65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:47 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:47

Ondrej Ďurica

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:49

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán kolega Blanár, naozaj iba argumentačne, vecne a fakticky si sa snažil upozorniť na jeden zvláštny precedens, ktorý sa tuná dnes začal odohrávať, prebieha, a vyzerá to tak, že ešte veľmi dlho prebiehať bude.
Ak poslanci Národnej rady Slovenskej republiky nadpolovičnou väčšinou prítomných poslancov v pléne Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnú o vydaní poslanca Národnej rady na možné väzobné stíhanie, tak, kolegyne, kolegovia, spustíte tu nieže lavínu, vy tu vytvoríte tornádo. Také tornádo, ktoré ani na severoamerických kontinentoch ešte nevideli. Toto, čo prajete inému, môžte čakať v blízkej alebo vzdialenej budúcnosti na sebe. Nikomu neprajem nič zlé, ale ak je vaša argumentácia a vaše fakty sú položené iba na tom, že lebo Fico, a tak je to správne, tak vás môžem ubezpečiť, že sa veľmi mýlite. Obhajovať neobhájiteľné a prezentovať neodprezentovateľné ste tu mali možnosť už od 9.00 hod. rannej, ale okrem pár primitívnych poznámok z poslaneckých radov či už SaS, alebo OĽANO ste tu naozaj nepovedali žiadnu konštruktívnu myšlienku, žiadnu relevantnú poznámku, prečo máte tak krvavé oči a prečo chcete hlasovať, aby líder opozície bol jednoducho vydaný na väzobné stíhanie.
Máte tuná priestor či už v rozprave, či už faktickou poznámkou, ale ten priestor nevyužívate. Jednoducho obhajujete sa iba stále jedným a tým istým dookola - lebo Fico.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:49 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:51

Marián Kéry
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda Národnej rady, chcem ti poďakovať za tvoje veľmi vecné a kultivované vystúpenie, v ktorom si použil veľké množstvo faktov a argumentov, a som rád, že si sa vo svojom vystúpení venoval aj tomu, čo predviedla vo svojom vystúpení predsedníčka poslaneckého klubu SaS pani Zemanová, ktorá sa dopustila viacerých omylov, na ktoré si správne poukázal. Dávala sa tu do polohy odborníčky na trestné právo a poslaneckú imunitu, a to si ani pani Zemanová nevšimla, že poslanecká imunita, či už trestnoprávna, alebo priestupková, bola už dávno zrušená.
Pán podpredseda, veľmi správne si zdôraznil aj fakt, že ani Robert Fico, ani náš poslanecký klub nemáme problém s tým, aby sa vyšetrovalo, ale s čím problém máme, je ohýbanie trestného práva, dokonca zneužívanie trestného práva v politickom súboji. Veď Robert Fico si len vykonával svoju povinnosť ako líder opozičnej politickej strany tým, že veľmi často poukazoval na chyby, zlyhania a rôznu manipuláciu v tejto vládnej koalícii, a za to má byť väzobne stíhaný?
Alebo absolútne neobstojí ani skutočnosť, ktorú používajú viacerí poslanci vládnej koalície, že väzobné stíhanie má byť preto, aby neovplyvňoval svedkov. A s kým by sa mal stretávať Robert Fico, s Andrejom Kiskom, bývalým prezidentom, alebo s pánom Makóom, Slobodníkom či nebodaj Zuzanou Wienk? Veď toto je trápne a smiešne!
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:51 hod.

Mgr.

Marián Kéry

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:53

Anton Stredák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Pán podpredseda Blanár, vo svojom vystúpení si spomenul zneužitie nadkvalifikácie skutkov v uznesení obvinenia Roberta Fica a Robert Kaliňáka. Áno, nadkvalifikácia skutkov znamená, že skutok je posudzovaný podľa prísnejšej skutkovej podstaty trestného činu, čo spravidla umožňuje pri vyšetrovaní použiť tvrdšie postupy, ako sú napr. odpočúvanie, použitie agenta, využívaní inštitútu tzv. kajúcnikov, ktorí zároveň spolupracujú a sú obvinení.
A chcel by som tu ešte a jasne pomenovať, že ak je časť verejnosti, médií a politikov dopredu presvedčená, že je niekto zločinec, budú tlieskať akémukoľvek obvineniu, a preto sa takéto obvinenie ľahšie vyprodukuje, manipuluje, tak ako je to aj v uznesení obvinenia na Roberta Fica a Roberta Kaliňáka.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:53 hod.

PaedDr.

Anton Stredák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:54

Martin Nemky
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda Národnej rady, ja ti ďakujem za toto vystúpenie, jasne a zrozumiteľne si vysvetlil kolegom rozdiel medzi väzbou a väzením. Takisto si vysvetlil, že poslanci nemajú žiadnu imunitu. Vysvetlil si takisto ústavnú poistku vydávania poslanca Národnej rady, a to hlavne opozičného poslanca, my sa nebavíme len o poslancovi Ficovi, ale bavíme sa hlavne o opozičných poslancoch, aby tu nedošlo zneužívaniu moci z väčšiny na menšinu.
Ja stále nerozumiem tej pointy, pointe kolúzneho správania. Zoberme si to na príklade predsedu Ficu. V pondelok mu doručia uznesenie o vznesení obvinenia, kde mu vyšetrovateľ oznámi, že budúci týždeň v utorok sa má konať nejaký výsluch. Medzitým si vyšetrovateľ v stredu rozmyslí, že nebolo by zlé, skúsme ho väzobne stíhať. Čiže nevedel to v pondelok, v stredu si tu rozmyslel, čiže pred výsluchom, že keby aspoň na tom výsluchu tento úkon urobil. Čiže ja nerozumiem tým úkonom, ktoré tu predvádzajú orgány činné v trestnom konaní.
Vyčítame aj poslancom kolúzne správanie, že ovplyvňujú svojich voličov cez tlačové konferencie. A cez čo má robiť politik svoju prácu? Čo má písať slohovú prácu, pošle ju niekomu, však jasné, že musí robiť tlačové besedy. (Reakcia z pléna.)
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:54 hod.

Ing. MBA

Martin Nemky

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:56

Boris Susko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Kolegovia, kolegyne, rokujeme tu o udelení súhlasu Národnej rady Slovenskej republiky k vzatiu poslanca Národnej rady do väzby z dôvodu kolúznych, teda z dôvodu § 71 ods. 1 písm. b).
Keď si pozriete toto ustanovenie, tak okrem iných náležitostí, ktoré musia byť splnené, tak jedna z tých náležitostí je, že z jeho konania alebo ďalší, alebo z jeho konania, alebo ďalších konkrétnych skutočností vyplýva dôvodná obava, že bude pôsobiť na svedkov, znalcov, spoluobvinených alebo inak mariť objasňovanie skutočností závažných pre trestné stíhanie. Čiže to konkrétne správanie musí mať nejaké kvalitatívne parametre, nestačí tu len nejaká všeobecná pochybnosť. Musí byť, musia byť nejaké konkrétne dôkazy o tom, že sa tak správal kolúzne alebo že sa tak bude správať, na ktorých konkrétnych svedkov bude pôsobiť a tak ďalej.
Keď si pozriete tú žiadosť Generálnej prokuratúry a pozriete si, tam je jediná veta, ktorá odôvodňuje kolúzne správanie, a ja ju prečítam: „Problematickým je však pôsobenie na osoby v procesnom postavení svedkov, ktorým cestou týchto verejných vyhlásení, teda tlačových konferencií, otvorene alebo menej otvore odkazuje svoje postoje a názory a na nich pôsobí.“ Čiže kolúzne správanie sa má týkať toho, že poslanec prostredníctvom svojich verejných vystúpení má pôsobiť na nejakých svedkov.
Prosím vás pekne, to kto kedy ešte videl, že prostredníctvom, že kolúzne správanie sa môže diať prostredníctvom verejných vystúpení. A potom rozhovory spolupracujúcich obvinených v médiách je čo? To nie je kolúzne správa... (Prerušenie vystúpenie časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:56 hod.

JUDr. PhD.

Boris Susko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16:58

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán podpredseda Blanár, bolo to pre teba typické, pokojné a jasné vystúpenie. Trefná analýza toho, o čo tu ide. Treba povedať, že hnutie, ako oklamať ľudí a najľahšie obyčajných, je personálne a odborne vyprahnutá strana, aj keď mám pochybnosti, či sa o nich ako o strane dá hovoriť.
Robert Fico žne plody svojej férovej politiky so základnou stavovskou cťou k opozícii. Podliaci môžu kľudne spávať, pretože im to nikdy nevráti, nikdy to nerobil, nikdy to robiť nechcel, nemá to v povahe, robiť to nebude a na rozdiel od súčasnej vlády a ňou obsadených pozícií v štáte, ktorí nemajú žiadne hranice. Sú totižto veci, ktoré sa nerobia, ale pre týchto ľudí to neplatí, títo to nevedia. Na SMER nemajú pekného slova a dokonca aj v priamych prenosoch v rádii a televízii ukazujú svoju hlúposť, aroganciu a neschopnosť prostredníctvom svojich reprezentantov.
Ak je reč o Ficovi a Kaliňákovi, správajú sa ako býci, ktorí majú pred očami červené súkno. Pseudotúžba po vzdelaní mnohých kolegov v koalícii sa prejavuje úplne jasne naprieč celou vládou a poslancami. Ak sa nedá získať podvodom, tak to nemajú, tak na to nemajú. Že, páni s vysokoškolským vzdelaním, ktorí ste neboli schopní urobiť ani záverečné práce, to, čo dokazujú každoročne tisícky študentov? O úrovni vášho štúdia, skúšok a nadobudnutých vedomiach len radšej mlčte. Hanbou by ste sa mali prepadnúť. A to už nehovorím o odchode alebo rýchlom úteku z verejného života.
Samozrejme, že vám ľudia, ako Robert Fico a Rob... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 16:58 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:00

Peter Šuca
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Vážený pán podpredseda Blanár, chcel by som vám poďakovať za vaše vystúpenie. Vaše vystúpenia sú vždy faktické, konkrétne a majú logický súvis so všetkým, čo sa tu dialo a deje.
Nikdy by som si nepomyslel, že v Národnej rade Slovenskej republiky poviem to, čo dnes poviem. Dnešným dňom sa vraciame nie do 50. rokov minulého storočia, ale do 30. rokov minulého storočia, do čias fašistického Nemecké, ktorému šéfoval Hitler. Nebojím sa to povedať natvrdo, pretože aj tam brali lídrov politických strán, aj tam zapchávali ústa lídrom politických strán, tam rušili strany a zatvárali ľudí. A skončilo to, ako skončilo.
Myslím si, že každý z nás vie, že toto dnešné vydávanie a stíhanie Roberta Fica je čisto politický proces. Tak ako už, ako už Maroš Kéry povedal, no koho by asi pán Robert Fico ovplyvňoval. Nevieme si to teda predstaviť. Chcete zlikvidovať lídra najsilnejšej opozičnej strany, chcete mu zapchať ústa, pretože z neho máte strach. Neviete riadiť tento štát, nevedeli ste zvládnuť koronakrízu, nezvládate humanitárnu krízu. Toto je čisto politický proces na to, aby ste zapchali ústa Robertovi Ficovi a dali ho do väzby, tak ako sa vám to podarilo s Robertom Kaliňákom.
Za posledný rok a pol je štvrtýkrát stíhaný Robert Fico. Čisto politický proces.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:00 hod.

PaedDr.

Peter Šuca

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:02

Jozef Habánik
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Ďakujem, pán podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky za tvoje vystúpenie. Odznelo to tu už viackrát, ale ja to, ja to zopakujem, že si zdôraznil niektoré širšie súvislosti a celý kontext veci, o ktorú, o ktorej sa dnes bavíme, ktorá je predmetom rokovania. A som rád, že si aj vysvetlil niektoré pojmy, pretože to je veľmi dôležité, aby sme vedeli veľmi presne, o čom sa bavíme.
A preto by som aj v kontexte toho, čo si rozprával, chcel ešte raz apelovať a vyzvať, požiadať všetkých poslancov Národnej rady Slovenskej republiky, aby veľmi zvážili, ako budú pristupovať k tejto veci, pretože to je naozaj akési nastavenie pravidiel fungovania parlamentu aj pre budúce obdobia.
Výkon poslanca Národnej rady Slovenskej republiky, samotný výkon mandátu, veď tá vôľa pochádza od občana a občan sa v parlamentných voľbách do Národnej rady Slovenskej republiky, ktoré sa konali vo februári roku 2020, vyjadril a my to rešpektujeme. Sú tu strany, ktoré sú koaličné, a sú tu strany, ktoré sú opozičné. A každá úloha má nejaké svojej nástroje a pravidlá a ja prosím, aby tieto pravidlá boli rešpektované, aby to neboli potláčané, utláčané práva opozičných strán, ich predstaviteľov, pretože to je pre demokraciu veľmi zlé.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:02 hod.

doc. Ing. PhD.

Jozef Habánik

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:04

Viliam Zahorčák
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, vážený pán predsedajúci. Vážený pán poslanec Blanár, viackrát to dnes už zaznelo a povedal si to aj ty vo svojom vystúpení, že dnešné rokovanie, dnešný bod, o ktorom hovoríme, nie o trestnom stíhaní Roberta Fica.
Dnes je to výlučne o jeho umlčaní. My keď budeme hlasovať, nebudeme hlasovať o jeho stíhaní či nestíhaní. My budeme rozhodovať, či ho vydáme do možnej kolúznej väzby, aby nemohol ktovie na ako dlho hovoriť nič, aby nemohol na zatiaľ neznámy čas uplatňovať svoj poslanecký mandát, aby nemohol zvolávať tlačovky, protestné mítingy, aby teda nemohol robiť nič z toho, čo robí opozičný politik, opozičný líder, aby skrátka nemohol sa verejne prezentovať. No prečo? No jednoznačne preto, lebo sa toho, páni z vládnej koalície, páni a dámy, bojíte. Bojíte sa, že to vaše veľmi pochybné vládnutie by mohlo skôr, ako by ste si to priali, skončiť. Bojíte sa toho, že ľudia vám už nikdy a vďaka tomu dôveru nedajú. A potrebujete z lídra opozície urobiť zločinca, zločinca, pretože tento scenár sa vám už raz osvedčil.
Dnes sú už však ľudia vyspelejší a vy ste čitateľnejší. Dnes sa už vie, že oni... že vy takí čistí, na akých sa robíte, nie ste. A myslím si, že ľudia vám už viac tej dôvery, po ktorej tak túžite, nevyslovia.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.4.2022 o 17:04 hod.

Viliam Zahorčák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video