63. schôdza

30.3.2022 - 30.3.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:04 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:57

Peter Kmec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani kolegyňa Denisa, správne si poukázala na systémové zlyhania osoby ministra Mikulca, ktorý sa zbabelo schováva za údajné zlyhanie generálneho riaditeľa sekcie krízového manažmentu, ktorého vyhodil, avšak tu platí slovenské príslovie, že ryba smrdí od hlavy a mal by osobne zobrať svoju zodpovednosť do rúk a iniciatívne odstúpiť. Bolo úplne vidno na začiatku humanitárnej krízy, že táto vláda absentovala na východnom Slovensku a dovolím si povedať, že táto vláda strávila viac času na Expo v Qatare ako na východnom Slovensku.
No to, čo mi vo vystúpení ministra Mikulca úplne chýbalo, to bola reflexia svojho zlyhania na začiatku, kde všetky samosprávy na východnom Slovensku a dobrovoľníci upozorňovali na absenciu vlády v tomto regióne a namiesto toho, aby priznal túto chybu, ktorú v konečnom dôsledku priznal aj predseda vlády Heger, tak zase začal osobne útočiť na samosprávy a dobrovoľníkov. Toto mi tiež zase tá reflexia a ospravedlnenie voči týmto hrdinom na východnom Slovensku chýbala.
Takže keď to zhrniem po vyše mesiaci, vláda namiesto toho, aby zlepšila svoj manažment, zase začala vytvárať rôzne pofidérne schémy a vyberať svoje spriatelené súkromné firmičky, ako to bolo aj v prípade pandemickej krízy covid-19. Chcem len upozorniť, že to, čo mala vláda urobiť, bolo to, že mala presúvať stovky miliónov eur, ktoré mala k dispozícii z eurofondov a to sa týkalo aj covidovej krízy, aj tejto humanitárnej. Stačilo len odovzdať peniaze samosprávam a dobrovoľníkom.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:57 hod.

JUDr.

Peter Kmec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 14:59

Richard Raši
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Milá Denisa, minister Mikulec ešte v piatok tvrdil, že bude hrdo čeliť odvolávaniu. Myslím, že ho všetci vidíte, ako tu hrdo stojí, sedí a čelí. Nebudem sa venovať tomu, ako nezvládol utečeneckú krízu, to každý vie. Ako ju zaregistroval až po niekoľkých dňoch, pretože v prvých dňoch sme ho ani nevideli, tak ako väčšinou času počas jeho pôsobenia na poste ministra a nebudem riešiť ani to, že jeho štátny tajomník teda išiel krízu riešiť dištančne z dovolenky na Mauríciu, hoci obaja mali byť na hraniciach od prvých dní.
Mňa zaujala zmluva na nákup poschodových postelí a matracov, päťsto poschodových postelí a tisíc matracov pre utekajúcich občanov z Ukrajiny, ktorú zverejnil takmer mesiac po tom, čo kríza začala. Čiže mesiac, napriek tomu, že tu prichádzali tisíce občanov, nerobil nič. No a keď ju už zverejnil, tak sa zistilo, že to, čo zverejnil, bolo absolútne predražené. Posteľ, ktorú si každý nájde v googli, poschodovú posteľ za 139 alebo za 177 eur, minister Mikulec objednal za 246 eur a keď sme ho na to upozornili, tak nás obvinil, že klameme, lebo nevieme čítať zmluvu, pretože musí ísť o posteľ, ktorá sa dá rozložiť na dve jednoposchodové postele, a keď si tú zmluvu pozriete, nič také sa tam nepíše. Na jednej obyčajnej objednávke urobil predražený nákup o 50 %. A dokonca ešte ani to neurobil, pretože napriek tomu, že využil situáciu a povedal, že treba konať na priamo a urobiť to rýchlo, tak doteraz dokonca ani tie postele, ani tie matrace neobjednal.
Toto odvolávanie je len vyvrcholením zlyhania ministra vnútra na jeho poste od jeho prvého dňa po posledný vo všetkom, na čo siahol, aj na to, na čo nesiahol a mal.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 14:59 hod.

MUDr. PhD., MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:01

Tomáš Šudík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážená pani kolegynka, chcete odvolávať pána Romana Mikulca aj preto, že vraj podľa vás nakúpil predraženú stravu na hraniciach pre utečencov, ktorá stála 6,85 eur a mali tam raňajky, obed a večeru a závidíte im ešte aj to, že mali švédske stoly. Ale ja som si dal do googlu meno a som si pozrel utečenecké tábory a našiel som, že za vašich čias v roku 2020 nadácia Zastavme korupciu poukázala, že v migračnom tábore v Rohovciach ste podpísali zmluvu, kde stála strava 15 eur a 40 centov na utečenca. Vy kritizujete Mikulca za 6,85 eur a na googli nájdem článok, kde píše, že ste uzatvorila zmluvu, že strava pre jedného utečenca stála 15 eur a 40 centov. No čo má toto znamenať, pani ministerka? Keby ste bola ministerkou vy, tak za koľko by bola strava v tých hraniciach? Za dvadsať eur? Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:01 hod.

Bc.

Tomáš Šudík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:02

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pani kolegyňa Saková, vo svojom vystúpení si spomínala aj dobrovoľných hasičov, hovorila si o tom, že na Slovensku ich je okolo 30-tisíc, že sú pripravení a ochotní podieľať sa na riešení aj tohto problému. Chcem tvoje slová potvrdiť, pretože z pozície mesta Michalovce máme túto skúsenosť. Keď sme, budem o tom hovoriť potom podrobnejšie vo svojom vystúpení, na ktoré sa chystám v ústnej rozprave, keď sme oslovili my prostredníctvom bývalého prezidenta Hasičského a záchranného zboru generála Nejedlého dobrovoľných hasičov, veľmi ochotne prišli do Michaloviec, postavili nám stany dokonca z Oravy či z iných kútov Slovenska. Boli ochotní podieľať sa na riešení tých aktuálnych problémov, na ktoré štát momentálne bol schopný zareagovať, no a potom, keď sa situácia zmenila a už štát sa začal ujímať svojej úlohy, tak týmto dobrovoľným hasičom bolo surovo, by som povedal, surovo, tak imperatívne nariadené, že tieto stany si majú zbaliť, že sa majú stiahnuť a nemajú pomaly tam čo robiť.
Musím povedať, že som sa trošku hanbil pred nimi, keď to naozaj aj nakoniec urobili. Je pravdou, že štát tam vybudoval aj vďaka tej spomínanej problematickej firme to svoje stanové mestečko, ale toho poďakovania sa od kompetentných nedostalo. Neviem, či to bolo spôsobené práve tým, že nám s tým pomáhal už spomínaný generál Nejedlý. Takže určite by stálo, aby sa ich služby využívali intenzívnejšie a oni naozaj boli ochotní a podľa mňa sú ochotní naďalej na tom participovať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:02 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:04

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Pani poslankyňa Saková, viacero kritiky zaznelo z vašich úst na ministra Mikulca, ale vám niečo poviem, čo zaznieva aj z úst koaličných partnerov OĽANO, ktorí sami hovoria, že Mikulec je taký neschopný, že ani kradnúť nevie. A keby to bolo opačne, tak tu všetci proti tomu protestujú a teraz sa to bagatelizuje. Ešte sa aj spýtali svojich koaličných kolegov z OĽANO, že načo to bolo dobré toto všetko. Že keby boli opačne, tak tu všetci teraz vykrikujeme proti niekomu zo súčasnej opozície. Takže oni si to veľmi dobre uvedomujú.
Ale zasa potom je tu to bé, ako povedali, musíme si všetko odpustiť. Nech sa prevalí čokoľvek, všetko si odpustíme. Aj napriek všetkej tej kritike, ktorú ste, pani poslankyňa Saková, povedali od organizácií, združení, charity, samospráv, aj napriek tomu Mikulec nevyvodí osobnú zodpovednosť a neodíde a ani ho súčasná vládna koalícia neodvolá, aj keby to najradšej urobili.
A ja sa preto pýtam alebo otázka znie, prečo je to tak? Vie na nich niečo? Prečo silou mocou ho takto držia, keď sami vedia, aký je neschopný? To znamená, že Mikulec musí, ľudovo povedané, držať s prepáčením ich za gule a boja sa ho odvolať. Inak si ja osobne to neviem vysvetliť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:04 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:06

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Dámy a páni, pročkovcov dva roky ľudia obviňujú, že nemajú schopnosť riadiť tento štát a vy urobíte to, že si najmete firmu, ktorá vám ozvučovala vaše predvolebné mítingy a dáte jej riešiť humanitárnu a migračnú krízu. Čo ste tým dokázali?
Po prvé ste tým dokázali, že ten Mikulec ani nie je na tej úrovni ako tá firma, ktorá rieši tú akustiku. Že tá akustika je schopnejšia riadiť migračnú krízu, ako je on. Lebo keby on nepotreboval pomoc firmy, ktorá rieši akustiku, keď budem teda predpokladať, že nejde o obyčajný biznis Eduarda Hegera, len pretože chcel dohodiť evanjelizátorovi dva a pol milióna euro, tak predpokladajme, že ste si ich naozaj vybrali, lebo majú pre vás nejakú pridanú hodnotu. Že neni jediná pridaná hodnota to, že jednoducho Heger chcel kšeft. A teraz sa zamyslite nad tým, že pre vás je firma, čo ozvučuje svadby, kvalitnejšia, ako je váš minister. Že ona má lepšie schopnosti. Alebo potom prijmeme bé, lebo niekedy, keď privatizoval ešte Ivan Mikloš SPP a tieto veci, tak si aspoň najal z New Yorku, z Washingtonu, neviem odkiaľ, tie poradenské moody za takéto firmy proste, čo chodili Standard & Poor's a takíto a chodili sem a radili mu.
A výsledok bol ten, že aspoň proste sa to tvárilo, že dobre, že to ide zo zahraničia. A vy si dáte firmu, pritom viete, že vám to každý bude otrieskávať o hlavu a vy ste takí štipkári, že si ani nenájdete v telefónnom zozname nejakého Jožka tuto za rohom a vy si dajte firmu, ktorá vás ozvučuje!
Však ste vy normálny? Však toto jak chcete vy odôvodniť pred ľuďmi? Jakú má toto pre vás pridanú hodnotu?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:06 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:08

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci.
Kolegyne, kolegovia, pani kolegyňa Deniska Saková, naozaj veľmi kultivované vystúpenie v rozprave. Je na škodu veci, že si toto vystúpenie s množstvom argumentov, ktoré si uvádzala, nevypočuli žiadni poslanci, takmer žiadni poslanci celej koalície. Myslím, že tu nebol nikto za OĽANO, aby ťa počúval, za SaS-ku tu bol jeden, áno. A možnože keby počuli tie tvoje argumenty a konali by potom podľa, podľa výzvy pána ministra Romana Mikulca, aby hlasovali podľa svojho vedomia a svedomia, možno to hlasovanie by dopadlo aj tak, že nakoniec bude pán minister odvolaný.
Skonštatovala si, že štát sa vzdal manažovania utečeneckej krízy, čo je úplne evidentné. Môžme to potvrdiť aj z nefunkčnosti okresných krízových štábov. Prednostovia okresných úradov, česť výnimkám, tí, ktorí, ktorých poznám a s ktorými mám tú česť „spolupracovať“, tak preukazujú dennodenne, čo sú to za kádre. V jednom z okresov, aby som nebol presný, prvýkrát zasadol krízový štáb po troch týždňoch, ten originálny krízový štáb. Nuž a o tom, že nevie manažovať utečeneckú krízu, tak zrejme nevie manažovať ani odvolávanie ministra, pretože vidíme, že tu žiadny minister nie je, nielen odvolávaný, ale ani ďalší iný. A to preto, pretože pravdepodobne zasadá vláda. Tak zrejme sme to mali robiť včera alebo zajtra, alebo niekedy inokedy, kedy by tu ten, o ktorom sa hovorí, mal byť a pretože nepočúvali zrejme tvoje argumenty, tak potom používajú niektorí kolegovia vo svojich poznámkach nesprávne čísla a predpokladám, že toto sa vysvetlí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:08 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:10

Dušan Muňko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa, veľmi pekne podrobne ste rozobrali neschopnosť pána ministra, ale hlavne pri riadení ministerstva. Tu nieže zlyhal len minister, tu zlyhalo celé vedenie.
Prvý týždeň prakticky nerobili nič. Nieže by boli zapojili samosprávy, starostov, primátorov, že by boli zapojili jednotlivé organizácie charitatívne, proste veci, ktoré v tých regiónoch sú. Ministerstvo zlyhalo na celej čiare. To je za prvé.
Za druhé. Samozrejmá vec, hŕba ľudí, keby boli mali organizácie vypracovaný manuál, tak na jednej strane tie matky s deťmi alebo mladí ľudia, ktorí prechádzali.
Druhá vec boli už ľudia z iných krajín ako z Ukrajiny. Tam bol totálny chaos. Nakladali to do autobusov, proste čiže a riadili to tak, jak keby nikdy žiadnu organizáciu s ňou podobnú nikde nerobili. Na tomto zlyhal pán minister na celej čiare.
A pokiaľ sa týka jeho odvolávania, veď jeho odvolávanie bol úrad pre Zastavme korupcie, ten upozornil na veci z hľadiska cateringovej firmy. Jak môže cateringová firma, ktorá nemá na východnom Slovensku pracovníkov, nemá nič a má zabezpečovať túto akciu, keď na východe je dostatok firiem, dostatok štátnych pracovníkov na to, aby to celé zabezpečil. Je to jeden veľký humbuk a nedivte sa, že ľudia sa dívajú na to tak, jak sa dívajú. Je to totálna rozkrádačka. Nič iné na to sa nedá povedať.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

30.3.2022 o 15:10 hod.

Ing.

Dušan Muňko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15:11

Denisa Saková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo. Ďakujem kolegom za spätnú väzbu. Možno budem reagovať asi len na pána Šudíka, aby som vysvetlila veci, ktoré sa tu dejú.
Pán Šudík, 7,30 dostala samospráva náhradu za stravnú jednotku, 7,30. A ja sa pýtam, prečo cateringová firma dostala 12 eur. Mali o jedlo viacej? Alebo tam bolo viacej zamestnancov? Alebo mali väčší dezert? Alebo čo sa stalo? To je ten hlavný princíp. Keď ste dali 12 euro cateringovej firme, mali ste 12 euro dať aj samospráve. To je ten celý princíp, ktorý ste nepochopili.
A ideme k Rohovciam. K Rohovciam v súvislosti s tým, čo ste hovorili, 15,40 stravná jednotka. Keďže sme tu nemali krízu od roku 2016-´17 migračnú, tak Rohovce boli obsadzované sporadicky podľa toho, koľko žiadateľov o azyl sme tam mali, prípadne koľko sme mali nelegálnych migrantov. Boli sme niekoľkokrát, sme súťažili túto stravnú jednotku, viete z akého dôvodu? Pretože ju tam nikto nechcel dodávať. Nemali sme dodávateľa a potom sme zobrali najlacnejšiu ponuku, ktorého, ktorú dodávateľ bol ochotný dodať, za 15,40. Nemali sme iné východisko. Pretože my sme nemali tisícky stravníkov v Rohovciach. Tam sa ten počet menil z týždňa na týždeň a niekedy tam boli štyri stravné jednotky, ktoré bolo treba dodať a niekedy nula. A jednoducho najlepšia možná cena a najlepší partner, ktorý tam, nieže najlepší, ktorý tam vedel niečo dodať, nám dal túto cenu a nemali sme iné východisko. Ale keby ste boli vy bývali z Michaloviec alebo ktokoľvek od vás schopný dodať za 12 euro alebo za 7,30, určite by nebol problém.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

30.3.2022 o 15:11 hod.

Ing. PhD.

Denisa Saková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 15:14

Vladimír Zajačik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci.
Kolegyne, kolegovia, takže máme tu ďalší, už štvrtý diel trápnej telenovely s názvom Strach na Súmračnej. Bolo by to humorné, keby to nebolo také trápne. Ako správna telenovela, námet, scenár aj réžia je stále rovnako podpriemerné. Herci hlboko podpriemerní a ako sa hovorí v Čechách – šmíra.
Ako navrhnutý bod programu by bolo najjednoduchšie túto trápnosť jednoducho zhodiť zo stola hlasovaním a venovať sa práci. Ale myslím, že autori tohto pamfletu si svoju chvíľu hanby plne zaslúžia, a tak by sme ju mali aj dopriať.
Predložený návrh je totiž odporne amorálny a iba parazituje na problémoch, ktoré podporovali a priživovali od samého začiatku práve jeho hlavní iniciátori a predkladatelia. Je jasný fakt, že táto vláda, celá vládna koalícia prevzala riadenie štátu v tom najhoršom možnom čase. Štát prevzala zdevastovaný, rozkradnutý a rozbitý. Od začiatku doslova bojuje v podmienkach celosvetovej pandémie covidu. Pandémie, na ktorú nikto nebol pripravený. Dokonca ani štáty, kde niekoľko funkčných období neboli pri moci kleptokratické mafiánske štruktúry, ako tomu bolo na Slovensku. To, že tieto mafiánske štruktúry zneužili pandémiu na svoj prospech, iba dosvedčuje ich amorálnosť a totálnu absenciu akejkoľvek etiky.
Maximálne torpédovali úsilie vlády o zníženie škôd spôsobenej pandémiou. Neváhali dokonca ani ohroziť životy svojich stúpencov, len aby si zachránili kožu. Po zvládnutí tejto krízy, resp. pri jej poklese postihla celý štát kríza v podobe vojny na Ukrajine. Rovnako kríza, s akou sa Európa nestretla od 2. svetovej vojny. Týmto skutočnostiam a situáciám musela a stále musí čeliť celá vláda a celá vládna koalícia. Obrovská časť zodpovednosti ale spočíva práve na ministerstve vnútra a ministrovi Mikulcovi. Musel a stále musí za pochodu alebo skôr v behu riešiť situácie, na ktoré nebol nikto pripravený. A rovnako naprával chyby a úmyselné pasce, ktoré tu zanechala predchádzajúca vládna garnitúra. Pripomeniem iba jeden slávny výrok: „No a čo. Veď oni na to budú zháňať peniaze.“ Presne podľa hesla, čím horšie, tým lepšie.
Občania Slovenska majú jedno šťastie, za ktoré môžu ďakovať Bohu, že zodpovednosť za riešenie uvedených katastrofických kríz prevzala nová vláda. Nechcem si ani predstavovať, čo by sa dialo, ak by k tomu nedošlo. Lebo máme dlhodobé zažité skúsenosti s vládami Roberta Fica. Dokázali iba kradnúť a čo neukradli, to zničili alebo nechali zničiť. Programovo pracovali na maximálnej devastácii Slovenska vo všetkých smeroch. Ak by chceli vytvoriť zo Slovenska nesvojprávnu guberniu neschopnú samostatnej existencie, nemohli by to robiť lepšie. To, že to bol ich cieľ, svedčia aj ich zahranično-politické preferencie. Šéfinko by kľudne robil aj slovenského Kadyrova, stačilo by mu, keby mohol naďalej beztrestne kradnúť, páchať zločiny a mať v rukách neobmedzenú moc.
Možno ste si spomenuli na názor jedného pseudopolitika z poslednej lavice. Ten v nejakom delirickom amoku vyhlásil, že u nás sa vojna, že nás sa vojna na Ukrajine netýka. Nuž tak budem parafrázovať jeho slová: Takýto názor môže vysloviť iba idiot. Koniec parafrázy. Slovo „idiot“ neberte, prosím, ako invektívu, ale ako terminus technicus. Lebo táto osoba nedávno tvrdila, že k žiadnej agresii voči Ukrajine nedôjde, že je to len americká provokácia, vysmieval sa z varovaní tajných služieb. Ešte pred tým spustil hysterickú nenávistnú kampaň proti zodpovedným politikom, ktorí presadili schválenie obrannej dohody, ktorá zabezpečuje našu, našej krajine slobodu a nezávislosť. Čas a vývoj udalostí jasne ukázali, kto bol v tomto prípade vlastizradcom a kto konal zodpovedne v prospech našej krajiny. Prezident Ruska agresiou voči Ukrajine sám Fica a jeho poskokov usvedčil z prípravy velezrady, vlastizrady, pardon.
Nepodarilo sa. Nevyšlo. Narazili na zodpovedných politikov, ktorí presadzujú zodpovednú politiku v prospech spoločnosti. Tak im zostala iba primitívna nenávisť a okopávanie členkov. Lebo trpaslíci môžu iba okopávať členky.
Ak chceme pochopiť celú amorálnosť a nemravnosť predloženého návrhu, treba si spraviť krátku exkurziu do nedávnej minulosti. Pred dvadsiatimi rokmi vyskočili migračná krivka na cca 10-tisíc žiadateľov o azyl za rok. Opakujem, 10-tisíc za rok. Urýchlene sa hľadali riešenia krízovej situácie, budoval sa krízový manažment, robila sa inventúra materiálnej základne, posilňovala sa materiálne aj personálne. Budovala sa trvalá spolupráca s externým prostredím.
Je potrebné pochopiť, že riadenie krízy nie je záležitosťou daného okamžiku. Musí byť pripravené a zabezpečené v rámci dlhodobých systémových procesov. Po spomenutej vysokej migračnej vlne sa začal pokles migrácie. Slovensko vstúpilo do EÚ a nastúpili vlády Roberta Fica. Štruktúry krízového riadenia sa dostali do nefunkčnosti až kómy. A materiálna základňa sa stala objektom kleptokratických štruktúr a tie boli neuveriteľne výkonné, dokázali ukradnúť aj teplý vzduch. Mizol nehnuteľný aj hnuteľný majetok.
Ubytovacie kapacity? Boli drasticky, bola drasticky znížená kapacita a prežili to iba tie, kde bol predpoklad nejakých osobných profitov. Technické prevádzky? Vybavenie? Postele sa likvidovali za cenu šrotu. Externé subjekty s dlhoročnou praxou boli cielene zlikvidované a vytlačené od problematiky. Personálne zabezpečenie sa stalo rajom rozdávania trafík pre neschopných ale lojálnych.
Hej sú tu, ale musím povedať, oni to budú asi počuť, že pani Vaľová a pán Tomáš!
Jednoducho všetko pod priamym riadením ministra vnútra. Jednoducho podľa rovnakého modelu ako skončil Kaliňákov Kovošrot. Čo sa dá ukradnúť, dať predať, čo sa nedá, tak nechať zničiť. Tuším to samotný páchateľ pomenoval dobou kešu.
Štátna správa o tzv. reformách, keď nebola schopná v reálnom čase riešiť ani bežnú agendu, lebo prebujnená byrokracia zahlcovala samú seba. Keď cudzinecká polícia v Prešove zachytili kamión, v ktorom bolo do 20 migrantov z Ázie, tak sa sami policajti museli skladať aspoň na rožky a vodu, aby im títo ľudia neskolabovali pri úkonoch a zúfalo prosili o pomoc mimovládne organizácie. Bežne v čase mieru a bez svetovej pandémie dochádzalo k podstatne horším scénam na hranici ako v súčasnosti. To je len stručný opis stavu, v akom zanechal krízové riadenie predkladateľ tohto návrhu.
A teraz hlavný páchateľ navrhuje odvolať ministra, lebo systém, ktorý on zničil a dostal na kolená, podľa neho nefungoval dostatočne a dokonca bol nezabezpečený cez vraj podozrivé zmluvy.
Len malá poznámka, za bačovania SMER-u boli prakticky všetky zmluvy nejakým spôsobom cinknuté a keď sa náhodou objavila nejaká čistá, tak z nej ministerstvo urobilo zdrap papiera, aby na nej mohla, mohla, mohlo parazitovať.
Na krízovej situácii takéhoto rozsahu, akej sme čelili v posledných dvoch rokoch, nebol, nie je a nebude nikto absolútne pripravený. Vždy sa to dá robiť lepšie. Ale to sa dá vždy vyhodnotiť až odstupom času a na základe analýz. Momentálne je to skutočne iba v rovine rôznych názorov. Nič nedokazuje, že riešenia, ktoré boli prijaté, boli chybné. Aj rôzne názory môžu byť relevantné iba od tých, ktorí sa priamo podieľali na realizácii, čo predkladatelia návrhu určite nie sú. Z toho dôvodu je potrebné to chaotické zdôvodnenie považovať iba za ohováranie.
Nejako mi to nevychádza. Predkladateľ tvrdí, že nebola zvládnutá utečenecká kríza. Aká kríza? Veď tesne predtým tvrdili, že žiadna vojna nehrozí. Dokonca tvrdil, že v Rusku v žiadnom prípade žiadne vojská ani nezhromažďuje a všetko je iba historická protiruská propaganda.
Takže pán predkladateľ, vo všetkom ste účelovo klamali ako vždy a rovnako klamete aj teraz. Tá utečenecká kríza, ktorá podľa vás nevznikla, a teda neexistuje, je, žiaľ, prebiehajúci proces. Momentálne sa nedá ani len odhadnúť, v ktorej fáze sa nachádza. Možno by to boli schopní určiť niektorí odborníci, ale tiež nie, nie, nie na určito. Ale to vy, ale takými odborníkmi vy určite nie ste a žiadny taký ani vo vašom spolku neexistuje. Toho, čo s vami organizoval to divadielko s fejkovým plotom proti utečencom, za odborníka skutočne nikto nepovažuje.
Takže zopakujem, všetko je prebiehajúci proces, ktorý za žiadneho, ktorý zo žiadneho hľadiska nebol uzavretý, vyhodnotený a neexistuje žiadne overe..., neexistujú žiadne overené skutočnosti, že by k nejakému protiprávnemu konaniu prišlo. Že vznikla nejaká škoda alebo že sa vôbec došlo k nejakým nevýhodným alebo nevhodným riešenám, riešeniam. Nič.
Žiadny reálny základ pre takýto návrh. Vaše tvrdenia sú iba v rovine ohovárania. Ak by predkladateľ problematike aspoň trochu rozumel, tak by do zdôvodnenia nemohol napísal také nezmysli, ako tam napísal. Kritizovať zapojenie hospodárskych subjektov a dobrovoľníkov je vecný, odborný aj politický nezmysel. V riešení krízovej situácie takéhoto rozsahu, akej sme čelili, je totiž nutná viacvrstvová pyramidálna štruktúra prierezovo zahrňujúca všetky zložky, teda okrem štátnych aj samosprávu, hospodárske subjekty, tretí sektor, cirkevné organizácie a aj dobrovoľníkov z radov jednotlivcov.
Zároveň treba brať úvahy, že je tu podstatný faktor času a jeho neakceptovanie môže spôsobiť znásobenie škody. Takto je zvládanie takýchto kríz organizované všade a je to rovnako v súlade s historickým vývojom a skúsenosťami. A dokonca ani deštrukčné pôsobenie vašich vlád nedokázalo túto overenú prax úplne zničiť, aj keď ste na tom tvrdo pracovali.
Takže na záver, nebudem hlasovať za návrh na vyslovenie nedôvery ministrovi vnútra z troch podstatných dôvodov.
Po prvé, návrh je z odborného hľadiska chybný, založený iba na konštrukciách domnienok bez akýchkoľvek dôkazov nekalého konania vzniknutých škôd alebo iného negatívneho dopadu.
Po druhé, predkladajú ho absolútne nedôveryhodné osoby s toxickou osobnou aj profesionálnou históriou. Nespochybňujem ich právo takýto návrh predložiť, ani vykonávať poslanecký mandát podľa výsledku volieb. Ale nikto ma neprenúti, neprinúti, aby som za ich návrh hlasoval alebo im dôveroval ako občan alebo poslanec.
Po tretie, nikto nie je stopercentný. Každý, kto robí, robí aj chyby. Aj ja mám niektoré výhrady k práci ministerstva vnútra. Ale keď vidím hysterické záchvaty páchateľov z opozície pri každej príležitosti, keď sa objaví Roman Mikulec, tak vo mne silnie presvedčenie, že ho netreba odvolávať, ale naopak podporiť.
Takže, pán minister, ďakujem ti pekne za tvoju prácu, a môžeš rátať s mojou pomocou.
A ešte na záver jednu, dovoľte mi jednu vetu. Ďakujem hrdinom Ukrajiny, ktorí bojujú aj za Slovensko.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

30.3.2022 o 15:14 hod.

Vladimír Zajačik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video