Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie s faktickou poznámkou

24.4.2015 o 15:34 hod.

MUDr. PhD. MPH

Richard Raši

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 19:15 - 19:16 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Pán minister, najprv som si myslel, že aj som to povedal, že tá schôdza je úplne zbytočná, ale teraz som rád, pretože konečne, a začal to Vlado Baláž a mnohí to ďalší zopakovali, konečne sa mohli ľudia dozvedieť aj niečo pozitívne, aj to, čo sa urobilo, aj to, čo sa robí v regiónoch, aj to, čo sa robiť bude. A možno vďaka tejto schôdzi budú aj naši občania vedieť, že sa pripravuje program pre všeobecných lekárov, že budú mať svojich mediátorov pacienti a že sa pripravujú investície do nemocníc, a verím, že mnohí ľudia, ktorí budú pozerať záznam z tejto schôdze, sa dozvedia niečo pozitívne a trošku sa napraví ten všeobecný zlý obraz, ktorý sa snaží opozícia rozlične, ako to tu povedal pán poslanec Jarjabek, rozliční politickí zlodusi navodiť.
Takže ja verím, že všetko zlé je na niečo dobré. A aj po tejto schôdzi sa ten obraz, ktorý takto negatívne opozícia vytvára, trošku skoriguje a priblíži sa viacej k pravde.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 18:40 - 18:42 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Začnem od konca.
Vážená pani poslankyňa, naozaj tá Radičovej vláda bola sila, ale, samozrejme (reakcia z pléna), samozrejme, spomenul som aj Dzurindovu vládu, lebo tá tej sile, ktorú ona potom v tom ťahu sprivatizovať všetko štátne, tak tam jej nabila druhá Dzurindova vláda, takže, ale bola to sila a sme radi, že tá sila je už nenávratne preč.
Pán poslanec Kadúc, súhlasím s vami. Naozaj mal by tento priestor byť využívaný na konštruktívne návrhy riešení, chcel by som vás ale poprosiť, lebo vy ste naozaj seriózny človek, aby ste to povedali svojmu šéfovi, ktorý si tu v tej taške zabudol pyžamo (smiech v sále), keď tu robil vystúpenie, lebo ten ani zmienku konštruktívnosti. Bolo to osočovanie, napádanie a klamanie, klamanie, klamanie. Ja súhlasím s vami, že malo by to byť oveľa serióznejšie, a verím, že tento váš, neviem, ako sa volá, sa tiež tak začne správať.
Pán poslanec Uhliarik, na zopakovanie. Ja som vo svojom príhovore žiadnu schránku nespomenul, ale asi trafená hus zagágala a ste sa ozvali. Ale opäť pripomínam jednu vec. Nahrávka, ktorá tu odznela, bola autentická, vaša, tam už trestné išlo, pokiaľ mám informáciu. A rád by som zopakoval pár dátumov, najmä, Štefan, počúvaj:
2. november 2011 - podpis pána ministra Uhliarika, prenájom CT prístroja pre nemocnicu Svidník za 1,75 mil. eur.
18. október 2011 - prenájom prístrojov na rehabilitáciu za 800-tisíc eur za 21 mesiacov.
2. 10. 2012 - prenájom, pokus našťastie sa zastavil, strojov na cvičenie za 890-tisíc eur, a to je tam, kde boli tie bicykle na štyri dni za 30-tisíc eur. Takže, bohužiaľ, našťastie sa, teda našťastie sa to podarilo zastaviť, ale toto je realita, kde podpisy figurujú.
Ďakujem veľmi pekne ešte raz všetkým. (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 24.4.2015 18:19 - 18:31 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis

200.
Ďakujem pekne. Vážený pán predseda, ctené kolegyne, vážení kolegovia, vážený pán minister, dovoľte, aby som ako posledný v rozprave možno tu na požiadanie niekoľkých poslancov, pána poslanca Galisa, možno by som mal tú správu, po ktorej malo nasledovať, keď bola požiadavka, odvolanie, tá má 150 strán, možno by som vám ju mal teraz prečítať, aby sme naozaj vedeli, čo sa v zdravotníctve deje, aký tento stav je.
Takže, ctené dámy, vážení páni, pred mesiacom, pred mesiacom prišiel za mnou pán poslanec Uhliarik s tým, že doniesol podpisy poslancov, aby sme zvolali mimoriadny výbor, ktorého výsledkom mala byť Informácia o stave zdravotníctva na Slovensku a prezentovanie opatrení na zníženie zadlženia a zlepšenia stavu v rezorte. My sme toto uznesenie priamo na výbore mojím návrhom a jednohlasným odsúhlasením všetkých členov výboru rozšírili o návrhy konkrétnych opatrení na zvýšenie transparentnosti v rezorte, porovnanie parametrov poskytovania zdravotnej starostlivosti, vývoj miezd zdravotníckych pracovníkov, o informáciu o výsledkoch hospodárenia v zdravotníckych zariadeniach od roku 2012, teda odkedy nastúpila nová vláda. Doplnili sme túto požiadavku o prehľad zmluvných cien a objemov v jednotlivých typoch poskytovateľov, o prehľade realizovaných opatrení ozdravného plánu nemocníc a o správu o stave liekovej politiky a vývoja nákladov a dostupnosti liekov.
Čiže naozaj sme chceli, a všetci to odsúhlasili, aj opoziční poslanci, že túto správu nám predloží pán minister do 30 dní. Bral som to ako normálny, štandardný politický postup. Na to za pár dní bez toho, aby akákoľvek správa, a to je tá správa, o ktorej som rozprával, ktorá má 150 strán, bola doručená do parlamentu, prišiel návrh na odvolanie.
Páni z opozície, Ivan Uhliarik, tak o čo tu, o čo tu vlastne ide? My odvolávame dnes ministra, pričom vy ste odštátnili v minulosti ziskové činnosti nemocníc.
Vykrikujete, že sa nemocnice neustále zadlžujú, pričom ste vytvorili základný elementárny predpoklad tohto zadlženia, že všetko, čo nemocniciam prinášalo zisk, ste dali z nemocníc preč.
Odvolávate ministra, ktorý zavádza prvky transparentnosti do všetkých oblastí, a pritom za bývalej vlády Ivety Radičovej súkromné magnetické rezonancie a CT vyšetrenia boli zazmluvnené omnoho výhodnejšie ako štátne.
Vy odvolávate ministra, a pritom za vašej vlády prvýkrát vznikol vážny štrajk lekárov, keď ste chceli sprivatizovať štátne nemocnice.
Odvolávate ministra a hovoríte o rozličných nejasných prípadoch, a pritom ste počuli na minulom pléne nahrávku z porady bývalého ministra Uhliarika, kde svojim riaditeľom dával návod, ako uspieť pri zákazke bez výberového konania za 1,2 mil. eur a ako to urobiť tak rýchlo, že nedovolenú štátnu pomoc si Únia nevšimne. A vy sa potom podpíšete pod návrh na odvolanie ministra.
Odvolávate ministra, ktorý sa snaží urobiť poriadok s tým, čo nás teraz trápi, a to tým, čo ste vy povolili, a to je masívny export cez naše hranice, dokonca čo sa dialo za bývalej vlády Ivety Radičovej aj cez štátne nemocnice.
Pán minister Uhliarik, vy sa podpíšete pod odvolanie ministra, a pritom firma, ako to odznelo aj dnes, ktorú ste prepísali zo seba na vašu pani manželku po vašom nástupe, zvýši obrat 27-krát. Aké máte morálne právo sa pod toto podpísať?
Páni poslanci, za stav zdravotníctva viníte človeka, ktorý je na svojom poste niekoľko mesiacov a za ktorým sú výsledky, ktoré aj neskôr spomeniem, a odvolávate ho za to, že sa snaží riešiť chyby, ktoré sa vaším pôsobením, či už to bolo za Dzurindovej vlády, alebo za vlády Ivety Radičovej, udiali a na ktoré doteraz rezort trpí. Už sme to tu niekoľkokrát hovorili, ale možno to, čo otriasalo naším zdravotníctvom v minulosti, si opäť pripomenieme, aby sme si uvedomili, že za čo sa teraz odvoláva minister a za čo, čo sa dialo v minulosti, nikto žiadnu politickú, ani osobnú zodpovednosť neprevzal.
Možno si spomínate na biznis s onkologickými liekmi cez štátnu nemocnicu, bolo to v prešovskej nemocnici, keď chorým deťom chýbali lieky. Pán minister Čislák to už spomínal, bolo to vôbec prvýkrát, keď sa zo štátnej nemocnice stala distribučná firma, a lieky, ktoré mali ísť pacientom, boli z nemocnice, ani vlastne do nemocnice neprišli a boli dávané ďalej na biznis do zahraničia.
Odvolávate ministra za CT v Piešťanoch, s ktorým teda naozaj nemal nič spoločné, a pritom za vašej vlády sa prenajímali prístroje, bolo to už spomínané, prenájom bežiaceho pásu na štyri dni za 30-tisíc eur. Prenájom bežiaceho pásu za štyri dni za 30-tisíc eur.
Potom sú to rozličné zmluvy, ktoré nová vláda musela zrušiť a o ktorých pán minister hovoril, a verím, že ešte hovoriť bude, a vy sa teraz podpíšete pod odvolávanie Viliama Čisláka, ktorý vo všetkom, vo všetkých týchto veciach musí robiť poriadok.
Spomínate si určite, čo sa dialo, keď ste predložili na vládu Ivety Radičovej, pán minister Uhliarik, keď ste boli ministrom, zákon o farmafirmách, ktoré pripravili samé farmafirmy. Vtedy ste sa za to nehanbili. Dôkazy ešte aj dnes nájdete na portáli právnych predpisov, kde vidíte, kto vytvoril samotný zákon, ktorý mal byť striktný voči firmám, a vytvoril ho jeden z manažérov danej firmy.
A sú to mnohé ďalšie a ďalšie biznisy, možno spomeniem ešte jeden, ktorý sa nám vtedy z opozície podarilo zastaviť, keď ste chceli vybrať poradcu, my sme to vtedy nazvali "práca snov", "džob snov", poradca, ktorý mal za deň práce získať na základe objemu finančných prostriedkov a dĺžky zmluvy až 10-tisíc eur.
Pani poslankyne, páni poslanci, je tu návrh na odvolanie ministra za chyby, ktoré spôsobili bývalé pravicové vlády.
Ale, ako tu už spomenul pán poslanec Baláž a niektorí ďalší, urobili sa aj mnohé pozitívne kroky a ja stále tvrdím, že dennodenná medicína, ktorá sa poskytuje v našich nemocniciach a v zdravotníckych zariadeniach, je medicína dobrá. Ale tu sa ukazujú iba tie negatívne prípady, aj tie sú mnohokrát vytrhnuté z kontextu. Nie je problém ísť do nemocnice na Mickiewiczovej ulici do suterénu a nafotiť tam pretekajúce steny, možno ktoré sú čiastočne plesnivé. No je to reálny stav niektorých našich nemocníc, ale množstvo našich nemocníc je vo vynikajúcom stave a stále sa ďalšie a ďalšie rekonštruujú a modernizujú. A hlavne máme mimoriadne dobrý personál v nemocniciach. A nie je pravda ani to, že tisíce lekárov a sestier odchádzajú do zahraničia. Nie je to pravda, neodchádzajú. Neexistuje žiadna štatistika, ale vieme to zistiť z Lekárskej komory, pretože kto odchádza do zahraničia, musí mať potvrdenie z Lekárskej komory. Ani tisíce, ani stovky lekárov za tejto vlády do zahraničia neodchádzajú. Práve je opačná tendencia, mnohí lekári sa zo zahraničia vracajú, pretože stabilizáciou lekárov platmi sa časti z nich už neoplatí v zahraničí pracovať a neoplatí sa im tu nechávať svoje rodiny.
Prečo sa tu nebavíme o pláne obnovy infraštruktúry nemocníc na Slovensku? Priemerný vek nemocničných budov je viac ako 40 rokov. A pýtam sa, čo ste urobili, keď ste boli vo vláde vy, či už to bola Dzurindova vláda, alebo vláda Ivety Radičovej? Do nemocníc sa nedalo ani euro a všetko sa muselo riešiť až vtedy, keď bola vláda Roberta Fica, a ďalšie riešenie prichádza aj teraz, keď pán minister pripravil kapitálové výdavky, ktoré vo výške 30 mil. eur pôjdu práve do nemocníc a práve pre pacientov na zlepšenie toho, čo pacienti potrebujú, aby okrem výborných zdravotníkov mali aj komfort v priestoroch, v ktorých sa nachádzajú.
Pokračujem ďalej. Nedostatok všeobecných lekárov. Roky hovoríme o nedostatku všeobecných lekárov. A opäť sa pýtam, čo ste urobili so všeobecnými lekármi, keď ste boli pri vláde? Nič. Neurobilo sa vôbec nič. A teraz, teraz je na ministerstve rezidentský program, kde je 160 nových rezidentov, ktorí o dva roky nastúpia do regiónov, kde nie sú lekári alebo kde sú lekári vo vysokom veku a budú ich môcť vymeniť.
Čo ste urobili s pacientami a ako ste riešili ich podnety? Nijako. Je zavedený znova nový program mediátorov, možno ich môžme nazvať nejakých ombudsmanov pacientov, ktorí sú priamo v nemocniciach a ktorí budú slúžiť ako prvý kontakt pre našich pacientov, lebo mnohokrát vznikajú problémy a sťažnosti z nedorozumenia alebo zlej komunikácie, keď sú naši zdravotníci preťažení, a práve tento ombudsman a tento mediátor bude práve preto, aby sa tieto konflikty vyriešili, aby pacient bol nielen kvalitne vyliečený, ale aby aj z nemocnice odchádzal spokojný.
Spomínal som už tu pána ministra, vtedajšieho, Uhliarika a reexport liekov. Zase sa pýtam, reexport liekov bolo slovo, ktoré vzniklo za vlády Ivety Radičovej, dovtedy sme reexport liekov, aj keď existoval v nejakej minimálnej forme, ako problém necítili. Čo ste urobili? Nič. Toto ministerstvo, ministerstvo zdravotníctva, kde je ministrom pán minister Čislák, ako jedna z mála krajín v Európe urobila opatrenia, Slovenská republika ako jediná z členských štátov v EÚ má vo svojej vecne príslušnej legislatíve riešenú aj problematiku reexportu liekov a dokonca sme sa stali inšpiráciou pre mnohé členské krajiny EÚ.
Dámy a páni, len na základe týchto faktov by sme mali prijať svoju osobnú zodpovednosť za, by ste mali prijať svoju osobnú zodpovednosť za kauzy a biznis, ktoré ste robili, keď ste tam boli, bez ohľadu na obete napríklad aj v podobe onkologických najmenších pacientov, keď ste predávali lieky, na ktoré tieto deti čakali. (Potlesk.)
A dovoľte mi ešte raz sa vrátiť k správe o stave zdravotníctva. Je na rezorte, je aj v elektronickej forme, každý z vás, ktorý má záujem o túto správu, ju môže dostať, je to správa, ktorá má 150 strán. Je tam mnoho, sú tam iba fakty, žiadne dojmy, sú tam tabuľky, výsledky, porovnania a naozaj je to reálny stav toho, v akom sa zdravotníctvo nachádza, aj s pozitívami a, samozrejme, aj s jeho negatívami, pred ktorými sa nikto neskrýva. Ale nedehonostujme zdravotníctvo, nedehonostujme prácu zdravotníkov. Je mnoho krajín, ktoré majú výrazne väčšie problémy, je mnoho krajín, kde sa zďaleka nedostáva našim pacientom taká liečba, ako u nás. Je mnoho krajín v Európskej únii, kde onkologické lieky nie sú tak dostupné ako u nás. Sú krajiny, kde o liečbe rozhoduje komisia onkologická, je to napríklad Anglicko, a mnoho pacientov zomrelo len preto, že tú liečbu nedostanú. Sme inšpiráciou aj v prístupe inovatívnych liekov, máloktorá krajina v Európskej únii má taký ľahký dostup nových liekov pre pacientov bez platenia pacientov. (Reakcia z pléna.)
To dúfam, že nebolo na mňa, Daniel? (Reakcia z pléna.) Dobre.
Ďakujem pekne. (Potlesk.)

Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 18:07 - 18:08 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán poslanec Baláž. Ďakujem najmä za to, že si spomenul to, čo naozaj sa do médií veľmi ťažko dostáva, a to je aj vynikajúca práca všetkých zdravotníkov, ktorú odvádzajú v našich nemocniciach, a častokrát sa zdravotníctvo vzťahuje iba na Bratislavu, ale ako som to povedal už opakovane na výbore, treba ísť do regiónov, treba ísť do nemocníc, treba sa rozprávať aj tam s ľuďmi. Nie všetko je Bratislava.
Je fakt, že technický stav budov nemocníc v Bratislave je katastrofálny a treba novú nemocnicu, treba, keď nebude mať Bratislava novú nemocnicu, tak to zdravotníctvo tu naozaj celé pôjde veľmi zlý tempom. A je tu vynikajúci ľudský potenciál. Ale ten ľudský potenciál je aj v regiónoch a v mnohých regiónoch sa aj vďaka eurofondom vybudovali krásne špičkové zariadenia, kde pracujú špičkoví ľudia. Len, bohužiaľ, to nie téma, ktorá by zaujímala médiá.
Ale ďakujem pekne, že si to spomenul, a verím, že si na to pomyslia aj pacienti, ktorých si ty, alebo mnohí tvoji kolegovia, úspešne liečil.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 17:46 - 17:47 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Vážená pani poslankyňa, prieskumy sme urobili všetky a každý jeden z nich bol ukončený v deň, keď sa prieskum uskutočnil, pretože my už Piešťany nemáme ako ukončovať. Ja ešte raz urobím výbor, sa o tom môžme kľudne porozprávať, ale žiadne nové skutočnosti sme nezistili ako tie, čo nám boli dané. A keď sa stal aj nejaký problém, alebo chyba, musí to zistiť Generálna prokuratúra, NAKA alebo orgány, ktoré to vyšetrujú. Ale my už do Piešťan a ešte môžme ísť aj trikrát, aj keď sa stretneme na klube, no čo viac k nim povieme? No to, čo sme tam zistili. To, čo sme tam zistili a aké skutočnosti boli nám doručené. A všetky ostatné už musí, keď nejaké budú, zistiť niekto iný. Takže nemá to žiaden súvis s pánom ministrom.
A či sa stretneme na výbore, jeho vyjadrenia k Piešťanom budú vždy vyjadreniami jeho ako ministra zdravotníctva a on nemusí čakať na to, čo mu povieme my alebo čo mu nepovieme.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 17:34 - 17:36 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Pani podpredsedníčka, vážená pani podpredsedníčka, čiže vy ako dôvod na odvolanie ministra Viliama Čisláka dávate to, že v čase, keď bol riaditeľ, na základe verejného obstarávania vybral právnickú kanceláriu, ktorej platil 2-tisíc. Aj keby platil 10-tisíc, tak vy viete, akú agendu právnu má tá záchranka? Však to bolo vtedy, keď sa štátna záchranka výrazne rozširovala na úkor súkromných záchraniek, ktoré druhá Dzurindova vláda rozdala, keď rozdala záchranky aj Falcku, a vy ho idete za to, že vo verejnom obstarávaní v Košiciach vyhrala firma z Bratislavy. No verte, že my v Košiciach určite si firmy z Bratislavy radi nevyberáme. Ale keď jednoducho vyhrá vo verejnom obstarávaní, tak vyhrá vo verejnom obstarávaní. Mohla byť aj z vašej rodnej obce. Mohla to byť aj vaša rodina, kto by to vyhral, až nejakého právnika máte. Tak čo by sme povedali, že to je korupcia, ktorú robíte vy s ministrom Čislákom?
Tak vážte trošku slová. Však ste, to je jeden úplný nonsens, príklad ste uviedli ako prípad na odvolávanie ministra, ktorý sa stal lege artis, v súlade so zákonom, pred desiatimi rokmi, a vyšla víťazná firma, ktorá víťazná vyšla. Ako toto s tým, to nemá s dneškom žiaden súvis.
A potom, že bol niekto nominovaný do nejakej dozornej rady. A tú nomináciu robil osobne pán minister Čislák? A ten, kto bol nominovaný, ten je odsúdený, alebo je to nejaký vrah, alebo kto? No tak zase vytiahli ste informáciu na odvolávanie ministra, ktorá s ním nemá absolútne žiaden súvis.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 17:18 - 17:19 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Pán poslanec, vidíš, pán poslanec Ježík, vidíš, ako si ich znervóznil tým, že si prečítal aj o pozitívnych veciach, ktoré sa v rezorte robia, lebo nechcú to počúvať. A chcem ťa poprosiť, aby si reagoval veľmi citlivo najmä na pána poslanca Galka, lebo to je nonsens, že on je v parlamente. Ale nedaj sa stiahnuť a nepovedz to, čo si myslíš, lebo si lekár a mal by si teda držať istú mieru úcty.
Ale je lepšie, že je pán poslanec Galko v parlamente, ako keď bol na ministerstve dopravy (pozn. red.: správne má byť "obrany"), lebo aspoň nemá čo drancovať, nemusí robiť zmluvy bez kontraktu, nemusí nakupovať náhradné diely do vrtuľníkov, ktoré vlastne rezort ani nepotrebuje, alebo nemusí poisťovať predražene autá.
Takže ja ďakujem pekne za tú správu a verím, že ešte niekoľkokrát zopakujem aj to pozitívne, čo v rezorte sa robí a čo sa robiť bude.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 16:49 - 16:51 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán doktor, ako lekár celý život konáte dobro, pomáhate ľuďom. Tak myslím, že tak to cítite a sa snažíte, či to vždy vyjde, alebo nie, ale asi snažíte sa robiť dobro. Pánovi ministrovi lekárovi, ktorý takisto v živote zachránil množstvo životov, lebo robil na záchranke, robil na úrazovej chirurgii, želáte všetko dobré, poviete, že sa vlastne ničoho ani nedopustil, a potom sa podpíšete pod jeho odvolanie.
Tak ako lekár, ktorý konáte dobro, keď pán minister Čislák si bude myslieť, že to dobré je pre neho nebyť ministrom zdravotníctva, tak sa vzdá sám.
A obviňujete ho ale z vecí, ktoré neurobil. Ktoré neurobil. Minister zdravotníctva neriadi rozhodnutia riaditeľov nemocníc z hľadiska personálneho obsadenia pozícií. Minister zdravotníctva nezasahuje do fungovania úradu. Aj ja, keď som bol minister, by ma ani nenapadlo riešiť, či niekto je, alebo nie je nejakým primárom alebo námestníkom, lebo je to vždy rozhodnutie manažmentu.
Takže nesnažme sa zase povedať ľuďom, že pán minister, ktorý vlastne nič zlé neurobil, a prajete mu všetko dobré, má byť odvolaný.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 16:32 - 16:32 hod.

Richard Raši
Ja vyzývam všetkých našich poslancov, aby sme po vystúpení tohto klamára, ktorý tu vedome šíri nejakú vymyslenú, klamlivú informáciu, aby sme išli domov, aby sme sa s našimi rodinami duševne očistili. Lebo toto je politické bahno, čo tu robí Matovič! To je politické bahno a je mi z neho zle! Je to klamár! (Potlesk.)
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.4.2015 15:34 - 15:36 hod.

Richard Raši Zobrazit prepis
Vilo, spolu sme chodili na všetky prieskumy, dostali sme obaja tie isté fakty, ako ty si vedome klamal poslancov (potlesk), pretože nie je pravda, že porovnávaš rovnaké veci. U mňa na výbore pre porovnanie si spomínal Martin a Brezno, tak ti to pripomeniem a choď si to pozrieť (reakcia poslanca), Vilo, nechaj ma dohovoriť. Môžte si ísť pozrieť, čo znamená, keď niekto spomenie, že je to isté. Na výbore nájdete porovnanie niektorých cétečiek, ktoré boli deklarované, že sú také isté, a vôbec nie sú také isté.
Ale vrátim sa k tomu úplne prvému, to bolo Piešťany a Havlíčkov Brod.
- Na základe dostupných informácií z webovej stránky nemocnice v Havlíčkovom Brode sme zistili, že síce CT stálo bez DPH nejakých 530-tisíc, ale v deň podpisu zmluvy o CT bola podpísaná v Čechách servisná zmluva na 12 mil. českých korún, v deň podpisu zmluvy. Pretože je pravda to, že cena cétečka nie je len cena prístroja, ale aj celková cena vrátane servisu.
- Za ďalšie. Nešlo o rovnaké prístroje, lebo prístroj v Havlíčkovom Brode nemal dva dôležité softvéry, ktoré udávaný prístroj v Piešťanoch mal mať.
- Po tretie. Neboli zhodnotené stavebné úpravy.
- Po štvrté. Tam to bolo vyplatené v hotovosti, tuná 48-mesačný lízing.
Takže, a keď sme chodili po tých nemocniciach, sám si videl, že verejné obstarávanie z hľadiska nemocnice, ani ty, ani ja si nikdy nepovedal, že by niečo nebolo v poriadku, pretože to, čo bolo odprezentované, sa zdalo byť v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. A sám si povedal, že keď sa niečo stalo, tak sa to mohlo stať pred nemocnicou, to znamená, že výrobci alebo výhradní distribútori sa mohli dohodnúť pred tým. A na to sú orgány činné v trestnom konaní, ktoré to majú zistiť. Ale ty si to povedal tak, akoby to vyzeralo, že to celé organizuje len nemocnica. Takže chodil... (Prerušenie vystúpenia časomerom. Potlesk.)
Skryt prepis