Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

11.12.2015 o 18:06 hod.

Ing.

Erika Jurinová

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 12.2.2016 0:36 - 0:38 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani predsedajúca. No aj ja dúfam, že tá nádej ešte v nás zostáva, asi inak by sme tu ani nesedeli.

Veľmi ma zaujali tvoje pomôcky, Janka, naozaj toaletný papier, príbor a župan to je také typicky slovenské už. Je hanbou, že ľudia si na jednej strane musia do nemocníc prinášať takéto jednoduché veci a na druhej strane vieme, koľké financie sa strácajú v systéme zdravotníctva.

Takisto považujem, to čo sa deje v zdravotníctve za absolútne zlyhanie ministra. Aj keď sme si tu vypočuli riadny výpočet pána ministra, uisťujem ho, že ani jeden pacient a ani jedna zdravotná sestra to nijakým spôsobom nepocítili. A darmo nám bude hovoriť, že možnože výsledky jeho práce budú viditeľné niekedy.

Ešte páčilo sa mi, ako si do toho zakomponovala aj obete, ktorým sa dlhodobo venuješ. A ja za takéto obete považujem, vyberiem si tu opäť jednu skupinu zdravotných sestier, aj tie sestry v nemocnici v Trstenej na Orave, aj keď sa teda nezapojili tak intenzívne do štrajku.Len by som chcela poukázať možnože tiež na jednu vec, ktorá sa tu málo objavuje, a to, že v podstate personálne normatívy v nemocnici ani tam, kde neštrajkujú, alebo možnože najmä tam, kde neštrajkujú, lebo sa tam boja o prácu zdravotné sestry, nejakým spôsobom nedodržiavajú. V lete z horúčav odpadávajú ako muchy. V zime alebo na jeseň, keď sú chrípkové sezóny, je to tak rovnako. A tamojšiemu vedeniu to nijakým spôsobom neprekáža aj napriek tomu, že teda tá nemocnica je v relatívne dobrej finančnej kondícii, nie je zadlžená. Už som to tu hovorila niekoľkokrát, ich platy sú tam... (Prerušenie vystúpenia časomerom.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.2.2016 17:24 - 17:25 hod.

Erika Jurinová
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.12.2015 15:14 - 15:15 hod.

Erika Jurinová
Ďakujem pekne, pán predsedajúci. Dovoľte mi v mene klubu Obyčajných ľudí a nezávislé osobnosti popriať všetkým kolegyniam, kolegom, zamestnancom a najmä všetkým občanom pokojné, milostiplné prežitie vianočných sviatkov. Prajem nám všetkým kľudnú, spravodlivú a dobrú volebnú kampaň a v novom roku veľmi dobré výsledky.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 11.12.2015 18:24 - 18:26 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Pán Podmanický, ja som netušila, aký ste vy naivný, akože tak naivného predsedu výboru, sociálneho výboru, to som netušila, že máme. Vy si fakt myslíte, že to prekrúžkovanie mi zabezpečí jedno vystúpenie? No, tak naivita bokom. Naozaj naivita bokom.
Naschvál, keby ste boli počúvali, tak by ste povedali, že tých argumentov bolo povedané toľko. Z toho vystúpenia som si naozaj všetky pasáže, ktoré už boli tuná povedané, som ich vyčlenila, vôbec som o nich nehovorila, hovorila som iba náznak kompy. Hej? Takže smola. Myslím si, že toho bolo povedané toľko, že by sa to do koča nezmestilo, naopak, z vašej strany, zo strany vládnej strany SMER, bola akurát znôžka nejakých na jednej strane chválospevov na pána ministra, čo všetko urobil, ale argumenty, ktoré by vyvracali dôvody zvolania tejto schôdze, prepáčte, ani od pána ministra som nepočula, nevraviac od premiéra.
Naozaj tak krátke, slabé vystúpenie pán premiér už dávno nepredviedol. Ale aspoň vieme, že teda už je podpísaná konečne zmluva na Jaguar. Hurá! Budeme mať nové pracovné miesta, len som zvedavá, kedy začnete tvoriť aj podmienky pre tých, aby sa tu pracovné miesta vytvárali, nielen na základe investícií, kde jedno pracovné miesto vyjde aj na takmer 100-tisíc euro.
K tomu, pán Brixi, kto robí, robí chyby. Jakože, prepáčte, chyby za 20 mil. a my sa máme tváriť, že veď to je v poriadku? Tak ak takto vy vládnete, tak nech sa páči, vládnite ďalej. Nám to bude teda vždy prekážať.
Dôležité je, aby sa naozaj štátne prostriedky, alebo prostriedky, ktoré majú byť venované ľuďom, nedávali do vreciek jednotlivých firiem, ktoré sú vám spriaznené. To je, myslím, že princíp dobrého a spravodlivého vládnutia. A to, že ešte nemáme skúsenosť? Áno, tešíme sa, berieme to ako výzvu.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 11.12.2015 18:06 - 18:18 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda. Vážené kolegyne, kolegovia, pán minister, vláda jednej strany ide do finále. A aj keď sa prvý polrok zdalo, že SMER sa azda mení a pristupuje k riadeniu štátu oveľa zodpovednejšie a slušnejšie a svoje praktiky, ktoré si zaľúbila počas prvej vlády, nechce používať, po dosť krátkom čase sme zistili, že sme sa opäť mýlili, že počiatočné naznačovanie otvorenosti vládnutia, pozvania k riešeniu problémov rôznych organizácií či združení v krajine bolo len naoko a malo za cieľ odlákať pozornosť od iných vážnych vecí. Mala to byť taká pavučina na prekrytie rôznych neoficiálnych biznisov v oficiálnom svete.
Počas týchto štyroch rokov robili všetko pre to, aby svoje obludné kšefty ukryli a trebárs zabalili aj do alobalu, ale najmä do zodpovednosti a transparentnosti, no musím konštatovať, že márne.
Je mi ľúto, ale kde sa pozrieme, tam je všetko v žalostnom stave. Asi len predražené námestia vyzerajú dobre. Živnostníci, učitelia, zdravotníci, dôchodcovia, zdravotne postihnutí, študenti, no až strach.
Niet azda oblasti, v ktorej sme pocítili zodpovedné riešenia. Možnože by som ako príklad uviedla nebankovky alebo tému úžery, ktorú ale opäť vlastne navodili opoziční kolegovia. Až následne sa potom chytil toho pán Madej, chvalabohu, zahryzol sa do témy, ale opäť nebyť jeho, tak ani minister Borec, ktorý je mimochodom naozaj veľkým sklamaním pre mnohých, opäť nechal plávať a zvetrávať ako mnoho iných tém. Inej oblasti, ktorá by bola zodpovedne riešená, azda ani naozaj niet. Za to sa ale tvárite, že transparentnosť je vám blízka a dokonca, že veď ste prijali aj protikorupčný zákon. Ale dodám, že bezzubý zákon.
Korupcia a klientelizmus sú stále vašou pracovnou metódou a nástrojom strany SMER. Niekedy sa dokonca cítim ako v dobách mečiarizmu, najmä tým, že ste svoj systém voviedli do dokonalosti v sieťovaní svojich ľudí na úradoch a zabetónovaním všetkých svojich lojálnych ľudí na pozíciách. Dokonca v tom urputne pokračujete i teraz tesne pred voľbami, pretože čo ak by.
Za vrchol považujem politizáciu niektorých vysokých pozícií a ich obsadzovanie tvrdými straníkmi a dlhoročnými politikmi so všetkými zvykmi, ktoré sa za dlhé roky v poslaneckých laviciach naučili a politikou nasiakli.
O tom, že vaším nástrojom je naozaj klientelizmus, sa presviedčame takmer denne. Za skoro každým verejným obstarávaním, obchodom či službou je niečo podobné. K dnešnému dňu, pripomeniem, bolo zmapovaných takmer, nie takmer, presne 120 káuz vašej vlády, 120 káuz Roberta Fica. Forayova teta, mediálne najsilnejšie cétečko, palivové karty, bielenie karty, nezverejňovanie zmlúv CEPS-u, upratovacie služby, stráženie firmou Bonul, Babišove miliónové dotácie, z ktorých má kšeft i minister, bývalý minister hospodárstva, v alobale balené banícke peniaze a následné schválenie príspevku pre baníkov zo Sociálnej poisťovne, ako po iných menších, ale i väčších kšeftoch, ktoré nedovolia ani len pomyslieť na to, že SMER je strana čistá a myslí na svojich občanov, ktorých zachraňuje, chráni, poprípade zlepšuje im život. Vás baví ľudí ovládať a vždy svoj predvolebný marketing zameriate podobne. Vystrašiť a potom ovládnuť. Tu naozaj hovorím o prepracovanom a sofistikovanom systéme, ktorý navonok vyzerá uhladene a bielokošeľovo.
Dnes sme sa síce stretli, aby sme hovorili o kauze kompa, a nielen teda o kauze. A som presvedčená o tom, že tých argumentov kolegovia dali na tácku dostatočne veľa. Myslím, že boli dostatočne zo strany opozície obhájené. Veď istým znakom, že nie je všetko kóšer, je aj začaté trestné stíhanie. Aj keď ako asi dopadne?
Dôležité je však povedať, že všetky kauzy majú naozaj podobný, ak nie rovnaký scenár. Jeden scenár, jednu formu, štát určí podmienky, často na základe vopred vybraných firiem a dohôd s nimi, verejné obstarávanie sa podľa toho nastaví a ušije na mieru, následne prebehne obstarávanie, ktoré je schopné splniť skutočne len vopred dohodnutá firma. Poprípade ak by sa náhodou nejaká firma našla, zrušíme pre istotu verejné obstarávanie, vypíšeme nové a medzi tým ostatným firmám "vysvetlíme", ako to chodí. Veľmi podobným spôsobom to funguje všade.
Včera som práve čítala o predražených zákazkách v IT sektore, na ktoré upozornil Michal Truban. Myslím, že opäť statočný mladík, ktorý nepociťuje núdzu o zákazky, ale nie o štátne zákazky. A odhodlal sa ísť von s ponukou, ktorú mu dali úradníci. Jeho odhady na korupciu v IT sektore je asi miliarda utopená v nových informatizačných systémoch na Slovensku. A ďalší odhad je zhruba miliarda utopená v blízkej budúcnosti, aby to vôbec fungovalo. Vám sa to nezdá ako plytvanie?
Verím, že ľudí, ktorí nedokážu tíško prihliadať na kauzy, ktoré požierajú spoločné financie, bude stále viac a budú odkrývať špinavé praktiky, ktoré ožobračujú občanov a plnia vrecká iba vyvolených.
Jedným z mnohých takýchto nehoráznych obchodov je kauza kompa. Obchod štátu, ktorý v tomto prípade reprezentoval štátny podnik Vodohospodárske stavby s firmou Ponton City. To prepojenie je už po dnešnom vysvetľovaní, myslím, že úplne jasné. Aj malému dieťaťu bude jasné, že ak starú kompu cez Dunaj prevádzkoval štátny Slovenský vodohospodársky podnik za ani nie pol milióna eur a nový prevádzkovateľ Ponton City to bude robiť za takmer 5 mil., niečo tu nesedí.
Pán premiér má plné ústa toho, že privatizácia štátneho majetku je zlodejina. No pritom sám dáva takúto možnosť, a to dokonca pre štát výrazne nevýhodne.
Odhalenia v kauze kompa vedú priamo do srdca strany SMER. Opäť o tých prepojeniach, myslím, že už je zbytočné rozprávať, myslím, že v tomto ohľade bolo povedané naozaj veľa. Skrátka, som presvedčená o tom, že verejné obstaranie bolo opäť raz zmanipulované. Najsmutnejšie na všetkom je, že na Slovensku za vašej vlády sa kradne v zmysle zákonov. Ide z toho až des.
A Peter Žiga, poverený riadením ministerstva životného prostredia, je osobne zodpovedný za tento obrovský prešľap. Nielenže je v kauze zainteresovaný cez právničky, ale je tým človekom, ktorý menoval riaditeľa Vodohospodárskej výstavby, ktorá nevýhodný obchod uzavrela. Je nám jasné, že bez hlasov SMER-u opozícia veľa nezmôže, je však nevyhnutné na tieto prešľapy neustále a silne poukazovať. Sám SMER totiž vyvodzovať žiadnu politickú zodpovednosť nemieni.
Milí samovládcovia, nechýba i vám náhodou sebareflexia, ktorú radi pripomínate iným? Pohľad na kandidátku SMER-u vraví, že je to stále strana bez akýchkoľvek škrupúľ. Ak by ste mali súdnosť, minister Peter Žiga a ešte i ďalší ľudia namočení v kauzách by zrejme nielen neboli tak vysoko, ale neboli by na kandidátke vôbec.
A, vážený pán minister, ešte zabŕdnem trošku do budúcnosti. Myslím, že sa rozohráva i ďalšia kauza. Kauza, ktorá bude úzko súvisieť s regiónom Oravy, a je to 20-miliónová kauza a ktorá opäť, pokiaľ sa uskutoční, bude jasným znakom, že ministerstvu životného prostredia nejde o životné prostredie a zraďuje obyvateľov, ale len o klientelizmus, a to pre tých, ktorí sa vedia okolo vás dobre krútiť a bude pre nich znamenať istý peniaz z eurofondov. Skládka v Istebnom si zaslúži riešenie, ktoré projektovo spĺňa všetky parametre medzinárodne uznávaných pravidiel i našich zákonov a nedala na plytké sľuby firmy, ktorá reálne v regióne nepoberá veľkú dôveru, čo sa týka dodržiavania svojich záväzkov voči prostrediu, voči životnému prostrediu. Ale vy chcete aj napriek tomu navliecť projekt na niektorú z výziev tak, že občania nebudú mať žiadnu záruku či uistenie bezpečnosti. A pripomínam, že opäť nejde o drobné, ide o 20 mil., ktovie, či nie viac.
Preto vás, pán minister, chcem vyzvať, aby ste aspoň túto pre mňa dosť vážnu budúcu kauzu dôsledne odsledovali a aby dozorujúce orgány nehrali len tretie husle pri kontrolách a inšpekciách a odbory životného prostredia neboli len pisálkovia, ktorí plnia príkazy vedenia komerčnej firmy či vašej strany, ale rozhodovali objektívne a podľa objektívnych skutočností.
A ak vám ani zdravie občanov nie je sväté, potom skutočne na mieste ministra životného prostredia nemáte, pán minister, čo robiť. Bude možno preto lepšie, ak prenecháte toto miesto niekomu inému.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2015 15:10 - 15:22 hod.

Erika Jurinová
Ďakujem, pán poslanec. Na vaše vystúpenie je jedna faktická poznámka. Uzatváram možnosť prihlásiť sa.
Nech sa páči, pán poslanec Záhumenský.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2015 14:29 - 14:31 hod.

Erika Jurinová
Ďakujem, pán minister. Ďalšiu... (Reakcie z pléna.) Prosím vás, kľud v sále. Ďakujem veľmi pekne.
Ďalšiu otázku položil pán poslanec Július Brocka a je na podpredsedu vlády a ministra vnútra pána Roberta Kaliňáka: "Pán minister, čo sa stalo s väzňami z Guantánama, ktorých sme prijali na našom území?"
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 10.12.2015 9:59 - 10:01 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne kolegom. Budem reagovať najmä teda na Štefana, ak sa mi podarí. Zákon, ktorý je predložený, je maximalistický aj idealistický. A vravím, že vnútorne s ním súhlasím, ale nedokážem vysvetliť, že, to, že prečo nie je prim... Alebo tam ani nejde o to, že vysvetliť, prečo nie je prijatý, nemôže byť prijatý dnes našou spoločnosťou. Ja vychádzam len naozaj zo stavu, aký je. Teraz sa nebavme o tom, že naše vnútorné presvedčenie nám hovorí, že tak, ako ste ho napísali, je správny. Ako budem naozaj stáť za tým, že pokým my nevytvoríme lepšie podmienky na to, aby sme tie hodnoty vysvetľovali deťom od malička, že nenájdeme spôsoby, lepšie spôsoby. Aj keď pán Kvasnička už povedal, že vlastne tie sprevádzajúce služby existujú, áno, ony existujú, ale sú úplne potierané, potláčané, ledva fungujú alebo živoria. Tak kým nevytvoríme naozaj reálny pomocný systém, tak sa mi zdá nie celkom správne zavádzať toto alebo snažiť sa zavádzať toto do praxe. Aj keď znova zopakujem, že to, čo navrhujete, naozaj pokrýva všetky oblasti možno do detailov.
Ale pekne si, Štefan, povedal, že môžeme sa zriecť trestania. A toto tam postrádam. My môžeme, alebo my nemáme právo posudzovať nikoho, hej. Na to je naozaj náš Najvyšší. On posúdi, kto ako konal. A my, ak sme presvedčení, že niekto koná zle, ten trest, ako si povedal, môžme sa zriecť toho trestu. Môžem alebo môže im byť, môže byť zrieknuté právo na trest.
Neviem, už sa asi zamotávam, ale, ale ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 10.12.2015 9:47 - 9:52 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne. Vážená pani predsedajúca, páni predkladatelia, kolegyne, kolegovia, dovoľte mi kratučko, naozaj kratučko a veľmi ťažko sa mi bude rozprávať, ale chcem pár poznámok k predloženému zákonu, viacerým zákonom, aj ústave. Vôbec nebudem spochybňovať, že právo na život je asi to pre mňa najdôležitejšie právo a určite neodňateľné. Je to prirodzené právo, ktoré človeku nikým nemôže byť udelené a rovnako by nemalo byť nikým zabraté. Toto je pre mňa alfa a omega. Vždy budem zástancom hodnôt života, ani neviem, čo by sa muselo stať, aby sa to zmenilo. Asi by som musela svoje svedomie oklamať a prevrátiť.
Vystupujem aj preto, lebo som počula faktické poznámky pána poslanca Jarjabka, ktorý sa obul do toho, že zákon predkladajú muži a že toto je teda výsostne alebo výsostne sa hovorí o právach žien. To, že som žena, môže to byť chápané rôznymi spôsobmi, ale naozaj cítim potrebu do istej miery obhájiť to, čo kolegovia predkladajú.
V úvode poviem ešte, že budem hlasovať za tento zákon. Na druhej strane som presvedčená o tom, že tak ako je napísaný, nie je akceptovateľný, ale poviem, našou spoločnosťou. Nie je svedomím mnohých ľudí, ktorí si ctia hodnoty, kresťanské hodnoty, hodnoty ľudskosti.
Čo sa týka tých mužov a žien. Ja nepokladám za zlé, že ho predkladajú muži, pretože častokrát práve muži sú tí, ktorí nabádajú ženy, či už na interrupciu alebo možnože na zníženie toho vnútorného nastavenia žien, ktoré je podľa mňa viac náchylné život prijať. Máloktorá žena hneď v prvom momente, keď sa dozvie, že je tehotná, povie, že v žiadnom prípade nechcem. Máloktorá. Stáva sa, ale nebýva to veľmi často. Takže som na druhej strane rada, že práve muži dokážu byť aj zástancovia hodnôt a možno aj pocitov žien a chcú ich brániť, ochraňovať, chcú im byť oporou, lebo naozaj veľakrát sa to nestáva.
Na druhej strane však nemyslím si, že ľudia dnes sú pripravení na to, že by sme vedeli kriminalizovať ženy za svoje rozhodnutie len z toho dôvodu, že naša spoločnosť bola dlhé roky akoby vyčlenená možno z hodnotového vychovávania. Je mi to strašne ľúto, ale som si istá, že pokiaľ my nemáme nastavené, aj štátom nastavené pomáhajúce profesie, sprevádzajúce profesie, skratka služby, ktoré vedia pomôcť už teraz tým, ktorí možnože hodnotovo nie sú ukotvení tak, ako majú byť, tak dovtedy tento zákon nie je dobré prednášať v našom parlamente.
Ale opäť pripomeniem, som rada, že s tým kolegovia vyšli, lebo je to téma hodná diskusie. A budem robiť všetko pre to, aby sa do vzdelávacích osnov a služieb dostali naozaj tie etické hodnoty. Častokrát jednoducho, alebo tak mám pocit, že častokrát sa u žien, snažíme sa ženu postaviť do úlohy biologickej, ale to hodnotové nastavenie alebo etické hodnoty ako keby sme chceli nasilu oddeliť od tohto. Bohužiaľ, práve v prípade tehotenstva to nie je možné. A to možno je tá chyba, kedy sa ešte za socializmu tieto hodnoty začali oddeľovať. Teda tá biológia, sme sa tvárili, že je samostatná oblasť a dá sa to jednoducho mechanicky vyriešiť. Ale vieme, že má to veľký vplyv na ženy, na vnímanie žien.
Zostávam však pritom, že ústredným motívom obidvoch zákonov, teda aj novely, aj zákona o interrupciách, má byť ochrana života a s tým sa do bodky stotožňujem. Preto tento zákon aj podporím. V druhom čítaní, keby sa stalo, že tento zákon pôjde do druhého čítania, aj keď sa mi to nehovorí ľahko, ale trvala by som na tom, aby sa niektoré ustanovenia z neho vypustili.
Neviem, čo ešte k tomu povedať, ale, ale veľmi pekne vám ďakujem, že ste si ma vypočuli ako ženu, ktorá si ctí hodnoty, a zároveň viem, akým spôsobom je naša spoločnosť nastavená a akým spôsobom sa bráni veľká skupina ľudí tomu, o čom sa dnes hovorí.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 3.12.2015 14:58 - 14:58 hod.

Erika Jurinová Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Ďakujem za odpoveď. Áno, celý proces posudzovania aj ja sledujem. Viem teda o všetkom, čo ste hovorili. Narážala som naozaj viac-menej na proces, ktorý už existuje, už funguje. A jedná sa teda o povolenie, ktoré má firma na prevádzkovanie alebo na úpravu skládky z toho roku 2010, ako bolo spomínané.
Ale pre mňa je záhadou, že ak vy hovoríte, že bude posúdený vplyv a bude teda, vydá stanovisko ministerstvo životného prostredia, samozrejme, on nie je povoľovací orgán, toto mi je všetko jasné. Na túto celú vec ak vydá stanovisko ministerstvo životného prostredia po prebehnutí EIA, tak nerozumiem, že už môže v tomto čase prebiehať skúšobná prevádzka niečoho, čo ešte nie je povolené a umožnené. Preto som rada, ak teda podnet bude dostatočne preskúmaný. Len obávam sa, že to prepojenie firmy s inšpekciou alebo so životným prostredím, s oddelením životného prostredia na okresnom úrade nemusí veci celkom prospieť, alebo nemusí úplne otvoriť všetky, neviem sa ani vyjadriť teraz presne, ale jednoducho, ja tam vnímam určitú prepojenosť firmy a Okresného úradu v Dolnom Kubíne. Preto podľa mňa to nebude celkom relevantné zhodnotenie situácie.
Poukazujem preto na ministerstvo, aby sa možnože zainteresovalo do tejto veci, aby už teraz ľudia zbytočne netrpeli zdravotnými problémami z činnosti firmy.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis