60. schôdza

15.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie

18.3.2022 o 13:26 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:08

Peter Cmorej

13:10

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán podpredseda Národnej rady, milá kolegynka, vážení kolegovia, máme tu prvý z našich návrhov, ktoré sa týkajú alebo ktorých cieľom je poukázať na absurdnosť ustanovení zahrnutých v dohode o spolupráci v oblasti obrany medzi vládou Slovenskej republiky a vládou Spojených štátov amerických, ktorá, žiaľ, bola schválená v tomto parlamente v dohode, ktorú budem v skratke a úplne výstižne nazývať okupačná dohoda s USA, pretože o nič iné v skutočnosti nejde. Ako prvý, ako prvé z týchto ustanovení máme v podstate vyrovnanie, vyrovnanie postavenia obyvateľov Slovenskej republiky s vojenským a nevojenským personálom Spojených štátov amerických, ktorý má v zmysle tejto okupačnej dohody prísť na Slovensko, kde v čl. 16 a 17 tejto dohody sa zavádzajú absolútne daňové úľavy a oslobodenie od dane pre tento americký personál.
Čl. 16 okupačnej dohody s USA má názov Oslobodenie od dane na služobné účely. Čl. 17 má názov Oslobodenie od dane na súkromné účely. To znamená ani pri nákupe na služobné, ani pri nákupe na súkromné účely podľa tejto dohody nebude americké vojsko a príslušníci americkej armády, sprievodný civilný personál platiť nielen daň z pridanej hodnoty, ale ani iné formy daní a rôznych poplatkov. Preto sme prišli s návrhom, ktorý má – tak ako dohoda Američanov – oslobodiť obyvateľov Slovenskej republiky od platenia tých istých daní. Je totiž absolútne nezmyselné a nespravodlivé, aby v súčasnej dobe, keď každý týždeň stúpajú ceny benzínu, nafty aj LPG, aby naši vlastní občania rozmýšľali, za koľko si natankujú do nádrže svojho auta a či vôbec tento týždeň tankovať budú, a na druhej strane narastajúcemu počtu príslušníkov ozbrojených síl USA a ich sprievodnému personálu budeme tieto dane, ktoré tvoria polovicu nákupnej ceny benzínu, nafty a LPG, štedro dotovať.
Nie je možné, aby obyvatelia Slovenskej republiky platili za niečo, za čo cudzí vojaci na našom území platiť nebudú musieť, pričom ale títo vojaci budú požívať rovnakú kvalitu verejných služieb ako naši obyvatelia, takže ten výnos z príjmu z daní, ktorý zaplatia obyvatelia Slovenskej republiky, sa nepoužije len na plnenie funkcií štátu v prospech obyvateľov Slovenskej republiky, ale aj v prospech týchto amerických vojakov. Takže práve strana SaS, ktorá vyznáva princípy trhu a vyznáva princípy tej ekonomickej spravodlivosti a snaží sa tu prezentovať, ako im veľmi záleží na tom, aby sa nikto neznevýhodňoval a na druhej strane nezvýhodňoval, by mala ako prvá kričať, že to chce jasne podporiť a prijať, pretože nemôžme súhlasiť so statusom, ktorý je tu vytvorený práve v tejto chvíli, keď platí okupačná dohoda, ale neplatia ešte tieto naše návrhy, a síce že obyvatelia Slovenskej republiky na jednej strane iba platia, platia, platia a na druhej strane, keď majú nejakú službu od štátu získať, tak ešte aj za tú si budú musieť platiť a na druhej strane tu budeme mať čoraz väčšiu skupinu amerických vojakov a ich sprievodného personálu a tí, paradoxne, platiť nebudú, tí daňové odvody ani zaťaženie mať nebudú a na druhej strane služby od štátu presne v zmysle tejto okupačnej dohody, tak ako to charakterizoval alebo zhrnul aj generálny prokurátor, služby štátu budú mať zadarmo. Čiže čo môže byť väčšia diskriminácia vlastných občanov, čo môže byť väčšie ako keby otváranie nožníc, vytváranie priepasti medzi tým, ako platia a žijú ľudia na Slovensku, a tým, ako nebudú platiť a budú žiť americkí vojaci?
Príklad s palivami sme si vybrali práve preto, že vďaka nezodpovednej ekonomickej politike vlády každý jeden jediný, každý jeden, každý jeden človek bez ohľadu na politické tričko, bez ohľadu na to, ktorú stranu volil, nevolil, či sa o politiku zaujíma, alebo nezaujíma, či podporuje Ukrajinu, alebo Rusko, alebo či na to úplne kašle, každý jeden občan, obyvateľ Slovenska cíti na svojej peňaženke brutálny rast cien, infláciu a tá sa pretavuje do, zo všetkých do dvoch oblastí najviac: oblasť energií, kde už dôchodcovia rozmýšľajú nad tým, že či vôbec kúriť, či má zmysel kúriť, lebo si to nemôžu dovoliť, či radšej si nekúpia jedlo, lebo sa musia mnohí rozhodnúť, či kúrim, alebo kúpim jedlo, keď kúpim jedlo, nemám z čoho zaplatiť kúrenie, keď budem kúriť, budem si musieť trošku pritiahnuť opasok.
A druhá oblasť, na ktorej sa to ukazuje najviac, je nárast cien palív, doslova už každodenný nárast cien palív. A my v tejto situácii sme ešte veľkodušne, vláda, nie my, vláda v tejto situácii ešte veľkodušne povedala, že všetci tí Američania, ktorí sem prídu, s prepáčením, musím to tak povedať, pretože v zmluve je to tak napísané, so svojimi štetkami, tak nebudú musieť platiť dane z palív, ani tie ich dievčatá. Prirodzene, že ako strana vlastenecká, ako strana národne cítiaca sme museli na to reagovať a predložili sme balík návrhov, ktoré majú vyrovnať tie rozdiely, ktoré vláda vytvorila medzi Američanmi na Slovensku a medzi obyvateľmi Slovenskej republiky.
A prvý návrh hovorí o tom, že ak môžu byť od dane z palív a od daňového zaťaženia palív celkovo oslobodení Američania, musia byť, musia byť od tohto oslobodení aj obyvatelia Slovenskej republiky, pretože obyvatelia Slovenskej republiky sú tí, ktorým má v prvom rade Slovenská republika a jej vláda slúžiť. Oni sú tí, pre ktorých má štát robiť všetko, čo je v jeho silách, aby život na Slovensku, poviem to tak, aby aj SaS-ka rozumela, sa čo najviac blížil k tomu welfare state. Lenže ja chápem, že oni rozprávajú o tom, ako tu chcú welfare a ako chcú, aby sa ľuďom žilo dobre, ale na druhej strane, keď má ísť o to, aby sme sa vyrovnali s Američanmi, tak už zrazu je to červená čiara, lebo s americkými supermanmi sa nemôže nejaký pracujúci človek na Slovensku porovnávať. Ale s takouto, s takýmto pohľadom na vec, s takouto optikou sa my nikdy nestotožníme ani sa stotožniť nemôžeme, pretože na Slovensku, v Slovenskej republike, pre slovenskú vládu musia byť na prvom mieste vždy občania Slovenskej republiky. Vždy to tak musí byť, všetko ostatné musí byť až potom a nemôže to byť presne naopak, pretože podľa tejto zmluvy je to presne naopak.
A každý, kto nezahlasuje za tento náš návrh, to nie je nejaké vydieranie, to je proste konštatácia, každý, kto zaňho nezahlasuje, v podstate tým svojím postojom povie, že áno, ľudia, plaťte ešte vyššie daňové zaťaženie za tú, za to palivo, za benzín, naftu, plyn, aby Američania to mohli tankovať ešte lacnejšie. Každý, kto nepodporí tento návrh, vlastne povie, že je v poriadku, že Američania tu budú mať doslova holiday, prázdniny, lacný život v gubernii, v kolóne, v kolónii a Slováci, obyvatelia Slovenskej republiky, to budú musieť zo svojich čoraz nižších reálnych platov a čoraz nižších reálnych dôchodkov zaplatiť.
Takže, poslankyne, poslanci, občania, je tu možnosť na to, aby sa naozaj ceny plynu, benzínu a nafty dostali na americkú vysnívanú úroveň, proste splňme si aj my americký dream.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

18.3.2022 o 13:10 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:10

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda.
Ja si dovolím ešte doplniť pána poslanca Kotlebu, lebo on spomínal hlavne teda daň z minerálnych olejov a teda ešte s tým súvisiacu dépeháčku, ale ono v skutočnosti v tej obrannej dohode nejde vlastne len o palivo, aj keď teda my to riešime teraz v tomto zákone iba palivo, ale treba naozaj zdôrazniť, že v tej dohode je napísané, že nie sú povinné, a nielen príslušníci ozbrojených síl USA, ale aj závislé osoby nie sú povinné na území Slovenskej republiky platiť žiadne dane, žiadne dane. To znamená ani daň z príjmu, ani daň z minerálnych olejov, ani dane z vína, ani piva, ani z tabaku, ani z liehu, ani z pozemkov, ani zo stavieb, ani bytov, ani psov a za využívanie pozemkov, ani za ubytovanie, ani za, ani daň z motorových vozidiel, jednoducho žiadne dane a ani licenčné poplatky, ani podobné poplatky z nákupov, vlastníctva, dražby, používania vzájomného prevodu, prevodu v súvislosti s úmrtím a tak ďalej a tak ďalej a tak ďalej, to by som naozaj mohol celý ten zoznam hovoriť ďalej, čiže naša vláda jednoducho si povedala, že títo príslušníci tu budú mať raj a Slováci nech si ďalej platia ďalšie dane. Je to nespravodlivosť, diskriminácia, treba to jednoznačne odstrániť a keď nie odstrániť, tak na to upozorňovať, aby si občania Slovenskej republiky uvedomili, čo táto naša vláda, akú dohodu prijala.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.3.2022 o 13:10 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:20

Milan Laurenčík
Skontrolovaný text
Pán poslanec Marek Kotleba s faktickou poznámkou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.3.2022 o 13:20 hod.

Ing.

Milan Laurenčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:21

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Čiže v dnešnej dobe stojí benzín 1,7 €, nafta 1,6 € a vláda neurobí pre občanov to, že by znížila aspoň spotrebnú daň z palív, neurobí to, hej, čiže im je to úplne jedno, že tí ľudia takto draho tankujú, ale zato Američania budú tankovať bez DPH aj bez spotrebnej dane. Čiže budú mať benzín za nejakých 85 centov a naftu za 80 centov. Tak toto mi príde ako absolútne diskriminačné. A prečo to vláda dopustila, takéto niečo, a neurobí ani to, že by pomohla ľuďom v týchto ťažkých časoch znížením spotrebnej dane na palivá?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.3.2022 o 13:21 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:22

Magdaléna Sulanová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Keď sa našim koaličným partnerom nepáči, že my chceme odstrániť diskrimináciu, aby ani slovenskí občania nemuseli platiť daň z minerálnych olejov a z nafty a tak ďalej, tak potom je tu ďalšie riešenie, aby sme si boli rovní, aby neboli naši občania diskriminovaní, tak nech aj americké okupačné vojská platia takú istú daň ako slovenskí občania. Sú dve možnosti. Buď nebude platiť nikto, alebo nech platia všetci. To je absolútne jednoduché a logické.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.3.2022 o 13:22 hod.

Ing.

Magdaléna Sulanová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 13:23

Marian Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za faktické poznámky.
Martin Beluský, veľmi pekne vystihol, o čom ešte ďalej tá okupačná zmluva je, ale však o tom sú aj tie naše návrhy, aby tie všetky diskriminačné ustanovenia tejto zmluvy vyrovnala v prospech občanov Slovenskej republiky, vyrovnali tie naše návrhy.
A ďakujem bratovi Marekovi Kotlebovi za to, že v podstate veľmi jednoducho v jednej vete zhrnul, o čom to na Slovensku bude, keď sem reálne tí Američania prídu. Vážení občania, vy na tej pumpe za každý liter benzínu za chvíľku necháte 1,80 €, za liter nafty 1,60 €, potom to budú 2 eurá a Američania to proste budú platiť za polovicu, za polovicu. Za takú istú polovicu, ako by ste to mohli platiť vy, keby, samozrejme, vláda trošku reagovala aj na vaše potreby a na to, že aj ľudia na Slovensku potrebujú normálne chodiť do práce a normálne žiť s rodinami a sem-tam ísť na nejaký výlet, ale to nie. Okolité štáty už na stupňujúcu sa, radikálne stupňujúcu sa cenu palív reagovali, znižujú daňové zaťaženie, robia rôzne iné opatrenia. Na Slovensku je to úplne ľahostajné, ale okupačná zmluva hovorí jasne, Američania tankujú za polovicu. Takže, milí občania, je to na vás, zvážte si a vy môžte napísať svojim poslancom všetkým – aj vládnym, aj opozičným, že aj vy chcete tankovať ako Američania za polovicu. Za jeden mail poslancom nič nedáte.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.3.2022 o 13:23 hod.

Ing. Mgr.

Marian Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Uvádzajúci uvádza bod 13:25

Andrej Medvecký
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Poslanci za poslanecký klub Ľudovej strany Naše Slovensko predkladajú, Marian Kotleba, Martin Beluský, Rastislav Schlosár a Andrej Medvecký predkladajú do Národnej rady Slovenskej republiky návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 120/1993 Z. z. o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov.
Predložená novela zákona bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet.
Je v súlade s ústavou, zákonmi a medzinárodnými zmluvami.
Ďakujem.
Skryt prepis

Uvádzajúci uvádza bod

18.3.2022 o 13:25 hod.

Andrej Medvecký

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:26

Jozef Hlinka
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Vážený pán podpredseda, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol určený predsedom výboru za spravodajcu k uvedenému návrhu zákona. Predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona.
Návrh spĺňa náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. Súčasťou predloženého návrhu je aj stanovisko Ministerstva financií Slovenskej republiky. Zo znenia uvedeného návrhu zákona je zrejmý účel navrhovanej právnej úpravy.
Vychádzajúc z oprávnení, ktoré pre mňa ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku, odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní.
V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady navrhujem, aby návrh zákona prerokovali výbor pre financie a rozpočet, ústavnoprávny výbor. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre financie a rozpočet. Zároveň odporúčam, aby výbory uvedený návrh prerokovali do 30 dní a gestorský výbor do 32 dní od jeho prerokovania v prvom čítaní na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu k uvedenému návrhu zákona.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.3.2022 o 13:26 hod.

Ing. PhD.

Jozef Hlinka

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 13:28

Martin Beluský
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán podpredseda. Vážené panie poslankyne, páni poslanci, kolega Andrej Medvecký uviedol na začiatku tento návrh zákona. Dovoľte mi trošku obšírnejšie.
Je to jednoduchý návrh zákona, ktorý už sme tu predložili niekoľkokrát a budeme ho predkladať, dokedy budeme v tomto parlamente, pretože podľa nášho názoru súčasné nastavenie odmeňovania nielen poslancov, ale aj z toho nadväzujúcich ďalších ústavných činiteľov, či už sú to členovia vlády a ostatní, je nespravodlivé. Odvíja sa od priemernej mzdy, ktorá nie úplne správne odráža nastavenie príjmov alebo ekonomickej situácie občanov Slovenskej republiky. Oveľa lepšie toto nastavenie ukazuje minimálna mzda, pretože aj tak drvivá väčšina ľudí priemernú mzdu nedosahuje, väčšina ľudí na Slovensku, je to viac ako 60 % alebo okolo 60 % má menej ako priemernú mzdu. Preto si myslíme, že by poslanci Národnej rady a ďalší ústavní činitelia mali byť odmeňovaní v závislosti od minimálnej mzdy, teda hovorím v závislosti od minimálnej mzdy, pretože napriek tomu, že tento návrh zákona predkladáme už niekoľkýkrát, tak som sa stále stretol s názorom dokonca niektorých poslancov, že my navrhujeme, aby poslanci mali minimálnu mzdu. Ale ešte raz, my navrhujeme, aby sa platy poslancov počítali v závislosti od minimálnej mzdy, nie v závislosti od priemernej mzdy.
Podľa predloženého návrhu zákona by sa teda po novom plat poslancov, ako aj ďalších ústavných činiteľov odvodzoval od výšky aktuálnej minimálnej mzdy. Poslanecký plat by teda nebol stanovený ako trojnásobok priemernej mzdy v národnom hospodárstve, ale ako trojnásobok minimálnej mzdy v Slovenskej republike. Podobne by sa od minimálnej mzdy zaviedli aj paušálne náhrady poslancov. Takto je to, samozrejme, navrhnuté. Či to má byť trojnásobok alebo inak, iný násobok, je potom, samozrejme, na debatu v pléne.
Predkladaná novela zákona zároveň ruší vyplácanie odstupného pre poslancov, ktorým zaniká výkon ich poslaneckého mandátu. Podľa súčasnej legislatívy totiž patrí poslancovi po zániku jeho mandátu plat vo výške dvoch až troch mesiacov. Dva mesiace je to v prípade, že má poslanec päť rokov odslúžených v parlamente a ak viacej, tak sú to tri mesiace. Každý poslanec si musí byť vedomý toho, že poslanecké miesto je časovo ohraničená pozícia na dobu určitú, a preto nárok na nejaké odstupné je absolútne neopodstatnený. Každý poslanec, ako každý iný zamestnanec, v prípade, že si nenájde kontinuálne nejakú inú prácu, tak má predsa ešte nárok na dávky v nezamestnanosti, čiže nie je tam absolútne žiadny dôvod, aby ešte im parlament zo štátneho rozpočtu vyplácal nejaké ďalšie, iné peniaze.
Naviazanie poslaneckých platov na priemernú mzdu v národnom hospodárstve považujeme za neprimerané. Oficiálne uvádzaná priemerná mzda na Slovensku totiž neodzrkadľuje reálne platové pomery väčšiny bežných ľudí. Hoci oficiálne uvádzaná priemerná nominálna mesačná mzda dosahovaná podľa štatistického úradu v roku 2020 dosiahla výšku 1 133 eur, v skutočnosti, ako som to už uviedol, približne 60 % zamestnancov zarábalo menej ako uvádzanú priemernú mzdu. Vyššia hodnota vypočítanej priemernej mzdy je spôsobená nadpriemerne vysokými zárobkami malého počtu ľudí, napríklad aj vysokými zárobkami poslancov a tiež vysokými zárobkami iných ústavných činiteľov. Vysoké rozdiely v platoch vedú k zvyšovaniu sociálnych nerovností a k čoraz väčšej biede ľudí zarábajúcich minimálnu mzdu v porovnaní s ľuďmi zarábajúcimi nadpriemerne.
Jedným z dôvodov na predloženie tejto novely je aj negatívny vývoj dlhu Slovenskej republiky. Podľa schváleného vládneho návrhu štátneho rozpočtu na rok 2022 sa očakáva, že celkový hotovostný dlh Slovenskej republiky prekročí 61,5 miliárd eur, ale vzhľadom na tú aktuálnu situáciu aj s ľuďmi utekajúcimi z Ukrajiny už dnes vieme, že to číslo bude oveľa-oveľa vyššie. Každý obyvateľ Slovenska tak okrem svojich súkromných dlhov bude dlhovať v prepočte ďalších viac ako 11-tisíc eur. Zodpovednosť za tento stav nesú v rozhodujúcej miere práve poslanci Národnej rady, vláda Slovenskej republiky a ďalší ústavní činitelia, ktorí dopustili, aby dlh Slovenska nám vzrástol do takejto extrémnej výšky. Kým teda nebude tento trend aspoň otočený, že nezačneme konečne Slovenskú republiku oddlžovať, nie je to absolútne žiadny dôvod na to, aby poslanci mali luxusné platy. Pokiaľ sa začne tento trend otáčať a začnú sa prijímať zákony aj rozpočty, ktoré budú prinášať oddlžovanie, tak potom, samozrejme, sa môžme baviť o tom, že si, či si poslanci a vláda zaslúžia nejaké lepšie ohodnotenie.
Súčasná výška platu vrátane paušálnych náhrad pre poslanca s trvalým pobytom mimo Bratislavy predstavuje v roku 2021 5 268 eur. V roku 2019 prišlo k rozmrazeniu a skokovému zvýšeniu platov poslancov. Takéto radikálne zvýšenie platu bolo považované zo strany poslancov za arogantné a nesolidárne vo vzťahu k bežným a priemerne zarábajúcim ľuďom a hlavne to prišlo v čase, kedy hneď po tom roku došlo k ďalšiemu radikálnemu zvyšovaniu dlhu Slovenskej republiky. Čiže je vidieť, že to bolo absolútne neadekvátne.
Ak by boli platy poslancov závislé od aktuálnej minimálnej mzdy a plat by sa nezmrazil, tak by celková výška platu vrátane paušálnych náhrad pre poslanca s trvalým pobytom mimo Bratislavy dosiahla podľa nášho návrhu v roku 2021 výšku 2 697 eur, čiže stále veľmi lukratívny príjem aj na Bratislavu.
Správne nastavená minimálna mzda udržiava životnú úroveň obyvateľstva nad úrovňou existenčného minima a motivuje ľudí uprednostniť prácu pred rôznymi sociálnymi príjmami. Vytváranie podmienok pre zvyšovanie minimálnej mzdy na takúto úroveň by teda malo byť nielen prioritou poslancov Slovenskej republiky, ale aj vlády Slovenskej republiky a ostatných ústavných činiteľov.
Naviazanie poslaneckých platov na minimálnu mzdu bude zároveň predstavovať prejav pokory a úcty voči ľuďom, ktorí sú nútení žiť, živiť svoje rodiny z minimálnej mzdy. Najvyšší ústavní činitelia tým prejavia symbolické gesto, že sú ochotní podieľať sa na obnovení a ozdravení slovenského hospodárstva a že sú ochotní začať šetriť aj od seba.
Predložená novela zákona bude mať pozitívny vplyv na štátny rozpočet. Predpokladaná úspora len na samotných mzdových nákladoch poslancov Národnej rady Slovenskej republiky bude za jedno volebné obdobie predstavovať viac ako 14 miliónov eur a na paušálnych náhradách viac ako 7 miliónov eur. K ďalším výrazným úsporám príde vďaka racionalizácii platov členov vlády a ďalších ústavných činiteľov, ktorých plat sa vypočítava v závislosti od platu poslanca Národnej rady.
Len teda pre porovnanie potom sú nejaké tabuľky, môže si každý poslanec pozrieť. Je tam teda, aký by bol rozdiel, keby sa tento návrh zákona dostane do praxe, bolo by to mesačne 2 500 eur za zníženie príjmu. Takisto je tam uvedené aj zníženie príjmu pri ostatných ústavných činiteľoch. Len teda pre ozrejmenie, aby bolo každému jasné, koho ďalší, ktorých ďalších ústavných činiteľov sa plat počíta v závislosti od platu poslanca, sú to sudcovia, sudcovia Ústavného súdu, podpredsedovia NKÚ, generálny prokurátor, predseda NKÚ, predseda Súdnej rady, člen vlády a prezident Slovenskej republiky, ktorého by sa zníženie, ktorej by sa zníženie dotklo najviac, pretože je to štvornásobok platu poslanca, teda dvanásťnásobok priemernej mzdy.
Chcem teda dopredu poďakovať každému, kto predložený návrh zákona navrhne teda posunúť do druhého čítania. Ako som už povedal, ten technický vzorec, akým spôsobom sa to má vypočítavať, je, samozrejme, na nejakom kompromisnom zvážení, ale mali by sme minimálne prejaviť akúsi vôľu alebo akúsi úctu k občanom Slovenskej republiky, že sme ochotní v týchto ťažkých časoch, kedy naozaj to zvyšovanie nielen energií, ale aj pohonných hmôt, aj potravín veľmi ťažkým spôsobom skúša naše obyvateľstvo a poslanci by mali byť solidárni a v týchto ťažkých časoch by mali buď si znížiť plat, alebo si ten plat, zmeniť spôsob jeho výpočtu, prípadne prísť k nejakému zmrazeniu, alebo akýkoľvek iný, akýkoľvek iný krok, ktorý ukáže, že vieme byť s našimi obyvateľmi solidárni.
Ďakujem veľmi pekne za pozornosť a aj za podporu.
Skryt prepis

Vystúpenie

18.3.2022 o 13:28 hod.

Ing. PhD.

Martin Beluský

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video