35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:41 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 21:35

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Tak, aleluja, dočkal som sa. Vážení páni, dámy, páni, pán predsedajúci, pán minister, tak po nejakých šiestich – ôsmich hodinách aj nejaká trošku iná, iný príhovor. Ja, naopak, na rozdiel od predrečníkov s vami absolútne súhlasím a návrh zákona, ktorý predpokladáte, považujem za veľmi dobrý a to preto, pretože môže znamenať postupný návrat našej krajiny do normálu. Keby sme si tak zaspomínali, tak asi sa už nebudeme pamätať na nejaký plný futbalový štadión alebo hokejový zápas, alebo nejaké plné tribúny, alebo kultúrne podujatie, kde by sme si zaspievali spolu s kapelou. No tak neviem teda, že kedy takéto niečo naposledy bolo, rok a pol, dva roky dozadu asi, no. A práve preto toto je cesta, tento zákon je cesta zažiť to, čo sme brali kedysi za samozrejmé.
A nie, nie je to len obyčajné vrieskanie a tuto nadávanie, ako to robí opozícia. Lebo, milí kolegovia z opozície, vy ste v podstate zatiaľ nič nepriniesli. Vôbec nič ste nenavrhli, len tu rozprávate, rozprávate, šírite konšpirácie, hoaxy šírite o očkovaní, ako ubližuje, ako je ubližované aj vám. A ja si myslím, že vy to robíte že úplne zámerne, len aby ste vzbudzovali pozornosť, rozoštvávali spoločnosť a že vy vlastne ani nechcete, aby sme sa my vrátili do normálu, lebo potom by ste nemali témy, nemali by ste o čom rozprávať a v podstate sa riadite len heslom: Čím horšie, tým lepšie. Česť pár výnimkám teda.
Vráťme sa však k predkladanému návrhu zákona. Už niekoľko týždňov apelujeme na kompetentných a vládu, aby sme zabránili zruinovaniu športu na Slovensku. Pred pár dňami sme sa dozvedeli, že celé Slovensko sa nachádza v zelenej farbe, avšak zmeny pre šport sa neudiali takmer žiadne. Povoliť len maximálne tisíc fanúšikov na športové podujatie je cesta do záhuby pre športové kluby. Uvoľňovanie v ďalších sférach prichádza automaticky, a tak nastávajú situácie, keď sa v bazéne na kúpalisku tlačia ľudia bez rúšok a na otvorených arénach, kde sedia ľudia v rúškach, platia nezmyselné obmedzenia. (Ruch v sále. Hádka poslancov. Zaznievanie gongu.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Páni poslanci, prosím vás, dajte si rúška, pán poslanec Kotleba, Suja, Mazurek. Ďakujem. (Reakcia z pléna.) Pán poslanec Kotleba, dajte si rúško. Keď sa nedá dýchať, tak choďte na chodbu.

Sloboda, Radovan, poslanec NR SR
A tak sa pýtam, ako je možné, že na futbalovom štadióne, ktorý má kapacitu 20-tisíc miest, môže sedieť maximálne tisíc ľudí bez ohľadu na to, či sú, alebo nie sú očkovaní. Zákon, ktorý predkladá minister Lengvarský, prichádza s riešením a ráta s možnosťou navýšenia fanúšikov, ktorí by boli očkovaní. A toto je správna cesta a za touto cestou stojím a touto cestou, som presvedčený, že sa musíme vydať.
Hoci návrh prichádza až dnes, som rád, že prichádza. Chcel by som však opäť apelovať na všetkých kolegov, aby sme nehľadali výhovorky, ale spravodlivé riešenia. Aj preto vás všetkých žiadam o podporu tohto zákona, pretože s ním budeme mať normu, s ktorou sa na Slovensku môže vrátiť život do normálu.
Asi sa všetci zhodneme, že očkovanie musí byť dobrovoľné. Z tejto tézy nechceme ustupovať, ale je správne, že zvýhodníme tých, ktorí sú zodpovední a sú zaočkovaní. Ak ale budete proti, milí kolegovia, potom je na mieste verejnosti priznať, že to budete vy, kto sa pričiní o kolaps športu, kolaps kultúry, ale v konečnom dôsledku aj ďalší kolaps ekonomiky na Slovensku.
Nemenovaný futbalový klub ráta na jeden zápas predkola Ligy majstrov stratu 100-tisíc eur. Všetko by mohlo byť inak, ak by sa tohto zápasu mohli zúčastniť aj fanúšikovia na požadovanú aktuálnu kapacitu. Zároveň tento klub chcel rozdať 10-tisíc lístkov pre zaočkovaných zadarmo. Nemohol. Lebo maximálne tisíc divákov. Myslím, že tieto príklady hovoria za všetko.
Ďakujem za slovo.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2021 o 21:35 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:41

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega, súhlasím, že podpora športu je viac ako dôležitá a je viac ako potrebná. Ale to, že sa na Slovensku dlhodobo likviduje šport, to je vaša vizitka. Vizitka tejto vládnej koalície, vizitka vládnych poslancov, ktorí túto vládnu koalíciu nepretržite podporujú akýmikoľvek nezmyslami, ktoré tuná prídu či už v riadnom procese, alebo v skrátenom legislatívnom konaní.
O klube, o ktorom ste rozprával, je to Slovan Bratislava a absolútne sa nestotožňujem s tým, že na Slovensku, ktoré je v totálnom zelenom pásme, tak dobre Slovensko na tom ešte nikdy nebolo v rámci tejto COVID pandémie, tak v tejto situácii pošleme na štadión, ktorý ma obrovskú kapacitu, tisíc divákov. A keď len pozrieme na okolité krajiny, ako je Maďarsko, Poľsko, Česká republika, tak tam tie návštevy na všetkých podujatiach, ktoré sú v exteriéri, sú omnoho vyššie a nikto sa nad tým absolútne nezaťažuje, nikto absolútne nepolemizuje, prečo sa to tam dá a u nás sa to nedá.
Takými opatreniami tohto nezmyselného blázna, ktorým je Mikas, pretože jeho vyhlášky, ktoré sú aj keď nulitné, neplatné a stále sa nimi riadite ako vládna koalícia, na základe týchto hlúpych vyhlášiek sa tento šport systematicky likviduje. A teraz sa tu postavíte za rečnícky pult a začnete obhajovať tento zákon nezmyselný, ktorý tuná predkladá pán minister Lengvarský ako nejakú spásu. Toto nie je žiadna spása, je to totálna hlúposť. Šport sa dá podporovať úplne inými spôsobmi, iným systémom a návrat divákov na štadióny – či už do exteriéru, alebo do interiéru – je viac ako nutný. Ale toto nie je cesta, toto je jednoducho hlúposť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:41 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:43

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Sloboda, ja obdivujem tú vašu ľútosť nad športom. Veď vy devastujete šport, vy ste tí, ktorí ste zničili šport, vy ste tí, ktorí dohnali tie športové kluby na kolená. Čo to tu rozprávate o tom, že my vlastne teraz nechceme pomôcť športovým klubom len preto, že tu nechceme zaviesť očkovací apartheid? To v akých rozprávkach, v akých bájkach tu žijete, čo za táraniny to tu rozprávate, to môžu naozaj veriť takýmto bludom len malé deti.
Veď vy tu chcete ľudí dostať do nekonečného očkovacieho kolotoču. Veď to povedzte na rovinu. Tá vakcína má určitú platnosť, na určité obdobie, na niekoľko mesiacov. Ten váš COVID fašistický pas má taktiež určitú konkrétnu dobu platnosti. Už aj tu pán doktor Mengele, minister zdravotníctva, to hovoril, tretia dávka, štvrtá dávka a ten človek sa bude očkovať a očkovať a očkovať a očkovať, až kým naozaj proste sa nepreočkuje na neviem čo, možno na poslanca SaS, ale to by som mu určite neprial.
Čiže ja neviem, prečo to tým ľuďom nepoviete na rovinu. Vakcína a nová varianta, vakcína a nová varianta a vakcína a nová varianta, a dookola ako na tom kolotoči. A to je jediné, čo z toho vyplynie, no inak to nebude. Pán Sloboda, nebude to inak. Takisto ako to nebude inak ako s tými vašimi senilnými kolegami, čo tu sedíme hodinu a pol bez rúšok, vôbec im to nevadí, lebo neni rokovanie a začne rokovanie: Oni nemajú rúška! Pán predsedajúci, nemajú rúška! Hodinu a pol som tu sedel bez rúška vedľa Zemanovej a nevadilo jej to. Lebo sa nemala komu sťažovať. To je také pokrytectvo, to je taká úbohosť, to mi príde ako nejaká, nejaké dieťatko v materskej škôlke: Pani učiteľka, ona mi zobrala lopatku! Však čo ste nešli kričať, keď som tu hodinu a pol sedel doteraz? Nebolo rokovanie. Nie? Veď vy ste tak ú-bo-hí, že nech to celý národ vidí, celý čas tu boli všetci bez rúšok aj poslanci OĽANO, len nebolo rokovanie. Boli kamery nasmerované na jednu cestu, tak to nikomu nevadilo. Ani najväčšej pokryteckej fašistke Zemanovej.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:43 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:45

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Sloboda, nič v zlom, ale vy musíte mať nejakú schizofréniu alebo niečo podobné. Vy si protirečíte sám sebe vo svojom vlastnom príspevku, ktorý trval pár minút. Na jednej strane poviete, že vy ste za slobodu v očkovaní, a na druhej strane poviete, že to je jediná cesta a že jednoducho kým to nebude, tak tu budú kapať športové kluby a v podstate s nimi celé Slovensko.
No, tak ale pozrime sa na to, ako vy si tu slobodu v očkovaní predstavujete. Že áno, je to sloboda. Tí, čo sa dajú očkovať, je to okej a tí, čo sa nedajú očkovať, tak tí majú smolu, od všetkého ich odstrihneme, aby oni pochopili, že sa vlastne očkovať musia dať, ak chcú mať všetky tieto nieže výhody, ak chcú mať všetky tieto normálne atribúty bežného života. A vy poviete sloboda. To je akože, chceš sa napiť, tu je pohár vody, ale ten pohár vody si môžeš zobrať, až keď sa budeš očkovať. To je vaša sloboda!
Vy by ste si aj priezvisko mali zmeniť, lebo takýto človek sa nemôže volať Sloboda. Tu bolo spomínané Mengele, tu boli spomínané ešte nejaké iné bytosti. Tak porozmýšľajte, na čo by ste sa dali premenovať. Vy proste nemáte tú hanbu, viete veľmi dobre, že ľudí chcete dotlačiť do očkovacieho kolotoča, potom, keď toto schválite, chcete na základe tohto zákona zmeniť rôzne ďalšie zákony, ktoré sa dotknú priamo rôznych zamestnaní, desaťtisícov ľudí na Slovensku, možno stotisícov. Veľmi dobre viete, kam to bude celé spieť, ale normálne s kľudom Angličana tu idete hovoriť, vy ste za slobodu v očkovaní. Vy ste za slobodu v očkovaní! Veď to je, to je, to je niečo absurdné alebo ako by som to nazval, aby som nenadával.
Ale, pán Sloboda, v tomto všetkom mám pre vás aj dobrú správu. Ľudia vám to už prekukli, tieto vaše lacné hry a triky. Ľudia už toho majú plné zuby. Zajtra sem príde omnoho viac ľudí, ako tu bolo dnes, a tí ľudia vám jasne chcú nahlas povedať, že už z nich proste otrokov... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:45 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:47

Stanislav Mizík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán Radovan, ja vás dokonca aj premenujem. Princ Radovan z Temného kráľovstva. Ja len stručne k jednej skutočnosti. Že vraj opozícia vrieska. To máte tak krátku pamäť? Nepamätáte na takzvane slušno-neslušné Slovensko? Nepamätáte napríklad na jednu čudnú persónu, ktorému aj prischlo príznačné pomenovanie, prezývka, a to škriekajúci pavián? Jeho ctené meno je Richard Stanke.
A ešte jedna vec, princ Radovan. Opozícia má právo vrieskať, má právo protestu a verte mi, že podľa ústavy má dokonca aj právo na odpor. A z toho odporu máte strach. Na základe toho vášho strachu z odporu občanov je aj tento návrh zákona prijímaný. Dúfam, že nebude prijatý.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:47 hod.

Mgr.

Stanislav Mizík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:48

Miroslav Urban
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Mne sa nepáči naozaj takéto rozdeľovanie spoločnosti – očkovaní, neočkovaní – a ten, tá formulácia toho návrhu zákona, ktorá je strašne vágna. Spomína sa tam dočasné podmieňovanie vstupu do zariadenia na hromadné podujatia. Čo to je dočasné? Dokedy, odkedy, kde, ktoré prevádzky, čoho sa to týka? To sa potom bude zase upresňovať, či to budú školy, nemocnice alebo nejaké supermarkety? A chýba mi tam, aj kedy ten zákon bude platiť, hej, že podľa akej situácie pandemickej. Je to strašne tak formulované moc všeobecne a potom si to môže naozaj hlavný hygienik hocikedy nariadiť, že to bude teraz takto. Tam treba nejakú odbornú diskusiu k tomu, aby to bolo zrozumiteľné tým ľuďom, jasné, nie tri vety takto formulovať a hneď urobiť nejakých ľudí, ktorí sú neočkovaní, prikázať im, že sa budú pravidelne testovať. Ako často? A dva dni, a týždeň? To sú úplne, nedá sa k tomu ako vyjadriť presne, lebo je to strašne naozaj formulované tak zoširoka.
Máte na to kampaň, teraz som čítal, že aj minister Matovič vám odsúhlasil štyri milióny eura, tak, eur. Teraz máme dobrú situáciu. Nevidíme vôbec žiadnu zmenu v nejakom pozitívnom zmysle. Stále rúška, stále obmedzenia, však máme pár sto chorých, dvesto chorých. Akože keď už sa tá situácia zlepší, tak potom treba dať tým ľuďom nejakú nádej, šancu, že to pôjde k lepšiemu. Nie stále strašiť a príkazy a očkovanie. To nestačí len to očkovanie. Tam treba celý ten systém zdravotníctva, sledovanie tých pacientov od praktického lekára a podobne. K tomu treba tak pristupovať zodpovedne, nielen tlačiť ľudí do očkovania. Veď viete, akí sú ľudia.
Ja myslím, že keď predkladáte takýto zákon, mali by ste sa radiť aj so psychológmi, ako reagujú na takéto veci.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:48 hod.

MUDr.

Miroslav Urban

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:50

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Sloboda, pýtam sa ťa, čo ste vy priniesli pre voličov, pre ľudí na Slovensku, pre občanov Slovenskej republiky, keď sa pýtaš nás opozícii. Lebo opozícia má toho málo možností. Ale vy vládna koalícia, kde ste zastali z 95 hlasmi, čo ste priniesli vy? Okrem hádok nekonečných vášho predsedu s Matovičom? Polarizovanie ľudí, nič iné tu človek nerieši, len koľko tisíc zabil Sulík, koľko tisíc zabil Matovič a podobne. Nič ste nepriniesli, len rozbroje, dokonca do vládnej koalície. Nič iné! Toto je vaša vizitka!
Vy máte právo veta. Tak ste to nemuseli hrať na voličov a mohli ste stopnúť Matoviča, kedy chceli, kedy ste chceli, keď sa vám niečo nepáčilo. A nie sa vyhovárať jeden na druhého a hrať hry na voličov, aby ste boli za chrumkavých, kým ostatná koalícia si to musela riadne vyžrať, a vy ste sa tvárili na chrumkavých. A na ich chrbtoch ste sa tu vyvážali. Vy ste tí najzákernejší z tej celej koalície, SaS-ka. Ste tak podlí a falošní ako nikto. Tí ostatní sa aspoň na nič nehrajú. Viete, čo ste priniesli? Nadávky ľuďom, ktorí vonku oprávnene protestujú, že sú to kolotočiari. To hovorí Žiak, to hovorí Kazda a podobní. To sú všetci z vás, z SaS. Toto ste vy priniesli.
Ja sa pýtam, čo konkrétne ste priniesli dobré. Lebo zatiaľ hovoríme len o tých zlých veciach. Vy, čo tak máte radi čísla, čo hovoríte, že keď liek stojí cez dva milióny, že dieťa nemá právo žiť. Toto ste vy priniesli. Toto je tá kultúra?! Vy ešte aj peniaze premietate do životu detí. Toto je tá SaS-ka! Takže mi tu nehovorte, že my sme nič nepriniesli. Keď dáme nejaký návrh, tak sa zobudí Halgašová a povie, a dajte dáke návrhy, a päť minút pred tým zaznel návrh. Toto SaS-ka zaniesla, že vaši poslanci spia tu v pléne alebo tu vôbec ani nechodia. Toto ste vy! Vy ste hanba národa, hanba! Lebo tí ostatní sa na nič nehrajú, na nič sa nehrajú a povedia pravdu, ako je. Ale vy sa hráte na chrumkavých. A robíte si body na tých všetkých vašich koaličných partneroch. Ste obyčajné špiny! (Reakcia z pléna.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:50 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 21:52

Radovan Sloboda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
No, ja len k tým rúškam, my sme tu sedeli celý čas, pokiaľ bola prerušená schôdza, v rúškach, čo sa o vás povedať nedá. (Reakcie z pléna.) Prosím? (Reakcie z pléna.) Dobre, budem, budem pokračovať.
Môžete sa tuto aj rozkrájať a vykrikovať tieto vaše politické bláboly. Ak sem príde, a čo teda zrejme príde, tretia vlna, tak sem príde kvôli nezaočkovaným, nie kvôli zaočkovaným. Nezaočkovaní budú nositelia opatrení, ktoré sa potom budú musieť prijímať. Bude sa musieť znovu škrtiť ekonomika a budú to nezaočkovaní, preto si myslím, že je našou povinnosťou, ľudí, ktorí majú zdravý rozum, urobiť všetko pre to, aby sme čo najviac národa zaočkovali, a to motiváciou, nie žiadnymi donucovacími prostriedkami, ako sa to vy tu snažíte nám podsúvať neustále. Takto to jednoducho nie je. Ale aj napríklad aj ten vstup na tie futbalové štadióny, na kultúrne podujatia, na reštaurácie, tak to musí byť motivácia pre tých ľudí, aby sa nechali očkovať. A toto je cesta, ako dokážeme žiť aj s COVID-om. A toto vidíme, už takto to funguje v Británii a v iných európskych krajinách.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

23.7.2021 o 21:52 hod.

Ing.

Radovan Sloboda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 21:54

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia, v prvom rade sa chcem ospravedlniť za to, že ste museli čakať. Naozaj za celú dobu, čo som v parlamente, s týmto nebol žiadny problém. Nakoniec aj dnes počas hlasovania sa vymenil spravodajca, nikdy nikto nenamietal. Ale uznávam, že námietka bola oprávnená, a dozvedela som sa to až po relácii, ak by som to vedela skôr, okamžite odchádzam, nie je o čom. Odchádzala som s tým, že veci sú zariadené. Mrzí ma, že ste museli čakať. Toto sa nerobí. Takže na začiatok toľko.
A teraz vecne, lebo je to celý deň taká emotívna diskusia. Je tu naozaj veľa negatívnej energie. Poviem až, že veľa zla a je to asi z nejakej časti tým, že potrebujeme mať videjká na facebook, a z veľkej časti sú to úprimné obavy a na tú časť by som možno rada odpovedala, to, čo odpovedať viem.
To najdôležitejšie, čo chcem povedať, tento zákon umožňuje zachovať čo najviac slobody ľuďom. Počula som, že to tak nevnímate, a preto chcem povedať, ako to vnímam ja a prečo to tak vnímam. No, momentálne to máme nastavené spôsobom, že keď sa zhorší epidemiologická situácia, všetko sa zavre. A tento zákon hovorí, že miesto toho, aby sa všetko zavrelo, tak zaočkovaní budú môcť vstupovať, kam teda rozhodne Úrad verejného zdravotníctva a COVID automat. A zároveň neočkovaní takisto môžu všade vstupovať, pokiaľ si urobia test.
Rozumiem, že namietate to, že teda mali by všetci, ale v tej situácii sa nám môže stať, že nám skolabujú nemocnice a napríklad aj dnes poisťovňa Dôvera, to je jedna poisťovňa z troch, dala tlačovú správu, kde hovorila o tom, že vďaka tomu, že bola vlastne zastavená normálna zdravotná starostlivosť a plánovaná, tak dvetisíc ľudí nezachytili, čo sa týka onkologických pacientov. Asi vám nemusím vysvetľovať, čo to spraví, keď nájdete niekomu neskoro nádor alebo zistíte, že sa mu upcháva tepna, že to sú akože otázky života a smrti. A preto je dôležité robiť nejaké opatrenia. Nedá sa to, aj rozumiem, že to chcete, aj my to chceme, že úplne nechať to tak, ale videli sme a vidíme aj v iných štátoch, čo to spôsobuje, my nemáme ešte takú zaočkovanosť a takú, takú imunitu, aby sme si mohli dovoliť znova takto riskovať. No, čiže toto je asi to najdôležitejšie. Vnímam to teda oproti dnešku, kedy je, má byť všetko zavreté, ako viac slobody a keby táto možnosť nebola, tak jednoducho jediná realita je tie regionálne lockdowny, čo asi nikto z nás nechce.
Hovoríte o tom, že je to ľudské právo. No, ja si nemyslím, že je ľudské právo šíriť nákazlivú chorobu. A viem, poviete mi, veď ja som zdravý, veď ja nie som nakazený, mne nič neni. A povie mi to drvivá väčšina tých ľudí úplne oprávnene, lebo to bude pravda. Ale bude tam nejaká časť ľudí, ktorí jednoducho nevedia a neúmyselne, nie s nejakým zámerom, ale reálne neúmyselne tú chorobu medzi sebou roznesú a potom máme teda tých veľa nakazených v nemocniciach. Nemôžete to vedieť, to je hlavný znak toho COVID-u, preto ten test.
Hovoríte o delení na dve kategórie. To nie je pravda. Ja to vnímam tak, že je to jedna kategória. Jedna kategória ľudí, ktorí dnes nemôžu, dnes zákon nedovoľuje, alebo možno si nedovoľujú, aby v prípade zhoršenia epidemiologickej situácie a lockdownu mohli niekam ísť, a táto jedna kategória ľudí bude môcť vstúpiť, kam bude chcieť. Tá jedna kategória, to je jedna kategória, ľudia, ktorí môžu ísť na hromadné podujatia do prevádzok. A tá jedna kategória, jedni budú zaočkovaní, druhí budú otestovaní, ale je to jedna kategória slobodnejších ľudí. Aké dve kategórie?
Hovoríte, že očkovanie nefunguje, ale veď 96 % nových prípadov vo Francúzsku je predsa neočkovaných. Mali sme 750-tisíc pozitívnych v druhej vlne, 60-tisíc z toho skončilo v nemocniciach, 15-tisíc z toho zomrelo na COVID alebo s COVID-om, teda 15-tisíc na COVID alebo s COVID-om a 12 500 len na COVID. Úmrtia tvorili 2 % z pozitívnych a 25 %, štvrtinu, z hospitalizovaných. Dve tretiny hospitalizovaných boli nad 60 rokov, tri štvrtiny boli nad 50 rokov, 90 % všetkých našich úmrtí bolo nad 60 rokov, 97 % nad 50 rokov. Vakcína, akákoľvek, znižuje možnosť, že sa, že skončíte v nemocnici alebo že umrete, o skoro sto percent, 99 celá niečo, 96 až 99 celá niečo. Predstavte si, že v tom čase, keď sme mali takto plné nemocnice, by sme tam nemali trištvrte ľudí hospitalizovaných, že by sme nemali 90 % tých všetkých úmrtí.
Jednoducho o tomto to je, že je dobré, keď teda sme očkovaní, a to, že teda to funguje, to boli u nás takéto dáta, bohužiaľ, takéto výsledky v časoch, keď sa ešte očkovať nedalo. Ale v Británii, kde už sa očkovať dá, tak tam 2 % z pozitívnych ide do nemocnice a iba 0,1 až 0,2 z pozitívnych umiera, čo je neporovnateľne menšie číslo. Ale v Británii je zaočkovaných prvou dávkou 67 % ľudí, 50 % ľudí oboma, nad 18 rokov je zaočkovaných 90 % populácie prvou dávkou a 65 % oboma. A starkí nad 60 rokov sú zaočkovaní na 95 %. To je ten rozdiel medzi očkovaným a neočkovaným štátom.
A hovoríte o tom, že veď očkovaný sa nakazí tiež. No, ale desaťkrát menej. To je, to znamená, že kým v treťom poradí jeden očkovaný nakazí troch, tak neočkovaný nakazí sto ľudí. To je teda dosť veľký rozdiel. A je to jednoducho objektívne nižšie riziko, ak je človek očkovaný a objektívne menej roznáša tú nákazu, preto je... (Spravodajkyni zazvonil mobilný telefón.) Prepáčte, ospravedlňujem sa... (Rečníčka na krátku chvíľu opustila rečnícky pult a vzala si z vedľajšej lavice mobilný telefón. Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Laurenčík, Milan, podpredseda NR SR
Pani poslankyňa, skúste nejak dokončiť myšlienku, lebo vám, čas sa nám naplnil.

Bittó Cigániková, Jana, poslankyňa NR SR
To bolo presne upozornenie, že už je to tu. Posledné tri vety, že teda, že je to objektívne jednoducho pustiť tých ľudí do tých prevádzok a na tie podujatia.
Čo sa týka, čo sa týka slobody, práve o tom to je, o tom som hovorila.
A čo sa týka solidarity, o tom sú tie testy, na ktorých sa finančne budú solidárne podieľať všetci, aby aj tí, ktorí sa neočkujú, mohli vstupovať.
A ešte veľmi dôležitá vec. Hovoríte často o podmienenej vakcíne alebo experimentálnej. Páni, jediná experimentálna vakcína bol Sputnik. Podmienená vakcína nie je experimentálna. Podmienená vakcína bola každá jedna vakcína v takejto situácii, pretože nemáme čas. Znamená to, že výrobca mesiac čo mesiac posiela dáta, je to viac kontrolované ako bežne. A mám pre vás dobrú správu, Pfizer už podal teda žiadosť, aj bola prijatá Emou (European Medicines Agency, pozn. red.), na normálne fungovanie vakcíny, už nebude ani podmienená.
Takže za mňa toľko. Ďakujem veľmi pekne za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

23.7.2021 o 21:54 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
35. schôdza NR SR - 2.deň - A. dopoludnia
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 9:02

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo, pán predseda. Keďže včera strana SaS tu dve hodiny sabotovala schôdzu parlamentu, tak vzdávam sa tejto faktickej poznámky, aby schôdza bola plynulejšia, aby sme to do jedenástej stihli. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 9:02 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video