15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:18 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Marián Saloň
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pán predsedajúci. Pán kolega Dubéci, ja si myslím, že tá prvá požiadavka, že s tým neni žiadny problém, vôbec netreba meniť ani program, môžeme prerokovať body, ktoré sa týkajú Slovenskej informačnej služby, a na záver bude rovno kľudne môžeme o tom viesť debatu koľko chceme. Ale ak chcete zaradiť bod, nech sa páči.
Čo sa týka práv opozície, dobre, nepáčil sa vám príklad s bývalým pánom poslancom Kotlebom, ktorý v tom čase bol riadne zvolený a nebol ešte právoplatne odsúdený, ale okej. Ja som ale položil potom druhú otázku. Tým, že tri a pol roka viedla výbor poslankyňa z koalície, tak boli vtedy potlačené práva opozície? Bolo zamedzenie nejakému prístupu opozícií v tom čase? Lebo na to som odpoveď ja nedostal, keď o tom hovoríte. A keď sa vám nepáčil príklad s pánom Kotlebom, tak ako je možné, že Ľuboš Blaha nebol zvolený za predsedu výboru pre ľudské práva a národnostné menšiny. Tak kto kádroval koho? Ale vy za to nemôžete, je vás poprosím, ešte vás využijem, že potom, keď budete reagovať na pána poslanca Krúpu, že či sa náhodou nepomýlil vo svojej faktickej, lebo ja nie som žiadnym zberateľom funkcií. Sedím v parlamente, síce je pravda, že som členom štyroch výborov a opozič, a policajné odbory, neviem, zatiaľ som nepocítil, aby mali so mnou nejaký problém. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:06 hod.

Ing. PhD.

Marián Saloň

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:06

Martin Dubéci
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem za slovo pán predsedajúci. Pán Saloň, že myslím si, že to je tak vážna vec, že by to bolo dobré zaradiť ako riadny bod, lebo naozaj, že neviem, čo sa tam budeme dohadovať o veciach, a potom v bode iné si povieme, že teda ešte treba odvolať predsedníčku, a ako to vlastne bude fungovať bez nej, s ňou a, a celkovo, že čo sa tu deje. Ja ak dovolíte, tak teda by som apeloval na to, aby to bol naozaj, že riadny bod, ktorý zaradíme na začiatok programu.
Čo sa týka teraz, viete, budeme si hovoriť rôzne mená a tak ďalej. Tu platí to, čo ja som povedal, že podľa mňa to nie je dobre nastavené, my sme s tým, akože naozaj neboli sme tu, však aj to sami ste povedali. Myslím si, že to treba robiť inak, a zvlášť, keď vy ste vo väčšine, ta by som čakal, že to budete robiť inak, ale fajn. Proste je to tak, ako to je.
A pán poslanec Galko, ja teda ako registrujem to, čo vravíte, len asi budete so mnou súhlasiť, že to nie je vec, ktorú si tu budeme diskutovať cez faktické poznámky alebo nebodaj cez sociálne siete a koľko laikov kto dostane za aký nápad. Však pozrime sa a uvidíme ako sa vyvíja situácia, následne proste rozhodneme sa všetci ako ďalej. A toľko asi k tomu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:06 hod.

MSc

Martin Dubéci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:06

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Milé kolegyne, milí kolegovia, nehovoria tu pravdu. Nehovoria tu pravdu. Kotleba, o Kotlebovi už Fico pred voľbami v 2020 rozprával, že to je extrémista, že to je človek, ktorého treba vytesniť a celý, celý SMER rozprával o tom, a mali také tendencie, že zrušia Kotlebu, nechceli s Kotlebom mať nič spoločné. Kotleba mal byť predsedom výboru pre vojenské spravodajstvo, človek, ktorý vyvesil v čase SNP čiernu zástavu, a tohoto človeka sme mali zvoliť, ale vedeli, my sme dopredu povedali, že toho nie, toho, toho nedávajte. Oni mali možnosť si dosadiť koho chceli, koho chceli. Na naschvál to obštruovali, naschvál tam nikoho nedovolili. Nikto im nepovedal, že nie. Teraz vám tu Stano rozpráva, tak, tak ale kto to viedol. No a prečo ste tam nedali niekoho, my sme povedali kohokoľvek, len nie Kotlebu. A vo výbore pre ľudské práva, Blaha? Človek, ktorý o diktátoroch rozprával, že sú skvelí, o, o človeku, ktorý poslal 60 miliónov Rusov, Rusov na smrť. O Stalinovi povedal, že je skvelý človek? Tento mal byť predsedom ľudskoprávneho výboru? Ale povedali sme, nie, nie a mohli si tam dosadiť koho chceli. Ale veľký rozdiel je, oni to vedeli dopredu, oni to vedeli dopredu. Aj Šipoša aj Kolíkovú schválili. Prepáčte, pani Kolíkovú schválili. Schválili ich. A čo teraz rozprávajú? Pani Kolíková šíri nenávisť o SIS. Jak môže šíriť nenávisť o SIS, veď tam je syn pána Gašpara. A toto, to sa nemôže šíriť nenávisť. Veď to je človek, ktorý, ktorý povedal, že zabije tohoto Lipšica. To je človek, ktorý nevie dokázať svoje majetky, a keď som sa toto spýtal, ale to sú veci, ktoré sú, ja ako poslanec Národnej rady som sa ho to spýtal, nešíril som žiadne, žiadne intrigy. Tak mi povedal poslanec Gašpar, že šírim nenávisť. Pozor, nesmiete ich kritizovať, nesmiete sa ich spýtať na nič.
Nesmiete im rozprávať, že tuná sediaci, teraz nesediaci Migaľ, Migaľ klamal o manželke Igora Matoviča, ale počuli ste čo povedal o manželke Igora Matoviča ďalej? Pani Migaľová, prosím vás, keby som ja o vás povedal, že ste biela kobyla, biely kôň za to, že dostal dotáciu. Dostal dotáciu v čase COVIDU a svojmu dieťaťu urobil videoklip. Je to pravda. Šíri nenávisť? Je to tak, v tej neziskovke. Moja nezisková organizácia všetky peniaze dáva ľuďom, ktorí to potrebujú. On tie peniaze použil na videoklip pre dcéru. Viete si predstaviť, že by som ja, Jožo Pročko použil peniaze za COVID pre videoklip pre svoju dcéru? Viete čo by somnou spravili? A pred voľbami Migaľ a pán, pán Hlina to povedal. Pred voľbami Migaľ klamal špinavo, odporne, nechutne o Igorovi Matovičovi. Pred voľbami zavádzal, a tento človek, tu klamár odporný, nechutný novinár, povie, že tak Kolíková, pani Kolíková si dovolí kritizovať SIS. Toto nechcú. Nechcú kritiku. Viete, pán Hlina, nikto si tu nebude s nami vytierať podlahu, pretože ja si nemyslím, že by si pani Kolíková, pán Dubéci alebo niekto z opozície dal so sebou vytierať podlahu.
Ja si myslím, že pani Kolíková, aj keď som niekedy nesúhlasil s vecami, je čestný človek. Tak, ako si to myslím o vás. Takže viete, zlodeji a kšeftári nemôžu s vami vytrieť si podlahu. Oni vytierajú podlahu so Slovenskom. Oni si zo Slovenska urobili trhací kalendárik. Oni si zo Slovenska urobili svoju, svoju banku. Oni, oni zdierajú ľudí, a pozor, nesmiete ich kontrolovať. Kde? Veď SIS teraz pred, budú predkladať to stopercentne na, veď oni nebudú chcieť od sudcu žiadnu kontrolu. Nič sudca nebude dávať na to, že vás môžu sledovať, tak to potom pustia tie nahrávky zostrihané, a potom smeráci, pošlú také, že my nevieme od koho sú tie nahrávky. Odporné, nechutné, odporné, nechutné to čo robia. To, čo robia s Trestným zákonom, to čo robia s RTVS. Oni vlastnia SIS, oni vlastnia prokuratúru, oni vlastnia políciu, oni vlastnia súdy oni vlastnia všetko, všetko.
Milí Slováci, milí Slováci, toto, čo sa aj teraz tu deje nie je o pani Kolíkovej, je to o tom, že pani Kolíková si dovolí, dovolí kritizovať verejne Slovenskú informačnú službu. Bože môj.
Pán Hlina tu povie verejne, že jak je to možné v republike, kde si poslanec Národnej rady a šéf výboru dosadí svojho syna do SIS. Veď to je, a ten, ten syn nemá žiadne funkčné predpoklady, nemá prax, nemá nič. Len povedal, že Lipšica zabije a Kaliňákovi pichne vidličku do hlavy a nevie dokázať svoje matky. Ale teraz šírim nenávisť, šírim nenávisť, lebo to sú fakty. To sú fakty. Kde žijeme? Kde žijeme Slováci, kde sme sa to dostali. Robia si z vás, Fico si z vás robí čo chce. Čo chce, tie zákony, oni, oni vás odvolajú. A viem, že to viete, oni vás odvolajú. Ale spravme to teda, pán Dubéci, čo povedal pán Galko, naozaj spojme sa. Spojme sa, spojme sa a ukážme im čo robia, jak tu klamú o Kotlebovi, jak tu klamú o, o Blahovi. Oni veľmi dobre vedeli a povedali sme im to dopredu. Prosím vás, týchto, dopredu sme sme im povedali, týchto dvoch nedávajte do výborov. Naschvál ich dali do výborov, naschvál to obštruovali. Priatelia, Fico nebol ani na jednom ľudskoprávnom výbore, ani na jednom ľudskoprávnom výbore. To je, to je, to je nonsens, poslanec Národnej rady. Dnes som si tam sadol, aby som ukázal, čo to je arogancia, a keď poslanec Gašpar, diktoval poslancovi Glükovi, čo má rozprávať, tak to bolo také úsmevné. Diktoval mu normálne všetko...
=====
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 18:06 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie v rozprave 18:12

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
... ani na jednom ľudskoprávnom výbore. To je, to je, to je nonsens poslanec Národnej rady. Dnes som si tam sadol, aby som ukázal, čo to je arogancia a keď poslanec Gašpar diktoval poslancovi Glückovi, čo má rozprávať, tak to bolo také úsmevné. Diktoval mu normálne všetko, čo má hovoriť. To len také milé, také, také no to ich. Pamätáte sa, pán Hlina, robili to už tuná dole. Viete aj teraz mám emócie, ja som taký človek, ale, ale poviem si, že budem tichučko, nebudem hovoriť o šatách, aby ma tu niekto nedehonestoval, ale keď niekto povie o bielom koni, ja by som čakal, milá opozícia, že toho človeka poviete, čo si to dovoľuje, čo si to dovoľuje o manželke rozprávať. Ja Pavlínku Pavlovičovú poznám, je to veľmi čestný a charakterný človek, nikdy v živote neurobila nič zlého, ale on si dovolí povedať, že predtým plakali, rozplakali sa tu, že Hlina, pán Hlina spomenul Gašparovu ženu a vzápätí táto, tento človek, ktorý klamal, ktorý očierňoval Igorovu ženu, ktorý klamal verejne Slovákov, že Igor vlastní, vlastní nejaké majetky a nie je to pravda, tak on povie, že Pavlínka je biely kôň Igora Matoviča? Prepáčte, pani Migaľová, prosím vás pekne, skúste sa s manželom doma porozprávať a keď je to pravda, čo rozprávať, nech dá trestné oznámenie, nech nešíri nenávisť a to klamstvo. Nech nešíri klamstvo odporné, nech nešíria klamstvo pani Kolíkovej, že ju idú odvolať preto, lebo si dovolila, dovolila si odhaliť príslušníka SIS. To tam vzadu šemotili, nedali to do správy, lebo to nie je pravda. Klamú, klamú a klamú. Za to klamstvo skrývajú, za to klamstvo skrývajú chuť pomoci a majú tú moc. Je ich len 79. Milí Slováci viete, oni rozprávajú, že celé Slovensko nás volilo. No prd makový ich volilo celé Slovensko. Majú 79 poslancov, 79 a ja verím, že sa aj tým ľuďom, ktorí ich volili, otvárajú oči. Čo vám dali, čo vám doteraz dali. To, že si dal Fico a ministri zväčšiť platy, zvýšiť? To, že potraviny sú lacnejšie? Ktoré potraviny sú lacnejšie? Opäť zdražejú tie potraviny, kde je ten benzín, ktorý Pellegriny aj s Ficom tak držali tie oné a že bude lacnejší benzín. Kde máte lacnejší benzín? Klamali vás a klamú. Tak ako klamú teraz. Tak ako klamú o Márii Kolíkovej a toto budú robiť. Nie oni si s nami nevytrú podlahu, lebo čestný človek zostane čestným človekom, ale, ale človek, ktorý dal lustrovať, lustrovať novinárov, ktorý dal lustrovať poslanca Hlinu, ktorý dal lustrovať ľudí, ten to nie je čestný človek, to je odporná hyena, ktorá zneužívala svoje postavenie a to tak je. To tak je. Ja súhlasím s tým, že naozaj opozícia by sa mala viac spojiť. Máme svoje veci, ja tuná červené šaty či ružové spomínam no dobre, prepáčte mi to, odpustite mi to, ale, ale vôbec to tiež nebolo, to bolo tak povedané ako pán Hlina tu povedal, že tá manželka, tak tiež som povedal, nevedel som, jak sa volá a nechcel som povedať, mne stále chodilo slovíčko Kruplov a tak sa ospravedlňujem, tak som rýchlo chcel vedieť. Ale to nebolo žiadne, žiadny sexizmus nič. Ale, ale potom viete človek, ktorý tu klame a zavádza, keď ho vidím ako s vami niektorými je kamoško ako, ako sa s ním smejete, ako sa s ním rehocete vzadu a pritom viete, čo tu robí, viete, to mne príde také divadlo. Nehrajme tu divadlo, buďte zásadoví kolegovia z opozície, naozaj to čo tu rozprávate ako pani Kolíková teraz rozprávala, to čo rozprávala, tak je za bude nech je zásadová a mne sa to páči ako sa ona k nim správa. Slušne, ale nerehoce sa tam vzadu s nimi, nesmeje sa, keď poslanec, koaličný poslanec rozpráva o deťoch, ktoré majú rakovinu a ochorenie. Buďme zásadoví, buďme zásadoví. Ja vás len chcem poprosiť naozaj opozícia, buďme naozaj spolu proti zlu. Prosím. Ďakujem veľmi pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie v rozprave

25.6.2024 o 18:12 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:16

Veronika Remišová
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Pán poslanec Pročko ďakujem, že si upozornil na, na dvojtvárnosť, na dvojtvárnosť koalície najmä vo vzťahu k, k urážaniu žien. Naozaj je tu jedna otázka pána Hlinu, keď sa spýtala, čo robí vaša manželka, tak tu vyvolala zdesenie v tejto sále, ale to, že koaliční poslanci na verejných zhromaždeniach burcovali dav a nadávali prezidentke, že je americká, viete čo, tak to žiadne pobúrenie nevyvoláva. Alebo že pán minister Šutaj Eštok chodí do diskusií s trestne stíhaným extrémistom, ktorý bežne, bežne nadáva a vyhráža sa ženám alebo napríklad okresný funkcionár, okresný funkcionár strany HLAS o mne točí videjká a hovorí, že mám zhniť a klame o mne v každom druhom videu. Áno pán Migaľ presne tak to bolo. Alebo že pán Migaľ sa postaví pred nejaký kaštieľ, kde hovorí, tento kaštieľ patrí žene Igora Matoviča, vídavajú ju v tejto obci, manželka Igora Matoviča v živote nebola v danej obci a v živote s daným kaštieľom nemala nič spoločné. Toto u vás žiadne pobúrenie nevyvoláva. A toto je tá dvojtvárnosť a pokrytectvo. Takže, keď ide o úctu k ženám, tak prosím vás, vy radšej nič nehovorte, pretože vy úctu k ženám nemáte absolútne žiadnu.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:16 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:18

Ľubomír Galko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja sa chcem vyjadriť tiež vlastne k tomu, čo hovoril Jozef Pročko, že ja som dlho v politike, ja som to hovoril štrnásť rokov s trojročnou prestávkou, ale rodina proste ženy a deti to vždy bolo pre mňa obrovské tabu a nepodarilo sa mi za tých štrnásť rokov nikdy, nikdy uraziť niekoho manželku alebo niekoho deti a musím recipročne povedať, že, že ani moju manželku, ani moje dve dcéry si nevzal za tých štrnásť rokov nikto do úst. Ani, ani keď som bol minister, ani keď som bol v opozícii, ani keď som bol v koalícii a takto by to podľa mňa malo byť a takto by to malo aj zostať, lebo to je tá hranica, že ktorú nemôžeme prekročiť. Ja už minule, keď som išiel v tunely a stretol som poslanca Michelka, tak so mnou to normálne tak mykalo, že teda pôjdem mu vysvetliť, lebo minule o mne hovoril, že som vred a že ma treba, ja neviem čo, vyrezať politický vred. No nakoniec som sa ustrážil, lebo jednak som si povedal, že máme to ten zmier a plus teda sú aj kamery v tom tunely, takže som si povedal, že nie, že nebudem to tam s ním riešiť, ale ja tu normálne objektívne a zodpovedne hovorím, že keď raz niekto povie o mojej manželke, že je, čo to povedal, že je, že je biela kobyla či biely kôň, ja mu rozbijem papuľu. Normálne priamo na mieste a nebudem nad tým ani minútu rozmýšľať, lebo, lebo to je tá hranica, za ktorú proste nemôžeme ísť. Pánovi Hlinovi to ušlo. Ja, ja tu nie som jeho advokát ani tútor, ja si myslím že, on teda neurazil manželku pána Gašpara, ale, ale chcel tam naznačiť, že či nejaký iný rodinný príslušník nedostane nejakú funkciu, ale myslím si, že dnes by už ani to nepovedal, ale nemôžeme my nazývať naše manželky bielymi kobylami. Jednoducho nemôžeme. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:18 hod.

Mgr.

Ľubomír Galko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 18:20

Jozef Pročko
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Odvolávanie pani Kolíkovej nie je preto, že pani Kolíková to vedie zle, ale preto, lebo pani Kolíková si plní svoje povinnosti naozaj zodpovedne a oni to nepotrebujú. Oni nepotrebujú kontrolu SIS, oni potrebujú, aby si SIS robila, čo chce. Oni potrebujú SIS, ktorá tu bola za čias Mečiara a ktorá tu bola za čias Roberta Fica. SIS, ktorá tu ľudí sledovala, ktorá tu SIS ľudí dala zavraždiť. A je to dokázané, že Slovenská informačná služba dala zavraždiť Róberta Remiáša. Chcem povedať, že len chlap, ktorý si vie priznať a čestný chlap sa nebude navážať do manželiek. Len čestný človek, ktorý má hrdosť a naozaj čestný, čestný chlap nepovie klamstvo o manželke iného človeka. Migaľ klamal verejne, postavil sa a verejne klamal o manželke Igora Matoviča. Toto neodsúdite, toto ani jeden z vás poslancov vám sa to páčilo, ale predstavte si, že by o vašich manželkách, o vašej postavím sa ja pred váš dom a budem natáčať o vás a o vašej manželke klamstvo. Čo spravíte? Je to chlap alebo odporná zákerná hyena čo toto urobí? A navyše novinár. Navyše človek, ktorý by mal ctiť, ctiť. On ani nedal priestor v tom, v tom vtedy nebol politik, nedal priestor druhej strane, nespýtal sa pani Pavlínky Matovičovej, či to tak je a je to odporné a tento človek tu ide teraz lustrovať a ide rozprávať o pani Kolíkovej, že ona sa nevyjadruje o SIS tak, ako by sa mala vyjadrovať. Veď to za komunizmu si, kto by si to mohol dovoliť. Teraz pán Migaľ vystúpi a pekne nám naloží, aby sme nemohli reagovať. To je to. Toto je tá ich iná politika. Ale ja chcem povedať Slovákom, toto čo robia, nie je pre vás Slováci, toto je pre nich pre ich kšefty.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

25.6.2024 o 18:20 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:22

Samuel Migaľ
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
No vypočuli sme si tu už naozaj všetko, ale k tomuto kútu hanby sa vyjadrovať nebudem. Nemá to zmysel, sú to odborníci na bezpečnosť, niekto na odpočúvanie sekretárok, niekto na odstraňovanie bezpečnostných zariadení z vládnej siete a ten, ktorý tu hovorí o vytieraní si podlahy, tak viete to, s vami by sa ani podlaha nedala vytrieť, pán Pročko, lebo ste taká špina, že by sa s tým ani podlaha nedala vytrieť. Prepáčte, musel som to povedať. On to zvykne používať, že si vás tu, že si vás tu varia ako žaby, tak som zvedaví, ako si vás uvarí tento pán o malú chvíľu, ale naozaj nechcem byť emotívny a nechcem byť expresívny. Poďme k tomu, o čom sa tu bavíme teraz celý tento čas o odvolávaní pani Kolíkovej. Skúsme ísť tak trochu od začiatku a poďme do tej nedávnej histórie Slovenskej informačnej služby, ktorú ako vieme, rozvrátila minulá vláda. Pani Kolíková boli ste súčasťou tej vlády? Boli. Boli ste ministerka v tom čase. V tom čase sa diali veci, kedy sa na Slovenskej informačnej službe uskutočnilo také záhadné stretnutie. Pán Dubéci hovoríte, že vy s tým nemáte spoločné nič. A bola to vaša pani prezidentka, ktorá zvolala to stretnutie. Áno, áno, áno. Bola to, bola to vaša pani prezidentka, ktorá vyšla s vašej politickej strany a zvolala to záhadné stretnutie a ja budem veľmi rád, keď si vypočujeme, možno už to bude čochvíľa a v uzavretom kruhu poslancov tú správu, ktorá tu bola čítaná za zatvorenými dverami, čo vtedy sa dialo v Slovenskej informačnej službe a ozaj, keď už sme pri tej pani prezidentke, tak bola to práve pani prezidentka a ja som sa jej na inaugurácii poďakoval za to, čo urobila pre Slovensko, aj keď som jej jedným dychom dodal a povedal, že boli veci, s ktorými som nesúhlasil a toto bola jedna z nich. Pretože nepostupovala podľa zákona a nevymenovala vládou navrhnutého kandidáta na riaditeľa Slovenskej informačnej služby a toto je možnože zárodok tohto celého, tohto celého čo sa tu vlastne aj dnes deje. Následne na to vznikol osobitný kontrolný výbor na kontrolu Slovenskej informačnej služby a následne začal zasadať. Zasadal tak ako zasadal, ale pani predsedníčka kolíková nebola spokojná, nebola spokojná s tým ako, aký postup zvolila vládna koalícia, že teda do vedenia služby sme prostredníctvom alebo teda vláda prostredníctvom zmeneného štatútu služby vymenovala námestníka a udelila mu kompetencie a to len preto, aby Slovenská informačná služba začala po dlhom čase aspoň ako tak fungovať. No a potom čo sa nedozviem napríklad na výbore a nebudem hovoriť nič tajné. Že príde námestník poverený riadením Slovenskej informačnej služby a prinesie nám informácie o tom, kde hovorí o tom, že, že tá služba naozaj funguje, že výmena spravodajských informácií nielen medzi, nielen zo Slovenska navonok, ale aj z vonku na Slovensku prúdia absolútne normálne. Pani Kolíková sa postaví pred kamery a povie, že výmena spravodajských informácií nefunguje. No tak ja neviem či mám veriť nejakému analytikovi v Českej republike alebo či mám veriť autorite, ktorá je poverená riadením Slovenskej informačnej služby a povedali nám to spravodajskí dôstojníci, ktorého mimochodom meno pani Kolíková prezradila na tlačovej konferencii a napriek tým výhovorkám, ktoré tu dnes odzneli aj z jej úst odznelo meno tohto spravodajského dôstojníka a pokiaľ to považujete ako ste povedali, pán Hlina, za chybu v systéme, tak to nie je chyba v systéme, pretože to je veľký problém, je to veľký bezpečnostný problém pokiaľ sa odkryje identita spravodajského dôstojníka. A poďme ďalej. Pani Kolíková jednoducho si povedala, že sa posťažuje generálnemu prokurátorovi. Napísala mu list. Napísala mu list nie ako poslankyňa, ale napísala mu list ako predsedníčka výboru osobitného kontrolného výboru. Ja som presvedčený o tom, že pani predsedkyňa musí konať na základe uznesenia. Žiadne uznesenie o tom, aby my sme sa na niečom takom uzniesli ...
===== jednoducho si povedala, že sa posťažuje generálnemu prokurátorovi, napísala mu list. Napísala mu list, nie ako poslankyňa, ale napísala mu list ako predsedníčka výboru, osobitného kontrolného výboru. Ja som presvedčený o tom, že pani predsedkyňa musí konať na základe uznesenia, žiadne uznesenie o tom, aby my sa na niečom takom uzniesli, som nevidel. Nijaké také uznesenia sme, kolegovia, neprijali. Potom ja sa pýtam na základe akého mandátu, pani predsedkyňa, ste podávali takéto podnet? Ako poslankyňa Národnej rady? Ako poslankyňa Národnej rady by ste nemali mať prirodzene takéto informácie, ktoré podstupujú stupeň utajenia. Tak ja sa pýtam, teda ako poslankyňa, alebo ako predsedníčka, alebo ako predsedníčka, poslankyňa, alebo. No a aby som, ja som si tu vypočul za tie 2 hodiny dosť, nechal som vás vyhovoriť všetkých do posledného. Teraz by som chcel reagovať naozaj ja.
No a čo sa týka, čo sa týka tohto návrhu. Ja som rád, že tento návrh je tu na rokovaní v pléne, nebavíme sa o tom a naozaj sa nebavíme o tom, že tento výbor pripadne koalícii, máte naňho právo, máte naňho nárok. V prípade, že bude pani predsedníčka odvolaná, nech sa páči, dohodnite sa a zvoľte si nástupcu pani Kolíkovej. Je to len a len vo vašich rukách. A ja už len na záver by som dodal, že naozaj tieto dnešné vaše príspevky, ktoré absolútne nereflektovali na dodržiavanie zákona. Viete, ja taká fráza, vo verejnom priestore, spravte si test niekým druhým, nechcem povedať, že Ficom, ale spravte si test Ficom, keby to bolo opačne a keby to garde bolo opačne a vy by ste boli pri moci a niekto by postupoval tak ako postupovala pani Kolíková, ten návrh na to odvolanie by prišiel už ďaleko skôr. Čiže za mňa len toľko, že naozaj táto dnešná debata a ešte jedna poznámka, aby som nezabudol. Hovoríte, že sme o tom nijakým spôsobom nediskutovali. Ja som tu v parlamente dennodenne, ja som ten návrh podával za skupinu poslancov, podával som ho 24. mája, tak to tu dnes tuším odznelo, nepamätám si ten presný dátum. Pán Dubéci, dneska som vás stretol, tuto ste ma pýtali na chodbe, či to naozaj podávam. Keď ste chceli o tom diskutovať a debatovať, bol na to priestor, bol na to priestor, Ale dobre, však debatujeme, diskutujeme. Na záznam, môžme aj mimo záznam aj na záznam. S tým nemám absolútne žiadny problém. Takže toto je naše stanovisko k tomu, aj napriek tomu, že ho spochybňujete, ja za ním stojím a ja budem rád, keď kolegovia z koalície za tento návrh zahlasujú. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.6.2024 o 18:22 hod.

Mgr.

Samuel Migaľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 18:30

Martin Dubéci
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Pán predsedajúci, ďakujem ja viem, že tu budem dlho a uvidíme. Každopádne ja by som chcel len nejaké vyjadrenie predsedajúceho k tomu, že pán poslanec Migaľ nazval jedného poslanca Národnej rady špinou. Akože ja viem, že je to široko interpretované, že aké sú výrokové prostriedky atď., ale myslím si, že akože ako konkrétne hovoriť o vulgarizmoch, či by sme k tomu len niečo si povedať. Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s procedurálnym návrhom

25.6.2024 o 18:30 hod.

MSc

Martin Dubéci

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie 18:33

Veronika Remišová
Text neporovnaný so zvukovým záznamom, bez jazykovej kontroly
Zobrazit prepis
Ďakujem. Ďakujem, pán predsedajúci. Vážený podpredseda, ctené vážené poslankyne, páni poslanci, dovoľte mi ako predsedníčke Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií predložiť návrh na schválenie rozhodnutia z 20. septembra 2022, ktorým výbor stanovil, vyslovil stratu verejnej funkcie verejnému funkcionárovi Ing. Petrovi Dratvovi, ktorý je člen Rady Slovenského pozemkového fondu. Výbor na svojej 24. schôdzi dňa, ešte v predchádzajúcom volebnom období dňa 20. septembra 2022 prijal rozhodnutie podľa čl. 9 ods. 8 ústavného zákona č. 357/2004 o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcie verejných funkcionárov, ktorým vyslovil stratu verejnej funkcie vyššie uvedenému verejnému funkcionárovi. Toto rozhodnutie bolo schválené 20. septembra uznesením č. 1633 a výbor poveril vtedy predsedu výboru v súlade s čl. 10 ods. 1 ústavného zákona predložiť písomné rozhodnutie výboru na schválenie plénu Národnej rady Slovenskej republiky na najbližšiu schôdzu Národnej rady. Tento postup vyplýva z ustanovení čl. 10 ods. 1 ústavného zákona, podľa ktorého rozhodnutie prijaté podľa čl. 9 ods. 8 musí byť schválené Národnou radou Slovenskej republiky trojpätinovou väčšinou.
Postup rokovania pléna Národnej rady o návrhu výboru na schválenie rozhodnutia o vyslovení straty verejnej funkcie verejnému funkcionárovi je upravené v čl. 9 ods. 8, čl. 10 ods. 1 a 2 ústavného zákona. Podľa uvedených ustanovení ústavného zákona, Národná rada Slovenskej republiky rokuje podľa čl. 10 ods. 1 ústavného zákona a schválené rozhodnutie zverejňuje a doručuje ho spolu s uznesením v písomnom vyhotovení výboru, ktorý zabezpečí ich doručenie verejnému funkcionárovi. Dotknutý verejný funkcionár môže podať návrh na preskúmanie rozhodnutia výboru na ústavný súd v lehote 30 dní.
Predseda Národnej rady Slovenskej republiky v VIII. volebnom období nezaradil tieto návrhy na rokovanie schôdzi Národnej rady Slovenskej republiky a vzhľadom na to, že na konania vo veci ochrany verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov sa nevzťahuje čl. 147 ods. 1 rokovacieho poriadku Národnej rady, uznesením č. 8 z 13. decembra 2023, výbor zobral na vedomie, že rozhodnutie z 20. septembra 2022 bola verejnému funkcionárovi Ing. Petrovi Dratvovi, členovi Rady SP vyslovená strata verejnej funkcie a že uznesením zo dňa 20. 9. 2022, bol predseda výboru poverený predložením písomného rozhodnutia na schválenie Národnej rade. Súčasne výbor zobral na vedomie, že predseda Národnej rady v VIII. volebnom období nezaradil na rokovanie Národnej rady túto tlač, tlač č. 1223 a že ako predsedníčka tu opätovne predložím, ako predsedníčka výboru opätovne predložím písomné rozhodnutie na schválenie Národnej rade Slovenskej republiky. Pán predsedajúci, skončila som, prosím, otvorte rozpravu.
Ďakujem.
Skryt prepis

Vystúpenie

25.6.2024 o 18:33 hod.

Mgr. art. M.A., ArtD.

Veronika Remišová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video