73. schôdza

28.9.2022 - 29.9.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

28.9.2022 o 18:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

17:55

Filip Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Máme tu zaujímavé priznania v priamom prenose, dobre.
Pán kolega Pellegrini, viackrát ste v rozprave spomenuli, že vám je jedno, že čo sa tu bude diať potom, znova ste to zopakovali, potom ste povedali, že je jedno, kto sa s kým bude dohadovať, čo bude, je vám jedno, čo sa tu bude diať. No mne to neni jedno, čo sa tu bude diať. Vám veľmi záleží na našich voličoch, čo nám povedia naši voliči, jak sa postavia naši voliči a čo bude. Viete, čo nám hovoria naši voliči? „Nepodporte tú liberálnu bandu, aby sa vrátila naspäť,“ toto nám hovoria naši voliči.
Teraz som mal telefón od učiteľky jednej a mi hovorí: „To čo tam vy predvádzate, čo to tam tie vystúpenia v rozprave, čo to je?“ Hovorí: „Vy chcete tu vrátiť naspäť otvorenú spoločnosť na ministerstvo školstva, ministerstvo zahraničných vecí? V europarlamente majú otvorenú spoločnosť.“ Toto nám hovoria naši voliči. a ďalšiu vec, čo mi povedali, čo upozornili na vec. Hovorí: „Pozrite sa pán poslanec, aké spojenie tu vzniklo, SaS-ka, SPOLU, PS-ko a HLAS.“ Presne toto, čo ste sa bili pred nejakým časom - nie, nikdy v živote, nikdy nič. Tu sa pekne ukazuje vaše liberálne zoskupenie, ktorí, ktorí ste sa tu už dohodli.
A ešte raz to zopakujem, mne to je... neni jedno, čo sa bude diať, a vadí mi, aby sa táto liberálna banda vrátila naspäť. A môžte sa smiať, koľko chcete, smejte sa, toto je holý fakt a toto nám hovoria naši voliči!
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Ing. et Ing.

Filip Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zajtra sa presne ukáže, že kto chce pomôcť Richardovi Sulíkovi, aby teda mohol ísť vyrokovávať novú koaličnú zmluvu, tak ako to tu úplne transparentne povedal. 8. 5. Boris Kollár v televíznej debate priamo do očí pánovi Pellegrinimu ponúkol super vec. Povedal mu, ak zahlasujete za rodinný balíček, tá vláda skončí v duchu, že Sulík odchádza. Zahlasovali ste? Nezahlasovali ste. Mali ste tú možnosť, neurobili ste to. Išli ste pomôcť Sulíkovi? Išli. Aby nemusel odísť.
Bol by som veľmi rád, keby ma tu nepoučovali ľudia, ktorí Sulíkovi od rána do večera pomáhajú kryť chrbát v tejto vláde, že ja teraz mu pomáhať nejdem. No ja mu pomáhať nejdem, pokiaľ naozaj pán Sulík nesplní, pán Pellegrini, to, čo ste 14. 9. na svojom facebooku, na svojej tlačovke povedali vy. Vy ste povedali dve podmienky, ústavný zákon a dohoda o predčasných voľbách. Vy teraz poviete, že nemotajme to tu? Prečo ste to motali 14. 9.?
Pán Sulík, konzistentnosť je presne to, keď raz na verejnosti poviem, tak to tak urobím. Ja v lete som vám jasne povedal, dohodneme sa o predčasných voľbách, ja nemôžem za to, že druhí za vami snažili sa prísť, a čo sa tu hovorilo, že ste sa mali stretávať a zrazu z jasného neba sa objavil návrh, aby sme vám v lete pomohli teda sa tam v tej vláde udržať. Však aj Robert Fico vtedy povedal, že nie sme malé deti, aby sme to robili. Takže... (reakcie z pléna) toto je úplne jasné.
A pokiaľ ide o tie percentá, áno 67 %, že toto trápenie treba ukončiť predčasnými voľbami. Nikto tu nemá najmenší záujem, aby tu nejaký Matovič, aby ste tu vy, aby ste ktokoľvek toto tu opakovali ešte ďalších... ďalšie dva roky.
Dajme predčasné voľby, ukončime toto celé!
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

17:55

Ján Blcháč
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci. Fakt je, že to, čo si povedal, pán predseda politickej strany HLAS - sociálna demokracia Peter Pellegrini, krajina ide dolu vodou, to je jasné, to si všetci, to si myslí 90 % obyvateľov a o tom hovoria už všetci politológovia, mnohí novinári, asi každému toto by malo byť jasné. A naozaj východiskom sú určite predčasné voľby a to, že krajina ide dolu vodou, má príčinu, podľa môjho názoru aj v tom, že také hnutie ako OĽANO, ono, viete, má nejakých neviem koľko desiatok členov, ale nemá žiadne štruktúry, oni nevedia, čo sa v krajine deje.
My každý deň sa stretávame s ľuďmi, ktorí sa nás pýtajú, kedy už tohoto človeka, no tak... no proste kedy ho posle... pošlete do histórie z tej vlády, a teraz máme jedinečnú možnosť. Áno, súhlasím, že treba si obliecť dresy, ako to spieva ten Elán, a keď sme takto v kope, lebo Elán hovorí, že oblečme si dresy, keď sme takto v kope, aby bolo jasné, kto za to... za koho kope. Čiže my, čo sme tu, v tejto sále, plus naši ešte kolegovia stranícki z tejto partie, čo tu sú, by sme mali mať rovnaké dresy, lebo asi si uvedomujeme spoločne, že toto je riešenie, ktoré by malo byť prijaté, a to by viedlo k lepšiemu výsledku a k odstráneniu tých hrôz, ktoré sme si dneska vypočuli od predstaviteľov Národnej banky Slovenska do budúcnosti.
A už len na záver vyjadrujem presvedčenie, že ten odchod pána Stančíka, ktorý vidíme, čo sa mu prihodilo, jeho vyho... jeho vláda vymenovala za štátneho tajomníka (povedané so smiechom), aby nemusel tu byť a nemusel sa kriticky vyjadrovať k tomu, čo sa tu... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

28.9.2022 o 17:55 hod.

Ing. PhD.

Ján Blcháč

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:10

Peter Pellegrini
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne všetkým kolegom za reakcie. Pán poslanec Kuffa, pán poslanec Taraba, ja som vôbec o vás v mojom vystúpení nehovoril. Ja som hovoril, že zajtra si jedni oblečú na seba tričká, že som za odvolanie Matoviča, druhí si dajú tričká, že podporujem Igora Matoviča, aby ďalej robil bordel v tejto krajiny. A vy ste sa zrazu dvaja ozvali, ako keby sa vás to dotklo. Ja som nepovedal ani vás (ruch v sále a zaznievanie gongu), ja som nepovedal ani o vás nič, ani o pánovi Tarabovi, ale potvrdilo sa to, čo povedal poslanec Suja zrazu to tu zagágalo priadne, hej, takže kľudne.
Vy si myslíte, že... a vy si myslíte, že my sme už tu všetci, my sme tu už všetci blbí, že v SMER-e sú úplne všetci blbí, že v Republike sú všetci blbí, že v ĽSNS sú všetci blbí, čo zajtra budeme všetci do jedného hlasovať za odvolanie Matoviča, len vy traja máte, len vy traja máte patent na rozum, hej. To je úplne super, ale nech sa páči. (Reakcia z pléna.)
Viete, pán kolega, veď by buďte skôr kľudný, veď ja som vám ani len slovkom neskočil do reči, tak aj vy v kľude ma vypočujte a potom mi môžte kľudne porozprávať, čo chcete a čo máte na srdci, môžte si do rozpravy a hocičo. Len ešte raz hovorím, ja som nikoho z vás nevymenoval, ja som nikoho z vás nevymenoval. Veď už zajtra budete hlasovať a veď máte právo si, sa rozhodnúť a neviem, prečo sa vám nepáči. Ja mám svoj názor, vy máte svoj a ten si, ten si nechajme. Ja som presvedčený, že zajtra ak sa nám podarí odvolať Igora Matoviča, to je prvá cesta a prvý správny krok smerom k predčasným parlamentným voľbám a k oslobodeniu tejto krajiny z pod tohto marazmu.
Ďakujem veľmi pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis

28.9.2022 o 18:10 hod.

Ing.

Peter Pellegrini

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:10

Milan Mazurek
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Boli tu také otázky, dámy a páni, že či je teda to OĽANO sekta, či je to normálna, regulérna politická strana, hnutie, ktorému záleží na tom, aby spravovalo štát, alebo je to zoskupenie hlasovacích zariadení, biorobotov, proste nazvime ich akokoľvek, a po dnešnom výstupe šéfa toho kultu, neviem, jak sa hovorí šéfovi kultu proste, šéfovi sekty, je úplne každému zmýšľajúcemu človeku na Slovensku zrejmé, že OĽANO nie je politická strana. Je to kult, je to sekta.
Človek, ktorý tú sektu vedie, prišiel, natrieskal nezmysly, poľutoval sa, všetkým na Slovensku povedal, že nechápu jeho genialitu, jeho fantastické nápady a myšlienky, ktoré mali za úlohu spasiť Slovensko, ale len preto, že občania Slovenskej republiky nechceli poslúchať, no a ešteže tu bol ten Sulík, tak len preto to nemohlo vyjsť a len preto sme tu ešte nemohli žiť v úplnom raji na zemi.
No a potom prikázal: „Bioroboti, vstaňte a odíďte preč!“ A čo urobili bioroboti? Vstali a odišli preč. Normálne na slovo. Keby som mal takto dobre vychovaného psa, tak som šťastný majiteľ. Ale to sú poslanci Igora Matoviča, vážené dámy, vážení páni a občania Slovenskej republiky. Drahí ľudia, ktorí toto sledujete, ktorí ste to videli, ktorí to počúvate, vy ste šťastní, že toto rozhoduje o vašich životoch? Vy ste šťastní, že títo ľudia sú najväčší poslanecký klub? Že takto luskne prstom človek (rečník luskol prstom), ktorého považujem za duševne nevyrovnaného, za regulárneho blázna, a oni sa zdvihnú a utečú preč. Keby im prikázal, urobte všetci stojku, tak sa tu snažia všetci preklopiť na hlavu. To je neuveriteľné, to je taká úbohosť. Ešte keď si vezmete Ústavu Slovenskej republiky, kde sa píše, že parlament je podriadený vláde. Ako môže byť parlament podriadený vláde, keď tu príde minister a povie: „Poslanci, šup na nohy a von!“ a všetci sa postavia a odídu preč? To je neuveriteľná dehonestácia Slovenskej republiky.
A teraz si povedzme, chceme, aby tento líder sekty, tento, podľa môjho názoru regulérny narušený blázon naďalej zastával pozíciu ministra financií, a chceme, aby toto jeho stádo biorobotov bolo hlavne zodpovedné za to, aké zákony budú v tomto pléne prechádzať? Čo sa rozhodne, čo sa prijme, čo sa zamietne? Jednoduchá odpoveď, každý zmýšľajúci človek asi uzná, že Igor Matovič nemá na pozícii ministra financií čo robiť. Nemá robiť de facto nič na pozícii poslanca. Mal by čo robiť na pozícii pacienta nejakého liečebného ústavu, ale to už musíme nechať na odborníkov, na ľudí, ktorí sa dlhodobo pracovne aj vzdelaním venujú duševnému zdraviu, ktorí sa venujú bláznom, psychopatom a nebezpečným gaunerom, čo všetko podľa môjho názoru, opakujem, podľa môjho názoru na Igora Matoviča dokonale zapadá.
No ale teda povedzme si, aby sme si to zhrnuli, po viac ako dvoch rokoch vyčítania tohto človeka, čo Igor Matovič na Slovensku dokázal a prečo je nepochybné, že musí byť odvolaný. A že každý, komu záleží na budúcnosti Slovenskej republiky, bude hlasovať za odvolanie tohto nepríčetného blázna.
Nebudem sa baviť teda o tom, že tu máme vládu Eduarda Hegera, hej, nie som naivný, nie som ani zo sekty, nie som ani biorobot. Eduard Heger je biely kôň. To, že tu prišiel, dal si tu ten tabletík, to, že všetko pekne prečítal ako žiačik na základnej škole, toto bolo krásne. Niekomu to môže byť aj ľúto, keď to takto vidí trpieť, ale my ostatní, ktorí vidíme, čo je reálne v pozadí a kto hýbe Eduardom Hegerom, kto ťahá za nitky, chápeme, že bez Igora Matoviča Eduard Heger reálne neurobí nič. Veď ste to videli. On tu povedal: „Von!“ a neodišli len poslanci, odišli aj ministri, aj Heger. Chápete, minister financií povedal von a premiér sa postavil a odišiel? Tak ako, o akej vláde Eduarda Hegera chceme hovoriť? Teda bavíme sa tu o kontunál... kontinuálnej vláde Igora Matoviča s tým, že tu bola urobená malá kozmetická zmena. Malá kozmetická zmena, ktorá ale neznamenala nič preto, akým spôsobom sa Slovenská republika ďalej uberá.
Igor Matovič dokázal Slovenskú republiku spľundrovať ako nikto iný predtým v minulosti. Dokázal urobiť ďaleko väčší dlh než mnohé predchádzajúce vlády dokopy. Dokázal rozhádzať neuveriteľné miliardy na veci, ktoré nielenže Slovensku nepomohli, oni mu situáciu pohoršili. Prikázal na dva roky na tento národ, zaviedol na tento národ opatrenia a spolu so SaS-kou, to treba hovoriť otvorene a nahlas, nie s všetkými, hej, niektoré také lahôdky, že úplne z dielne nepríčetných bláznov ako lotéria, áno, to ste nepodporili, ale väčšinu tých svinstiev, ktoré ste sami kritizovali, ste buď podporili, alebo umožnili ste im, aby tieto svinská boli zavedené do praxe.
Dva roky tu Igor Matovič terorizoval národ. Dva roky tu neumožňoval malým deťom ísť do škôlky, ak sa ich rodičia neotestovali. Dva roky tu šikanoval ľudí a uberal im ľudské práva a zdevastoval ústavu. Dva roky sa tu v skrátených legislatívnych konaniach menila ústava podľa potreby ktoréhokoľvek z politikov. Dávali sa tu prílepky, zmeny v skrátenom legislatívnom konaní uprostred núdzového stavu. Prílepkom k zákonu sa menila Ústava Slovenskej republiky. To, čo sa dialo na Slovensku, by si nikto nevedel ani len predstaviť.
Neskutočným spôsobom zdevastovali národ, zdevastovali legislatívny proces, zdevastovali verejné financie a ublížili obyčajným ľuďom. Zničili strednú triedu, zadlžili národ, spôsobili obrovské množstvo krachov slovenských podnikov, zničili rodiny a vyhnali obrovské množstvo ľudí do zahraničia. Ľudí, ktorí povedali: „Tu sa skrátka nedá žiť. Pod týmto bláznom sa nedá na Slovensku fungovať. Tento národ mi zakazuje podnikať. Tento národ mi zakazuje študovať, táto vláda mi ubližuje.“ Ale nie je to chyba ľudí. Ľudia verili, že Igor Matovič bude robiť veci alebo aspoň sa pokúsi zaviesť veci, ktoré sľuboval občanom pred voľbami do praxe, ale nezaviedol nič. Kde je tá legendárna zodpovednosť politikov? Tuším Jožo Pročko o nej rozprával ešte minulý rok v apríli, že načo to tu predkladáte, my už na tom pracujeme. No Jožko sa zdvihol, odišiel, takže nám asi nepovie, ako na tom pracujú.
Ale kde sú tie legendárne veci, o ktorých Igor Matovič hovoril? Nezaviedli do praxe nič, nesplnili z programu nič. Urobili si zo štátu eldorádo. Kde by si niekto vedel predstaviť, že tí tzv. protikorupční bojovníci by za iných okolností tlieskali domu, že premiér dá svojmu kamarátovi bez verejnej súťaže v núdzovom stave len tak zákazku za 40 mil. A nie nejakú náročnú zákazku, ale len priekupníka. Tu máš, ty môj kamarát, o ktorom tu verejne klamal, že ho nepozná, pritom je to riaditeľ školy, kde chodia jeho dcéry. Také hlúpe klamstvo na úrovni malého dieťaťa. Tu máš 40 mil., nakúp testy a potom ich predaj štátu. Už primitívnejšia zlodejina ani v tomto štáte nemôže existovať. Očividnejšia zlodejina v tomto štáte nemôže existovať.
A Igor Matovič takýmto spôsobom pristupoval k štátu neustále. Tu sa v núdzovom stave bez verejného obstarávania rozdávali také zákazky, že to až nie je mysliteľné, že to až nie je mysliteľné, koľko mld. eur sa tu minulo bez toho, aby tu prebehla normálna, riadna súťaž. Tu sa urobilo zo štátu eldorádo priamo pod vedením Igora Matoviča. A keď potom tento človek ktorý povedal, že on financiám nerozumie, že ukradol titul, že jeho žena mu musí riadiť bankové konto, lebo je sprostý na to, aby riadil svoje vlastné peniaze, a musí prísť za ženou a povedať jej: „Počuj, Paulínka, vyber mi tisícovku, aby som mohol fungovať,“ tak si povedal, že no už keď musím odísť z tej pozície premiéra, už keď ma ten Sulík takto dotlačil, no tak budem minister financií, veď prečo by nie. Kde inde by sme si jeho genialitu aj vedeli predstaviť? Chápete, tí ľudia nemajú zábrany. A jasné že bioroboti to odhlasovali. Jasné, Igor, veď ty si svätý. Ty keby si chcel byť, aj kľudne trinásť ministerstiev naraz riadiť, tak my ti to odhlasujeme, lebo ty máš na to dostatočnú mozgovú kapacitu a dostatočný talent.
Lenže my ostatní, ktorým záleží na tom, aby sa Slovenská republika pohla dopredu, aby ten štát normálne fungoval a aby občania Slovenskej republiky videli normálny potenciál pre prosperujúcu budúcnosť, preto predsa nemôžeme s týmto súhlasiť a nemôžeme takýmto spôsobom pristupovať k štátu. Dva roky Igor Matovič terorizoval štát, dva roky ubližoval ľuďom, dva roky tuto bral až na samé dno, až do stavu, kedy samotný ten predseda vlády, ktorý sa na jeho povel, na jeho lusknutie prstu pobral a odišiel zo sály preč, priznal priamo, priamo do svetových médií, že Slovensko sa blíži ku krachu, že nevieme, čo máme robiť, že sme zúfalí, že musíme žobrať Brusel o peniaze, lebo sa nevedia odhodlať k ničomu.
Dva roky vlády Igora Matoviča skrátka stačilo, stačilo a je nevyhnutné, aby sme urobili ten zásadný krok. Nikdy, počas celého tohto volebného obdobia tu nebola tak vysoká šanca pre to, aby sme sa tohto nepríčetného blázna mohli zbaviť. Dnes je to tu, je to tu a ja to poviem na rovinu, aj napriek tomu, že sú tu poslanci, ktorí chodia okolo horúcej kaše, nechcú to povedať, čakajú na to, že trafené husi zagágajú, ako tu bolo povedané, ale je to o troch poslancoch. Všetci to dobre vieme. Traja poslanci dnes rozhodujú o tom, či Igor Matovič bude, alebo nebude odvolaný. Už si dal faktickú poznámku. Taraba a Kuffovci, sú to traja ľudia, ktorí sa už vyjadrili, že teda nepodporia odvolanie Igora Matoviča, lebo oni nechcú návrat liberálov do vlády. Ja, keďže ma už urážajú tieto detinské reči materskej škôlky priamo v Národnej rade, ja vám to poviem normálne na rovinu, lebo nemyslite si, že Taraba je hlupák, on to vie veľmi dobre, Sulík sa do žiadnej vlády nevráti.
A ešte jedna novinka, Sulík sa nechce do vlády vrátiť! On musí verejne hovoriť, že dá ponuku na rokovanie a že oni sa budú chcieť vrátiť, lebo mu záleží na tom, aby jeho povesť v tých liberálnych médiách, ktoré mne sú síce ukradnuté, ale im na tom mimoriadne záleží, nebola že je to len rozbíjač vlády, deštruktívny element, on je ten konštruktívny, on to musí hovoriť, on to musí hovoriť kvôli svojim voličom, ale sám to nechce, nepovie vám to na rovinu, ale jasné, že sa nechce vrátiť ku vláde k Matovičovi, ktorý bude riadiť najsilnejší poslanecký klub priamo tu v Národnej rade. Ktorý normálny človek by toto chcel? Môžete si o Sulíkovi myslieť čokoľvek, ja s nimi nesúhlasím v 90 % veciach, ktoré tú dávajú. Majú absolútne iné politické videnie sveta, sú na totálne inom hodnotovom brehu. Môžeme považovať Sulíka za liberála, za zvráteného, za uleteného, ale IQ 50 snáď nemá. Nechce sa vrátiť do tej vlády. A sú tu také tie lastovičky z toho klubu, ktoré to povedali na rovinu jak tá Cigániková, no nechceme sa vrátiť do tej vlády, veď kto by sa chcel naspäť spojiť s Matovičom. Veď to by nebol normálny človek, veď toto sa, uznajme si všetci, nikto by sa tam nechcel vrátiť. Oni vedia dobre, že sa do tej vlády nevrátia, len to musia hovoriť.
A Igor Matovič, v tej chladnokrvnej vypočítavosti, lebo on tak ako je psychopat, tak je aj nebezpečný a tak vie robiť tieto politické ťahy. On, samozrejme, povedal, že on chladnokrvne to akceptuje a on nechá tú SAS-ku, nech sa vrátia, a on bude konštruktívny politický partner. Ako, prepáčte, ale buď musíte mať lobotómiu, alebo mať, byť, sa teraz prebudiť po dva a pol roka z kómy, aby ste si mysleli, že toto reálne môže nastať. Päť minúť, päť minút mu dávam po jeho odvolaní, kým bude konštruktívny, až kým mu nezačne prepínať, tak ako sme klasicky všetci zvyknutí, a nepovalí to tu kompletne.
A čo my chceme ako opozícia? No predsa aby táto vláda nefungovala a aby táto vláda padla, aby sa rozsypala na kusy, aby tie predčasné voľby mohli nastať. Ale my nechceme o tých predčasných voľbách len hovoriť, ako tarabovci a potom hlasovať za vládne návrhy, ako to bolo minulý týždeň, kedy dva zásadné vládne návrhy prešli len vďaka ich hlasom, ako to tu bolo povedané, všetci vo SMER-e, v Republike, v ĽSNS aj v HLAS-e boli totálne sprostí, nepochopili tie návrhy, len Taraba a Kuffovci pochopili ich dobrotu, ktorá z nich išla a vďaka ním prešla. A tak isto je to taj teraz, že my nielenže o tých predčasných parlamentných voľbách hovoríme, ale aj reálne ich chceme docieliť. A chceme ich docieliť predovšetkým tým, že budeme robiť všetky kroky vedúce k tomu, aby sa táto vláda konečne rozsypala.
My v hnutí REPUBLIKA sa predčasných parlamentných volieb nebojíme. Hovorím to úplne na rovinu, hovorím to jasne a kedykoľvek budeme hlasovať, tak jako sme podporili v prvom čítaní ten návrh na to, aby predčasné parlamentné voľby mohli byť realitou. A budem dúfať, chcem, aby to podporila aj SaS-ka, lebo však je zrejmé, že oni teraz asi predčasné parlamentné voľby chcú ešte predtým, než Dzurinda vytvorí svoj nový projekt, ešte predtým, než PS-ko sa zoskupí nejakým silnejším spôsobom. Teraz im to vyhovuje najviac, určite sa nechcú vrátiť do vlády, kde ich bude Matovič šikanovať od rána do večera. To, to proste nie je mysliteľné. A preto je potrebné si to povedať úplne na rovinu. Dnes je to o troch poslancoch, o troch poslancoch, ktorí môžu rozhodnúť o tom, že teror Igora Matoviča skončí a že budeme bližšie k predčasným parlamentným voľbám.
Rozprávky o tom, že SaS-ka sa vráti do vlády, normálne takto (rečník luskol prstom) lusknutím prstu a Matovič bude teda super, sú len výhovorkou preto, aby niekto, kto je už dohodnutý s touto vládou, mohol ľuďom ozrejmovať jeho vlastné údajné hypotetické science fiction dôvody, prečo teda po tom, čo dvakrát, to si zdôrazníme, po tom, čo dvakrát hlasoval za odvolanie Matoviča, už to na tretíkrát urobiť nemôže, lebo teraz už k tomu aj reálne môže dôjsť. Viete, vtedy to nemohlo nastať a teraz už k tomu môže dôjsť.
Čiže oni budú ľuďom hovoriť, viete, tá opozícia je mimo, ona to nechápe, lebo to je, REPUBLIKA to nevie, SMER to nevie, ĽSNS to nevie, dokonca ani HLAS to nevie, SaS-ka to nevie. My traja to vieme, my sme proste obdarení obrovským darom osvietenia a vďaka tomu chápeme, že SaS-ka sa nemôže vrátiť do vlády, a budú ľuďom rozprávať túto historku len preto, lebo vedia, že predčasné parlamentné voľby nie sú niečo, čo by reálne chceli. To je prostý fakt. Ja vám to tu hovorím, pretože to takto je, a kto reálne si myslí alebo predpokladá, že tá celá opozícia je padnutá na hlavu, len traja, ktorí predtým dvakrát za Matovičove hlasovanie... odvolanie hlasovali, to zrazu urobiť nemôžu, len títo to pochopili, len týmto je to zrazu jasné. Tak ako prepáčte, ale nebuďme takto naivní.
Čiže zhoďme zo stola tieto rozprávky pre malé deti, zhoďme zo stola tieto kecy pre škôlkarov, je tu plénum, je tu pár poslancov, nie je tu žiaden poslanec OĽANO, žiaden minister. Jediní traja poslanci, ktorí v tomto pléne obhajujú zotrvanie Igora Matoviča vo vláde (povedané so smiechom), sa volajú Tomáš Taraba, Štefan Kuffa, Filip Kuffa. To sú fakty, oni to tu jediní obhajujú. Čepček mi povedal, že tiež nebude hlasovať za jeho odvolanie. Stančíka už upratali, robil bordel, tak už je štátny tajomník. Gratulujem mu. Je síce o trochu mladší ako ja, ale tak kope vysoko, má talent, rozhodne nie je o čom pochybovať. Budú mať namiesto neho nejakéko Čecha alebo nejakého iného biorobota. Možno Čepčekovi ponúknu, uvidíme, pozíciu štátneho tajomníka na ministerstve školstva a donesú ďalšieho OĽANO biorobota a takto si to pekne Igor upratá a s tými tarabovcami sa dohodne a budú vládnuť dva roky ďalej. A predčasné voľby, to budeme kričať tu, predčasné voľby, a tu vám zahlasujeme za návrhy. To bude úplne nádherné.
Čiže hnutie REPUBLIKA má jasný postoj. Jednoznačne sme za to, aby Igor Matovič skončil. Jednoznačne sme za to, aby boli predčasné voľby. Chápeme na rozdiel od klamárov, že toto je cesta k tomu, aby sme to mohli dosiahnuť. Chápeme, že reči o tom, že SaS-ka sa vráti do vlády, sú reči malé naivné deti, ktoré nikdy nebudú v praxi uskutočniteľné, a preto rovnako ako moji kolegovia, zahlasujem za to, aby Igor Matovič bol odvolaný aj napriek tomu, že mám obrovských, možno milión výhrad voči poslancom SaS. Určite s pánom Benčíkom nie sme nejakí kamaráti, ale je pochopiteľné, že keď raz mi záleží na Slovensku, a mám svoje dôvody, prečo by podľa môjho názoru Igor Matovič nemal byť minister, a že som tu tieto dôvody jasne ozrejmil, tak musím hlasovať za jeho odvolanie. Žiadne B, C, D alebo neviem čo, ešte aké I, neexistuje.
Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

28.9.2022 o 18:10 hod.

Bc.

Milan Mazurek

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Miroslav Suja
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Kolegovia ma prepustili. Ďakujem za slovo. Pán kolega, som veľmi rád, že Milan to tu povedal na plné ústa. Táto vláda dostala veľký mandát od voličov, a ako ste s ním naložili, vidíte.
A to, čo povedal o tých troch poslancoch, to je absolútne pravda. Prvý rok vládnutia presne týchto troch poslancov, Tarabu a Kuffovcov, spomínal jeden kolega, ktorého tak rešpektujem, vážim si ho, z OĽANO, jeden z tých dvoch, čo sa s ním dá ako-tak porozprávať, a povedal, že ak SaS-ka bude strečkovať, tak oni ich podporia, že to majú s nimi dohodnuté. To vtedy, keď odišli od Kotlebovcov. A pozrime svete, ako sa to napĺňa. To mi povedal prvý rok vašej vlády. Sedí niekde tam v strede ten kolega. Dneska tu nie je, alebo v tejto chvíli tu nie je. Nemohol tu byť, musel odísť.
Takže ak SaS-ka bude strečkovať, tak Taraba a Kuffovci nahradia SaS-ku. To mi povedal a som sa mu smial, že to isto nie. A vidím, že mal pravdu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 18:25 hod.

PaedDr. Mgr.

Miroslav Suja

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Jana Bittó Cigániková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
By som do tejto diskusie chcela doplniť, že ako Igora poznám, tak viete, že v momente, ako by bol odvolaný z vlády, ja si dovolím tipnúť, že tak nejak by mu odpadla od chuti tá vláda a úplne by ho prestala zaujímať.
A jediné, čo by začal Igor Matovič tlačiť, by boli vlastne predčasné voľby. On sám, lebo však čo bude robiť, keď nemôže byť vo vláde, na tom najlepšom. To by ho nebavilo, jak ho poznám.
A chcem ešte doplniť, že aj pani Hatráková podľa mojich informácií podrží zajtra pána Matoviča.
Čiže vychádza mi to tak, že Igor Matovič, človek, ktorý najviac škodí tejto krajine, zostane ministrom financií vďaka pánovi Tarabovi a vďaka Kuffovcom. Takto to zrejme vyzerá, že bude.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 18:25 hod.

Mgr. MBA

Jana Bittó Cigániková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Tomáš Taraba
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán Mazurek, povedali ste, že či si my myslíme, že vy z Republiky tomu nerozumiete, z HLAS-u tomu nerozumejú, neviem, zovšadiaľ nerozumejú. No, pred štyrmi mesiacmi ste tu pred týmto pultíkom presne takto, takto búrlivo rozprávali a vysvetľovali ste celému Slovensku, prečo moje hlasovanie za pro rodinný balíček nespôsobí odchod Sulíka, prečo to nezatrasie s vládou. Takto iste ste to tu rozprávali. A vy ste všetci vedeli, mali ste to od Borisa Kollára, od všetkých ste to počuli, že hlasovanie o prorodinnom balíku je hlasovanie o tom, aby SaS-ka vypadla z vlády, a vy ste to neurobili ani jeden. To znamená, áno, ja si myslím, že buď ste to nepochopili, alebo tomu nerozumiete, alebo kryjete SaS-ku v tej vláde.
A dnes môžme na toto mať úplne iný pohľad. Ja tvrdím, že predčasné voľby neviete vyvolať inak ako tak, že vyjdeme v ústrety SaS-ke s odvolávaním Matoviča, keď oni nám dajú hlasy na odvolanie, na predčasné voľby. Môžete si hovoriť, čo chcete, ako chcete, ak si pozriete, kto ako hlasuje v parlamente, veď choďte si vysvetľovať vy svojim voličom, že vy nepodporíte balíček toho, aby slovenské rodiny si vyrábali daňovú úľavu z príjmu dvoch platov, ale iba z jedného, že chcete, aby tie rodiny nemali navýšený napríklad daňový bonus. Však rozprávajte si to. Rozprávajte si to všetci, ktorí tu dva roky na každú schôdzu donesiete desať návrhov na zvýšenie dôchodkov, a potom príde návrh, aby sa zaradilo zvýšenie dôchodkov do rokovania parlamentu, a vy za to nezahlasujete. Však vy si to vysvetľujte, to je v pohode.
Ale my vám nebudeme asistovať v tom, čo som, pán Suja, zas počul, že vy vždy priskočíte na pomoc SaS-ke, aby ste ich udržali presne pri moci. Tak v pohode, robte si to, my pri tomto asistovať nebudeme.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 18:25 hod.

Ing. Mgr.

Tomáš Taraba

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Ondrej Ďurica
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem kolegovi Mazurekovi za také zhrnutie na záver tejto, tejto diskusie, že to jednoducho pomenoval. A v konečnom dôsledku, keď sa na to tak pozriem, na priebeh tej, tej debaty, tak som aj rád, že tí bioroboti z OĽANO tu nie sú a že sa to tu v rámci, v rámci tejto, tejto účasti dokázalo nejak vyprofilovať a vykryštalizovať, že sa to prirodzene vyfiltrovalo a ukázalo sa, aj to tu odznelo opakovane, že kto má aký záujem na tom, aby bol zajtra Igor Matovič odvolaný.
Naozaj je pravda, že tie argumenty, že prečo Igora Matoviča neodvolať, sú smiešne, sú detinské. Z politického hľadiska sú úplne naivné, pretože my nemôžme rozmýšľať nad tým, aký bude tretí, štvrtý, piaty krok. My tu máme nejaký bod programu a máme tu bod programu, ktorým je odvolávanie Igora Matoviča.
A veľmi dobre si to, Milan, povedal v tej svojej rozprave a ja chcem povedať aj na margo toho, čo tu odznelo potom v tých faktických, my sa budeme spovedať svojim voličom, my budeme vysvetľovať svojim voličom svoj postoj. A tých voličov nebude zaujímať, že čo mohlo nastať v kroku č. 4 a č. 5, pretože to je tak nepredvídateľné a tak strašne science fiction, že k tomu nemá zmysel sa nejakým spôsobom utiekať.
Každopádne hnutie REPUBLIKA zahlasuje za odvolanie Igora Matoviča. V tomto smere máme jasný postoj a toto nám ani jeden z našich voličov nemôže vyčítať, nemôže nám to uprieť, pretože tak ako to odznelo, pokiaľ chodíte po Slovensku, pokiaľ sa stretávate s ľuďmi, tak Igor Matovič je symbolom proste deštrukcie, je symbolom toho, že Slovensko dnes nefunguje.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 18:25 hod.

Ondrej Ďurica

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:25

Štefan Kuffa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán kolega Milan Mazurek, pozri sa trošku spätne dozadu. Vy ste pri prorodinnom balíčku vytvorili proliberálnu kliku. A ty si jeden z tých, ktorý si tu teraz vrieskal, ale ty tak vrieskaš, že ty ani seba samého nie si schopný počuť. Ty tak hulákaš, že aj seba prehulákaš.
Ale ten prorodinný balíček, keď sme tuná hlasovali v pléne Národnej rady, a áno a súviselo to aj s tým, že či SaS-i zotrvajú vo vláde, alebo nezotrvajú. Ste nehlasovali za pro rodinný balíček. Ohliadnuc od SaS-ov, akí sú, ale ty si nepodporil rodiny na Slovensku. Hlavná vec, že ste, REPUBLIKA, jakí ste vy vlastenci, ako vy podporujete. A ako to chcete podporovať? Tých psov, čo Sulík tu nám mimoriad... mimoriadnu túto mal schôdzu Národnej rady, alebo keď predložil tuná návrh zákona, že psy a mačky žeby chodili do reštaurácie, naše deti aby zostali pod stolami, kdesi úplne na okraji. Ste vytvorili tu takú liberálnu kliku a budeš tuná vrieskať, hulákať. Si myslíš, že prehulákaš tuná celé Slovensko. To si na omyle.
A na iných poukazuješ, že aký majú patent na rozum. No tak asi vy ho máte, ten patent na rozum. Ja budem stáť vždy na strane dobra a spravodlivosti a všetko pre to urobím. Všetko pre to urobím. A tu je vidieť, aká liberálna klika sa vytvára už teraz do budúcna a čo čaká Slovenskú republiku.
Vážení občania, dávajte si pozor aj v najbližších voľbách, komu dáte ako tie hlasy, lebo tá liberálna klika sa už teraz dáva tuná dohromady v Národnej rade. A to je tá klika, ktorá má plné reči pomoci, tak SaS-i teraz sú mimo vlády a tu predkladajú koľké návrhy zákona, ale keď boli pri moci, boli málo aktívni a neurobili nič alebo minimálne pre Slovenskú republiku a pre tento štát. Je to hanba a ostuda.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

28.9.2022 o 18:25 hod.

PhDr.

Štefan Kuffa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video