29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:50 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:07

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Tomáš Lehotský, ďakujem, že si na základe faktov spomenul kauzy a špičky, ktoré sedia vo väzbe. Spomenul si skutočný dôvod odvolávania pani ministerky Kolíkovej. Mária Kolíková drží hradnú bránu spravodlivosti. Aj dnes sa tu ukáže, kto bude búšiť baranidlom alebo pridá sa k tým, čo búšia baranidlom na dvere hradu, aby si tú spravodlivosť porazili a vyhnali ju odtiaľ, alebo sa pridá k nej a bude tu spravodlivosť chrániť. Tak sa ešte máme na čo dnes tešiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:07 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Reagovať budem, ale tých smerákov tu už nezostalo veľmi veľa.
Pán Taraba, tej prvej otázke som úprimne nerozumel, kľudne si ju môžme prejsť potom osobne.
Druhá smerovala, predpokladám, k tomu, že kde delenie moci na, na súdnu, výkonnú a legislatívnu. Ak ste narážali na to, že pani Kolíková má byť garantom spravodlivosti tým spôsobom, že priamo ovplyvňuje výber sudcov a tak ďalej a tak ďalej, to, samozrejme, nie je pravda, ani to tak nebolo myslené. Nerozumiem, prečo vám to napadlo. Ministerstvo spravodlivosti vytvára legislatívne predpoklady na to, a rozprával som o tom aj v rozprave, to znamená napríklad reforma Súdnej rady, vytvorenie Najvyššieho správneho súdu a podobne, čiže vytvára legislatívne predpoklady na to, aby súdnictvo fungovalo tak, ako má. Nie ako fungovalo doteraz.
Pán Kamenický tu už nie je, ale teda spomínali tu viacerí, chcem povedať veľmi zodpovedne, že materiál mi nepripravovala pani Kolíková, bol to Soros, pán Kamenický ma nepočúval pozorne, lebo teda nikdy som nespomenul, že som bol zodpovedný za, za nomináciu pani Kolíkovej. Pán Kamenický hovoril aj o tom, že sa, že sa máme báť alebo bojíme o preferencie. Tak to je trošku iný strach, ako sa báť, že človek skončí vo väzení. Tento strach úplne v pohode prijímam, o tie preferencie teda.
Hovoril aj o manažéroch Penty a v spojení s touto vládou. Ja teda robím rozdiel medzi tým, že niekto je manažérom Penty, dostane sa na nejakú funkciu a že niekto sedí s manažérom Penty v byte a pije Colu a dohaduje sa o nomináciách. To je pre mňa obrovský rozdiel.
Pán Saloň sa rozčúlil, čiže asi som trafil do čierneho. Pýtal sa na, na zdôvodnenie a fakty, ktorými by som vyvrátil tvrdenia SMER-u. Ja si myslím, že ich veľmi bezpochyby vysvetlila pani Kolíková.
Prečo som hovoril o všetkých tých zatýkaniach? Je pre mňa dôležité hovoriť a prichádzať na to, aká je motivácia tých ľudí... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:08 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:11

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené dámy a páni, dovoľte mi za poslanecký klub SMER-u – sociálnej demokracie zhrnúť a doplniť to, čo už bolo povedané naším predkladateľom Ladislavom Kamenickým, ktorý presne vysvetlil kauzy pani ministerky Márie Kolíkovej, presne zdôvodnil, prečo považujeme jej zotrvanie na pozícii ministersky spravodlivosti za absolútne vylúčené a výsmech obyvateľom Slovenska, a budem o tom ešte hovoriť, pokiaľ vidíme, že jej rodinné firmy nielenže vyciciavajú štát o obrovské peniaze, ale navyše aj okrádajú bežných občanov.
Ja sa len čudujem, a poviem to rovno na úvod, ako môže pani Kolíková vydržať tento tlak a držať sa tej stoličky za každú cenu. Ja tomu naozaj nerozumiem. Zjavne v jej mentálnom nastavení neexistuje také niečo ako pokora a vyvodenie zodpovednosti.
Zoberte si príklad spred troch rokov, kedy bola v našej vláde. Tak ona ako osoba, ktorú tak glorifikujú liberálne médiá, ona, to Slušné Slovensko, ktorá tu najviac bojuje za toho Kuciaka, Kušnírovú a všetky tie veci, ktoré patria k tomu, k tej mytológii Slušného Slovenska, tak ona niekoľko mesiacov po vražde Jána Kuciaka nebola schopná vzdať sa svojho postu. To dokonca náš minister Marek Maďarič odstúpil okamžite, dokonca Robert Kaliňák odstúpil, dokonca Robert Fico odstúpil, a pani Kolíková, ktorá by mala byť podľa vlastnej logiky spoluzodpovedná, ona tam ďalej sedela a ďalej zneužívala štátnu správu na to, aby jej sekretárky kočíkovali deti a podobne. Ďalej si užívala ten papalášizmus, ktorým je známa dodnes. Ona sa proste tej stoličky nevedela zbaviť. Až potom naveľa, naveľa v auguste 2018 odišla. Toto je to hrdinstvo pani Kolíkovej.
Sa zamyslite vy, kolegovia, lebo vy ste tu spriadali konšpirácie o tom, ako je vláda namočená vo vražde Kuciaka, čo sa ukázalo ako absolútna nebetyčná hlúposť. Ale vy ste to šírili a vaša pani Kolíková bola v tom čase z vašej logiky spoluzodpovedná a zostala ako jedna najdlhšie. Ako som už hovoril, ani sám Robert Fico neostal dlhšie vo vláde SMER-u ako sama pani Kolíková. Veď to je groteskné. A ona má byť dneska tá reprezentantka Slušného Slovenska. No, áno, smejeme sa na tom. Je to naozaj veľmi vtipné.
A dneska vidíte to isté. Tak ona, ktorá najviac hovorila o transparentnosti, o spravodlivosti, o tom, ako sa nesmie zneužívať štát, ako sa nesmie vyciciavať, ako sa nesmú vyciciavať peniaze daňových poplatníkov, a zrazu zistíme, aj pre mňa to bolo tiež prekvapenie, zrazu zistíme, že jej rodinná firma zarába milióny na štáte a že dokonca aj jej vlastná firma, z ktorej má ona zisky, okráda bežných občanov v bytovke.
Ako, prepáčte, ja som si pani Kolíkovú predstavoval reálne ako takú intelektuálku, ktorá sedí doma, ktorá teraz v nejakej zaprášenej knižnici, a teda nič, hej. A zrazu zisťujem, že ona je ako hlava chobotnice rodinného podniku, ktorý tu vyciciava verejné peniaze. Pre mňa to bolo takisto prekvapenie. Ja som ju síce vnímal ako veľmi slabú odborníčku a to, ako som ju vnímal, ako zodpovednú za smrť Milana Lučanského, teda moje sympatie k nej nezvyšovalo. Ale že to je na úrovni dona Corleoneho, to som naozaj nevedel. Aj ona je na úrovni corleonovského rodinného klanu. Viete, aj, aj Michael Corleone hovoril, že, a čo ja viem, čo ako podniká moja sestra, sesternica, brat, starký a tak ďalej, my nikto nevieme, to je ich biznis, ja som legitímny. Pamätáte si možno ten film Krstný otec, legitimita, oni sa odpredstierali, že oni sú tí čistí, lebo to robil ten brácho a tamten biely kôň, onaký biely kôň. Takto fungujú mafie.
A pani Kolíková sa s tou istou logikou postaví pred parlament a ona nám ide povedať, že nevedela, že jej sestra je trestne odsúdená, nevedela, že jej firma, z ktorej jej chodia peniažky každý rok, že to je aj z tých podvodov na občanoch. Ona nevedela, že jej brat zhodou okolností vo verejnoprávnej televízii z peňazí daňových poplatníkov dostáva miliónové zákazky. Ona nevedela, že ten brat predražuje fotoaparáty a tie objektívy o niekoľko tisíc a takto si ryžuje. Ona nevedela o ničom. Ako pripomína mi to pani Remišovú, ktorú posadia ako kvetináč na parapet na vládu, ona ani nevie, že sa schvaľuje, že sa schvaľuje SIS a jej šéf. No a pani Kolíková nevie ani to, že sa tu dokázala, dokázali ukradnúť a spreneveriť milióny verejných peňazí v rodinnej firme, ona to nevedela. Ona je nevedomá, ona nevie.
Ako prepáčte, ale dávať to v takejto chvíli na niekoho, kto je mentálne retardovaný, že netuší, čo sa deje okolo neho, toto myslíme vážne? Pri všetkej úcte? Tak sa ako chlap postavím a poviem, áno, cítim zodpovednosť. Tak by sa zachoval rovný chlap, keď hovoril pán kolega. Ani pani Kolíková nie.
Pani Kolíková nemá úctu k tomuto parlamentu a necítim ani štipku pokory. Ona nás oslovuje, milí moji?! Poslancov Národnej rady. Dôjde sem a povie arogantne, flochne milí moji? To je niečo neuveriteľné!
A verte tomu, že keby nemala krytie liberálnych médií, ktoré si kupuje tým, že podporuje mimovládky, a o tom ešte budem hovoriť, no tak by absolútne, ale absolútne nemohla ustáť ten verejný tlak.
Zoberte si ešte raz ten test s Robertom Ficom a predstavte si, že toto sa deje nejakému ministrovi vlády Roberta Fica alebo samému Robertovi Ficovi, toto si viete predstaviť, čo by bolo v denníku SME, Denníku N? Palcové titulky od rána do večera, obrovský tlak, už by sme tu mali hercov na pódiách a už by tu Stanke vyhukoval ako opica. Takto by to fungovalo. Dneska nič! Dneska absolútne nič. Sa tvárime, že všetko je v najväčšom poriadku, však čo, niekoľko miliónov. Rodinná firma.
Ako viete si predstaviť, že Robert Fico by takýmto spôsobom dával svojmu bratovi zákazky miliónové, že by okrádal v bytovke ľudí jeho brat a bol by odsúdený? Lebo viete, tu je ten zásadný rozdiel, vy tu hovoríte o podozreniach a ľudia sedia vo väzbe. To sú nevinní ľudia, aj keď môže byť formálne, ale nevinní ľudia a pani ministerka si musí ctiť prezumpciu neviny. Oni sedia vo väzbe ako nevinní ľudia a dokonca niekoľkí zomreli vo väzbe ako nevinní ľudia, vrátane generálna Lučanského, a to je neuveriteľná hanba.
Ale jej sestra bola odsúdená, to nie je nevinný človek, to je odsúdený človek. Odsúdená za podvod, z ktorého ryžovala aj pani Kolíková, lebo dostávala z tej firmy zisky. A nikomu to nevadí.
SME-čko dneska riešilo úmrtie, úprimnú sústrasť, psa Baracka Obamu. To bola téma denníka SME. No keby to bolo pred troma rokmi, tak čo asi riešime? Lynčuje sa tu každý minister vlády Roberta Fica, keby takéto niečo spravil. Ale akonáhle Mária Kolíková, tak riešime Obamovho psa, lebo vôbec nezáleží na verejných peniazoch.
Pani ministerka Kolíková – a Laco Kamenický to vystihol úplne perfektne – sa stala symbolom zlodejiny tejto vlády, ale aj symbolom pokrytectva. Pokrytectva v tom, že ľudia, ktorí mali priniesť to slušné Slovensko, prakticky s tými slušnými veselými tvárami len bohapusto kradnú. Bohapusto kradnú!
A, viete, nehovoríme to len my v SMER-e a ja sa aj čudujem kolegom zo ZA ĽUDÍ, že sa stále obracujú na nás, ako keby sme ešte vládli. Však sa obracajte na kolegov z OĽANO, aj ja sa na nich obrátim. Vy si hovoríte, že ste protikorupčné hnutie a vy chcete podržať pani Kolíkovú po tomto všetkom? Po tom, ako vrazila hrdzavý nôž do chrbta Igora Matoviča? Veď to videlo celé Slovensko a celé Slovensko sa smialo Igorovi Matovičovi. A vy ste fakt ochotní ďalej podporovať Máriu Kolíkovú? Ako krajší symbol zrady asi neexistuje. A niežeby sme jej v tej chvíli nedržali palce, preto tušíme, že Igor Matovič si to zaslúžil. Ale to vy chcete teraz jej zlodejiny prikryť? Vy, čo ste sa tu hrali na to, že ste tu najčistejší?! Prikrývate jednu kauzu za druhou?
Páni kolegovia z OĽANO, a kde je vaše svedomie? Ako budete hlasovať? Viete, môžte stokrát obviňovať SMER, že vyvolal toto odvolávanie, no ale my cítime, a každý z nás už číta tú politiku nejakú chvíľku, my cítime, že toto nie je spor medzi SMER-om a koalíciou, toto je spor medzi Igorom Matovičom a jeho hnutím OĽANO a stranou ZA ĽUDÍ a pani Kolíkovou. My zároveň cítime, že to je spor medzi pani Remišovou ako predsedníčkou strany ZA ĽUDÍ a budúcou predsedníčkou pani Kolíkovou, ak sa teda podarí všetko, ako má. Všetci tušíme, že tu sa dejú veci v koalícii.
My robíme úplne bežnú politickú agendu. No tak opozícia má právo dať návrh na odvolanie ministerky. Ale čo sa deje v koalícii, toto je zárodok budúcej krízy a z toho sú takí nervózni.
Preto sa mohlo stať včera, a ja som naozaj pozeral s otvorenými ústami, keď som počúval a pozeral TA3, a ste to možno videli aj vy, ako pani ministerka Kolíková opäť raz ukázala tú svoju skutočnú tvár. Že dostane úplne, ale úplne štandardnú otázku od pani Martinákovej ako moderátorky TA3, bez akéhokoľvek tlaku – a tí, ktorí chodia do relácií, vieme, že vedia byť redaktori niekedy veľmi dotieraví a veľmi nástojčiví, ale pani Martináková ani trošku, ani štipkou, iba také klasické, štandardné otázky, aby sa nepovedalo – a zrazu, bum, vyletí skutočná Kolíková a začne jej nadávať, že konflikt záujmov, že manžel pani Martinákovej je poradcom HLAS-u a že všetko je to vlastne konflikt záujmov.
No tak si túto logiku teda preveďme na pani Kolíkovú, keď toto je konflikt záujmov. Ak toto je konflikt záujmov, nie je náhodou konfliktom záujmov aj to, že tiež príbuzní pani Kolíkovej, jej sestra, jej brat ťažko ryžujú na štáte, kým je ona ministerkou? To nie je konflikt záujmov? Tak redaktorka nemôže robiť svoju robotu, lebo brat je v HLAS-e, ale manžel, a teda neviem, či manžela má pani Kolíková, brat, nevlastná sestra, spoločník, tí môžu ryžovať, bez problémov. Necítite tam ten, tú, tú logickú diskrepanciu, že to je tak absurdné, čo tá pani Kolíková predvádza? Ale ona nemá problém, ona sa tu postaví, hrá to na rovného chlapa. To je absolútne cynické.
Ďalšia vec. A chcel by som, aby sme sa v tejto schôdzi – a ja som rád, že to už aj bolo naznačené – nevenovali iba zlodejinám pani Kolíkovej. Tie predstavil Laco Kamenický naozaj perfektne. Hovorme opäť o tom, čo pani Kolíková a jej rezort spáchal, alebo je politicky zodpovedný, v decembri a januári tohto roku, keď zomrel – a ja to poviem úplne otvorene – národný hrdina, človek, ktorý posielal do basy mafiánov, mafiánov typu Mikuláša Černáka, tých skutočných mafiánov, lebo slovo mafián sa dneska používa už na každého, skutočných mafiánov, ktorí vraždili a rezali hlavy, keď sa tu už spomínalo rezanie hláv a pán Kiska, takéhoto človeka oni nechali zomrieť vo väzbe, nevinného človeka. Nevinného človeka. To bol rovný chlap, nie pani Kolíková, toto bol rovný chlap – Milan Lučanský.
A už to tu bolo naznačené, tak v iných krajinách, keď sa stane, že sa vykoľají vlak, odstupuje minister dopravy. Dokonca u nás na Slovensku sme už mali toľko politickej kultúry, že keď bol výbuch, za ktorý nemohol minister obrany nijakým spôsobom, odstúpil.
A tuto pani Kolíkovej zomrie vo väzbe Milan Lučanský, ktorého prevažná časť verejnosti vnímala ako hrdinu, a ona nič. Ona sa nehá naverbovať do úplne najtrápnejšej relácie na celej zemeguli, Pumpa sa to tuším volá, a ona tam flochne úplne drzo a bezočivo pár týždňov po smrti Milana Lučanského, kedy ešte rodina oplakáva a asi bude vždy oplakávať, tak ona nemá problém cynicky flochnúť: „Á, to nebol hrdina, to nebol Palach, to nebol Kuciak.“ To toto povie ministerka spravodlivosti? To je sypanie soli do rán tej rodiny. Ona tomu nerozumie? Ona nemá štipku empatie? Štipku? Terminátor? Žiadne city, nič?
Opäť test, test Jánom Kuciakom. Si to predstavte, že niekoľko týždňov, dva týždne po smrti Jána Kuciaka sa postavím ja alebo niekto z nás a povie: Á, Kuciak, aký hrdina, žiaden, ja neviem, Palach. Viete si predstaviť, čo by tu bolo za búrku v liberálnych médiách, že tu osočujeme a že robíme zle a tak, že to je neľudské takto sa správať voči obetiam a voči zosnulým.
Nie, ona nemá problém. Ešte si to vypýtala a ten scenár si písala. A takéto niečo povie pani ministerka Kolíková a tvári sa, že ona je tá spravodlivá. Už len tá elementárna ľudskosť by to nikomu z nás nedovolila. Ona to spravila. Ja si myslím, že to nie je hodné ženy.
A potom si vytvorí potemkinovskú komisiu, takto to bežne robia aj africkí diktátori, že si vytvoria vždy nejakú komisiu. Najskôr tam zlynčujú a zlikvidujú opozíciu, kompletne celú, a potom si vytvoria komisiu, kde si nastrkajú svojich ľudí, a tá komisia povie, že nič sa nestalo. Skutok sa nestal. Tu sme to mali to isté. A traja ľudia, ktorí tam boli z opozície, všetci do jedného nevedeli podporiť túto správu, všetci do jedného boli proti. Respektíve Maroš Saloň, náš zástupca strany SMER, ani len nešiel na to hlasovanie, lebo to považoval absolútne za protiprávne, proti akejkoľvek logike. A potom sa pani Kolíková opäť postaví a tvári sa, že ani netreba trestné stíhanie, resp. ani vyšetrovanie reálne, už to tu politická komisia rozhodla, všetko je vyriešené: skutok sa nestal. A stal sa. Slováci veľmi dobre vedia, kto môže za smrť Milana Lučanského. Veľmi dobre to vedia. Slovensko vie, za čo je zodpovedná Mária Kolíková, a vie, že by mala odstúpiť a už to dávno mala urobiť. A je národnou tragédiou, že je taká zbabelá, že to neurobila už vtedy, keď zomrel Milan Lučanský. Už navždy zostane symbolom justičných vrážd.
Pani Kolíková sa stala aj symbolom liberálneho zneužívania štátu. To je veľká téma. Ako naliať do mimovládok liberálneho razenia alebo neoliberálneho razenia – koľko, 769 500 eur?
Viete, ono keby to bolo tak, že ďalší milión dostane Matica slovenská a ďalší milión Slovenský zväz protifašistických bojovníkov, tak si poviem, okej, vyvažujeme nejakým spôsobom. Maticu slovenskú ošklbali ako hus. Slovenský zväz protifašistických bojovníkov dneska je na dne kvôli tejto vláde. Ale ona dáva peniaze daňových poplatníkov na brožúrky o Teplej vlne – čo to bolo? – Sexistický kix, potom to dostal inak..., á, nebudem to ani menovať ešte raz, a potom sa pani Kolíková postaví a povie: „Ja som tu dávala peniaze na autistické deti a nepočujúce deti.“ Nie je to demagógia? Tak ona vytiahne 20-tisícový projekt Nepočujúce deti, ale akosi zabudne spomenúť, že dala 40-tisíc Inakosti, ďalších 40-tisíc dala na tu nejaké sčítanie LGBTI občanov, alebo ako to bolo, na Teplú vlnu ďalších 40-tisíc a podobne. A prečo nedá Matici slovenskej? A prečo nie aj protifašistom? Toto sa pýtame a toto je otázka daňových poplatníkov.
No a ja mám odpoveď. Všimnite si, že väčšina tých liberálnych kruhov sa zhromažďuje aj v tých korporátnych oligarchických liberálnych médiách, ktoré zhodou okolností teraz kúpila firma Georga Sorosa. A teraz si všimnite, dostanú, tak by som to nazval možno v úvodzovkách, úplatok 700-tisíc, no proste vďaka, prežívajú vďaka dotáciám ministerstva spravodlivosti a zhodou okolností títo autori sú tíško, tichučko ako Macko Uško hodinu po Večerníčku, keď sa jedná o Máriu Kolíkovú. Nehovoria nič. Je to náhoda? Ja som presvedčený, že týmto spôsobom si kupujú vplyv a kupujú aj to mediálne ticho.
A to si viete predstaviť, aký vreskot by tu bol, keby sme boli stále počas vlády Robert Fica a najviac by vrieskal Igor Matovič, najviac by vrieskali ľudia zo ZA ĽUDÍ. A teraz sú úplne tichučko.
Ďalšia vec, ktorú chcem zdôrazniť, a čo je opäť symbolom Mária Kolíková, ona je prakticky symbolom likvidácie demokracie na Slovensku. A to sa tu dneska ešte vôbec nespomenulo. Kto je zodpovedný za núdzový stav? Kto je zodpovedný za všetky tie špicľovacie zákony, za všetky tie orezávania ľudských práv, za to vypnutie demokracie, ktoré tu prišlo a ktoré ešte má prísť s pandemickým zákonom?
A ja som si minule vypočul od predsedu koaličného ústavnoprávneho výboru pána Vetráka, ktorý je z OĽANO, teda nie je súčasťou opozície, ako s hrôzou skonštatoval, že v pripravovanom pandemickom zákone, ktorý tu ešte nikto z nás nevidel, ale on áno, je vraj ohrozované základné ľudské práva, politické slobody, čo považuje on za úplne neprijateľné, ale pani Kolíková nemá problém s tým prísť.
Tak takéto niečo, pokiaľ by bolo, že oni si tu núdzový stav, ktorý predpokladá nejakú ústavnú väčšinu a nejaké obmedzovanie ústavných práv len preto, že to je ústavné, ona si to chce nahradiť bežným zákonom, ktorý nebude každých 22 dní autorizovaný v parlamente, oni to proste preplacnú takýmto spôsobom a vypnú demokraciu už navždy. Toto si ako tu plánujú?! Že bez akéhokoľvek mandátu si oni toto spravia? A opäť je autorkou pani Kolíková. Tak ako pri špicľovacom zákone, tak ako pri tom absurdnom divadle, čo tu bolo s tým núdzovým stavom, keď tu fólie stavali len preto, aby nás mohli pekne nakaziť a nás narvali sem ešte dokonca pozitívnych, COVID pozitívnych poslancov, a opäť je pri tom pani Kolíková.
Čiže pokiaľ jej hovorím, že sa stala symbolom likvidácie demokracie na Slovensku, tak myslím absolútne vážne. Od Alexandra Macha tu nebolo také ohrozenie demokracie ako za pani Kolíkovej. Od Šaňa Macha. Toto je vizitka pani Márie Kolíkovej.
No a keď sa hovorí aj o jej úžasnej odbornosti a o tom, aká je perfektne spravodlivá, tak naozaj sa spýtajme a zamyslime nad slovami pani Remišovej, ktorá tu pred asi dvoma-troma hodinami spomínala, že aké to bolo za tej vlády SMER-u strašné, že ako to ministerstvo spravodlivosti nič neurobilo, ona doslova povedala: „Tu sa neurobilo nič.“ A ja sa pýtam, a kto sedel na ministerstve spravodlivosti za tej vlády SMER-u? A nebola to náhodou pani Žitňanská a jej podržtaška pani Kolíková? A kto sedí dneska na ministerstve spravodlivosti? V obrátenom garde – pani Kolíková ako ministerka a pani Žitňanská už dneska ako poradkyňa. Však ony sa len presunuli. Ony sa len presunuli a ďalej riadia ministerstvo spravodlivosti.
Keď sa tu hovorí o posledných desiatich rokoch alebo dvanástich rokoch, jak sa často hovorí „posledných dvanásť rokov SMER-u“, za posledných dvanásť rokov ste mali dva roky vlády Ivety Radičovej, na ministerstve spravodlivosti pani Kolíková, rátajme spolu, potom sme mali druhú vládu Roberta Fica, opäť pani Kolíková, dlhšie tam bola ako sám Robert Fico, vyše dva a pol roka, a potom máme ďalší rok vlády Igora Matoviča a tej vlády, ktorá sa dneska nazýva vláda Eduarda Hegera, aj keď vieme, že to je pokračovanie vlády Igora Matoviča, ja som narátal päť až šesť rokov, 5,5 roka. Tak ona takmer väčšinu toho času je súčasťou ministerstva spravodlivosti, ale ona sa tvári, že vtedy neexistovala, vtedy tu nebola Kolíková, to proste bolo neexistujúce teleso vo vesmíre, a odrazu je tu a prišla a narodila sa až pred rokom. A tomu má kto uveriť?
Však ona je spoluzodpovedná za všetko, čo kritizuje na bývalých vládach. Ako je možné, že si strana ZA ĽUDÍ nechá, že predsedníčka Remišová vlastne otvorene kritizuje vlastnú ministerku spravodlivosti, keď hovorí, že v minulosti nič nespravila? Je to absurdné. Absurdné!
A ja som presvedčený, že pani Kolíková je aj symbolom nulovej odbornosti.
Ďalšia vec, ktorú by som rád komentoval, a myslím si, že je to jedna z tých najaktuálnejších zlyhaní pani Kolíkovej, je jej cynický, nezmyselný a nedemokratický postoj k referendu. Prepáčte, ak ministerka spravodlivosti povie, že referendum je proti princípom právneho štátu, tak by mala okamžite vrátiť diplom. Ale okamžite! Referendum je najvyššou formou demokracie. Je formou priamej demokracie a predpokladá ho ústava v ôsmich článkoch. Hovorí sa o ňom, úplne explicitne sa v ústave píše, o čom referendum byť nemôže. Sú tam dane, odvody, štátny rozpočet. Nie sú tam predčasné voľby. Sú tam ešte ľudské práva, ale nie sú tam predčasné voľby.
Ako môže ministerka spravodlivosti povedať, keď má explicitne v ústave napísané, že referendum môže byť o všetko okrem týchto štyroch vecí, a ani jedna z týchto štyroch vecí nie sú predčasné voľby, ako môže zrazu povedať, že to je proti princípom právneho štátu? To znamená, že článok ústavy je proti ústave? Veď to je úplne absurdné. Ako to, že ešte si drží ten diplom? Však to by mala okamžite odovzdať. A prečo sa nebúri právnická obec?
Viete, keď tu bolo referendum, ktoré sme vyvolali my, strana SMER, ešte kedysi dávno, nebol problém, prebehlo, nebolo úspešné, prebehlo, vtedy nikto nehovoril, že to je protiústavné. Takisto tu bolo ešte jedno predtým zo strany HZDS, takisto to nikomu neprekážalo.
A úplne perličkou, najväčšou, na tom celom je, že dva roky dozadu to bol Igor Matovič a jeho hnutie OĽANO, ktoré tu vrieskalo, že treba predčasné voľby, treba referendum, iná šanca nie je, iba predčasné voľby cez referendum. To hovoril Igor Matovič. A bol to Igor Matovič, ktorý dokonca si považoval za nutné dať si do svojho programu zníženie kvóra na referendum na 25 %. Dneska je na Slovensku 50-percentné kvórum, on chcel 25. A iný koaličný partner, páni zo SME RODINY chceli 30-percentné kvórum. A odrazu oni sa tvária, že, nie, my ani nebudeme rešpektovať, pokiaľ by náhodou ľudia rozhodli v referende proti tejto vláde, my to nebudeme rešpektovať. To tvrdia niektorí poslanci OĽANO. Však tí by mali mať psiu povinnosť rešpektovať nieže platné referendum, ale aj účasť, ktorá bude 25-percentná, pokiaľ chcú byť v súlade so svojimi vlastnými agendami a myšlienkami.
Ale nie, odrazu je referendum protiústavné. A toto hovorí ministerka spravodlivosti Kolíková. Prepáčte, ako väčší symbol neodbornosti si ani neviem predstaviť.
Takže – aby som záverom vyjadril ešte niekoľko myšlienok – vnímame dnešný spor, ktorý sa deje v rámci vládnej koalície, ako spor strany ZA ĽUDÍ a strany OĽANO. SMER si robí len svoju robotu. SMER sa snaží poukazovať na reálne zlodejiny pani ministerky Márie Kolíkovej a je to úplne bežná opozičná agenda. To, čo naozaj dneska robí túto vládu nestabilnou, nie je strana SMER – sociálna demokracia a tie nezmysly, že my sa chceme zbaviť ministerky spravodlivosti preto, lebo sa bojíme – že čo, že nás zavrie? A ako by to asi tak spravila? Však ministerka spravodlivosti nemá v rukách súdy, nemá v rukách políciu, pokiaľ viem, a teda pokiaľ má, tak ma opravte, možnože už v tejto vláde to takto funguje. Alebo že chceme, aby sa dostali z väzby všetci tí akože naši ľudia. No ja neviem, ako pán Pčolinský nie je náš človek a je vo väzbe a neviem, akým spôsobom ho môže pani Kolíková dať von. Ministerka spravodlivosti nemá túto právomoc.
A už to povedal veľmi pekne jeden môj kolega, no a keby teraz Kolíková ako zlodejka išla preč z vlády, tak ZA ĽUDÍ už nemá nikoho, dobre, možnože už naozaj nemajú nikoho (povedané so smiechom), kto ostal v tej strane, to by bolo naozaj zúfalé, ale dajme tomu, že nemá nikoho, kto by dokázal zabezpečiť spravodlivosť? To všetci ostatní sú skorumpovaní? To už tuto pán Šeliga je skorumpovaný? Ako má zjavne chuť užívať si život, ale myslím si, že by to zvládol, aj keď by tie večierky vyzerali asi ešte rozkošnejšie, ako v poslednom čase pán Šeliga predvádza.
No ale zoberme si, to naozaj pani Kolíková je jedinou adeptkou na spravodlivosť v strane ZA ĽUDÍ? Asi nie.
My sa naozaj pani Kolíkovej nemáme prečo báť. My sme, naopak, šťastní, že tu máme človeka, ktorý, teda uznáme, nemá bohvieakú charizmu a asi teda pokiaľ bude ona v čele tej strany ZA ĽUDÍ, tak to nebude že percentá polotučného mlieka, ale priam nízkotučného mlieka. Tá strana je mŕtva. A mne je veľmi ľúto, že tu dneska musíme hovoriť tak veľa o mŕtvej strane, lebo o mŕtvych sa má hovoriť len v dobrom. A my o strane ZA ĽUDÍ dneska rečníme už pomaly polovicu dňa a všetci tušíme, že tá strana neexistuje. Ona prakticky neexistuje a pravdepodobne splynie s nejakou z tých liberálnych strán, ktoré existujú dneska mimo parlamentu, a vôbec nikto sa nebude čudovať. Hovoril som o tomto už vo faktickej poznámke, vždy, keď počujem krásnu romantickú pieseň od Roba Grigorova „Dvaja“, tak si spomeniem na stranu ZA ĽUDÍ, lebo ostali dvaja-traja. Pán Šeliga, koľko vás ostalo? Povedzte schválne, štyria? Piati? Už si z toho robia žarty aj dokonca liberáli sami, čo je naozaj veľmi-veľmi milé.
No a táto strana je naozaj strana zombíkov, politických zombíkov a otázkou je do budúcnosti iba, či tam naozaj chcete držať pani Kolíkovú aj s tou ťarchou zlodejiny, ktorú si ona nesie na chrbte. Už každý si bude na vás ukazovať prstom, že nie Matovič, aj keď Matovič má svoje kšefty, svoje Arcy, svoje plagiáty, nie iné strany, nie Sulík, nie Kollár, mafián Kollár, ale vy ZA ĽUDÍ ste tí, ktorí ste symbolom zlodejstva tejto vlády. Pani Kolíková sa stala symbolom zlodejstva.
Viete, ja keď som taký odhad mal ešte na úvod tohto funkčného obdobia, ja som si hovoril, že, no prvý, kto tu spustí nejakú poriadnu zlodejinu, bude Kollár. To bol môj taký odhad. Boris Kollár, však to prostredie, z ktorého vychádza, poznáme, štartoval tomu Steinhübelovi tie autá a naozaj sa mu podarilo vytvoriť úžasný majetok vďaka tomu, ako bol čistý a spravodlivý, však vieme, no a, ale tak som to trošku tušil, že prišlo, samozrejme, nejaké Fun radio, prišli nejaké štátne kšefty, ale ako takého hulváta, ako spravila pani Kolíková, to si nedovolil ani Kollár. To si tu nedovolili ani tí najväčší mafiáni. To by si nedovolil ani Mikuláš Černák. Aj ten by svojmu bráchovi alebo sestre povedal, počúvaj, skľudni hormón, sme vo vláde.
Nie. Pani Kolíková ale úplne na hulváta. A ešte si poberá zisky a potom dôjde sem a tvári sa – že čo? Ja som nevedela. Ja som netušila. Ja mám sestru? Ja mám brata? Nie, fakt? Toto tu dala dneska. To je výsmech parlamentu, s prepáčením.
Ona nevie. Nevie. Ona netuší. Ona to prespala. Ona ani nevie, že tu bola počas vlády, počas vlády Roberta Fica vo vláde. Ona to netuší. Odišlo z tej hlavy. To bolo v tom filme Men in Black, že proste ste mali taký prístroj, ktorý vám vymazal tú pamäť úplne navždy. Pani Kolíková, ona je obeťou mužov v čiernom, úplne zjavnou.
Takže, pani kolegynka, budem končiť a zopakujem to, čo som už hovoril, od dona Corleoneho tu nebola taká rodina, ktorá by mala také úspechy ako donovia Kolíkovci. Kolíkovci sú jedna úspešná rodina, ja vám, samozrejme, gratulujem, ale ste úspešní preto, lebo vyciciavate štát a okrádate bežných ľudí. Okrádate bežných ľudí a vyciciavate štát ako také gigantické pijavice. A vy ste toho náčelníčkou, vy ste toho šéfkou. A vy máte tú drzosť dôjsť sem do parlamentu a kydať na bývalú vládu, rozdrapovať sa, že sme „milí moji“, a absolútnu neúctu prejavovať voči Národnej rade Slovenskej republiky a vy máte ešte tú drzosť sa aj rozhádať v TA3 s redaktorkou, ktorá si dovolila mať manžela v nejakej politickej strane. Ale vy, vy, samozrejme, môžte a vo vašom prípade, keď sa hovorí o vašich rodinných príslušníkoch, tak to nie je kritika nepotizmu, to je útok na rodinu. To je útok na rodinu.
Ste absolútne neférová, nespravodlivá, nekompetentná, zlodejská osoba a je mi veľmi ľúto, pokiaľ dnes vás OĽANO neodvolá.
A obraciam sa poslednými slovami práve na klub OĽANO, lebo vieme, že iné strany vás neodvolajú, tie majú tiež svoje kšefty, obraciam sa na protikorupčné hnutie, vy ak podržíte Máriu Kolíkovú, tak už budete akurát tak na smiech a nebudete žiadnym protikorupčným hnutím, vy budete výkladným korupčným hnutím.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

10.5.2021 o 15:11 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:40

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Vážení kolegovia, prišli sme na to, že strana ZA ĽUDÍ nemá nikoho, koho by mohla nahradiť alebo kým by mohla nahradiť pani Kolíkovú. Ale ste na omyle, však oni majú Kisku. A Kiska zabezpečí spravodlivosť. Stačí, aby ju odvolali, a príde tento etalón čistoty a bude to topka! Už nič horšie nemôže prísť. Podľa mňa tento jediný človek ju dokáže prekonať.
Obrátili ste sa na kolegov koaličných poslancov, čo čakajú od Kolíkovej. Ja vám poviem, čo čakajú od Kolíkovej. Čakajú od nej, že im zabezpečí beztrestnosť po tom všetkom, čo tu za celý rok nastvárali. Nehovorím o úcte. To je pre nich neznámy pojem. O pokore, to pani ministerka nevie, čo tento význam slova znamená, pokora. Ale pani ministerka vie, že na jej strane sú médiá, a keď na jej strane sú médiá, môže si kľudne dovoliť utýrať ľudí vo väzbe bez problémov, s aroganciou jej vlastnou. Môže si kľudne dovoliť okrádať ľudí cez rodinnú firmu, lebo na jej strane sú médiá. Môže si kľudne dovoliť okrádať a vyciciavať štát cez spriaznené firmy, lebo na jej strane sú médiá. Toto si všetko ona môže dovoliť.
Spomínal ste tu Černáka. A viete, aký je rozdiel medzi Kolíkovou a Černákom? No ja vám presne poviem. Kolíková má na špinavú robotu iných, Černák to robil sám. Ale, vážení kolegovia, viete, aký je výsledok? Za obidvoma týmito ľuďmi ostávajú mŕtvi. Za obidvoma. Možno v počte ho ešte nedobehla, ale to je otázka času.
Takže, pani Kolíková, ak máte chrbtovú kosť a nie nejakú gumenú náhradu a viete sa pozrieť ráno do zrkadla, normálne so všetkou úctou... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:40 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:43

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán kolega, spomínal ste právoplatné odsúdenie sestry pani Kolíkovej, to je holý fakt. To je holý fakt, za ktorý v mnohých demokratických západoeurópskych krajinách, ktoré sú vzorom pre pani Kolíkovú, ministri odstupujú. Stačilo len podozrenie. Tuná sú holé fakty, a pani ministerka spravodlivosti tvrdí, že nič sa nestalo. Absolútne nič sa nestalo, ona s tým nemá nič spoločné.
Pani ministerka ako verejný a ústavný činiteľ je zodpovedná za konanie sestry, brata, suseda, svokry, ale najmä za samu seba. Je zodpovedná za svoje netransparentné konanie ako užívateľa koncových výhod z týchto podvodov a trestných činov.
Spomínal ste ďalej smrť generála Lučanského a nezákonné držanie ľudí vo väzbe. Pani ministerka je synonymom nespravodlivosti a neľudskosti. To, čo sa deje teraz, je naozaj už neústavné. A protiústavné.
Rozdávanie státisícok eur pre rôzne mimovládne organizácie s LGBTI agendou a ich obhajovanie je vlastne pomáhaním tým slabým, utláčaným a diskriminovaným. Teplá vlna, Teplá joga a podobné zvrátenosti, na ktoré pani ministerka z fondu ministerstva spravodlivosti vyčlenila desiatky tisíc eur. Choré.
Obhajovanie protiústavnosti referenda zo strany pani ministerky je obrovská neúcta voči občanom, voči demokracii a voči ústave ako samotnej.
Pani Kolíková, urobte naozaj službu Slovenskej republike a všetkým občanom žijúcim na území Slovenskej republiky a odstúpte, pretože, ako som spomínal, v iných krajinách stačilo len podozrenie, aby minister odstúpil zo svojej funkcie, ale vás z tejto pozície nevynesú asi naozaj ani buldozérom, tak ste k tej stoličke prikovaná.
A tak ako povedal kolega Suja, jednoducho medzi vami a medzi mafiánmi, ktorí riadili tento štát, nevidím žiaden, ani najmenší rozdiel.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:43 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Pán poslanec Blaha, zaujal ma, zaujala ma jedna vaša poznámka, a síce, že my, teda vy cítite v pozadí aj pnutie a problém v rámci tých strán vládnej koalície. A toto vlastne je v súlade aj s poslednými vyjadreniami niektorých poslancov strany SaS, ktorí tvrdia, že vlastne ide tu o pomstu pána Matoviča pani Kolíkovej, keďže ona bola veľmi vehementne za jeho odvolanie.
No na toto by som chcela povedať jedno, pokiaľ by pani ministerka Kolíková nemala maslo na hlave, to znamená, neboli by za ňou tie kauzy, nebola by na jej politickej zodpovednosti aj smrť generála Lučanského, tak pán Matovič by mohol stokrát chcieť sa jej pomstiť, jednoducho by nemohol. Lenže to ona by musela mať čistý štít. A toto je, toto je podstata problému.
Druhá poznámka, čo sa týka tej komisie. Viete, keď som počula, že bola zriadená komisia, okamžite ma napadla asociácia na rok 1990, keď bola zriadená komisia na vyšetrenie zásahu polície v novembri ´89 proti študentom. No túto, túto komisiu viedol Ing. Jozef Stank, od ktorého ja osobne viem, že sa smial, bola zriadená komisia, ktorá mala za úlohu nič nevyšetriť, hej. Čiže zahmlieť, zahrať to do autu. A presne tak aj bolo, lebo boli v tom, bola v tom zainteresovaná aj ŠtB a tak ďalej. Takže toto ma okamžite napadlo. A aj presne tak to... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:45 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Marek Hattas
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Blaha, že don Corleone, to naozaj poviete vy? Vy ste v SMER-e alebo v HLAS-e? V SMER-e. Dobre si pamätám. Pred tým som hovoril, že zlodej kričí, chyťte zlodeja, ale tuná by som povedal, že podľa seba súdim teba. Ja vám niečo pripomeniem, lebo naozaj že tá pamäť vaša je extrémne krátka, ale ja tomu rozumiem. Asi tak dokážete jedine fungovať.
Firma HF STEEL mala dlhy voči dodávateľom aj poisťovniam. Spoločník, Ficov brat, ju potom previedol na neznámeho Francúza, teda Fic..., teda brat, brat spoločníka, resp. Ficov, spoločník Ficovho brata, tak, pardon, ju potom previedol na neznámeho Francúza. Napokon skončila na chate v Modre spolu s bývalou firmou Ladislava Bašternáka. Sedemnásť mesiacov a výsledok žiadny, toľko trvalo polícii, kým prerušila trestné stíhanie v prípade spoločnosti HF STEEL. Ide o bývalú firmu Ladislava Fica, brata premiéra Roberta Fica.
Spoločnosť HF STEEL bola podozrivá, že uprednostnila časť veriteľov pred inými. Polícia začala jej aktivity preverovať ešte v júni 2013. No v novembri 2014 však trestné stíhanie prerušila, už asi dobre vieme, že z kých dôvodov, resp. oficiálne dôvod doteraz nebol známy. To je článok, ktorý bol na Aktualitách 9. 8. 2016, Ján Kuciak, to len na pripomenutie, pán Blaha. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:47 hod.

Marek Hattas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:48

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, mne sa páčilo to prirovnanie strany ZA ĽUDÍ k strane zombíkov, lebo ono to reálne teraz tak aj vychádza, že celé Slovensko nerieši nič iné, len neuveriteľné kauzy tejto strany. A keď sa pozrieme na históriu tohto zoskupenia, tak či už ten úplný začiatok s tým, že ich predsedom sa stal známy úžerník, zlodej pozemkov, podvodník, kriminálnik a vlastizradca Andrej Kiska, tak to ani v podstate inak vyzerať nemohlo. A to, že sa teraz topia v jednej kauze za druhou, že nevedia koho dať na predsedu výborov, že nevedia a nemajú ľudí, ktorí by mohli teoreticky nahradiť odvolávanú pani Kolíkovú, to, že pán Šeliga, ktorý sa vždy stavial do pozície etalónu morálky a spravodlivosti, ktorý napríklad mňa vyhodil z tohto pléna v rozpore s rokovacím poriadkom za to, že som nemal rúško, a potom majster sveta po večierke, ktorú sami odhlasovali, sami si ju schválili, sa zabával v klube bez rúška, ktorý mal byť dávno zavretý.
Viete, tieto obrovské pokrytectvá a tvárili by sa ďalej bohorovne, ako keby sa nič nestalo, keby sa im na to neprišlo. Tie všetky porušenia zákonov, ktoré si sami oni vlastne vytvorili, sú priam neuveriteľné.
A tiež sa mi páčilo aj to, čo ste spomínali, a to, čo hovorila pani Kolíková, keď sa obhajovala, že vlastne ona financovala dobré, spravodlivé veci, boj proti extrémizmu, keď dávala peniaze tým mimovládkam a vymenovala tri alebo štyri normálne z tých všetkých, ktoré tam v podstate boli. Ale keď sa pozrieme na to, čo ona platila, Teplá vlna 25-tisíc eur! Vy ste videli, čo oni vlastne produkujú? Tam je video chlapa v legínach, polonahého, ako si strká hlavu do rozkroku. Za 25-tisíc eur! Pani ministerka, veď to si môžete tlieskať. 44-tisíc eur za svedectvá Sexistický kix, videá proti hoaxom 10 500 eur, podpora, poradenstvo a zber dát o LGBT ľuďoch 37-tisíc eur. To je neuveriteľné, to je plytvanie peniazmi a o to viac v dobe, keď ľudia nemajú z čoho žiť.
A preto my v hnutí REPUBLIKA jednoznačne zahlasujeme za odvolanie pani ministerky Kolíkovej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:48 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:50

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No musím povedať, že tento raz tých hajlajtov tam bolo veľmi veľa, ja som si tak veľmi rýchlo prešiel tých päť, ktoré ma tak najviac zaujalo, že, že Potemkinova komisia, zlodejská osoba od dona Corleoneho (reakcia z pléna), od dona Corleona tu nebola taká rodina, to nie je hodné ženy, dokonca, no. Ale teda musím povedať, že ten najväčší hajlajt, ktorý ma za... ktorý ma zaujal, je, že, že od Šaňa Macha tu nebolo také ohrozenie demokracie. Wau! Tak toto je úplne že super.
Pán poslanec, vy by ste asi pravdepodobne za komunistov nemohli vystúpiť v parlamente na odvolanie niekoho, dokonca ste ani nespomínal, že by niekoho niekto odvolával za komunistov v Národnej rade, alebo teda v Národnom zhromaždení, no nestalo sa niečo také, ani vy by ste pravdepodobne nemohli, lebo by ste sa v živote do toho parlamentu nedostali. V tých horších časoch, keby ste niečo povedali proti nejakému ministrovi, tak by ste boli v uránovej bani alebo niekde v base, no a v tých lepších časoch iba by vás perzekvovali a vaše deti by nemohli študovať a tak ďalej a tak ďalej. Ale dobre, okej. Nebolo také ohrozenie demokracie.
Druhá vec, ktorá ma tam ešte zaujala, že vy ste tam hovorili, že, že spoločník firmy je zároveň nejakým konateľom, tak to z toho nejako vyplynulo, že, že určite vie, čo sa tam deje. Čo ja som si fakt myslel, lebo ja som videl, že vy ste autorom nejakej štúdie, že Hlavné línie sociálnej kritiky v ére globalizácie, ktorá vyšla na prestížnej vysokej škole v Sládkovičove (smiech v sále), a ja som si fakt, jakože úplne reálne som si myslel, že vy niečo viete o globalizácii, o firmách a tak ďalej a tak ďalej. Tak mi dovoľte iba takú poznámku.
Ja som záhradník, už ste minule povedali, že nemám klásť otázky, tak ja už položím len takú akože poznámku. Nie, spoločník nemusí vedieť to, čo sa deje vo firme, to robí konateľ, spoločník to nemusí vedieť. To je celé. A skúste to nabudúce zapracovať do nejakej svojej publikácie.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:50 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:52

Zita Pleštinská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Pán kolega Blaha, vyliali ste zase kýbel špiny. Viete, človek sa dostane do špiny len vtedy, keď sa sám zašpiní. Tí, čo vylievajú špinu, sú ako špinavý ľad. Roztopia sa a myslia si, teraz sme čistí, ale špina zostáva na spodku.
Pán kolega Blaha, prečo ste takto nebojovali proti vašej nominantke, štátnej tajomníčke za SMER – SD Monike Jankovskej, ktorá bola za kauzu Fatima obvinená z vydierania a marenia spravodlivosti? Prečo ste za vašej vlády dovolili korupcii a organizovanému zločinu metastázovať sa do našej spoločnosti? Vy nás tu poučujete, keď vaši nominanti sú vo väzbe a priznávajú sa ku korupcii a organizovanému zločinu.
A čo sa týka referenda, pani ministerka spravodlivosti pozná Ústavu Slovenskej republiky, ktorá v čl. 93 ods. 3 vylučuje konanie referenda o základných právach a slobodách. A nazdáva sa, že otázka skrátenia funkčného obdobia poslancov Národnej rady Slovenskej republiky môže byť vylúčená z predmetu referenda v zmysle čl. 93 ods. 3 Ústavy Slovenskej republiky.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 15:52 hod.

Ing. arch.

Zita Pleštinská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video