51. schôdza

23.11.2021 - 14.12.2021
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:46 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:45

Anna Zemanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, ako vy naozaj veľmi decentne akože slušne vystupujete. A práve o to je horšie, keď vlastne pod takýmto falošným dekórom vlastne útočíte, zavádzate, klamete.
Ako ja viem, že je to vaša politická práca aj forma politickej strany, DNA vlastne politickej strany SMER, a je to vaše DNA ako politickej strany takýmto spôsobom rozprávať a klamať. Viete, reagujem na to, ako ste začali svoj príspevok o Sulíkovi, o jeho dcére, o papalášizme. Viete, že to tak nie je, že to nie je pravda. Vymýšľate si, zavádzate, prekrúcate. Sú to vaše, sú to vaše spôsoby práce, mne to, viete, veľmi tak pripomína akože ten socializmus s ľudskou tvárou, čo sa ukazovali, že akí sú oni vlastne dobrí, slušní, a pritom vlastne tuná spôsobovali rozvrat spoločnosti.
Áno, takto mi to pripadá, faloš a pretvárka a prekrúcanie faktov a poloprávd. Ako a o to horšie, že naozaj vy to robíte veľmi slušným spôsobom a decentným, akože slušným spôsobom, ale o to je to horšie a o to je to nebezpečnejšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:45 hod.

RNDr.

Anna Zemanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:46

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pekne, ďakujem pekne, nechajme socializmus s ľudskou tráv... s ľudskou tvárou, poďme k Múzeu Slovenského národného povstania.
Ja by som chcel poďakovať, Ďuro, za to, že si, pán poslanec, pán podpredseda, naozaj že si takto zhrnul túto problematiku aj s tým postojom, ktorý teda budeme mať po voľbách, pochopiteľne.
Ja si myslím jednu vec, viete, že celý tento prevod Múzea SNP preč teda spod ministerstva, je to škoda. Naozaj je to škoda, preto, lebo to ministerstvo kultúry sa, sa jednoducho oslabodzuje, teda oslabuje, znižuje, znižuje si svoj význam. No a význam ministerstva kultúry podľa môjho názoru sa musí v dnešnej dobe duševnej globalizácie skôr zvyšovať, a nie znižovať. Robia to tak Maďari, Poliaci, Francúzi, Taliani, Češi, robia to tak všetky normálne spoločnosti, ktoré, ktoré vidia istý, ktoré majú istý pud sebazáchovy.
A my ideme presne proti týmto všetkým kritériám normálnym, ktoré existujú, a to svetlo na konci tunela sa pre nás mení na protiidúci vlak. Veď to je, to je strašné skutočne a všetko to začína tým, že tak potom dajme z toho ministerstva kultúry preč aj Národné divadlo, úplne zrušme ho. To by bolo asi najlepšie, lebo toto je cesta k tomu, proste to znižovanie významu kultúry v dnešnom globalizačnom svete je samovražda, skutočne samovražda.
Ministerstvo kultúry má byť jedno silné ministerstvo, na ktoré budeme všetci hrdí, preto, lebo formuje isté, isté to národné, aj prvá ústava Európskej únie bola taká, že tá kultúra bola na niekoľkých sto stranách, bohužiaľ, tá ústava neprešla, dneska ako hovoríme o iných, ale toto nie je, toto naozaj nie je pravda, toto, čo sa tuná deje.
To je význam ministerstva kultúry, ako keby ani nebolo.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:46 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:48

Mária Šofranko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán Blanár, no veľmi pekne ste citoval našich ministrov, ale pre mňa sú dôležité dve veci.
Po prvé došlo ku vzájomnej dohode, že nič sa na doterajšom poslaní múzea nebude meniť a že ministerstvá garantovali, že nikto zo súčasných zamestnancov Múzea SNP sa nemusí báť o svoje pracovné miesto z dôvodu tejto zmeny.
Po druhé dlhodobo nám chýbala právna úprava dĺžky funkčného obdobia štatutárnych orgánov a vedúcich zamestnancov múzeí a galérií. Toto sa teraz zmení a príležitosť dostanú schopní a šikovní manažéri, ktorí sa budú orientovať na výsledky, čo je veľmi dobrou správou.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:48 hod.

PaedDr.

Mária Šofranko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Ľubica Laššáková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Juraj, aj ty si spomenul tému peňazí. Naozaj koľko tých peňazí vlastne je? Koľko potrebuje Múzeum SNP? Mám obavy, že pani ministerka doteraz presne nevie, aký je rozpočet Múzea Slovenského národného povstania, a tým pádom vlastne by ma zaujímalo, odkiaľ pán minister Naď bude vedieť, aký objem peňazí má navýšiť, keď teda chce dať naviac peniaze.
Mňa veľmi mrzí aj to, ty si to tiež spomenul, že nedodržali sľub a skutočne to Múzeum Slovenského národného povstania roztrhli na tri časti, nakoniec toto je striktne uvedené aj v návrhu zákona, o ktorom hovoríme, no a tento návrh zákona podľa mňa prišiel do parlamentu iba preto, aby sa vlastne posvätilo presunutie Múzea SNP spod kultúry pod obranu a všetky tie ostatné veci okolo toho, aké bude funkčné obdobie riaditeľov a podobne, sú len zásterkou. To, že neakceptovala pani ministerka 7-tisíc podpisov, možno ich bolo aj viac, ja už som to prestala sledovať, pod petíciu za zachovanie múzea pod ministerstvom kultúry, je chyba.
To, že nekomunikovala s Múzejnou a galerijnou radou, je tiež obrovská chyba, ale myslím si, že aj v tomto prípade je najväčšou chybou to, že osud Múzea Slovenského národného povstania v tej podobe, v akej múzeum fungovalo desiatky rokov, absolútne hodila cez palubu a napáchala tým naozaj obrovské morálne škody.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:49 hod.

PhDr.

Ľubica Laššáková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Blanár, naozaj ďakujem za kultivované a korektné vystúpenie, aj keď niektorým kolegom sa vaše slová možno počúvali veľmi ťažko, resp. možno nepochopili, čo ste svojou rozpravou chcel povedať, áno, vy ste naozaj iba poukázal na dve konkrétne veci, na dve konkrétne skutočnosti.
To, že ak niekto rozpráva o nejakom spôsobe, nejakej faloše, alebo populizmu, alebo papalášizmu, tak treba tomu človeku nastaviť vlastné zrkadlo, a to ste svojou rozpravou naozaj spravil a to zrkadlo ste týmto odporcom debaty, ktorú ste začal, naozaj nastavil veľmi správnym spôsobom.
To, že prechádza minister... Múzeum Slovenského národného povstania z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany, je takým veľmi zlým krokom smerom k verejnosti, najmä ku kultúrne zdatnej verejnosti a k všetkým kultúrnym organizáciám, ktoré k tejto problematike mali naozaj čo povedať, snažili sa tieto veci komunikovať, snažili sa komunikovať so samotným ministerstvom, ale ministerstvo kultúry bolo v tomto ohľade aj hluché, aj slepé a zároveň sa tvárilo, že nič nevidí, nič nepočuje. Naozaj si nemyslím, aby inštitúcia akou je Múzeum Slovenského národného povstania musela prechádzať z ministerstva kultúry pod ministerstvo obrany, nech akokoľvek pán minister Naď bude argumentovať, že je to správne, že je to dobré, že je to v poriadku. Nemyslím si to a môj názor bude naďalej takýto.
Múzeum Slovenského národného povstania je, malo by byť a mohlo by zostať súčasťou ministerstva kultúry, jej rozpočtovou a príspevkovou organizáciou aj naďalej, ak by na ministerstve kultúry bola vôľa, chuť a cesta, ale toto asi zároveň na ministerstve nie je alebo chýba, alebo sme sa k tomu ešte nedopracovali.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:51 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán Blanár, vy ste začali ako taká uplakaná, urazená subreta, ktorej zobrali možnosť vystúpiť, ktorej povedali, že počkaj chvíľočku, to bol taký úvod, ako si zaslúži toto plénum, vyplakali ste sa tu dobre.
Potom ste pokračovali, samozrejme, históriou, spomínali ste pani ministerkine vystúpenie na Rómov, ale história, už vám to tu povedali, to s tým CT-čkom (povedané so smiechom), vy nemáte, moja starká by vám povedala, vy nemáte kožu na tvári.
Na župe ste, vám stavala chatu firma, ktorej ste vy ako župan dali obrovské peniaze. Vy tu rozprávate o minulosti iných? Vy si svoju minulosť pripomeňte.
Vy tu rozprávate o hlasovaní poslancov OĽANO? Vy ste taká fraška, celá tá vaša smerohlasácka suita, čo tu predvádzate. Pred hlasovaním idete všetci k Robovi, tam sa okolo neho zhrniete jak taká, jak také kačky a Robo zagága a vy budete, vy kákate, káčkujete, ako (povedané so smiechom), ako Robo chce. Vy tu rozprávate o hlasovaní? Vaše vystúpenie bolo ako vaše vedenie tejto, tohoto pléna, keď vy ste predsedajúci, tak to je čistá katastrofa. Krásny príklad tu bol to, že za mnou bol pán Kuffa, ktorý je, ktorého som prosil, aby ste ho dali preč, dali preč – a vy ste zobrali slovo mne. Vy ste zobrali slovo mne, vy ste čistá katastrofa. (Reakcia z pléna.) Ja reagujem na neho.
Vy tu rozprávate o škandále, že prejde ministerstvo spod kultúry na obranu. Aký je to škandál, v čom je to škandál? Jednoducho ministerstvo obrany sa bude tak starať ako ministerstvo kultúry doteraz o naše múzeum.
A tých motorkárov, pán Blanár, vy ste úžasná, urevaná subreta.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:53 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

16:55

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Pán podpredseda Blanár, súčasná vláda by mohla vyučovať papalášizmus, ako to si veľmi dobre povedal. Ja si už neviem predstaviť, veď SaS-ka zaprie aj Sulíkovu dcéru. To už je aký papalášizmus? (Povedané so smiechom.) Kto už zaprie vlastné dieťa?! SaS-ka zaprie Sulíkovu dcéru. Vy, kto z nás si dovolí zaprieť vlastné dieťa? To len SaS-ka, svetová, takže asi tak.
O nič iné tu nejde, len o to, presne si to pomenoval, aby sme zabránili našim ruským priateľom prísť sa pokloniť padlým hrdinom, ktorý položili život za oslobodenie Slovenska alebo Československa. Ale čo čakáme od Naďa, k pani ministerke sa nejdem vyjadrovať, je žena, tak radšej si to nahám. Ale čo čakáme od Naďa - pročkovca? Však viete, toto je tá transparentnosť podľa OĽANO. Však keď si pozrieme tú transparentnosť, tieto výberové konania, kde aj veľakrát bol aj hlavným aktérom pročkovec hlavný, to sa nedá iné povedať. Východoslovenský ústav srdcovocievnych chorôb - hutník transparentne vybraný. Riaditeľ nemocnice ďalší - výrobca okien. Detská nemocnica - lesník. To je tá transparentnosť, pán podpredseda, ktorú si spomínal, to je tá, presne tá transparentnosť! Lesníka za riaditeľa detskej nemocnice, Banský úrad, Banský úrad - SaS-ka (reakcie z pléna), Banský úrad - SaS dala výrobcu nábytku, veď toto je... (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) A o predsedoch okresných úradov sa už nejdem ani vyjadrovať.
Pán podpredseda, tu spomínať nejakú transparentnosť pročkovcom a SaS-károm, veď oni nepoznajú význam slova transparentnosť, kolegovia, kolegyne. Veď to je úchvat, čo títo tu dokazujú. (Ruch v sále.)
Skryt prepis

24.11.2021 o 16:55 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:55

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Prosím, kľud v sále.
Na faktické poznámky bude teraz reagovať pán podpredseda Blanár, nech sa páči.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:55 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:57

Juraj Blanár
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem všetkým za ich faktické poznámky a budem iba na niektorých reagovať vzhľadom na čas, kedy ich bolo viacej.
Pani poslankyňa Kozelová, vôbec sa nečudujem, že keď vám dôjdu argumenty, začnete vyťahovať nejaké CT-čka, lebo ak povrchne pristupujete k tomuto zákonu a vnímate ho len ako za reštaurovanie lafiet, tak je to úplne jasné.
Keby ste si to pozreli, tak CT sme nakúpili najlacnejšie, aké vôbec kedy, kedy niekto nakúpil, a slúžili nemocniciam - môžete sa ísť pozrieť - sedem rokov bez toho, aby niekto do toho musel dávať... (Ruch v sále.) A môžete sa smiať, ako chcete.
A to, že dokážete prekrútiť moje vystúpenia, že ja som hovoril, že Sereď zoberieme, vytrhneme zo základov a prenesieme do Banskej Bystrice, tak všetci tí, ktorí to počúvajú, sa len smejú. Ja som hovoril, že aby prešlo pod riadiacu úroveň Múzea SNP. Ale to je vaša vizitka.
Pani Zemanová, ako som útočil? Keby som klamal, tak by som asi útočil, to priznávam. Ale nie je pravda, že pán Sulík si zobral svoju dcéru, s ktorou urobilo ministerstvo aj zmluvu za peniaze štátnych... verejných platí... poplatníkov? Je to tak. A keby sa na to nebolo prišlo, tak by to jednoducho aj zaplatilo dnes. Ja viem, že ste nervózna, ťažko sa to počúva, ale je to prejav papalášizmu, ako len môže byť.
Pani kolegyňa Šofranko, no vám nevadí, že pani ministerka už dala pokyn na delimitáciu a ešte ani zákon nie je schválený. Nikto z vás to ani len neokomentoval. Tým ste priznali, že ste tu len hlasovacie Pročkove, keď to tak môžem povedať, mašinérie. Nič iné, nič iné. (Potlesk.)
No a viete, keď protestovali proti tomu významní historici na svete a ministerstvo, či už kultúry a ministerstvo obrany to okomentovalo takým spôsobom, že pre ministra Naďa, ktorý to má zobrať pod kontrolu, je dôležité, aby tam prestala proruská propaganda na motorkách. To je najdôležitejšie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.11.2021 o 16:57 hod.

Ing.

Juraj Blanár

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie spoločného spravodajcu 16:59

Monika Kozelová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážené... vážené dámy, vážení páni, ja len tak v krátkosti. (Ruch v sále zaznievanie gongu.) Keď sa tu bavíme o tom, že ako dlho je tam to Múzeum SNP pod tým ministerstvom kultúry, ja vám chcem len povedať, že Múzeum SNP je pod ministerstvo kultúry zaradené od 1. januára 1999, áno? Dovtedy, pod tým ministerstvom kultúry nebola, nebolo, takže to len, to len pre informáciu.
A to je všetko a poprosila by som hlasovanie o tomto bode programu teraz o 17.00 hod.
Skryt prepis

Vystúpenie spoločného spravodajcu

24.11.2021 o 16:59 hod.

Mgr.

Monika Kozelová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video