32. schôdza

17.6.2021 - 2.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2021 o 11:13 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:48

Eva Horváthová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Taraba, vy iste možno chcete ísť aj na dovolenku, aj vy sa voľne sa pohybovať po Európskej únii. Tie štáty, ako sú Rakúsko, Česko, možno Chorvátsko, si samy kladú podmienky, za akých okolností pustia občanov, tak aby chránili predovšetkým svojich ľudí. Logicky i Slovensko si dáva nejaké podmienky. Nie je pravda, že by to bolo len to, že osoba musí byť očkovaná. Práve tento pozmeňovák, aj tento návrh slúži na to, aby sa tie COVID pasy zjednotili a zlepšila sa vlastne tá komunikácia jednotlivých štátov navzájom. To znamená, že keď pôjdete cez hranice, tak si overia, či ste mali test, či je platný, či ste to vy alebo či ste boli očkovaní, alebo či ste neprekonali ochorenie za posledných 180 dní, a v tom prípade vás tá krajina pustí. To, že to stále nefunguje, tak jeden z tých dôvodov je, že aj my sa snažíme tú legislatívu upraviť tak, aby toto začalo fungovať.
No a či to je správne, alebo nie, takéto obmedzenie pohybu, ťažko sa to bude vám vysvetľovať, ktorý ste ešte prednedávnom aj s pánom poslancom Kuffom starším tu vykrikovali, že rúška dole. Na začiatku ste to spochybňovali.
Teraz spochybňujete nejaký delta variant a otázka, že či človek, ktorý je očkovaný, je imúnny alebo nie je imúnny. Je to nová infekcia pre nás, hej. Z imunologického hľadiska môžem povedať, že logicky by sa tá infekcia mala zastaviť na začiatku, keď ste očkovaný. Hej, príde prvá línia imunitnej odpovede a zabráni pomnoženiu vírusu. Čiže nemali by ste to prenášať, ale netušíme. Vidíme, že ako to asi teda funguje, zrejme nie, pretože tie čísla v tých krajinách, kde je vysoká zaočkovanosť, klesajú.
Ale čo sa stane, keď sa rozšíri delta variant, a ako bude to očkovanie fungovať, nevieme povedať. Čiže toto, toto, čo sa snažíme teraz alebo Európska únia v rámci kontroly tých hraníc a kontroly COVID pasu urobiť, tak je to minimum, čo môžme spraviť, aby sme zabránili príchodu ťažkej tretej vlny aj, aj nejakých ďalších.
Čiže ja si myslím, že je to správne, a netreba ľudí zavádzať, že musia byť zaočkovaní, aby sa mohli voľne pohybovať. Majú aj iné alternatívy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 10:48 hod.

prof. MUDr. PhD., MPH

Eva Horváthová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:50

Tomáš Lehotský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Taraba, hovoríte o tom, že teda slovenská vláda alebo Európska únia segreguje ľudí na dve časti, resp. ich likviduje. Ľudia, ktorí sa dajú zaočkovať, ľudia, ktorí sa nedajú zaočkovať, sa rozhodujú na základe vlastnej vôle. Nie, čiže oni sa rozhodujú, v ktorej skupine sa budú nachádzať.
Dávate na jednu rovinu rozhodnutie o tom, či sa človek dá zaočkovať, alebo sa nedá zaočkovať, ale to tak nie je. Očkovanie je rozhodnutie rozumu, ratia a zodpovednosti. Rozhodnutie nezaočkovať sa je, naopak, rozhodnutím nezodpovednosti. A v poriadku, teda zatiaľ, zatiaľ žijeme v krajine, keď sa ľudia môžu rozhodnúť, že sa nedajú zaočkovať, ale ak sa človek rozhodne pre nezodpovednosť, nemôže očakávať, že sa k nemu spoločnosť bude pozerať rovnako ako k zodpovedným ľuďom. To tak jednoducho nie je.
Hovorili ste aj o tom, že teda na prvom mieste je ochrana slobody. V tejto súvislosti by som povedal, že na prvom mieste je ochrana ľudského života. To znamená, že ak veda hovorí o tom, že očkovanie je v tejto chvíli jediným garantom alebo jediným dostatočným garantom toho, že ľudia budú imúnni voči tomuto ochoreniu, tak potom je úplne prirodzené, že sa tento štát a Európska únia rozhodnú postupovať tak, že ľudia, ktorí sa zaočkujú, majú viac voľnosti a viac slobody v rámci Európskej únie alebo aj našej krajiny.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 10:50 hod.

Ing.

Tomáš Lehotský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:51

Alojz Baránik

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10:53

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. K všetkým prí... prí... príspevkom.
Tak, vážený pán Baránik, jedna pozitívna informácia pre vás, už Slovensko viac sa rozvrátiť nedá, ako ste ho rozvrátili vy, takže v tomto môžte byť úplne v kľude, pretože vy ste ho rozvrátili nielen po zdravotnej stránke, po ekonomickej, ale aj po právnej.
Pán Lehotský, mali by ste počúvať pani Horváthovú, veď ste z jednej koalície, tak hovoríte, že veda hovorí, že ten, kto sa dá zaočkovať, je chránený. Tak ona práve povedala, že oni nevedia, že či ten človek je chránený. Čiže žiadna veda toto nehovorí, že je chránený. Práve preto požadujete, aby neočkovaní nosili rúška, pretože tí, ktorí sú očkovaní, sa boja, že to dostanú druhýkrát od tých, ktorí tie rúška nemajú. Tak ja neviem, čo je na tomto vedecké. Rovnako neviem, čo je vedecké na tom, že prvá vlna COVID-u skončila a 0 % bolo zaočkovaných, druhá vlna skončila, 20 % bolo zaočkovaných. A teraz nám tu vedecky rozprávate, že pokiaľ 80 % Slovákov nebude očkovaných, príde tretia vlna. Ja neviem, kde vidíte v tom vedu, ale, pán Lehotský som rád, že ste sa veľmi výrazne prihlásili práve k tým, to, čo pán Baránik hovoril, k ideológiám, pretože presne komunisti hovorili, že to nie my separujeme ľudí na dobrých a zlých, to oni sami sa separujú.
Áno, vy pripravíte zákony, kedy, kedy ľudí dáte do absolútne totalitného postavenia. Poviete im, nech sa páči, slobodne sa môžeš rozhodnúť, či ťa štát bude mať rád, alebo ťa nebudeme mať radi. A problém je, že každý si môže o sám o svojom zdraví rozhodovať tak, ako ho chce. Áno, pani Horváthová, ja aj tie rúška nenosím, dodnes som COVID nemal. Keď ho budem mať, budem sa s ním zápasiť, tak ako moja imunita bude vedieť, ale to, tieto nevedecké pokusy, ktoré tu už vy rok robíte, ktoré, na ktorých veľmi veľa ľudí od vás zbohatlo na konci dňa, pán minister zdravotníctva povedal, že vôbec mu nevadí, že jeho štátny tajomník si tu 600-tisíc mesačne takto prihodil. Tak to je presne to, čo tu vy celý tento rok robíte, aj tieto pokusy na, na zdravých ľuďoch.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

22.6.2021 o 10:53 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Napriek tomu, že už som k pozmeňováku pani Horváthovej vystupovala, ja si teda dovolím ešte pár slov, lebo páni tu neboli a evidentne sú rozrušení, lebo nepočuli môj príspevok, tak ich chcem ukľudniť. (Povedané so smiechom a reakcie z pléna.) Pán Suja, chcete? Pán, chcete ne... (Reakcia z pléna.) Pán Suja, nechcete vystúpiť, lebo taký ste nejaký rozrušený zase? (Povedané so smiechom.) Tak keby ste boli, tak nemohla by som... (Neutíchajúci ruch v sále a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 10:56 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
... keby ste boli taký zlatý, nemohla by som, nemohla by som teraz chvíľočku ja, lebo iba vy, iba vy budete hovoriť. (Hovorené súbežne s predsedajúcim.) Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 10:56 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No budem najprv reagovať tým, prečo treba niečo robiť. No áno, skončila prvá vlna, skončila druhá vlna a prvá vlna aj bez toho očkovania, ale skončili sme tak, že máme 12 500 mŕtvych, 391-tisíc pozitívne testovaných na PCR, 386-tisíc pozitívne testovaných na antigénoch, to sú len tí, o ktorých vieme, a z nich teda tých 12 500 mŕtvych len na Slovensku. My si môžme založiť ruky a nerobiť vôbec nič. A áno, ono to však, ono to takýmto istým spôsobom vymizne, však keď dosť ľudí to dostane a dosť ľudí umre, tak potom to už akože, keď všetci umreme, tak už nebude vírus, hej, aj to sa môže stať.
Ale môžme skúsiť aj normálne ako civilizovaná krajina s tým bojovať očkovaním, tak ako sme vyplienili iné choroby, ak môžme skúsiť aj toto. A áno, vy môžte sedieť so založenými rukami a rozčuľovať sa, ale teda tak ako civilizované krajiny, aj my sa pokúšame tie životy zachraňovať. A ja nehovorím, že vždy šťastne, ale teda aj, aj tá snaha musí byť, aby prišli aj dobré riešenia.
A myslím si, že pozmeňujúci návrh pani Horváthovej, ktorý síce prišiel narýchlo ako, opakujem, ale je teda nevyhnutný, je dobrý, a to preto, lebo, opakujem, kto sa nedá zaočkovať, veď toho sa to netýka. To nie je pravda, že nejako to, nijako sa ho to netýka. Kto sa nedá zaočkovať, nemusí riešiť vôbec tento pozmeňovák. Kto sa zaočkovať dá a nechce GreenPass, tiež sa ho to nejako netýka. Jediný, koho sa toto týka je ten, ktorý sa chce dať zaočkovať a chce GreenPass. Tak, páni, aký s tým máte problém?! Veď neobmedzujte tých ľudí!
Veď ja napríklad dobrovoľne som sa dala zaočkovať, chcem sa dať zaočkovať, dokonca, neuveríte, syna som dala zaočkovať, lebo verím očkovaniu ,14-ročného, našťastie, že už sa od dvanástich dá. Takže, prosím vás pekne, a ja to chcem preto, lebo verím, že mu to zachráni život, že to zachráni život ľuďom, a chcem GreenPass, lebo chcem testovať, no tak... cestovať. No tak neviem, prečo by som mala byť obmedzovaná ja alebo iní ľudia.
Skúsim ešte pár slov k druhému pozmeňujúcemu návrhu, ku ktorému tu padla kritika, ale ona, tá kritika padla, padá aj zvonka. Ja sa veľmi čudujem, že tu nie je pán Raši a kolegovia z HLAS-u, ktorí si na tomto robia dosť intenzívnu kampaň, ale pán Raši po mne vystupuje, tak skúsim dopredu predvídať, čo ešte bude hovoriť.
Ale najprv pár slov k procesu, tak ako som predtým kritizovala, keď je niečo narýchlo, tak, samozrejme, nie je to dobré, nie je to dobré nikdy, ale musím tu to povedať, na výbore, členovia výboru, kde má teda každá strana svojho zástupcu, sme na výbore dostali partneri o... v stredu o 10.00 hod. ráno, v stredu o 10.00 hod. ráno minulý týždeň znenie tohto pozmeňujúceho návrhu. Vo štvrtok bol síce výbor, a kde bola, teda kde chcela byť ďalšia zmena, ale tým, že ja nemám rada tieto zmeny na poslednú chvíľu, ktoré nemám naštudované, tak som, tak na výbore nebol tento pozmeňovák podaný. A ja sa chcem veľmi pekne ministerstvu poďakovať za to, že sa vrátili späť, a pani poslankyňa Horváthová predkladá ten istý pozmeňovák, ktorý bol v stredu predložený. Čiže všetky strany majú k dispozícii. A áno, máme tu ľudí, ktorí prišli na kandidátke nejakej strany a teraz sú nezávislí, ale tak to, bohužiaľ, nedá sa úplne všetko vykryť, ale tá snaha bola, čiže od minulého štvr... od minulej stredy je k dispozícii tento konkrétny pozmeňovák, takže tu tá kritika procesu nie je až tak úplne namieste. Okrem toho bol inak uverejnený na aj Facebooku mimo iného. No, to je, čo sa týka k procesu.
Čo sa týka k tým samotným k obhliadkam, od roku 2017 stúpla cena obhliadky mŕtveho o 321 % a ročne nás to stojí okolo 3 mld., miliónov, prepáčte mi (povedané so smiechom), okolo 3 mil. Stúpla cena obhliadky z 25 eur, čo bolo pôvodne, na priemerne 118 teraz, ale ako tu bolo povedané, neodrazilo sa to na odmene pre lekárov. Ja teda tu nie som úplne fanúšik toho povedať, že ktorá cena je tá správna, neviem, či 25 bolo, myslím si, že nebolo to dosť, a myslím si, že ani 118 nemusí byť dosť. Možno niekto povie, že 518 je dosť, a ja som fanúšik toho, že nikto nemá povinne ísť robiť tieto veci a má byť vyrokovaná trhová cena, ale teda rozumiem tomu, že keď od návrhu SMER-u vtedy ešte, od, od čias návrhu SMER-u stúpli obhliadky o 321 % na cene a že nás to teda stojí 3 mil., rozumiem tej snahe toto zmeniť. Návrh ministerstva je teda 40 euro plus doprava pre lekára, ktorý pôjde obhliadať s tým, že organizátora bude robiť Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou. Prosím vás pekne, je to presne to isté, ako bolo doteraz, teraz bol organizátor súkromník, odteraz bude úrad pre dohľad, ale pre lekára je to úplne to isté. Rovnako doteraz, pokiaľ ten súkromník nezohnal dostatočné množstvo dobrovoľníkov, tak sa robil povinný rozpis. Teraz to bude takisto, jediný rozdiel je, že tu má garantovanú cenu. Pre porovnanie, v Českej republike je tá cena 23 euro za obhliadku plus doprava, u náš, u nás to bude 40 euro.
Keby bolo na nás, bola by to súťaž s cenou. Ja som navrhovala systém, kde sa povie, alebo SaS navrhuje systém, kde sa vyhlási súťaž na obdobie na nejaký, na nejaký kraj, región a kde sa teda súťaží v danom kraji a všetci poskytovatelia bez ďalších bariér, bez nutnosti organizátorov školení, neviem čoho môžu súťažiť, pretože majú na to dostatočné vzdelanie, sú dostatočne schopní a majú nakoniec aj zodpovednosť. Môžu súťažiť o to, kto na danom územní a v daný čas bude za akú cenu bude robiť túto službu, a organizovať by to mal úrad.
A dobre, rozumiem argumentu, že to je tá trhová súťaž, veď to bolo aj teraz a nakoniec to dopadlo tak, že keď sme dali organizátorov, tak nakoniec máme mimo Bratislavy päť organizátorov, z toho jeden je podpredsedníčka HLAS-u pani Dolinková, ktorá je v tejto kritike najviac počuť. A týchto päť spoločností, samozrejme, urobilo kartel, dohodli sa, že aké ceny budú kde v ktorom kraji ponúkať, a teda navýšili takýmto spôsobom cenu. Rozumiem tejto obave, ale to je práve preto, že sú tam ďalšie bariéry pri vstupe na trh, a to je teda to, že musíte byť organizátorom a spĺňať nejaké podmienky, ale na obhliadku mŕtveho predsa nepotrebujete nič iné ako zdravotnícke, medicínske vzdelanie, byť lekárom, a teda chcieť to robiť, a preto sa to dá podľa mňa urobiť tou súťažou.
Ale hovorím, dávam tomu šancu v tejto verzii preto, lebo rozumiem, že momentálne to nefunguje. Počúvam tu, že vraj chybu urobil úrad pre dohľad, lebo teda že rok a pol sme nemali šéfa úradu pre dohľad. No ja rozmýšľam sprava-zľava, určite je chybou, že sme tak dlho nemali šéfa úradu. Ale kde urobil úrad chybu, keď všetko išla, išlo podľa legislatívy SMER-u a HLAS-u. Veď v 2017. ešte za Druckera sa tá legislatíva takto nastavila. Ja si pamätám, že som bola proti, aby bola takto nastavená, a že som proti tomu protestovala, a teraz sa tu robí haló, že sa ide meniť ako, a, a jednoducho nefunguje to práve preto, že bola takýmto spôsobom nastavená.
No, čo sa týka tej povinnosti, tam úplne rozumiem lekárom, absolútne... (Ruch v sále, zaznievanie gongu a prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 10:56 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 10:56

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Kľudne, kľudne dajme pauzu na hlasovanie a potom budem pokračovať.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

22.6.2021 o 10:56 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Anna Andrejuvová
Skontrolovaný text
Ďakujem pekne. Poprosím členov mandátového a imunitného výboru 13.30 hod. v miestnosti 183, tam, kde sme boli naposledy. Budeme zas krátko zasadať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2021 o 11:13 hod.

Mgr. et Mgr.

Anna Andrejuvová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 11:13

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Vďaka. Chcel by som poprosiť členov výboru pre kultúru a médiá, o 12.05 hod. máme krátku schôdzu výboru v rokovacej miestnosti. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

22.6.2021 o 11:13 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video