peniaze z podielu predaja spoločnosti ELEKTRONIKA, ale možnože je to nejako ináč, takže pani ministerka nám to možno objasní.
Poďme sa pozrieť, že čo je pre nás ale zásadné. Vrátim sa k tomu Centrálnemu registru zmlúv, ktoré uzatvorila spoločnosť ELEKTRONIKA s RTVS, a je tam jedna zmluva s Novou scénou.
V roku 2020, keď bola pani ministerka, teda pani Kolíková ministerkou, uzavrela spoločnosť ELEKTRONIKA s RTVS 11 zmlúv a 1 s Novou scénou, v celkovej hodnote 1,545 mil. eur. Z toho 1 zmluva bola s Novou scénou na 176-tisíc eur. V roku 2019 to boli 4 zmluvy za 51, iba za 51-tisíc eur a, čuduj sa svete, pani Kolíková nebola vo funkcii. V roku 2018, keď opäť nebola vo funkcii, to boli zmluvy za 119-tisíc. Máme tu 1,5 mil. verzus 119- tisíc, zaujímavé číslo.
No ale dôjdeme do roku 2017, keď pani Kolíková alebo jej firma, alebo teda firma jej brata uzavrela s RTVS zmluvy za 1,586, 1,6 mil. eur, no a vtedy bola pani Kolíková, čuduj sa vete, štátnou tajomníčkou. V roku 2016 to bolo opäť 9 zmlúv za 1,1 mil. eur a opäť pani Kolíková bola štátnou tajomníčkou.
A teraz poďme k trom rokom, kedy nebola štátnou tajomníčkou. Rok 2015 to bolo 409-tisíc eur, 2014 171-tisíc a 2013 50-tisíc. Summa summarum celkovo za osem rokov je to 5 mil., cca 5 mil. eur. Z týchto ôsmich rokov tri roky bola vo funkcii, a to bola suma 4,2 mil. eur. Ja som to prerátal na jeden rok jej pôsobenia vo funkcii, takže keď bola vo funkcii, tak za jeden rok to bolo 1,4 mil. eur za rok. Mimo funkcie počas šiestich rokov to bolo 802-tisíc eur, čuduj sa vete. Viete, koľko je priemer? 134-tisíc eur za rok. To je desaťnásobne menej, ako keď bola vo funkcii. Desaťnásobne menej. Komu to chce niekto povedať, že toto je náhoda?
Viete, ja hovorím, že náhody sú vtedy, keď sa dejú veľmi ojedinele, ale všetky tieto veci, ktoré tu spomínam, ak sa tá náhoda veľmi často opakuje, tak to už nie je náhoda, to už je pravidlo.
Z interných zdrojov RTVS máme informácie, že mnohé nákupy sú predražené. Ja teda pevne verím, že Rada RTVS, ktorá už prešetruje všetky nákupy spoločnosti ELEKTRONIKA, a. s., príde na nejaké závery a že tie závery sa dozvieme.
Pani ministerka sa tvári, že firma ELEKTRONIKA je pomaly jediná na trhu, ktorá vie dodávať tieto služby. Myslím, že, že tomu tak nie je a ona vie prečo.
Máme silné podozrenie na základe všetkých týchto informácií, ktoré som tu povedal, že pani Kolíková má nejakú dohodu s pánom bratom Michalom Kolíkom o tejto firme. Samozrejme, že pani Kolíková vie, že tá firma robí biznis so štátom, a nie malý, a všetko naznačuje, že tam bude nejaká dohoda medzi ňou a jej bratom, nakoľko vidíme dôkazy vo forme tých desaťnásobne vyšších, vyššieho objemu zmlúv, ktoré táto firma dostáva, keď pani Kolíková je vo funkcii. Je to konflikt záujmov ako vyšitý.
Poďme teraz k Ficotestu. Predstavte si, že Robert Fico má právnickú kanceláriu, kde by mal 50-percentného spoločníka a tento spoločník by sa zároveň objavil ako biely kôň vo firme Roberta Fica, ktorý robí miliónové obraty so štátom. To by bol cirkus na Slovensku, všetky médiá by o tom písali! Ale pani Kolíková môže, to je v poriadku, ona môže.
Pán Opet je veľmi zaujímavá postavička. Podľa toho, čo som, čo sme sa dozvedeli, je to pravdepodobne študent pani alebo žiak pani Kolíkovej, a tento pán je univerzálne používaný úplne pomaly na všetko. Keď sa jedná o podvody s pozemkami, keď sa jedná o zastupovanie akýchkoľvek záležitostí pani Kolíkovej. Tento pán dokonca zastupuje ešte aj nadáciu „Zastavme korupciu!“, podľa toho, čo som videl z verejne dostupných zdrojov, je to, samozrejme, v mene firmy Kolíková & Partners. A pani Kolíková je veľmi štedrá ku všetkým mimovládnym organizáciám, bavíme sa tu o apríli 2021, keď mimovládkam za momentálnej situácie, keď sa nedostáva pomoc tým, ktorí ju potrebujú, mimovládky dostali dotácie vo výške 770-tisíc eur. Neviem, či si pani Kolíková takto kupuje ich podporu, a ako vidím, dnes som sa dočítal hrôzostrašné veci, jako je pomaly pani Kolíková tým etalónom čistoty a SMER ako na ňu strašne ide útočiť. Veľká ochrana zo strany médií voči pani Kolíkovej, takú tu nemá asi nikto.
K týmto mimovládkam, predpokladám, že moji kolegovia sa ešte budú vyjadrovať, takže ja nebudem s tým strácať časť.
Prídeme k ďalšiemu, k ďalšej kauze, bavíme sa o ministerstve spravodlivosti, prenájom budovy, z novej budovy tzv. Zváračského ústavu s možnosťou budúcej kúpy za sumu, neviem, okolo 21 mil., neviem teda, či to nastane, lebo je to nájomná zmluva, ktorá má trvať dva roky, po ktorej sa, po uplynutí tej doby sa má rozhodnúť ministerstvo spravodlivosti, či tú zmluvu, teda budovu odkúpi, alebo nie.
Tento výber začala pani Žitňanská, ktorá si stanovila kritériá, čo kvitujem na jednej strane, pani ministerku tu nemáme. (Reakcie z pléna.) Je tu? Dobre. Čo kvitujem a podľa toho, ako to pani Žitňanská namodelovala, lebo na nájmy nemusí byť výberové konanie takého typu ako, ako štandardne sa robí pri nákupoch, tak vyhrala túto súťaž v podstate firma Penta, jej Digitál park. Druhá bola firma J&T so svojím projektom Westend. Potom sa ten, to výberové konanie, pani Žitňanská nerozhodla, samozrejme, že sa bála, že keby o tom rozhodla, tak by z toho bol veľký humbuk, minimálne by sa každý pýtal, prečo Penta, prečo tento projekt a podobne.
Minister Gál tú zmluvu, v podstate to výberové konanie podľa tých informácií, ktoré mám, musím povedať, že o tomto sme sa dozvedeli len, dá sa povedať, minulý týždeň, ešte budeme skúmať detaily týchto záležitostí, ale dnes poviem len to, čo som sa dozvedel. Čiže pán minister Gál odložil túto súťaž, alebo teda nechal ju uplynúť a vypísal novú. A v tom čase ešte bola pani ministerka, ak sa nemýlim, aj štátnou tajomníčkou, ona potom neskôr odišla a dáva ruky preč od Vietnamu, ako sa hovorí. Ešte aj to by som chápal, tieto argumenty.
Ale veľmi zaujímavá postava je firma Račianska reality, akciová spoločnosť, ktorá je vlastnená Vladimírom Brodňanom. A Vladimír Brodňan je človek, ktorý je bývalým manažérom Penty, opäť Penta. Raz Penta, druhýkrát Penta, super. Jediná asi Penta má budovy, ja viem, že ten trh nie je jednoduchý a dneska hocikto nepostaví budovu, ale je zaujímavé, že stále Penta sa tu objavuje.
A opäť by to ešte stále nebolo zaujímavé, ale zaujímavé to začína byť v momente, keď si pozrete okresný, ooo (zasmiatie sa rečníka), pozrete si Obchodný register firiem. A keď sa v ňom trošku pohrabete, tak zistíte, že s pánom Brodňanom, ktorý vyhral zmluvu na prenájom Zváračského ústavu pre ministerstvo spravodlivosti, je brat pani ministerky Kolíkovej Michal Kolík asi v štyroch alebo v piatich firmách spoluspoločníkom.
Všetko je to veľa náhod, opäť hovorím, veľa náhod nie sú náhody. Ja poviem, toľko náhod je tu, že keby ste mali to šťastie a toľkoto náhod by sa splnilo, keď ste si podali svoju športku alebo nejakú losovaciu súťaž, tak by ste dneska možno vyhrali 1 mld. eur. Toľko náhod sa tu spojilo.
Urobme si teraz Ficotest. Predstavte si, že Robert Fico by bol štátnym tajomníkom, neskôr ministrom na ministerstve, ktoré by si prenajalo budovu od človeka, ktorý je spoločníkom s bratom Roberta Fica v štyroch až piatich firmách. To by bola atómová bomba, že? To by bola atómová bomba.
Ja už sa ani nečudujem, keď už aj poslanecký klub OĽANO robí podobné testy, už máme tu nielen test Ficom, ale aj Kaliňákom a hovoria, že pani Kolíková nemôže ďalej robiť ministerku spravodlivosti, asi nemôže.
Nebudem ani spomínať o to, ja som pozeral rozhovor pani, poslednú debatu s našou kolegyňou Denisou Sakovou v TA3 a pani Kolíková zaútočila na moderátorku Martinákovú a ja som normálne otváral oči, že čo sa deje v tej televízii, že máme tam tri ženy a už som len čakal, že, že tam bude nejaký súboj alebo niečo také, a ona obvinila pani Martinákovú z toho, že vraj má konflikt záujmov kvôli manželovi, že má konflikt záujmov kvôli manželovi ako moderátorka.
Tak ja sa pýtam, či pani Kolíková nemá konflikt záujmov ako vyšitý práve kvôli svojmu bratovi a či má zostať vo funkcii. A ešte odporučila pani Martinákovej, že ona nemôže moderovať, lebo má tento konflikt záujmov. Čiže pani Martináková má odísť, ale pani Kolíková má zostať. To je veľká logika.
Pani Kolíková má veľké ambície a musím povedať, že pripúšťa, že chce kandidovať dokonca na predsedu strany ZA ĽUDÍ, a mala by sa skôr radiť, teda riadiť radami pani Remišovej, ktorá je predsedníčkou tejto strany, ktorá vždy hlásala, že politika by nemala, á, politik by nemal podnikať so štátom. Keby sa tým riadila, tak už dávno by nebola ani v strane ZA ĽUDÍ a už ani dávno v politike.
Možno nie je problém, pani Kolíková, však si vyberte. Idete podnikať alebo idete, ale nebudete robiť biznis so štátom, ale nemôžte zastávať funkciu a robiť biznis so štátom. To proste je neprípustné.
Ja poviem príklad, ja keď som nastupoval ako minister financií, viete, akú som dostal prvú otázku od novinárov? Či mám nejaký biznis so štátom? To bola prvá otázka. Keby som povedal, že mám, tak verte, už by mne ľudia lozili na plot, aby si odfotili, že v akom starom dome bývam a nebývam, ale u pani Kolíkovej to neni problém. Tá môže podnikať, tá môže robiť aj biznis so štátom, to je jedno. My nemôžeme, ona všetko môže.
Viete, keby ste boli v inej strane, pani Kolíková, ako ZA ĽUDÍ, napr. v strane Borisa Kollára, tak by som povedal, že, dobre, idete sa obhajovať, ale vy sa tej stoličky držíte ako, že vám, že vám bola pridelená od Pána Boha. To tak proste nie je. Tak proste nie.
Chcel by som povedať, že pani Kolíková sa stavia v tejto vláde do pozície morálnej autority, médiá ju predstavujú ako svetlú budúcnosť Slovenska, ale ona sa vydala cestou svojho politického otca Andreja Kisku. Podobne pripravila obyčajného človeka o pozemok a tvári sa, že nevie, čo robí jej vlastná, nevlastná sestra v jej firme.
Poďme si teraz povedať aj zopár príkladov a určite to tu zaznie. Keď ste niektorí z vás tu boli ešte ako opoziční poslanci a pamätáme si tu na kauzu CT v Piešťanoch. To CT-čko ani sa nenakúpilo, ale musel kvôli tomu odísť podpredseda parlamentu a odstúpiť v podstate, teda odstúpiť predseda parlamentu a podpredsedníčka parlamentu, lebo sa to patrilo. A to sa aj udialo.
A viete, kto tu najviac vykrikoval? Pamätám si tu jedného takého pána poslanca, dnes už tu neni, pán Suchánek z OĽANA. To je ten, čo najviac kritizoval nákup CT-čka. Dostal za to Bielu vranu. Viete čo, musel pán Suchánek? Tú Bielu vranu pekne vrátiť, lebo ovplyvňoval výberové konanie práve na, na podobné zariadenia v prospech nejakej inej firmy. Čiže vodu káže, víno pije. To je jeden z príkladov, ktorý som chcel povedať. A to bol, pán Suchánek si hovoril, že je whistleblower, to je také nové moderné slovo.
Mali sme tu, samozrejme, aj nejaký tender na upratovacie služby. Ministerstvo hospodárstva, kde vzdialený príbuzný ministra dostal túto zákaz a tento minister hospodárstva musel odstúpiť, lebo to sa nedalo, to, to, to nebolo prípustné. V poriadku, že pani Kolíková môže a tí, ktorí tam boli predtým, nemôžu.
Chcem sa obrátiť aj na predsedníčku pani Remišovú, keď teda pán Šeliga urobil veľké gestor a vy ste tá strana, ktorá, a to kvitujem, ste tá strana, ktorá je tá najslušnejšia na Slovensku a snažíte sa teda byť príkladom, tak prečo pani Remišová po týchto všetkých zverejnených veciach nepovedala pani Kolíkovej, aby sama odstúpila z funkcie? Nechápem to. To je tá nová politická kultúra, to je to nové slušné Slovensko?
Takže zhrniem na záver, že všetky tie kauzy, ktoré som tu spomenul: okradnutí ľudia firmou pani Kolíkovej, ukradnutý pozemok, hovoríme tu o, o falšovaní podpisov jej firmou, hovoríme tu o divnom konflikte záujmov, čo sa týka firmy ELEKTRONIKA, divnom konflikte záujmov pri prenájme budovy ministerstva spravodlivosti. Toto nie sú dôvody na to, aby ministerka spravodlivosti odstúpila, alebo sú to dôvody, aby odstúpila?
Viete, keď sa tu deje toľko veľa náhod, zopakujem to tretíkrát, tak to nie je náhoda, nie je to náhoda. A ja som presvedčený, že ak pani ministerka Kolíka neodstúpi sama, tak, hovorí sa, aj jedna lastovička leto nerobí. A budú tu ďalšie veci, ktoré sa tu budú opakovať, a prídu ďalšie kauzy, ktoré spôsobila pani ministerka Kolíková.
Chcem vyzvať všetkých poslancov Národnej rady, aby pri hlasovaní o dôvere pani Kolíkovej, ministerke spravodlivosti, zvážili aj to, čo som tu dnes hovoril.
Ďakujem pekne za pozornosť. (Potlesk.)
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

10.5.2021 o 10:09 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 10:59

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, pán premiér, pani ministerka, dovoľte, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu skupiny poslancov vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky.
Predseda Národnej rady pridelil návrh skupiny poslancov Národnej rady na prerokovanie všetkých výborom okrem mandátového a imunitného výboru, výboru pre nezlučiteľnosť funkcií, výboru pre európske záležitosti a osobitných kontrolných výborov v lehote do určeného termínu konania schôdze. Gestorský výbor bol určený ústavnoprávny výbor.
Návrh skupiny poslancov prerokovali všetky výbory, ktorým bol pridelený, avšak žiadny z výborov neprijal k návrhu skupiny poslancov uznesenie z dôvodu, že návrh uznesenia nezískal súhlas potrebnej nadpolovičnej väčšiny poslancov.
Návrh spoločnej správy prerokoval ústavnoprávny výbor na 72. schôdzi 10. mája. Spoločná správa nebola schválená. Návrh uznesenia k spoločnej správe nezískal súhlas nadpolovičnej väčšiny všetkých poslancov.
Predseda ústavnoprávneho výboru ma ako spravodajcu poveril, aby som vás informoval o prerokovaní uvedeného návrhu, a zároveň určil mňa, pána poslanca Dostála a Marcinčina za spravodajcu.
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie

10.5.2021 o 10:59 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:01

Veronika Remišová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, vážení členovia vlády, dovoľte mi predniesť stanovisko vlády Slovenskej republiky k návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Márii Kolíkovej, poverenej riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.
Návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Márii Kolíkovej, poverenej riadením ministerstva spravodlivosti, vláda vníma ako súčasť politického boja, ako prejav obsahovej prázdnosti navrhovateľov, ale zároveň aj ako vážny útok na princípy právneho štátu.
Prvým dôvodom na vyslovenie nedôvery ministerky spravodlivosti má byť jej údajná neodbornosť. Vo vzťahu k tomu je potrebné uviesť, že vláda Slovenskej republiky si uvedomuje, že očista justície a snaha výrazne sfunkčniť procesy v justičnom prostredí je v príkrom rozpore so záujmom navrhovateľov podpísaných pod návrh na odvolanie ministersky spravodlivosti, avšak pre toto účelové konanie vláda Slovenskej republiky nemá žiadne pochopenie.
Počas predošlých vlád prišlo za aktívneho príspevku navrhovateľov k masívnemu rozkrádaniu verejných zdrojov a k účinnému vyvodeniu spravodlivosti je mimoriadne dôležité, aby aj justičné prostredie prešlo potrebnou reformou, modernizáciou a špecializáciou, k čomu ministerka spravodlivosti od svojho nástupu robí všetky potrebné kroky.
Vláda v rozpore s tvrdením navrhovateľov nenašla žiadny dôkaz, na základe ktorého by v tejto súvislosti bolo možné tvrdiť, že cieľom pripravovanej súdnej mapy je zbaviť sa nepohodlných sudcov a spustiť lavínu predaja a nákupu lukratívnych súdnych budov. Opak je pravdou. Návrh zákona o sídlach a obvodoch súdov, ktorého cieľom je legislatívne pokryť realizáciu novej súdnej mapy, nepočíta so žiadnym rušením sudcovských miest. Práve naopak, zámerom je zachovať existujúce miesta sudcov a ešte navýšiť počet sudcov na zabezpečenie agendy správneho súdnictva. Predstavený návrh zákona zároveň nijakým spôsobom nerieši nakladanie so súdnymi budovami a vláda preto toto tvrdenie navrhovateľov považuje za tvrdenie v rozpore s objektívnou pravdou.
Vláda zároveň považuje za dôležité pokračovať v procese reformy novej súdnej mapy, pretože nová súdna mapa je dobrou cestou pre Slovensko. Je cestou, ako zvýšiť efektívnosť justície, ako pre ľudí zabezpečiť špecializovaných sudcov odborníkov a kvalitné, rýchle a zrozumiteľné rozhodnutia súdov.
Jedným z dôvodov na vyslovenie nedôvery je obvinenie ministerky spravodlivosti z klamstva pri komentovaní tragického úmrtia generála Milana Lučanského či úmrtia advokáta Krivočenka vo výkone väzby. Vláda odmieta a jednoznačne odsudzuje politické zneužívanie týchto nešťastných udalostí, ako aj snahy vnášať do spoločnosti nepriateľské emócie. Vláda Slovenskej republiky považuje za dôležité v tejto situácii vecné a odborné odkomunikovanie faktov a v tomto ohľade plne dôveruje ministerke spravodlivosti, ktorá je kvalifikovanou odborníčkou vo svojom rezorte a aj v uvedených prípadoch poskytla verejnosti všetky potrebné a najmä overené a pravdivé informácie, podložené aj na výsledkoch nezávislého prešetrovania udalosti.
Vláda v tejto súvislosti privítala rozhodnutie ministerky spravodlivosti Márie Kolíkovej vytvoriť širokú kontrolnú komisiu s cieľom objasniť okolnosti úmrtia generála Milana Lučanského. Zo záverečnej správy tejto kontrolnej komisie vyplynulo, že komisia nezistila skutočnosti, ktoré by spochybňovali medializovanú verziu udalosti, v zmysle ktorej došlo k pokusu o samovraždu a následnému úmrtiu Milana Lučanského. Komisia tiež nezistila také významné skutočnosti, na základe ktorých by bolo možné konštatovať pochybenie príslušníkov Zboru väzenskej a justičnej stráže alebo zdravotníckeho personálu pri zaobchádzaní s Milanom Lučanským počas jeho výkonu väzby a pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti, ktoré by mohli mať priamy alebo nepriamy vplyv na priebeh udalosti. Vláda zároveň nemá akýkoľvek dôvod spochybňovať doterajšie zistenia, ktoré vylučujú pochybenie alebo cudzie zavinenie vedúce k druhej spomínanej nešťastnej udalosti.
Ďalším dôvodom na vyslovenie nedôvery má byť skutočnosť, že Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky poskytlo žiadateľom dotácie na podporu ľudských práv v objeme vyše 700-tisíc eur. K uvedenému vláda Slovenskej republiky konštatuje, že je prinajmenšom paradoxné, ak takýto dôvod uvádzajú poslanci za stranu SMER, pretože to bolo práve za vlády SMER-u v roku 2016, kedy bola dotačná schéma na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných prejavov intolerancie, kedy bola takáto schéma založená, pardon, zverená Ministerstvu spravodlivosti Slovenskej republiky. Od uvedeného roku Ministerstvo spravodlivosti Slovenskej republiky pravidelne stanovuje priority dotačných výziev, ktoré boli za posledné roky relatívne stabilné, a to projekty zamerané na prevenciu radikalizácie mladých, prejavov extrémizmu vrátane jeho príčin z minulosti a aktualizačných zdrojov v podobe hoaxov, fake news a podobne. Takisto projekty zamerané na ochranu, podporu a pomoc zraniteľným skupinám podľa dôvodov diskriminácie a obetiam trestných činov.
Vláda zároveň považuje za zarážajúce a odsúdeniahodné, ak o podporených projektoch, ako sú napríklad linka pomoci deťom, podpora vzdelávania rodičov s deťmi s poruchou sluchu, podpora sebaobhajovania a samostatnosti ľudí s mentálnym postihnutím, podpora mobilnej aplikácie pre osoby s autizmom na učenie sa identifikácie emócií, sa poslanci v predloženom návrhu vyjadrujú, že ide o aktivity, ktoré musí skupina poslancov Národnej rady SR vnímať ako úplnú stratu zmyslu pre realitu.
Vláda Slovenskej republiky vyjadruje znepokojenie z takýchto výrokov, ktorými sa poslanci za stranu SMER – SD, ale aj niektorí nezaradení poslanci a poslanci za stranu HLAS – SD vrátane bývalej ministerky kultúry, absolútne nemiestne, necitlivo vyjadrujú k zraniteľným a znevýhodneným skupinám nášho obyvateľstva.
Vláda zároveň odmieta útoky na mimovládne organizácie, ktoré zabezpečujú realizáciu daných projektov a v mnohom často suplujú aj úlohu štátu. Vláda Slovenskej republiky sa v tejto súvislosti hlási k svojmu záväzku z programového vyhlásenia vlády zefektívniť a skvalitniť systém podpory a ochrany ľudských práv v Slovenskej republike vrátane posilnenia a systémového financovania mimovládnych organizácií.
Na základe uvedeného vláda Slovenskej republiky nesúhlasí s návrhom skupiny poslancov Národnej rady republiky, Národnej rady Slovenskej republiky na vyslovenie nedôvery členovi vlády Slovenskej republiky Márii Kolíkovej, poverenej riadením Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky.
Vážený pán predsedajúci, vážené poslankyne a poslanci, dovoľte mi ešte k uvedeným dôvodom uviesť pár skutočností a zameram (zameriam, pozn. red.) sa len na dôvody, ktoré mi prídu v tomto zmysle najabsurdnejšie.
Jedným z dôvodov na odvolanie, ktoré uvádza strana SMER, je kritika, odmietanie reforiem, ktoré sú navrhované touto vládou. Áno, priznávame, že sú to komplikované reformy, že sú to ťažké reformy, ale zároveň sú to nadovšetko potrebné reformy. A ja vyzývam pána Roberta Fica aj Petra Pellegriniho, aby sa pozreli do zrkadla, čo prinieslo osem rokov, počas ktorých boli ako premiéri zodpovední za situáciu v justícii.
Na konci tohto obdobia justícia bola v úplnom rozklade, viacerí prominentní sudcovia sa priznali k znásilneniu spravodlivosti, pretože sa priznali k predávaniu rozsudkov, a ďalších sudcov z podobných skutkov usvedčili svedkovia. Toto bol stav spravodlivosti, ktorí títo dvaja páni zanechali Slovenskej republike.
Objektívne celoeurópske prieskumy na konci ôsmich rokov vašej vlády ukázali, že ľudia na Slovensku dôverujú justícii najmenej zo všetkých krajín Európskej únie, a to bol najhorší výsledok od roku 2004. A toto bol výsledok vašej práce, v ktorom ste zanechali justíciu. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte, pani podpredsedníčka, chcem sa len uistiť, ešte stále čítate stanovisko vlády, aby sme to vedeli potom skonfrontovať.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Pán predsedajúci, povedala som, že toto bolo stanovisko vlády a dovoľte mi uviesť ďalšie dôvody a výhrady.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Ale z tohto pohľadu, pani podpredsedníčka, už prekračujete svoj mandát. Môžete sa prihlásiť do rozpravy ako ministerka hocikedy. (Potlesk.) Stanovisko vlády ste prečítali a myslím si, že z tohto pohľadu by ste už mali ukončiť svoju reč a budete mať priestor ako pani podpredsedníčka vlády.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Pán predsedajúci, nie je to, nie je to takto definované v rokovacom poriadku. Ja môžem pridať k stanovisku vlády aj svoje vlastné dôvody. Čiže, poprosím, dokončím a následne, samozrejme, sa ešte môžem prihlásiť aj do rozpravy.
Takže, áno, ťažké reformy nikdy nie sú prijímané s nadšením a úspešné môžu byť len vtedy, keď sa s nimi stotožnia, keď sa s nimi stotožní väčšina ľudí v justícii. Samozrejme, že na to treba veľa diskusie, hľadania najlepších riešení, hľadania kompromisov a toto je jediná cesta, ako presadiť reformy, ktoré Slovensko potrebuje.
Ďalej v našom, vo vašom návrhu hovoríte o tom, že pani ministerka sa chystá spustiť lavínu predaja a nákupu lukratívnych súdnych budov. Pán Fico, pán Pellegrini, keby obyvatelia Bratislavy si mali vybrať v centre mesta najväčšiu ruinu, za ktorú sa musia najviac hanbiť a ktorá ohrozuje chodcov padajúcimi kusmi muriva, jedných z hlavným kandidátov by určite bola budova bývalej Základnej školy na Lazaretskej ulici. Jej dnešný výzor s prepadávajúcimi sa stropmi, strechou a s chodníkmi prekrytými nevkusnými drevenými konštrukciami by sa uplatnil aj vo filme s vojnovou tematikou.
Nebolo to tak ale vždy. Táto základná škola roky bola považovaná za jednu z najlepších škôl v meste. Potom však detí ubudlo, škola sa zatvorila, jej budovu kúpil za takmer 4 mil. eur štát ako sídlo súdu. Bolo to v roku 2013, keď bol premiérom istý Robert Fico, ministrom, jeho, spravodlivosti bol jeho nominant a spolu s Petrom Pellegrinim následne vládli dlhých osem rokov. A čo spravili s budovou v centre Bratislavy? Absolútne nič. Chátrala rok, chátrala dva roky, chátrala osem rokov, až je z nej úplná ruina, za ktorú sa musí hanbiť každý obyvateľ mesta. Ruina, ktorá sa už možno ani nebude dať opraviť. Pán Fico, pán Pellegrini, vy idete vyčítať Márii Kolíkovej nejaké budovy? Nehanbíte sa?
Mária Kolíková to určite nemôže robiť tak, ako ste to robili vy, teda nerobiť vôbec nič. Práve preto je dôležité, aby sa v rámci reformy zvážilo najlepšie rozmiestnenie súdov a aby sa ich budovy obnovili, keď ich bude štát naďalej potrebovať, alebo ak ich nebude potrebovať, aby sa využili na iný účel. Je predsa vrchol neschopnosti, keď štát za 4 mil. kúpi budovu a napríklad namiesto nájomných bytov produkuje ruinu, ktorá ohrozuje ľudí na ceste padajúcimi tehlami.
Vo svojom návrhu takisto uvádzate, na vyslovenie nedôvery tvrdíte, že ministerka využívala na získanie nekritickej podpory aj finančné nástroje, ktoré mala k dispozícii, čo je teda podľa vás úplná strata zmyslu pre realitu. Pán Pellegrini chce odvolávať ministerku, pretože rozdelila mimovládnym organizáciám 769 500 eur. A ja sa teda pýtam, koľko tým mimovládnym organizáciám rozdelila vaša vláda predminulý rok? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani podpredsedníčka...

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Presne 769 500 eur.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
... prepáčte, že vás vyrušujem, ale ešte raz vás chcem upozorniť, nie sme ešte v rozprave. V zmysle rokovacieho poriadku, pani ministerka, môžete hocikedy vystúpiť, a teda ste boli poverená vládou iba predniesť stanovisko vlády, pretože ešte nie sme v rozprave.
Čiže chcem vás požiadať, aby ste ukončili svoje vystúpenie a prihlásili sa riadne do rozpravy, v opačnom prípade porušujete rokovací poriadok.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Pán predsedajúci, stále ste nepovedali, čo presne porušujem. Predniesla som stanovisko... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
(Hovorené súbežne s rečníčkou.)
Ešte raz vám to vysvetlím, ak ste to neporozumeli.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
(Hovorené súbežne s predsedajúcim.)
... vlády a zároveň som predniesla naše výhrady.

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pani podpredsedníčka, nie sme v rozprave.

Remišová, Veronika, podpredsedníčka vlády a ministerka investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR
Čiže, aby som vás ďalej nerozčuľovala, pán predsedajúci, a nech môže riadne prebehnúť schôdza, pani ministerka si vykonáva svoju prácu profesionálne, má podporu vlády (ruch v sále), a preto verím, že parlament hlasovaním dôveru pani Kolíkovej potvrdí.
Nech sa páči a prosím kľud v sále. (Smiech v sále.) Nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 11:01 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:17

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem veľmi pekne za slovo. Pán premiér... (Ruch v sále a následne smiech v sále.)
V čom je problém? V čom je problém?
Dobre. Vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ja som rada, že začíname takto humorne, a som rada, že je vám do smiechu, pán poslanec Blaha. Ja verím, že vám bude do smiechu aj počas celého tohto rokovania, aj po jeho výsledku a aj po ďalšom pokračovaní pri plnom mojom mandáte a tejto vlády.
Podať návrh na odvolanie člena vlády je, samozrejme, legitímne právo poslancov a ja som pripravená tomu čeliť. Myslím si, že je to súčasť zastupiteľskej demokracie, aby sa člen vlády zodpovedal poslancom, a ak majú za to, že nevykonáva svoj mandát riadne, tak prišiel a zodpovedal sa. Ja som tu. Som pripravená zodpovedať všetko, čo mi, samozrejme, budete klásť či už na vinu, či za čokoľvek.
Z toho, čo som si vypočula od pána poslanca Kamenického, tak mám dojem, že som zodpovedná za všetko, nechcem rovno povedať koňovho brata sestry syna. Rok ´98, keď som bola ešte študentka práva, za všetko som zodpovedná. Ale však pokúsim sa, samozrejme, povedať aspoň to podstatné. Nedá sa reagovať úplne na všetko, lebo niektoré absurdity sa ani nedajú uchopiť, tak ja sa skúsim naozaj sústrediť len na tú podstatu.
Myslím si, že toto celé odvolávanie, keď sa to tak dá nazvať, tak je to, samozrejme, o hlasovaní ohľadom nedôvery v ministerku spravodlivosti, ja osobne považujem len za zúfalé kopanie pána poslanca Fica, ktorý sa usiluje využiť všetky dostupné nástroje, možnosti na to, aby sa ma zbavil. Dôvod vnímam ako jednoduchý: chce jednoducho dostať svojich kamošov z väzby, nechce, aby rozprávali ďalej. Myslím si, že naozaj majú o čom rozprávať.
Verím, že pán poslanec Fico sa naozaj potešil, keď som oznámila svoju demisiu. Verím tomu, že takí boli mnohí, ale určite pán poslanec Fico patril k tým, ktorí sa tešili najviac. Určite nepočítal s tým, že sa vrátim na ministerstvo. Koncom marca 2021 som oznámila svoju demisiu a, čuduj sa svete, vzápätí pár dní na to sa v parlamente objavuje pozmeňujúci poslanecký návrh pani poslankyne Vaľovej za SMER k návrhu môjho zákona o obetiach trestných činov. Čuduj sa svete, v rozpore s legislatívnym procesom hrubo navrhujúci úpravu kolúznej väzby, ktorý je súčasťou Trestného poriadku, napriek tomu, že návrh zákona vôbec neotváral Trestný poriadok. Jednoducho tu sa taký návrh objavil.
To, čo bolo kľúčové v tomto návrhu, bolo to, že kolúzna väzba sa nám skráti na pár mesiacov a automaticky všetci, ktorí sú v kolúznej väzbe, budú prepustení na slobodu. Súčasne sa skracovali aj všetky ďalšie lehoty, ktoré súvisia s väzbou. Bez akéhokoľvek prehodnotenia, či je na to nastavený trestný proces, čo to bude spôsobovať s vyšetrovaním trestných činov.
Myslím si, že pánovi poslancovi Ficovi zjavne veľmi záleží na tom, aby som mu nestála v ceste, a preto spustil sériu nezmyselných tlačoviek, na ktorých sprosto očierňuje mňa a mojich najbližších. Je absolútne v poriadku útočiť na členov vlády zo strany opozície, ale myslím si, že aj spôsob, akým sa to robí, je dôležitý. Myslím si, že ten spôsob, ktorý sa zvolil tu, ukazuje tú hrubosť politiky, ktorú robí opozícia, osobitne strana SMER. Považujem naozaj za chrapúnstvo a úbohé, spôsob, akým sa očierňuje moja rodina.
Myslím si, že akokoľvek, samozrejme, ja budem rozprávať o všetkých veciach, sú aj veci, ktoré nie sú pekné, ale naozaj nemôžem predsa ako ministerka spravodlivosti zodpovedať za všetky činy, ktoré môžu súvisieť aj s konaním, ktoré nie je pekné, ale keď je zrejmé, že za to nenesiem žiadnu zodpovednosť, tak nie je namieste, aby som vyvodzovala z toho zodpovednosť v súvislosti s mojou funkciou. To znamená, určite vždy je otázka, či zneužívam svoju funkciu, či som morálne niekde sklamala, ale nemôžem niesť zodpovednosť za celý svet.
Pokúsim sa postupne prejsť k jednotlivým dôvodom, ktoré súvisia s mojím odvolaním.
Navrhovatelia v prvom rade tvrdia, že cieľom novej súdnej mapy je zbaviť sa nepohodlných sudcov a spustiť lavínu predaja a nákupu lukratívnych súdnych budov a že súdna mapa má stáť 300 mil. eur z fondu obnovy. A je to, samozrejme, veľké klamstvo. Žiadny sudca nepríde o svoje miesto v súvislosti s novou súdnou mapou. Nová súdna mapa len znamená lepšiu organizáciu, lepšiu efektívnosť justície. Zachovajú sa všetky justiční pracovníci. Práve naopak, nová súdna mapa može umožní, aby sme mali, aj vedeli lepšie ohodnotiť justičný personál, umožnil im kariérny rast, pretože jednoducho lepšie budeme vedieť využiť finančné prostriedky, ktoré patria pre justíciu.
Je lož aj to, že súdna mapa má stáť 300 mil. eur. To som nikdy nikde nepovedala. Dokonca ani z fondu obnovy takáto čiastka nie je pre justíciu v takejto výške. Je tam čiastka cez vyše 200 mil., ktorá ale súvisí nielen s podporou budov, ktoré bude tzv. sídelné v rámci reorganizácie súdnej mapy, čo súvisí s reformou, to je pravda, ale je to na digitalizáciu, na hardvér. Jednoducho tá suma celková vôbec nesúvisí len s budovami.
Súčasne platí, že žiadne budovy sa v zásade vôbec nebudú hľadať a obstarávať, pretože v rámci reorganizácie súdnej mapy my budeme spájať obvody a v rámci nich budeme podporovať tie budovy, kde sú už dnes súdy. A tie chceme modernizovať. Výnimkou je jedine Mestský súd v Bratislave, Mestský súd v Košiciach, ktorý chceme nanovo vybudovať, to je pravda. Ale určite tie justičné budovy, kde máme, tak sa budeme snažiť ich v plnosti zachovať, podporiť, modernizovať a umožniť sudcom a všetkým, ktorí pracujú pre justíciu, mať moderné podmienky, aké si zaslúži justícia na Slovensku v dvadsiatom- už -druhom storočí.
Ďalší dôvod... Pardon, opomenula som prvý dôvod, ktorý súvisel s tým, že som neodborník a súvisí s tým kritika reformy súdnej mapy alebo reformy justície. Neviem si predstaviť reformu úprimne, kde by neboli kritici. No predsa tých, ktorých sa dotkýňa samotná reforma, asi je veľmi legitímne, že sa im nepáči, že nejakým spôsobom zasiahneme do toho aj spôsobu života, ktorý jednoducho majú. Akokoľvek to môže byť rozumné, správne, tak je to, samozrejme, citlivé. A v tejto súvislosti určite vnímam aj potrebu z mojej strany vo veľkej miere o tom diskutovať, ale asi sa nedá očakávať, že všetkých, ktorých sa dotkne reforma, tak budú ju vítať a budú sa z toho len tešiť.
Osobitne ma zaujala tá časť dôvodov, ktorá súvisí s tragickým úmrtím generála Milana Lučanského či úmrtia advokáta Krivočenka vo výkone väzby. Tu slovne bol osobitne dôraz na tragické úmrtie, ku ktorému došlo, áno, počas výkonu väzby. Je to, samozrejme, veľmi smutná udalosť a mne je veľmi ľúto, že k tomu došlo. Úprimne, aj keby som urobila maximum, akokoľvek zlepšila, zvýšila štandardy, čo, samozrejme, vyhodnocujem, či sa dá ešte urobiť niečo viac, aby sme predchádzali tomu, že ľudia, ktorí sú vo výkone trestu alebo výkone väzby, jednoducho spáchajú samovraždu.
Prehodnocujme momentálne štandard, či sa dá urobiť niečo viac. Ale, bohužiaľ, nedá sa tomu úplne zabrániť, keď je človek presvedčený, že takto ukončí svoj život, nedá sa proste tomu zabrániť. Aj keby ste ho monitorovali 24 hodín, tak sa tomu nedá zabrániť. Nemôžete mať ani kamery všade na všetkých miestach. Proste máte sociálne zariadenie, kde tú kameru nemôžete dať, aj keby ste ho monitorovali. Bohužiaľ, je to smutné, ale dochádza k takýmto smutným udalostiam, aj keby sme urobili maximum, tak aj tak, bohužiaľ, dôjde aj k takýmto tragickým úmrtiam.
Urobila som veľkú komisiu práve preto, aby som umožnila aj opozičným poslancom, samozrejme, koaličným tiež, ale naprieč veľmi neštandardne som zriadila komisiu, aby sa prešetrilo všetko, čo sa dá v rámci tohto úmrtia. Ako viete, aj z výsledkov tejto komisie sa nepreukázalo, že by došlo k úmrtiu na základe cudzieho zavinenia. Práve naopak. Takže neviem, čo viac sa dá v tomto momente spraviť. Samozrejme, rozumiem, je dobré mať aj výsledky trestného konania, ale to by určite ukončilo všetky tieto debaty a dezinformácie, ktoré sa šíria. Ale myslím si, že je zrejmé pre všetkých, ktorí si pozreli správu z komisie ohľadom úmrtia generála Lučanského, že sa jednalo, bohužiaľ, o pokus o samovraždu, ktorý bol úspešný.
Vyjadrím sa aj k prípadu úmrtia advokáta pána Krivočenka vo výkone väzby, pretože je to súčasťou písomného návrhu, a myslím si, že je dôležité, aby to tu odznelo. Jednalo sa o udalosti zo dňa 22. februára 2021, kedy pán Krivočenko bol vo väzenskej nemocnici v Trenčíne. Jeho stav sa, bohužiaľ, zhoršil. Bola oslovená fakultná nemocnica, teda civilná nemocnica, ktorá však v tom čase nemala voľné lôžko s umelou pľúcnou ventiláciou. Ja si dovolím teraz prečítať v tej súvislosti, ako bol beh udalostí:
„Lekár fakultnej nemocnice odporučil v tejto veci kontaktovať operačné stredisko podpory transportu pacienta Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky, takzvaného COVID koordinátora. S touto informáciou bolo opakovane oslovené krajské operačné stredisko. COVID koordinátor poskytol väzenskej nemocnici informáciu, že aktuálne nie je v Slovenskej republike žiadne voľné lôžko pre pacienta vyžadujúceho umelú pľúcnu ventiláciu. Následne bolo koordinátorom oznámené, že o umiestnenie na umelú pľúcnu ventiláciu bolo žiadané u ďalších pätnástich pacientov, pričom boli umiestnení v tento deň iba dvaja. V prípade, že sa uvoľní lôžko, sľúbili kontaktovať väzenskú nemocnicu. Službukonajúca lekárka v takejto situácii nemala dôvod nedôverovať informácii z operačného strediska na podporu transportu kriticky chorých pacientov s COVID-19 o nedostupnosti lôžok s možnosťou umelej pľúcnej ventilácie na území Slovenskej republiky aj s poukazom na to, že operačné stredisko na podporu transportu kriticky chorých pacientov s COVID-19 je projektom, na ktorom je spoluúčastné aj operačné stredisko Záchrannej zdravotnej služby.
V tejto súvislosti je potrebné uviesť, že údaje o disponibilnej kapacite lôžkového fondu, ktoré boli uvedené na stránke www.covidvnemocniciach.sk nekorešpondovali s informáciami od COVID koordinátora a neboli aktualizované niekoľko dní. Napríklad 19. marca 2021 boli na stránke stále staré údaje zo 16. marca 2021.“
Toľko k tomuto tragickému prípadu. My sme prešetrovali, samozrejme, túto udalosť. To, čo sme zistili, je, že zdravotníci, príslušníci, príslušníčky Zboru väzenskej a justičnej stráže v tomto prípade urobili maximum. Bohužiaľ, v tomto prípade sa nepodarilo pána Krivočenka zachrániť. Je mi to úprimne ľúto.
Ďalším dôvodom na moje odvolanie má byť to, že som rozdelila viac ako 700-tisíc eur mimovládnym organizáciám často na aktivity, ktoré skupina poslancov, podpísaných pod návrhom, vníma ako úplnú stratu zmyslu pre realitu. No tak pozreme sa teda, o čom to bolo.
Ministerstvo spravodlivosti skutočne aj tento rok, ako každý rok od roku 2016, rozhodlo o prerozdelení finančných prostriedkov pre úspešné projekty v rámci dotačnej schémy na presadzovanie, podporu a ochranu ľudských práv a slobôd a na predchádzanie všetkým formám diskriminácie, rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatným prejavom intolerancie. Ide o dotačnú schému, ktorá bola zverejnená ministerstvom spravodlivosti už za vlády SMER-u v roku 2016. Od uvedeného roku ministerstvo spravodlivosti pravidelne stanovuje priority týchto výziev pred z tejto dotačnej schémy.
Môžme si povedať, ktoré projekty napríklad teda tu boli podporené: linka pomoci deťom, podpora vzdelávania rodičov s deťmi s poruchou sluchu, podpora sebaobhajovania samostatnosti ľudí s mentálnym postihnutím, podpora mobilnej aplikácie pre osoby s autizmom na učenie sa identifikácie emócií.
Tak ja neviem, toto je naozaj, to sú naozaj aktivity, ktoré stratili úplnú realitu? (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Poprosím, poprosím pokoj.

Kolíková, Mária, ministerka spravodlivosti SR
Toto je absolútne nemiestne a necitlivé vyjadrenie smerom k zraniteľným a znevýhodneným skupinám nášho obyvateľstva, ktorým sú určené tieto schémy a tieto výzvy.
Ďalej dôvodom na moje odvolanie je aj podnikanie, teda mojich rodinných príbuzných. Nech sa páči. Chcem jasne povedať, že na moju osobu nikdy nebola a nie je napojená žiadna firma, ktorá čerpá štátne zákazky, a ani zo žiadnych štátnych zákaziek nemám žiaden profit.
Čo sa týka Elektroniky.sk, nech sa páči, môžme si povedať. ELEKTRONIKA.sk je firma, ktorú založil môj otec, ktorý sa venoval televíznemu prostrediu profesne celý život. Má v tom môj obdiv a som na neho hrdá, čo v tejto oblasti dokázal. Neviem, ktorí z vás, milí opoziční poslanci, ste naozaj toľkoto dokázali a môžte sa popýšiť reálnymi výsledkami svojej práce, ktorá bola, ktorá je primeraná svojej cene a nie je v žiadnom prípade predražená.
Keď kritizujete to, že v roku 2016-17 tu bol úspešný projekt s prenosovým vozom. Je to najlepší prenosový voz, ktorý Slovenská republika má. To, že akurát v tomto roku Slovenská televízia potrebovala riešiť prenosový voz a mala naňho finančné prostriedky, za to ja naozaj nemôžem, nijakým spôsobom na to som nemala žiadny dosah. Nakoniec bolo to za vašej vlády.
Ale pobavuje ma, že keď si už teda pozeráte, ako sa darí tejto firme, tak si vyberáte iba niektoré roky, lebo ja som bola štátna tajomníčka, a to asi sa vám nepáči, aj vo vláde Ivety Radičovej. A tam teda, keď si pozriete pomery tržieb Elektroniky.sk voči tržbám, ktoré mala s RTVS, tak to bolo 1-2 percentá. Takže určite nie je pravdou, že keď som bola vo funkcii, tak sa firme darí, a keď nie som, tak sa tej firme nedarí. To nie je pravda, je to lož.
Rovnako keď si pozriete tieto tržby naprieč jednotlivými rokmi, je zrejmé, že tej firme sa darí stále, pretože je dobrá. A to, že je dobrá, je zrejme aj tým, že neposkytuje zákazky... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Prepáčte, pani ministerka. Poprosím kameramanov, aby dodržiavali pravidlá, ktoré boli nadefinované vedúcim kancelárie. Ak to tak nebude, budete vykázaní. Ďakujem.
Pani ministerka, môžete pokračovať.

Kolíková, Mária, ministerka spravodlivosti SR
To, že táto firma, jej sa darí a je dobrá, je aj to, že neposkytuje zákazky iba vtedy, keď je niekto vo funkcii, a neposkytuje ich iba RTVS, ale poskytuje ich naprieč celým súkromným spektrom aj v zahraničí, aj pre Českú televíziu, aj pre TA3, aj pre Markízu. Jednoducho je to veľmi slušná profesionálna firma, ktorej sa darí. Asi to niekomu vadí.
Dobre. Povedzme si ten vtipný príbeh o vydržaní, lebo to je naozaj vtipný príbeh. Ja som rada, že ma spomínate s Andrejom Kiskom, lebo som hrdá, že som vstúpila do projektu Andreja Kisku. Tie bludy, čo ste tu narozprávali v súvislosti s ním, sú teraz ešte veselšie, že ste ich prepojili aj na mňa. A ja v tej obludnosti vám veľmi rada vysvetlím pozemok, na ktorom je budova, na ktorej je naozaj, v ktorej naozaj sídli ELEKTRONIKA.sk.
Áno, lebo ja nič nezakrývam. My sa tu nehráme, my tu nemáme milión päťsto firiem niekde, pán Kamenický, vy by ste vedeli asi porozprávať, na jednej adrese. Aj vy, pán poslanec Fico, by ste vedeli porozprávať, možno ako sa darí vášmu bratovi a všetkým ďalším firmám kade-tade.
Toto je reálna firma na reálnom pozemku v reálnej budove. Tu sa naozaj pracuje, tu sú naozaj výsledky a veľmi kvalitné výsledky. To sa normálne deje, dá sa to. Normálne na Slovensku to funguje a bez ohľadu na to, či ja som vo funkcii alebo nie, normálne tá firma, darí sa jej. Neupratuje iba vtedy, keď som vo funkcii, predstavte si. A naozaj je ich málo. Takto to je. (Ruch v sále. Zaznenie gongu.)
Takže k pozemku. Tento pozemoček pod touto budovou, milí moji, tak ten som si, sme si pozreli archív, lebo, áno, bol to súdny spor. Ale treba povedať, že súdny spor skončil tak, že pani, ktorá sa dožadovala, že má nárok k tomu pozemku, stiahla žalobu. Takže o tom, toto je akože celý súdny spor, ktorý tu bol. Jedná sa o pozemok, ktorý je 240 metrov štvorcových. Potom je tam, myslím, ešte niečo okolo nejakej desiatky. Proste je to smiešne. Do tristo metrov štvorcových, viac určite nie.
No, takže, pozreli sme si archív. Zistili sme, že to mala rodina Apponyiovcov, potom Dičkovcov, od 1926 Československý štát, obec Malinovo. No a tak si predstavte, že môj otec sa rozhodol, že si to z obci (obce, pozn. red.) Malinovo kúpi. No, to je strašné, čo sa stalo, keď som bola študentka práva. Tak za toto teraz, prosím, ma tu odvolajte, lebo to je niečo hrozné, čo sa stalo.
No a potom je pravda, že bola tu otázka, že či teda niekto tu má alebo nemá právo k tomu pozemku, máte pravdu. Áno, bola tu jedna otázka, ktorá súvisela s tým, že v katastrálnej mape nedošlo k správnemu zobrazeniu. Tak sme si to vysvetlili. Pretože keď sme pozreli do archívnych záznamov, ktoré súviseli so zápismi do Pozemkových kníh, a to hádam vieme rozlíšiť, že čo je to zápis v Pozemkovej knihe, tak tam jednoducho žiadna iná úvaha ako o tejto následnosti nie je. To nie je žiadna otázka, že by tu bolo spochybnené právo k tomu pozemku. A nakoniec v samotnom súdnom spore pani stiahla žalobu, lebo videla, že ten základ argumentácie nejak neobstojí. V tej žalobe nebolo povedané, ani koľko metrov štvorcových sa pani domáha. To bolo na úvahu, či vôbec to nie je aj porušením s etikou advokáta podať takúto žalobu, úprimne. Neurčitá, nezrozumiteľná žaloba bola stiahnutá.
Áno, máte pravdu, že tam došlo k vydržaniu, pretože obec sa rozhodla, že ten pozemok pre istotu vydrží, ale ako hovorím, tak v zápisoch je Československý štát do roku 1926, následne obec Malinovo. A v ´98. k tomu teda pristúpil prevod. To je všetko. Nič viac, nič menej. Ak sa vám niečo nepáči a v tej súvislosti ma potrebujete odvolať, rozumiem, že rok ´98, ja sa divím, že ešte ste niečo nenašli v roku ´80.
MK REAL. Áno, naozaj z tlačovky som sa dozvedela, že moja sestra spáchala trestný čin, nevlastná. Je to tak. Nebol to žiadny trestný rozsudok, pán poslanec Kamenický, bol to trestný rozkaz. Nie je pravdou, pán poslanec Fico, že som bola videná na pojednávaní. Viete veľmi dobre, že keď sa jedná o trestný rozkaz, žiadne pojednávanie nie je. Jedná sa o 15-tisíc, je to smutné, je mi to veľmi ľúto (reakcia z pléna), 16, okej, nech sa páči.
Pán poslanec Fico, aké máte drahé hodinky? Ja osobne nenosím, nepotrpím si. Myslím si, že je zrejmé, ako všetky moje, všetok môj majetok je jednoznačne doložiteľný z mojich príjmov, nepotrebujem sa nikde skrývať. Bývam tam, bývam tam, v dome, ktorý som budovala s mojimi rodičmi desiatky rokov svojpomocne, si predstavte. Neviem, kde bývate vy, pán Fico, v akej nehnuteľnosti, prečo sa musíte stále sťahovať? Čo zakrývate? Ja nezakrývam nič. Žijem stále na tej istej adrese aj teraz, aj predtým, aj pred desiatimi rokmi, si predstavte, dá sa to.
Neviem, čo ďalej ešte povedať k ostatným útokom. Ja som pripravená, že prídete možno ešte s ďalšími výbornými vecami.
Ale može ešte v krátkosti k verejnému obstarávaniu a čo ani nebolo verejné obstarávanie, pretože vieme, že keď sa jedná o nájmy, tak na ne neplatí pravidlá verejného obstarávania, pretože keď hľadáte nájom pre, aj pre štátnu inštitúciu, nejde o to, aby to bolo najlacnejšie. Musí to byť primerané miesto a v rámci neho, samozrejme, treba preukázať, že to bolo hospodárne, ak sa to porovná s inými porovnateľnými nájmami v tom čase.
Takže, áno, za Lucie Žitňanskej som bola štátna tajomníčka. Za Lucie Žitňanskej padlo rozhodnutie, že by sa už mal konečne vyriešiť problém, že v tej istej budove je najvyšší súd a ministerstvo spravodlivosti ako problém konfliktu súdna moc a výkonná moc. Padlo rozhodnutie, že teda, keďže nie je k dispozícii iná budova tak vhodná štátom, ktorá je vlastnená štátom, tak sa bude hľadať na základe nejakého prehľadu ponuky vhodný priestor v rámci Bratislavy. Stanovil sa proces aj na základe veľa rozhovorov s Útvarom hodnoty za peniaze, že je dobré hľadať taký priestor, ktorý by sa, kde by sa nielen sledovala otázka nájmu, ale otázka potenciálnej kúpy. V rámci tohto celého procesu boli nastavené kritériá už na začiatku. V rámci toho procesu, keď boli oslovené, keď boli oslovené, bol oslovený trh, tak sa v rámci neho okrem Digital Parku Westend prihlásil aj, keď to tak môžem v jednoduchosti povedať, Zváračský ústav. Bol vyradený hneď na začiatku, pretože formálne nespĺňa náležitosti.
Celý ten proces bez toho, aby som o tom veľa rozprávala, skončil v januári 2018, keď mi s ohľadom na politickú situáciu. Výsledkom bolo, že Lucia Žitňanská odišla a v marci 2018 prišiel minister Gál na ministerstvo spravodlivosti. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská nepovažovala za korektné, že poslednú vec, ktorú urobí, tak podpíše takúto nájomnú zmluvu. Preto nechala na stole celé výberové konanie s výsledkom, že javí sa ako najvhodnejšie prenájom budovy Digital, Digital Parku, pričom prizvala do celého procesu aj mimovládne organizácie Transparency International a nadáciu Zastavme korupciu. Nimi proces nebol nijako spochybnený, skôr bolo potvrdené, že to bol transparentný proces a takto to nechala na stole ministrovi Gálovi.
Minister Gál sa rozhodol, že nechá uplynúť viazanosť ponúk, a to som sa dočítala, keď som si pozrela dokumentáciu, keď som prišla na ministerstvo spravodlivosti, pretože som v nijakom takom dobrom kontakte s ministrom Gálom nebola, aby som vôbec vedela, čo ide urobiť s týmto obstarávaním a s nájmom. Jednoducho ma o tom neinformoval, ako ma neinformoval o ničom, dá sa povedať, odkedy som nastúpila na, odkedy nastúpil na ministerstvo spravodlivosti. Jednoducho náš vzťah, by som povedala, pracovný nebol ideálny. Ukončil sa tým, že som ukončila svoju funkciu. Ostávala som tam v zásade len preto, aby som umožnila rozbehnúť projekty s Radou Európy a umožnil naštartovať reformu justície. To bol jediný dôvod, to som sľúbila Lucii Žitňanskej. Chcela som vydržať ešte mesiac, ale už to nebolo možné. Bol vtedy aj prípad vietnamského občana a ja už som jednoducho nedokázala dlhšie vydržať v tejto funkcii. Vrátila som sa z dovolenky a z dovolenky som sa rozhodla vzdať funkcie.
A keď som si pozerala aj časovo, ako prebiehalo potom, teda spätne, keď som bola na ministerstve spravodlivosti, už som prišla teda ako ministerka spravodlivosti, tak som zistila, že, áno, práve v tom čase môjho odchodu minister Gál spustil výber pre nový priestor, otváral ponuky, rozhodol o ponukách potom, čo som odišla, a neviem, možno otvoril obálky predtým, ja neviem, každopádne rozhodol o tom po tom, čo som bola preč, čo už som bola aj uvoľnená z funkcie a nájomnú zmluvu uzatvoril o rok neskôr v roku 2019. Aj on sám potvrdil, že som nijakým spôsobom nemala dosah na toto obstarávanie. Nemám s tým absolútne nič spoločné.
Skutočne ma ani vo sne nenapadlo, že mám sledovať, kto, kde je v akých štruktúrach a či náhodou niekto niekde v mojom okolí niekde v nejakej štruktúre nie je. Ja som ani netušila, keď som odchádzala z ministerstva spravodlivosti, či ešte niekedy budem vo verejnej funkcii. Ja som vôbec netušila, či sa ešte vrátim vôbec v nejakej miere na politickú scénu. Projekt Andreja Kisku v tom čase bol, maximálne môžem sa baviť, v nejakej diskusii.
Keď som prišla na ministerstvo spravodlivosti, prebiehalo vyšetrovanie. Som sa dozvedela krátko na to po mojom príchode, že prebehuje ináč vyšetrovanie s ohľadom týmto výberom zo strany orgánov činných v trestnom konaní a my sme im poskytli maximálnu súčinnosť.
Nemám žiadnu vedomosť k dnešnému dňu, že by sa zistili akékoľvek pochybenia takého rázu, že by sa jednalo o spáchanie trestného činu. Viem, že nejaké konanie ešte prebieha a samozrejme, že sme maximálne súčinní, aby sa všetko prešetrilo, či tam došlo niekde k zneužitiu funkcie alebo k porušeniu zákona.
Nemám k tejto súvislosti asi čo viac povedať, asi len toľko, že žijem z legálne nadobudnutých príjmov, ako som už povedala. Bývam v dome, ktorý sme prácne takmer 20 rokov s rodičmi svojpomocne rekonštruovali, teda stavali, a mám pocit, že tu naozaj asi iba niekomu stojím v ceste. A myslím si, že asi vám, pán poslanec Fico, mi to tak vychádza. Tak sa, prepáčte, na vás tak obraciam, že máme asi aj my k sebe nejakú blízkosť, že potrebujeme mať vzájomne takéto komunikácie. Máme taký intenzívny vzťah, ja to nazývam dynamicky, sa nám to tak nejak podarilo spolu.
Považujem každopádne za neakceptovateľné a nebezpečné, keď sa vyhrážate sudcom, prokurátorom, policajtom len za to, že si robia svoju robotu. Ja sa určite žiadnymi vašimi útokmi odradiť nedám. Môžete to skúšať. Na mňa to neplatí.
Ale, pán poslanec Fico, títo policajti, prokurátori, sudcovia vyšetrujú a rozhodujú veci. Som rada, že vám je veselo. Verím... (Reakcie z pléna.)
Títo sudcovia vyšetrujú, rozhodujú veci, o ktorých nehovorí Kolíková. Títo policajti, prokurátori, sudcovia vyšetrujú a rozhodujú veci preto, že je na to asi dôvod. Ani vo väzbe nesedia preto, lebo som na nich ja niečo povedala. Sedia tam preto, lebo hovoria na seba navzájom a hovoria stále viac a viac aj o iných. Paksi, Slobodník, Makó, Kodada, Jankovská, Suchoba a mnohí ďalší. To nie sú moji kamaráti, to sú vaši kamaráti.
Mám preto pocit, že s týmto návrhom na moje odvolávanie triafate vedľa. Ja sa týmto postavičkám a ich prepojeniam povenujem v ďalších svojich vystúpeniach, myslím, že na to budem mať viac času.
Teším sa na ďalšie pokračovanie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 11:17 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:48

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani ministerka, veľmi pekne vám ďakujem za pokojné a rozvážne vystúpenie napriek tomu, že návrh SMER-u stojí na vode. Politici SMER-u nerozumejú, že sa dá fungovať aj normálne. Samozrejme, že život prináša aj úskalia a za prešľapy treba platiť. Je ale obzvlášť neprijateľné, ak skúsená strana ako SMER sa uchyľuje k takýmto praktikám a útočí na rodinných príslušníkov.
Avšak mne vychádza z toho iba jedno, a síce, že majú strach. Majú strach, že prešľapy ich minulých vlád len z vyčísleným odhadom škôd do 6 mld. eur bude sa preukazovať. To, že strach je oprávnený, vidno, že ich kamoši a kumpáni čelia vážnym trestným stíhaniam a obvinením a to je len začiatok. Ich najväčšie previnenie je ale to, že strana SMER vytvorila systém, kde sa darilo mafii, korupcii a zlyhaniu súdnictva.
Máte našu dôveru, aby sme napravili našu spoločnosť, aby sa tu naozaj čestne a spravodlivo a lepšie žilo. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:48 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:49

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani ministerka, vy ste v jednom momente označili poslancov Národnej rady, že milí moji, tak to je asi to slušné Slovensko, to je ten spôsob, ako sa máme oslovovať.
Takže skúsime tak, dobre? Milá moja, ten váš rozkošný úvod, keď ste povedali pán premiér a otočili ste sa na Igora Matoviča, to bolo tak dehonestujúce voči Eduardovi Hegerovi, že mi ho normálne prišlo ľúto. Však ho, preboha, už toľko neponižujte. Heger je premiér, nie Matovič, aspoň oficiálne, dobre?
A teraz pokračovali ste, že vy vlastne môžete za všetko, za koňovho brata tety syna.
Pani Kolíková, my sa nebavíme o koňovom bratovi tety syna, my sa bavíme o vašej sestre, o vašom bratovi a spoločníkovi, cez ktoré vyciciavate štát a okrádate bežných ľudí. To je dramatický rozdiel.
A keď hovoríte, že to je úplne normálne, že takéto úspešné rodiny existujú, ako ste vy Kolíkovci. No poviem vám, že od rodiny Corleonovcov takáto úspešná rodina ešte nebola na svete. Od rodiny Corleonovcov nie. Tam bol vtedy tuším don Corleone, dneska máme donna Mária. Výborne, gratulujem.
Pani Kolíková, vraj máme strach z vás. Z vás máme mať strach? Však vy ste boli jedna naša obľúbená štátna tajomníčka. Vy ste boli za vlády Roberta Fica tá, ktorá garantovala tú spravodlivosť na ministerstve spravodlivosti! Prečo by sme z vás mali mať strach, preboha? Však vy ste dokonca vydržala vo vláde SMER-u dlhšie než sám Robert Fico. Vy ste niekoľko mesiacov po ňom ešte po vražde Kuciaka vydržali vo vláde (povedané so smiechom) a ďalej ste si nechali kočíkovať svoje deti sekretárkami. Veď to je fantastické! Ja, ako prečo by sme z vás mali mať strach, nerozumiem.
Pani kolegyňa, vy jednoducho vyciciavate štát, to je problém, ako taká pijavica vyciciavate štát. Tie zákazky a kšefty, ktoré robíte so Slovenskou televíziou cez firmu vášho brata, to je tak predražené a tak podozrivé, že sa teraz postaviť a tváriť sa, že vy ste taká bludná Holanďanka, že vy ani neviete, vy sa tak potulujete a brat zarába, sestra zarába, vy máte z toho zisky a nič sa nedeje.
Pani kolegynka, nebláznite, toto bolo celé na smiech.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:49 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:51

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pani Kolíková alebo pani ministerka Kolíková, viete, čo ste povedali na začiatku? Že štát si zaslúži dobrú ministerku spravodlivosti. Neviem, či v 21., lebo ste povedali v 22. storočí.
Áno, máte pravdu. Slovensko si zaslúži takú ministerku spravodlivosti, ktorá priamo tu v pléne Národnej rady nebude klamať poslancom do očí a má tú drzosť sem prísť s takou aroganciou ako dneska vy. Takú si Slovensko zaslúži ministerku spravodlivosti, nie klamárku. Lebo toto je možné len na Slovensku, v krajine neobmedzených možností.
Ako vám máme veriť všetko, čo ste povedali, keď ste nám tu priamo pri veci do očí klamali pri predkladaní jedného zákona aj vám, vy ste napísali úplne niečo iné. Ste obyčajná klamárka, pani ministerka, a slabá podvodníčka, veľmi slabá podvodníčka. A keď vám prídu na vaše kšefty so štátom, tak vaša jediná obhajoba je, ešte šťastie, že ho tu máte, lebo Fico a Ficove hodinky. Keď prídu na to, ako kradnete a okrádate štát, lebo Fico a Ficove hodinky?
Vy hovoríte, že to sú dezinformácie, ktoré sa tu šíria. Tak ja vám poviem, aké sú to dezinformácie. Predseda, ak si dobre pamätám, poslaneckého klubu OĽANO povedal, keď ste chceli odvolať Matoviča abo aby odstúpil, že oni vás podržali pri vašom zlyhaní, keď sa utýral generál Lučanský vo väzbe a vy ste sa takto odzadu obrátili a pichli ste Igora Matoviča do chrbta. Tak toto sú dezinformácie, keď priamo od vašich kolegov hovoríme, že je informácia, že ste zlyhali, ktorú verejne povedal, že ste zlyhali pri generálovi Lučanskom. Tak tu nehovorte, že to sú dezinformácie, lebo to sú priamo od vašich kolegov. Keď to už nevydržali, keď ste sa zachovali ako chrapúň a bodli ste Matoviča do chrbta, pričom bol váš súpútnik, a ja toho nejdem obhajovať, lebo to je klamár ako vy.
V jednej jedinej veci vynikáte, pani ministerka. Viete v ktorej? V arogancii! V arogancii, ani trochu pokory, len arogancia z vašej strany.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:51 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:54

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážená pani ministerka Kolíková, povedali ste, že odvolávanie je preto, lebo stojíte v ceste Robertovi Ficovi, ktorý chce dostať svojich kamošov z väzby. Sama dobre viete, že minister spravodlivosti na prepustenie alebo zadržanie niekoho vo väzbe nemá vplyv, že o tom rozhoduje alebo mal by o tom rozhodovať nezávislý súd. Tak ak by aj prišiel nový minister spravodlivosti, tak ako neviem, ako by teda všetkých prepustil sám z väzby. To sama dobre viete, že to je, to je nezmysel.
Ďalej ste povedali, že konanie, ktoré je popísané v návrhu na odvolanie, za toto konanie nesiete zodpovednosť. No ja chcem upozorniť na to, že v jednej z tých firiem, resp. v obidvoch ste boli konečným užívateľom výhod a v jednej z tých firiem ste konečným užívateľom výhod dodnes. Takže máte zodpovednosť stále, máte zodpovednosť právnu, ale navyše, keďže tie firmy konajú tak, ako konajú, tak máte najmä zodpovednosť morálnu a politickú ako minister spravodlivosti. Čiže s týmto absolútne nemôžem súhlasiť, že nezodpovedáte za to. No zodpovedáte za to.
A pokiaľ ide o to, čo ste hovorili o novej súdnej mape, že je pochopiteľné, že sudcovia kritizujú toto nové rozdelenie, ale oni v prvom rade kritizujú to, že nebola v k tomu žiadna diskusia, čo ste vy rozprávali všade, že ako vy diskutujete so sudcami. Tak to bolo klamstvo, lebo mám rôzne vyjadrenia kolégií jednotlivých súdov, nielen jednotlivých sudcov, ale celých kolégií, kde sa sťažujú, že to nie je pravda, že klamete, že vôbec ste nediskutovali s jednotlivými súdmi, ako má táto nová súdna mapa vyzerať.
A takisto mám množstvo podaní jednotlivých samospráv, ktoré hovoria o tom, že s nimi nikto toto nediskutoval a že s týmto nesúhlasia.
Takže v tom je najmä tá kritika, pani ministerka.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:54 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:56

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pani Kolíková, budem konkrétny k tej súdnej mape. Že vraj efektivita, zlepšenie. Už minule som vám tu v tejto sále dal konkrétny prípad a aj argumenty. Týka sa to súdu v Revúcej, jeho pôsobnosť má prejsť do Rožňavy. Neodpovedali ste mi nijako rozumne. Už raz totižto bol súd z Revúcej preložený do Rimavskej Soboty, čo je omnoho bližšie ako okres Revúca. Nebolo to rozumné ani efektívne, absolútne to skomplikovalo cesty sudcov, svedkov a obvinených z odľahlých častí Revúckeho okresu na pojednávania. Našťastie niekto dostal rozum a súd sa vrátil naspäť do Revúcej.
Teraz mám dojem, že niekto stratil rozum. Je to región, kde sa žije tak ťažko, ľudia nemajú financie, nie sú spoje do mesta Revúca. Do mesta Revúca nechodí ani vlak, spoje sú úplne o ničom.
Vy robíte súdnu mapu, ale nepoznáte cestné mapy. Vy sa asi tak staráte o dostupnosť služieb štátu občanom, ako sa staral Spejbl a Hurvínek o psa manželov Obamovcov, ktorý teraz zdochol. No ako sa staráte? No nijak.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:56 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pani ministerka spravodlivosti, ďakujem veľmi pekne za vašu reč rozvážnu, pokojnú, venujúc sa naozaj faktom.
Pán Kamenický sa na začiatku zastrájal, že bude vychádzať len z objektívnych informácií, z čísel a dostupne verejných informácií. Úmysel bol asi najlepší, nakoniec to skončilo ako vždy, to jeho vystúpenie okrem nejakých objektívnych čísel, o ktorých si on myslí teda, že sú objektívne, bolo plné slov ako "vraj uvidíte, čo sa podarí zistiť", "dostala sa k nám informácia", "máme podozrenie", "všetko nasvedčuje" a podobne.
Je typickou stratégiou SMER-u vytiahnuť pár objektívnych dát, nič nehovoriacich dát a následne k tomu urobiť celý pekný príbeh, ktorý prikrášľujú polopravdami a navyše klamstvami.
Vysvetlila si, že 300 mil. nie je 300 mil., že nejde o obchodovanie s budovami, vysvetlila si, že už naozaj nejde o zbavovanie sa nepohodlnených sudcov. Zrejme ide o spretŕhanie väzby sudcov, ktorí nie sú čistí a čestní. Vysvetlila si, ako to bolo s úmrtím pána Lučanského. Zareagovala si veľmi promptne, vytvorila si objektívnu a širokú komisiu, ktorá objektívne posúdila to, k čomu došlo. Nikto relevantný výsledky tejto komisie nespochybňuje.
Vysvetlila si, že tržby ELEKTRONIKY vôbec nie sú také, ako hovorí pán Kamenický, resp. SMER. Nie je pravda, že vždy, keď si bola vo funkcii štátnej tajomníčky, tržby stúpali, vôbec to nie je pravda, sú aj opačné prípady. Treba sa len správne pozrieť na čísla, pán Kamenický a poslanci SMER-u.
Klamali smeráci o tom, že si vedela o tom, že bola si na pojednávaní k tvojej... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 11:57 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video