Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vstup predsedajúceho

18.9.2012 o 14:39 hod.

Dr. h. c. Ing. PhD.

Ján Figeľ

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 14:57 - 14:57 hod.

Ján Figeľ
Ďakujem pekne.
Na vystúpenie rečníka sú tri faktické poznámky. Končím možnosť prihlásenia sa do faktických.
Nech sa páči, pán Mičovský.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 14:42 - 14:42 hod.

Ján Figeľ Zobrazit prepis
Ďakujem pánovi poslancovi Senkovi. Nech sa páči, zaujmite miesto pre spravodajcu.
Otváram všeobecnú rozpravu, do ktorej som nedostal žiadnu písomnú prihlášku. Chcem sa teraz spýtať, či sa niekto chce prihlásiť do rozpravy ústne. Je tomu tak. Do rozpravy sa ústne prihlásili páni poslanci Hlina, Viskupič a Vašečka. Končím možnosť prihlásenia sa do rozpravy.
A udeľujem slovo prvému z prihlásených rečníkov do rozpravy. Pán poslanec Hlina, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 14:39 - 14:39 hod.

Ján Figeľ
Ďakujem pekne.
Dávam teraz slovo spravodajcovi, ktorého určil navrhnutý gestorský výbor, výbor pre kultúru a médiá, pánovi poslancovi Jánovi Senkovi. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 14:35 - 14:36 hod.

Ján Figeľ Zobrazit prepis
Ja skôr využijem úlohu či moderátora schôdze alebo člena vedenia, aby som túto tému prediskutoval na grémiu, pretože sa viackrát stalo, že v záverečných slovách spravodajcovia nehodnotili to, čo majú hodnotiť, ale idú naspäť do vecnej stránky návrhu, čo, samozrejme, volá po ako keby obnovení rozpravy. A to nie je fér. Nie je to kolegiálne a je to proti tomu duchu určite, ale aj pravidlám rokovacieho poriadku.
Prerušujem rokovanie o tomto bode programu.
Budeme pokračovať v rokovaní ďalším bodom programu, ktorým je prvé čítanie o

vládnom návrhu zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 308/2000 Z. z. o vysielaní a retransmisii a o zmene zákona č.195/2000 Z. z. o telekomunikáciách v znení neskorších predpisov.

Tento vládny návrh zákona bol doručený pod tlačou 190, návrh na jeho pridelenie výborom je v rozhodnutí č. 184.
A teraz by som požiadal ministra kultúry Slovenskej republiky pána Marka Maďariča, aby vládny návrh zákona uviedol. Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 14:34 - 14:34 hod.

Ján Figeľ
Nech sa páči, s procedurálnym návrhom, pán Chren.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 18.9.2012 14:12 - 14:33 hod.

Ján Figeľ
To bolo vystúpenie navrhovateľa.
Chce sa k rozprave vyjadriť pán spravodajca? (Reakcia spravodajcu.) Nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vstup predsedajúceho 18.9.2012 13:56 - 14:05 hod.

Ján Figeľ Zobrazit prepis
Ctené dámy poslankyne a páni poslanci, budeme pokračovať v popoludňajšom rokovaní dnešného piateho dňa 7. schôdze Národnej rady v prerušenom rokovaní v prvom čítaní o vládnom návrhu zákona o neprimeraných podmienkach v obchodných vzťahoch, ktorých predmetom sú potraviny. Je to tlač 187.
Rozprava dnes dopoludnia bola k tomuto bodu vyhlásená za skončenú, takže v tejto chvíli sa chcem spýtať pána navrhovateľa, či chce predniesť stanovisko k tomu, čo odznelo v rozprave. (Reakcia navrhovateľa.) Pán minister, nech sa páči.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 14.9.2012 13:46 - 13:53 hod.

Ján Figeľ
Pán minister, ešte budete mať záverečné slovo, prípadne nejakú poznámku tam máte. Ďakujem pekne.
S faktickými - pán poslanec Štefanec.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.8.2012 13:19 - 13:20 hod.

Ján Figeľ Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pánovi poslancovi Mihálovi za naozaj na jednej strane síce dlhé, ale na druhej odborné a také zdôvodnené vystúpenie, ktoré sýto, ale aj s citom ukazuje na obsah a formu, ktorá ak nie sú v súlade, tak prinesú viacnásobnú škodu, a tu pri obsahu, samozrejme, podčiarkujem to, čo odznelo alebo odznieva, že stratia toľkí, že otázka znie, kto nestratí pri tomto procese? Stratia sporitelia, dohodári, živnostníci, samostatne zárobkovo činné osoby, no veľká väčšina aktívnej tvorivej populácie Slovenskej republiky. Získajú tie zlé DSS-ky, prečo, čo je za tým, komu to vyhovuje? To už si môže každý dopovedať, domyslieť, ale čas ukáže. Pri forme, už som aj včera spomínal a opakovane, ak nebude parlament , ktorý je zákonodarným a ústavodarným zborom prvý, a vláda, ktorá je mu podriadená, ďalšia pri úcte k zákonom, no kto má byť a som presvedčený, že čo sa tu dialo alebo deje, je neúctivé voči zákonu. A to, čo je neúctivé voči zákonu, je v koncovke neúctivé voči človeku.
Robert Fico prišiel, ironicky tu nakričal, odišiel. To je neúcta, už či voči partnerom, alebo voči tomu, čo sa udialo za posledné týždne, bez ospravedlnenia. Chcem teda apelovať na úctu k zákonom, úctu k občanom práve v tom, čo znamená zásah do dôchodkov, do sociálneho poistenia, a oceniť vystúpenie kolegu Jozefa Mihála.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 3.8.2012 10:57 - 10:59 hod.

Ján Figeľ Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ja som chcel viac vyjadriť také ocenenie tej kultúry dialógu, ktorú rečník Pavol Hrušovský predniesol nielen tu, ale aj na rokovaní predtým a potom v následnom fóre ústavnoprávneho výboru, ktorý, samozrejme, vyjadruje hlasovaním nejaký názor, ale ak väčšina sa neorientuje podľa pravdy, ale podľa nejakého buď presvedčenia, alebo mocenského záujmu, tak potom tým trpí nielen väčšina, ale aj menšina, pretože to nevedie k pravde alebo k tomu čo je lepšie. A chcel by som to nielen oceniť, ale aj vyzvať, pretože včera tu padali slová aj na grémiu, aj dnes nakoniec o džentlmenských dohodách. Demokracia vyžaduje prítomnosť demokratov, ich angažovanosť a to, čo je nad tým, čo je nepísané, to džentlmenské alebo slušné, si vyžaduje džentlmenov. To, čo sa udialo po voľbách alebo od volieb pri niektorých rozhodnutiach, je ďaleko od toho, počnúc verejným obstarávaním, pokračujúc, a ja verím, že končiac, možno v nádeji, že táto lekcia je pre nás všetkých lekciou, že sa poučíme z toho, že pravidlá pomáhajú nám nielen prežiť, ale aj rásť a rokovací poriadok je zákon.
Dnešný deň môže byť takým či posunom, alebo novým začiatkom a chcem vyjadriť aj ocenenie toho džentlmenského rozmeru, ktorý Pavol Hrušovský tu vnášal, ale aj nielen politického, ale aj štátnického, ktorý potrebujeme preto, aby Slovensko vychádzalo z krízy, nie sa do nej ponáralo. A to nielen o financiách, o ekonomike, o deficitoch rozpočtu, to je možno o deficite dialógu, férovosti, otvorenosti, aj tu, aj na európskych fórach. Ďakujem pekne. (Potlesk.)
Skryt prepis