35. schôdza

23.7.2021 - 25.7.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 14:26 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 14:20

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán predkladateľ, kolegyne, kolegovia, tento návrh zákona, tak ako sme ho nepodporili do skráteného legislatívneho konania, nepodporíme ho ani v prvom, a keď, nedajbože, prejde do druhého, ani v druhom čítaní ho nepodporíme.
Mnohí sa pýtate, že prečo sme teraz spravili to, že sme sa ešte 13 prihlásili do diskusie a že zdržiavame túto vec a mali by sme pristúpiť k hlasovaniu a odmietnuť to. No prerátavali sme si počty poslancov a prišli sme nato, že momentálne v tomto zložení, v akom sme tu sedeli ráno pri hlasovaní, tak by to akurát o jeden hlas prešlo, a prenikli také informácie, že niektorí poslanci koalície si už plánujú svoje dovolenky, že už mali vycestovať, čiže stavili sme tú kartu ešte na to, že sa zníži kvórum a v podstate podarí sa nám vybojovať to, že tento návrh zákona neprejde.
Dotknem sa niektorých vecí, ktoré tu odozneli v rozprave, bol tu oslovený aj pán minister zdravotníctva a to možno takých päť bodov, čo sme sa o tom bavili a čo nám teda ako opozícii bolo vyčítané. Bolo nám vyčítané, že opozícia tu všetko kritizuje, že oni chápu, že opozícia je tu na to, aby bola proste proti, ja som to už povedal vo faktickej, zopakujem to znova, veď predsa všetky tie návrhy zákonov, ktoré tu boli pre pomoc ľuďom, čo sa týka tejto pandémie, však sme to tu jednohlasne schvaľovali. Však opozícia, to boli, proste zo všetkých prítomných všetky hlasy ste tu dostali. Ale keď prídete s takýmto návrhom zákona, ktorý rozdeľuje spoločnosť, segreguje ľudí, tak za takéto zákony, hádam nečakáte, že budeme za nich hlasovať.
Vyčítali ste nám, že nemáme riešenia, že nepomáhame, že len vykrikujeme, raz kritizujeme to, raz to, raz kritizujeme, že ste mali zavreť hranice, teraz, keď ich zavrete, zas kritizujeme, že mali byť otvorené. No ale, vážení, aká bola situácia pred rokom, pred rokom, keby ste zavreli hranice, tak možno by sa vám podarilo niečo obmedziť, že by, že by teda tí cestovatelia, tí cestujúci ľudia, že by možno nedoniesli ten vírus, ale dneska tu je už situácia úplne iná.
Vyčítali ste nám pomoc ľuďom, ja som to tu už povedal. Vy keď ste tu niečo robili, že to vytĺkate vy, alebo teda my politické body, že si hneď všetko dávame, tak, vážení, keď prepukol COVID-19 v jednom zariadení, a dostal som vtedy informáciu, že zamestnanci zo strachu, teda že by sa nakazili a zomreli, zutekali, aj keď vtedy už bol vyhlásený núdzový stav a v podstate zo zákona nemohli utiecť, utiekli, lebo každému je prednejší vďaka tomu strachu svoj život ako, ako nejaké zamestnanie, a vtedy hovorili, že v podstate nestíhajú tie denné, nočné služby, sa starať o tých ľudí, boli to v podstate starší ľudia, ktorí boli nakazení, a teda tá nákaza postupovala ďalej. Ja som sa vtedy ponúkol a povedal mi o tom môj brat, že počúvaj, je také a také zariadenie, že kolabujú, že či ideme. No aj mu vravím, že jasné, že proste vybav to tam, že ideme. Pýta sa ma: „Nebojíš sa?“ No nebojím sa, však nebol som ešte s nakazeným, ale tak keby som sa bál, tak nedávam túto ponuku, že tam idem, že tam idem pomáhať. A nemal som potrebu to proste dávať na Facebook alebo točiť videá, že pozrite sa na mňa, že aký som hrdina.
Iný prípad, čo ste tu mali, keď ste boli niektorí nakazení, ste sa zavreli do izieb, moja mama ako lekárka bola celý ten čas v prvej línii, proste ošetrovala ľudí a dosť dlho, dosť dlho tomu v podstate odolávala. Však tí lekári, vy ako lekári ste teda naučení, pre vás je to normálny štandard, nejaké tie hygienické opatrenia, ktoré sa zaviedli, pre vás sú štandardom, pre nás, v podstate my nie sme na to zvyknutí, tí ostatní, ale po roku sa nakazila a zhodou okolností my sme vtedy cestovali späť a môj otec sa nestiahol vtedy od, od svojej manželky, že povedal, že ty si nakazená, nechám ťa tak. Nie, išiel ku nej, proste staral sa o ňu ako o svoju o manželku, aj keď sa nakazil sám.
Čiže to margo toho, akých hrdinov tu vy hráte. Nikde som o tom nerozprával, ale v podstate táto diskusia dneska dospela do takého bodu, že musel som to tu povedať. Bolo tu spomínané, že sme odporcovia očkovania, že vyzývame ľudí na to, aby sa neočkovali, a ja neviem, aké podobné veci. No ja som tuná nikoho nevidel, že by nejako vyzýval ľudí na to, aby sa neočkovali, my sme predsa hovorili, to každý dospelý človek má slobodnú voľbu, nech si povie, či sa chce očkovať, alebo neočkovať. A nepodmieňujte to vy potom takýmito návrhmi zákonov, vy poviete, že však my nehovoríme o povinnom očkovaní. No ale nie, poviete, že keď nebudeš mať papier, keď nebudeš mať GreenPass, COVID pas, tak ťa nepustíme do krčmy. A včera to tu dobre povedali, že po novom vás výjazd do krčmy, nie výjazd, po novom vás pivo bude stáť 72 euro alebo 32 euro, alebo 17 euro jedno pivo. A že prečo? No lebo si zaplatíte za test, za PCR test a k tomu, ja neviem, dve eurá za pivo, hej. Čiže keď budete chcieť ísť do krčmy a podporiť, teda to je tá vaša veľká podpora pre prevádzky, tak toho občana to bude stáť, jedno pivo 72 euro.
Brat, ktorý je absolventom medicíny, keď som sa ním ešte pred nejakým časom rozprával, však oni jak absolventi chodia teda praxovať už aj počas štúdia. A on mi povedal, že sa dá zaočkovať. Bavili sme sa vtedy o tom, ja som mu povedal svoj názor, on povedal svoj názor ako lekár a hovorí: „Som v prvej línii, vidíš, že nás lekárov v podstate tlačia do toho, aby sme sa dali očkovať, a nám teda na škole povedali, že je to v podstate určitá forma ochrany voči tomu ochoreniu.“ Ja som povedal, že dobre, však je to tvoje rozhodnutie, si tam v prvej línii. A vy poviete, že my týchto ľudí zatracujeme? Tak ja by som mal práve svojho brata jak prvého zatratiť!
Dotkli sme sa tu aj otázky, že či sa robia nejaké opatrenia, že by sme mali nabádať. Už tu to, pán minister, raz bolo povedané dneska v rozprave ohľadom pľúcnych ventilátorov, že v podstate ten obsluhujúci personál nevedel obsluhovať tieto prístroje. A to neni, hej, nejaké hoaxy alebo konšpirácie, čo sa šíria. Však ja som sa rozprával s lekármi o tom, a tí mi povedali, však vy si zoberte normálnu vec, vy jak vojak, čo ste trénovaný, a keď zoberiete možnože nejakú, nejakého človeka, čo nie je trénovaný, alebo môžme to povedať, muž a žena, tak každý má inú kapacitu pľúc. A tí hovoria, že tie prístroje sú nastavené rovnako, a tam veľmi citlivo musíte pristupovať k tomu, aby ste toho človeka sledovali, a jednoducho tú ventiláciu nastavujete, nastavujete mu tak, aby mu to nepoškodilo tie pľúca ešte viac. A hovorili mi, však, samozrejme, povedali, že z Ameriky teraz dakto bude, že niečo proti Amerike, ale ten príklad povedali, že tam boli tie prípady, kedy tie ventilátory v podstate poškodili pľúca, poškodili tie tkanivá pľúc, čiže tým pacientom to mnohokrát nepomohlo, ale možnože mohlo ich to vyslovene ešte doraziť, hej, v tej chorobe.
A keď vám to môžem povedať možno ako vojakovi, predstavte si, ten vojenský výcvik keď máte. Vojak keď ide, však v podstate on sa zoznamuje so všetkým, príde určite do kontaktu so zbraňou, so zbraňovými systémami, hej, vysvetlí sa, ja neviem, konštrukciu, jak funguje, jak sa strieľa, ale teraz ste rozdelení, hej, tu máte delostrelcov, tu máme nejaké lafetované zbrane, máte tu pešiakov, hej, tu možnože so samopalmi, máte potom špeciálne jednotky, sú ostreľovači a vymeňte teraz nejakého vojaka z pechoty, dajte mu teraz, že ide robiť ostreľovača zo dňa na deň. On síce tú pušku bude mať, on vie o tom, že má tam zásobník, má tam poistku, má tam teda záver, s ktorým musí nabíjať, vie, že si musí nabiť náboj, ale keď mu poviete, že traf ten cieľ na 1,5 km, možno ho trafí, možno ho netrafí. A presne to isté, presne túto istú otázku máte medzi lekármi, hej. Vy nemôžte čakať, možnože nejaký lekár, ktorý s tým nerobil, že zo dňa na deň v podstate chytí teraz ten prístroj alebo ten ventilátor a že bude proste tip-top, a keby som vám to povedal na tú úroveň tých vojakov, že vy teraz budete porovnávať nejakého pešiaka, že sa vyrovná v týchto zručnostiach nejakému ostrelovačova.... ostreľovačovi.
Potom ešte ako doktorovi čo vám poviem, keď sa tu zaviedla tá očkovacia lotéria, tie očkovacie bonusy, že keď presvedčíte človeka od 50 do 60 rokov, dostanete 30 euro, nad 60 rokov tam bolo, ja neviem, či 50, či 60 a nad 60 deväťdesiat euro, tak lekári mi vtedy písali a písali mi to v podstate dosť tak v zlom a nazlostení, že prečo to robíte, že čo to tam prijímate, že prečo vy dávate lotérie, prečo dávate nejaké, nejaké očkovacie bonusy, prečo podporujete dílerov. Však nám lekárom ste sľúbili odmeny, dobre, dačo sme dostali, celý čas sme tu boli v prvých líniách, v podstate zo začiatku nikto nevedel, čo to bude, každý strašil, že všetci pozomierame, napriek tomu sme v tých prvých líniách boli a v podstate na nás nikto nepamätá. A hovorím, darmo vy spúšťate nejaké lotérie, darmo vy spúšťate nejaké bonusy.
Ale však keď pôjdete tak tou cestou ďalej a keď na nás lekárov budete kašlať, tak jednoducho dospejete do bodu, že už paradoxne ani to vaše očkovanie, ktoré tak pretláčate, tak nebude mať kto robiť, lebo lekári sa vám proste vykašlú na hlavu, keď, keď majú byť takto odmeňovaní. Aj zvlášť, keď stoja v prvej línii.
Ďakujem, toľko k tomu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 14:20 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Filip, ja si myslím, že si to povedal veľmi dobre, pretože tu aj pán generál potreboval asi počuť názor človeka z lekárskeho prostredia, tak ako to v skutočnosti je, a nielen tie ich virtuálne informácie alebo tú virtuálnu bublinu, ktorú v rámci vládnej, ale, samozrejme, aj v rámci očkovacej propagandy si oni medzi sebou navzájom nejako potvrdzujú a upevňujú, a myslia si potom mnohí aj pod vplyvom tohto všetkého, že naozaj to tak je, že naozaj to tak je a že možnože občania aj sami by sa chceli, chudáci, očkovať.
No a potom vyjdú do reálneho sveta a zistia, že ono je to úplne inak, že ľudia veľmi jasne vidia, že to očkovanie je obyčajná šikana, štátna šikana, ktorá ich má dotlačiť za každú cenu do toho, aby si do seba tú látku, o ktorej nič nevedia nielen ľudia, ale ani lekári, nechali vpichnúť, a keď sa s nimi zakrúti svet a zo dňa na deň sa stanú invalidi, lebo o tých, čo sa stanú mŕtvi, tak o tých nebudeme hovoriť, tí už nebudú problémom pre tento štát, tak všetci dajú od nich ruky preč, všetci dajú od nich ruky preč. Každý im povie, to s očkovaním nemôže byť, kdeže, že sa vám robia hrčky v krvi, no ale prosím vás, no tak vymeníme vám krv, ale môže sa vám to stať kedykoľvek. Že sa budíte v noci na to, že vám bije vlastné srdce a za tri týždne ste schudli desať kilo? No vidíte, neumriete na obezitu, ale postupne budete chradnúť. To sú príbehy ľudí, to sú reakcie zodpovedných a o tom to celé tu je.
A preto, Filip, nemôžme dovoliť, aby občanov, obyvateľov Slovenska táto nezodpovedná fašistická vláda do očkovania akokoľvek nútila.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 14:26 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Každé očkovanie je veľkým rizikom, nielen to proti COVID-u, ale aj tie, ktoré boli ako v minulosti. Samozrejme, tie, ktoré už tu sú nejaké desiatky rokov, máme s tým skúsenosti a pediatri majú najviac. Je bludom si myslieť, čo len myslieť, a nie ešte nás označovať, že my zatracujeme ľudí, ktorí sú zaočkovaní. Je to naopak. Vy zatracujete ľudí tých, ktorí sa zaočkovať nedajú, a tu je tento očkovací zákon, ktorý tuná je, tak v podstate nútime ľudí k tomu, aby sa dali očkovať proti COVID-u. Sú očkovacie látky, ktoré pôsobia dlhodobejšie, ale sú také, ktoré sú krátkodobé. Napríklad očkovanie proti chrípke. Proti chrípke vám nestačí sa zaočkovať raz a to, pán minister, vy to viete veľmi dobre. Proti chrípke sa musíte dávať očkovať každý rok, proti encefalitíde, keď tak, takisto každý rok, proti tetanu raz za desať rokov a sú očkovacie látky, ktoré organizmus si vybuduje imunitu na celý život.
Ale zabudlo sa tu na veľkú skupinu ľudí a to sú tí ľudia, ktorí ten COVID prekonali. Tak ako som to už aj rozprával, tak znova to len zopakujem, čím ťažší priebeh si mal tej korony a si prežil, tým vyššie protilátky sa ti vytvorili. Prečo diskriminovať všetkých týchto ľudí a načo vyhadzovať finančné prostriedky, pán minister, na ľudí, ktorí to v podstate ani nepotrebujú? Oni protilátky majú vytvorené. Načo ich my máme očkovať a ešte ich nútiť a diskriminovať.
Čo sa týka pľúcnych ventilátorov, ja keď si spomínam, my sme mali dvoch chlapcov na hospici, ktorí potrebovali pľúcny ventilátor. Keď mi primárka z Popradu volala, že či prijmeme takéhoto pacienta, ja som povedal, nie, že ho nechceme, ale my ho nezvládneme, my na to nie sme pripravení. Ale ponúkla nám spoluprácu, v Bystrici sa zaškoľujú personál a tak sme prijali pacientov, ale my sme týchto ľudí vôbec nepripravili na... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 14:26 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Filip, dobre, že si to povedal, lebo koalícia veľmi asi zabúda na to, ako sme hlasovali o opatreniach, ktoré mali hlavu a pätu, lebo takéto opatrenia, ktoré boli aj vtedy, tak boli jednohlasne schválené.
A my sme povedali aj za našu stranu, aj vy, aj iní z opozície, že keď ide o nejaký dobrý návrh, my ho vždy podporíme a je nám úplne jedno, kto tento zákon predkladá. Ale mňa mrzí, že to nefunguje aj opačne, pretože my keby sme predložili aj ten najlepší návrh, aký sa môže predložiť, tak z koalície by zaň hlasovalo iba veľmi málo poslancov.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 14:26 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:26

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Presne tak, Marek, dobre si to povedal, aj keby sme tu akokoľvek dobrý návrh zákona predložili, jednoducho koalícia nám za tieto návrhy zákona nehlasuje, tuná síce bude vyzývať, že však povedzte riešenia, navrhnite. Keď niečo navrhneme, nepočúvajú, hej, alebo sa smejú z toho. Vyčítajú nám, že z toho robíme politiku.
A viete, kto z toho prvý spravil politiku? Veď keď nakúpili Sputnik. Kedy sa rozhádali? Však vláda sa rozhádala a vtedy boli ľudia, čo sa chceli očkovať práve ruskou vakcínou Sputnik, ale tá ich propaganda a tá ich, tie ich hádky vo vláde zapríčinili to, že to tam dva mesiace naťahovali či tri mesiace, vakcíny pomaly expirovali, ľudia po tej dobe im už prestali veriť a oni nám idú vykrikovať, že nerobte z toho politiku.
No, vážení, však vaša vláda bola prvá, čo z toho spravila politiku, a presne takýmito krokmi, vašimi hádkami, ste docielili to, že tá ochota ľudí očkovať sa v podstate klesá, musíte to tu potom zachraňovať kadejakými lotériami a v podstate takýmito návrhmi zákona, ako tu máme dnes.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 14:26 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
35. schôdza NR SR - 2.deň - B. popoludní 2
 

Vystúpenie v rozprave 15:38

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ja by som si dovolil v tejto rozprave nakoniec potom predložiť ten proceduna... procedurálny návrh a predtým by som ho chcel stručne uviesť. Pozmeňujúci.
V súlade s rokovacím poriadkom § 73 ods. 3 písm. b)...
Takže ak dovolíte, môžem skonštatovať, že vláda dnes pretláča v parlamente zákon, ktorý vytvára občanov dvoch kategórií, jednu tvoria zaočkovaní a tí, ktorí si môžu dovoliť nepretržité PCR testovania a druhú všetci ostatní. Niekto včera viackrát použil aj taký termín, že tu máme akýsi bianco šek na to, čo sa do budúcnosti môže udiať. (Ruch v sále.) Ma rušia niektorí... (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec... Poprosím, páni poslanci, pani poslankyne (reakcia z pléna), o pokoj.

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
Nevšímam si, dobre. (Povedané so smiechom.)

Blanár, Juraj, podpredseda NR SR
Pán poslanec, nech sa páči, môžete pokračovať.

Blcháč, Ján, poslanec NR SR
Takže ja súhlasím s hodnotením tohto návrhu zákona, ktorý sa dá presne citovať. Je to návrh, vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 355/2020 Z. z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a tak ďalej, že je to vlastne vystavenie akéhosi bianco šeku na niečo, čo dopredu nevieme ani možno predvídať.
Možno ste si všimli v rozprave, že sa odvolávajú viacerí kolegovia v tejto rozprave na rôzne dáta rôznych médií svetových, a ja by som chcel upo... upozorniť, že aj my máme niektoré informácie z niektorých médií (ruch v sále a zaznievanie gongu), ktorí pozorne, pozorne sledujú vývoj na Slovensku, v slovenskom parlamente a tak trošku aj s iróniou komentujú to, čo sa tu pripravuje.
Pre nás je absolútne neprijateľné, aby boli ľudia ekonomickými a sociálnymi nástrojmi tlačení iba k očkovaniu. Očkovanie musí byť vecou rozhodnutia každého občana po dôkladnom zvážení svojho zdravotného stavu a posúdenia a pozitív a rizík očkovania. Každý sa musí rozhodnúť slobodne a za toto rozhodnutie musí niesť zodpovednosť.
Vláda pri očkovaní od začiatku roku premárňovala jednu príležitosť za druhou zvýšiť úroveň zaočkovanosti na Slovensku. Vláda totálne premrhala príležitosť zvýšiť zaočkovanosť vtedy, keď bola situácia na Slovensku kritická a väčšina okresov bola v COVID automate čiernych. Na poplach bije dnes, kedy je pandémia na svojom minime, všetky Slovenské okresy sú zelené a ľudia si užívajú leto bez obmedzení. Niet sa čo čudovať, že čakáreň na očkovanie je prázdna a ľudia sa na opatrenia vlády pozerajú s maximálnou nedôverou.
Vláda nás dnes presviedča, že nezaočkovaní ľudia sú podradnou vrstvou, ktorá nemá právo na ďalšiu ekonomickú a sociálnu existenciu. Mnohí pritom očkovanie odmietajú napríklad preto, že v ničom neveria súčasnej vláde, a vzhľadom na jej výkon sa im nikto ani nemôže čudovať. Ďalší majú medicínske indikácie, ktoré im zaočkovanie neumožňujú, a napokon mnoho ďalších ľudí sa slobodne rozhodlo, že uprednostnia inú ochranu svojho zdravia ako očkovanie a budú za to niesť plnú zodpovednosť.
Už tu bolo povedané o rezolúcii Rady Európy, ja by som chcel pripomenúť stanovisko Svetovej zdravotníckej organizácie, že v opatreniach proti COVID-u musia mať rovnaké podmienky zaočkovaní, ľudia testovaní PCR testom a tí, ktorí prekonali chorobu. Slovenská vláda tieto pravidlá nerešpektuje a svoje vlastné zlyhania zakrýva tak, že ľudí tlačí k očkovaniu neprijateľnými metódami. Ako príklad možno, by som si dovolil uviesť, že dnes sa berie ako samozrejmosť, a bolo to tu niekoľkokrát povedané, že ľudia druhej kategórie alebo nezaočkovaní, nazvime ich, si môžu podľa skúseností z prvej aj druhej vlny pandémie na Slovensku bez problémov nakúpiť potraviny a lieky. Tam nebol prístup obmedzený, možno s výnimkou nejakých seniorov.
Keďže návrh zákona, ale neobsahuje žiadny indikatívny zoznam prevádzok, ktoré príslušné, ktoré budú prístupné obom skupinám alebo kategóriám občanov Slovenskej republiky, ľahko sa môže sťať, že tá druhá kategória, o ktorej hovorím, občanov Slovenskej republiky bude možno hladovať a možno sa nebude môcť ani liečiť.
Pre tieto a ďalšie dôvody, ktoré boli v rozprave komunikované a ktoré som aj uviedol, by som si dovolil predložiť na záver môjho krátkeho vystúpenia jeden návrh, ktorý znie takto:
Vážený pán predsedajúci, v zmysle rokovacieho poriadku podľa § 73 ods. 3 písm. b) podávam návrh nepokračovať v rokovaní o tomto návrhu zákona.
Prosím, aby o tomto návrhu bolo potom príslušne hlasované.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.7.2021 o 15:38 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:44

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Pán poslanec Blcháč, ja oceňujem, že sa do rozpravy konečne zapojil aj poslanec HLAS-u, a dúfam, že všetci poslanci HLAS-u budú aj vzhľadom na váš návrh, ktorý ste v rozprave dali, prítomní pri hlasovaní, pretože - a to vy v HLAS-e musíte vedieť najlepšie - v tomto hlasovaní bude skutočne závisieť na každom jednom hlase.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 15:44 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:45

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Pán poslanec Janko Blcháč, možno aj tvojimi slovami odkážem pánovi poslancovi Kotlebovi, že my budeme proti tomuto návrhu jednoznačne. A to, že sme tu neboli na hlasovaní pri... po skrátenom legislatívnom konaní, bolo len preto, že sa udialo vtedy, keď sme mali tlačovú konferenciu veľmi náhle.
Čiže my budeme jasne proti tomuto návrhu zákona a myslím si, že keď tu vládna koalícia a vláda vyzýva na to, aby sme spolupracovali v boji s COVID-om, koordinovali sa, tak nás nemá počas od začiatku svojho vládnutia v kuse ignorovať. Opozícia, je jedno, kto je opozíciou, je tu nonstop ignorovaná v akýchkoľvek návrhoch, nebýva prizývaná na žiadne rokovania, na žiadne diskusie. A potom si tu pripraví návrh zákona, ktorý spolarizovanú spoločnosť ešte viac rozdeľuje.
Je to zlý návrh zákona a treba ho stiahnuť, pretože to, čo sa deje a čo spôsobuje, znova prispeje k tomu, že sa možno aj ľudia, ktorí sa zaočkovať chceli, aj kvôli tomuto návrhu zákona nikdy nezaočkujú. Je to zlý návrh zákona. Treba ho prerušiť alebo stiahnuť. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 15:45 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:46

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Janko, asi si urobil to, čo by bolo najlepšie, a to aby sa nepokračovalo, aby sa odhlasovalo, že by sa nepokračovalo v rokovaní o tomto návrhu zákona.
A tiež pevne verím, a to je aj odkaz pánovi Kotlebovi, že aj poslanci ĽSNS budú všetci prítomní, lebo ani... dvaja poslanci ĽSNS chýbali o skrátenom legislatívnom konaní pri hlasovaní, ale to, samozrejme, pán Kotleba už nezdôrazňuje, čiže myslím si, že v opozícii máme jasno všetci na tento zákon, a pokiaľ ide o samotný zákon, tak všetci deklarujeme, že budeme proti, a pokiaľ SME RODINA neurobí svoju klasickú kľučku, to znamená, že zmení v poslednej chvíli názor, tak to môže byť naozaj tesné.
Takže tiež poprosím všetkých opozičných vrátane poslancov ĽSNS, aby boli prítomní.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 15:46 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:47

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán poslanec Blcháč, ako primátor okresného mesta si s občanmi v neustálom takmer dennodennom kontakte, preto boli a sú tvoje argumenty realistické a presvedčivé, pretože vychádzajú naozaj z praxe.
Tento návrh zákona je skutočne veľmi deravý a mám pocit, že viac uškodí, ako pomôže, ja verím, že aj tieto tvoje názory vezmú koaliční poslanci do úvahy a za tvoj procedurálny návrh budeme, všetci zdvihneme ruku a budeme teda za, takže verím, že ho všetci spolu podporíme. Ďakujem.
Teda podporíme procedurálny návrh, ktorý hovorí, aby sa tento návrh zákona stiahol, aby sa o ňom viac nerokovalo.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.7.2021 o 15:47 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video