65. schôdza

26.4.2022 - 25.5.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

24.5.2022 o 20:40 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:19

Richard Nemec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci. Ďakujem všetkým za faktické pripomienky. Vrátim sa len k niektorým.
Začnem tu od konca, od Györgya Gyimesiho, že v podstate spomínali sme veľa športu, spomínali sme takého športu hlavne pre deti. To s tým vrcholovým športom zatiaľ nič nemá, ale to je podstata toho celého, aby sme tú zdravú populáciu mali. Pochopili to v Maďarsku, pochopili to v Čechách, pochopili to všade, my trošku spíme a tam už som hovoril, že celé to, keď to vyšperkujeme aj možno so stranou SaS, keď sa k nám pridá, takže budeme to šperkovať, lebo máme dobré vzťahy na sekcii športu na ministerstve školstva.
Pán Žiak, ja som nechodil za nikým, nikoho prehovárať, ja si myslím, že dobrý zákon sa má podporiť naprieč všetkým, všetkými stranami. Niektoré nesúhlasia, niektoré súhlasia, niektorým vadí, že to je narýchlo, niektorým to nevadí, niektorí to chcú dopracovať, máme tu, sme v druhom čítaní, máme tu pozmeňováky.
Pán Kotleba, ja sa budem tešiť, keď všetky tie športy, ktoré museli zakapať kvôli tomuto, že nemali na to peniaze, nemali na to financovanie, tak pôjdu hore a, samozrejme, chodím do posilňovne, kde je pán Lohyňa a kde sa venuje malým deťom, ktoré, a bol odstrkovaný od športového zväzu zápasenia a dlhé roky odstrkovaný a konečne sa tam dostal a má, venuje sa veľa deťom a pôjde, pôjde určite hore.
Ešte by som sa, pán Sloboda, je to také, je to také, ja si myslím, že treba, treba takéto veci podporiť a poďme to vylepšovať.
Ďalej nemám, nemám, ďakujem všetkým za podporu a ja tento zákon podporím.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:19 hod.

Richard Nemec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 20:22

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo, pán predsedajúci.
Ja ako prvý bod začnem tým, že strane ŽIVOT tu bolo tak vytýkané, že keď to pokladáte za taký super najlepší návrh zákona, kľudne si zaňho zahlasujte a budeme vidieť, že čo sa bude diať. Ale my sme nikdy netvrdili, že tento návrh zákona my pokladáme za najlepší, a preto ho ideme podporiť. Veď od začiatku my sme tu mali nejaké pripomienky, my sme podporili teda vôbec, aby sa tá diskusia k tomuto návrhu zákona začala, a tie nejaké výtky, ktoré sme tu mali, tak sme sa bavili aj teda v rámci opozície, čo sme to boli ochotní podporiť, aj s kolegom Martinom Beluským a hľadali sme nejakú cestu, čo by sa dalo napríklad zmeniť, vylepšiť. A máme tu na stole aj tie pozmeňujúce návrhy, ktoré my sme pripravení podporiť, aj strana SMER dala pozmeňujúci návrh, hej, že siahnu na tie odvody bankám, tak my to takisto sme pripravení podporiť.
Čo sme chceli dať, tú výšku toho príjmu, že to tam nejak spraviť teda, aby si tí ľudia nezávideli, hej, že teraz to dostávajú aj chudobní, aj bohatí. A tu bola dobre povedaná tá poznámka, neviem, kto to povedal, že akonáhle by sa tam dala, myslím, že Martin Beluský, taká pevná hranica, tak v tom okamihu ja keby som zarábal o euro viac, tak závidím tomu druhému zas, že on dostane ten daňový bonus a ja už zrazu nie? Čiže my sme tiež sa prikláňali k tomu, že nejak stupňovito to dať, nejaký ten poklesujúci trend tým daňovým príspevkom, daňovým bonusom. Lenže ten fakt je taký, že my na ten pozmeňujúci návrh sme nemali tých pätnásť poslancov, hej, čiže mohli sme sa o tom baviť, mohli sme vyjednávať, ale reálne pozmeňujúci návrh, pätnásť poslancov my nemáme, hej? Čiže tým pádom to na stole ani neni.
Potom tu nám bolo vytýkané, strane ŽIVOT a aj kolegom z ĽSNS, že jak my môžeme podporovať Matovičove šialenstvá. Dobre počujete, ľudia? Tak Matovičove šialenstvo je to, že sa zvýši podpora detí. To je podľa Republiky Matovičove šialenstvo. To, že sa zvýši daňový bonus na dieťa, tak to je podľa Republiky Matovičove šialenstvo. To, že rodiny reálne budú mať tie poukážky, aby mohli podporiť deti, či už v rámci nejakých kultúrnych alebo športových aktivít, tak to je podľa hnutia REPUBLIKA Matovičove šialenstvo, ktoré my by sme nemali podporiť. Tak ja som si myslel, že sa mi sníva normálne. Toto oni označili za šialenstvo, že podľa Republiky je teda pomoc rodinám, podľa nich to je šialenstvo.
Ja teraz poviem zo života taký príklad, keď sa tu bavili o tom, že koľko dostanú chudobní, koľko dostanú bohatí. Ja keď som v roku 2012 skončil vysokú školu, začal som pracovať v lete, vtedy bola minimálna mzda 320 neviem koľko euro. Ja som vtedy začínal s minimálnou mzdou. Mal som asi 10 euro nad tú minimálnu mzdu. Po roku, po roku som sa potom tam niečo posunul, že už som bol nad tou minimálnou mzdou, a ja keď si to tak spätne premietnem, jak ja by som sa tešil, keby som dostal takú podporu. A potom, keď som si založil rodinu, keď som mal deti, jak ja by som sa z toho tešil, jaká by to bola pre mňa pomoc. A ja keď rozprávam s pracujúcimi ľuďmi a ktorí aj reálne majú deti a keď sa ich spýtam, tak mi povedzte o tých prídavkoch, povedzte mi o tej daňovej podpore, povedzte mi o tých poukazoch, tak každý pracujúci rodič, ktorý má deti, tak povie, je to super vec. (Zaznievanie gongu.) Super nám to prilepší v rozpočte. Prečo vám to tak zrazu vadí, táto pomoc?
Potom ten totálny nonsens, ktorý nechápem, z viacerých strán tu ide, že tu chýbajú skupiny obyvateľstva a prečo my nepodporíme dôchodcov, prečo nepodporíme pracujúcich ľudí, ktorí nemajú deti, prečo nepodporíme bezdetné rodiny a ja neviem ešte koho všetkého, no ale už si uvedomte konečne, že tu je návrh zákona, ktorý hovorí o podpore ro-di-nám. Keď sa budeme baviť o platoch učiteľov, jak by sa páčilo učiteľom, keby tam zrazu my sme prišli a by sme navrhovali, no ale chceme 13. aj 14. dôchodky. No ale chceme podporiť ešte aj tých a my chceme podporiť aj zdravotné sestry. No jak by sa na nás učitelia... Alebo keby sme sa bavili o platoch lekárov a zase by sme s tým všetkým tuná prišli dokolečka, no ale prečo riešime lekárov a poďme riešiť všetkých. Pri ktorom návrhu to tak bolo, že sa tu vykrikuje? Ale ja by som to normálne spravil, keď tu najbližšie príde dakto s takým návrhom, teda z tých kritikov, z radov kritikov, ktorý to dneska kritizuje, keď tu prídu s takým návrhom zákona, že oni idú dôchodcom, ja vtedy sa prihlásim a poviem, no ale poďme pomôcť rodinám, no ale poďme pomôcť učiteľom, ale zdravotným sestrám, ale lekárom, prečo nepomáhame všetci, všetkým v tom návrhu zákona?
Vyčítané nám tu bolo od strany HLAS, že my podporujeme koalíciu, že podporujeme vládny návrh zákona, dokonca, že podporujeme Igora Matoviča, som sa dozvedel. No a vy keď ste hlasovali za tie očkovacie bonusy, koho vy ste vtedy podporovali? Čo akože máme takú krátku pamäť? Áno, tým, čo ste si kupovali dôchodcov za 200 – 300 euro. Vtedy ste hlasovali za to, už ste asi zabudli na to.
Potom je tu časť poslancov, ktorí sa tu vyjadrujú, že to je malá pomoc, že to je neskorá pomoc, že to sú len omrvinky. Tak vadí ti to, že sú to omrvinky, teraz ani omrvinky sa nemajú dať, keď podľa teba 1,2 miliardy sú omrvinky, tak ani tie omrvinky sa akože nemajú dať ako tá pomoc? A čo sa potom má dať? Čo sa má navrhnúť? Ja už som to tu povedal v tej rozprave. Naposledy sa prídavky na dieťa zvýšili o 0,38 eura. Áno, 38 centov na dieťa. A som to povedal a to zopakujem, aby to tu počuli všetci znova. Som si povedal super, o jednu plienku naviac si kúpim pre dieťa z tých rodinných prídavkov. To bola asi taká pomoc. (Reakcia z pléna.) Teraz, keď tu je dnes na stole zvýšenie, dobre, môžme kritizovať, že to je až od 1. 1. 2023, mohol dakto prísť s pozmeňujúcim návrhom, ale neprišli, akože kritizovať kritizujú, ale tá pomoc reálne raz v čase príde. A bude tu na stole pre tie rodiny.
Dokola to kritizované, omieľané, to tiež spomeniem, sa tu vytýkalo tých 495 či koľko úradníkov, že má tu byť na tú kontrolu. To už bolo vyvrátené, že nič tam také neni. A že potom závisí to od nás, že či budeme chcieť reálne tú kontrolu a budú tam tí kontrolóri alebo úradníci, keď ich nazveme, alebo či tú kontrolu nebudeme chcieť a bude nám to v podstate jedno, čo sa bude s tými peniazmi diať. Ja teda nie som zástanca nejaký toho, že by som tu teraz schvaľoval úradníkov, pretože aj z vlastnej skúsenosti viem, že tí úradníci nie vždy efektívne pracujú, ale na druhej strane si treba povedať: Chcem kontrolu tých financií, ako sú vynakladané, alebo nechcem? Chcem úradníkov alebo nechcem? Ale jedno, čo je isté dnes a čo tu bolo, možnože na vláde, ale už minimálne keď to z vlády prišlo, už to tam nebolo, žiadnych 500 úradníkov ani žiadne nové ministerstvo tuná na stole dneska neni.
Potom ten 9-miliónový projekt na IT systém. Ja som tiež kritikom takých IT systémov, lebo som to tu povedal aj v tej rozprave pri skrátenom čítaní, že to je čierna diera. Takisto nakoniec, keď sa tam človek pozrie do tých rozborov, nič také tam neni.
Vytýkané nám tu je, že prečo nie sme proti návrhu zákona. No ja keď nie som a priori vyslovene proti tomu návrhu zákona, že od začiatku si poviem, že je zlý, a teraz urobím všetko pre to, aby sa o ňom nerokovalo, či už napríklad nepodporím vôbec otvorenie rokovania, tak ja neviem pripustiť ani diskusiu k tomu? Mne tu dakto vytýka, že som hlasoval za to, že som to zaradil, alebo že to ide do prvého čítania, že tu vôbec o tom disku... o pomoci rodinám, nebavíme sa o hocičom, o pomoci rodinám. Ale keď tu bolo minule pomoc hazardu, to akože bez mihnutia oka, to si nikto nevšimol. Pomoc hazardu, odložiť splátky, jasné, lebo že tu musíme pomôcť. A iniciovala to SaS-ka. SaS-ka to iniciovala. Kto iný?
Že vraj to nie je pomoc pre občanov. A dokonca tu prišiel aj taký pozmeňujúci návrh, ktorý hovoril o tom, že v názve by sa mala zmeniť, mal by sa zmeniť ten názov a že to má byť pomoc pre občanov, ale tam bolo potom vymenované, hej, že ešte aké druhy pomoci. No, rodiny nepovažujeme za občanov? Ja už neviem, normálne mne sa dakedy sníva, keď počúvam tie vystúpenia v rozprave, že čo sa tu dokáže spomenúť. Rodina pre dakoho nie sú občania tejto krajiny. Úplne nonsens!
Potom tá matematika pri hlasovaní, kolega Beluský to tu povedal. Ten návrh zákona mal takú podporu, že on to tak nazval, takým pojmom, že tam bolo 16 nadhlasov. Napriek tomu, že sa tu SaS-ka postavila na hlavu, aj tak ten návrh zákona zatiaľ tým procesom prešiel a ja si myslím, že aj teraz v druhom čítaní aj s tými pozmeňujúcimi návrhmi že schválený bude.
A na záver ešte taký maličký paradox. Tu sa normálne prekárame, že kto komu tlieska, že ten vystúpil, tebe zatlieskali, ja som povedal, že ty sa nehanbíš, lebo minister ti tlieskal, minister financií ti zatlieskal. A vravím, no však ja som sa nehanbil ani, keď mi Jozef Pročko tlieskal. Áno, stalo sa to, stalo sa to pri jednej rozprave, Jozef Pročko mi zatlieskal. A hovorím a čo ja teraz s tým mám, však keď zatlieskal, zatlieskal. Keď zatlieska Matovič, zatlieska Matovič. Keď zatlieska tuná dakto, zatlieska tuná dakto. Ale my už sme proste tak primitívne na tom, že nieže ti závidím potlesk, pre krv v očiach my nie sme schopní ani komunikovať o pomoci rodinám, pretože s krvou v očiach tuná niektorí poslanci pozerajú na to, že to je Matovič, a tým, že to dáva Matovič, tak ja to nemôžem podporiť. On nepozerá na to, že to je pomoc rodinám.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

24.5.2022 o 20:22 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:32

Marek Kotleba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo.
Filip, ja už nebudem sa venovať tomu zákonu, pretože sme, myslím, za tie hodiny, ktoré sme tu strávili v tých rozpravách, sme sa o tom porozprávali dosť, ale chcel by som povedať na to margo, ako si hovoril o tom hlasovaní, že je veľký rozdiel medzi nami a nimi, pretože my za každý jeden zákon, ktorý je dobrý a ktorý je v prospech Slovákov, v prospech rodiny, zahlasujeme a je nám úplne jedno, kto ho predkladá. Čiže my si nemusíme s Igorom Matovičom volať, nemusíme sa bratríčkovať, ale keď predložia zákon, ktorý môže pomôcť Slovákom, tak my za taký zákon zahlasujeme. A keby ho predložil aj napríklad pán poslanec Benčík a bol by dobrý, tak tiež by som z princípu, že si asi nebudeme volať, by som za takýto zákon vedel zahlasovať.
Ale to je veľký rozdiel, páni a dámy, medzi nami a vami z koalície, pretože my keby sme predložili aj ten najlepší zákon na svete, tak vy ho z princípu nepodporíte. Preto skúste aj vy sa do budúcna nad tým zamyslieť, že o čo tu ide. Či chceme nejakú správnu vec, alebo sa tu ideme hrať na to, kto za koho kope. Čiže ak do budúcna nebudete vy podporovať tiež naše zákony, tak vidíte, potom je tam ten rozdiel.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:32 hod.

Mgr.

Marek Kotleba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:33

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Za posledné roky tuná nikto neplakal, že daňový bonus sa napríklad zdvihol za posledných osem rokov iba euro 65. Ale keby sa zdvihol aj o 10 centov, aj to je čosi, aj, alebo to je tiež niečo ako nič. A hovoriť o 1,2 miliarde, že to nie je žiadna pomoc rodinám, no tak na jednej strane sú tu plačkovia, ktorí tuná vyplakávajú, že ideme kopec peňazí, milióny a miliardy, z Republiky tuná vykrikujú a vyplakujú, vyplakávajú, že ideme rozhadzovať finančné prostriedky, a na druhej strane tuná hovoríme, že 1,2 miliardy pre pomoc pre rodiny to je nič. No je to veľká pomoc. Tak ako si to, Filip, povedal za 30 centov pre jedno dieťa, to tak akurát si kúpiť jednu pampersku a to je aká pomoc? No ale lepšie niečo ako nič. Ale takisto aj úroveň štátu alebo tak si aj občania budú vážiť štát, nakoľko si štát bude vážiť a ceniť tie rodiny. Ako? Ako ich bude podporovať. Rodiny potrebujú všestrannú pomoc. Tuná koľkokrát v Národnej rade aj v rámci rozpravy rodina je toľkokrát tuná torpédovaná a dehonestovaná, myslím si, že ako poslanci Národnej rady veľakrát by sme sa aj mali za čo hanbiť.
Tak ako si spomenul tuná Igora Matoviča, veď to je celé o tom, áno, pretože to predkladá Igor Matovič, tak preto je mnoho ľudí v pléne Národnej rady proti. A ja to tak hovorím, že je tu aj nejaká taká, by som povedal, osobná závisť, že navyše minister financií našiel aj spôsob financovania, ako nájsť tie prostriedky pre pomoc pre naše rodiny. Ja túto vec vysoko oceňujem, strana ŽIVOT – národná strana, my budeme hlasovať vždycky za prorodinné návrhy zákonov. A ďakujem za to.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:33 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:35

Martin Čepček
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Filip, ďakujem za tvoje vystúpenie. Myslím, že si zhrnul všetko, čo sme chceli povedať a čo tu chceme, čo ten zákon obsahuje. Treba si uvedomiť, že každý jeden rodič dostane zvýšenie o takmer 25 euro mesačne na prídavok na dieťa. Ale ak ten rodič pracuje, tak na konci roka si môže uplatniť rodičovský bonus, čo je 1 200 euro na dieťa na rok. Ak má dve deti, 2 400 euro. A uvedomme si situáciu, že rodiny momentálne majú veľmi ťažkú situáciu, čo sa týka bývania, hypotéky, respektíve ceny nehnuteľností rapídnym spôsobom stúpajú a ak má rodina platiť hypotéku vo výške, ja neviem, 150-tisíc euro, tak každé jedno euro, či už odpočítateľnej položky, alebo daňový bonus, každé jedno euro je pre tú rodinu vzácne. Takže ja si myslím, že treba tento návrh zákona podporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:35 hod.

Mgr. et Mgr.

Martin Čepček

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:37

Miriam Šuteková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán poslanec Kuffa, vieme sa zhodnúť v jednej veci a to v tom, že ak chce niekto psa biť, tak si palicu nájde. A presne to je to, že ak politicky nechceme niečo podporiť, tak si nájdeme milión dôvodov, prečo to podporiť nechceme. A to presne sa tu deje.
V mojom rodnom meste som počula takú úvahu, že okej, však rodiny teraz potrebujú pri tom všetkom, čo sa deje vo svete, podporu, ale prečo krúžky, keď dôchodci nemajú, keď učitelia nemajú, ktokoľvek iný nemá. A moja odpoveď je jednoduchá. Ak má rodina zvýšené náklady na to, čo sa, na energie, výdavky na služby, na potraviny, na všetko, čo sa dnes zvyšuje, tak, samozrejme, prvé, čo vypne tomu dieťaťu, tak je to, to sú peniaze na rozvoj. A krúžky, to sú rozvoj dieťaťa. To je vyšší level. A to je aj moje vysvetlenie toho, že prečo to patrí do tohto balíčka akoby krízovej pomoci rodinám, pretože my nechceme deťom vypnúť zdroj rozvoja. A práve preto je dôležité tento zákon, tak ako je, podporiť.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:37 hod.

Mgr.

Miriam Šuteková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:38

Romana Tabák
Skontrolovaný text
Ďakujem za slovo.
Pán poslanec Kuffa, musím s vami súhlasiť, lebo pol roka o tomto návrhu zákona rokovali, priniesli niečo lepšie? Nie. Tento návrh zákona nie je najlepší, je to taký, do určitej miery taký mačkopes, ale pomôže, proste nikto nič lepšie nepriniesol. Tento zákon treba podporiť a do budúcnosti, keď je niekto taký múdry, nech niečo lepšie prinesie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:38 hod.

Bc.

Romana Tabák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:39

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne.
Pán Kuffa, reagovali ste alebo spomenuli ste moje meno, že som vám zatlieskal. Musím povedať úprimne, bez urážok, že som zatlieskal tomu krásnemu odhaleniu, čo ste povedali o spojení Republiky so SMER-om, takže tomu som zatlieskal. Ja som veľmi rád, že sa ukazujú veci, že sa tu konečne odkrývajú karty. Mne sa strašne páčilo aj to, ako ho pomenoval pán Taraba ako mopslíka SMER-u, lebo naozaj sa to deje a SMER si takýmto spôsobom Republiku viaže na svoju stranu. Takže ja som zatlieskal pomenovaniu vášmu a som veľmi rád, že ukazujete aj vy, že čo sa tu deje a kto s kým bije bandu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:39 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 20:39

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky.
Pán kolega Pročko, v tom prípade som teraz zistil, že ste mi tlieskali až dvakrát (povedané so smiechom), lebo bola ešte jedna rozprava, kedy ten potlesk bol, ale dobre, to len tak na okraj tejto témy.
My sme tu vyzývali SaS, nech predložia podporu rodinám, dva roky sme ich vyzývali, nám to vôbec nevadí, keby s tým prišla aj SaS-ka, s ktorou, s ktorou v podstate v tých hodnotových otázkach sa absolútne nezhodneme, ale keby zrovna aj strana SaS prišla s podporou rodín, tak aj strane SaS by sme takýto návrh zákona podporili, keby prišli vôbec s nejakou podporou. Ale za dva roky, viac ako za dva roky tu neprišli s ničím.
A potom ten druhý paradox ešte, čo tu, zatiaľ to tu ešte neodznelo, hej, že kto s kým hlasuje, jak hlasuje a prečo teraz opozícia s koalíciou a prečo my. No, prosím pekne, tu bolo ix ypsilon návrhov zákonov aj vládnych, aj v skrátenom konaní, ktoré sme opozícia a dakedy celá opozícia, celý parlament podporil. Len teraz z mne nepochopiteľných dôvodov, akonáhle tu prišiel koaličný, teda vládny návrh na podporu rodín, zrazu sa to tu strhlo tak, že naozaj sú tu dva fronty. Jedni sme zástancami toho, aby sa aspoň niečo tým rodinám pomohlo, a druhý front, to ako komentoval kolega Kremský, on povedal, tu vznikla protirodinná koalícia na čele so SaS-kou a Republikou.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.5.2022 o 20:39 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

20:40

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Rišo Vašečka sa tam hore nejako usmieva. Ja som išiel do tohoto záverečného slova s tým, že bude to pár minút, ale... a počul som, že čakáme ešte na statočných bojovníkov, lebo treba zoradiť šíky, ideme do finálneho zápasu. Zvládli sme tu viacero bitiek, tri či štyri sme vyhrali, tá prorodinná časť Národnej rady, a treba aj tú rozhodujúcu bitku vyhrať, lebo bez toho rozhodujúceho hlasovania by sme nakoniec pomoc rodinám s nezaopatrenými deťmi nedoručili.
Takže odpustite mi, že možno budem trošku dlhšie, ako som plánoval, ale určite to nebudú hodiny, ale dostanem v správnej chvíli signál, že tí ľudia, ktorí tu majú byť zoradení v šíkoch, bojovníci sú tu, tak vtedy už budem sa snažiť končiť. Takže robím to iba preto, lebo keď bojovali celý čas, nechcel by som, aby boli vykázaní nakoniec medzi tými, ktorí sa na rodiny vykašľali.
Najprv sa patrí a postavím to opačne, najprv sa patrí poďakovať. Naozaj ďakujem každému jednému v tejto sále, ktorí už počas tých štyroch kľúčových hlasovaní ukázali, že nič nie je viac jako rodina. A nie vlastná, lebo my tu nehlasujeme o vlastných rodinách, ale nič nie je viac jako rodina, o ktorej tu mnohí tvrdia, že je základná bunka tejto spoločnosti.
My sme tu na ústavu všetci hlasovali aj ja spolu s vami, alebo prisahali na ústavu, ktorá hovorí o tom, že Slovensko je sociálny a prorodinný štát. Len tí skorumpovaní zlodeji, ktorí tu dvanásť rokov vládli, myslím Fica a Pellegriniho a ich bandu, akosi na to zabudli. Oni si vysvetlili, že prorodinné je nahonobiť zo spoločného a dať si do vlastných trezorov, tie zlaté tehly u Kičuru a spol. Oni si vysvetlili, že sociálne je cítiť so zbohatlíkmi a na rodiny zvysoka kašľať. A tak to aj dopadlo. Za osem rokov zvýšili rodinné prídavky o euro 85, nie v priemere, o euro 85 za osem rokov dokopy. Hanba nekonečná, ale zlaté tehly v Kičurovom trezore, priateľa, u priateľa Roberta Fica a Petra Pellegriniho, pribúdali. A nielen v tom, samozrejme, rozkrádali jak po nebohom miliardy, miliardy, miliardy eur. Miliardy eur, ktoré patrili rodinám s deťmi, a oni takto "budovali" sociálny štát alebo Slovensko ako prorodinnú krajinu. Doslova zdierali rodiny, urobili z nich lúzrov Európy, kde dnes rodiny sú najviac ohrozené chudobou v porovnaní s rodinami bez detí v rámci celej Európskej únie. Toto je výsledok budovania sociálneho štátu Robertom Ficom a Petrom Pellegrinim.
Odovzdali Slovensko do rúk mafie, bez najmenších problémov nechali bossa nitrianskej mafie, aby rozhodoval o tom, kto bude viesť Policajný zbor, kto bude vyšetrovať, kto bude vyšetrovaný. Nechali svoju štátnu tajomníčku, ich poslankyňu, kolegyňu na ministerstve spravodlivosti, aby rozhodovala o spravodlivosti na základe toho, kto jej dal krajšiu kabelku, a zároveň bohapusto, bez žiadnych zábran rozkrádali naše spoločné a čo mňa najviac mrzí a verím, že každého jedného, ktorý tu bojuje za rodiny v tých predošlých hlasovaniach, že to, čo kradli, na to doplácali tie rodiny s deťmi, lebo to, čo oni ukradli, patrilo rodinám, ale keďže oni si povedali, že oni sú viac jako tie rodiny, tak obohacovali samých seba a rodiny nechali strádať.
Euro 85 za osem rokov je strašná hanba. To, čo ideme my urobiť teraz, by Ficovi trvalo s Pellegrinim 104 rokov. To, čo ideme urobiť pri daňovom bonuse, by Ficovi s Pellegrinim trvalo 364 rokov, lebo tam zvyšovali daňový bonus v priemere o 21 centov. Počujete dobre, 104 rokov by zvyšovali na túto úroveň, čo ideme urobiť my, rodinné prídavky, 364 rokov daňový bonus. V priemere 200 rokov a niečo, povedzme že 200. Jediný tvor na svete sa dožíva 200 rokov, to sú tie korytnačky, tie dobre veľké na Galapágach. My by sme museli sa dožiť alebo tie deti by sa museli dožiť 200 rokov jak korytnačky, aby sa konečne dožili pri Ficovi a Pellegrinim, pri týchto dvoch skorumpovaných zlodejoch, aby sa konečne dožili takej pomoci, ktorú my teraz tým rodinám a tým deťom ideme dať dnes jedným hlasovaním.
Takto sa to robí, do psej matere, keď použijem teda výrazy, ktoré vy používate. Takto sa buduje sociálny štát, takto sa robí zo Slovenska prorodinná krajina, ktorá je priateľská, ústretová voči rodinám, lebo jednoducho zlodejom sme klepli po prstoch, nekradneme a peniaze, ktoré spoločne ako koalícia ušetríme, vieme dať a doručiť rodinám. U nás nenájdete trezory plné zlatých tehál, my chceme, aby síce v malom, ale mali tie zlaté symbolické tehličky slovenské rodiny u seba doma. A bez ohľadu na to, či volili nás, či volili SaS-ku, či volili SME RODINA, alebo Za ĽUDÍ, či volili ŽIVOT – Národnú stranu, či volili ĽSNS, Republiku, SMER a kýho ďasa, ešte tu máme koho? HLAS a ešte pár nezávislých, nám na tom nezáleží, koho tie rodiny volili a koho voliť budú.
Nám iba záleží na tom, aby sme ukázali ako krajina, že sme schopní tých základov prorodinnej politiky, a to je to, že ustelieme rodinám tak, aby sa cítili bezpečne. To, čo vy ste na bilbordoch sľubovali, že ste sľubovali, že ľudia si zaslúžia istoty, my týmto hlasovaním, ktoré bude možno za desať, pätnásť, dvadsať minút, my ukážeme, že tie istoty sme ľuďom doručili.
Kto viac si potrebuje, duplom v takejto dobe rozbúreného mora, v čase krízy, kto viac si zaslúži tú istotou ako matka, osamelá matka s deťmi, nezaopatrenými deťmi, ktorá nevie z čoho asi tak plus-mínus vyžiť. Áno, ona robí za minimálnu mzdu, ale z tej minimálnej mzdy jej zostane 526 eur v čistom. Plus tú almužnu, čo vy ste jej dali, daňové bonusy a rodinné prídavky, dokopy, keď sú to deti na základnej škole, nech to je, nech má príjem 680 eur. Ak býva v prenájme v dvojizbovom byte, tak len za ten byt zaplatí päťstovku s energiami a to je rada. Zostáva jej 180 eur pre troch ľudí na celý mesiac, 3 eurá na deň, pardon, 6 eur na deň, 2 eurá na osobu, na všetko ostatné. Na jedlo, na šaty, na dopravu, na knižky, na krúžky, na zmrzlinu? Dávam si otáznik. Môže si takáto rodina dovoliť ísť na zmrzlinu? Môže si dovoliť ísť na krúžok alebo dať to dieťa? Nemôže.
A toto je výsledok, páni zo SMER-u a z HLAS-u, kde ste teraz zašití? Kde sa skrývate? Toto hlasovanie bude, áno, zrkadlo pre vás. Toto bude vizitka z vášho budovania sociálneho, prorodinného štátu. Toto bude vizitka za vaše rozkrádačky, lebo presne preto bojujete proti tomu, aby tento zákon prešiel, lebo viete, že potom tí ľudia reálne uvidia, že kto sľuboval a kto tú pomoc doručil.
A ja som hrdý a budem hrdý, dokedy nezomriem, na to, že k tej prorodinnej časti našej koalície sa pridali ľudia, ktorí mohli na nás kašlať, mohli hrať tu tie vaše trápne hry o tom, že tuto idete pomáhať Matovičovi, a to nemôžme, lebo to idete pomáhať koalícii, vláde a takto vlastne nepoložíme tú vládu a my musíme hlasovať proti tomuto návrhu, lebo však vlastne najvyšší záujem je položiť vládu. Hlupáci, prepáčte, hlupáci ste trapní! Toto sú argumenty? Bojíte sa iba toho zrkadla, že po prijatí tohto návrhu ľudia budú vidieť, čo je prorodinný štát a že tento štát má na to, aby sme dali 200 eur na dieťa, nie vašich trápnych 5,50. Nie vašich trápnych 21 centov pridať na daňovom bonuse ročne. Nie vašich trápnych 23 centov pridávať na rodinných prídavkoch.
Sám si to pamätám, ako tu som pobehoval s transparentom, že koľko ste teda pridali na rodinných prídavkoch, koľko ste pridali sirotám vtedy, keď ste si bez hanby pred voľbami pridali tisíc eur v čistom. Toto bol váš štát, ktorý ste chceli mať, a ja som veľmi rád, že sme urobili všetko pre to, aby vám ako domček z karát padol. Dnes kľúčový svedok, kľúčový človek, ktorý vám udržiaval beztrestnosť a vašich ľudí, dnes dostal finálne, definitívne od Najvyššieho súdu osem rokov. Osem rokov natvrdo a pôjdu tam ďalší, rad-radom pekne, lebo svedčia jeden voči druhému, desiatky ľudí o tom, ako ste okrádali rodiny. Lebo nakoniec len o tom to bolo. Nie je dôležité, čo ste si, koľko nafutrovali, ale kto na to doplatil a doplácali na to tie rodiny s deťmi, z ktorých ste urobili lúzrov Európy.
A som hrdý na každého jedného, môžte hovoriť koľkokoľvekkrát, že fašisti a podobne. Nie, tu sa teraz delia ľudia v tejto sále na ľudí, ktorým tu niečo bije a ktorí tu majú kamene. (Rečník sa pobúchal po hrudi.) Pre ktorých rodina niečo znamená a pre ktorých rodina nie je hodnotou. A potom na ľudí, ktorí tu bohapusto hovoria, že najvyššia teraz priorita je pomstiť sa Matovičovi a položiť vládu a kašlať na rodiny znova.
A viete, prečo som rád, že ten zákon prejde? Lebo ochránime tú 1,2, 1,3 miliardy eur, ochránime u tých rodín, lebo nech by, ak by sa chyba stala, pevne verím, že v koalícii aj možno s ľuďmi, ktorí sú nezávislí poslanci v tejto sále, urobíme všetko pre to, aby sa chyba nestala, aby ste sa znova nedostali k moci. Ale ak by ste sa vy, skorumpovaní zlodeji, niekedy dostali späť k moci, jedno je isté, že tým rodinám to už nezoberiete. Bude to bezpečne skryté u tých rodín a verím, že mnohí z vás, ktorí voči tomu bojujete, voči pomoci rodinám, tak práve možno aj preto, lebo kalkulujete s tým a dobre viete, že keď raz zaparkujeme 1,2 miliardy eur ročne z peňaženiek rodín, v peňaženkách rodín, tak že zrejme toto už neukradnete. Lebo jednoducho takú odvahu už nebudete mať, aby ste zobrali tým rodinám to, čo im dnešným hlasovaním definitívne dáme.
Keď som povedal slovíčko definitívne, áno, priznávam, mám obavy. Obávam sa, že dnes možno viacerí si povieme, že dobrá vec sa podarila, ale ešte nás pár mesiacov zápasov čaká. Áno, očakávam zlomyseľnosť od, najmä od ministerky spravodlivosti, v úvodzovkách a sprepytujem, ktorá už na vystúpeniach počas predkladania tohto zákona vo vláde čítala liebesbriefy, o ktorých som jednoznačne, som z toho videl, že chystá sa na spor na Ústavnom súde a vie, že Ústavný súd si vypýta nahrávku z vlády, ona bude dokazovať, oni tam boli upozornení, viete, ja som im to naozaj fundovane vysvetlila, že o čo sa jedná a že vlastne by sme nemali ísť v skrátenom legislatívnom konaní. Táto chladnokrvnosť, takéto puritánstvo právnické, ktoré vôbec nepozerá na tie rodiny v núdzi, ktorý pozerá na to, iba na nejakú literu zákona, dovysvetlí si tam aj to, čo tam nie je. Ale zároveň vôbec nepozerá na to, že koľkokrát tu ona predkladala skrátené legislatívne konania bez ohľadu na nejaký právny puritanizmus. Táto falošnosť, sa obávam, že bude robiť ešte všetko pre to, aby zahatala pomoc rodinám.
Obávam sa, že aj pani prezidentka bude robiť nadprácu v tejto veci a môže ten návrh skončiť aj na Ústavnom súde, môže ho aj vetovať. A z tohto miesta ju chcem za tie rodiny prosiť, nech to nerobí. Viem, že keď to urobí, bude tam 90 % pomsty voči Matovičovi, ale v skutočnosti budú na to doplácať tie rodiny s deťmi.
Takže z tohto miesta vás, pani prezidentka, chcem vyzvať k tomu, aby ste hájili verejný záujem, aby ste hájili záujem rodín, aby ste sa nesnažili zahatať pomoc, ktorá má byť doručená rodinám, lebo rodiny úplne oprávnene na našu pomoc čakajú. (Potlesk.)
Nedokončil som to a chcem to povedať. A je mi, ešte raz, ukradnuté, koľkokrát ma za to budú progresívne médiá lynčovať a budú písať titulky, ako dnes som si tam od nejakého blázna z Denníka N prečítal v newsfiltri, že kotlebovci podporujú, aby ste teda, poviem to aj vám, aby ste o tom teda vedeli, kotlebovci podporujú prorodinný balíček Matoviča preto, lebo on im sľúbil, že im vybaví prístup do diskusných relácií. No idiot, on si hovorí, že je komentátor a takíto ľudia odo mňa chcú, aby som si ich vážil. No hlboko nimi pohŕdam. Lebo komentátor, novinár, redaktor má hľadať pravdu. Nie ju vytvárať a domýšľať si ju. (Potlesk.)
A znova som to nedokončil a chcem to povedať, možno aj niektorých poslancov u nás s tým prekvapím. U nás je to povinná jazda, tá prorodinná časť koalície, že ideme a bojujeme za rodiny, lebo to sme ľuďom sľúbili. Sľúbili sme, že porazíme zlo vo voľbách, sľúbili sme, že nebudeme kradnúť a to, čo ušetríme, dáme rodinám. Plníme presne do bodky to, čo sme ľuďom sľúbili. Ale naozaj som hrdý na to, že sa pridali k nám ľudia, áno, aj z ĽSNS a že sa k nám pridali ľudia zo strany ŽIVOT – národná strana. Nemuseli to urobiť. Mohli nás hodiť cez palubu, mohli hodiť takto aj tie rodiny cez palubu, ale som na to hrdý, že tu sa teraz ukázalo, že kto naozaj za koho kope. Ak symbolicky dnes by sme si obliekli tričká, boli by tu iba dve farby. Aj po tom hlasovaní tu budú dve farby. Ľudia, ktorí sú za rodiny, ktorí chcú pomáhať rodinám, a ľudia, ktorí sú proti rodinám a pre ktorých tá rodina nemá žiadnu hodnotu.
Mrzí ma, ale som veľmi rád zároveň, že tá fašistická strana, lebo toto sú pre mňa naozajstní fašisti, z Republiky, že tí tu robia mopslíkov Ficovi. Fico povie nepodporíme, tak oni nepodporia. A vymýšľajú si, bojujú, trápne argumenty, vymýšľajú si fakty o 9-miliónovom nejakom IT systéme, IT či softvéri, aplikácii. Akože hrubý výmysel, nikde to nenájdete. Nenájdete to v dôvodovej správe, nenájdete to v zákone ani na vláde, ani v parlamente, lebo tam bola zmena. Nič, ani zmienka. Ale budú tu omieľať donekonečna, bohužiaľ, preto, lebo prišiel sem Richard Sulík a na tomto mieste hovoril o 9-miliónovom IT systéme. Bez hanby to tu opakoval, hoci deň predtým na vláde som povedal, Rišo, prepáč, je to kravina, nie je to tam, zle čítaš. To je materiálno-technické zabezpečenie. Nie je to IT systém. Vyslovene napísané, že na IT systém na finančnej správe bude treba 0,876, približne, nejaké takéto číslo. Čiže 870-tisíc. Ale on bez hanby, napriek tomu, že bol upozornený na vláde, sem príde pred poslancov šíriť tú blbosť. Samozrejme, blázni si to odkopírujú a šíria to ďalej, lebo však oni robia politiku pre svoje videjká, pre svoje facebooky, pre svoje YouTuby. Kašlú na rodiny, kašlú na tie deti v núdzi, ale majú ich plné papule a mňa to mrzí.
Ale som rád tejto deliacej čiare v tejto sále a prepáčte mi tú tvrdosť, lebo tu treba byť tvrdý. Ľudia nás zvolili preto, aby sme hájili ich záujmy. Ak by sme hájili ich záujmy, dnes bude hlasovať 150 ľudí za tento návrh. Ale tu si niekto povedal, že jeho vlastný záujem je viac. Akýkoľvek ten jeho vlastný záujem je, či je politický, alebo že robím mopslíka Ficovi, akýkoľvek, ale konajú vyslovene proti verejnému záujmu a konajú vyslovene proti záujmu rodín.
Čo si neodpustím z rozpravy, keď teda môžem takto na záver, hoci spravodajca by mal asi hodnotiť rozpravu, neodpustím si spomenúť zážitok, ktorý som tu mal v piatok pri vystúpení Richarda Sulíka. Je to môj koaličný partner a všetci by asi odo mňa očakávali, dobre, budem držať hubu a krok, nebudem ho spomínať. Avšak to, čo tu predviedol v piatok, kedy tu na tomto mieste sa prihovoril poslancom, hoci vás tu bolo omnoho menej, ako vás je tu teraz, a teraz si dovolím parafrázovať v duchu takom, že, prosím vás pekne, poslanci, čo vy z toho budete mať, že zahlasujete za ten Matovičov balíček pre rodiny? Viete, čo vy z toho budete mať? Vy z toho budete mať vyššie platy, prosím vás, nerobte to, vy budete mať nižšie platy, keď podporíte ten balíček, lebo ja som, ja, Richard Sulík veľký, som prijal návrh alebo svojho času som prijal takú zmenu zákona, že keď bude vyšší deficit, budete mať nižšie platy. Tak, poslanci, prosím vás, uvedomte si, že vy keď tento balík pre rodiny podporíte, vy na to doplatíte, lebo budete mať nižšie platy.
Priznám sa, pre mňa to je najhorší zážitok v politike, aký som kedy za 13 alebo neviem koľko rokov v politike som, aký som zažil v tejto sále. Ešte som nezažil ani jedného politika, ktorý by tu vyzýval poslancov, aby hlasovali podľa toho, aký budú mať vlastný majetkový prospech. Ešte som duplom nezažil žiadneho ministra, aby k tomu vyzýval a už duplom nie lídra koaličnej strany. Myslím si, že je to mimoriadna hanba, nabádať poslancov, aby hlasovali proti rodinám preto, lebo možno oni budú mať v peňaženke o 5,50 menej. Je to hanba, je to doslova podlosť, za čo sa ospravedlňujem všetkým ľuďom, ktorí to počuli. A chcem povedať, určite o tej časti ľudí, ktorí podporia tento návrh zákona, si, prosím vás, nemyslite, že tí ľudia hlasujú podľa toho, že aký budú mať vlastný majetkový prospech.
Sledujeme verejný záujem, sledujeme záujem rodín, záujem rodín s deťmi. Podľa papiera, ktorý ste mali dnes na stole, čo zverejnila Rada pre rozpočtovú zodpovednosť, zároveň vieme, že pravda je presný opak voči tomu, čo strana SaS a Richard Sulík tu verejne tvrdili, že ideme brať chudobným a ideme pridávať bohatým. Jednoducho máme to pekne na grafe zobrazené. Nemáme sa za čo hanbiť, ideme urobiť doslova míľový skok Slovenska z krajiny, ktorá trestá rodiny, kde rodiny sú lúzri, do krajiny, ktorá, v ktorej rodiny s deťmi stoja na piedestále. Ideme z krajiny, ktorá je doslova protirodinná, jedným hlasovaním urobiť krajinu, ktorá bude medzi lídrami prorodinnej politiky v rámci Európy.
Pozývam vás k tomu, aby sme prípadné chyby, ktoré sa môžu vyskytnúť, spoločne odstraňovali. Pozývam vás k tomu, aby sme spoločne hľadali riešenia, áno, ako pomôcť samosprávam, ktoré niektoré môžu zostať dýchavičné potom, lebo teda áno, vstupujeme im v daňovom, daňovým bonusom trošku do ich rozpočtovania na budúci rok. Zároveň ale, zároveň tiež teda platí, že nie je pravda to, čo tu o nás šírili alebo čo naďalej šíria, že ľudia budú, alebo samosprávy budú mať menej peňazí po prijatí tohto balíka, ako majú dnes. Nie, napriek prijatiu tohto balíka extrémnej pomoci rodinám samosprávy v tomto roku budú mať viac aj v tom ďalšom, aj v tom ďalšom. Ale platí môj verejný prísľub, pomôžeme každej samospráve, ktorá by sa mala dostať do problémov kvôli nejakému extrémnemu nárastu cien energií. A jedným dychom dodávam, ale poďme sa naozaj baviť o efektivite. Poďme porovnávať samosprávy navzájom medzi sebou, koľko ktorá samospráva míňa na vlastnú obživu, na vlastnú byrokraciu. Poviem znova ten príklad, lebo som ho párkrát už povedal. Najlepšie krajské mesto míňa na vlastnú byrokraciu 107 euro ročne na obyvateľa a Bratislava míňa 404 eur na vlastnú byrokraciu na obyvateľa.
Áno, máme tu luxus, máme dvojstupňovú samosprávu. Máme magistrát, máme mestské časti. Ale ja sa pýtam, či teda tí ľudia to naozaj majú platiť. Rozdiel medzi 404 a 107 je 300 eur na obyvateľa, pri počte obyvateľov v Bratislave je to viac ako 120, 130 miliónov eur. Len tak vyhodených, lebo chceme tu mať primátora a chceme mať magistrát navyše voči mestským častiam. Alebo opačne, namiesto teda jedného primátora, jako je v krajských mestách, tak musíme mať ešte aj do aleluje mestských častí. Okej, je to rozhodnutie možno Bratislavčanov, ale treba sa pravde pozrieť to očí. Tu je neefektivita, vyhodených viac ako 100 miliónov eur ročne len na navyše byrokraciu kvôli tomu, že chceme mať poradné tímy, chceme mať 26 ľudí na tlačovom oddelení. Za seba poviem, keď som bol premiér, som jedného (?), jedného človeka som prijal na tlačové oddelenie. Na magistráte v Bratislave 26. Ale potom si dajme fakt otázku, že či teda je fér naďalej živiť takéto ansámble ľudí z peňazí, ktoré patria tým rodinám.
My si myslíme, že patria peniaze rodinám (Potlesk.). A poctivým samosprávam, poctivým primátorom, starostom, ktorí by sa mali kvôli prijatiu tohto zákona dostať do problémov, určite podáme pevnú pomocnú ruku rôznymi spôsobmi, či otvorením, alebo umožnením čerpať rezervný fond aj na iné ako kapitálové výdavky, či pôžičkami, ktoré budú s oddlženou splatnosťou, bezúročnými do budúcna, ktoré tiež budú môcť použiť na prefinancovanie. Takisto sa zamýšľame nad tým, či je možné technicky urobiť, že by sme predsunuli niektoré podielové dane z budúcna na obdobie, kedy budú potrebné v priebehu budúceho roku, kedy vieme, že nárast cien energií bude vyšší. Sme otvorení hľadať rôzne možnosti a platí to, čo som povedal, nenecháme samosprávu, ktorá by kvôli extrémnemu nárastu cien energií mala prísť do problémov, v nejakom štichu.
Takže nemáme sa za čo hanbiť. Nech akokoľvek vytvorili atmosféru tí ľudia, ktorí hrajú proti a kopú proti rodinám, či v médiách, alebo medzi ľuďmi, tak my môžme byť hrdí a postupne sa tá pravda ukáže. Som presvedčený, že dnes po tom masírovaní médií, po tom masírovaní od nášho koaličného partnera a po masírovaní cez videjká hrdinov z Republiky, v úvodzovkách som povedal, samozrejme, že ľudia na ulici sú presvedčení, možno 80 %, že my dnešným hlasovaním ideme ublížiť. Oni normálne uverili tým bludom, že ideme chudobných okradnúť, bohatým ideme dať, ale to berme ako našu výhodu. Lebo my krásne pri každom jednom tom človeku budeme môcť dokázať, a ten človek najneskôr od 1. januára to zistí na vlastnej peňaženke, že sa nechali oklamať či Mazurekom a podobnými krikľúňmi, ktorí tu vykrikovali, či ľuďmi z SaS, alebo ďalšími protirodinnými bojovníkmi či v tejto sále, alebo v médiách. Nemáme sa za čo hanbiť a ľudia, keď v skutočnosti zistia, ako obrovsky sme im dnes hlasovaním pomohli, alebo vy ako ste im obrovsky hlasovaním pomohli, tak budú vám nakoniec ďakovať. A preto verím, že na konci pravda zvíťazí, a pevne verím, že dnešným hlasovaním slovenské rodiny konečne takisto zvíťazia a budú zaujímať v tejto spoločnosti post, ktorý si zaslúžia.
Ďakujem vám veľmi pekne za podporu doterajšiu aj v tom finálnom boji, ktorý ideme teraz zviesť. Ďakujem veľmi pekne, klobúk dole. (Potlesk.)
Skryt prepis

24.5.2022 o 20:40 hod.

Mgr.

Igor Matovič

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video