79. schôdza

8.12.2022 - 12.12.2022
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

8.12.2022 o 18:25 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Anna Záborská
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Pán minister, skutočne ti ďakujem, že si tu vymenoval aspoň niektoré opatrenia, ktoré boli prijaté touto vládou. Určite ich je oveľa viac. A mnohé tieto opatrenia sa... zmenili paradigmu tohto štátu.
Hlavne SAS-ka nám vyčítala, že prorodinný balíček nezmení demografickú situáciu na Slovensku. Určite žiaden zákon ani európska smernica nespôsobí v štáte baby boom. Máte pravdu, deti sa nezačnú rodiť na objednávku. Dôvodom, prečo sme prijali prorodinný balíček, nie je prioritne demografia, ale to, aby rodiny, ktoré prijali deti, ktoré vychovávajú budúcich daňových poplatníkov, by mali žiť dôstojný život, a nie často na hranici chudoby, ako sa to teraz deje. Tieto rodiny sa uskromnia. Nechodia na dovolenky, nemajú veľké autá, ale aby žili často len z ruky do úst a ich deti sa cítili v tejto spoločnosti menejcenné, nie je správne. A myslím, že prorodinným balíčkom by sme... sme túto situáciu určite napravili.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:55 hod.

MUDr.

Anna Záborská

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 17:55

Milan Krajniak
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem za faktické poznámky. Na tri skúsim zareagovať.
Pán poslanec Galek, veľmi dobre viem, presne poznám ten mechanizmus, akým chce vláda pomáhať domácnostiam s cenami energií, a ten je založený na tom, že, povedzme si to konkrétne na plyne ako príklad, približne 2 mld. eur bude stáť to, aby vláda zadotovala dodávateľov, ktorí vystavia domácnostiam nižšie faktúry. Ale na to, aby to vláda mohla urobiť, nemôže byť v rozpočtovom provizóriu. A na to, aby vláda nebola v rozpočtovom provizóriu, tak ak odvoláte vládu kvôli tomu, že je pripravený zlý rozpočet, tak neočakávam, že na druhý deň schválite ten rozpočet, ktorý je v parlamente, s ktorým nesúhlasíte. To znamená, že to je prvá vec.
Druhá vec, pani poslankyňa Kolíková, podľa čl. 115 vychádzam z čl. 115 ústavy, ktorý hovorí o tom, že keď je vláda v demisii, ktoré kompetencie môže vykonávať a ktoré môže vykonávať iba so súhlasom prezidentky, a ktoré nemôže vykonávať, pretože sa nenachádzajú v tej oblasti. A konkrétne čl. 119 písm. d), to je článok, ktorý nemôže vykonávať vláda, hovorí o tom, citujem, že „nemôže rozhodovať o zásadných opatreniach na zabezpečenie hospodárskej a sociálnej politiky Slovenskej republiky.“ Bum! Ako máme rozhodovať? Máte pocit, že prelievať stámilióny eur a miliardy eur na energetickú pomoc domácnostiam, že to nie je zásadné opatrenie? To znamená, že tým pádom vláda podľa čl. d) nemôže o tom rozhodovať, pokiaľ je v demisii.
Pán poslanec Viskupič, rešpektujem tvoj názor, že vláda príliš pomáha domácnostiam s cenami energií, ale nesúhlasím s ním. Myslím si, že vláda má pomáhať domácnostiam s cenami energií čo najviac, ako vie.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 17:55 hod.

Bc.

Milan Krajniak

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 17:55

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán predsedajúci, dámy a páni, vážení kolegovia, som rád, že sa vám môžem takto prihovoriť ešte ako minister, lebo potom už to nie je celkom ono.
A chcem sa osobitne poďakovať aj poslancom SaS, ktorí, s ktorými som spolupracoval, s Ankou Zemanovou, ale s mnohými ďalšími, ktorí sa týkali môjho rezortu, pretože mám medzi vami naozaj veľa spolupracovníkov. Dám... trúfam si povedať, že priateľov, ktorí priali našej vízii, spoločnej vízii zmeniť Slovensko aj v tom často prehliadanom doteraz rezorte životného prostredia.
Pán Sulík nebol takým nadšencom takejto reformy, ale nebol nikdy prekážkou moderného, modernej ochrany životného prostredia. (Reakcia z pléna.) Áno, áno. Tak, veď chválim teraz. Ty nepočúvaš zase. (Reakcia z pléna.) Presne tak.
Nie, kolegovia, naša spolupráca teda neznamenala nejaké odborné rozpory, a to, myslím, že ani veľmi v tých témach, ktoré ste sa snažili vypichnúť. Pri takom množstve rozhodovania, ktoré sa dialo, a áno, odkedy ste odišli z koalície, tak sa tá línia alebo tá rovnováha v tej koalícii zmenila. Čiže keby som ja bol, bol poslanec a keby som bol mohol ovplyvniť, určite som ovplyvňoval tak, aby poslanci hlasovali napríklad za váš návrh na registrované partnerstvá svojho druhu, lebo bola to odpoveď v pravú chvíľu na veľmi dramatickú, tragickú udalosť, a verím, že vláda si splní záväzok, že aspoň v tej miere, na ktorej sa vie dohodnúť, tieto vzťahy upraví a že s tým bude súhlasiť každý demokratický poslanec.
Teda chápem, že poslanci SaS teraz hľadajú akési vecné výhrady, ale buďme k sebe úprimní, toto predsa nie je dôvodom konfliktu. Určite to nebolo dôvodom konfliktu v lete minulého ro... tohoto roku. Dôvodom je proste osobný spor. Osobný spor je isteže v politike reálna vec, ale predsa len teda, keď mi dovolíte pár viet povedať, že osobný spor sa môže nakysnúť teda v každej rodine a môže sa nakysnúť a zväčšiť v každej firme a, samozrejme, najjednoduchšie v koalícii. No ale v koalícii naozaj partnera vyberá volič. Ako demokrati. Aj vy ste. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.) Vy ste demokrati, sa rešpektujete, že toto nie je naozaj lotéria, toto rozhodol volič.
To, že Igor Matovič vyhral voľby, si zaslúžil svojou desaťročnou prácou, podobne ako by si bol mohol zaslúžiť aj jeho vlastne súpútnik a svojím spôsobom ten, ktorý ho do politiky vpustil, Richard Sulík.
Dokonca skoro celý čas bola SaS lídrom, čo sa týka percent, lídrom opozície. Samozrejme, OĽANO sa tiež snažilo predkladať obrovské množstvo zákonov. Bolo iniciatívne, pozývali sme vás pred Bonaparte. Inokedy zase vy ste pozývali nás na vaše akcie. Ja som sa tejto celej, celému príbehu prizeral skoro celý čas, aj keď som nebol v parlamente, pretože vy ste, obidve tieto strany, ukončili obdobie tzv. modrých strán, ktoré sa s trochou samoľúbosti nazývali štandardnými, čím chceli dať najavo, že vy už štandardní nie ste. Pravda je taká, že to boli strany od vás generačne starších pánov, skôr z mojej vekovej kategórie a že vám závideli vašu energiu a že vám, pokiaľ sa dalo, upierali priestor, ktorý ste napokon tak či tak po nich zabrali. Viete, že to malo ešte zvláštny záver, ale k tomu sa možno aj dostanem.
V každom prípade ale chcem povedať, že to, čo sa nás týka a o čom je toto rokovanie, nie je o romantickom spomínaní, ako nastúpila generácia štyridsiatnikov a konečne prevzala štát do svojich rúk, ale, dámy a páni, je to o tom, že zo... z osobných rozporov a sporu sa stal stranícky spor. Stranícky spor je už iná kategória nebezpečia, pretože kolegovia v strane postupne prevezmú argumentáciu svojho lídra, to je celkom ľudské, a začnú sa pozerať čoraz viac očami jeho urazenosti, nespokojnosti, zášti, hnevu na celú skupinu svojich politických kolegov. Tam sedia, sedí veľká skupina poslancov, s ktorou vy ste celé roky spolupracovali aj v opozícii, s mnohými z nich, a najmä keď sme nastúpili do vlády. Dneska možno sa vám zdajú nejaký vadní, ale všetci sme takí, akí sme sem pred dva a pol rokmi prišli. Nie sme veľmi odlišní. A ja si myslím, že to démonizovanie treba naozaj brzdiť. Dávajte si na to pozor. Stranícka choroba sa niekedy nevylieči až do smrti.
Nie sú ľudia takí, v akých sú stranách. Každý sme len sám za seba. Obe strany nemajú len zaslepených straníkov, našťastie, ale prevažnú časť rozumných ľudí. Celé dva roky to stálo práve vďaka tomuto, lebo lídri boli v určitom spore dosť často už dávno, ale stálo to na nás ostatných, ktorí sme v tom spore osobne neboli a ktorí sme a... a vďaka mnohým poslancom SaS udržiavali chod tejto koalície, aj domnievam sa, že v primeranej kvalite.
Treba povedať, že doba, ktorú, ktorá sa ušla nástupu novej generácie, ja to, ja to skloňujem už druhýkrát, a predsa som nevysvetlil. Je fakt, že mnohé firmy padnú vtedy, keď má z otca prejsť na syna. Takto je to presne aj s demokraciami. Mnohé štáty v Európe, naše, teda nám podobné, ktoré boli pod ruskou čižmou a nemali slobodu, tak prežívajú teraz ten, tú výmenu generácie. Je to často veľmi bolestné, komplikované. Tí starí sa nechcú pustiť, samozrejme, ako nám vie predviesť pán Orbán neďaleko od nás, tí mladí niekedy sa nevedia prebojovať.
Tu sa vaša generácia, generačná vlna prebojovala a naozaj tá dôvera bola famózna. To, aby toto z toho osobného sporu a straníckeho sporu neskončilo fatálnym sporom v demokratickom tábore, je ešte stále v našich rukách, a preto tu stojím a hovorím k vám. Tá dôvera, ktorú ste dostali, bola, bola fenomenálna, ale zároveň sa aj, aj voči nám, aj voči vám veľmi ľahko môže roztopiť. Dôvera je naozaj ako, ako to časté podobenstvo o vajci, že rozbiť sa dá veľmi ľahko, ale ešte nikto z praženice nové vajce neurobil.
Aj v politike sa veľmi ťažko rozbitá dôvera obnoví a tá praženica sa veľmi zriedkavo premení znovu na vajíčko, ktoré by malo ešte vyliahnuť kura. To sa dá veľmi ťažko. Teraz sa demokrati z jednej aj z druhej strany, ale najmä, ak dovolíte, poviem, demokrati zo strany SaS pustili do riskantnej akcie. Povaliť vládu, v ktorej predtým sami boli, demokratických politikov.
Dámy a páni, musím vám pripomenúť, že to sa ešte nestalo. Strana SaS síce pripustila, aby sa spojilo hlasovanie o dôvere, pokiaľ ide o euroval, ale málokedy sa zmieňuje, že ona to neiniciovala. Nie som tu preto, aby som pripomínal rok 2011, a nechcem, aby ste to brali v zlom, ale práve naopak, zdôrazňujem, vy ste to neiniciovali, iniciovali to iní koaliční politici, ktorí chceli využiť tento konflikt na svoje vnútrostranícke boje a odstránili Ivetu Radičovú. Žiaľ, teda odstránili ju tak, že, že je vskutku mimo politiky, hoci jej vláda si to iste nezaslúžila.
Teraz tu máme situáciu s tým, s tou dôverou, s tým vajcom, ktorá je už naozaj v rizikovej situácii. Riziko ale - a hazard - dámy a páni, to nie je naša práca. Tu sa hovorí, či máme plán B. Preboha, ľudia si o nás, naozaj nám veria, že nielenže máme plán B, C, D, realisticky, ale že ani neriskujeme, ak by bolo treba siahať k nejakým rezervným plánom. Však tu plán povedali voliči. Vládnite a kašleme na vaše spory. Tak sa dohodnite, sa prefackajte tam v tom bufete! Ale vyjdite z tejto sály tak, že vládnete, dostali ste mandát. S takou silnou oporou, aká sa podarila len raz, dva, trikrát za 33 rokov. Prvý mandát, kde demokratická strana mala nad 25 %, mala VPN, ktorú som mal vtedy česť viesť do týchto volieb, druhý taký mandát malo SDK pod vedením Mikuláša Dzurindu a tretí mandát dostal Igor Matovič a OĽANO a vy s ním. Mali sme ústavnú väčšinu.
Spor, osobný spor je vážna vec, ale, preboha, to nemôžte dať nad verejný záujem. Stranícky spor je vážna vec, ale pre stranícky spor ja tu nevidím vážne dôvody. Tie strany sú odlišné, však, chvalabohu, inak by sme sa zožrali v tých voľbách, by sme konzumovali jeden druhému voličov. To, že majú odlišný pohľad, ale pritom tolerantný, na tom naozaj nič nie je. Ja napríklad s pánom Krajniakom, ako on sa vyjadril... (Rečník sa obrátil k predsedníckemu pultu.) Odišiel? Raz, raz sa s ním chcem nepohádať a on odíde. Tak inokedy. Mám možno ešte ostrejšie rozpory, než má Richard Sulík, ale táto vláda je o trpezlivosti a o vízii.
Prosím vás, slovenskí demokrati tu kazia cestu, ktorú sme získali v novembri ’89, pre nevytrvalosť. Ľudia si idú poministrovať na rok, na dva, na štyri a zmiznú z politiky. Ľudia si idú zavládnuť, ale v polovici volebného obdobia to rozbijú.
Však, prosím vás, už 25 rokov sa žiadna demokratická vláda nedovládla. Výsledok je čoraz menšia účasť voličov, ktorí fandia našej ceste, ktorí fandia Západu, ktorí fandia trhovej ekonomike, ktorí fandia slobode. Týchto voličov ubúda, pretože ich my znechucujeme! Lebo si hovoria: „No a pôjdem znovu voliť túto stranu? Veď oni sa rozhádajú!“ A my to robíme notoricky. Už v roku 2006 boli predčasné voľby, rozhádali sa, nech sa páči, mysleli si, že keď skrátia volebné obdobie iba o pár mesiacov, že to nebude mať dopad.
Vážení, keď vás opozícia doženie k predčasným voľbám, tak vždy to má dopad a vždy nastáva debakel. Vy ste víťazi minulých volieb, vy ste neboli spolu s nimi v koalícii Roberta Fica. Ak sami podrežete hlasy voličov, ktoré ste hádam... ktoré ste získali, keď takto roztrháte tie volebné lístky (rečník gestikuluje rukami), tak tí ľudia vám v živote neprídu poďakovať. To ochutnali ste aj v roku 2011, kedy začali modré strany dostávať práve za toto svoju, by som povedal, svoj trest od voličov. Prepadlo KDH, prepadlo SDKÚ, o ktorých si mysleli ich vodcovia, že sú pomaly večné. A celá veľká téza o štandardných stranách išla dolu vodou.
Dnes to máte naozaj v rukách vy, štyridsiatnici zo strán SaS, predovšetkým zo strán z SaS a zo strany OĽANO, najdlhšie bojujúci demokrati, ktorí chceli prevziať od tých starších Slovensko do svojich rúk a aj ho prevzali. A teraz komu ho chcete odovzdať, ak toto sa rozbije? Komu? S týmto? Alebo niekomu, koho ešte nepoznáme?
Vážení, ak budú voľby o šesť mesiacov, čo je najpravdepodobnejšie v tejto chvíli zo všetkých verzií, lebo títo vám dajú hlasy, vy nemáte hlasy na predčasné voľby, ani OĽANO nemá, keby sme sa rovno dnes dohodli. A títo, ktorí sa boja väzenia, tí vám dajú hlasy len vtedy, ak to bude takpovediac pozajtra, čiže tých 110 dní a ani deň dlhšie. Takto to bude. Žiadne tri verzie, dámy a páni, to je, to je, to je pre médiá, to môžte rozprávať tým, čo nepoznajú politiku. Ja som počúval rôzne verzie, od Mečiara, od ďalších, vždy mali tri verzie. A vždy bolo, išlo o niečo úplne iné.
A v tomto prípade ide o predčasné voľby. Áno. A vy ste na ne pripravení? Demokrati sú na ne pripravení? Keď nedotiahneme ani akcie z plánu obnovy, keď budú prepadávať peniaze, keď sa zrúti energetická politika, ktorú si ešte ty pripravoval, Richard, nám sa niekto poďakuje? My sa budeme vedieť vyhovoriť, že to my nie, to on? To môj spolusediaci, čo sme desať rokov spolu bojovali, to je on, on je ten vinník, tá sviňa, obersviňa, teraz som na to prišiel. Tak uprostred leta. Prosím vás, kto vám to má veriť? To je absolútne nehodnoverné a najmä z hľadiska príbehu demokratov, lebo verte či neverte, aj také niečo existuje.
Nie sú to len naše poldňové alebo polročné nálady a vývoje, to existuje tu vyše tridsaťročný a možno teda vyše storočný príbeh nejakého malého podtatranského národa a v tom príbehu teraz vy píšete významnú kapitolu. Nikdy ešte demokratický spojenec, neurobil to ani Paľo Rusko, ktorého vyhodili z koalície, že by inicioval odvolanie svojej vlády a že by dokonca, čo je teraz najpravdepodobnejšie, veď Richard má dobre zrátané čísla, v tom je vždy dobrý, on udrel, až keď vie, že buď naozaj bosorka nevypláve, lebo vieš, ty si ponúkol taký test, aký ponúkala inkvizícia, že buď vy spolupracujete s fašistami, tak prejdete, ale keď nespolupracujete, no škoda, bosorka sa utopila, lebo takto to robili, ženu hodili do Dunaja, keď sa utopila, tak ju pochovali ako dobrú kresťanku, len, chudera, už bolo neskoro ju pochváliť, lebo bola utopená. A vy takto chcete otestovať túto vládu.
Ja vám hovorím a som dosť blízko, padne tá vláda, keď ju otestujete týmto spôsobom, padne. Nerobte si žiadne, viem, aký je... tá stratégia, ako človek oblbuje svojich poslancov, videl som to, zažil aj na vlastnej koži, Richard, pravda je taká, že padne. (Ruch v sále a zaznievanie gongu.)
Milí priatelia, lídri druhej generácie demokratov, dovolím si takto vás osloviť. Skúste sa naozaj povzniesť nad to bahno toho osobného sporu. To je naozaj bahno, ktoré nebude vás ctiť vo vašich životopisoch. A najmä vás nebude ctiť, kam to došlo. Ak je Igor Matovič takou škodnou, neboj sa, Richard, politika je veľmi krutá, určite sa s ním vysporiada aj bez toho, že v najkrízovejšej zime práve ty a tvoja strana, a nemusím ti hovoriť, že liberalizmus na Slovensku aký je krehký, a že naozaj záleží na tom, aby nezanikol. Práve ty a tvoja strana chcete byť vinní za tie dôsledky?
Ty hovoríš, že to nie je žiadne riziko, jedna, dva, tri, sú tri verzie. No a čo, ak to bude inak? Ty si zmieňoval aj takú štvrtú verziu, že by sa tu vytvorila taká odporná nejaká koalícia, začala by tu vládnuť bez ohľadu na to, čo naša fešná pani prezidentka by chcela, lebo jednoducho parlament je veľmi, veľmi nezávislé teleso aj od jej želaní a od jej názorov.
Ja verím, že pani prezidentka hádam nejaký záložný plán má. Verím, že rozumní politici s ňou o tom hovoria, ja som sa o to nepokúšal, nie som až tak blízky pani prezidentke, ale verím, že má. Ale bez ohľadu na ten plán parlament na pár ľuďoch sa môže zmeniť celé to smerovanie a môžme zažiť udalosti, ktoré začnú zvracať to, čo si aj ty budoval. Zatiaľ sa to nezvrátilo, ale dá sa to veľmi ľahko zvrátiť. (Reakcie z pléna.) Dajú sa meniť zákony, ktoré my sme ťažko vybojovali, dá sa meniť aj volebný zákon, všeličo sa dá meniť. (Prerušenie vystúpenia predsedajúcim.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Pán minister, nerád to...

Budaj, Ján, minister životného prostredia SR
Nie som ani na druhej strane, prosím vás. (Smiech v sále.)

Grendel, Gábor, podpredseda NR SR
Žiaľ, nemám inú možnosť, ako v tejto chvíli konštatovať, že vyčerpali ste čas, ktorý je určený na vystúpenie člena vlády.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2022 o 17:55 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:10

Ján Budaj
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Zvyšok som, zvyšok som k dispozícii v bufete, tam, ako, ako hovorí klasik, lebo isté revolučné udalosti sa odohrali v bufete Malej scény, a odvtedy medzi zasvätenými je takýto fór, že zvyšok sa rozhodne v bufete.
Dámy a páni, nechcem, nechcem skončiť bez úplnej pointy. Mojou pointou je - zastavte takéto riziko! Toto je riziko už prezpríliš. Takéto, takýto plán, neverím, Richard, že si mal. Mňa mrzí, že aj my sme nehali veci dôjsť až tak ďaleko, myslím teraz ľudí, ktorí sú v OĽANE. Beriem absolútne, prinajmenej polovicu zodpovednosti má tá druhá strana sporu. Ale nezájdite tak ďaleko, že to už nebude možné prepísať. Nestaňte sa spojencami síl, ktoré nemajú budúcnosť, nechceme, aby mali budúcnosť. Chceme, aby Slovensko išlo v tej vízii, ktorú, ktorú nám nakázali voliči v roku 2020.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

8.12.2022 o 18:10 hod.

Ján Budaj

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:10

Richard Sulík
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Jano, tak tú výzvu na férovku do bufetu prijímam. Navrhujem, hneď ako skončia faktické poznámky. Hovoríš, že teda my sme, teda my sme, že aj my sme víťazi posledných volieb. Nie, to nie je pravda. Igor Matovič je víťaz volieb a my sme mu v tom fandili. Ja som to hovoril v mojom, v mojej úvodnej reči, neviem, či si tu celý čas bol, lebo bola pomerne dlhá.
Spomínaš predčasné voľby. No tak pozri sa, ak poslanci SaS, ktorých je 20, a poslanci OĽANO, ktorých je 47, nezahlasujú za predčasné voľby, tak žiadne nebudú. To je vec, ktorú máte aj vy v rukách.
No ale to najdôležitejšie, čo chcem povedať, to je ten osobný spor. Ty sa to snažíš stlačiť do roviny, ktorá jednoducho nie je pravdivá. Keby to bol osobný spor, tak toto tu máme možno, keď ma verejne nazval idiotom, alebo všetky tie urážky, posmešky, doťahovačky, obvinenie z tisícov mŕtvych a testy nakupovať a tie zlomyseľnosti, čoho ja som si všetkého užil, tak toto keby bol osobný spor, tak dávno, dávno tu sedíme. Práveže ja som úplne prestal reagovať, úplne.
Tunák aktuálne si zase čítam, že čo všetko sme my urobili, teda ja čo plánujem robiť, a toto, to sú všetko zákernosti, podrazy, útoky a osočovania a zosmiešňovania a nereagujem na to, toto nie je osobný spor. Toto je, že sme nadobudli poznanie, že ak nespravíme nič, tak sa vráti Robert Fico ako víťaz volieb. A toto zase je vec, ktorú musíš tušiť aj ty. Nakoniec ty si teda za tou, alebo neviem, jak sa to hovorí, za tou platformou alebo aj ty máš nejakú nespokojnosť s touto vládou a hlásiš sa teda k nejakej platforme, dúfam, že som teda použil správne slová, lebo vidíš, že to takto nejde.
Nemôže to ísť takto ďalej, lebo skončíme strašne zle v riadnych voľbách.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

8.12.2022 o 18:10 hod.

Ing.

Richard Sulík

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:25

Branislav Gröhling
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, zaujali ma dve vyjadrenia od teba, že Sulík je ten, ktorý Matoviča do politiky vpustil, to je taký veľmi pekný výber slov, ktoré ste použili. Ono to presne tak evokuje, ako keby pustil nejakého nebezpečného tvora, ako keby pustil vlka do ohrady k ovciam, a to tak presne hovorí tú situáciu, ktorá sa deje.
Ale tá druhá vec je taká vážnejšia, lebo hovorili ste o tom, že kolegovia preberú argumentáciu svojho lídra. Ja neviem, čo to znamená, pretože za ostatné obdobie, za ostatného pol roka ste komunikovali úplne inak, ako komunikujete teraz. Ja som vždy hovoril, že v ministrovi Budajovi sa prebralo nejaké svedomie alebo hodnoty, nechcem povedať, že pocit hanby, ale týmto prejavom, ktorý ste teraz mali, ste to úplne všetko zahodili. Ukázali ste, že idete normálne v jednej a tej istej línii, akú ste dostali zo strany vašej OĽANO.
A pre mňa, pán Budaj, je to úplne absurdné, že, a ja už som vám to aj osobne hovoril, však sme mali niekoľko stretnutí, že človek, ktorý bojoval proti totalite v roku ’89, a tiež som vám hovoril, že som stál na tom námestí, ja som sa na vás pozeral a vám som ďakoval za to, že som mohol vycestovať do zahraničia, dnes podporujete takéto totalitné vládnutie svojho šéfa.
Dnes sa tvárite, že nevidíte tú spoluprácu s fašistami, že nevidíte porušovanie pravidiel, nevidíte tie vulgárnosti, nevidíte tie urážky, no ja sa budem musieť teraz sám osobne pýtať, že akým politikom je Ján Budaj.
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:25 hod.

Mgr.

Branislav Gröhling

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:25

Jana Majorová Garstková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
O tom, v akom období začínala naša vláda v marci v roku 2020, vieme všetci veľmi dobre, prešli necelé tri roky a ocitáme sa opäť na rázcestí, ktoré môže veľmi veľa povedať o budúcnosti Slovenska. Výrok „politika je umenie možného“ poznáme všetci a som presvedčená o tom, že 33 mesiacov vlád, počas ktorých bol na čele či už Igor Matovič, alebo Eduard Heger, sme boli svedkami, že tento výrok platí, a možno aj viac než to, nikto z nás nie je bezchybný, ale keď to bolo potrebné, nepozerali sme na osobné nesympatie, spojili sme sa ešte ako štvorkoalícia, ktorá chce pomáhať Slovensku a ľuďom, ktorí tu žijú, ktorí chcú tu žiť, a dokázali sme možno aj nemožné spoločne.
Dokazovali sme to od samého začiatku a každý mohol vidieť, že Slovensko sa začalo stavať na nohy, začali sme spoločne presadzovať reformy. Začala sa zo Slovenska postupne stávať krajina, ktorá je hodná 21. storočia, ktorá si to po ťažkých rokoch konečne zaslúžila, a hlavne si to zaslúžia občania tejto republiky.
A ja verím, že všetci kolegovia, ktorí tuná sedíte, hlavne zo strany HLAS a bývalí poslanci za stranu ZA ĽUDÍ, že všetci budete hlasovať podľa... SaS, SaS a ZA ĽUDÍ, že všetci budete hlasovať podľa najlepšieho vedomia a svedomia a spoločne dovolíme, aby sa Slovensko z tej... opäť vrátilo z tejto cesty o niekoľko rokov naspäť.
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:25 hod.

Mgr.

Jana Majorová Garstková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:25

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán minister, nie je to o osobnom spore Richarda Sulíka a Igora Matoviča, naozaj nie. Jednoznačne spôsob vládnutia dospel do takej krízy, že nebolo vyhnutiu, ako otvoriť túto tému začiatkom leta, a mali sme úprimnú snahu to vyriešiť.
Veľmi radi by sme s vami vládli ďalej, ale jednoducho nepodarilo sa ju vyriešiť tak, aby sme mali dôveru, že ten spôsob vládnutia bude zodpovedný, slušný, dáme ľuďom nádej, aby nám to vrátili v ďalších voľbách a demokratické sily zvíťazili, lebo toto upínanie sa na niekoľkomesačné obdobie akéhokoľvek vládnutia je veľkou chybou.
Je kľúčové, ako budeme vládnuť. A podľa toho dopadnú ďalšie voľby. Veď predsa nám nejde o to, aby sme nejako dovládli teraz, ale je predsa dôležité, aká vláda tu bude naďalej, osobitne, ak tu je... ak sa bavíme o boji proti korupcii, veď to je úplne kľúčové, aká tu bude vláda v ďalších voľbách. Za pár mesiacov sa tu toho veľa neudeje.
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:25 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:25

Eduard Kočiš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Veľmi pekne ďakujem za slovo, pán predsedajúci. Pán Budaj, nie reforma národných parkov, za čo ste chválili SaS-ku, že vám pomohla, ale to bola deforma národných parkov pod vedením ministerstva životného prostredia.
Tvrdili ste vo svojej rozprave, že voliči nemajú nejaký záložný plán, no ja si skôr myslím, že voliči práveže majú nejaký záložný plán, pretože dostali ste ozaj veľmi silný mandát, ale tieto vaše trenice, tieto vaše žabomyšie vojny, tento váš nesúlad, tieto vaše nie homogénne vzťahy spôsobili to, že nedokážete spolu vládnuť, a pomaličky ste sa trieštili, škriepili, hádali, nevedeli ste si prísť na meno. Jeden druhému ste nadávali do idiotov, do bláznov, označovali ste sa za vrahov a jednoducho takto sa ozaj vládnuť nedá a nie je jednoducho možné (ruch v sále a zaznievanie gongu), aby takáto vláda vedela vydržať spolu dlhší čas ako tento 2,5-ročný cyklus, ktorý nazývate vládnutím.
Vy nemáte naozaj žiaden verejný záujem pokračovať v tomto vládnutí, ale máte skôr iba osobné záujmy, ako zostať pri koryte čo najdlhšie. Ospevoval ste také slová ako sloboda, Západ, trhová ekonomika, to sú také vaše ideály, ale tie sa ozaj už asi nenaplnia. A jedno slovo, ktoré vás tak môže definovať, to je ozaj to, čo ste povedali, že demokratická vláda - v úvodzovkách - dostala debakel.
Áno, ak sa považujete za demokratickú vládu, čo ja vás nepovažujem, tak ste naozaj dostali jeden silný debakel a vám, pán Budaj, už vaši voliči určite už asi neprídu poďakovať, pretože ako ste spomenuli, všetky tie pseudodemokratické strany, SDKÚ, KDH, ale aj tu, už teraz aj OĽANO, jednoducho zostanete, zostali ste a pôjdete na smetisko dejín.
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:25 hod.

PhDr.

Eduard Kočiš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:25

Ondrej Dostál
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Asi si budem musieť dávať pozor, za kým sa hlásim s faktickými poznámkami, lebo potom som vždycky taký rozhodený na začiatku.
Takže, pán minister Budaj, pripomenuli ste tu modré strany, štandardné strany a ja by som rád pripomenul zasa to, že to delenie na štandardné a neštandardné strany nie je vecou existencie až SDKÚ, ale vzniklo v 90. rokoch, keď štandardnými stranami sa zvykli nazývať strany, ktoré boli demokratické a ktoré mali nejaké náprotivky v rodinách demokratických krajín, či už to boli pravicové, konzervatívne, liberálne, liberálno-konzervatívne, kresťanskodemokratické, sociálnodemokratické alebo zelené, a tými neštandardnými boli HZDS, SNS, potom dôstojne ich rolu prevzal, prevzal SMER.
No a tieto štandardné strany mali mnohé nedostatky, jedným z nich bola, že im po istom čase moc udrela do hlavy a že tolerovali, tolerovali korupciu, napokon my obaja sme boli v nejakej tej štandardnej strane a obaja sme z nich práve preto vystúpili, že sa uberali spôsobom, ktorý sme nepovažovali za správny.
Ale mali aj jednu dobrú vlastnosť, boli to strany programové, hodnotové, ich členovia boli zjednotení okolo nejakého spoločného názoru, spoločného pohľadu na svet, spoločného hodnotového systému, neboli to strany jedného muža, neboli to eseročky, neboli to ad hoc meniace názory podľa toho, čo sa práve, čo sa práve hodí, a tak by mala normálna politika fungovať.
To, čo sa tu deje, a primárne pod vedením Igora Matoviča, je popratie tej normálnej politiky, je to rozvrat dôvery verejnosti v to, že demokratická politika a demokratické inštitúcie môžu fungovať normálne. To nie je nič osobné, to je jednoducho fakt a dopady na celú... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

8.12.2022 o 18:25 hod.

Mgr.

Ondrej Dostál

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video