29. schôdza

10.5.2021 - 10.5.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:25 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Vladimíra Marcinková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Janko, ďakujem za tvoje vystúpenie a chcela by som z tvojho prejavu možno vypichnúť a doplniť niekoľko vecí.
Prečo tu dnes my všetci strácame čas? Je treba to povedať na rovinu. Pretože si niekto zaumienil poškodiť slušnej, čestnej a zásadovej žene, ktorá je dnes na poste ministerky spravodlivosti, Márii Kolíkovej.
V politike je veľmi ľahké vrhnúť na niekoho tieň pochybností, pokaziť niekomu povesť. Ak na človeka nič nenájdu, začnú hľadať na jeho rodinu, ak ani tam nič nenájdu, niečo vykonštruujú. Smutné.
Presne toto účelové správanie ľudí ako pán Fico nakoniec vyštve z politiky všetkých slušných a poctivých ľudí. To vám garantujem. Vlastne o to im podľa mňa aj ide. Nech pavučinu ich verných ľudí, ktorí si budovali toľké roky na ministerstvách, úradoch, súdoch, nech práve oni vyjdú z basy a ideálne naspäť na teplé miestečká.
Janko, povedal si jednu veľkú pravdu a ja to zopakujem znovu. Pán Fico si osobu svojho nepriateľa personalizuje v osobe Márie Kolíkovej. V skutočnosti je jeho nepriateľom strach zo spravodlivosti, zo sudcov, z prokurátorov a policajtov, ktorým dnes nikto nedýcha na krk a môžu poctivo robiť svoju prácu bez vplyvov ľudí, akými boli v minulosti pani Jankovská, pán Kováčik alebo iní. Preto tu dnes sedíme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:25 hod.

Mgr.

Vladimíra Marcinková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:27

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. No, pán Benčík, veľmi ste neohúrili. Vraveli ste o slobodných médiách. Kde ich vidíte, pán Benčík? Kde ich vidíte, tie slobodné média? Pán Benčík, to sú tie oligarchistické plátky? Alebo napríklad Nočník N, ktoré sú mienkotvorné? Aj keď ich tlačená forma je veľmi, preveľmi nízka. Ale inému tlačenému médiu ste nátlakovou formou, ste vy a vaši obskúrni súpútnici zabránili tlačenému prejavu a tlačenej verzii v predaji. O tých obskúrnych diktátoroch viem, je to vekom. Je mi to ľúto u vás.
Ale ste zabudli na vášho šéfa Kisku. Náčelníka Kisku s obskúrnym Porošenkom či tureckého Mustafu a vychvaľovanie jeho ostrova slobody. Toho ostrova slobody Turecka, kde si Mustafa sám urobil prevrat a sám si ho hneď aj potlačil.
Pán Benčík, celkovo ste spojil Malinovú, Mečiarove pochybné bratstvá, Moldavu nad Bodvou, Fica s kolou, byty po sovietskej armáde, Ficov byt, masera Kožku, ktovie čo ešte všetko ste tam nahovorili, to človek si ani nemôže pamätať, ale k téme ste nepovedali absolútne, absolútne nič. Ešte raz, absolútne nič. O Kolíkovej ste nepovedal nič a o tých veciach, ktoré viedli poslancov, aby ju, že ju chcú odvolávať.
Ale no, ešte raz. Ľutujem vás, je to vekom.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:27 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:28

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Benčík, síce ste k problému, ktorý tu prejednávame dnes, nepovedali zhola nič a mali ste svoju slohovú prácu o Ficovi, čo mňa sa nejakým spôsobom nedotýka, ale potrebujem alebo považujem za potrebné zhodnotiť niekoľko vecí, ktoré ste spomenuli vo svojom prejave.
Pretože mňa už nebaví počúvať to, ako sa ľudia vám podobní obúvajú neustále do policajtov, ktorí robili svoj zákrok, robili svoju robotu v Moldave nad Bodvou, kde len tesne predtým bol pokus o vraždu policajta, ktorý tam zasahoval. Keby vám, pán Benčík, zaťali sekerou do ruky, tak jak zaťali tomu policajtovi, ktorý si robil bežnú svoju robotu, chcel by som vidieť, či by ste mali plnú hubu rečí o tom, ako chudáčikovia boli bití policajtmi.
A fascinuje ma na tom najviac to, že proti týmto policajtom, ktorým ja ďakujem za to, čo tam urobili, ďakujem im za to, že odvážne zasiahli voči kriminálnikom, voči nebezpečným asociálnym živlom. Keby ľudia ako vy žili priamo v blízkosti, v susedstve týchto komunít a museli od rána do večera znášať to, čo musia znášať ľudia, ktorí v blízkosti takýchto problémových lokalít žijú, či by ste aj potom mudrovali o tom, ako tu dochádza k bitiu zúfalých a diskriminovaných ľudí.
Hovorili ste o kauze Gorila. O tom, aké je to, aké je to strašné, keď tam nejakého politika spomínajú. A vo vašej vláde je minister spravodlivosti človek, ktorého v kauze Gorila nazývajú peňaženka. A v závere svojho prejavu ste povedali, že vy by ste sa tu postavili a bránili Milana Krajniaka. Aký meter používate, pán Benčík?
Spáva sa vám dobre s takýmto svedomím? Spáva sa vám dobre, keď tu hovoríte o tom, že kauza Gorila je závažný spis, a potom poviete, že vy by ste jedného z jej aktérov, ktorí rozkrádali Fond národného majetku, obhajovali tu v pléne? Nehanbíte sa?!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:28 hod.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:30

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Pán poslanec Benčík, vyzdvihol ste to tú Moldavu nad Bodvou. Kolega to veľmi dobre vyzdvihol. Nebudem sa k tomu vracať. Odsúdil ste konanie policajtov. Isto sú vám vďační policajti, keď ich takto odsudzujete.
A vráťme sa k tým policajtom. Prečo ste neodsúdil, keď dve policajné hliadky dostali od asociálov v osade takú nakladačku, že skončili v nemocnici? Prečo ste neodsúdil toto konanie, pán poslanec Benčík? Rovnaký meter na každého. Lebo je to ich bežný prejav, zbiť policajtov, dve hliadky, keď prídu, aby skončili v nemocnici?
Prečo ste neodsúdil správanie asociálov, keď zbili deduška, ktorému praskla lebka, a musel si 20 km odšoférovať na aute, aby ho nezbili a nezlynčovali až na smrť? To ste neodsúdil, toto správanie, ktorý skončil na ARE.
Prečo ste neodsúdil dvoch požiarnikov, ktorí skoro zabili, to ste tiež neodsúdil, pán poslanec Benčík.
Prečo ste neodsúdil asociálov, ktorí zaťali sekeru do čelného skla policajného auta a vyšetrovateľ povedal, že to je ich bežný prejav?! Toto ste tiež neodsúdil.
Ja nerozumiem vášmu dvojakému metru.
Tá tetuška, ktorá šla z vlakovej stanici, prasknutá lebka, odtrhnutá slezina, pomliaždený hrudník, lebo skákali po nej, po starej. Tak jej kričali, stará, a ja neviem ešte aké výrazy. Plakala, keď som s ňou, s Milanom bol za ňou v nemocnici. To ste neodsúdil, pán poslanec Benčík.
Viete, ja viem, že na obidvoch stranách sú ľudia zlí. Ale vy si takto vypichnete tu len jednu jedinú vec, ktorá je kontroverzná, ale tie ostatné, ktoré sú jasné, tie sú vám ukradnuté!
A ide sa tiež zastávať Budaja? Donášača ŠtB? Kvôli ktorým ľuďom dostávali ľudia trest smrti, takým, ako je on?! Sedeli dlhé roky na Pankráci! Obesili ich na Pankráci! Asi máte niečo spoločné – Budaja.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:30 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. No, musím dať isté veci na pravú mieru aj v súvislosti s tým, čo povedal pán poslanec Benčík, zmluvy Kolíkovci verzus RTVS.
Návrh, dámy a páni, na prešetrenie zmlúv Kolíkovci verzus RTVS a aj iniciovanie uznesenia výboru pre kultúru a médiá predložili poslanci za OĽANO. To treba takýmto spôsobom povedať veľmi presne. Poslanci opozície sa zdržali hlasovania. Zdržali hlasovania.
A teraz neviem, či pán Šeliga klamal vedome alebo nevedome a hlavne prečo. Naozaj to nechápem. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, len musíte reagovať na pána Benčíka, nie na pána Šeligu.

Jarjabek, Dušan, poslanec NR SR
Veď pán Benčík toto presne chcel povedať, len akosi nemal dostatok priestoru. A dokonca nikto z koalície nepodporil ani pani ministerku koalície. Nikto z výboru pre kultúru a médiá. Hej? Aj toto mal namysli pán poslanec Benčík, keď hovoril ten svoj príhovor. Určite na to zabudol, ale keby o tom vedel, určite to povie, lebo taká je pravda.
Ja naozaj neviem, prečo pán poslanec Šeliga zavádzal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:33 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:34

Vladimír Ledecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán podpredseda. Janko Benčík, ďakujem za všeobecné zhrnutie, keď človek počúva tvoje chronologicky zozbierané poznatky, vždy rozmýšľam nad tým, akú krátku máme pamäť, ako rýchlo zabúdame a čo všetko sa stalo.
Ja viem, že pravda oči kole, a tak som predpokladal ostré reakcie na tvoje vystúpenie a tvoje vymenovanie káuz. Nemôžem teraz zopakovať všetky kauzy, lebo isto čas na faktickú poznámku by mi nestačil. Ale slová Karla Kryla „na rohu ulice vrah o morálce káže“, myslím, že sú aktuálne teraz, tak ako boli predtým.
Som rád, že si príhovory píšeš sám, že ti ich nikto nepíše, a naozaj verím, že všetky príhovory si píšeš sám.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:34 hod.

PhDr.

Vladimír Ledecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:35

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Benčík, ja by som vám chcel pripomenúť, že aby ste sa može troška zorientovali, sedíme v Národnej rade a momentálne riešime a rokujeme o vyslovení nedôvery pre členku vlády, ministerky spravodlivosti pani Márie Kolíkovej. To, čo ste vy predviedol vo svojom vystúpení, nemá s tým nič spoločné.
My tu sedíme preto, lebo pani Kolíková, jej sestra, konateľka spoločnosti, spreneverila viac ako, skoro 16-tisíc eur. Vytiahla z účtu 3 500 eur tým ľuďom. Sfalšovala podpisy na zápisniciach. Podnikali bez oprávnenia v rámci spoločnosti. Nemali to zapísané v živnosti. Podozrením pri vydržačke a následnej kúpe za 73 centov získali pozemok pod svojou budovou.
Spoločnosť, kde je pani, pani Kolíková, získala vždy, keď bola vo svojej funkcii, získala desaťnásobne vyššie obraty táto spoločnosť so Slovenskou televíziou a Národným divadlom.
Pán Benčík, my sme tu kvôli tomuto, nie kvôli tomu, čo ste rozprávali. A ja by som očakával od vás aj od viacerých, od koaličných poslancov, že nebudú rozprávať tieto nezmysly, lebo Fico, lebo neviem čo. Ale postavili by ste sa normálne zodpovedne k týmto veciam, ktoré sú tu, a snažili sa to aspoň sčasti vysvetliť.
Lebo ja mám pocit, keď to všetko tu vidím, že pani ministerka dostala akože 100-percentný prísľub, že nič sa jej nestane a ide aj tým vystupovaním, aroganciou, ako sme tu mali možnosť pri viacerých vystúpeniach vidieť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:35 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:37

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja si asi budem dávať pozor, aby som sa nehlásil s faktickými poznámkami po pánovi poslancovi Ledeckom, lebo častokrát si všimne to isté, na čo chcem aj ja upozorniť, takže mňa tiež teší, že si pán poslanec Benčík svoj príhovor písal sám a dokonca ani necitoval žiadny celý článok z nejakého médiá. Bolo to takto zaujímavejšie.
A teda nerozumiem, čomu niektorí kolegovia nerozumejú, keď pán poslanec Benčík hovoril o tých, ktorí prichádzajú s návrhom na vyslovenie nedôvery pani ministerke Kolíkovej. Pretože pani ministerka Kolíková niekoľkokrát opakovane odpovedala na všetky tie pochybnosti, vysvetlila ich. Keď boli nejaké otázky, tak na ne, na ne odpovedala.
A rovnako dôležité je ale poukázať na to, kto prichádza s týmto návrhom, a porovnať, čo sa vyčíta pani ministerke Kolíkovej, aké pseudoargumenty a pseudokauzy a konšpirácie sa proti nej vyťahujú a že to vyťahujú tí, ktorí majú na rováši toho toľko, že to bol iba zlomok, to bol taký, taký slabý výber z toho, čo všetko oni, oni napáchali. U seba problém nevidia, ale fabulujú a vymýšľajú si dôvody, prečo by mala skončiť Mária Kolíková.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:37 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:38

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja chcem poďakovať akiste mladíkovi pánovi poslancovi Mizíkovi, že má takú dojemnú starostlivosť o môj vek pokročilý. (Povedané so smiechom a smiech v sále.)
Pána Suju chcem ubezpečiť teda, že tak ako som nespomínal obete nejakých z radov teda polície, ktorým ublížili trebárs obyvatelia osád, rovnako som ale nespomínal ani obete jeho bývalého zamestnávateľa, mafiánskeho bosa, mnohonásobného vraha Mikuláša Černáka.
K pánovi Jarjabkovi iba v krátkosti. No keď sa pozastavujete nad tým, že ako vedenie RTVS vydalo nejaké snáď na objednávku stanovisko, ja chcem len pripomenúť, že to vedenie ale stále to, ktoré ste tam inštalovali vy, no.
A pánovi Takáčovi, tomu, z čoho vy viníte pani ministerku Kolíkovú, tomu sa už venovala ona sama, ja myslím, že to dosť presvedčivo všetko vysvetlila, aj ďalší moji predrečníci z radov koalície, najmä Ondrej Dostál to dosť podrobne sa tomu venoval a vysvetlil tie veci a vysvetlil, neopodstatnil. Tak ja som považoval za dôležité skôr poukázať na to, ako sa, je ten film, viete, má názov, že pozri na to, kto to, pozeraj, kto to hovorí. (Reakcie z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

10.5.2021 o 18:38 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 18:40

Juraj Šeliga
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Nemohol som reagovať na pána Jarjabka, ja sa ospravedlňujem, nemal som dobrú informáciu, pán Jarjabek. Ja som bol v tom, že to dala opozícia, keď to dala koalícia, výsledok je však stále rovnaký. Ja iba znovu zopakujem to, že budem rád, ak si to všetci prečítajú. Nechcel som, neviem, že či krivdiť, lebo nemyslím si, že je na tom niečo krivdenie, ak niekto chce preskúmať nejaké veci. Ale ďakujem za túto opravu.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

10.5.2021 o 18:40 hod.

Mgr.

Juraj Šeliga

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video