15. schôdza

11.6.2024 - 28.6.2024
 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Vystúpenia

Zobraziť vystúpenia predsedajúceho
 
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:13

Michal Šipoš
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, Igor Matovič, za to, že si otvoril priamo, hovoril si priamo, otvorene, bez rôznych floskúl a rôzneho prešľapávania z nohy na nohu, ako to vidíme možno od ostatných kolegov, ktorí ešte nakoniec ich smeráci ešte chvália za to, čo hovoria. Pravda sa veľmi ťažko počúva a práve preto poslanci za SMER sa okamžite postavili a odišli preč, lebo veľmi ťažko sa im počúva pravda. Tibor Gašpar vie veľmi dobre, čo spáchal v minulosti, keď bol policajným prezidentom. Veľmi dobre si uvedomuje, aké trestné činy zametal pod koberec, ako spolupracovali s Bödorom, jeho rodinným príslušníkom, ako sa stretávali na piatom poschodí v istom hoteli a rozhodovali s najvyššími funkcionármi polície, NAKY, SIS-ky o tom, že kto bude stíhaný, kto nebude stíhaný, ktoré kauzy sa budú zametať pod koberec, ktoré sa nebudú zametať pod koberec, lustrovanie novinárov, opozičných lídrov dali sledovať a tak ďalej a tak ďalej. Veď nakoniec sme to videli na tej pytliackej chate, kde hovorili pravdu, pretože nevedeli, že niekto ich kameruje a že sa to dostane na svetlo božie.
Teraz sa rozhodli poslanci SMER-u Tiborovi Gašparovi za tú špinavú prácu, ktorú robil ako policajný prezident, dať mu za odmenu honor, dať mu za odmenu funkciu, aby si užíval všetky výhody, ktoré sú spájané s podpredsedom, alebo funkciou podpredsedu parlamentu. Možno si budú ešte užívať a možno si myslia, že majú všetko, že už v tejto krajine ovládajú absolútne všetko a že majú tú moc a budú tu donekonečna. Ale nie všetko trvá večne. Ja verím, že ľudia na Slovensku sa zobudia a v ďalším voľbách ich pošlú tam, kam patria.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:13 hod.

Mgr.

Michal Šipoš

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Roman Mikulec
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne za slovo, pán predsedajúci.
Igor, ty si spomenul veľa vecí, pre ktoré Tibor Gašpar by mal byť diskvalifikovaný nielen z toho, aby bol podpredsedom parlamentu, ale ono bolo už aj nešťastným, nešťastnou voľbou a mal byť diskvalifikovaný aj ako predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť. Ja si tiež vážim demokraciu, aj tu už spomínanú častokrát v dnešnej rozprave prezumpciu neviny. A ono v parlamente, v Národnej rade Slovenskej republiky a myslím si, že tak to je aj v každej inej krajine už aj podozrenie, respektíve tie skutky, o ktorých vieme dnes, ktoré si aj ty pomenoval, by mali byť určitou zábranou k tomu, aby takýto človek mal jednu z najvyšších funkcií v Národnej rade, alebo teda v snemovni v krajine.
Spomenul si aj vraždu Jána a Martiny a mňa mrzí a je mi ľúto ako keby sa na toto úplne zabúdalo, lebo aj v niektorých materiáloch sme sa dozvedeli v uplynulých rokoch, že Tibor Gašpar v podstate dal zelenú na to, aby lustrovali Jána a Martinu. A na základe toho, že sa zistila adresa kde býva, tak potom vykonávatelia vraždy sa dostali k ďalším informáciám a dokonali aj tento skutok. Počúvame tu aj od súčasnej koalície, ako bol to nechutný čin a nechutná vražda a tento mladý novinár a, bohužiaľ, aj jeho snúbenice zaplatili naozaj tým najväčším, svojím životom, najvzácnejším za to, že si vykonávali svoju prácu a Tibor Gašpar, či chce alebo nechce to počuť, bol určitým spôsobom na tom zainteresovaný. Už keď nič iné, tak len toto by mala byť... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:20 hod.

Ing.

Roman Mikulec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Igor Matovič
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ja by som iba dokončil tú myšlienku, lebo to je také najzávažnejšie si myslím, alebo taký dopad nečinnosti, respektíve činnosti v prospech mafie zo strany Tibora Gašpara, že tým, aký systém Tibor Gašpar v Policajnom zbore vytvoril, že sprivatizoval Policajný zbor a Národnú kriminálnu agentúru v prospech bossa nitrianskej mafie, že dovolil tomuto svojmu, tuším, synovcovi, aby on de facto rozhodoval a riadil Policajný zbor. Tým, že umožnili alebo vlastne dovolili zločincom typu Mariána Kočnera mať zrazu pocit, že im sa vlastne nič nemôže stať, čiže vytvoril podhubie na to, aby mafiáni, ľudia, ktorí robili zle verejnému záujmu, aby zrazu mali pocit, že všetko sa dá vybaviť, že záleží len od toho, že či máte správne čísla v telefóne a nie od spravodlivosti a zákonov. Týmto ľuďom potom strašne vadilo jeden odvážny novinár menom Ján Kuciak, na ktorého, a to si za tým stojím, nesiaha žiaden zo súčasným novinárov na Slovensku, ale možno traja, štyria, piati sa mu plus-mínus dokážu vyrovnať v snahe a v investigatíve. A zrazu tento človek, odvážny jeden novinár a jeho odhalenia aj o Gašparovej rodine, aj o Gašparových biznisoch, zrazu im tak strašne vadil, že niekto, nikto z nás nehovorí, že to bol Gašpar, ale hovoríme to, že Gašpar vytvoril systém, v ktorom si mafiáni mysleli, že môžu potrestať odvážneho novinára a jeho snúbenicu za to, že spáchali zločin voči mafii, že začali o týchto zločinoch písať, začali ich odhaľovať a už len tento skutok, tento dôsledok je dostatočný na to, aby toto absolútne zlo a najväčšie zlo v tejto miestnosti, aké sa tu nachádza, sa nestalo podpredsedom Národnej rady.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:20 hod.

Mgr.

Igor Matovič

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:20

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Vážený pán predsedajúci, vážené pani poslankyne, vážení páni poslanci, ja nespochybňujem, samozrejme, výsledky volieb, nikto ich nikdy nespochybňoval na rozdiel od koalície, ktorá ich spochybňovala vopred, že budú sfalšované. Nikto z opozície nikdy nespochybňoval vopred voľby, ani po nich. Samozrejme, že koalícia má právo legitímne vybrať si predsedu, vybrať si podpredsedov parlamentu a je dobré, aby tak urobila, aby naozaj parlament bol riadne funkčný. Veď je hanbou zaiste aj parlamentu, že nemáme doteraz predsedu. Ja si myslím, že je hanbou, že koalícia nezvolila predsedu parlamentu pred inauguráciou prezidenta. Samozrejme, zvládol to pán podpredseda, ústava dáva tomuto priestor, ale podľa mňa to je fakt hanba. Naozaj je to hanba, že pre koalíciu nebolo dôležité, aby pri inaugurácii prezidenta jednoducho tu bol predseda parlamentu, ktorý tu má svoju osobitú rolu pri tomto slávnostnom akte. Ani tento akt inauguráciou neviedol k tomu, aby sa dohodla, aby riadne zvolila predsedu parlamentu.
Takže je dôležité, aby teraz keď nie je parlament plne funkčný, aby tu bol, samozrejme, aj zvolený podpredseda parlamentu. A je to, samozrejme, priestor pre koalíciu, aby si vybrala spomedzi seba človeka, ktorému dáva dôveru a ktorý bude mať dostatok hlasov na to, aby bol riadne zvolený. Ale je hanbou, že si spomedzi 79 poslancov nevie vybrať takého, ktorý nie je obžalovaný zo závažnej trestnej činnosti. Toto je naozaj hanbou, to naozaj nemáte nikoho vhodnejšieho? To vám nevadí, že už tam máte jedného podpredsedu parlamentu, ktorý ušiel teraz z dopravnej nehody, oktorom sme všetci presvedčení, že nebol pri plnom naozaj vedomí počas tejto nehody? Že asi ušiel preto, pretože bol pod vplyvom návykovej látky a preto sa vyhýbal polícii, aby sa s ňou stretol až v čase, kedy to nebude riadne, riadne možno preukázať. A samozrejme, že obyčajný človek by takýto priestor nemal. A ja hanbou, že ste ho nechali na pozícii podpredsedu parlamentu a ešte aj laškujete, že bude nebodaj predsedom parlamentu. To znamená, že vy vlastne ukazujete ľuďom, že protiprávne konať, ujsť z miesta nehody, byť pod vplyvom alkoholu je vlastne cesta ku kariérnemu rastu. Veď vy tu laškujete, že jednoducho podpredseda Danko tu môže byť plne, že to plne rešpektujete, že je naozaj dobré, aby bol predsedom parlamentu. Toto hádam nemyslíte vážne.
Ale nielen to, ale popritom, že už tu máme obvineného, aj obžalovaného podpredsedu parlamentu Žigu, ako jedna vec je prezumpcia neviny, veď o tom sa rozprávajme, ale jednoducho teraz máme vo vedení parlamentu vlastne osobu, ktorá nám vedie, vedie parlament a zastupuje predsedu parlamentu, osobu, ktorá je trestne stíhaná. Môžte akokoľvek spochybňovať to trestné stíhanie, ale o tom už rozhodol vyšetrovateľ, rozhodol o tom prokurátor, rozhodol o to vlastne aj sudca, že to trestné konanie je ďalej vedené. Spochybňujete tieto rozhodnutia orgánov činných v trestnom konaní? Lebo to nie je ako v mojom prípade, alebo v prípade predsedu parlamentu, predsedu výboru Šipoša, že vy, vám sa nepáči, akú prácu robíte, tak nás proste chcete dať dole kvôli našej opozičnej politickej práci. Ale o nás nerozhodol žiadny orgán, že by sme konali nezákonne. Veď nech sa páči, môžte dať na mňa trestné oznámenie, ak si myslíte, že som zneužila nejakú moju kompetenciu, nech sa páči, nech sa páči. A nech rozhodne a nech začne trestné konanie príslušný orgán. Veď ja si počkám, čo teraz na mňa podal váš minister obrany, podpredseda vlády, trestné oznámenie, že som nemala využiť kompetenciu ako ministerka spravodlivosti. Naozaj si na to počkám, som zvedavá, či to nejaké rozhodnutie bude.
Jednoducho dávate dole ľudí, a teraz hovorím iba o inštitúcii parlamentu, dávate dole ľudí, opozičných predstaviteľov z funkcií, pretože sa vám nepáči práca, ktorú robia ako opoziční poslanci, a s tým zneužívate svoju moc. A súčasne do vedenia parlamentu dávate ľudí, ktorí sú trestne stíhaní. Aký je to obraz, aký obraz dávate ľuďom? Áno, aj vašim voličom, čo im hovoríte. Že je jedno, že budú obvinení, že je jedno, že budú obžalovaní, podstatné je, čo si myslia, podstatné je, čo rozprávajú ostatným. Netreba to v tomto momente rešpektovať, ako rozhodnutie orgánov činných v trestnom konaní, zariadiť sa, kým bude preukázaná ich nevina. Veď tu sa jedná aj o to, ako vyzerá tá inštitúcia, ktorú tu zastupujeme. Ako vyzerá parlament, ktorý nám vedú ľudia, ktorí sú trestne stíhaní. Toto vám nevadí túto kultúru ktorú nastavujete? Veď vy máte kopec ľudí, schopných politikov, ktorých môžte jednoducho určiť. Vám to nevadí? Pán predseda poslaneckého klubu, pán Richter, naozaj vám to nevadí, je vám to jedno, aký obraz takto šírite medzi ľudí?
Ja rozumiem vašej obrane a rozumiem obrane, samozrejme, pána poslanca Gašpara, že tvrdí, nakoniec je to prirodzená obrana každej osoby, ktorá je trestne stíhaná, že sa to nezakladá na pravde, kľudne nech je to vykonštruované, to všetko je absolútne legitímna obrana, ale nie je namieste, kým to nebude riadne preukázané v danom trestnom konaní, aby ste takúto osobu dávali do takýchto vysokých funkcií. Lebo spôsobujete nedôveryhodnosť celej tejto inštitúcie. A dávate ľuďom signál, že toto je v poriadku. Vôbec nevadí, že je obvinená, nevadí, že je obžalovaná, lebo aj keď je podaná obžaloba, ešte stále sudca môže vrátiť tú obžalobu. To znamená, keď ju sudca nevrátil, tak má za to, že je tam naozaj dosť podkladov k tomu, aby to trestné konanie na súdnom, v rámci súdneho konania išlo ďalej. Preto hovorím, tu už je vlastne aj rozhodnutie v tom nielen vyšetrovateľa, nielen prokurátora, ale aj sudcu, ktorý to má na stole. Jednoducho je presvedčený, že má zmysel, aby to konanie na tom súde bolo ďalej, ďalej vedené. To nie je naša domnienka, to je domnienka orgánov činných v trestnom konaní, ktorá viedla k obvineniu, k obžalobe a k vedeniu súdneho konania. Toto jednoducho nemôžete odignorovať, takto to naozaj je.
A že vám nevadí, že Andrej Danko ušiel z miesta nehody, to považujem naozaj za hrubú chybu, za hrubú chybu, osobitne dnes v našej spoločnosti, kde považujeme alkohol za vážny problém, za vážny problém u vodičov, za vážny problém. A bez ohľadu na to, či to tu bolo preukázané alebo nie, vieme o tom svoje. Pretože neboli urobené všetky úkony riadne a včas, aby toto bolo vyvrátené. A stačí, že tá pochybnosť tu existuje, tak dávate návod. A to je osobitne dnes nebezpečné v našej spoločnosti.
Jednoducho pokoj, ku ktorému ste sa zaviazali aj v programovom vyhlásení vlády, zjavne vyzerá tak, že zvalcujeme všetko, čo nám stojí v ceste, no a potom bude pokoj. Potom, samozrejme, keď odrovnáte tých, ktorí sa, si tu dovolia sa ozvať a mať iný názor, tak potom keď už sa nebudú môcť ozvať, no tak to je pokoj. Takže od likvidácie stromov cez špeciálnu prokuratúru, cez NAKA, cez nepohodlných sudcov, cez RTVS sme sa dostali k opozičným poslancom, ktorých dáme dole ako predsedov výborov, ale do vedenia parlamentu dáme trestne stíhané osoby. Takýto obraz, takýto obraz tu robíte. Tak ja sa len pýtam, že či naozaj toto treba ísť až takto ďaleko. Či neviete vybrať ľudí do vedenia parlamentu, o ktorých by nebola takáto zásadná, vážna pochybnosť. Pretože vy viete, ale nechcete. Je vám jedno, je vám to úplne jedno, že takto budete spochybňovať dôveryhodnosť parlamentu. Ale takýmto spôsobom nijako neprispejete k pokoju spoločnosti, nijako, len znásobujete v nej napätie. Lebo vy ste mohli urobiť teraz krok. Mohli ste hľadať človeka, ktorý by nemal takéto pochybnosti, ale ste to neurobili. Mali ste tú možnosť.
Môžem z mojej pozície urobiť jedine to, že opätovne vás požiadať a žiadať vás, aby ste zvážili túto nomináciu, pretože, samozrejme, silu máte, máte väčšinu, môžete si ho zvoliť, ale je to veľmi, veľmi zlá voľba. A ten signál, ktorý dávate spoločnosti, je zlý. Skúste sa vrátiť z tejto cesty späť. Máte schopných politikov, ktorých sem môžete nominovať.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:20 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Alojz Hlina
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Mne je ľúto, že som nestihol sa prihlásiť do rozpravy, lebo som mal niečo na vybavenie, ja som sa pripravoval na iný zákon, o krajinnom plánovaní, všetko sa tu mení zo dňa na deň, z hodiny na hodinu (povedané so smiechom), človek stráca prehľad, nuž tak len asi takto.
A kolegyňa veľmi dobre podotkla, že vlastne sa nám, že to je galérka, hej? Viete, galérka, to je slangový výraz na nejakú, a my máme naozaj, že, na úrovni podpredsedov to je galérka s výnimkou toho Šimečku mladého. No tak to naozaj, že, pán Šimečka, najvyšší čas niečo ukradnúť (povedané so smiechom), lebo vás stade vystrnadia, no. Viete, krásne to sadlo. Všetci traja, všetci traja sú naozaj cnostní muži v cnostnej slovenskej politike. Ten príklad je desivý, čo z toho, čo z toho vyplýva a neviem, čo s tým mienia ďalej robiť.
Ja ináč, prísne vzaté, trošku tomu rozumiem, prečo tú nomináciu pána Gašpara dali a ono je to zvykom takých tých všelijakých mafiánskych zoskupeniach, to je odmena. Viete, to je za odmenu. Pán Gašpar tam bol rok, rok vydržal. Rok nepovedal a asi to nebolo vždycky jednoduché a to je vec, ktorú, za ktorú sa odmeňuje, hej, to treba jasne povedať.
A možno skončím len s drobnou poznámkou na záver. Včera som tu zožal takú búrku, že som si dovolil spomenúť manželku pána Gašpara, aj pán Richter, že ste sa niekde zavzdušňovali, že čo som si to vôbec dovolil. Viete, na mňa si niekto dovolil za štátne peniaze moju dcéru sťahovať fotky, a že kde chodí do školy a pomaly aké máme autá a neviem čo, za jeho, za jeho prezidentovania. To si dovolil na mňa. A ja som si dovolil len spomenúť v kontexte koncentrácie bezpečnostných zložiek v rodinných rukách. A ja som jeho manželku nespomenul, prečo som chcel spomenúť manželku, ja som ju spomenul preto, lebo som nemal vygúgleného pána Gašpara, že či má aj druhého syna, možno by som spomenul jeho. Ja som len logicky predpokladal, že keď má syna, tak má aj manželku. Preto som ho spomenul, pre nič iné, pre nič viac.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

Alojz Hlina

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Juraj Krúpa
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem, Mária, za tvoj príspevok. Áno, venuješ sa, tak ako som sa aj ja venoval v mojom príspevku, reputácii Národnej rady Slovenskej republiky a akým spôsobom to bude vyzerať navonok, ako to bude vnímať zahraničie. Zjavne im to je úplne jedno. Ale úplne. Pretože my už tú reputáciu máme pošramotenú, ale oni sa obrnia tým, že to je naša suverénna národná politika a rozhodnutie a my sme vyhrali voľby a všetci si môžte trhnúť naokolo, kto ste, kde ste, čo ste a ako, čo si myslíte.
Preto aj nemajú problém s pánom Kotlárom, ktorý dokáže nám urobiť extra-ultra-super hanbu na celom svete, aleže na celom svete, a ešte to tu aj obhajovať. Pána Danka, ktorý je známy ohýbač semaforov, tým pádom ohnuté veci mu vôbec nevadia. Pani Šimkovičová, ktorá keď tu má byť v parlamente, tak sa vozí na jachte niekde na Jadrane aj s jej partnerom pánom Kotlárom, možnože ešte o tom natočili reportáž do TV Slovan, úplne jedno, úplne jedno. Potom samozrejme, že aj to, že by tu mohla byť nejaká negatívna reputácia alebo nejakým spôsobom negatívne vnímané v zahraničí, nezohráva žiadnu úlohu. Jednoducho takto to je, takto sa rozhodli. Áno, bude to pravdepodobne aj odmena, ale ešte raz upozorňujem na to, že popri tom tu bude aj kumulácia funkcií a to nie je úplne v poriadku. Doteraz sme to nikdy nemali, nemalo by to byť ani teraz. Zbytočné, zbytočné, ja neviem, akým spôsobom sa to aj bude potom zvládať a môžu tam naozaj narážať, môžeme narážať na problémy, kedy jednoducho bude mať ten podpreds... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

PhDr.

Juraj Krúpa

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

František Mikloško
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani poslankyňa Kolíková, som rád, že ste sa v kontexte prerokovaného bodu programu dotkli aj návrhu na vaše odvolanie z funkcie predsedu výboru na kontrolu SIS a rovnako návrhu na odvolanie pána poslanca Šipoša z funkcie predsedu výboru pre regionálny rozvoj. Tieto dva návrhy sú škandalóznym a cynickým, by som povedal, pošliapaním po nejakých demokratických dohodách, po nejakej kultúre demokratického života v krajine, ktorá je súčasťou EÚ a ktorá navonok vystupuje ako obrankyňa demokratických spôsobov a právo. Ešte v októbri minulého roku, resp. v novembri proste všetko platilo, boli dohody, boli korektné dohody, boli, by som povedal, rozdelené tabuľkové miesta, ktoré boli, ktoré boli ponúknuté a dodržali sa. Neprešiel ani rok, tu už skoro neplatí nič. Neplatí v tých kultúrnych zákonoch, neplatí nič. A táto vládna koalícia ide pokojne ďalej, prosím, ale pamätajte, že aj my v opozícii ideme ďalej v tom zmysle, že nebudeme mlčať. Budeme o tom hovoriť, budeme to pripomínať stále, pretože táto republika neni vaša. Sedemdesiat deväť poslancov vládnej koalície nereprezentuje túto republiku celú, je tu ešte 71 poslancov, ktorí sa vedia vzoprieť a vedia brániť.
Ďakujem. (Potlesk.)
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

RNDr.

František Mikloško

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Richard Glück
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne za slovo, pán predsedajúci.
Pani Kolíková, vy ste povedali niečo v tom zmysle, že kým sa pán Gašpar neočistí, tak nemá byť podpredsedom Národnej rady. Vy ako bývalá ministerka spravodlivosti by ste mali alebo mohli vedieť, že nie je to úlohou osoby obvinenej alebo obžalovanej sa vyviňovať, naopak, v kontradiktórnom procese je to úloha orgánov činných v trestnom konaní preukázať na súde vinu. Tak už keď bývalá pani ministerka neviete toto a máte veľký problém s rešpektovaním prezumpcie neviny, naopak si myslím, že je veľký problém, že vy ako ministerka spravodlivosti ste tu ten systém zneužívania orgánov činných v trestnom konaní či už hovoríme o čurillovcoch, či už hovoríme o Lipšicovi, či už hovoríme o 5T senáte, o ktorom je zrejmé, že ten náhodný, takzvane náhodný výber na Najvyššom súd, ja si myslím, že tiež sa na to treba pozrieť a budeme všetci veľmi prekvapení, že ako vám fungovala podateľňa na Najvyššom súde.
A keď už hovoríme o reputácii, alebo keď vy hovoríte o reputácii, ja si myslím, že tiež nevyzerá dobre alebo nevyzeralo dobre, keď brat ministerky spravodlivosti vo veľkom predáva, obchoduje s RTVS-kou. Takže mali by ste aj vy možnože trošku začať od seba a vážiť, vážiť slová.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

JUDr.

Richard Glück

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Jozef Pročko
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Pani Kolíková, môžte im rozprávať, čo chcete. Oni vám budú trepať o čurillovcoch, oni vám budú trepať o vašom bratovi, o vašej sestre, o vašom koňovi, ale budú rozprávať rôzne ačohentizmy a rôzne sprostosti. Keby sa toto stalo niekde vo vyspelom štáte, Dánsko, Fínsko, Švédsko, Nórsko, tak už dávno, dávno je preč ten, ten poslanec Gašpar z parlamentu. Ale oni? Oni, viete, darmo, oni, Fico urobí, dokázateľnú, dokázateľný lup so Slotom, teda so Slotom ukradnú dve miliardy a ich voličom je to jedno. Spýtali ste sa, že či, že či ich voličom to nevadí. No nevadí, ale je tu 3,1 mil. voličov, ktorým toto treba rozprávať a treba im hovoriť o tom, čo sme tu aj počuli, že naozaj je tu 71 poslancov, ktorí majú povinnosť toto rozprávať. Lenže oni si myslia, že keď ich volilo 1,2 mil. ľudí, tak 3,1 mil. ľudí bude trpieť ich diktatúru a bude trpieť to, že budú trieskať tu o čurillovcoch a tú ich mantru.
Povedali ste, že Fico pred voľbami povedal, že voľby budú zmanipulované. To znamená, milí Slováci, milé Slovenky a milí, milí občania Slovenskej republiky, že voľby, keď to Fico povedal a vy tomu Ficovi veríte tak, že si ho vešiate ešte aj k Panenke Márii, ja som zažil také, že prišiel k nemu človek a povedal, že vy ste pre mňa viac ako Panenka Mária. No on si utvoril taký kult osobnosti, tak keď tento človek, ktorý je viac ako Panenka Mária pre niektorých ľudí, a povedal, že voľby sú zmanipulované, tak pozor, voliči SMER-u, voľby sú zmanipulované! To je fakt! Veď to povedal Fico! A Gašpar? No viete, to všetko, čo sme tu o ňom počuli, či už čo povedal Igor, alebo čo ste povedali vy, tak oni budú, oni budú stále rozprávať: nešírte nenávisť. Strašné.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

Mgr.

Jozef Pročko

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video

Vystúpenie s faktickou poznámkou 15:42

Mária Kolíková
Skontrolovaný text
Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Ja si dovolím reagovať len na pána poslanca Františka Mikloška, lebo si myslím, že povedal jednu kľúčovú vec, Slovensko nie je vaše. Máte tu len 79 poslancov. A samozrejme, že môžete a robíte rozhodnutia na základe toho, že ste najsilnejším hráčom, veď ste zostavili vládu. Ale to, čo robíte v parlamente, je naozaj škandalózne. A súvisí to, áno, aj s odvolávaním predsedov výborov, ktorí sú opoziční poslanci, a vám sa nepáči ich opozičná politická práca, ktorá jednoducho je našou povinnosťou, aby sme ju robili. A na druhej strane, do vedenia parlamentu dávate trestne stíhané osoby, trestne stíhané osoby. A nie za hocijaké trestné činy, ale súvisiace s korupciou. Toto robíte. A tým znižujete dôveryhodnosť parlamentu. A to nijako nesúvisí s tým, že by sme popierali prezumpciu neviny. Jednoducho tí ľudia sú trestne stíhaní. To nie je že podané trestné oznámenie, to je vznesené obvinenie, podaná obžaloba a vedené súdne konania. To znamená, aj sudca sa stotožnil s tým, že je namieste viesť súdne konanie. Inak by vrátil tú obžalobu späť. To znamená, sú to závažné trestné veci.
A čo sa týka Andreja Danka? Úvaha o tom, že by bol predseda parlamentu naozaj človek, ktorý ušiel z miesta nehody, a je tu vážne podozrenie, že bol pod vplyvom alkoholu? Tohto človeka chcete teraz dať za predsedu parlamentu? Naozaj o tomto uvažujete?
Toto je naozaj zlý signál, zlý signál k ľuďom von, zlý signál Slovensku.
Skryt prepis

Vystúpenie s faktickou poznámkou

26.6.2024 o 15:42 hod.

Mgr.

Mária Kolíková

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video