15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:35 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie v rozprave 18:25

Michal Stuška
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, predseda Národnej rady Slovenskej republiky rozhodnutím č. 366 z 10. júna 2024 pridelil návrhy vlády na skrátené legislatívne konanie o vládnom návrhu zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 461/2003 Z. z. o sociálnom poistení v znení neskorších predpisov, tlač 357, na prerokovanie výboru pre sociálne veci do začiatku rokovania schôdze Národnej rady k tomuto návrhu s tým, že o výsledku rokovania uvedeného návrhu vlády bude informovať Národnú radu Slovenskej republiky.
Výbor pre sociálne veci predložený návrh vlády na skrátené legislatívne konania prerokoval na svojej 16. schôdzi a odporúča Národnej rade Slovenskej republiky schváliť návrh vlády na skrátené legislatívne konanie o predmetnom vládnom návrhu zákona s tým, že prvé, druhé a tretie čítanie sa uskutoční na 15. schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky.
Pán predsedajúci, skončil som, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:25 hod.

Mgr.

Michal Stuška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:25

Ivan Štefunko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis

136.
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, vážený pán kolega, tak stretávame sa tu po štyroch mesiacoch ku tej istej téme, v zásade štyri mesiace sú to, kde ste predkladali takisto v skrátenom legislatívnom konaní zákon, ktorý má pomôcť potravinárskemu sektoru, respektíve v tomto prípade už len poľnohospodárom, aby prekonali všetky tie prekážky, ktoré ste spomenuli vo vašej úvodnej reči.
Ako sa k tomu stavia Progresívne Slovensko? V tomto prípade berieme, že SLK je opodstatnené, treba povedať, že na tejto schôdzi a na plno iných minulých schôdzach SLK sa nadužívalo aj v zákonoch, kde, ktoré neboli treba v skrátenom legislatívnom konaní, spomeniem len napríklad strategické investície a mnoho iných a ešte keď idem od Adama, tak aj Trestný zákon. Treba povedať, že vítame, že sa venujete už len poľnohospodárom a nie celému sektoru ako takému, lebo potravinársky sektor má väčšie zisky ako poľnohospodári. Pripomínal som vám to aj v minulom, na minulých schôdzach, keď sme sa o podobnom zákone rozprávali. Hovoril som vám, že je to nespravodlivé, keď podporu získava výrobca sladených náboj... nápojov, nábojov (povedané so smiechom), nápojov a nie naozaj poľnohospodár, ktorý sa venuje tej potravine už od semiačka takpovediac, ktorý vstáva o 4.30 h ráno, ktorý je v strese, že či bude dobré počasie vyplývajúce napríklad z klimatických zmien alebo nebude, a preto sme už vtedy lobovali, aby ste to zúžili len na tých poľnohospodárov a nedotovali výrobcov sladených nápojov.
Okrem iného teraz predkladáte v rámci konsolidácie vlastne zákon, ktorý postihuje tých výrobcov sladených nápojov. Treba povedať, že s tým súhlasím, pán Viskupič má iný názor, ale treba internalizovať externality, ako sa hovorí v ekonomickej teórii, takže, takte tak. Takže hovorili sme to, nepočúvali ste, ale nevadí, teraz to už je len tak, ale treba povedať, že vám to vlastne prikázala Európska komisia a viem, že sa pán minister Takáč voči tomu ohradzoval.
Takže summa summarum to podporíme, hovoríme to už teraz, lebo to proste potrebuje táto, tento sektor, ale nedá mi v tomto v zásade ešte v rozprave o skrátenom legislatívnom konaní povedať, že zatiaľ čo riešime pomoc poľnohospodárom na jednej strane, a to znamená relatívne malými peniazmi, hej, sú to nízke desiatky miliónov eur, tak nám naozaj krachujú poľnohospodárske podniky na Slovensku, lebo nemajú priame platby. Nemajú priame platby. Na základe mojich informácií z konca apríla bolo vyplatených 73 % priamych platieb, čo naozaj mešká, verím, že pán minister tu bude informovať, alebo teda že ma opraví, že koľko tých percent priamych platieb bolo vyplatených, ale ešte pred niekoľkými mesiacmi hovoril, že to už bude do takéhoto termínu, do júnového termínu vyplatené a (reakcia z pléna), to strašne súvisí. Verte tomu, že keď poľnohospodári skrachujú, pani Vaľová, tak veľmi sa to bude týkať pána ministra sociálnych vecí, lebo budú na úrade práce, budú ich zamestnanci na úrade práce a títo zamestnanci budú veľmi trpieť a bude to stáť štátny rozpočet a budete musieť skonsolidovať ešte viac. To znamená, že keď chcete rozprávať ku metodike rozpravy, tak vnímajte kontext, pani Vaľová. Ďakujem vám veľmi pekne.
Čo sa týka, čo sa týka toho, akým toto spôsobom vyriešiť, je, že by sme mali pravdepodobne naozaj sa nechať pozvať pánom ministrom Takáčom, znova som na ministerstve pôdohospodárstva na chvíľu, ktorý, a teraz neviem, že či môžem, lebo vlastne predkladá to minister práce, sociálnych vecí (reakcia z pléna) dobre, tak tri minúty, dobre. Je to komplexný problém. Naučme sa riešiť veci komplexne. Sociálne veci a pôdohospodárstvo veľmi spolu súvisia, špeciálne keď pôdohospodári skrachujú, takže takáto almužna, ktorá sa na poslednej chvíli schváli v tomto parlamente, im nepomôže.
Takže ja hovorím za klub Progresívne Slovensko a budeme presviedčať aj opozíciu, aby za tento váš návrh hlasovali, teda aj za SLK, aj za to, aby to bolo vyplatené. Na druhej strane urgujeme, aby sa riešili priame platby pre poľnohospodárov, lebo budú naozaj veľmi vážne sociálne problémy z toho vyplývať. A to už nehovorím o tom, ako budú mať poľnohospodári problémy s leasingovkami, bankovými inštitúciami a tak ďalej, ale to poviem neskôr.
Ďakujem veľmi pekne.

Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:25 hod.

Mgr.

Ivan Štefunko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:31

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
No tak keď ma kolega spomenul, tak sa tak patrí sa teda tiež k tomu prihlásiť. No, poviem takto, že začal by som tým, že nehovorme o almužných. Áno, je to možnože, v úvodzovkách, že len 18 mil., ale i keď je to, samozrejme, malá suma oproti sume priamych platieb, hej, pre pôdohospodárov, tak akože stále je to kopa peňazí, hej, aby sme len to vnímali.
Ale ďalšia vec, ďalšia vec je to, že chcem tak nejak poukázať na to, že ono tá Únia je napríklad aj teraz fajn, lebo ako rešpektujem túto formu pomoci, ale teda je jasné, že Únia nám povedala, že dočasne, už len do konca tohto roka aj pre pôdohospodárov a už vôbec nie pre potravinárov pre druhý polrok, takže trošku nás tak akoby upratala, poviem to, a som, som tomu rád. A aj preto, a kolega to spomenul, že bolo by veľmi nezmyselné vlastne presne na jednej strane výrobcom sladených nápojov teda preplácať nejaké, nejaké odvody a zároveň teda zdaňovať ich výrobky daňou zo sladených nápojov. Takže aj toto sa vlastne takto nejak trošku akoby upratalo.
A už len zároveň, áno, potvrdím, že pravdepodobne asi bude SaS-ka jediná strana, ktorá bude hlasovať proti zavedeniu dane zo sladených nápojov a teda stojím si za tým, že je to nezmyselná a zbytočná daň a mal by štát šetriť na sebe a nie pýtať si ďalšie a ďalšie peniaze od občanov. Ak som spravil aj ja taký exkurz, pani Vaľová, trošku mimo tému, ďakujem pekne. (Reakcia poslankyne Vaľovej.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2024 o 18:31 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:33

Ivan Štefunko
Skontrolovaný text
Ďakujem veľmi pekne. Daroval som vám desať sekúnd môjho vystúpenia.
Slovo almužna sa používa veľmi často ako prirovnanie k niečomu, že je to proste naozaj málo voči niečomu, čo naozaj čaká a nie je vyplatené. Takže to len tak. Ja nehovorím, že 18 mil. eur je almužna, keby to niekto dostal napríklad vy alebo, alebo nejaký minister a tak ďalej. Takže to len taká akože okienko, čo sa týka jazykovej vedy.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

13.6.2024 o 18:33 hod.

Mgr.

Ivan Štefunko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:35

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, opäť ďakujem, kolegovia, kolegyne. V tomto prípade ide o transpozíciu európskej smernice, dokonca o jej vyprecizovanie, takže dovoľte, aby som prečítal zdôvodnenie.
Vláda Slovenskej republiky predkladá na rokovanie Národnej rady vládny návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa Zákonník práce v znení neskorších predpisov v nadväznosti na odôvodnené stanovisko Európskej komisie, ktorá namietala nesúlad slovenských vnútroštátnych predpisov s čl. 12 smernice Európskeho parlamentu a Rady o presadzovaní smernice 96/71/ES o vysielaní pracovníkov v rámci poskytovania služieb.
Článok 12 uvedenej smernice ukladá členským štátom prijať opatrenia, ktorými sa zakotví v rámci subdodávateľských reťazcov právo vyslaného zamestnanca domáhať sa vyplatenia mzdy na úrovni minimálnej mzdy od dodávateľa služby, ktorého priamym subdodávateľom je zamestnancov zamestnávateľ, pričom tieto opatrenia majú byť nediskriminačné. Podľa Európskej komisie Slovenská republika tým, že stanovila, že dodávateľ služby je zodpovedný len za nároky vyslaných zamestnancov, zaviedla prekážku slobody poskytovať služby, ktorá je v rozpore s požiadavkou nediskriminácie uvedenou v čl. 12 smernice.
Podstatou predloženého vládneho návrhu zákona v nadväznosti na výhrady Európskej komisie je spresnenie podmienok, za ktorých dodávateľ služby zodpovedá za vyplatenie mzdy, ktorá nebola zamestnancovi vyplatená zamestnávateľom, ktorý je priamym subdodávateľom dodávateľa služby, ako aj podmienok, za ktorých dodávateľ služby môže vyplatenie mzdy odoprieť. Účelom je vyhnúť sa žalobe Európskej komisie na Slovenskú republiku za nesprávnu transpozíciu európskej smernice a finančným sankciám, ktoré by v prípade prehratého súdneho sporu mohli pre Slovenskú republiku vyplynúť. Na výbore pre sociálne veci bol prijatý jeden pozmeňujúci návrh, s ktorým sa stotožňujem a odporúčam ho schváliť.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:35 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:37

Zdenka Mačicová
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, tlač 228a.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 216 z 18. apríla 2024 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň výbor pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona, tlač 228, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesenia výboru Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom III tejto spoločnej správy vyplýva jeden pozmeňujúci návrh. Gestorský výbor odporúča hlasovať o jedinom pozmeňujúcom návrhu v štvrtej časti tejto spoločnej správy spoločne so stanoviskom gestorského výboru schváliť. Gestorský výbor odporúča návrh zákona v znení schváleného pozmeňujúceho návrhu schváliť.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 48 z 10. júna 2024. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informovala o výsledku rokovania výborov a predkladala návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, otvorte, prosím, rozpravu.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:37 hod.

Mgr.

Zdenka Mačicová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:40

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pán predsedajúci, ďakujem pekne za slovo.
Vážený pán minister, vážené kolegyne, kolegovia, k samotnému zákonu v podstate, myslím, nie je čo dodať, je to skutočne transpozícia, respektíve spresnenie transpozície európskej smernice. Zároveň ale teda chcem využiť tým, že je otvorený Zákonník práce, a prísť s jedným zmysluplným pozmeňujúcim návrhom, ktorý proste spĺňa akoby všetky tie parametre ako aj my v SaS-ke pozeráme, aby to teda nestálo žiadne verejné financie, aby to pomohlo aj zamestnancom, aby to pomohlo aj zamestnávateľom. No a z tohto pohľadu, z tohto pohľadu vlastne prichádzame s témou zamestnávania vlastne mladých pätnásťročných ľudí, mládežníkov, ktorí už skončili povinnú školskú dochádzku, ale tá realita je tá, že dnes teda platné znenie zákona, nebudem to asi úplne presne čítať, ale proste hovorí teda to, že nedá sa po dovŕšení pätnásť rokov zamestnať študenta skôr než skončil povinnú školskú dochádzku. Akurát že zákon dnes hovorí, že tá povinná školská dochádza vlastne končí až dňom 31. 8. daného roka a vlastne to leto tým pádom ten študák aj keď chce, nemôže pracovať, jednoducho nemá skončenú povinnú školskú dochádzku.
No a má to, samozrejme, riešenie také, že ak by sme povedali, ak by sme teda urobili zmenu zákona, že povieme, že tá povinná školská dochádzka končí vlastne tým dňom reálneho ukončenia, vlastne teda na začiatku leta, povedzme, že toho 1. 7. alebo 31. 6., tak jednoducho je to realita, veď pretože ten študent cez tie prázdniny už do školy nechodí a tým, že teda to skončí skôr, tak vlastne to leto bude môcť brigádovať. Má to, samozrejme, ako som povedal, výhody pre mladého človeka, častokrát aj teraz mali chuť pracovať, aj mohli, ale vyžadovalo si to súhlas inšpektorátu práce, čo, samozrejme, je nejaká byrokracia a viac-menej žiadny zamestnávateľ sa do tohto nechcel púšťať, pretože je to, je to ďalšia byrokracia.
Takže umožnili, znížili by sme o niečo byrokraciu, umožnili by sme deckám, ktoré majú chuť pracovať, privyrobiť si, pomôcť svojej rodine, zároveň proste umožníme takto zamestnávateľom ich teda prijať, vlastne a veď vnímame, že častokrát je nedostatok pracovnej sily, takže pomôže to vlastne ekonomike, pomôže to podnikateľom, aby teda počas tých prázdnin si dokázali, dokázali tieto deti zamestnať. Jednoducho má to, má to samé, samé výhody.
No, v podstate myslím si, že toto je skutočne vec, a teda, samozrejme, nič to nestojí. Dokonca keby sme to dali do dôsledkov, tak teda ušetrí to nejakú byrokraciu, pretože ten inšpektorát práce aj v tých niektorých desiatkach prípadov, kde to bolo, tak jednoducho nemusí takéto povolenie vydávať. Myslím si, že toto je návrh zákona, ktorý teda nie je nejak politický, prešiel som si, samozrejme, aj s ministerstvom veci, aby to spĺňalo všetky európske nariadenia, ktoré sa týkajú práce detí, aby sme teda boli aj v tejto rovine proste na pevnej pôde, aby to skutočne bolo v súlade so všetkými európskymi pravidlami a dovolil by som si aj takto vlastne celé plénum poprosiť, poprosiť o podporu tohto zmysluplného zákona.
Toľko v podstate k odôvodneniu, možno ešte teda poslednou vetou poviem, že teda navrhujem upraviť znenie § 11 tak, aby sa obdobie od 1. júla do 31. augusta posledného školského roka povinnej školskej dochádzky už nepovažovalo za čas, kedy je práca fyzickej osoby zakázaná, a teda aby zamestnanec mohol vykonávať prácu už počas letných prázdnin, keďže de facto má skončenú povinnú školskú dochádzku, a aby zamestnávateľ na zamestnanie takejto osoby už nepotreboval súhlas inšpekcie práce podľa § 11 ods. 5.
Takže teraz teda prečítam doslovné znenie pozmeňujúceho návrhu.
Pozmeňujúci návrh poslancov Národnej rady Slovenskej republiky Mariána Viskupiča a Alojza Hlinu k vládnemu návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 311/2001 Z. z. Zákonník práce v znení neskorších predpisov, tlač 228.
V čl. I sa za bod 4 vkladajú nové body 5 a 6, ktoré znejú:
„5. V § 11 ods. 2 sa slová „dňu, keď fyzická osoba skončí povinnú školskú dochádzku” nahrádzajú slovami „dňu ukončenia obdobia školského vyučovania posledného školského roka povinnej školskej dochádzky fyzickej osoby”.
6. V § 11 ods. 4 v celom texte sa slová „skončenia povinnej školskej dochádzky” nahrádzajú slovami „ukončenia obdobia školského vyučovania posledného školského roka povinnej školskej dochádzky".
Nasledujúce body sa primerane prečíslujú.
Ďakujem pekne a ešte raz by som si veľmi dovolil poprosiť celé plénum o podporu.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

13.6.2024 o 18:40 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:40

Erik Tomáš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem opäť veľmi pekne. Toto je veľmi pekná vec, ktorá pevne verím, prejde veľmi hladko, a preto dovoľte len stručne uviesť podstatu tohto zákona.
Na Slovensku máme štátne aj neštátne centrá pre deti a rodiny a v rámci tých neštátnych akreditovaných máme aj dve centrá pre deti a rodiny, ktoré sa starajú o ťažko zdravotne znevýhodnené deti. Je úplne logické, že tie náklady pre takéto centrá, alebo takýchto centier sú vyššie ako náklady centier, ktoré sa starajú o zdravé deti, keď to tak poviem, a preto týmto zákonom vlastne navrhujeme zvýšiť teda štátny príspevok pre tieto konkrétne centrá o 40 %.
Ďakujem veľmi pekne v mene týchto detí aj v mene všetkých zamestnancov týchto zariadení, pevne verím, že toto si získa maximálnu možnú podporu v parlamente.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

13.6.2024 o 18:40 hod.

Mgr.

Erik Tomáš

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:40

Jozef Cech
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán minister, vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, dovoľte mi predložiť spoločnú správu výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní vládneho návrhu zákona, ktorým sa mení zákon č. 305/2005 Z. z. o sociálnoprávnej ochrane detí a o sociálnej kuratele a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, tlač 229a.
Národná rada Slovenskej republiky uznesením č. 218 z 24. apríla 2024 pridelila predmetný návrh zákona na prerokovanie ústavnoprávnemu výboru, výboru pre financie a rozpočet a výboru pre sociálne veci. Určila zároveň výbor pre sociálne veci ako gestorský výbor a lehotu na prerokovanie návrhu zákona v druhom čítaní vo výboroch.
Predmetný návrh zákona, tlač 229, prerokovali a odporučili Národnej rade Slovenskej republiky schváliť všetky určené výbory. Z uznesení výborov Národnej rady Slovenskej republiky pod bodom číslo III tejto spoločnej správy nevyplývajú žiadne pozmeňujúce návrhy. Gestorský výbor odporúča návrh zákona schváliť ako celok.
Spoločná správa výborov Národnej rady Slovenskej republiky o prerokovaní návrhu zákona vo výboroch Národnej rady Slovenskej republiky v druhom čítaní bola schválená uznesením Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci č. 47 z 10. júna 2024. Týmto uznesením ma výbor zároveň poveril, aby som na schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky pri rokovaní o predmetnom návrhu zákona informoval o výsledku rokovania výborov a predkladal návrhy v zmysle príslušných ustanovení zákona o rokovacom poriadku Národnej rady.
Pán predsedajúci, prosím, otvorte rozpravu.
Skryt prepis

13.6.2024 o 18:40 hod.

PaedDr.

Jozef Cech

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

18:47

Marián Viskupič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci za slovo, ešte raz.
Vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, ono by to bolo na faktickú, len nebolo by ju k čomu dať, keďže vlastne žiadna rozprava by nebola, tak som chcel len veľmi rýchlo a veľmi jasne povedať, že skutočne toto je zmysluplný, rozumný zákon, ktorý má, ktorý tým dvom zariadeniam veľmi pomôže. Dosah na verejné financie je, tuto skutočne si poviem, že takmer žiadny, je to fakt malinká suma. Jednoznačne chcem povedať aj za stranu SaS, že tento dobrý a potrebný návrh podporíme.
Ďakujem, len toľko som chcel.
Skryt prepis

13.6.2024 o 18:47 hod.

RNDr. Ing.

Marián Viskupič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video