15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 12:25 hod.

Ing.

Jozef Hajko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

12:23

Michal Stuška
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Vážený pán predsedajúci, vážené panie poslankyne, vážení páni poslanci, v súlade s § 73 zákona o rokovacom poriadku som bol výborom určený za spravodajcu k návrhu zákona, ktorý je uvedený pod tlačou 358. Predpokladám, predkladám informáciu k predloženému návrhu zákona. Návrh spĺňa náložitos, náležitosti podľa rokovacieho poriadku a legislatívnych pravidiel tvorby zákonov. V zmysle oprávnení, ktoré pre mňa, ako spravodajcu vyplývajú z § 73 zákona o rokovacom poriadku odporúčam, aby sa Národná rada po všeobecnej rozprave uzniesla na tom, že návrh zákona prerokuje v druhom čítaní. V súlade s rozhodnutím predsedu Národnej rady č. 367 z 10. júna 2024 navrhujem, aby návrh zákona prerokovali: Ústavnoprávny výbor Národnej rady Slovenskej republiky a Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre sociálne veci. Za gestorský výbor navrhujem Výbor Národnej rady pre sociálne veci a odporúčam, aby predmetný návrh zákona výbory v druhom čítaní vrátane v gestorskom výbore prerokovali ihneď.
Prosím, pán predsedajúci, otvorte všeobecnú rozpravu. Ďakujem.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:23 hod.

Mgr.

Michal Stuška

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:23

Štefan Kišš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Kolegyne, kolegovia, ja som ešte pred hlasovaním iba teda začal to svoje vystúpenie, ale teda prejdem to celé, ako keby od znovu, keďže to bolo len také vlastne prvé, tak nech som konzistentný. My sme sa doobedu rozprávali o tom predchádzajúcom bode Dane z elektronických cigariet, teraz sme pri dani zo sladených nápojov a teda mali sme trochu takú živšiu výmenu s pánom ministrom, takže v istom zmysle chcem na to zareagovať alebo teda v kontexte toho návrhu, ktorý, ktorý teraz prerokúvame.
Pán minister, ja napriek tej diskusii, ktorá bola taká trošku, nazvime to vášnivejšia, ja, ja tie argumenty, ktoré ste povedali, väčšinu z nich beriem. Ja rozumiem, že dostať verejné financie z tých problémov, v ktorých sú, nie je jednoduché. Vyžaduje si to veľa úsilia, veľa politického kapitálu. A vravím, väčšinu z toho, čo hovoríte, súhlasím. Napríklad bavili sme sa normálne, vecne zhodli na tom, že vzhľadom na to, v akej sme situácii, dnes platíme viacej za dlh. Namiesto toho, aby sme tie isté peniaze použili na, na rozvoj, či už sú to školy, škôlky, nemocnice, cesty, železnice, čokoľvek, čo teda na Slovensku tak potrebujeme. Ale vy ste pri moci už deväť mesiacov a už teda nie je dôvod sa vyhovárať, musíte konať vy. A tie návrhy, ktoré sme, ktoré sme tu, zatiaľ, zatiaľ videli, teda ako som spomínal ráno, sú, sú, prichádzajú neskoro a sú nedostatočné.
Takisto súhlasím s tým, že čo sa týka tej legislatívnej smršte, ktorú ste kritizovali a opäť je úplne legitímne sa k nej postaviť aj politicky, alebo teda nie len, nie len rétoricky tuná pri pulte, ale a urobiť aj rozhodnutia. Pretože áno, bolo tam, bolo tam veľa rozhodnutí, ktoré, ktoré boli nezodpovedané a, a zaťali teda veľkú sekeru do, do rozpočtu.
Ale čo sa týka zastavenia dlhu, tak ja si dovolím vám zacitovať vaše vlastné programové vyhlásenie, v ktorom teda sa hovorí, že prioritou vlády v rámci rozpočtovej politiky, je po tri a pol rokoch rozvratu verejných financií návrat udržateľný verejným financiám s cieľom stabilizácie vývoja verejného dlhu v pomere k HDP. Tak, neviem, asi máme iný výklad slova stabilizácia dlhu, ale pre mňa stabilizácia je, je dodržanie úrovne, alebo, alebo jeho, alebo jej zníženie, zatiaľ, čo za štyri roky vášho pôsobenia vy dlh zvyšujete. Teda ak predstavíte opatrenia, ktoré zatiaľ nepoznáme, ale naplníte ciele, ktoré sú v programovom stabili, v programe stability, tak zvýšite zadlženie z 56 % na 62. Ak nepredstavíte nové opatrenia, tak zvýšite zadlženie z tých 56 na 67, teda o pätinu. V prepočte na jedného občana je to 15 200 eur. Na každého občana Slovenskej republiky.
Ďalší argument, ktorý tu odznel, je, je dusenie ekonomiky. Že vraj teda nemôžte konsolidovať, lebo by ste zadusili ekonomiku. Tak to ekonomicky nie je pravda, kolegovia z IFP vám to, vám to vysvetlia. Že tento rok jednak nekonsolidujete a ten rozdiel oproti, oproti minuloročnému deficitu je 0,8 % HDP a naopak vzhľadom na ekonomickú situáciu konsolidovať môžte a neohrozilo by to nijakým spôsobom ekonomiku. Teda ak môžem byť takto explicitný, tak toto je explicitne nepravda, čo hovoríte.
Takisto tu odznelo, čo sa týka tých ... (Rečník sa otáča k predsedajúcemu.) Mám čas.
Potom tu odznelo, čo sa týka tých 30 %. A opäť, ja si dovolím súhlasiť, že, že to môže byť dobrý nápad a bolo by to konzistentné s tým, čo hovoríte v programovom vyhlásení vlády, že budete šetriť aj na sebe. Ale teda a už som, už som na to poukázal a len to opakujem, pretože sme dva týždne pred prázdninami letnými, ďalšie dva mesiace teda nebudeme zasadať. Aj ministerstvá pracujú trochu vlažnejšie cez letnú prestávku, a na to, aby ste dosiahli tých 30 % ,potrebujete mať plán, ako to dosiahnuť a konať už teraz. Takže moja verejná otázka je, čo pre týchto 30 % ste urobili, alebo robíte. A bolo by dobré, bolo by dobré predstaviť tie konkrétne kroky, ktoré robíte.
No a ešte dve poznámky. Dovolím si za niečo aj pochváliť, alebo teda vždy keď je to na mieste, tak to, tak to urobíme. A vravel som, že s veľa vecami s pánom ministrom z toho jeho vystúpenia a reakcie na, na, na mňa súhlasím. Alebo teda oceňujem, že ste sa inšpirovali tými LEGO kockami, ktoré vám pripravila Ódorova vláda a napriek tomu vášmu politickému hejtu, ktoré na ne, ktorý, ktorý ste teda mali vo svojom naratíve vy aj, aj váš pán predseda, tak veľmi dobre viete, že to je dobré menu a dá sa z neho inšpirovať. Obidve tieto konsolidačné opatrenia sú v tom, v tom menu, medzi týmito LEGO kockami. Ten návrh, ktorý vidíme dnes je o niečo menej ambiciózny, ako tie návrhy, ktoré sú v tých LEGO kockách zverejnené. Teda ak ešte stále sú, ale teda boli, boli na webe ministerstva financií. A mám za to, že ten prepočet, ktorý teda sa urobil za vlády premiéra Ódora a ministra financií Horvátha, ale robili tí istí ľudia, ktorí teda pracujú na ministerstve financií aj dnes, čo tiež oceňujem. Tak ten prepočet rátal s tým, že s tou diskusiou, ktorú, ktorú tu viedol pán kolega Viskupič, že do akej miery to ovplyvní ceny, alebo nejaké cezhraničné nákupy a podobne. Takže tá analýza zohľadňuje takéto, takéto argumenty a tam teda ste ten potenciál, aj vzhľadom na cezhraničné nákupy alebo, alebo zvyšovanie cien, teda nenaplnili.
No a poslednú vec a ja som o tom hovoril obšírnejšie ráno. Pán minister, ja sa od tej jednej A4 veľmi rád pobavím, ja ju, samozrejme, mám, môžme sa stretnúť, budem rád. A zároveň som prezentoval dve A4 dnes toho, čo by sme nerobili, keby sme sme chceli vládnuť zodpovedne, a čo vy ste urobili. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 12:23 hod.

Ing. MSc.

Štefan Kišš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:23

Darina Luščíková
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem, pán predsedajúci, za slovo.
Ja som si prešla aj stránku ministerstva financií, kde ma zaujali dve vízie, ktoré ministerstvo financií uvádza. A jednou z ňou je, že ministerstvo stráži verejné financie a podporuje prosperitu Slovenska. Druhou víziou je, že blahobyt občanov cez zdravé verejné financie. Preto ma naozaj prekvapuje, že ozdravovanie verejných financií ministerstvo odsúva až na posledné dva roky svojho volebného obdobia, kedy naozaj riskuje, že tieto ciele a vízie nebudú naplnené, pretože nebudú určite tieto opatrenia populárne pre voličov vládnej koalície. Momentálne konsolidujeme opatreniami, ktoré majú hodnotu asi 100 mil. eur, bavíme sa o daniach z tabakových výrobkov a zo sladených nápojov. To sú všetko opatrenia, ktoré zabezpečia nejaký príjem, ale je to naozaj nedostatočné a padne to na obyčajných ľudí. Preto ma aj prekvapuje, že takéto opatrenia, ktoré zaplatia ľudia sú, sú úplne v rozpore s tým, ako sa správa vládna koalícia. A teraz narážam na včerajší výlet vládnej koalície alebo predstaviteľov vládnej koalície, aj tohto parlamentu, zároveň aj pána predsedajúceho za 30-tis. vládnym špeciálom do Nemecka na zápas. Je to papalášska zábavka a takto sa konsoliduje v našej krajine.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 12:23 hod.

Ing. PhD.

Darina Luščíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:23

Jozef Hajko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážený pán minister, kolegyne, kolegovia, máme pred sebou návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov. Najskôr gramatická poznámka. Ja nepoznám sladené ale iba osladené, takisto ako nemáme solené, ale osolené pochutiny, alebo takisto ako nemáme vlhčené utierky, ale máme zvlčené, pretože ich raz niekto zvlhčil. Takisto tieto slade, osladené nápoje raz niekto osladil, takže sú odladené. Ale to je, mali by sme ctiť trošku aj, aj gramatiku. Aj keď viem, že to je zaužívaný výraz.
Teraz vlastne s samému zákonu. To, čo hovorí predkladateľ vo verejnej správe z dôvodu naliehavej potreby konsolidácie verejných financií a stabilizácie štátneho dlhu sa ako jedno z opatrení navrhuje zaviesť daň zo sladených nealkoholických nápojov. Budem, ostanem pri terminológii sladených, teda ctím si aj predkladateľa, že tak to tam dal. Takéto opatrenie v oblasti nepriamych daní je spojené s menšími negatívnymi vplyvmi na potenciál ekonomiky, ako napr. v oblasti priamych daní. Ak sa do nápoja alebo koncentrovanej látky, ak do nápoja alebo koncentrovanej látky nebol pridaný cukor, zložka alebo iné sladidlo, nápoj nebude predstavovať predmet dane. Teda pôjde napr. o, o čisté ovocné alebo zeleninové šťavy obsahujúce výlučne prirodzený cukor z ovocia alebo zeleniny, z ktorých boli hotovené, zhotovené, takže ide o cukor, ktorý sa pridá, pridá do týchto nápojov a tým pádom budú podliehať dane.
Minister Kamenický, opäť poviem, ako pri predchádzajúcom návrhu zákona, minister Kamenický aj zdôvodnil, prečo prichádza s týmto opatrením, ide o všetko, čo obsahuje pridaný cukor, resp. umelé sladidlo. Pri ochutených nealko nápojov, nápojoch bude sadzba 15 centov za liter, resp. za kilogram, pri energetických nápojoch 30 centov za liter, pri tekutých koncentrátoch, koncentrátoch euro 5 centov za liter a pri tuhých koncentrátoch 4 eurá 30 centov za na kilogram. Takže, je to nová daň a teraz zdôvodnenie tejto dane je, aby zdôvodnením je, aby sa naplnili príjmy štátneho rozpočtu a tým pádom aj konsolidovali verejné financie, ktoré sú v zlom stave. Ale zase tu máme ako som už hovoril ...
=====
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 12:23 hod.

Ing.

Jozef Hajko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:25

Jozef Hajko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
na kilogram. Takže, je to nová daň a teraz zdôvodnenie tejto dane je, aby zdôvodnením je, aby sa naplnili príjmy štátneho rozpočtu a tým pádom aj konsolidovali verejné financie, ktoré sú v zlom stave. Ale zase tu máme ako som už hovoril pri prvom návrhu zákona o tabaku, máme tu druhý dôvod. Daň zo sladených nealkoholických nápojov predstavuje štandardný fiškálny nástroj zavedený aj v rámci členských štátov Európskej únie a mnohých ďalších krajín sveta, ktorým je možné regulovať spotrebu negatívnych externalít. V tomto prípade sladených nealkoholických nápojov. Zdanenie sladených nealkoholických nápojov odporúča aj Svetová zdravotnícka organizácia. A zase citát ministra Kamenického. Samotný návrh zákona o dani zo sladených nealkoholických nápojov a o zmene a doplnení niektorých zákonov má pozitívny vplyv na zdravú výchovu detí v rodine a zdravý životný štýl, ako prejav určitej kultúrnej úrovne rodiny. Je právo každej rodiny dbať o zdravé prostredie a zdravú výchovu detí. V užšom zmysle teda aktívne pristupovať a starať sa o zdravie detí stravovacími návykmi. Zopakujem opäť, máme tu dva dôvody. Na jednej strane naplniť štátnu kasu, na druhej strane starať sa o zdravie obyvateľov. Je to síce, je to, je to, takýmto, takýmto rázom sa vyznačujú práve tieto dane z negatívnych externalít, ale predsa len máme tu dva ciele. Ozdravovať verejné financie novými daňami na produkty, ktoré zhoršujú zdravotný stav obyvateľov, je na prvý pohľad výborný nápad. Na jednej strane motivuje ľudí vyvarovať sa používaniu škodlivých produktov, na druhej strane ešte aj vyberie peniaze potrebné pre štát. Možno práve na boj proti rakovine alebo proti obezite. Má to však háčik. A to, na jednej strane motivuje, motivujeme znížiť spotrebu, na druhej strane chceme maximalizovať príjmy štátu. To nejde dohromady. Predvídať v takomto prípade pevný príjem, ako to naznačuje ministerstvo financií, je pomerne iluzórne. Prepočty, podľa ktorých by sa, by malo budúci rok pritiecť z novej dane z osladených nápojov do štátneho rozpočtu 80 miliónov eur preto treba brať s veľkou rezervou. Moja otázka znie. Chceme zdaňovať cukor, ktorý robí zle pre zdravotný stav. Ale prečo zdaňujeme iba nápoje? Však v predajniach vidíme, že sa predáva kryštálový cukor, ktorý ľudia napríklad pridávajú do zaváranín a tým si osladia tie zaváraniny sami. Takže keby sme chceli byť dôslední a chceli by sme skutočne pracovať so zdanením cukru v strave, aby nám to, aby nám to neovplyvňovala, neovplyvňovalo zle zdravotný stav obyvateľov, tak by sme vlastne mali ísť do všetkého. Mali by sme ísť do cukríkov a všetko, čo vlastne obsahuje cukor. No ja viem, ja si uvedomujem, že vypočítať daň na takéto produkty na jednej strane by bolo pochopiteľne dosť nepopulárne a dúfam, že ma pán minister trochu počúva, a na druhej strane, na druhej strane by sa to aj ťažšie evidovalo. Takže na jednej strane chceme, chceme pomôcť ľuďom, aby mali lepší zdravotný stav. Chceme ich donútiť nejakým iným novým návykom. Na druhej strane ich necháme, necháme, aby používali iné produkty, ktoré majú napríklad na obezitu možno aj horší vplyv ako, ako, ako požívanie nápojov s cukrom.
A teraz jedna dôležitá vec k tomu zdravotnému stavu. Príklady zo sveta ukazujú, že uvalenie spomenutej dane na osladené nápoje síce povedie k poklesu spotreby a tým aj nepríjemnému poklesu výberu dane, ale zároveň z čoraz nebezpečnejšou obezitou toho veľa nerobí. Napríklad v Britskom spojenom kráľovstve prišli s takouto daňou v roku 2018. Spôsobila zníženie obsahu cukru v nápojoch o tretinu. Obezita v populácii išla napriek tomu odvtedy opačným smerom. Mierne stúpla. Podobne v Mexiku napríklad. Ľudia si našli cukor jednoducho v iných produktoch. Ďalší problém ktorý tu je, ja som to spomínal aj pri dani z tabakových výrobkov, je to, že ak ten výrobok je u nás drahý, tak podporujete aj cezhraničnú turistiku. To znamená, že nákupnú turistiku, to znamená, že tí ľudia v prihraničných oblastiach sú náchylní ísť kupovať tieto produkty do zahraničia, kde budú možno lacnejšie. Možno, že nebudú, neviem, mne tu chýba prepočet ministerstva financií a zvažovanie, zvažovanie aj tejto dôležitej okolnosti, pretože ten únik kupujúcich do zahraničia znamená zníženie výberu dane.
A teraz, čo by sme my očakávali od ministra financií. Ja som to povedal pri dani z tabakových výrobkov. Očakávame ozaj vejár jasných konsolidačných opatrení. Pretože napríklad táto daň z cukru podľa toho, aký, aký je vypočítaný výnos na budúci rok, tak prinesie, prinesie štátu 15-krát menej, ako tento rok vynaložíme na energetickú pomoc. To znamená, keď chcem konsolidovať, tak sa pozriem aj na to, že z ktorých výdavkov, neadresných výdavkov plošných ubrať a nie len naháňať príjmy do štátneho rozpočtu. Tu vidíte ten nepomer. Energetická pomoc tento rok vyše miliardy eur, príjem z cukru, z dane z cukru budúci rok 80 miliónov eur.
Zopakujem znovu čo sme, čo, čo som povedal, že a to môže byť na tej jednej A4, na ktorú vyzýval minister financií, čo predkladá KDH, vieme ten zoznam samozrejme špecifikovať bližšie, ale to ja som spomenul tri, tri len tri opatrenia, ktorými sa to, ktorými by sa to dalo vykonať hneď. A to je, už som spomínal, skončiť s plošnou neadresnou pomocou. To znamená na strane výdavkov. Druhá vec, nezväzovať ruky podnikateľom, ale nabádať ich k tomu, aj postojom štátu, štátnou politikou, aby tí ľudia, podnikatelia boli ochotní podnikať a tým pádom aj pri nezmenených sadzbách, odvádzať štátu väčšie dane a väčšie odvody. A tretia vec, ktorú som spomenul, je čerpanie eurofondov. Starý, chronický problém Slovenska. Nechajme tie eurofondy posunúť na regióny. Vedia ich lepšie využiť. Sú to ozaj prostriedky, ktoré, ktoré sú významným príspevkom pre štát, pomáhajú aj, aj centrálnej vláde, pretože ako sme sa presvedčili v posledných rokoch, tak centrálna vláda má problém so spravovaním eurofondov a má problém aj so spravovaním Fondu obnovy a odolnosti.
Takže ak budeme mať na stole, aby som bol konštruktívny na záver k týmto dvom zákonom, ktoré boli predložené, ak budeme mať zo strany vlády, teraz sme v prvom čítaní, ale ak budeme mať zo strany vlády nejaký, nejaký súbor opatrení, ktoré, ktorý bude jasne a jasný, záväzný a dobre vypočítaný, tak vieme, vieme sa porozprávať aj o zvyšovaní daní, hoci KDH je proti zvyšovaniu daní a je proti tomu, aby sem prichádzali nové dane. Ale keď už treba na nejaké dane siahnuť, tak skutočne radšej na takéto dane, ísť pod... s takýmito daňami na trh, ako napríklad so zdanením, s vyšším zdanením, alebo s odvodnením príjmov, príjmov zamestnancov alebo vyššími daňami na podnikateľov. Ako posledný príklad poviem tá negatívna, teda daň zo straty, ktorú tu budeme mať budúci rok, každá firma zaplatí daň, bez ohľadu na to, či bude mať kladný alebo záporný hospodársky výsledok. Takže toto považujeme za, za rozumnejšie opatrenie. Ale opakujem, potrebujeme celý ten balík, ako hovorí minister financií, na budúci rok a 1,4 miliardy eur, aby sme mali na to, na to nejaký jasný, jasný, jasnú predstavu vlády, že akým spôsobom chce ísť na to. A potom, ak do toho zahrnieme tieto dane, tak potom sa dá možno, možno o tom uvažovať, ale zatiaľ sme k tomuto návrhu zdržanliví. Ďakujem za pozornosť.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 12:25 hod.

Ing.

Jozef Hajko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12:34

Martin Šmilňák
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pán predsedajúci. Nadviažem na kolegu Hajka, ktorý spomínal ako jeden z dôvodov, v dôvodovej správe sa to uvádza, že zlepšenie stravovacích návykov tým, že obmedzíme množstvo cukru, predovšetkým u detí. Ja chcem upozorniť, keďže tu máme vládneho ministra, že na zlepšenie stravovacích návykov v minulom volebnom období prijala, prijal tento parlament prostredníctvom návrhu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny jedno opatrenie, tzv. obedy zadarmo. A chcem povedať, že toto opatrenie je pomerne diskriminačné, lebo mnohé školy nemajú školské jedálne a teda tým týmto neprispievame a práve, práve v takýchto skupinách, kde by sme potrebovali tie decká udržať škole čo najdlhšie, aj poobede, aj počas školskej družiny, alebo školského klubu detí a takisto v materskej škole. Časť rodičov, keďže musí niečo doplácať, tak, tak tam tie deti skrátka nedáva. A časť škôl vôbec takéto veci neposkytuje, tak možno, možno taký podnet, aby, aby sa tomu vláda venovala. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

18.6.2024 o 12:34 hod.

Mgr.

Martin Šmilňák

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:39

Ladislav Kamenický
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ja len veľmi krátko. Nebudem zdržiavať. Poviem otvorene, dneska som sa tu dozvedel od pána Viskupiča, ktorý tu už nie je, že v podstate on je socialista, že on sa zastáva stavbárov pri tomto zákone. Za mňa musím povedať jednu vec. Primárny cieľ tohto zákona je konsolidácia. Ten druhotný je a hovoríme áno o nejakých, o tom, že aj nejaké zdravotné hľadisko a môžme sa o tom sporiť, či to je alebo nie je pán poslanec Hajko. Viete, ono tá argumentácia je, že však sa to nijak neprejaví, však ľudia neschudli, tak potom môže byť argumentácie taká, že poďme hovoriť ľuďom, že jedzte sladké a nepriberiete. To je možno taký istý argument, ako ste povedali. Za mňa primárne ide o konsolidáciu, čiže chceme vybrať za to nejaké peniaze, aby sme, aby sme zachránili to, čo tu napáchala bývalá vláda. Hovorili ste pán Hajko o tom, že skončí, že treba skon... že jedno z tých opatrení, ktoré máte vy, kde skončiť s energopomocou, tak vám oznamujem, že na rok 2025 v rozpočte nie je ani jedno euro na energopomoc, čiže to čo ste povedali nám v podstate nepomôže. Hej, čiže to by ste museli nájsť tú miliardu alebo o ktorej ste hovorili niekde, niekde inde. Čiže toto nám nekonsoliduje. Čiže to že by sme skončili s energopomocou. Skôr akákoľvek adresná pomoc, ktorá by nastala, musíme ju zaplatiť. Toľko. Súhlas, že čerpanie eurofondov je priorita, to súhlasím. A pani poslankyňa Luščíková, tu musím na to zareagovať. Ja si vážim ženy, ale hovorila, že sme si nechali konsolidáciu na posledné roky, čo je absolútna lož. My znižujeme deficit. To, čo sme povedali. A to je reakcia aj na pána Kišša, že z toho stavu, v ktorom som to prebral, hneď otočiť dlh dole, to sa nedá. Vy to viete veľmi dobre. Ak to teda chceme brať populisticky, tak môžte si tu rozprávať a ja to budem vyvracať dokedy tu budem chodiť. Takže toľko za mňa. A obedy zadarmo, ešte posledná poznámka, bolo naše opatrenie, nosné, dávali sme ešte aj hrnce na niektoré, na niektoré tie obce, aby mali v čom variť, alebo vtedy sme posilňovali vybavenie tých, tých jedální. Ak si dobre pamätám, tak predchádzajúca vláda obedy zadarmo zrušila. Takže toľko za mňa. Ďakujem. ...HDP v roku 27. V opačnom prípade by dlh do troch rokov atakoval 70% HDP. Naše znižovanie deficitu približne o 1% HDP do konca volebného obdobia si bude vyžadovať úspory celkovo približne v hodnote 4 miliárd eur. Tejto z tejto potreby bol zatiaľ komunikované zavedenie zdanenie sladených nápojov a zmena zdaňovania tabakových výrobkov. Ostatné opatrenia sú v príprave a v plnom prúde na nich pracujeme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:39 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:39

Ladislav Kamenický
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ministerstvo financií predkladá, musím povedať poslednýkrát Program stability vzhľadom na nové fiškálne pravidlá, o ktorých som vás už informoval. To znamená, že už budúci rok tento Program stability nebude. Predložíme takzvaný strednodobý plán do 20. septembra Európskej Komisii, ktorý bude nahrádzať Program stability. Takže na úvod v krátkosti, vďaka upokojenie makroekonomickej situácie sa plánuje, sa plánovanie rozpočtu bude diať v stabilnejšom prostredí. Ekonomika v najbližších rokoch porastie približne podľa svojho potenciálu tempom okolo 2 %, pričom na budúci, aj keď teda máme nové odhady, ktoré sú o pol percenta vyššie, pričom na budúci rok reálny rast prinesie dočasne až 3 % nárast HDP. Potvrdzujeme záväzok vlády znižovať nominálny deficit približne 1 % HDP ročne. To je to, čo ste tu toľko dneska rozoberali, čiže potvrdzujeme tento záväzok. Súčasný stav verejných financií je odrazom pandemickej energetickej krízy, ale prijímania trvalých opatrení. Postupne chceme zvrátiť rastúci dlh bude možné len znižovaním schodku z aktuálnych 6 % pod 3 % HDP v roku 2027. V opačnom prípade by dlh do troch rokov atakoval 70 % HDP. Ďalšie znižovanie deficitu približne o 1% HDP do konca volebného obdobia si bude vyžadovať úspory celkovo približne v hodnote 4 miliárd eur. Tejto, z tejto potreby bol zatiaľ komunikované zavedenie zdanenie sladených nápojov a zmena dane...
=====
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:39 hod.

Ing.

Ladislav Kamenický

 
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

12:41

Daniel Karas
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo. Vážený pán predsedajúci dovoľte, aby som predniesol ako určený spravodajca správu výborov Národnej rady pre financie a rozpočet o výsledku prerokovania Programu stability Slovenskej republiky na rok 2024 až 2027 (tlač 298). Výbor Národnej rady pre financie a rozpočet ako gestorský výbor, podáva Národnej rade túto správu výboru o prerokovaní vyššie uvedenej problematiky. Predseda Národnej rady svojim rozhodnutím č. 311 zo dňa 20. mája 2024 pridelil Program stability Slovenskej republiky na roky 2024 až 2027 na prerokovanie: Výboru pre financie a rozpočet a výboru pre európske záležitosti. Za gestorský výbor určil výbor pre financie a rozpočet. Uvedené výbory prerokovali predmetný návrh v stanovenom termíne. Gestorský výbor nedostal do začatia rokovania k Programu stability Slovenskej republiky na roky 24 až 27 (tlač 298) iné stanoviská poslancov Národnej rady. K predmetnému programu zaujali výbory toto stanovisko: Odporúčanie pre Národnú radu program zobrať na vedomie: Výbor pre financie a rozpočet, výbor pre európske záležitosti. Gestorský výbor na základe stanovísk výborov k Programu stability Slovenskej republiky na roky 24 až 27 vyjadrením pod bodom III. tejto spoločnej správy odporúča Národnej rade Slovenskej republiky Program stability Slovenskej republiky na roky 24 až 27 zobrať na vedomie. Správa výborov Národnej rady k Programu stability Slovenskej republiky na roky 24 až 27 bola schválená uznesením gestorského výboru č. 97 zo dňa 11. júna 2024. Výbor určil poslanca Daniela Karasa za spravodajcu výboru. Zároveň ho poveril predniesť správu na schôdzi Národnej rady. Po druhé, navrhnúť Národnej rade postup pri hlasovaní. Návrh na uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky je prílohou tejto správy. Ďakujem pán predsedajúci, skončil som. Otvorte prosím rozpravu k tomuto bodu.
Skryt prepis

18.6.2024 o 12:41 hod.

Mgr.

Daniel Karas

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 12:43

Štefan Kišš
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, ja len veľmi krátko, už sme o tých témach tuná dnes diskutovali. Mám taký vtip na úvod, že čo z toho že zajtra sa budem mať lepšie, keď vždy keď ráno vstanem tak je dnes. To je asi váš prístup ku konsolidácii verejných financií ako tých stabilizácii dlhu. Takže, ešte raz a do tejto rozpravy sa to hodí pretože sa rozprávame o programe stability, čo je nazvime to fiškálna stratégia. Takže len k deficitu a dlhu tri poznámky. Pán minister to si to si zapíšte a už potom nemusíte nemusíte opakovať tie svoje svoje floskuly o tom, ako ste výborne hospodárili. Tento rok máme 26. najhorší deficit v Európskej únii. To isté platí budúci rok. Horšie je na tom už iba Rumunsko. Za tých krízových časov pandemických sme mali 15. najhorší deficit z 27. Vymenili sa Veľká Británia a Chorvátsko. Čiže 27. Ale mali sme 15. najhorší. Za vašich čias v roku 2019 a 2020, to čím sa chválite, že ste mali 1%-ný deficit, bol siedmy najhorší v celej Európskej únii. Čiže to je jedna vec. Druhá vec, ja nehovorím, že sa máte, ja nehovorím, že sa máte postaviť na hlavu a urobiť neviem aké aké zázraky vo verejných financiách, stačí aby ste konsolidovali. Tento rok sa hospodárenie štátu zhorší o 0,8% HDP, zhorší. Vláda dekonsoliduje, robí opak toho, čo jej všetci hovoria, že má robiť. Európska komisia, trhy, opozícia ak chcete, Národná banka Slovenska, jednoducho všetci naokolo. A tretia vec, iba hovorím, že nedodržujete vlastné programové vyhlásenie vlády, v ktorom sa hovorí o stabilizácii dlhu. Na výbore som sa od pána štátneho dozvedel, že stabilizuje od roku 2028. Teda od roku, kedy kedy už o tomto období nepojednávame, rok 2028 nie je ani v tom dokumente, v programe stability, ide nad rámec rozpočtového horizontu, trojročného, aj nad rámec vášho politického obdobia. Teda už tu nebudete, ale vtedy teda sa zaväzujete konsolidovať verejné financie. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

18.6.2024 o 12:43 hod.

Ing. MSc.

Štefan Kišš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video