65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:49 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:06

Radovan Kazda
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kamenický, ja už začínam byť vážne naštvaný a musím sa naozaj vážne ohradiť. Stále začínate s tým istým označením za fašistov, to si ako dovoľujete voči mne, mňa označovať za fašistu, za to, za to, že chcem ponechať priechod spravodlivosti? Ja som povedal, že keby sa toto stalo mne, tak ja požiadam o to svojich kolegov, aby v každom prípade zahlasovali za túto žiadosť, ale ja by som ich nemusel ani žiadať, lebo oni to dobre vedia. Tuto my, čo sme tu, máme veľmi dobré skúsenosti, mnohí z nás máme veľmi dobré skúsenosti s komunistickou totalitou, či už cez našich rodičov, alebo cez starých rodičov, alebo dokonca aj priamo my s tou komunistickou perzekúciou. Takže ja sa pýtam, že kto nás vlastne obviňuje, že my sme fašisti. Kto to hovorí? Hovorí to poslanec Fico, ktorý si nevšimol revolúciu. Poslanec Fico, ktorý ide na mladomanželskú dovolenku, ktorú dávali naozaj iba veľmi ľuďom spriazneným a blízkym komunistom a kto to hovorí? Hovorí to poslanec Blaha. A ten to hovorí veľmi najčastejšie, že sme fašisti, že sme, že sme nacisti, že sme hitlerovci a tak ďalej. Hovorí to ten poslanec Blaha, ktorý a spolu s vami, ten poslanec Blaha, ktorý si na výročie komunistického puču dá na Instagram fotku, na ktorej drží bustu Vladimíra Putina.
Takže vy naozaj si myslíte, že tomuto ľudia uveria? Keď ľudia, ktorí sú kovaní boľševici a vy tým, že sa vlastne hlásite k tomu, že si dáte takéhoto človeka vystupovať ako hlavného obhajcu, že takíto kovaní komunisti, keď začnú nám hovoriť, že sme fašisti, takže oni tomu akože uveria? Toto si naozaj vy myslíte?
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:06 hod.

Ing.

Radovan Kazda

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:08

Maroš Kondrót
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán podpredseda.
Milý Lacko, ďakujem ti veľmi pekne za tvoje vystúpenie. Myslím, že si jasne ozrejmil pohľad na vec taký, aký by mal byť a je tu, žiaľ, škoda. (Ruch v sále.) Mohli by ste ma nechať hovoriť, kolegovia? Je to však škoda, že ťa nepočúvali poslanci koalície, možno by im bolo sa v hlavách rozsvietilo.
Zločinecká skupina vznikla v roku 2012, hovorí dlhoročný vyšetrovateľ, generál a profesor Jaroslav Ivor. Zločinecká skupina vznikla v roku 2012, ale skutok, zločin, ktorý ona mala páchať v skupine, to znamená, prezrádzanie daňového tajomstva sa mal začať diať v roku 2015. Tak sa oprávnene pýtam, teraz tam tie tri roky tá zločinecká skupina robila čo. Ladili, trénovali niekde po pivniciach alebo kde, čo budú robiť? Čo je na mieste, kladie otázku, že zločinecká skupina môže existovať bez toho, aby od samotného počiatku bol konkrétny nejaký zločin, ktorého sa ona dopúšťa? Jasné, že to je hlúposť.
Pri vznesení obvinenia, hovorí pán profesor Ivor, je dôležitý skutok. Skutok, pre ktorý sa vedie trestné stíhanie a potom, samozrejme, jeho právna kvalifikácia. Je pravdou, že uznesenie, pokiaľ som si ho stihol prebehnúť a prečítať, má viacero formálnych, obsahových aj zákonných nedostatkov. Bude na príslušnom dozorovom prokurátorovi, aby sa s nimi vysporiadal, pretože ide o to, že či sú to tie nedostatky skutočne zámerne, či vznikli z nedbanlivosti v rýchlosti spracovania, a to je aj vecou dozorového prokurátora, ktorí musí bdieť nad dôvodnosťou a zákonnosťou začatia trestného stíhania o vnesenie obvinenia. To je úloha... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:08 hod.

Ing.

Maroš Kondrót

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:10

Ladislav Kamenický

Vystúpenie v rozprave 12:18

Richard Takáč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Ctené kolegyne, kolegovia, hore novinári a všetci, ktorí nás na Slovensku počúvate. Ja sa chcem vo svojom vystúpení hlavne venovať, tak by som povedal, skôr tej obsahovej stránke a fakt úprimne by som chcel možno niektorým koaličným poslancom, takým tým normálnym, rozumným, lebo myslím si, že ich tam, sú tam takí v koalícii. A chcel by som im to vysvetliť hlavne v tej obsahovej stránke, že nemali by sa pozerať na všetko cez tie krvavé oči, ale normálne, vecne, odborne pristúpiť k obsahovej stránke, o tom, čo sa tu v skutočnosti rozprávame.
Dámy a páni, podľa mňa 23. 4. tohto roku na Slovensku prestal existovať právny štát a demokracia. To, čo sme mali možnosť zachytiť a vidieť, že prokuratúra obvinila z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, je bezprecedentné. Budem sa venovať potom tým dôvodom, prečo to tak, prečo tie dôvody, prečo ich takto obvinila, sú neskutočné. Musím povedať, že aj z tohto miesta strana SMER – sociálna demokracia a všetci jej poslanci, všetci jej členovia a sympatizanti stoja za Robertom Ficom a Robertom Kaliňákom.
Bohužiaľ, 23. apríla začína na Slovensku doba temna, kde sa opozícii začínajú zatvárať ústa putami. Dámy a páni, obvinenie Roberta Fica a Roberta Kaliňáka, tak ako som povedal, to obvinenie spočíva v založení, zosnovaní a podporovaní zločineckej skupiny. Ďalší bod tam je zneužívanie právomocí verejného činiteľa, sú tam potom daňové podvody Kisku a Matoviča. To je to nosné, čo je v tom uznesení, to si treba uvedomiť. Chcem povedať, že už viacerí odborníci, pán dekan Burda a ďalší rôzni vyšetrovatelia, právnici jednoznačne, by som povedal, rozbili to celé uznesenie na márne kúsky a povedali, že tam v skutočnosti vôbec nič nie je. To, že tam je založenie a zosnovanie, podporovanie zločineckej skupiny už všetci, myslím si, že nikto nemôže pochybovať o tom, že tam je len preto, aby celý tento proces dozorovala a mala pod kontrolou špecializovaná prokuratúra. Špeciálna prokuratúra, na ktorej čele je Daniel Lipšic. Daniel Lipšic, ktorý je, to je politik, to neni prokurátor, však neni ani prokurátor. Však sme mali možnosť vidieť pri tom, keď sa volil, že je to neprokurátor, ktorý sa dostal na miesto prokurátora. Je to totálne politicky činný človek.
Ja som úplne s úžasom čítal dnes na internete pani kolegyňu, predsedníčku výboru, mandátového a imunitného výboru, ktorý, na ktorom je ona čele, ktorá teda tu aj sedí, aj to predkladala, aj sa vyjadrovala k tejto, k tomuto obvineniu. Keď som si prečítal jej minulosť, jej históriu, však to je, to je tak zaujatý človek, ktorý, ktorý podľa mňa, ona automaticky sa mala vzdať tej svojej pozície. Je to osoba, ktorá robila Danielovi Lipšicovi v rokoch 2012 až 2020 asistentku. Predtým v rokoch 2002 až 2005 a v rokoch 2010 až v rokoch 2012 robila na ministerstve pod ministrom Lipšicom. A jej kariéra začala ešte ako študentka vysokej školy. Robila stáž na ministerstve pod ministrom Lipšicom. Ako ja, dámy a páni, ako myslím si, že zaujatejšieho človeka nenájdeme v tomto pléne. A táto osoba sa podľa mňa mala vzdať tej svojej pozície a vôbec nemala riešiť, lebo všetky jej vystúpenia sú jednoznačne politické v tom duchu, že má totálne krvavé oči.
Druhá vec je tá, že sme sa dozvedeli dnes informáciu o tom, čo teda pani predsedníčka výboru poprela, ale údajne sú na to nejakí svedkovia, že pred niekoľkými hodinami, pravdepodobne v ranných hodinách pani predsedníčku navštívil špeciálny prokurátor Daniel Lipšic. Dámy a páni, to je, to je nonsens. A presne na základe týchto indícii, tohto všetkého, čo vidíme, je bezpochybné v tom, že nemôžeme pochybovať o tom, že to ide čisto o politickú, krvavé oči, proste jednoznačne zavrieť ústa opozičným predstaviteľom.
Dámy a páni, v rámci toho uznesenia, ktoré je, je najhoršie na tom to, že Robert Fico spolu s Robertom Kaliňákom má byť trestne stíhaný kolúzne. Podotýkam, že Robert Kaliňák je už v kolúznej väzbe, čaká na rozhodnutie Najvyššieho súdu v tejto veci a teraz sa tu bavíme o Robertovi Ficovi za všetky tie veci, vlastne oni majú byť súdení kolúzne vo väzbe za to, že Igor Matovič a Andrej Kiska páchali trestnú činnosť, dámy a páni.
Pri Igorovi Matovičovi je to nespochybniteľné, sú na to dôkazy, sú na to fakty, je to, že Igor Matovič proste krátil dépeháčku, krátil dépeháčku. Je to fakt. Vy tu veľakrát používate príklad Bašternáka. Takže Igor Matovič rovná sa pán Bašternák. To je, je to fakt. Igor Matovič nebol za to odsúdený len z toho dôvodu, že bola táto lehota premlčaná asi desať rokov. Ale je nespochybniteľné, že Igor Matovič jazdil 600 km denne na svojej Felícii so svojou maminou. To je nereálne. Vyúčtoval si to, žiadal si o vrátenie vratky v rámci DPH. Ďalší fakt je ten, že Igor Matovič doviezol tlačiarenský stroj, ktorý rozobral, a tým pádom proste obišiel to, že musel priznať v rámci účtovníctva z hľadiska dépeháčky, zase si skrátil. Čiže jednoznačne preukázateľné, že Igor Matovič krátil dépeháčku.
A keby nebolo desať rokov premlčaných, tak Igor Matovič je za to odsúdený, sedí vo väzbe a to je fakt, to je realita, dámy a páni z koalície. Ja viem, že sa vám to ťažko počúva, lebo tým pádom sa úplne rozbíja ten váš cieľ toho vášho celého hnutia, toho antikorupčného a neviem akého.
Dámy a páni, a potom Andrej Kiska. Andrej Kiska kandidoval v prezidentských voľbách, kde klamal úplne od začiatku až do konca. On si, avšak vieme ten postup, ako to je. On si účtoval v rámci kampane všetko cez svoju spoločnosť. No, ale, samozrejme, on si to potom z tej spoločnosti mal vyúčtovať sám na seba, na fyzickú osobu a to nespravil. Tým pádom si vytvoril náklady v tejto spoločnosti, a tým pádom si žiadal vratku z tejto sumy. Ale pokiaľ si dobre pamätám bola to suma asi 150-tisíc euro.
Dámy a páni, vy dnes, hlavne vy z koalície, chcete hlasovať za to, aby kolúzne stíhali v trestnej veci Igora Matoviča a Andreja Kisku, Roberta Fica a Roberta Kaliňáka? Dámy a páni, toto je, toto je váš výsledok za tých 24 rokov honu na SMER – sociálnu demokraciu a Roberta Fica? Toto je ten hon Igora Matoviča, odkedy nastúpil v roku 2020 do vlády? Kde úplne od začiatku hovorili o tom, že SMER – sociálna demokracia tu tri mld. ročne ukradol a neviem, čo všetko sme tu napáchali a po dvoch rokoch výsledku vytvárania rôznych kajúcnikov, ktorých ste si povytvárali, kde jeden kajúcnik už svedčí v 87 prípadoch naprieč celému Slovensku v 87 prípadoch svedčí jeden kajúcnik. A na základe tohto vy teraz chcete kolúzne stíhať a už stíhate v kolúznej väzbe Roberta Kaliňáka, chcete aj Roberta Fica za to, že Igor Matovič a Andrej Kiska robil trestnú činnosť, daňové podvody.
Dámy a páni, z toho nám vyplýva úplne jediná vec. A to vidíme na základe celých tých dvoch rokov, na ktoré, počas ktorých poukazujeme na to, čo sa všetko deje. Však sme tu mali možnosť pred pár dňami hovoriť o, keď sme odvolávali ministra vnútra Mikulca, ktorý, kde sme sa dozvedeli neskutočné veci. Neskutočné veci a stále vychádzajú nové a nové veci na povrch, čo sa týka ministra vnútra. Vy si predtým zatvárate úplne, úplne oči a proste jediný výsledok je, je zavrieť opozícii ústa, dámy a páni.
Pre vás je to potrebné. Proste vy nedokážete niečo iné robiť. Však vidíme, že ste nedokázali zvládnuť pandémiu. Nedokážete zvládnuť pomoc pre Ukrajinu z hľadiska pomoci pre tých ľudí, ktorí utekajú sem na Slovensko, aby sa im pomohlo. Však vás zastúpili samosprávy, či to bolo aj pri pandémii, či to bolo teraz aj pri tom. Nehovoriac o tom, že všetky krajiny v rámci Európskej únie pomáhajú svojim občanom v rámci zvyšovania cien elektriky, plynu, tepla, potravín a všetkého. Už niekoľko mesiacov pomáha každá krajina Európskej únie, len tá na Slovensku nepomáha vôbec. Dali ste tam nejakých 260 mil. Ale dve mld. na Ukrajincov a na vojnu na Ukrajine to dáte úplne bez mihnutia oka.
Dámy a páni, prečo prišlo 20. 4. k tomu vzneseniu obvinenia na Roberta Kaliňáka a Roberta Fica? No, je tam viacero dôvodov. Jeden ten dôvod je, ako som povedal, že nedokážete ponúkať riešenie a proste jediná vaša politika alebo čo je, je zavrieť opozíciu, aby ste nemali konkurenciu v tomto. A, samozrejme, vláda je úplne zúfalá, lebo denno-denne dokáže a preukazuje na tom, že to celé zbabrala. A namiesto toho, aby ste ponúkali riešenia ľuďom so zvyšovaním cien všetkého, im ponúkate tie hry, zatváranie opozičných predstaviteľov.
Samozrejme, že v tom čase toho 20. 4. to malo byť aj z ďalších dôvodov, ako je ten dôvod, že zhodou okolností v ten deň mala byť tlačová konferencia 7 advokátov, ktorí mali hovoriť o výpovediach Kaľavského, ktorý mal hovoriť o metódach manipulácie s trestnými konaniami. Samozrejme, v tom čase 20. 4. sme mali možnosť vidieť a prečítať si články na pána Mikulca, ktorý zneužíval právomoc verejného činiteľa tým, že úkoloval nebohého generála Policajného zboru pána Lučanského. Samozrejme, o tej pomoci už nehovoriac a toto všetko sú veci, ktoré vy musíte riešiť.
Pripomeniem výrok Hegera. S Ficom sa netreba maznať. A nehovoriac o novom policajnom prezidentovi pánovi Hamranovi, ktorý už týždeň, dva týždne predtým hovoril o tom, že dôjde k zásahu na tých najvyšších politických miestach. Ako deň, dva, tri dni dopredu hovoril o tom, že dôjde k zásahu na nejakého koaličného poslanca, pán Borguľa. Ako môže o týchto veciach vedieť policajný prezident? Nehovoriac o tom, že vedia predstavitelia, vládni predstavitelia, ako je Heger, Matovič, Mikulec a ďalší.
Dámy a páni, cieľom, vaším cieľom je zatvoriť ústa nielen už len SMER-u – sociálna demokracia, ale všetkým opozičným stranám. Viete, pozrime si, čo robí strana SMER – sociálna demokracia. Odvolávame ministrov na základe ich evidentných prešľapov, robíme reálne protivládne protesty, ale tie protivládne protesty robíme preto, lebo vy nepomáhate občanom Slovenskej republiky. Robíme reálne podania na Ústavný súd. Koľkokrát nám už dal za pravdu Ústavný súd. A nehovoriac o mimoriadnych schôdzach, kde sa chceme dozvedieť od vlády, od koaličných poslancov, čo idú robiť. Stále nič.
Dámy a páni, ja viem, že vy ste si povedali, že už to viackrát viacerí spomenuli, ale také príhodné z toho českého filmu, proste: Rozkaz zněl jasně, muž s koženou brašnou nesmí projít. A to je vaše, vaše heslo v koalícii.
Pán kolega, vy, nedokážem pochopiť normálne racionálne, keď sa nad tým zamyslím, že to fakt máte až také krvavé oči, že chcete spraviť to, čo idete spraviť? Idete zaviesť taký bezprecedentný krok v tom, že na základe toho, že niekto iný, v tomto prípade Kiska a Matovič, páchal trestnú činnosť a o tom hovoril opozičný predstaviteľ alebo teda predstaviteľ Robert Fico a Robert Kaliňák na svojich tlačových konferenciách a oni majú byť za to trestne stíhaní, kolúzne väznení za to, že niekto iný páchal trestnú činnosť?
Prečítajte si normálne, dajte si tú námahu a prečítajte si vy v koalícii, nemusím to hovoriť ja, ja to ani nebudem hovoriť, môžte prečítať si úplne jednoducho pána dekana právnickej fakulty, pána Burdu, ktorý to jednoznačne celé vyvrátil. Poukázal na tieto veci. Ja viem, že vy chcete toto všetko spraviť preto, lebo po prvé máte krvavé oči, nedokážete ponúknuť riešenia a chcete zavrieť ústa opozícii ako takej. Ale dôvody, dôvody sú tam neni žiadne.
A ja skúsim, tu mám dva také, nebudem čítať všetky tie výroky, ale prečítam vám dva výroky tzv. tých elitných vyšetrovateľov, ktorých nazvala, bohužiaľ, aj pani prezidentka a nazvali ich aj vládni predstavitelia. Tých vyšetrovateľov, podotýkam, ktorých legálne odpočúvala inšpekcia, legálne, lebo vy stále tak poukazujete tu nejaké odpočúvanie na chate a hovoríte o odpočúvaní tých čurillovcov, len treba si povedať, že odpočúvanie na chate bolo úplne, ale úplne nelegálne. A čo sme sa dozvedeli za šesť mesiacov? No, nedozvedeli sme sa nič. Čakali ste, že neviem, čo všetko bude v tých prepisoch za tých šesť mesiacov, ale fakt tam nie je vôbec nič. Podotýkam, nelegálne odpočúvanie. Ten vyšetrovateľ, ktorý dal na to pokyn, je trestne stíhaný, má obvinenie.
A na druhej strane sa bavíme o legálnych, legálnych nahrávkach vyšetrovateľov, ktorí chceli a mali tendenciu zosnovať rôzne kroky, robili čo a tak ďalej, vyšetrovateľka Santusová, všetky tieto veci. A ja prečítam len dva také jednoduché ich citácie z týchto legálnych, legálnych odpočúvaní. 8. júla 2021 pán Magula, to je jeden z toho tímu tých vyšetrovateľov čurillovcov: „Úloha je spraviť SMER zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu.“ To je z júla 2021. Máme apríl 2022, dámy a páni. A teraz je to realita. Takže my dobre vieme, že dlhodobo títo vyšetrovatelia, ktorí sú riadení cez špeciálnu prokuratúru od Daniela Lipšica, nad nimi stojí Mikulec s Matovičom a ďalší.
Ďalšie vyjadrenie zo 14. júla 2021. Pán Ďurka: „Fica treba robiť, Kaliňáka a Pellegriniho.“ Keď si pozriem z toho, tak Fica, Kaliňáka, Pellegrini má tiež nejaké vznesenie, tiež je tam ako nejaký svedok, že zobral údajne nejaký úplatok. Takže toto sú kroky, ktoré vy tu robíte, dámy a páni.
A ja si dovolím ešte prečítať z rozhovoru pána dekana Burdu z právnickej fakulty, kde chcem podotknúť, že tento dekan vyučuje právo, aj špecializované právo na trestné právo, ktorý hovorí o tom celom uznesení, ktoré ste, 107-stranové uznesenie, ktoré do veľkej miery trištvrťka tam je len o Kiskovi a Matovičovi a o ich trestnej činnosti a daňových podvodoch, tak pán dekan hovorí, že toto uznesenie považuje za značne prehnané, nezmyselne vykonštruované. Obáva sa však, aby sa nestalo vzorom pre umlčiavanie kritikov pôsobenia osobou vo verejnom živote. Však už to viacerí povedali, že vyhľadávanie a zverejňovanie špiny na politických súperov je bežnou súčasťou politického boja.
Dámy a páni, aj ja ako politik, ktorý som v politike od roku 2010, v komunálnej, vo vúckovej politike a teraz som aj v parlamente, tak za tieto roky som dostal xy-krát od rôznych ľudí, na rôznych stretnutiach, rôzne materiály na rôznych iných svojich nejakých politických súperov. V schránke som si našiel rôzne veci.
Dámy a páni, toto je bežná, bežná súčasť. Toto isté robia aj terajší predstavitelia koalície, robili, keď boli v minulosti v opozícii. A za toto je teraz trestne stíhaný Robert Fico, Robert Kaliňák.
Dámy a páni, a pokiaľ ide o trestný čin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ten v danom kontexte považuje pán dekan Burda za nezmyselne vykonštruovaný. A my už všetci vieme, prečo je vykonštruovaný. Je vykonštruovaný preto, lebo to musí celé, aj to celé riadi a má to pod kontrolou Daniel Lipšic na špeciálnej prokuratúre. Ak sa potvrdia tie slová, že dnes ráno navštívil pani predsedníčku výboru, dámy a páni, to je neskutočné.
Toto sú veci, ktoré jednoznačne preukazujú to, že ide o to, aby vládna koalícia zavrela ústa opozícii a ide o bezprecedentný krok, ktorý sa v živote ešte v tomto pléne nestal.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

29.4.2022 o 12:18 hod.

Ing.

Richard Takáč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:39

Jana Vaľová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne.
Robert Kaliňák už sedí vo väzbe bez dôkazov na základe kajúcnika. Robert Fico je takisto na základe kajúcnikov obvinený. Sú to kajúcnici, ktorí už dnes nemajú problém vypovedať v 86 skutkoch. Majú neskutočnú pamäť za tie roky. Ale ja zacitujem profesora Ivora: Lenže zase kajúcnik to je ten, kto sa sám priznáva, kto sa kajá, prizná sa, že spáchal trestnú činnosť a on ju ľutuje. Ale nikdy tam nemáme tú jeho činnosť v tom, že hovorí na iných ďalších členov alebo svojich priateľov, alebo spolupracovníkoch, o ktorých sa dozvedel alebo počul, že páchajú trestnú činnosť. To je jednoducho neprípustné. A máme k tomu už množstvo judikátov. Dokonca Európsky súd pre ľudské práva v tejto známej kauze Adamčo, ktorý teraz dostal prednedávnom 25 rokov, tak bol zrušený. Ten náš rozsudok v tom zmysle, že princíp tohto rozhodnutia je len v tom, že voči obvinenému, obvinenému, voči ktorému je jediný dôkaz výpoveď spolupracujúceho obvineného alebo kajúcnika, to predsa nestačí. Táto výpoveď spolupracujúceho obvineného alebo kajúcnika alebo ak chcete, musí byť podložená množstvom iných procesných dôkazov. Ja sa pýtam, my máme výpovede kajúcnikov, rozhodujeme o tom, nikdy sa ešte nerozhodovalo o vzatí poslanca do väzby, pretože to tu úmyselne prekrúcate. Keď sa pred tým vydávali poslanci, tak išlo o zrušenie imunity, aby nemohli byť vyšetrovaní a podobne, dnes je Robert Fico, chodí normálne vypovedať, je tu v parlamente, nebráni sa, takže rozmyslite si, lebo naozaj už aj Európske súdy na ľudské práva povedali, že toto nie je v poriadku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:39 hod.

PhDr.

Jana Vaľová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:41

Ján Podmanický
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Sme svedkami toho, ako na jednej strane vládni poslanci v rozličných pripravených vyjadreniach hovoria veľmi pekne o tom, že chcú dať priechod spravodlivosti, nechcú zasahovať do činnosti orgánov činných v trestnom konaní, chcú vytvoriť spravodlivé podmienky, chcú dať orgánom činným v trestnom konaní všetky nástroje, ktoré môžu použiť v trestnom konaní. To je to pekné a pripravené, čo navonok veľmi pekne znie. Ale keď sa zabudnú, tak povedia, ako to naozaj je. Zabudol sa tu napríklad pán poslanec Šefčík, ktorý povedal, že v podstate my len naťahujeme čas, aby sme zabránili väzbe Roberta Fica. On už vie, že čo čaká po tejto procedúre Roberta Fica. Poslanec vládneho hnutia OĽANO vie, že aj tak to bude väzba. Žiadne pekné reči neplatia o tom, že budú rozhodovať nejaké nezávislé orgány, oni to už vedia. Takto sa vyjadril predseda SaS-ky pán Sulík, ktorý povedal, že Fica treba zavrieť za to, že dvanásť rokov tu vládol. Oni to už majú všetko dopredu napísané, oni už vedia, ako to bude a len sa tvária, že teda tu beží nejaký spravodlivý proces.
Ja sa obraciam v nadväznosti na slová pána poslanca Takáča, na tých poslancov vládnej koalície, lebo aj takí sú, ktorým naozaj ide o pravdu, o spravodlivosť, o zachovanie princípov právneho štátu. Mnohí nemôžu veriť, že tu ide o nejaký spravodlivý proces. Od samého začiatku je to vyfabrikovaná vec, vrátane umelej nadkvalifikácie, len preto, aby mohol byť Robert Fico vydaný do väzby. To je celé.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:41 hod.

JUDr. PhDr. PhD.

Ján Podmanický

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:43

Patrick Linhart
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Mne sa dosť nepáči, že pán poslanec Takáč trošku bagatelizuje, že máme všetci krvavé oči. Síce si povedal na výnimky, ale nepáči sa mi tento postoj, pretože veľmi dobre viete všetci, ako ste tu, že pokiaľ sa diala nejaká krivda či vám, alebo niekomu inému, som sa postavil a pán Blanár, pán predsedajúci, je toho svedkom. Keď vám bola robená nejaká krivda, ja som sa postavil dopredu a ospravedlnil som sa svojich koaličných kolegov. Takže nebagatelizujte, prosím vás, týmto smerom všetkých. To je prvá vec.
Druhá vec, že máme krvavé oči. Viete, ja by som mohol teraz cítiť nejaké, nejaké nadšenie z toho všetkého a chcieť sa pomstiť, ale neurobím to. Mohol by som cítiť nejakú krivdu, ktorá bola spáchaná na mne a cítiť nejaký, konečne nejaký moment pomsty, ale neurobím to. Nazývali ste ma vlastizradcom za to, že mi Naď tuto vzadu povedal, že môže byť Slovensko napadnuté, pretože Ukrajina pravdepodobne bude napadnutá. Ja som zmenil názor pri dohode o hlasovaní s USA, zmenil som názor a ako pravý patriot a vlastenec som urobil jednu vec. Zahlasoval som za dohodu s USA, pretože chránim svoju krajinu. Mohol by som cítiť pomstu a teraz urobiť niečo, aby som sa pomstil, neurobím to.
Čo sa týka, pán Takáč, ja by som ti chcel povedať, že ty patríš do potravinárstva tak ako ja a bavme sa o potravinových témach a nielen o Ficovi, lebo dva týždne tu len počúvam, že poviem Fico, Fico, podľa rozpráv, Fico, Fico, Fico. Fico nie je jediný problém Slovenska. Ja po tejto rozprave, teraz momentálne ja sadám do auta a idem do Danubiusu medzi potravinárov riešiť reálne problémy face to face, tvárou v tvár sa idem s nimi rozprávať. Myslím, že tam, pán Takáč, patríš aj ty medzi potravinárov ako poslanec, ako môj kamarát. Ja, viete veľmi dobre, že ja nerozlišujem medzi poslancami jednotlivých strán, pretože všetci sme si rovní a ja delím poslancov na príčetných a nepríčetných a mám medzi vami veľa kamarátov. Ďakujem vám za... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:43 hod.

BSc.

Patrick Linhart

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:45

Marek Šefčík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo.
Pán Takáč, ja toto, čo chráni teraz Roberta Fica, považujem za apendix poslaneckej imunity a keby bolo na mne, tak ja by som to úplne zrušil, aby poslanci boli takisto braní na zodpovednosť za svoje činy ako obyčajní ľudia, ktorí poslancami nie sú.
Dovoľte mi, z prokuratúry prišla nejaká žiadosť. A teraz zacitujem z uznesenia mandátového a imunitného výboru: Mandátový a imunitný výbor Národnej rady Slovenskej republiky prerokoval žiadosť Generálnej prokuratúry a tak ďalej a tak ďalej, dôsledne rešpektuje skutočnosť, že nie je oprávnený rozhodovať o otázke viny poslanca z trestného činu a je tam ďalej, že odporúča Národnej rade Slovenskej republiky, aby vydala súhlas na vzatie do väzby poslanca Národnej rady Slovenskej republiky doc. JUDr. Roberta Fica, CSc. To znamená, že z Generálnej prokuratúry tu prišla nejaká žiadosť, ktorou my sa zaoberáme, a z môjho pohľadu mali by sme pristúpiť k tomu, že orgány činné v trestnom konaní, prokuratúra, súdy by nemali z našej strany mať žiadnu prekážku v žiadnom ich procesnom úkone. Ja som za to. Ja si môžem myslieť, že Robert Fico nie je čistý, že patrí do basy a tak ďalej, ale to je len môj možno názor súkromný. Ale OČTK nech rozhodujú samostatne a uvidíme, ako to je.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:45 hod.

Mgr.

Marek Šefčík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:47

Dušan Jarjabek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo. Tak poďme zase do normálnej atmosféry. Chcel by som reagovať v tom zmysle na pána podpredsedu Takáča. Napríklad on povedal jednu vec, že nič sme sa nedozvedeli z toho rozhovoru na tej chate. No my sme sa dozvedeli jednu veľmi vážnu vec na tej chate z tých videí, že tá kamera, ktorá to všetko sledovala, bola v oku vypchatého jeleňa. To, páni, to je veľká vec, čo sme sa dozvedeli po tých šesť mesiacoch tejto hlúpej sledovačky.
Ale poďme teda zase k meritu veci, hej. Hovoril si o tom nadštandardnom vzťahu pani predsedníčky a jej minulosti k tomu špeciálnemu Lipšicovi. No tak asi to tak skutočne je, keď sa niekto pozná, ja neviem, pätnásť, dvadsať rokov odmalička, keď niekto komunikuje spolu súkromne, nesúkromne a ja neviem ešte ako, tak asi sú tam nejaké nadštandardné vzťahy, tak predsa sa tuná nehrajme na včerajších. No ale podľa tohoto, veď v podstate celé Slovensko je potom zločinecká skupina, čo ste si vy vymysleli túto blbosť, hej. To nie je zločinecká skupina akákoľvek strana, ktorá si svojich nominantov dáva na miesta tam, lebo im dôveruje, a vie sa za ich dôveru, teda svojou dôverou zaručiť? Veď celé Slovensko podľa tejto hlúpej charakteristiky, čo ste si vymysleli, je zločinecká skupina. No a viete, tie nadštandardné vzťahy, ktoré sú tuná u niekoho tolerované a u niekoho nie, tak to by ste tiež mali zvážiť, o čom to vlastne tuná ako hovoríte už druhý deň, lebo pomenujme si, čo sú to nadštandardné vzťahy a ešte keď ich aj niekto prizná.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:47 hod.

doc. Mgr. art.

Dušan Jarjabek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:49

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pán kolega Takáč vo svojej rozprave si spomenul takú dnes asi najviac rezonujúcu informáciu, a to bolo údajné, ešte raz to zopakujem, údajné stretnutie pani predsedníčky mandátového a imunitného výboru s pánom špeciálnym prokurátorom Lipšicom.
Na jednej strane tu máme nejaké podozrenie a na toto podozrenie pani predsedníčka odpovedala v rámci grémia, že toto podozrenie sa nezakladá na pravde. Môžme tejto odpovedi veriť. Ja pevne dúfam, že sa tak nestalo, pretože ak by sa takéto stretnutie uskutočnilo v tak komplikovanom a v tak závažnom čase, aký je tento, tak si myslím, že tieň podozrenia na nekalé praktiky vládnej koalície a až obludnosť tohto prípadu by hádzal taký veľký tieň na spravodlivosť ako takú, že to by snáď nedokázala obhájiť ani tá najčistejšia duša, ktorá ešte v tejto skazenej politickej kultúre snáď ešte niekde chodí.
Ak nejaký politik poukazuje na prešľapy, machinácie, daňové podvody, krátenie daní, nemusel to byť Matovič, nemusel to byť Kiska, nech to je hocikto, podľa mňa tento politik akokoľvek sa dostal k tejto informácii, či ju dostal od ľudí, ktorí k nej mali prístup, či ju dostal z médií, či ju dostal od orgánov činných v trestnom konaní, nech akýmkoľvek spôsobom bola mu táto správa alebo táto informácia doručená, vždy to budem považovať za korektný politický boj, pretože poukazuje na prečiny a prešľapy svojho politického „nepriateľa“. Ale toto nie je nepriateľstvo, toto je hlboká nenávisť.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

29.4.2022 o 12:49 hod.

Mgr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video