35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

23.7.2021 o 11:28 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:25

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predseda.
Pán Benčík, ja som vôbec nehovoril o vizáži pána Mikasa, ale o zdravotnom stave. Čiže v prvom rade by sa on sám na seba mal pozrieť, potom niekým odporúčať, ako sa má správať zodpovedne.
Pán Stančík, škoda, že tu nie je, ale ja som hovoril o tom, že aby sme ľudí nedelili na očkovaných a neočkovaných pri nejakých podmienkach vstupu. Pretože ako ste aj vy povedali, aj očkovaný môže byť šíriteľom, len bude mať miernejší priebeh ochorenia. Čiže je úplne jedno, či tam pôjde očkovaný, neočkovaný, lebo priebeh, len bude mať iný priebeh. O tom som hovoril.
Pán Žiak, ja som v tých 50. rokoch nežil, ale verím, že vy keby ste žili v 30. rokoch, tak by ste boli podľa týchto vašich rečí, čo ste tu rozprávali, pravdepodobne sestrička Josefa Mengeleho a pravdepodobne by ste si tie výskumy spoločne užili z viacerých smerov.
Pán Dostál, ja si tie dáta naozaj rád pozriem, keď to budeme mať. Ja si to rád pozriem, zhodnotím, možno máte pravdu, možno pravdu nemáte, ale mali sme dáta z celoplošného testovania a vedeli sme, že celoplošné testovanie spôsobuje premorenie obyvateľstva, a nezakročilo sa voči tomu. Testovalo sa znova, ďalšie kolo, ďalšie kolo, ďalšie kolo, vydávali sa modré papieriky, aj keď dáta boli, že hneď po celoplošnom testovaní počet nakazených stúpol. Čiže asi tak.
Pán Osuský, prosím vás, nepatrí sa naozaj hovoriť o mŕtvych, či už ide o pána poslanca, alebo ide aj o niekoho iného, lebo sám dobre neviete, či to naozaj tak bolo, alebo nebolo, tak prosím vás, takýmto nejakým vyjadreniam by som sa rád vyhol aspoň z vašej strany.
A, pán Čekovský, veď ja som hovoril o tom, že keď aj očkovaní sa môžu nakaziť, tak prečo potom chceme ľudí deliť na očkovaných, neočkovaných. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 11:25 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 11:28

Ľuboš Blaha
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Nebojte, pán predseda, trafím kolík po hlavičke, bude to úplne v poriadku.
SMER – sociálna demokracia, vážené dámy a páni, bude hlasovať tak proti skrátenému legislatívnemu konaniu, ako aj proti samotnému návrhu zákona, ktorý považujeme za protiústavný, diskriminačný, segregačný, zákon, ktorý zavádza apartheid na Slovensku. Očkovací apartheid. A to treba povedať úplne na rovinu. A robiť takéto doslova fašizoidné zákony v skrátenom legislatívnom konaní je taký absolútne arogantný nonsens, aký tu na Slovensku nikdy nebol. Ako si takéto niečo môžte dovoliť?
Vidíte tých ľudí, ako protestujú pred parlamentom? Choďte im to povedať, pán Lengvarský, choďte sa tam pred nich postaviť, choďte im vysvetľovať tie vaše nezmysly! Nie, vy sa tu schovávate ako také potkany. Schovávate sa pred ľuďmi a bojíte sa ich a ponad ich hlavy zavádzate obmedzovanie ich ľudských práv, už ústavných práv.
Ja rozumiem tomu, že vy veríte tomu, že vakcinácia je spása, nech sa páči. Najľahšie je urobiť z nás, ktorí kritizujeme diskrimináciu antivaxerov, ale my nie sme antivaxeri. My nie sme proti očkovaniu. My len hovoríme, že ľudia majú právo dobrovoľne sa rozhodnúť, či podstúpiť nejaký medicínsky zákrok, ktorý je v experimentálnej fáze, alebo nie. To je celé, čo hovoríme. A toto si treba uvedomiť.
Sme v úplne inej situácii, ako je tá, o ktorej hovoríte z dejín, že tu boli nejaké vakcíny, že tu pomohli a tak. Na základe tejto, na základe minulých vakcinácií vy neviete extrapolovať, že takto to isto bude fungovať aj teraz, že to bude úspešné, to sa nedá, to nie je vedecké! Čo keď sa stane, že o niekoľko rokov, o niekoľko mesiacov začnú dobiehať vedľajšie účinky vakcíny proti COVID-u? Čo keď sa to stane? Kto si to zoberie na zodpovednosť? Už teraz zomierajú ľudia. To nie je otázka nejaká hypotetická. Môžete povedať, že v malých počtoch, v Holandsku hovoria o 280 ľuďoch, na Slovensku sa hovorí o jednom, dvoch, troch, štyroch, mágia, ale zomierajú. A teraz vy chcete povinne očkovať ľudí na Slovensku, keď výsledkom tohto môže byť smrť? To myslíte vážne? Akože ruská ruleta? Roztočíme povinne, ľudia, na koho to padne? O tomto to je. Vy nemôžete ľudské práva ľudí zobrať za žiadnych okolností, najmä nie, pokiaľ hovoríme o, opakujem, experimentálnej vakcíne alebo o vakcíne, ktorá dostala na používanie povolenie iba podmienečne. A toto je základom nášho sporu.
Ja som presvedčený, že takéto niečo robiť v skrátenom legislatívnom konaní... a ešte som tu počúval pána Dostála, že lebo sú ohrozené ľudské práva. Však ľudské práva ohrozuje práve tento návrh zákona, pretože v ústave je úplne jasne napísané, že je zakázaná diskriminácia, že sme rovnoprávni, že tu nemôžeme ľudí deliť na očkovaných a neočkovaných a podľa toho im prideľovať, či majú také alebo onaké práva. Takto to jednoducho nejde! Ľudia sa môžu deliť na dobrých a zlých, ale určite nie na očkovaných a neočkovaných a podľa toho ich teraz terorizovať!
Opakujem, pripomína to historické obdobia, ktoré mali prívlastok buď fašistické, autoritárske, rasistické, segregačné, alebo diskriminačné. Je to úplne to isté, ako bola segregácia po druhej svetovej vojne, ale aj ďaleko dávno predtým v Spojených štátoch amerických, kde Afroameričania nemohli chodiť do reštaurácií, nemohli sedieť v autobusoch, nemohli robiť veci, ktoré robili tzv. bieli. Pripomína to juhoafrický režim apartheidu, kde sa segregovalo, oddeľovalo obyvateľstvo africké a obyvateľstvo, ktoré malo bielu farbu pokožky. Spomeňte si na to! Spomeňte si na argumenty asi vášho obľúbenca, začínam mať pocit, nacistického ideológa Rosenberga, ktorý písal: "Iba tí, ktorí majú správnu krv," tá analógia je úžasná, "tí, ktorí majú správnu krv, tak iba tí majú mať práva, a tí, ktorí nemajú tú správnu krv, tak tých treba vyhlásiť za podľudí." Toto hovoril Rosenberg, Hitlerov ideológ. A dneska počúvam to isté.
Dneska hovoríme, že pichneme včeličku do krvičky a už môžeš mať práva, ale keď nebude včelička v krvičke, tak práva nemáš a budeš žiť v apartheide. Najskôr ti zakážeme chodiť do reštaurácie, potom ti zakážeme chodiť do, cez hranice, to už urobili, potom zakážu našim deťom chodiť do školy a salámovou metódou nám zoberú všetky práva. Tak keď sa budeme pozerať, prizerať sa tomuto, tak dopadneme presne ako v tretej ríši Nemci a celá Európa, že nás zvalcujete tým vaším očkovacím fašizmom. A povedzme to na rovinu, toto je očkovací fašizmus.
A tí ľudia vonku to veľmi dobre vedia a opakujem, pán minister, choďte im to vysvetliť, nebojte sa, ste vojak, mali by ste mať nejakú odvahu a keď ste aj ten generál, tak myslím si, že by ste nemali byť zbabelý a sedieť tu a mali by ste ísť medzi ľudí.
Dámy a páni, keby to bolo aspoň nejakým, keby to malo aspoň nejaký epidemiologický zmysel, ale povedzte mi, aký epidemiologický zmysel má napríklad to, že vy ste zrušili cestovný semafor, ktorý ste tu propagovali niekoľko týždňov, si pamätám, Klus bol pomaly, vyskakoval jak z ladničky, cestovný semafor, rozdelíme krajiny na zamorené, na menej zamorené, žlté, zelené, oranžové, neviem aké, a podľa toho vás pustíme alebo s testom alebo bez testu. To dávalo zmysel? No tak keď dôjde niekto z Indie, zo zamorenej Indie, tak logicky chceme, aby sa dal otestovať alebo aby šiel do karantény. Fajn. No ale keď niekto príde z Rajky alebo z Hainburgu, kde je taká istá epidemiologická situácia ako na Slovensku, že nikto momentálne nemá hádam COVID alebo veľmi málo ľudí, tak asi od nich nebudeme očakávať 14-dňovú karanténu, že nie? A ničiť životy ľudí.
No ale to ste vy presne spravili. Zrazu ste vyčiarkli z jedného dňa na druhý Klusa a zrazu z toho bol Lengvarského návrh, karanténa 14 dní. Protiústavný. No a už to Ústavný súd povedal a vy ste ho úplne arogantne spláchli a prijali ste si novú vyhlášku, ktorou ste to obišli. Opakujem, tá analógia s tým fašizmom je neuveriteľne, neuveriteľne dobrá.
Aký to má epidemiologický zmysel? Povedzte mi, aký má epidemiologický zmysel, že človeka, ktorý príde z Rajky, strčíte na 14 dní do karantény? Zdravého človeka. Aký? A potom na druhej strane človeka, ktorý je zaočkovaný a prišiel povedzme z nejakej zamorenejšej krajiny, toho ani neotestujete. A pritom dobre viete, že tá očkovacia látka ani podľa vašich vlastných vedcov nebráni šíreniu, nezastavuje kompletne šírenie. Ten človek ďalej môže šíriť vírus, dokonca ho ďalej môže dostať.
Ja som sa teraz veľmi dobre zabával na tom, že ma tu ministerstvo tuto pána Lengvarského, zdravotníctva obviňovalo, že aké šírim klamstvá, a deň nato im prišli výsledky výskumov z Veľkej Británie a z Izraela, kde sa ukázalo, že prinajmenšom 40 % ľudí, ktorí sú dneska v nemocniciach vo Veľkej Británii, sú zaočkovaní. Pán minister, zázrak! Ako je to možné? Povedzte, vysvetlite mi, ako je možné, že zaočkovaný človek dostane deltu, veď ste vraveli, že bude chránený. Ja by som vám odpustil možno dvoch-troch zblúdencov v nemocnici, ktorí to dostali, lebo si poviem, no dobre, tak však z tých miliónov jeden, dvaja. Štyridsať percent! Pôvodne médiá tvrdili 60 %, potom sa opravili, fajn, beriem. Štyridsať percent, veď to je skoro polovica! Polovica zaočkovaných, polovica nezaočkovaných. Aký je potom rozdiel, či sa zaočkujete, alebo nezaočkujete, keď ste v tej istej nemocnici vo Veľkej Británii?
Z Izraela máme podobné správy, že tá účinnosť vakcíny Pfizer voči delte je na úrovni nejakých šesťdesiatich vyše percent. To je tá záchrana? Kvôli tomuto teraz ideme nútiť ľudí, aby sa očkovali a riskovali možno aj smrť alebo iné vedľajšie účinky? Toto chcete povedať ľuďom?
Viete, vy sa môžete tváriť, že to je ďalej dobrovoľné. Ale ako je to dobrovoľné, pokiaľ nepustíte človeka cez hranice, nepustíte človeka do reštaurácie, nepustíte človeka nikam, ani na kultúrne podujatie, ešte mu potom decká, zakážete, aby chodili do školy, zober... vyhodíte ho zo zamestnania, toto bude nasledovať, to je salámovka ako stvorená, a vy budete potom sa tváriť, ale veď to je ďalej dobrovoľné. Asi jak to celoplošné testovanie, aj to bolo dobrovoľné. Síce by vás vyhodili z roboty a umreli by ste od hladu, ale dobrovoľne.
To nemyslíte vážne! Takéto počúvam od tzv. liberálov? Dostál? Osuský? Oni sa tu oháňajú liberalizmom? Však liberalizmus hovorí o slobode. To bol ten liberalizmus, ktorý celé stáročia hovoril, že štát nemôže zobrať ústavné práva a základné práva a slobodu ľuďom za žiadnych okolností. Za žiadne verejné dobro, kolektívne dobro. To boli tí Popperovia a Hayekovia, že v mene veľkých ideálov neberme ľuďom ich základné práva. Nikdy nemôže byť jeden človek prostriedkom pre nejakú kolektívnu dobrú vec. Toto ste hovorili. Tak ste nás naháňali, aj nás socialistov, ktorí hovorili niečo iné. A zrazu prví v rade sú liberáli, ktorí by zobrali slobodu všetkým len preto, že sú presvedčení o tom, že vakcinácia, experimentálna vakcinácia funguje.
Ale opakujem, ja vám neberiem ten váš názor. To, čo ja považujem za najobludnejšie, je to, ako vy rozdeľujete spoločnosť. My chceme na Slovensku zmier. My nechceme, aby sa ľudia delili na očkovaných, neočkovaných, ľudia sú Slováci na Slovensku alebo občania Slovenskej republiky. A nemôžme ich deliť podľa toho, ako sa rozhodli v zdravotníckej otázke. My sa na to nemáme právo ani pýtať, preboha! A nieže ich deliť na to, že či sú lepší alebo horší na základe toho, ako sa rozhodli.
Štát dneska cez ministerstvo pána Lengvarského financuje neuveriteľnú miliónovú kampaň v médiách na to, aby terorizovali, šikanovali a okydávali ľudí, ktorí majú iný názor na očkovanie. To ste kde videli? Že 60 % ľudí, ktorí dneska nie sú zaočkovaní, sú dneska štátom šikanovaní, okydávaní v rámci mediálnej kampane a štát na to dáva peniaze. Ja ako nezaočkovaný človek, ktorý sa nedá očkovať, zaočkovať ani nechystám, vlastne cez svoje dane platím ministerstvo, aby robilo kampaň proti mne a takým, akým som ja, a robili z nás, ako to povedal pán Schutz, veľký doktor zo SME? Že sme dobytok?! Tí, ktorí sa na Slovensku nezaočkovali, čo je 60 % ľudí, je podľa pána Schutza dobytok. A takéto médiá platí štát, aby takéto veci šírili! Že sme dobytok a že máme kvičať ako na bitúnku. To napísal pán Schutz.
Toto je, pán minister, tá správna cesta, ako presviedčať ľudí? Ja vám neberiem to, že chcete presvedčiť ľudí, však robte nejakú reklamu, keď chcete, keď si myslíte, že to je správne, to je fajn. Ale nemôžete to robiť spôsobom ako takí hulváti, že budete nútiť ľudí do očkovania cez to, že im zakážete školu, robotu, slobodu akúkoľvek, cestu za hranice, čokoľvek. Však vy im chcete, a vy ste to úplne otvorene priznali, skomplikovať život tak, aby sa boli nútení zaočkovať. Tak v čom je potom tá sloboda? To ako keď niekomu takto priložím revolver k hlave a poviem mu, že urobíš toto alebo neurobíš, tak to je tá sloboda? To je, viete, ako v bežnej reči aj v právnickej, v právnickom žargóne sa tomuto hovorí znásilnenie. Toto je doslova znásilnenie! Však vy keď nedáte tej žene inú možnosť, aby s vami mala ten sexuálny pomer, tak to je znásilnenie, z toho sa nevyvlečiete! A vy robíte toto isté na slovenskom národe dneska! Vy nemá... oni nemajú, ľudia, inú možnosť. No áno, môžu prísť o robotu, nemusia mať deti v škole, nemusia chodiť do zahraničia, môžu sedieť takto doma ako v tom apartheide a domácom väzení a to je, to je tá ich alternatíva? A tomuto vy hovoríte sloboda?
Čiže opakujem, my nie sme proti očkovaniu. My sme za slobodu ľudí. Nech si každý človek zváži, či chce, alebo nechce byť zaočkovaný. Množstvo voličov SMER-u je zaočkovaných, množstvo voličov SMER-u nie je zaočkovaných. Množstvo politikov naprieč sú zaočkovaní, nie sú zaočkovaní. Na Slovensku je 40 % ľudí zaočkovaných, 60 % nezaočkovaných. Rešpektujeme to. Ja mám veľa kamarátov, ktorí sú zaočkovaní, ja nerozumiem tej nenávisti. Ale tá nenávisť ide najmä zo strany vás politikov vládnej koalície a zo strany médií. Ja sa s ľuďmi normálne rozprávam. On je zaočkovaný, ja som nezaočkovaný, kde je problém? V čom je problém?
Viete, ja počúvam také tri základné argumenty, že prečo s nami nezaočkovanými máte problém. Prečo sme tí podľudia, ktorých z nás robíte. No, vraj je to preto, lebo šírime COVID. No, ale však keď ste zaočkovaní, tak vám to nemusí vadiť, hej, však ste presvedčení o tom, že ho nedostanete a nezomriete naň. Tak čo vám to vadí? Z hľadiska, vy sa nemáte čo do toho starať, pokiaľ sa to netýka vás. Slávne, pán Dostál určite vie, slávne heslo liberálov, moja sloboda začína a končí tam, kde začína tvoja. No tak v tomto prípade kde je problém. Však vy ste sa ochránili tou svojou úžasnou vakcináciou, tak prečo to vnucujete aj tým ostatným? To nemá žiadnu logiku! Navyše keď ešte uvážime to, že vy sami rešpektujete vedecké poznatky z Európy a tie hovoria o tom, že ľudia v nemocniciach sú aj zaočkovaní, tak to nedáva ale absolútne žiaden zmysel.
Ďalšia vec, ktorú počúvam, je, že bude tu tretia vlna, za ktorú nejakým spôsobom budeme môcť my. Len to mi vysvetlite, že my sme momentálne v situácii, my nezaočkovaní, že keď vyjdeme do zahraničia, aj do tej Rajky, tak keď sa vrátime, tak musíme byť 14 dní v karanténe alebo sa vykúpiť po piatich dňoch testom, hej? Povedzte mi, ako my sem môžme dovliecť tú tretiu vlnu, my nezaočkovaní? Neni ako. Kvôli vášmu protiústavnému opatreniu nie je ako. Čiže jediný, kto sem môže dovliecť tretiu vlnu, logika, premýšľajte chvíľku, je kto asi tak? Že by očkovaní? Takže keď príde tretia vlna niekedy v septembri, alebo vy už určite poznáte, pán Lengvarský, aj presný dátum, presnú hodinu, no tak to chodí, tak ona príde len kvôli vám očkovaným. Vy budete za to môcť. Lebo ste si takto nastavili tú pascu. Ako by za to mohli nezaočkovaní, pokiaľ nás nepustíte cez hranicu? Čiže celkom logicky za tretiu vlnu budete vy očkovaní a iba sa preukáže, že vakcinácia nijakým spôsobom nepomáha a že vy ste to zapríčinili. Lebo keby ste dodržiavali rovnoprávnosť a ústavnosť, tak by ste nikdy nemohli povedať, že zaočkovaný človek sa nemá testovať. On sa má testovať. A prečo ste to urobili? Však viete dobre, že vedecky je dokázané, že aj ten človek môže prenášať vírus. Tak prečo sa netestuje? Vy sem dovlečiete tretiu vlnu. Zase to tu bude vaša vina. Ak tu nejaká tretia vlna príde. Tak ako v prípade druhej aj prvej vlny, keď tu Matovič robil celoplošné testovania a kvôli nemu tu zomierali ľudia, tak isto kvôli vám, pán Lengvarský, budú zomierať ľudia. Kvôli vašim opatreniam na hraniciach. Toto si zapíšte za uši! Ak tu príde tretia vlna, budú umierať ľudia, budú umierať kvôli vám, pán Lengvarský, kvôli vám. A ja verím tomu, že tento národ vám to raz zráta.
Tretí argument, ktorý počúvam, že keď teda príde tretia vlna, tak ono tu bude nápor na nemocniciach. No tak ale zamyslite sa, tak v Británii máme ten nápor na nemocnice už teraz. Hej? Majú tam tú deltu a opakujem, aké sú pomery. 60 % je podľa oficiálnych opravených výsledkov nezaočkovaných a 40 % je zaočkovaných. Dobre to hovorím, hej? Aký je ten pomer? Ten pomer mal byť 99 %, všetci tí nezaočkovanci, tí zlí, ten dobytok, a tí slávni ochránení očkovanci malo byť to jedno percentíčko, možno promile, možno nejakí traja-štyria zúfalci. Ale tak to nie je. To znamená, že to je jasný empirický dôkaz, že tá vakcinácia pred deltou neochráni, nevie vás ochrániť. A zhruba v porovnateľných počtoch sú ľudia v nemocniciach aj očkovaní, aj neočkovaní. Tak prečo potom tým jedným berieme práva, aby sme ich dokopali k tej vakcinácii? Povedzte mi to, vysvetlite mi logický dôvod. Ten nápor na nemocnice bude aj kvôli tým očkovaným, tak prečo sa furt vyhovárate na tých neočkovaných? Nedáva to absolútne žiaden logický zmysel.
Tretí argument, ktorý som počúval, je, že ale už aj s tým aj prestali pomaličky, lebo už pochopili, že to je absolútny nezmysel, že kolektívna imunita. No a však samotní vaši vedci, zabudol som meno toho mladého, ktorý je teraz každý druhý deň v Denníku N, jak sa volá, Sabaka? Neviem, také niečo. Tak ten pán povedal, že kolektívna imunita je utópia. Je to nedosiahnuteľné, že to sa nedá. Takže vy chcete vyčítať ľuďom, ktorí sú neni očkovaní, niečo, čo sa aj tak nedá dosiahnuť. To má aký, preboha, zmysel? Kolektívna imunita najmä v situácii, kedy ten vírus mutuje, povedzte mi, ako sa to dá dosiahnuť? Však to vidíte pri obyčajnej chrípke. Však to sa stále mení, to sa nedá dosiahnuť kolektívna imunita. Vy sa budete, samozrejme, chodiť, ľudia, ktorí sú očkovaní, preočkovávať každý polrok, každých 7 mesiacov, každých 12 mesiacov, tak to už bude navždy asi, mimoriadne dobrý kšeft pre Pfizer, to vám poviem, ako chcel by som byť momentálne akcionár Pfizeru, tým budú tak rásť zisky v miliardách, lebo každého pol roka budete chodiť na preočkovanie. Dve dávky. To je také eldorádo, že také tu ešte nebolo na svete. A, mimochodom, títo istí, tieto isté korporácie, farmafirmy, ktoré túto vakcínu vymysleli, experimentálne, dneska do veľkej miery financujú, platia mnohých odborníkov, mnohých vedcov, ktorí ju potom propagujú.
Je to také, obávam sa, že takýmto spôsobom ľudí nepresvedčíte, pán Lengvarský a myslím si, že úprimne ak chcete robiť niečo pre ľudí, prvá vec, čo najviac dráždi občanov Slovenskej republiky, je násilie, represia, brutalita, s akou presadzujete očkovanie. Keby ste to nechali na ľudí, na dobrovoľnosť, nech si zvážia plusy, mínusy, keď im úprimne poviete, že takéto sú plusy, takéto sú mínusy, ľudia, rozhodnite sa, tak verte tomu, že by išli. Ale keď im budete zakazovať ísť cez hranice, zakazovať ísť do reštaurácie, tak ich iba naštvete, budú v uliciach a nikto z nich sa očkovať nepôjde. Nepôjde. Robíte presný opak toho, čo by ste mali robiť, ak chcete dosiahnuť vyššiu vakcináciu.
Kolektívna imunita je mýtus. A dobrý argument použil, neviem, či to meno vôbec môžem tuto použiť, lebo povedia, že to je dezolát, to je úplne dobytok, to je proste úplný, úplný blázon, šarlatán, nemá nič spoločné s vedou, pán Montagnier, to je, Luc Montagnier, francúzsky virológ, ktorý dostal Nobelovu cenu za virológiu. Ale pre Denník N a SME to je šarlatán. Ja neviem ako, samozrejme, že nemá na Tódovú ani na Schutza, lebo to sú najväčšie vedecké kapacity na Slovensku zjavne, ale ja si vážim názor pána doktora Montagniera, lebo dostal Nobelovu cenu. A viete, čo povedal? Za virológiu, mimochodom. Za virológiu. Nie za nejaké vojenské umenie ako tuto pán Lengvarský, vy ste asi nobelovku nedostal, že, to by bol zázrak. Pán Montagnier dostal Nobelovu cenu a dneska hovorí, že vakcinácia nemôže fungovať, pretože ten vírus, a práve kvôli vakcinácii, neustále mutuje a neustále prichádzajú nové a nové mutácie. Dobre, keby sa nič nedialo a Montagnier toto povedal, tak si poviem okej, mal názor, nevyšiel. Avšak my sme teraz, už dokonca vymýšľame písmená gréckej abecedy, aby sme tie mutácie pomenovali, už aby to nebolo Británia, už aby to nebola India, už tu máme alfa, beta, neviem, kde sme už momentálne, už je tu nejaký zéta alebo omega, alebo sme zatiaľ momentálne iba pri epsilone, neviem, strácam sa v tom. Však úplne jasné, že mal pravdu. Úplne jasne, že tá vakcinácia priniesla to, že tu máme viacej mutácii. A že tým pádom ľudia ďalej umierajú a ľudia majú ďalej plné nemocnice a vidíte to v Británii, vidíte to v Izraeli, ale ďalej budete ľudí tlačiť.
A opakujem. Pokiaľ by vakcíny pomohli, ja budem tlieskať, jasne, budem veľmi rád, ale nemôžete do toho tých ľudí nútiť. Nemôžete! Nemôžete im zobrať slobodu pri experimente, lebo naposledy takéto niečo, a to bolo správne povedané, hovorím to už dlhšie, reálne robil doktor Mengele. Či sa vám to páči alebo nie. On robil pokusy na ľuďoch. A možnože to myslel, chlapec, dobre, hej, že tam bude mučiť tam tých ľudí a vymyslí nejaký liek, ktorý zachráni životy, ale toto jednoducho robiť nemôžeme. Však sme v nejakej liberálnej demokracii, kde platia nejaké ľudské práva, vy nemôžete toho človeka zobrať, povedať mu, že musíš, lebo prídeš o robotu, prídeš o všetko. A on vám zomrie a potom že čo, čo, pán Lengvarský, potom že sorry, alebo čo poviete tej rodine, keď zomrie, lebo to sa stalo. To sa reálne stalo, že zomreli ľudia na vakcínu. A čo ste im, aspoň ste jej poslali nejaký kondolenčný list alebo nie? Viete, toto je to zúfalstvo toho celého, že my sa bavíme o ľudských životoch. Vy nemôžete rozhodovať o živote niekoho iného. To sa možno dialo v totalitných režimoch, možno sa to dialo za fašizmu, ale to už nemôžete robiť, preboha, v situácii v 21. storočí v Európe, keď sa, keď predstierate, že ste demokrati. No už sa vám to ani predstierať zjavne príliš nedarí.
Čiže, páni kolegovia, ja by som bol najradšej, keby sa tu viedla normálna, normálna zmysluplná, objektívna diskusia a aj o očkovaní, aj o všetkom, ale to, čo tu zažívame, to je číra propaganda zo strany ministerstva, na jednej strane tu máte milióny narvaté do médií, Markíza dostala koľko(?), 700-tisíc, 800-tisíc, akože to... to je, to sú neuveriteľné veci, toto si nedovolí nikto. A potom počúvame také veci, že všetci odborníci, ktorí majú iný názor, sú dezoláti, sú tragédi, sú úplne najväčší dobytok a tak ďalej, a toto financuje štát, namiesto toho, aby sme tu viedli normálnu diskusiu, ty máš takýto názor, ty máš takýto, stretnite sa v tej TA3-ke, stretnite sa v tej STV-čke, podiskutujete si, ľudia si povedia, áno, tento má pravdu, alebo nie, tento má pravdu. A takto funguje demokratická diskusia. A vy namiesto toho tu uprostred leta naženiete svoje stádo, svojich pročkov do parlamentu, aby vám tu schválili zákazy pre chodenie do reštaurácií, lebo v skutočnosti o tom sa bavíme. Zrazu ľudia nebudú môcť chodiť na pivo, nebudú môcť chodiť do reštaurácií, nebudú môcť chodiť do posilovne, nebudú môcť chodiť nikam, pokiaľ sa nezaočkujú. A tomuto hovoríme sloboda. Tomuto hovoríme, že áno, že to je dobrovoľné stále.
Viete inak, že na Slovensku máme povinné očkovanie pre malé deti. A viete, v čom je tá povinnosť? Že keď nedáte zaočkovať svoje malé dieťa na tie niektoré detské choroby, tak dostanete pokutu v úhrnnej sume asi 250 eur. Ako prepáčte, ale to asi je lepšie dať povinné očkovanie takéhoto typu, lebo 250 eur je povinnosť, ale dobrovoľnosť je, že vás nepustia cez hranicu, vyhodia z roboty, nepustia do reštaurácie, spravia z vás podčloveka. To je dobrovoľnosť. A povinnosť je, že zaplatíte 250 eur. Veď to je úplne absurdné! Rozumiete, že vy vlastne zavádzate nieže povinnosť, ale ultrapovinnosť sa zaočkovať. Vy tých ľudí znásilňujete, tlačíte represívnymi, brutálnymi štátnymi metódami, terorom, ktorý, opakujem, tu bol naposledy v juhoafrickom apartheide, ktorý rozdeľoval ľudí na nadľudí a podľudí, tak ako ich rozdeľujete vy. A proti tomuto sa búrime. Prestaňte z nás robiť antivaxerov! Prestaňte z nás robiť nejakých nepriateľov vedy! My citujeme vedcov. My citujeme nositeľov Nobelovej ceny. A my sa bojíme o životy našich mám a otcov a našich detí.
A keď hovoríte o tom, že chcete očkovať deti, no tak odmietame to. Ale odmietame to nie preto, že sme nejakí šarlatáni, ale preto, že vieme, že tá vakcína ešte nie je dostatočne dlho v obehu, aby sme vedeli, že vieme vylúčiť všetky vedľajšie účinky. V dejinách liekov, a pán minister to, verím tomu, že vie, sa našli prípady a bola to zhodou okolností aj korporácia Pfizer, ktorá takýto jeden liek dala do siete, myslím, že to bolo na bolesť hlavy, nejaký painkiller, ktorý o päť rokov museli stiahnuť, pretože privádzal ľudí k infarktom. Tí ľudia mohli zomierať, mali srdcové problémy. To sa stalo pred zhruba 20 rokmi, čiže nie tak dávno. To sa deje, takéto veci sa reálne dejú. Alebo ste mali slávny príklad z toho lieku, niekedy v šesťdesiatych rokoch, talmolit sa, myslím, volal, ktorý dávali veselo ľuďom, lebo to pomáhalo na nejaké bolesti a podobne a potom sa rodili znetvorené deti. No a potom prepáčte, keď počujeme pána Krčméryho, ktorý sa tu hrá na najväčšieho odborníka na svete a v najbližších galaxiách, že povie, že no do piatich rokov možno budeme neplodní, ale však to ešte nevieme. Haha, hihi. A ako to myslíte vážne, toto chcete povedať, to mám povedať svojej dcére, že akože zaočkuj sa a že raz možno budeš neplodná? A že raz vyhynieme, ako to nemyslíme vážne!
Je to experimentálne. Stále máme ešte dozvuky, vedľajšie účinky, ktoré môžu dobiehať. Tak prosím, buďme racionálni a buďme ohľaduplní voči tým ľuďom a my nič iné nechceme. Aby sme tým ľuďom umožnili sa sami rozhodnúť. To znamená, opakujem, keď chceš, choď sa zaočkovať. Keď nechceš, nechoď. To je celé, čo chceme. Sme proti diskriminácii, sme proti segregácii. A ubezpečujem vás, že tak ako sme dali aj návrh a vyhlášky, Mikasove vyhlášky na karanténu na hraniciach na Ústavný súd, takisto dáme na Ústavný súd aj tento návrh zákona a vyhlášku, ktorá bude nasledovať, lebo to je asi posledná vec, ktorú by som chcel zdôrazniť, ako riadiť štát cez vyhlášky v takýchto situáciách, že bereme ľuďom rovnoprávnosť, bereme ľuďom ľudské práva, bereme ľuďom slobodu cez Mikasove vyhlášky? Ako to sme sa úplne už reálne zbláznili? A ešte dokonca Ústavný súd opľujeme vyslovene pred celým národom, že však čo, čo ma zaujíma, že niečo vyhlásil za protiústavné, prijmeme inú vyhlášku, ktorá urobí to isté, a budeme sa tváriť, že to je niečo iné, hej? Toto urobíte vyhláškou, opäť vyhláškou! Vy si robíte srandu z parlamentu, z trojdelenia štátnej moci, súdna moc tu už prakticky prestala existovať, však čokoľvek si povie, tak to zmetieme. Blbou vyhláškou. Mikas urobí, Mikas vyrieši. Ja, kedysi Robespierre za Veľkej francúzskej revolúcie, aj ten mal taký úrad, ktorý riadil krajinu dekrétmi a popravoval ľudí. Toto isté robíte aj vy. No, Benešove dekréty, dobrý príklad. Bez parlamentu, bez mandátu, on si proste bude takýmto spôsobom brať ľuďom práva, ako sa mu zachce.
Je to totalita. Je to totalita, je to fašizmus, je to apartheid. Budeme tie slová opakovať. A tí ľudia to veľmi dobre vedia. Pretože to nie je otázka nejaká abstraktná, nejaká teda teoretická, filozofická, im reálne ide o životy, však vy ich chcete zavrieť do domácich väzení. Chcete im zobrať právo na vzdelanie, právo na robotu, právo na cestovanie. Načo sme tu bojovali za Schengen, keď ich tu teraz zatvárate do karantény na 14 dní? Ešte akým spôsobom likvidujete cestovný ruch, keby ste aspoň ekonomicky rozmýšľali. Ktorý český alebo poľský turista pôjde na Slovensko, keď vie, že musí ísť na 14 dní do karantény? Kto pôjde na dovolenku, že bude prvých päť dní takto sedieť a potom sa o päť dní vykúpi 70-eurovým PCR testom a celá rodina, to je dokopy 350 euro. Hej? Kto by išiel na takú dovolenku? No jasné, že nepôjdu na Slovensko. A hotely budú zívať prázdnotou, ale vy budete tlieskať, lebo tak ste pomáhali tomu cestovnému ruchu cez zimu, že teraz si zaslúžia trošičku aj obmedziť, že? Však ste ich zložili na nohy cez zimu a teraz ich dokopete, úplne definitívne dokopete, celý cestovný ruch.
Milí, dámy a páni, ja pevne verím, že aspoň niektorí z vás, pán Lengvarský, o tom nepochybujem, že nie, ale aspoň niektorí z vás nájdu odvahu. Niektorí z vás nájdu odvahu a za prvé pôjdu medzi tých ľudí a pôjdu sa ich spýtať na ich argumenty, pôjdu sa ich spýtať na to, že prečo im to vadí. A oni vám veľmi dobre vysvetlia prečo, lebo im to brutálne obmedzuje ich slobodu a ľudský život a robíte z nich naozaj občanov druhej kategórie a to si nezaslúžia. Platia tie isté dane ako vy, tak majú právo na tie isté služby ako vy. Choďte im to vysvetliť! Keď tú odvahu nájdete, tak som presvedčený, že sa sem vrátite a budete hlasovať tak ako my v SMER-e proti tomuto návrhu zákona, proti skrátenému konaniu, proti očkovaciemu fašizmu.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2021 o 11:28 hod.

Mgr. PhDr. PhD.

Ľuboš Blaha

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:55

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Som rád, že aj poslanecký klub stany SMER – sociálna demokracia uznáva, že sú dôvody na skrátené legislatívne konanie o tomto návrhu zákona. Je to úplne zjavné z toho, že za poslanecký klub vystúpil pán poslanec Blaha. Obvykle sa za poslanecký klub SMER-u k skráteným legislatívnym konaniam vyjadruje pán poslanec Susko. Nevravím, že s ním vždy súhlasím, ale jeho kritika máva v sebe racionálny rozmer, lebo pohár obvykle nebýva úplne plný alebo úplne prázdny a možno sa naňho pozerať ako na poloplný alebo poloprázdny, ale obvykle sú to vecné argumenty, nad ktorými sa dá zamyslieť, s ktorými sa dá vecne polemizovať. Nasadenie pána poslanca Blahu ako zástupcu poslaneckého klubu SMER – sociálna demokracia ukazuje, že ani poslanecký klub SMER-u nevidí vecné ani právne dôvody proti skráteniu legislatívneho konania, ale využil toto vystúpenie len ako voľnú politickú jazdu.
Mimoriadne vtipné na tom je, že bezprostredne pred jeho vystúpením pán predseda Národnej rady upozornil všetkých rečníkov, aby hovorili k veci, aby hovorili k bodu programu, o ktorom práve rokujeme, teda o skrátenom legislatívnom konaní. Pán poslanec Blaha na úvod svojho vystúpenia ubezpečil, že to tak bude, že trafí kolík po hlavičke, a potom hovoril takmer výlučne o samotnom návrhu zákona, resp. o jeho rôznych súvislostiach, a nepovedal nič o skrátenom legislatívnom konaní. Nie takmer nič, nič, teda okrem toho, že ho nepodporí.
Analógie, ktoré používajú odporcovia očkovania, krívajú, ale však sme zvyknutí na to, že politici preháňajú, ale jedna analógia je mimoriadne nechutná. Prirovnávanie k nacizmu a fašizmu je nechutné a urážlivé voči obetiam holokaustu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 11:55 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:57

Kristián Čekovský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Apartheid, fašizmus, fašizoidné praktiky, segregácia, nacistická ideológia, očkovací fašizmus, Mengele, totalita a dokonca aj znásilnenie. Ja si myslím, že dnes ste sa aj pomerne dosť prekonali, pán Blaha, ale ja sa vám ani nečudujem, že sa tu snažíte teda vyvolať takýto, takýto chaos a takúto paniku alebo teda že panikárite, avšak dovoľte, aby som sa naozaj z tohto miesta ospravedlnil všetkým obetiam holokaustu a ich rodinným príslušníkom a naozaj skutočným obetiam fašizmu a aj znásilnení za to, že pán poslanec Blaha si ich vybral za svoj prostriedok rozosievania nenávisti a musia takéto prirovnania počúvať z pléna Národnej rady. Je to nechutné.
Pán Blaha, to, že niekoľkokrát spomeniete slová ako sloboda a demokracia, nezakryje to, že váš jediný cieľ je rozoštvať spoločnosť, dosiahnuť predčasné voľby a zastaviť očistu tejto krajiny. Práve dnes sme svedkami toho, kam ďaleko a ako ďaleko môže zájsť šírenie dezinformácií a nenávisti pri prijímaní opatrení, ktoré majú za cieľ výlučne ochranu zdravia a ľudí. Ja vás vyzývam, pán Blaha, aby ste prestali. Ak žiadate vládu, aby neustále prebrala zodpovednosť za boj s COVID-om, prevezmite vy zodpovednosť za tých ľudí, ktorí dnes násilne protestujú pred Národnou radou, ospravedlňte sa za fyzické útoky, ku ktorým došlo, ospravedlňte sa zranenej policajtke, novinárom za to, že útoky na nich sú výsledkom vášho neustáleho hecovania ľudí s jediným cieľom, živenie chaosu pre vlastné politické účely.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 11:57 hod.

Mgr.

Kristián Čekovský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11:59

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Ľuboš, máš absolútnu pravdu. Je úplne evidentné, že vláda týmto zákonom chce donútiť ľudí k očkovaniu. Toto je cieľ toho zákona a môžu tí za to skrývať, čo len chcú. Je to presne to isté. Ten istý princíp, aký bol uplatnený počas toho nezmyselného hromadného, plošného testovania ešte na jeseň minulého roka, keď tiež najprv vymýšľali, ako to urobiť povinne, a potom, keď nevedeli, tak vymysleli modrý papierik, ktorý mal byť priepustkou na slobodu, a tým pádom tlačili takto na ľudí, aby si išli povinne nechať vyšpárať nos, aby vôbec sa niekde dostali. Je to fakt nechutné, o to viac, že vieme dobre, ako to plošné testovanie napokon dopadlo, že to bol jeden odporný, hanebný kšeft, ktorý stál už daňových poplatníkov 800 mil. eur doteraz a zarobila na ňom, samozrejme, Matovičovi blízka trnavská firmička.
My sme proti povinnému očkovaniu. Očkovanie musí zostať dobrovoľné a ten každý jeden jedinec má právo rozhodovať o svojom zdraví, o tom, čo si do tela pichne alebo nie, a nesmie byť kvôli tomu diskriminovaný, nesmie byť kvôli tomu šikanovaný.
Áno, je tu jedna možnosť alebo je prípustná možnosť tzv. testovania, ale doteraz sa koalícia nedohodla na tom, či bude, alebo nebude bezplatné, skôr vidíme to, že napokon to spoplatnené bude. Ja som naozaj zvedavý na to, najmä na dvoch koaličných lídrov, Borisa Kollára a Igora Matoviča, ktorý ešte pred niekoľkými týždňami gestom, ktoré zobrazovalo revolver pri hlave, hovorili, že nemôžeme takýmto spôsobom diskriminovať ľudí a nútiť celé rodiny, aby platili neskutočné peniaze za tieto testy.
Som naozaj zvedavý, ako to celé dopadne a ako aj dopadne hlasovanie o tomto zákone. Môžem na záver oznámiť, že strana HLAS – sociálna demokracia všetkými prítomnými poslancami bude hlasovať proti tomuto zákonu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 11:59 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:01

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec, rozprávať 15 minút, z toho asi jednu vetu k návrhu zákona, tak to celkom mi nesedí k vašej vete, že trafíte kolík po hlavičke. 15 minút to bolo k predmetu toho, čo bude v prvom čítaní, jedna alebo dve vety sa týkali skráteného legislatívneho konania. No, žiaľ, zas vám to nevyšlo. Chcem iba pripomenúť, že hovoríte o tom, že chceme skomplikovať život. Táto vláda robí to isté, čo robila aj vaša vláda. Snažila sa obmedziť mobilitu ľuďom, u ktorých hrozí veľké riziko, že by mohli zomrieť alebo že by mali trvalé následky, alebo že by s ťažkým stavom skončili v nemocnici. V tejto línii ide aj tento návrh, ktorý oslobodzuje tých, ktorí už v tejto podmienke, túto podmienku nespĺňajú, resp. už im nehrozí takéto, takéto veľké ohrozenie. Je to stále tá istá línia, akú zaviedla aj vaša vláda ešte pod pánom Pellegrinim.
Pozrite sa na Izrael, ako to nefunguje. Ja som si pozrel teraz tie čísla, práveže to funguje. Samozrejme, že pandemická vlna rastie, je to úplne prirodzené. Počet úmrtí je naprosto minimálny, takže opäť nevyšlo.
A ešte k tomu, že vyjdite von, že mám vyjsť von, tak ja som vyšiel, ja som vyšiel dokonca aj predvčerom pred kubánskych protestujúcich a ja som sa s nimi aj rozprával, tak ako mi odporúčate. Vy ste sa pred nimi nerozprávali, vy ste sa tam postavili s nejakým heslom a potom ste zakrákali, že vraj sú to nejakí agenti nejakej americkej ambasády. No, samozrejme, nebola to pravda, ja som sa s nimi rozprával, boli to riadni, slušní občania, ktorí žijú na Slovensku a chcú slobodu na Kube.
Takisto som prechádzal aj teraz, chcel som prejsť, chcel som sa rozprávať. No tento dav začal do mňa drgať, jeden mi povedal, že som buzerant pojebaný, a tak som mal pocit, že asi sa so mnou nechcú rozprávať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:01 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:03

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Tak poďme zase k téme, poďme z Kuby na Slovensko.
Vážená, milá koalícia, úplne úprimne, principiálne, čím menej budete hovoriť o očkovaní, tým lepšie pre vás a aj pre samotné očkovanie. Úplne, úplne to zle komunikujete, úplne, vy ste spravili z tohto očkovania jednu politickú tému, ak nie dokonca spoločensky rasistickú tému, za čo budete niesť, pochopiteľne, dôsledky onedlho. To, čo vy robíte z tohto očkovania, to je naozaj proti zdravému rozumu, proti, proti všetkým tým odborným debatám, ktoré človek má možnosť teda počuť. Ale vy robíte veľmi jednoducho. Urobíte debatu odborníkov a posadíte do nej Hegera. Heger potom presviedča všetkých, že sa majú očkovať, už nikto nepočúva tých profesionálov, ale každý počúva Hegera, a ten si na tom prihrieva svoju politickú polievočku. Akože urobíte odbornú tému a takýmto spôsobom to dopadne.
Ako môže jeden politik so šesťpercentnou dôveryhodnosťou presviedčať ďalších 94 %. Nad tým ste sa nikdy v živote nezamysleli? Veď to je choré! Prestaňte už s týmito debatami, vypustite to vôbec z vašich politických hrátiek, toto všetko, a prestaňte sa tuná hrať s voličmi. Však vy takýmto spôsobom rozdeľujete spoločnosť! Čo vás je do toho, kto sa dá očkovať a kto sa očkovať nedá? Je to aj predmetom predsa nejakého lekárskeho tajomstva, zdravotný stav každého občana tejto republiky. Čo vás je do toho, sa pýtam ešte raz. Keby v tých debatách bol aspoň minister zdravotníctva, to je lekár, ale vy tam púšťate tupých politikov, ktorí majú pred sebou len svoje nejaké politické preferencie a nevedia sa zmieriť s tým, že tie preferencie padajú. Už s tým prestaňte a choďte odtiaľ... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:03 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:05

Petra Hajšelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja absolútne súhlasím a som presvedčená, že ľudí nemôžeme rozdeľovať na kategórie jedna alebo dva, na očkovaných a neočkovaných a ani v žiadnom prípade, resp. v žiadnom ohľade nemôžeme ľudí kvôli tomu, či sú očkovaní alebo neočkovaní, diskriminovať. Dokonca to vyplýva aj z rozhodnutia Rady Európy, ktorá je medzinárodnou organizáciou, ktorej hlavným cieľom je ochrana ľudských práv a slobôd alebo posilnenie pluralitnej demokracie a ktorá v rámci rezolúcie jasne stanovuje, že členské štáty majú, sú povinné zaistiť, aby občania boli informovaní o tom, že očkovanie nie je povinné a že na nikoho nemôže byť vyvíjaný či už politický, spoločenský, alebo iný nátlak, aby sa nechali zaočkovať, pokiaľ si to sami neprajú. A zároveň členské štáty majú zaistiť, aby nikto nebol diskriminovaný za to, že nebol očkovaný kvôli zdravotným rizikám alebo sa jednoducho nechcel dať zaočkovať. A ja sa pýtam, na jednej strane stále hovoríme, že akceptujeme rezolúcie, opatrenia, nariadenia medzinárodných organizácií, ale vnímam to asi len, asi tak, že len keď nám to vyhovuje. A keď takáto rezolúcia je pred nami, absolútne ju opomíname.
Som názoru, že treba si uvedomiť, že očkovanie je naozaj zásah do osobnej integrity jednotlivca, a v tomto smere to ponímam, že my sme nezačali robiť pozitívnu kampaň očkovania v rámci vysvetľovania potreby nežiaducich účinkov, aby tí ľudia vedeli sa sami rozhodnúť a chceli sa dať zaočkovať, ale hneď pristupujeme k negatívnemu smeru, a to tzv. dobrovoľno-povinnému očkovaniu. A s tým ja nemôžem súhlasiť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:05 hod.

JUDr.

Petra Hajšelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:07

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Pán kolega Blaha, úplne s tebou súhlasím, že toto riadenie štátu sa podobá na fašistický štát, a hovoria to už bežne ľudia na uliciach a hovoria to už aj Česi a hovoria to už aj iné krajiny. Videli ste včera TA3, kedy pán Ándor... Šándor And... Andor Šándor, takto, aby som sa nezmýlila, má podobné meno, bezpečnostný analytik, povedal: "Čo sa deje na Slovensku, sú eštebácko-gestapácke metódy." Čo bolo gestapo, preboha?! Veď gestapo bola zložka bezpečnostná fašistického štátu. Veď už takto nás označujú aj Česi a nielen Česi, ale aj všetky štáty, ktoré vlastne pozerajú, čo sa na tom Slovensku deje.
Vy rozprávate, že my sme zodpovední, alebo niektorí rozprávali, ste im vraveli, že ste boli vonku medzi ľuďmi, že sa stali úrazy. Preboha, veď rozdeľujete ľudí a že vakcína je úsmev. Kto sa na tom Slovensku usmieva? Veď ľudia sú znechutení, rodiny sa medzi sebou celé vadia, že vakcína je sloboda. Veď to je totálne násilie, čo tu robíte. Keď sme boli s chorvátskym veľvyslancom, bol tam pán Potocký aj pani Tabák, a veľvyslanec Chorvátska povedal, že idú plošne očkovať, že idú plošne testovať všetkých ľudí. Viete prečo, lebo povedali, že takto im nákazu rozširujú očkovaní ľudia, aby vedeli, koľko nákazy a koľkí ochoreli a koľkí sú chorí. O čom to rozprávate?
A ďalšia vec, vojaci idú na misiu na Cyprus, vojaci idú na misiu do Lotyšska. Vy urobíte výberové konanie a potom im poviete, keď sa nechcú zaočkovať, že nikam nepôjdeš. Čo to je za diskriminácia? Lebo nie si zaočkovaný a rovno si dáš Johnson and Johnson, im voláte. Však asi 80 vojakov sa nechce dať zaočkovať. Veď vy tých ľudí nútite, lebo prichádzajú o svoje financie, prichádzajú o prácu, o všetko. A koľko ľudí je chorých a koľko ľudí zomrelo? Veď ja som včera bola u kaderníčky a mi povedala, že babka po očkovaní, jej opuchla celá ruka, nevie s rukou hýbať už šesť týždňov a nikto jej nevie pomôcť, lebo tam bola dobrovoľne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:07 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:09

Ján Benčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Napred malý návrat do minulosti a potom pár faktov. Ten návrat do minulosti súvisí s tým, pán Blaha, že vy ste tu vlastne doslova zopakovali to, čo už druhý rok počúvame z úst ľudí, ktorí sa sem dostali na kandidátke Kotlebovej strany. Znôžku nezmyslov, fabulácií, konšpirácií, dezinterpretácií, a tak preto vám, chcem vám to len pripomenúť, apríl v roku 2016, keď sa táto strana, Kotlebova strana došla do parlamentu a pani Bihariová prišla s výzvou, ktorá sa volala Stop fašizmu a jej cieľom bolo izolovať a oslabiť vplyv tejto extrémistickej strany. Výzva žiadala, aby poslanci nehlasovali za návrhy poslancov strany Kotleba – ĽSNS, aby nevolili jej poslancov do parlamentných funkcií a aby v ich radoch nehľadali podporu pre svoje návrhy.
Pamätáte sa, kto bol jeden z prvých, ak nie vôbec prvý, kto túto výzvu podpísal? Istý Ľuboš Blaha zo strany SMER.
A teraz pár faktov. Tie fakty sú zo stránky ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky z 20. júla. Na očkovanie k tomuto dňu evidovali, evidovali i na území Slovenskej republiky štyri úmrtia, zatiaľ čo na COVID zomrelo 12 527 ľudí. 655 bolo hlásených vedľajších účinkov po očkovaní, zato hospitalizácií bolo 49 493. Dlhodobé vedľajšie účinky sú pri vakcínach raritné, zatiaľ čo ľudia po prekonaní COVID-u pociťujú dlhodobé ťažkosti vo výške 13,7 %, 0,01 % je pravdepodobnosť myokarditídy v súvislosti s očkovaním, po prekonaní COVID-u 0,31. Cena vakcíny od Pfizeru je 12 eur, náklady na hospitalizáciu pacienta s COVID-om 2 089 eur.
Vakcína je jediné východisko z tejto pandémie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 12:09 hod.

Ján Benčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video