3. schôdza

24.3.2020 - 25.3.2020
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:59 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:40

Milan Potocký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Chcem, páni poslanci, aby ste si uvedomili, že na Slovensku máme mimoriadnu situáciu a v zdravotníctve vyhlásený núdzový stav. Preto by sme sa mali všetci správať zodpovedne a mimoriadna situácia si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia. Ľudia od nás očakávajú, aby sme sa v tejto chvíli správali rýchle, zodpovedne a flexibilne a nepolitikárčili. Preto vás chcem poprosiť, aby ste k tomu naozaj tak pristupovali, pretože hráme o čas. Tiež môžem mať nejaké výhrady voči tomuto zákonu, ale môžme sa tu naťahovať týždne, niekoľko mesiacov a za ten čas nám budú pribúdať chorí v nemocniciach a zomierať ľudia. Tak prestaňte politikárčiť! Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:40 hod.

Milan Potocký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:41

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
78.

Pán poslanec Osuský, vy už ste známy svojím vulgárnym slovníkom, lebo máte pocit, že vám to nejakým spôsobom zlepší marketing, ale upozorňujem vás, že nie. Vy ste boli schopný aj povedať, že voliči SMER-u žerú seno, tak sa nečudujem, že používate pojmy ako drísty. Tak zopakujem alebo opätujem vám to. Jediný, kto tu drísta, ste vy, pán Osuský, jediný vy tu drístate. A poviem vám, že pán Galko, váš zločinec, eštebácky, s ktorým ste sedeli v jednej lavici, nie je obžalovaný len kvôli tomu, že to jeho päťčlenné vojenské zločinecké komando si neotvorilo ústa a nesvedčilo proti nemu. Len preto. A chcel odpočúvať novinárov, kolegov, mňa ako hovorcu opozičnej strany. Hanbite sa, že ste s ním sedeli v jednej strane!
Pani poslankyňa Tabák, nová, ja na vás budem taký jemný. Vitajte! Vitajte v pléne! Pani ministerka nevysvetlila. Ako ste mali možnosť počuť, my sa pýtame, pani ministerka nám stále neodpovedala na tú otázku, ktorú už ani nebudem opakovať, prečo musíme vedieť, kto s kým telefonuje. Ak nám to vysvetlí, môžme ísť, sa pohnúť ďalej.
Pani Zemanová, ja som myslel, že ako poslankyňa budete ovládať tie opatrenia, ktoré už boli dávno prijaté. A musíte vedieť, že každý človek, ktorý príde zo zahraničia, ide do karantény. A keď prišla tá dcéra zo zahraničia, tak bola okamžite v karanténe, pani Zemanová. A pán Baránik to už v piatok vedel. Naštudujte si to, keď chcete kritizovať.
Nechcem nikoho zdržiavať, školské zákony sme schválili, sociálne zákony rýchlo schválime. Ale toto je problém, pod rúškom boja s koronavírusom chcete presadiť niečo, čo nie je ničím iným len bohapustým špicľovaním občanov. Toto vyhoďte, odstráňte a poďme všetci domov a robiť niečo poriadne.Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:41 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 14:43

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Vážený pán podpredseda, dovoľte mi, aby som vás upozornil na to, že v momente, keď ste nášmu poslancovi Štefanovi Kuffovi odmietli dať slovo, ste porušil § 27 ods. 2 zákona o rokovacom poriadku Národnej rady, pretože predtým ste neuzavreli možnosť prihlásiť do rozpravy. Takže vás týmto žiadam, aby ste v súlade s rokovacím poriadkom umožnili sa do rozpravy prihlásiť Štefanovi Kuffovi. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.3.2020 o 14:43 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 14:46

Ondrej Dostál

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:58

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán poslanec Dostál, chcem sa poďakovať, že ste ako spravodajca vystúpili ešte v rozprave, aby sa na vás dalo reagovať. Pán poslanec Kuffa chcel v rozprave okrem svojho príspevku vystúpiť aj s návrhom na spôsob hlasovania, tak ja si dovolím, keby sme tú možnosť nemali, to spraviť prostredníctvom faktickej poznámky.
Pán spravodajca, prosím vás, aby ste dali hlasovať o bodoch zo spoločnej správy osobitne, to znamená o každom zvlášť, nakoľko sú tam body, s ktorými sa dá súhlasiť a podľa mňa aj budú z opozície schválené, ale sú tam body, s ktorými sa nedá súhlasiť, hlavne bod č. 3 a bod č. 4, ktoré sa týkajú novely zákona o Súdnej rade, ktoré podľa mňa nemajú žiadny súvis so schváleným, schváleným skráteným legislatívnym konaním, ktoré má jasne zákonom stanovené podmienky, kedy sa môže skrátené legislatívne konanie použiť. A je to aj v rozpore vlastne s opatreniami, ktoré majú zamedziť šíreniu koronavírusu. A tieto uznesenia, tieto ustanovenia by mali byť prerokované v štandardnom medzirezortnom pripomienkovom konaní.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:58 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
86.,
Ďakujem za slovo. Vážený pán kolega Dostál, veľmi jednu zaujímavú myšlienku ste alebo jednu veľmi zaujímavú myšlienku ste povedali vo svojom, vo svojom vystúpení a ja si ju dovolím kolegom, ktorí ju možno nezachytili, pripomenúť. Vy ste povedali, že sa nemôžme čudovať, že sú tam nejaké chyby, ktoré sú odstraňované priebežne, pretože celý návrh bol robený veľmi narýchlo. Vy ste to priznali priamo, takto naplno ste povedali. Čiže vy idete veľmi narýchlo improvizovane robiť aj ten hlboký a bezprecedentný zásah do súkromia ľudí a do ich práva na ochranu ich telekomunikačného tajomstva. Veľmi rýchlo a s chybami, veľmi rýchlo a nepremyslene. A ja sa chcem spýtať, či je naozaj tak dôležité začať všetkých týchto ľudí sledovať v takomto superrýchlom návrhu alebo superrýchlym návrhom, či naozaj ste s tým nemohli počkať aspoň do momentu, keď parlament vysloví novej vláde dôveru. Lebo ľudia už teraz vedia, áno, chcú nás sledovať pod zámienkou korony. Bude sa hlasovať o dôvere vlády, vláde. Nech sa páči, keď ju získate, tak začnite robiť veci. Nevravím, že s tým budeme súhlasiť, ale teraz ešte, keď tá vláda tú dôveru ani nemá, a vy to priznáte, že to bolo zbúchané narýchlo, a preto sú tam tie chyby a všetky tie nedostatky, tak ja vás chcem naozaj poprosiť, skúsme túto vec úplne stiahnuť, skúsme túto vec úplne stiahnuť. Vy sa vyhnete týmto trápnym chvíľam a ľudia nebudú musieť mať ten strach.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 14:59 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Na svojho predrečníka by som chcel ešte doplniť, my na Slovensku dnes máme ústavný zákon 227 o bezpečnosti štátu aj v čase, ktorý reguluje, čo štát môže a nemôže robiť vo výnimočnom stave, v čase núdze, a tam taxatívne v bode 5 je vymedzené, čo štát môže a čo je oprávnený robiť, a zber metadát tam nie je nikde spomenutý. Takže ak ste chceli zber metadát robiť, tak nad tým je ústavný zákon, ktorý ste mali opraviť v tomto čl. V, a tým pádom tu vytvárate dneska veľmi šedú zónu, do ktorej sa dostávame, keď sa o ľuďoch budú zberať dáta, s ktorými oni nedali súhlas, ani nemáte žiadnu autoritu, ktorá ten súhlas mohla vydať. Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 15:01 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
90.<br /> Ďakujem pekne. P&aacute;n poslanec Dost&aacute;l, vl&aacute;da doteraz nevyhl&aacute;sila n&uacute;dzov&yacute; stav na cel&eacute; &uacute;zemie Slovenskej republiky, preto vl&aacute;da nepovažuje situ&aacute;ciu moment&aacute;lnu za kritick&uacute;. Pretože my sme boli pripraven&iacute; v pr&iacute;pade ďal&scaron;ej eskal&aacute;cie vyhl&aacute;siť n&uacute;dzov&yacute; stav na cel&eacute; &uacute;zemie Slovenskej republiky, nielen na zdravotn&iacute;ctvo, to sl&uacute;ži na niečo &uacute;plne in&eacute;. Čiže vl&aacute;da nepovažuje situ&aacute;ciu za kritick&uacute;, preto neviem, prečo by teraz chcela zav&aacute;dzať tak&eacute;to opatrenia. Malo by to &iacute;sť krok po kroku a najprv by mala vl&aacute;da vyhl&aacute;siť, že situ&aacute;cia je kritick&aacute; a treba začať sledovať občanov.<br /> Pros&iacute;m, nepouž&iacute;vajte, že sa id&uacute; zbierať anonymizovan&eacute; &uacute;daje. Anonymizovan&eacute; &uacute;daje, to je fajn, to keby ste tak niekde na monitore videli bodečky, že sa takto h&yacute;bu. A ako potom n&aacute;jdete toho človeka a ako zatelefonujete t&yacute;m ostatn&yacute;m konkr&eacute;tnym ľuďom, ak s&uacute; to anonymizovan&eacute; &uacute;daje? To bud&uacute; &uacute;daje, kde viete presne zistiť, kto je kto, kto sa s k&yacute;m stretol, ako sa vol&aacute;, kde b&yacute;va, aby ste mu t&uacute; spr&aacute;vu mohli poslať. A, pros&iacute;m v&aacute;s pekne, vy ste niekedy, teda p&aacute;n premi&eacute;r bol na n&aacute;v&scaron;teve na &Uacute;rade verejn&eacute;ho zdravotn&iacute;ctva, vy viete, koľko ľud&iacute; tam pracuje? Vy viete, ako t&iacute;to ľudia ledva zvl&aacute;daj&uacute; vykon&aacute;vať testy a vypisovať v&scaron;etky tie nariadenia a tak ďalej? To kto tam bude robiť?<br /> A po ďal&scaron;ie, sa p&yacute;tam a pani ministerka mi m&ocirc;že tiež odpovedať potom, bude m&ocirc;cť &Uacute;rad verejn&eacute;ho zdravotn&iacute;ctva tieto &uacute;daje post&uacute;piť na in&uacute; podriaden&uacute; organiz&aacute;ciu v r&aacute;mci rezortu zdravotn&iacute;ctva, ktor&yacute; to bude spracovať? Ak to n&aacute;hodou presuniete na centrum zdravotn&iacute;ckych inform&aacute;ci&iacute;, neporu&scaron;&iacute;me už z&aacute;kon, pretože &uacute;daje m&ocirc;že spracov&aacute;vať len &Uacute;rad verejn&eacute;ho zdravotn&iacute;ctva a nijak&aacute; in&aacute; podriaden&aacute; organiz&aacute;cia. A t&aacute; organiz&aacute;cia m&aacute; dosť čo robiť sama so sebou, a nieto e&scaron;te analyzovať metad&aacute;ta v objeme neviem koľko gigabajtov. To nie s&uacute; schopn&iacute; t&iacute; ľudia spraviť. Tak som zvedav&yacute;, kto v skutočnosti ide sa t&yacute;mi d&aacute;tami zaoberať, lebo &Uacute;rad verejn&eacute;ho zdravotn&iacute;ctva, neexistuje, že to kapacitne m&ocirc;že zvl&aacute;dnuť. A pros&iacute;m o odpoveď, že či ich m&ocirc;že alebo nem&ocirc;že post&uacute;piť inej organiz&aacute;cie, aby s t&yacute;mi d&aacute;tami robila, alebo s&uacute;kromnej firme na... (Preru&scaron;enie vyst&uacute;penia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 15:02 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Peter Osuský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Kolega Dostál sa v úvode svojho vystúpenia dotkol toho, že tento predložený zákon bol posúdený v zásade ako zákon o špicľovaní. Počuli sme to tu pred chvíľkou od reprezentanta strany, ktorá dokázala ničiť život Romana Mikulca tým, že pracovníci rezortu ním, ňou vedenej, sa dopustili pokusu o zničenie ľudskej existencii podstrčením falošnej SD karty, z ktorého po rokoch bol krivo obvinený očistený, a niekto bude hovoriť o špicľovaní a o tom, že ja som sedel v spoločnosti zločinca, to tu zaznelo, Ľubomíra Galka. No ak ja som sedel v spoločnosti zločinca Ľubomíra Galka, tak ten, ktorý tieto slová vyriekol, sedí roky v Alcatraze. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 15:04 hod.

MUDr. CSc.

Peter Osuský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:05

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Dostál, súhlasím s tým, že v takejto krízovej situácii je potrebné skrátené legislatívne konanie. Problém je len v tom, že ktoré zákony je potrebné takýmto spôsobom prijímať. Ja už som povedal a tretíkrát to zopakujem, školské, sociálne zákony, zdravotné zákony to pokojne môžu byť, ale naozaj nerozumiem, čomu má poslúžiť tento návrh zákona, najmä čo sa týka Súdnej rady a všetkých tých ostatných vecí.
A opäť k tej podstate, vy tu môžte hovoriť o písmenkách b), c), d), to sme vyhodili, to sme tam nechali. Aj pani ministerka hovorila vo svojom vystúpení, ja som dobre počúval, že bude potrebné zachovať to alebo tú informáciu, kto komu telefonoval, aby sme vraj mohli osloviť tých ľudí, s kým bolo telefonované, či neboli v styku s tým dotyčným človekom. Povedzte mi načo? Však keď sú lokalizačné údaje, tak sa presne vie zistiť na základe lokalizácie, či s ním bol alebo nie. Len sa tým zakrývate preto, aby veľký brat Igor mal k dispozícii citlivé údaje ľudí.
Viete čo? Mňa fakt vôbec neprekvapuje v prípade vašej dvojice, pán Dostál – pán Osuský, že vy ste schopní ohnúť demokraciu len preto, aby ste si obaja zachovali tie svoje, asi už doživotné teplé miestečká v parlamente. Vy ste tu už v minulosti viackrát dokázali, napríklad pán Osuský, že pri presadzovaní tajnej voľby, najprv bolo vyjadrenie, že tajná voľba je výdobytkom Nežnej revolúcie, ale po tom, keď bol... Mám vám ten výrok doniesť, pán Osuský? O chvíľu ho máte pred sebou, aby ste sa hanbili ešte raz, ako predtým, ja si to dobre pamätám. Ale po tom, keď ste videli, že by mohla padnúť vládna koalícia Ivety Radičovej, tak okamžite ste zmenili názor. To ste vy dvaja, vaša dvojica. Mne je ľúto, že takýto zákon zrovna vy dvaja, ktorí máte plné ústa demokracie, podporíte. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.3.2020 o 15:05 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video