34. schôdza

29.6.2021 - 30.6.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 16:49 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 16:49

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, už tu dnes odznelo toľko dôvodov na odvolanie Igora Matoviča z funkcie ministra financií, že súdnemu človeku by stačilo aj na tri vlastné demisie. Igor Matovič však súdny človek nie je, na to sme už videli priveľa jeho tlačových konferencií. A preto mi dnes neostáva nič iné, iba vrátiť sa k jednému z kľúčových bodov jeho politických zlyhaní.
Mohol by som tu dnes veľa a dlho rečniť o neexistujúcej transparentnosti, pochybnom boji proti korupcii či sľubovanej očiste štátu. Argumenty na tieto témy tu už odzneli: rekordný zisk malej trnavskej firmičky dodávajúcej antigénové testy na prianie Igora Matoviča a klamstvo Igora Matoviča v priamom prenose, že nepozná šéfa tejto malej trnavskej firmičky napriek tomu, že jeho Pavlínka je v dozornej rade školy, kde je šéf tejto trnavskej firmy. Desiatky odberových miest spravovaných firmami vášho štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva, ktorý zarobil milión eur na MOM-kách. Alebo invázia dvorného advokáta OĽANO pána Miškoviča na rezortoch vašich. Všetky tieto úplné a zrejmé prejavy korupcie a politiky „našich ľudí“ dávajú jasný obraz o tom, že vláda, zvlášť hnutie OĽANO, nie je žiadnym bojovníkom proti korupcii a už vôbec nie je bojovníkom za transparentnosť. To je totálna chiméra.
Transparentná strana by musela začať sama od seba a prestať byť schránkovou firmou, na ktorej účet už slovenskí daňoví poplatníci poslali viac ako 20 mil. eur za volebné výsledky. Vôbec sa preto nemôžme čudovať, že okresné úrady ste obsadili vašimi nominantmi, že práve toto akože hnutie najviac bojuje za to, aby mohli priamo krágľovať ďalších štátnych funkcionárov. Toto je priamy výsledok vládnutia Igora Matoviča, vládnutia OĽANO, ktorého predsedom je tento človek, o ktorom už tu bolo povedané aj zo strany kolegov pred chvíľočkou, kam asi patrí.
Tieto prejavy korupcie, netransparentnosti a zaplavenia štátnej správy rôznymi pochybnými indivíduami však majú jedného spoločného menovateľa a je ním otvorené vysmiatie sa vlastným predvolebným sľubom.
Spomeňte si, občania Slovenskej republiky, na predvolebné internetové akože referendum OĽANO, kde Igor Matovič sa zaprisahával, že jeho výsledky sa stanú kostrou programového vyhlásenia vlády. Pani poslankyňa a predsedníčka klubu OĽANO, teraz ste tu pred chvíľočkou vystúpili, tak koľko tých sľubov z toho referenda ste už splnili? Mám pocit, že ani jeden jediný.
Preto sa pýtam, kde je sľubovaná hmotná zodpovednosť politikov? Kde je pravidlo, že zmeny v podnikateľskej legislatíve budú platiť len raz ročne, a to vždy od 1. januára? Kde je elektronické hlasovanie o voľbách? Kde je sľubovaných 50 % odmeny z úplatku, ak občan úplatok nahlási?
Mohol by som postupovať otázku po otázke a výsledok by bol rovnaký, pretože Igor Matovič mal jednoduchý cieľ – dostať sa k moci. Akými prostriedkami, mu už bolo úplne ukradnuté, a preto oklamal všetkých voličov. Preto sa dnes nemôžme čudovať, že mu ako osobe dôveruje 11 % obyvateľov Slovenska. Igorovi Matovičovi dôveruje 11 % voličov Slovenska. Deväť z desiatich ľudí, ktorých stretne na ulici, neverí Igorovi Matovičovi. Neviem si predstaviť, čo by tých deväť z desiatich ľudí Igorovi Matovičovi urobiť chcelo. Chvalabohu, že má ešte ďalej štátnu ochranku, asi mu aj bude predĺžená napriek tomu, že tak veľmi mu to vadilo, keď sa tak stalo predsedovi SMER-u pánovi Ficovi.
Toto všetko má mnoho dôvodov, ale jeden je úplne zrejmý: sprostý podvod na voličoch a roztrhanie všetkých predvolebných sľubov. Preto sa OĽANO dnes tak bojí referenda, hoci kedysi samo chcelo nie jedno organizovať a dokonca znižovať kvórum, aby jeho účasť nerozhodovala o tom, či bude úspešné, alebo nie. Veľmi dobre viete, že v predčasných voľbách by vás ľudia vyhnali navždy do zabudnutia a vyhnanstva, dali by prednosť niekomu inému, niekomu, kto to vie robiť, niekomu kompetentnejšiemu, zodpovednejšiemu a štátnickejšiemu. Nie vám.
Ak však hovorím o nesplnených sľuboch, musím sa špeciálne pristaviť pri najväčšom podvode hnutia OĽANO. Pri jeho iných sľuboch táto schránka už ani nepredstiera, že na ľudí sa vykašľala. No, o to zákernejšie však je, že pri tomto jednom sa stále tvárite, že ho plníte. Táto pretvárka však má hroznú cenu pre celú Slovenskú republiku: pošliapanie spravodlivosti, popretie základných demokratických princípov deľby moci a pokrivenie zákona vo svojich, vo svoj politický prospech.
Áno, hovorím o tom sľube, ktorý síce pred voľbami nezaznel takto jasne, ale všetci ho aj tak pochopili, ten sľub znel: Budeme zatvárať nominantov bývalých vlád, skončia v base. Možno ste si naozaj mysleli, že prídete do úradov a dovtedy nemohúca polícia zrazu začne stíhať rad radom každého. Čakalo však vás, milí koaliční poslanci a predstavitelia vlády, nepríjemné precitnutie. Polícia a prokuratúra mala rozviazané ruky už od obdobia vlády Petra Pellegriniho. A bolo rozbehnutých viacero veľkých akcií, ktoré smerovali proti dovtedy nepostihnuteľným ľudom. Sú to akcie Búrka, Víchrica a ďalšie.
A zistili ste, že to s plnením vašich vyhrážok opozícii nebude také jednoduché. Síce sme tu počúvali silné slová o šúchaní nožičkami, prvom skalpe či škrtaní šialeného ľudského pexesa pani Remišovej. Ale faktom je, že proti množstvu ľudí, na ktorých ste si brúsili zuby, jednoducho neexistovali a neexistujú žiadne dôkazy. A vtedy ste prišli so šialeným nápadom a plánom, ako obísť spravodlivosť, ako dôkazy získať. Stačí predsa pár svedkov, ktorí poudávajú všetkých okolo seba, ak bude treba, aj vlastnú matku. Zato im sľúbia smiešne nízke tresty, keď namiesto doživotia vyviazne kajúcnik s trestom peňažným a s podmienkou. Za upratanie týchto ľudí do bezpečnostných zložiek štátu ste dostali to, čo ste chceli.
A tak sa spustilo súkolie, ktoré už celé Slovensko pozná z tajnej správy SIS. Vznikla utajená skupinka vyšetrovateľov a prokurátorov špeciálnej prokuratúry, ktorá bola pripravená plniť politické zadania a pred objektívami kamier okázalo zatýkať všetkých nominantov bývalých vlád. A rýchlo sa objavili aj kajúcnici, ktorí ako univerzálni udavači začali koordinovať svoje výpovede a obviňovať všetkých svojich kolegov a priateľov, len aby vyviazli, s holým zadkom asi nie, ako pán Makó, ktorý lieta do Dubaja a dostáva od štátu miliónové zákazky na Slovenskej pošte. Pretože zatiaľ čo kajúcnici si lietajú súkromnými lietadlami do Dubaja a dostávajú za svoje vlastné zločiny smiešne nízke podmienečné tresty, obvinené osoby žili v kolúznej väzbe na troch metroch štvorcových 23 hodín denne a dodnes v právnom postavení nevinných zbytočne čakajú na spravodlivý súdny proces. Pretože ste z kolúznej väzby urobili mučiaci nástroj. Zneužívate aj tento legitímny nástroj trestného práva.
Pôsobenie tejto skupinky, o ktorej hovorí správa SIS, vyšetrovateľov a prokurátorov však zachytila práve Slovenská informačná služba a zmonitorovala ho spôsobom tak, že všetky dôkazy sú použiteľné v konaní pred súdom. Boli to tak nesmierne vážne zistenia, že boli oboznámené špičky štátu na tom utajenom stretnutí SIS a následne aj poslanci parlamentu tu sme počúvali z úst predsedu Národnej rady o tom, čo sa deje, že tu prebieha vojna v polícii. Všetky podozrenia voči policajtom, vyšetrovateľom či prokurátorom mala preveriť práve Inšpekčná služba ministerstva vnútra. Jej šéf bol jedným z ľudí, ktorí sedeli na utajovanom stretnutí v podzemí SIS. A zrazu ho NAKA zadržala za podozrenia, o ktorých dávno vedela. Je úplne očividné, že niekto si veľmi neželá vyšetrovanie a odhalenie praktík, ktoré nemajú nič spoločné so spravodlivosťou a o to viac majú spoločné s politickou a osobnou pomstou človeka, ktorého dnes odvolávame.
Pôsobenie tejto skupinky prerástlo do otvorenej vojny policajtov. Inšpekcia ministerstva vnútra zabavila kolegom živé spisy vrátane spisu exriaditeľa Vladimíra Pčolinského. A včera vyhlásil bratislavský krajský prokurátor, že tento postup bol zákonný a správny. To len potvrdzuje indície, že vyšetrovanie politicky najcitlivejších káuz rozhodne nie je v poriadku, ak bol potrebný takýto krok inšpektorov.
Vážené dámy a páni, mrzí ma, že najmä z radov koalície je vás tu fakt málo, pretože dnes vyšiel rozhovor v týždenníku Plus 7 dní s bývalým riaditeľom NAKA pánom, pánom Zurianom. A je to strašný rozhovor. No napriek tomu by mal byť povinným čítaním pre všetkých občanov Slovenskej republiky. A som presvedčený, že aj verejnoprávna televízia by mala oboznámiť svojich divákov v hlavnom vysielaní. Pretože šéf NAKY priamo, bez obalu potvrdzuje skutočnosti, ktoré tu vládna koalícia tak intenzívne spochybňuje a bezprecedentne o nich klame. Vy všetci o nich klamete!
Dovolím si preto z tohto miesta odcitovať niekoľko pasáží z tohto rozhovoru, aby tu aspoň sprostredkovane prehovoril človek, ktorý v bezpečnostných zložkách priamo pôsobil na vysokom mieste a je dnes obeťou vášho chorého systému. Spochybňujte pokojne naše tvrdenia, že v polícii zúri vojna. Nech sa páči. Tak niečo z rozhovoru pána Zurian.
Otázka redaktorky: „Je teraz vojna v polícii?“
Odpoveď pána Zuriana: „Ťažko sa mi to hovorí, ale, áno, je.“
Otázka redaktorky: „Kto stojí proti komu?“
Odpoveď pána Zuriana: „Len v NAKA stojí proti sebe viac skupín. Jedna skupina NAKA objasňuje podozrenia spájané s inou skupinkou NAKA.“
Otázka redaktorky: „Ako sa môžem s dôverou obrátiť na políciu, keď policajti bojujú medzi sebou a na stole sú indície, že elitná NAKA manipuluje s dôkazmi?“
Odpoveď exšéfa NAKY pána Zuriana: „Podozrivé sú len tie veci, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Z toho som najviac prekvapený až zaskočený. V prípadoch NAKA, ktoré dozorujú iné prokuratúry, žiadne podozrenia nie sú.“
Ešte raz pre všetkých pročkovcov, aby ste to počuli. „Podozrivé sú len tie veci, ktoré dozoruje Úrad špeciálnej prokuratúry. Z toho som najviac prekvapený až zaskočený. V prípadoch NAKA, ktoré dozorujú iné prokuratúry, žiadne podozrenia nie sú.“
Tak sa vás pýtam, akú úlohu plní v súčasnej policajnej vojne Úrad špeciálnej prokuratúry? Už pri voľbe absolútne nevhodného človeka, kandidáta na špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica sme upozorňovali na jeho priame politické väzby na najvyšších predstaviteľov vládnej koalície vrátane človeka, ktorého tu dnes odvolávame, vrátane Igora Matoviča. Som presvedčený, že práve okolo špeciálnej prokuratúry a niektorých jeho prokurátorov, i jej prokurátorov, ako tu sú pán Kysel, pán Repa, pán Šúrek, sa vytvorilo jadro skupinky, ktorá tu dnes manipuluje vyšetrovania. Máte vari pocit, že táto manipulácia tu neexistuje?
Nech sa páči, dajme opäť slovo pánovi Zurianovi, kde odcitujem: „Prvýkrát som to začal vnímať pri zabezpečovaní ochrany vyšetrovateľa Jána Čurillu. Doniesli mi informáciu, že sa pripravuje jeho vražda, a hneď som zabezpečil pre neho i celú jeho rodinu úkryt. Keď som vydal opatrenie, aby okolie Čurillu monitorovali aj hliadky NAKA, prešiel jediný deň a hlásili mi, že Čurillovi už nič nehrozí. Vtedy som zbystril. Zrazu netreba? O nejaký čas prišiel za mnou šéf operatívy Jano Kaľavský a rozprával mi, ako Čurillov tím ovplyvňoval ľudí, aby vypovedali tým istým spôsobom. Mal som pocit, akoby mi rozprával obsah nejakého filmu. Vravím, Jano, to nemyslíš vážne! Ak to bude pokračovať, chcem o tom vedieť. V marci prišiel zase za mnou s tým, ako operatívci skrivili ďalší prípad. Presviedčali človeka, aby vypovedal inak, než vypovedal predtým. Poslal som Jana, nech to ide nahlásiť a on nechcel, že nikto nepotvrdí a on skončí.“
Toto je šialené. Tak sa vás ešte raz pýtam, existuje či neexistuje na Slovensku manipulácia s vyšetrovaním citlivých káuz? Pretože podľa pána Zuriana existuje. Teraz som vám to tu prečítal. Ďalší elitný vyšetrovateľ pán Čurilla. To je ten, ktorý s tými špeciálnymi prokurátormi dohaduje, ako budú kajúcnici vypovedať, a kriví celý spravodlivý proces vyšetrovania.
Máte pocit, že polícia má naozaj rozviazané ruky a napĺňa spravodlivosť a nie politickú objednávku? Máte taký ten pocit?
Toto hovorí pán Zurian, ešte raz: „Dozvedel som sa o osemmesačnej nečinnosti v trestnej veci, ktorá sa týka podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov.“ Ešte raz, „podozrenia z daňových trestných činov súčasných vládnych politikov“. To ste vy, vaši kolegovia, ktorí tu nesedia.
Otázka redaktorky: „Naznačujete (ruch v sále, zaznievanie gongu), že podozrenia voči súčasnej vláde sa vyšetrujú inak?“
Odpoveď exšéfa NAKY: „Áno. Akosi ticho je aj v ďalšej veci. Dano Čech, to je bývalý generálny riaditeľ sekcie daní a finančnej správy a dnes kajúcnik, mi hovoril, že Mikulec vraj zobral niekoľko tisíc eur za nejaký IT systém, ešte keď pôsobil vo Vojenskom spravodajstve. Čechovi to vraj povedal Imrecze.“
Otázka redaktorky: „Vyšetruje niekto prípad súčasného ministra vnútra Romana Mikulca?“
Odpoveď exšéfa NAKY: „To by som aj ja chcel vedieť. Ja som tú informáciu oznámil vyšetrovateľovi.“
Takže sa týmto pýtam pána ministra Mikulca aspoň takto na diaľku, lebo nikto z vlády si neunúval sadnúť sem, to je tá vaša politická kultúra, ako budete iní: Zobrali alebo nezobrali ste úplatok za IT systém vo Vojenskom spravodajstve?
Pretože ak áno, patríte do kolúznej väzby, pán minister. A ak nie, je to jasný dôkaz toho, že kajúcnici klamú a rozprávajú, čo im slina na jazyk prinesie.
Musím napokon ešte odcitovať jednu pasáž z rozhovoru s pánom Zurianom, pretože tá sa priamo súvisí, síce nesúvisí priamo s manipuláciou vyšetrovaní, ale dokresľuje obraz toho, čo sa dnes deje v slovenskej polícii, a je mi z toho zle.
Hovorí pán Zurian: „Jeden z operatívcov mi poslal screenshot obrazovky, ako si policajti, ktorí robili na Lučanského prípade, cez aplikáciu WhatsApp zvestujú správu o jeho smrti. Bolo tam samé – Yes! Yes! Yes! Palec hore. Tešili sa, oslavovali. To bolo strašné.“
Dámy a páni, to je nie strašné, to je na vracanie. Je mi na vracanie. Je to obrovská hanba pre všetkých, ktorí takéto správanie tolerujú a kryjú, pre všetkých vás, čo tu sedíte. Hanbite sa! Hanbite sa.
Vrátim sa však k existencii skupinky vyšetrovateľov a prokurátorov, ktorí namiesto spravodlivosti sa stali nástrojom politickej manipulácie a osobnej pomsty. Pravým dôvodom na postupy tejto skupinky bola politická objednávka. A je dnes úplne zrejmé, že nitky tejto nelegálnej skupinky sa zbiehali v rukách politika. A ja som to tu už viackrát povedal, som presvedčený, že týmto politikom nie je nik iný ako samotný Igor Matovič, ktorý sa osobne stretával s najväčším kajúcnikom a staral sa o jeho ďalšie pôsobenie v štátnych službách.
Pýtam sa toho zbabelého ministra financií, ktorý tu nesedí, ešte aj ten Mikulec tu sedel, keď sme ho odvolávali, ale tento frajer s klaunovskými topánkami tu dnes nie je. Tak sa ho pýtam aspoň takto verejne: Koľkokrát a o čom hovoril na stretnutiach s najväčším kajúcnikom Makóom? Odmietol to aj na tlačovej konferencii objasniť a odpovedať, čo i len na to, či išlo o pracovné alebo súkromné stretnutie.
Chcem sa opýtať, ako je môže mať súkromné stretnutia, keď si opozičný politik, so šéfom kriminálneho úradu, so šéfom kriminálnej správy? Ako sa môže stretávať opozičný politik pracovne so šéfom kriminálnej správy, Finančnej správy?
Nešlo náhodou o vyšetrovanie vašich preukázaných daňových podvodov, pri ktorých ste sa vyhli trestu len z dôvodov premlčania, pán Matovič?
Pán Zurian totiž jasne vypovedal, že ako premiér mal sľúbiť pánovi Makóovi 20 miliónov, ak ho zoberie do, za profesionálneho udavača do radov SIS. A ako na potvoru počas jedného roka sa to naozaj aj stalo a SIS dostala 20 miliónov.
Pýtam sa vás, pán Matovič, angažovali ste sa osobne v tom, aby sa Makó, sa stal agentom SIS? (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán poslanec, mrzí ma to, ale vypršal čas určený na vaše vystúpenie.

Šutaj Eštok, Matúš, poslanec NR SR
Tak môžem vystúpiť ako predkladateľ, navrhovateľ ešte zákona.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Navrhovateľ? Môžte. Ak nikto iný z navrhovateľov...

Šutaj Eštok, Matúš, poslanec NR SR
Áno, tak vystúpim ja.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
... z tých, čo teda si tam sadli, ak nikto iný nebol.

Šutaj Eštok, Matúš, poslanec NR SR
Budem to ja.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Tak môžte a v tom prípade pán Tomáš ani nemusí, prísne vzaté, sedieť tam. Môže, ale nemusí. Dobre, ale potom nemôžte ísť ako navrhovateľ, pán poslanec Tomáš. Áno.
Nech sa páči.

Šutaj Eštok, Matúš, poslanec NR SR
Tak aby som dokončil, pretože tých vecí, s ktorých mi je zle z Igora Matoviča, je viac ako na dvadsať minút.
Tak sa ešte raz opýtam, pán Matovič, angažovali ste sa osobne v tom, aby sa Makó stal agentom SIS?
Kedy sa dozvieme tú odpoveď? Budete sa vy pýtať vášho šéfa? Pýtali ste sa to? Čo vám povedal? Jasné.
Ako často ste sa stretávali s ďalším hlavným kajúcnikom Bernardom Slobodníkom, pán Matovič?
Hovorím teraz prázdnej stoličke aj prázdnej vláde. Pretože to je tá kultúra nová politická, ešte raz to zopakujem.
Chcem sa opýtať, aký má vzťah Igor Matovič s ďalším kajúcnikom, spolužiakom z vysokej školy Michalom Suchobom, ktorý si dnes takisto užíva slobodu a vypovedá proti všetkým, ktorých pozná.
Roberta Fica ste išli všetci roztrhať, lebo generálnym prokurátorom bol jeden z jeho tristopäťdesiatich spolužiakov na vysokej škole, pán Čižnár. Tu je úplne v pohode, že Igor Matovič je spolužiakom pána Suchobu. Bol jeden z deväťdesiatich v ročníku. To je super náhoda, určite áno.
A hlavne sa chcem opýtať, majú si ľudia na Slovensku naozaj myslieť, že intenzívne kontakty s kľúčovými kajúcnikmi sú náhodou, že nijako nesúvisia s ich výpoveďami? To si ozaj myslíte, že tu všetci žerieme seno? Možnože tak vy, ale určite rozumní ľudia si to nemyslia.
Samozrejme, že Igor Matovič a jeho schránková firma veľmi dobre vie, že nesmú za žiadnych okolností dopustiť, aby verejnosť tento ich kolosálny podvod so spravodlivosťou prekukla. Preto tu budú blúzniť o rozviazaných rukách, o strachu opozičných politikov.
Strach tu majú všetci, ktorí naivne uverili, že Igor Matovič bude vládnuť na základe práva a demokracie. Pretože tieto slová sú Igorovi Matovičovi cudzie a vaším vládnutím ich dennodenne porušujete. A vy všetci ste spoluzodpovední, aj tí, čo tu sedíte, aj tí, čo tu nesedíte.
Zopakujem na záver veľmi stručne (reakcia z pléna), čo sa na Slovensku deje v oblasti spravodlivosti.
Táto vládna koalícia zlyhala vo všetkom, na čo siahla. Boj s pandémiou ste katastrofálne prehrali a jeho výsledkom je 12 a pol tisíca obetí. Zlyhávate pri prípravách na tretiu vlnu, opakujete chyby z minulosti, nedokážete pomôcť ekonomike, porušuje vlastné predvolebné sľuby ako na bežiacom páse a postupne pripravuje ľudí o ďalšie a ďalšie sociálne istoty. To je fakt. Napriek tomu, že šetríte na ľuďoch a ekonomike, ľudia dost... dostávate Slovensko do bezprecedentného a nebezpečného zadlženia, vedúceho na grécku cestu.
Jediné, jediné, čím sa vám v tomto marazme stále darí vychvaľovať, boli zatýkania všetkých, ktorí boli spätí s predchádzajúcimi vládami. Klamali ste, že nastoľujete spravodlivosť. A budete klamať ďalej, o tom som presvedčený, a podvádzať, aby ste zakryli zúfalý fakt, že tá spravodlivosť je manipulovaná a znásilňovaná. Pretože namiesto faktov a dôkazov tu máme výpovede univerzálnych udavačov. Namiesto dôveryhodnej polície tu máme bezprecedentnú vojnu v bezpečnostných zložkách. A namiesto nestranného vyšetrovania tu máme politickú objednávku, podľa všetkého priamo riadenú Igorom Matovičom.
Dámy a páni, Igor Matovič chce vždy byť prvý a vždy niečím výnimočný. Namiesto výnimočných skutkov sme sa však dočkali len výnimočných zlyhaní. Igor Matovič je jednoznačne najhorší premiér v histórii Slovenska. A som presvedčený, že aj najhorší minister financií, akého táto krajina mala.
Z najväčšieho skokana vo voľbách sa stalo najväčšie sklamanie. Z najväčšieho bojovníka proti korupcii, ako sám seba veľmi rád pred voľbami prezentoval, sa stal najväčší podozrivý s netransparentnými kšeftami. Z usvedčeného daňového podvodníka sa stal najnekompetentnejší minister financií. Z opozičného poslanca sa stala hlava policajno-zločineckej skupiny, ktorá likviduje nepohodlných.
Igorovi Matovičovi dnes nedôveruje deväť ľudí z desiatich. Aj vám, vám všetkým. Ak budeme rešpektovať názor ľudí, je priam nemožné, aby sa nenašla polovica hlasov v tejto sále, ktorá ho konečne pošle do histórie.
Vyzývam vás, majte pri dnešnom hlasovaní na pamäti Slovensko. Ak chcete naozaj pomôcť ľuďom, skončite so zlom, ktoré Igor Matovič reprezentuje.
Ďakujem pekne za vašu pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.6.2021 o 16:49 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:16

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán kolega, všetko, čo ste povedal, zhrnul vo svojom vystúpení, by teraz prišiel Igor Matovič a povedal, že je to pravda a normálne by sa priznal, ako k niektorým veciam, že je zlodej a tak, to sa verejne priznal, myslíte si, že by to vadilo (povedané so smiechom) pročkovcom? Že by aj tak nezahlasovali alebo zahlasovali za vyslovenie jeho dôvery, pročkovcom, že by vadilo, že sa Matovič priznal? No nie. Keď im nevadí, že sa priznal, že je zlodej, keď im nevadí, že si urobil bieleho koňa z mamy, že 600 kilometrov denne chodil s ňou na aute, účtovníctvo, že predal firmu nejakému bielemu koňovi, ktorý povedal, že to je sprostosť, tak myslíte, že niečo iné by im vadilo? Keď im nevadí Herák, pedofil, tak si vy myslíte, že nejaký Matovič by vadil pročkovcom? No jasné, že nevadil.
Spomínal ste referendum, ako sa zaň bili. Pročkovci sa bili za referendum na čele s Matovičom, ale bili sa len vtedy, keď niekto iný je vo vláde. Keby sme teraz napríklad boli vo vláde my, tak samozrejme, že pročkovci sú za referendum na čele s Matovičom, ježiš, SaS-ka by bola za referendum na čele s Matovičom, kiskovci by boli za referendum s Matovičom na čele a boli by spolu, už by si nenadávali. A prezidentka by žiadne nedávala podávanie na Ústavný súd, rovno by ho dala vyhlásiť.
Ale teraz je to opačne, oni sú vo vláde a vedia, že deväť z desiatich by ich najradšej videl niekde inde a nie tu, tak už referendum im nevonia. Ale raz sa vrátia do opozície a prídu znova s referendom pročkovci. Bohužiaľ, už tu budú iní pročkovci, nie títo, čo teraz sedia, lebo oni sú len na jedno použitie, preto vedia a preto robia všetko možné, aby sa tu udržali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:16 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:18

Peter Pollák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Šutaj Heštek (reakcia z pléna), Heštek, prišli ste do roboty nepripravený, čítali ste z papiera. Pán Tomáš, prosím vás, spravte si poriadok s vašimi poslancami. Zvolali ste schôdzu a predpokladám, že všetci poslanci, tí ostatní, čo tu zostali za stranu HLAS, že prídu a budú čítať. Nepripravený, chodíte do roboty ukazovať tieto smiešne obleky, tie smiešne kravaty, vyliali ste tu kýbeľ, radšej nepoviem čoho, a... (Zaznenie gongu, reakcie z pléna.)
Môžem? Vrátite mi čas, prosím vás.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pokračujte, pán poslanec.

Pollák, Peter, poslanec NR SR
Mali by ste sa vedieť vyjadriť bez papiera, tak to vyzerá, že ste prišli naozaj nepripravený, dokonca tu nemáte ani koaličného, budúceho (povedané so smiechom) koaličného partnera, jedného, druhého. Pán Suja tu sedí, či treba, alebo netreba, asi sa zrejme za vás hanbia.
Vy idete odvolávať ministra financií, ktorý pred malou chvíľou prezentoval, že do štátnej kasy tento rok príde o 1,1 mld. viac, že firmám sa darí lepšie a že ekonomika bude rásť dlhšie.
Ja sa divím tým oblekom, naozaj, čo máte, zrejme vám na nich prispieval Kičura, však zrejme mal z čoho, a asi váš taký ten najväčší učiteľ a otec bol, bol, bol ten Kičura.
Čiže nič mi z toho nevyplýva, iba to, že prišli ste si, prišli ste dnes ukázať ten váš bledý oblek, je naozaj smiešny, ste prišli nepripravený a ja dúfam, pán Tomáš, spravte si poriadok s vašimi poslancami, lebo chodia do roboty nepripravení.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:18 hod.

Mgr.

Peter Pollák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:19

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Matúš Šutaj Eštok, v tej, vo svojej rozprave si sa dotkol aj tých predvolebných výkrikov, nazvime to, lebo už sme, už vieme, ako dopadla vila na francúzskej riviére, a potom bola tá anketa, tuším, že sa to volalo, že Rozhodni to. Naozaj, boli tam niektoré také vznešené ciele, napríklad jedna, jeden z tých, jedna z tých otázok bola, že či súhlasia, aby zákony platili vždy, ktoré budú prijímané v Národnej rade, od 1. 1. nasledujúceho roka, aby sa ľudia stihli pripraviť, naštudovať firmy a podobne. No tak vznešený cieľ, áno, nachytal na to kopu voličov, no a výsledok je aký? Takmer sto skrátených legislatívnych konaní a legislatívny chaos. (Reakcie z pléna.)
Pán Pollák, pán Pollák (zaznievanie gongu), prosím si ešte, prosím si ešte, pán predsedajúci...

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Koľko, pán poslanec? Dvadsať sekúnd navyše môže byť?

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
No aspoň pol minúty.

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pridajte ešte, prosím. Nedá sa? Nevadí, tak vás ešte zapneme potom, keď uplynie čas.

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
Áno, ďakujem pekne, lebo ma vyrušil pán Pollák, ktorý nejak agresívnym spôsobom teraz... (Reakcie z pléna. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, kľud! Teda pokoj v rokovacej sále. Poprosím vás.

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
Pán Šudík, vy máte niečo proti mne? (Reakcie z pléna.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Kolegovia, fakt vás prosím.
Pán poslanec, nech sa páči.

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
Takže ešte len zopakujem, že napriek teda tomu, že jeden, jeden zo vznešených cieľov z ankety Rozhodni to, ktorým zaviedol mnoho voličov (zaznievanie gongu), ktorí dneska, už tá nedôvera v tých Obyčajných ľudí je úplne jasná, 90-percentná, bol ten, že každý zákon bude platiť od 1. 1. nasledujúceho roku. Výsledkom je čo? Výsledkom je, že takmer sto skrátených legislatívnych konaní a legislatívny chaos, v ktorom sa už nevyzná ani divá sviňa pomaly. Teraz zisťujeme, že zajtra máme zase nejaký nový skrátený zákon. To je jedna vec.
A preto by som chcel podporiť tú časť vystúpenia pána kolegu Matúša Šutaja Eštoka, kde poukázal na to, aký bol rozpor v tých sľuboch predvolebných, ktoré sa mali dostať do programového vyhlásenia vlády. Nedostali sa tam, nedodržiavajú sa, všetko je inak, ako sa hovorí, klamstvo jedno za druhým.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:19 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:22

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Matúš, ďakujem veľmi pekne, že si prečítal pasáže rozhovoru exprezidenta NAKA Zuriana, pretože ja po prečítaní tohto rozhovoru fakt som sa zdesil. Nadväzuje to na viaceré podozrenia, ktoré vyšli zo správy SIS a z vyjadrení ďalších vysokopostavených predstaviteľov silových zložiek, a to, čo aj rozpráva o priebehu zadržania a potom následnej smrti generála Lučanského, to ešte bude mať, ja si myslím, nielen politické, ale aj právne dopady. A ten spôsob, ktorý sa deje s vyšetrovaniami, predovšetkým s kolúznymi väzbami a, a ich, ich nadužívaním, ja nechcem vidieť ten účet po rozhodnutiach európskych súdov po prehratých kauzách, pretože drvivá väčšina z týchto prípadov podľa toho, ako sú vysvetľované, nebude mať šancu sa vôbec dostať na súd.
Takže ten rozklad právneho štátu, o ktorom som hovoril už predtým, v kombinácii so zákernosťou ako hlavnou črtou Igora Matoviča, je veľmi nebezpečný pre túto spoločnosť a ja si myslím, že pôjde to veľmi zlým smerom, pretože Igorovi Matovičovi také pojmy ako právny štát, odmietanie kolektívnej viny a ďalšie takéto právne, právne výrazy nič nehovoria.
Takže myslím si, že krajina ide veľmi nesprávnym smerom a bude dochádzať k ďalšiemu rozkladu právneho štátu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:22 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:24

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega, vo svojej rozprave ste poznamenal najmä na všetky nedostatky a na všetky veľmi zlé veci, ktoré sa tuná dejú počas vlády Igora Matoviča, ale aj počas vlády Eduarda Hegera, aj keď v skutočnosti vládne naďalej Igor Matovič, aj keď sa terajší pán minister financií snažil terajšieho premiéra obhajovať, aký je to úžasný človek, ako on je naňho hrdý, ako rastie a ako sa mu vo funkcii darí. Len ak by to tak naozaj bolo, tak terajší premiér by sa nemohol správať ako len taká bábika v rukách Igora Matoviča.
Táto vláda pod vedením Igora Matoviča, keď nastupovala toto svoje volebné obdobie, sľúbila stransparentnenie inštitútu referenda. Sľubovala úplnú transparentnosť verejnej a štátnej správy, sľubovala hmotnú zodpovednosť politikov, sľubovala iné riadenie štátu, lepšie riadenie štátu a štátu, ktorý nebudú ľudia doslova spoznávať. Tak sa nám, nám tu bude žiť krásne ako v rozprávke.
Ale stal sa nejaký omyl a stalo sa úplne niečo iné. Stalo sa v tomto štáte to, že tu sa začali zatýkať čelní predstavitelia silových zložiek, dochádza tu k vraždám bývalých policajných prezidentov, generálov, čo naozaj nie v strednej Európe, ale ani na balkánskych krajinách nemá obdobu. Stalo sa tu to, že skrachovali tisíce prevádzok. Štát sa zadlžuje takým radikálnym a kardinálnym spôsobom, že ani prapravnuci naši prapravnukov toto nesplatia a už nehovorím o tisíckach žalôb na Európsky súd pre ľudské práva na vládu a na Igora Matoviča.
Toto sú dôvody na jeho odvolanie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:24 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:26

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Matúš, dobre si urobil, že si prečítal fragmenty rozhovoru s pánom Zurianom, bývalým šéfom NAKY, v tomto pléne, pretože aj tento rozhovor je naozaj veľmi vážny a ja pevne verím, že pokiaľ na Slovensku naozaj platí, že padni, komu padni a polícia má rozviazané ruky, tak na základe tohto rozhovoru musí polícia okamžite začať konať a preveriť dve veci.
Prvá, to sú tie podozrenia z trestných činov súčasných vládnych predstaviteľov, konkrétne pána Mikulca, ale pán Zurian hovorí o viacerých vládnych predstaviteľoch.
A tá druhá, že aj ten rozhovor potvrdzuje podozrenia z existencie organizovanej skupiny v polícii, takže myslím si, že je to ďalší podnet aj pre inšpekciu ministerstva vnútra.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:26 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:27

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Matúš, vynechal si jednu zásadnú časť v tom príhovore, a to, keď sa Igor Matovič sám o sebe vyjadroval, bolo to pred voľbami aj v jeho minulosti, že on je taký šašo. Šašo, ktorý tvrdil, že hovorí pravdu.
Matúš, videli sme v priamom prenose na vlastné oči, čo sa stane, keď sa šašo stane v kráľovstve kráľom. Je to smutný príbeh nepodareného šaša, ktorý za rok aj niečo svojho pôsobenia dostal túto krajinu, z krajiny, ktorá najlepšie zvládala pandémiu, na najhoršie priečky.
Šašo má ostať vždy len šašom. Šašo nesmie byť kráľom, lebo je tragédia pre každé kráľovstvo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:27 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:28

Milan Kuriak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Šutaj Eštok, vám je zle z poctivého, čestného človeka Igora Matoviča? Malo by vám byť zle z iných ľudí z vašich vlastných radov, a to vám, čuduj sa svete, nie je. Vieme prečo. Vy dobre viete, že by vám z niektorých z nich nebolo iba zle, ale bolo by vám aj na zvracanie. Keby ste mali rovnaký meter na všetkých ľudí, rovnaký na konanie a na ich skutky. Pozrite sa láskavo do vlastných radov.
Veľmi ste sa tu rozohňovali nad slovami bývalého šéfa NAKA pána Zuriana, ako sa vyjadroval o Igorovi Matovičovi, či Edovi Hegerovi alebo iných. V superlatívoch rozprávate o človeku, ktorý nemal problém vyhrážať sa ľuďom, ktorí poukazovali na nekalé praktiky. Viem o tom, mám, mám priame dôkazy od niektorých ľudí.
Nemáte morálne právo útočiť a kritizovať človeka, ako je Igor Matovič, už len preto, lebo sa pozrite, komu slúžite a s kým ste v partii, s akými ľuďmi, česť výnimkám aj vo vašich radoch. Igorovi Matovičovi nesiahate ani po členky. Nemáte dôkazy, máte iba nejaké domnienky, ktoré dookola opakujete a klamete vedome ľudí na celom Slovensku.
Ale pribúdajú takí, ktorí vám, vašim klamstvám neuveria a určite ich bude stále viac a viac.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:28 hod.

Milan Kuriak

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:30

Matúš Šutaj Eštok
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne všetkých kolegom za konštruktívne pripomienky.
Richard, súhlasím s tebou, na to som zabudol, že Igor Matovič je v prvom rade šašo.
Pán poslanec Kuriak, tak sa, dúfam, voláte, že som nepovedal zle. No viete, z čoho mne je zle? Mne je zle z usvedčeného daňového podvodníka, mne je zle z klamára, mne je zle z plagiátora, mne je zle z vášho šéfa, mne je zle z tohto klauna.
A viete, z čoho mi je ešte zle? Ešte raz vám to prečítam, lebo asi ste si sedeli na ušiach, keď som to čítal, z rozhovoru pána Zuriana: „Jeden z operatívcov mi poslal screenshot obrazovky, ako si policajti, ktorí robili na Lučanského prípade, cez aplikáciu WhatsApp zvestujú správu o jeho smrti. Bolo tam samé – Yes! Yes! Palec hore. Tešili sa, oslavovali. To bolo strašné.“
Z toho mi je zle. Z vás všetkých, ktorí ste za to priamo či nepriamo zodpovední, aj z vás, pán Kuriak, je mi z vás zle.
A k tomu poslancovi, ktorý tu čosi vykrikoval, ten bol dvojička s pánom Herákom. Pán Herák už tu dnes nie je, ten už rieši iné, myslím, že nejaké detské problémy. Čakal som nejakú infantilnú reakciu, ale, pán Pollák, vám môžem povedať iba jedno: „Blahoslavení chudobní v duchu, lebo ich je nebeské kráľovstvo.“ (Smiech v sále a potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.6.2021 o 17:30 hod.

Mgr.

Matúš Šutaj Eštok

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video