Videokanál poslanca

 
 
Loading the player...

Prosím povoľte Vášmu prehliadaču prehrávať videá vo formáte flash:
Google Chrome | Mozilla Firefox | Internet Explorer | Edge

Vystúpenie v rozprave

16.10.2013 o 15:12 hod.

Ing. PhD. MBA

Ivan Štefanec

Videokanál poslanca
Zobraziť prepis Poslať e-mailom Stiahnut video
 
 
 

Videokanál poslanca

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.10.2013 11:32 - 11:34 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda. Ďakujem pani Vaľovej za koment a pani poslankyňa, je to úplne ináč. Ľudia si zaslúžia lepšie podmienky, lepšie platy, len v skutočnosti nenájdete dvoch ľudí, ktorí sú rovnakí. Rovnostárstvo nie je namieste pri odmeňovaní, rovnostárstvo je namieste v tom zmysle, že by sme mali zabezpečiť ľuďom, aby mali rovnaké šance. Rovnostárstvo pri odmeňovaní viedlo vždy ku krachu systému, mali ste to v socializme, mávate tie prípady aj dnes všade vo svete. Vy keď budete tlačiť takýmito nezmyselnými zákonmi na rovnaké odmeňovanie, tak dosiahnete len to, že tí ľudia nebudú mať robotu, že najviac poškodíte tým, za ktorých sa tvárite, že bojujete. Za tie firmy práve čo ďalej od Bratislavy. Na strednom Slovensku, na východnom Slovensku, na severe, tie firmy, ktoré si nemôžu dovoliť mať také podmienky, ako trebárs v Bratislave a nemôžu si dovoliť ani platiť tak tých zamestnancov. Keď si nebudú môcť dovoliť a vy im nariadite, že musia mať takéto platy, tak jednoducho prídu o prácu, lebo tie firmy si nemôžu dovoliť takéto fungovanie. Takto to jednoducho funguje, to je, to je realita. No a čo sa týka malých podnikov, naozaj, to, že si uvedomujete tú chybu, svedčí o tom tá výnimka na firmy do 20 zamestnancov. Ja by som naozaj ten zákon ešte stále stiahol, ešte stále máte šancu to stiahnuť, pretože všelijaké vyhováranie sa na to, že budete zohľadňovať ekonomické podmienky, sú nezmyselné. Ako náhle ten zákon začne platiť, tak začne platiť pre všetkých aj pre tých, ktorí s tým nesúhlasia. Je to zásah do slovenského podnikania taký, že je protiústavný, pretože je to zásah do slobody podnikania, slobody rozhodovania a je to zásah do dohôd, ktoré si zamestnanci so zamestnávateľmi aj urobia. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 25.10.2013 11:25 - 11:30 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne pán predseda. Ctené kolegyne, vážení kolegovia, pán minister, vážení hostia. Bohužiaľ, máme tu tento zákon, ktorý považujem za víťazstvom ideológie nad zdravým rozumom, za víťazstvo ideológie a prehru zdravého rozumu. Tento zákon je síce víťazstvom vlády jednej strany, ale prehrou pre všetkých občanov Slovenska. Prehrou pre tých, ktorí chcú poctivo pracovať, pre tých, ktorí chcú tvoriť pracovné miesta. Je to prehra aj pre zamestnancov, aj pre zamestnávateľov.
V súčasnosti máme na Slovensku 406 498 nezamestnaných, dámy a páni, je to 13,84 % k 30. septembru 2013. Keď si porovnáme našu úroveň nezamestnanosti z hľadiska všetkých krajín Európskej únie, tak sme piaty najhorší po Grécku, Španielsku, Cypre, Chorvátsku. Myslím si, že nie je ťažké uhádnuť, či sa táto situácia zlepší alebo zhorší, keď bude vláda prijímať takéto zákony. Jednoznačne takéto zákony povedú k ďalším a k ďalším radom nezamestnaných. Je to nezmyselné, je to škodlivé a je to zlé.
Tento zákon patrí do kategórie typu zrušenia rovnej dane, zhoršenia zákonníka práce, zvyšovanie daní, zvyšovanie odvodového zaťaženia, skomplikovanie situácie tým, ktorí tvoria pracovné miesta, ale aj tým, ktorí pracujú. Uvedomte si, že keď firma, ktorá pracuje niekde na strednom alebo východnom Slovensku a dohodne si zamestnávateľ so zamestnancami podmienky, dohodne si mzdy, dohodne si trebárs aj nadčasy, dohodne si ďalšie sociálne výhody, tak tieto prestanú okamžite platiť, pretože za neho, za zamestnávateľa a za druhú stranu, za zamestnancov, to dohodne niekto úplne iný. To dohodne niekto, koho vôbec táto firma nepozná. Toto je neskutočné a toto je absurdne.
Takúto situáciu sme tu už ale mali, dámy a páni, za prvej Ficovej vlády. Aj vtedy SMER presadil, aby rozširovanie kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa bolo rozširované aj na tých, ktorí o tom nemajú ani vedomosť, alebo s tým vôbec ani nesúhlasia. Našťastie vláda Ivety Radičovej tento obludný zákon zmenila a dnes to tu máme opäť. Podobnú analogickú situáciu mali aj v Českej republike, kde ústavný súd jednoznačne rozhodol, že tento zákon je protiústavný. Mimochodom na túto tému sa vyjadrujú aj medzinárodné organizácie.
Dovolím si upozorniť na odporúčania OECD z roku 2002, ktorým sa navrhuje, aby rozšírenie záväznosti kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na zamestnávateľa, ktorý nie je členom zamestnávateľského zväzu, bolo možné len so súhlasom tohto zamestnávateľa pokiaľ tento zamestnávateľ má obdobný predmet činnosti a obdobné ekonomické a sociálne podmienky. Toľko z odporúčania OECD, ale netreba nám ani odporúčanie medzinárodných organizácií. Stačí si jednoducho zvážiť zdravým sedliackym rozumom, či toto je rozumné alebo nie je a vychádza nám, že toto je naozaj obludnosť, ktorá sa dotkne najmä malých podnikov, ktorá sa dotkne najmä podnikov, ktoré sú v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou a ešte viac a viac zhorší ich pozíciu a zhorší nezamestnanosť.
Že si vláda uvedomuje túto negatívnu situáciu aj negatívny dopad tohto zákona, tak čiastočne to kompenzuje opatrením, že sa to nebude vzťahovať na firmy do 20 zamestnancov. Už len tento návrh považujem za potvrdenie dôkazu, že ten zákon je naozaj škodlivý. Ale nepotrebujeme tento zákon vôbec, nepotrebujeme ďalších nezamestnaných, pretože zákonmi z tejto snemovne by sme mali, dámy a páni, podporovať zamestnanosť a nie ju zvyšovať. Tento zákon ju zvyšuje, tento zákon dramaticky zhoršuje pozíciu ľudí na Slovensku. Je to opäť zákon, ktorý terorizuje slušných, poctivých a aktívnych ľudí. Bohužiaľ, zavádza také pomery, že vypúšťa podmienku súhlasu zamestnávateľa s rozšírením záväzností kolektívnej zmluvy na neho a teda hrubým spôsobom zasahuje do slobody podnikania.
Keďže tento zákon sme tu už mali a a mali sme ju tu aj analogickú situáciu podania na Ústavný súd, dovoľte mi informovať vás, dámy a páni, že ak vládna strana tento zákon presadí, tak poslanci za SDKÚ - Demokratickú stranu budú iniciovať podanie na Ústavný súd. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.10.2013 16:48 - 16:49 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Som rád, že pán poslanec Viskupič spomenul aj iné prípady, pretože takisto tie dokresľujú skutočnosť, že na jednej strane táto vláda hovorí, že má napnutý rozpočet, a na druhej strane sú stále ďalšie a ďalšie prípady plytvania a zbytočného prerozdeľovania cez centralizované funkcie na úrovni štátu. On spomínal okrem tohto nezmyselného dotačného zákona aj Audiovizuálny fond. Ja chcem pripomenúť takisto návrh zákona o odbytovom fonde, to je to, na čo sme skoro už zabudli. A to bol tiež presne takýto istý návrh zákona, o tom, že všetci, čo vyrábajú na Slovensku v odbore potravinárstva, budú platiť do fondu, a pán minister spolu s ďalšími sedemnástimi úradníkmi bude o tom rozhodovať. Našťastie pod tlakom verejnej mienky aj po tom, čo sme urobili krik, tak občania to pochopili, tá verejná mienka sa obrátila na našu stranu a minister pôdohospodárstva v tomto prípade bol nútený tento nezmysel stiahnuť. Ja verím, že po tom, čo tu odznelo dnes v pléne na adresu tohto nezmyselného lobistického zákona, sa dočkáme aj stiahnutia návrhu zákona o údajnej podpore cestovného ruchu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.10.2013 16:14 - 16:16 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Ďakujem aj pánovi poslancovi Hraškovi za obsahovo takmer identický príspevok, ako mali ostatní predrečníci. A je evidentné, že táto problematika rezonuje a že je na ňu rovnaký názor okrem, bohužiaľ, predkladateľa.
Chcem upozorniť ešte na časové súvislosti, ktoré boli veľmi zaujímavé v súvislosti s predložením tohto zákona. Keď som minulý týždeň na tlačovej konferencii upozornil na nezmysel a na pomoc finančným skupinám v objeme minimálne 2 milióny eur ročne, ešte v ten deň som sa dozvedel ústami hovorcu ministerstva dopravy, že rokovania o budúcoročnom štátnom rozpočte ukázali, že štát nie je schopný tento rok nájsť peniaze na tento model, preto tieto dotácie budeme presadzovať v budúcnosti. Je to zaujímavé. Vyzerala vec vybavená, ale parlament to mal ďalej na stránke, pán predseda na moju výzvu nereagoval, nestiahol tento návrh zákona. A dnes preto preberáme tento zákon opäť. Bohužiaľ, mohli sme sa tomu v lepšom prípade veľmi ľahko vyhnúť, keby pán minister dopravy si zachoval tvár a dodržal svoje slovo.
Ale to, čo je zaujímavejšie, je časová súvislosť so včerajším rokovaním pána štátneho tajomníka Palka, ktorý hovorí o prostriedkoch zo strany štátu na úrovni 30 % oproti súčasnému stavu pre organizácie cestovného ruchu. No ale keď si spočítame tých 70 % s tými dvoma miliónmi, ono to presne sedí. Čiže tá tvrdošijnosť pána ministra dopravy na tom, že chce presadiť dotácie, ktoré sú jednoznačne účelové, svojim kamarátom, trvá, aj keď zrejme pán minister je dôsledný. Pán minister financií mu to nechce dovoliť, tak on hľadá každým dňom spôsob, ako dostať tieto peniaze daňových poplatníkov pre svojich kamarátov. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 16.10.2013 15:26 - 15:28 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem veľmi pekne, pán predseda, ďakujem aj všetkým kolegom za faktické, za podporu pánovi poslancovi Simonovi, pani poslankyne Mezenskej.
No a k pánovi poslancovi Martvoňovi. Pán poslanec, vy ste asi nečítali dôvodovú správu k tomuto zákonu. Tam sa hovorí, že štát stratí dva milióny eur. Priame dopady na štátny rozpočet mínus 2,1 milióna na budúci rok, to bude ešte narastať. Takže keď chcete argumentovať plusmi, mínusmi, váš pán minister vám predložil toto v dôvodovej správe, prínos na zamestnanosť nula, prínos na štátny rozpočet mínus dva milióny eur. Ale vieme, kto tým získa. Budú to finančné skupiny. A všetci stratia, najmä tie organizácie, ktoré sú funkčné a ktorým vaša vláda chce brať príspevok, o ktorých hovoril aj pán minister. Je to 38 organizácií v cestovnom ruchu. Tým sa ide brať na tretinu. A dva milióny eur minimálne sa bude rozdeľovať vašim priateľom.
Keď hovoríte, že sú jasne určené pravidlá, tak si prečítajte zákon. Je tam jasne napísané, že o tomto bude rozhodovať pán minister do 31. mája. Vy chcete dať kompetenciu rozhodovať o tomto nehoráznom plytvaní, o tomto škandalóznom návrhu do rúk pána ministra, do rúk jedného človeka. Vy mu tak dôverujete? A vy ešte máte tú trúfalosť hovoriť, že toto pomôže ľuďom? To pomôže naozaj ľudom, keď všetci sa budú skladať a vy budete rozhadzovať? To je len ďalší v rade zo zákonov, ktoré sú dôkazom toho, že neviete spravovať túto krajinu, pán poslanec. Jedine, čo robíte, je centralizácia moci vo vašich rukách, či je to ESO, či je to SPP, či je to podpora cestovného ruchu. Cestovný ruch si zaslúži podporu, ale nie takýmto spôsobom. Takýmto spôsobom podporujete finančné skupiny a škodíte poctivým ľuďom. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie v rozprave 16.10.2013 15:12 - 15:22 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne. Pán podpredseda, ctené kolegyne, vážení kolegovia, pán minister, milí hostia, dovoľte mi povedať za klub SDKÚ – Demokratickej strany naše stanovisko k tomuto zákonu, ktorým je návrh zákona o podpore cestovného ruchu.
Chcem povedať hneď na úvod, že tento zákon je nepotrebný, je škodlivý, je zlý. A je to len ďalší z lobistických zákonov, ktoré si súčasná vláda dovoľuje trúfalo predložiť do Národnej rady. Môžem smelo pomenovať, že tento zákon je ďalší zo série J&T zákonov, pretože jediný, komu prospieva, je finančná skupina, ktorá na základe tohto návrhu zákona môže profitovať.
Dámy a páni, tento návrh zákona si trúfalo dovoľuje zavádzať novú formu dotácie, ktorú tu ešte nemáme. Štát je na kolenách, občania sú na kolenách, nezamestnanosť nám rastie, ľudia nestíhajú splácať dane, naša sociálna vláda im vymýšľa nové dane aj zo straty, a pritom vymýšľa nové dotácie. Tento návrh zákona hovorí, že budúci rok má vyplatiť súčasná vláda viac ako dva milióny eur podľa toho, ako sa rozhodne pán minister do konca mája. Pán minister síce pripustil v úvodnom slove, citujem ho, že asi to nebude možné realizovať, nuž potom je základná otázka, prečo tu máme tento zákon. Keď som mal minulý týždeň na túto tému tlačovú konferenciu, tak som počul z ministerstva vyjadrenie, že na to nebudú peniaze, že sa plány odďaľujú, že ho sťahujú. Nič sa neudialo. No tak som opätovne vyzval predsedu Národnej rady, aby tento návrh zákona stiahol. Nič sa nedialo. Nuž tak včera, ako si dobre pamätáme, som na začiatku schôdze navrhol stiahnuť tento zákon. Nič sa nedeje. Takže tu máme opäť zaujímavý fakt. Vláda jedno hovorí a druhé koná. Na jednej strane hovorí, že vlastne všetko je v poriadku, na druhej strane nám tu predkladá zákony, z ktorých budú profitovať len finančné skupiny, na ktoré budú doplácať poctiví občania. A aj keď do médií povie, že v tom nebude pokračovať, tak tu jednáme momentálne o tom, že sa budú rozdeľovať dvojmiliónové dotácie ročne. To je niečo nepredstaviteľné. Nepamätám si na takúto trúfalosť a drzosť vládnej garnitúry ako ju predvádza v súčasnosti.
O čo ide v tejto dvojmiliónovej dotácii. Ide o to, že vláda si vymyslela, že bude dávať svojim priateľom peniaze za to, že budú ubytovávať turistov nie všetkých, ale len spoza schengenského priestoru a len tých, ktorí sa ubytujú viac než na päť nocí. Pritom na Slovensku máme najviac návštevníkov z Česka, Poľska, Nemecka a priemerná doba prenocovaní, dámy a páni, je menej ako tri noci. Vieme, kde sa ubytujú ľudia na viac ako päť nocí, vieme, kde chodia najviac turisti mimo Schengenu, Rusi, Ukrajinci, Samozrejme, sú to Vysoké Tatry. Vieme, kto vlastní hotely vo Vysokých Tatrách. Túto odpoveď všetci poznáme. Preto moje tvrdenie, ktoré som povedal na začiatku, je, že tento zákon je len a len lobistický, len a len pre finančné skupiny. Bohužiaľ, naň najviac doplatia občania, ktorí sa skladajú na štátny rozpočet, a najviac budú postihnutí tí, ktorí poctivo podnikajú aj v cestovnom ruchu, živnostníci, malí podnikatelia, v cestovnom ruchu, ktorý je potenciálom pre rozvoj každej krajiny, osobitne Slovenska, ktorý tvorí 2,5 % HDP a v ktorom je zamestnaných zhruba 200 tisíc občanov. Tento sektor si zaslúži našu podporu, ale rozhodne nie takýmto spôsobom.
Preto, samozrejme, je logické, vláda keďže nezastavila tento návrh zákona, tak podávam procedurálny návrh podľa § 73 ods. 3, písm. b), aby sa nepokračovalo v rokovaní o tomto zákone, aj z dôvodov, ktoré som uviedol.
A dovoľte mi uviesť ešte ďalšie dôvody.
Pán minister spomínal v úvodnom slove, že máme 38 organizácií v cestovnom ruchu, väčšinou sú oblastné, štyri sú krajské. A máme tu zaujímavé výsledky aj zaujímavú komunikáciu, pretože v tejto oblasti sa ozaj mnohé deje. Práve včera mal štátny tajomník pán Palko významné stretnutie s podnikateľmi z oblasti cestovného ruchu, kde ich informoval, že na budúci rok nebudú peniaze, že dostanú len 30 % toho, na čo sú odkázaní. Takže na jednej strane tu budeme rozdávať dva milióny eur spriateleným finančným skupinám a na druhej strane tým, ktorí decentralizovali tento systém, systém, ktorý je naozaj funkčný, budeme podrážať nohy. Pritom dovolím si vám uviesť zaujímavé čísla. Máme štyri krajské organizácie cestovného ruchu, v Žiline, v Prešove, v Košiciach a v Bratislave. Za prvý polrok 2013 stúpol počet ubytovaných návštevníkov takto, v Bratislave o 19,1 %, v Žiline o 13,6 %, v Košiciach o 10,2 %. Pritom u zahraničných návštevníkov ten vývoj je ešte pozitívnejší, je to pre Bratislavu 21,6 %, Žilinu 23,4 %, Prešov 14,8 %, Košice 13,5 %, vysoko nadpriemerné čísla oproti krajom, kde to ozaj nefunguje. Vidieť tu jednoznačne, že v krajoch, kde sú krajské organizácie cestovného ruchu, tak majú aj výsledky. Dokonca tieto výsledky napríklad v Bratislavskom kraji sú omnoho lepšie než v okolitých krajinách. Je to teda celkovo rast prenocovaní v Bratislave viac než 20-percentný rast, v Budapešti ale len 11-percentný, vo Viedni 3,5-percentný. Čiže evidentne systém, ktorý funguje, je užitočný. A vidno to aj z výsledkov. Takže osobne nevidím žiadny dôvod, aby sa menil, aby sa podrážali nohy tým organizáciám, ktoré naozaj fungujú, a zavádzala sa jedným dychom nová dotácia len určitým finančným skupinám, o ktorej bude rozhodovať pán minister, mimochodom, tak ako je to napísané v tomto návrhu zákona. Do 31. mája všetci môžu požiadať o to a pán minister rozdelí svoje dva milióny, ktoré budú narastať, po troch rokoch to bude až 2,8 mil. eur, a rozhodne, komu dá a komu nedá. No to je úžasné, úžasná transparentnosť, presne to, čo ako sa nemá robiť. Presne takýmto spôsobom by sa zákony nemali písať. Presne by sa malo robiť opačne, aby dane zostávali v regiónoch, aby boli podporovaní živnostníci, malí podnikatelia, aby boli podporované aj ubytovacie kapacity, aby mestá a obce participovali na systéme, ktorý je funkčný. Ale tento systém sa ide rušiť a ide sa zavádzať dotácia zvrchu, o ktorej bude rozhodovať de facto jeden človek.
Mimochodom, k formálnej stránke zákona sa dajú povedať tiež mnohé pripomienky.
Dokonca táto dotácia má byť určená aj tomu, kto zabezpečí ubytovanie, čo je nový terminus technicus v terminológii cestovného ruchu, pretože zabezpečiť ubytovanie môže aj maklér, môže aj internetová stránka, môže sprostredkovateľ.
Ďalšou novinkou je skutočnosť, že takúto dotáciu de facto môže dostať aj zahraničný subjekt, čo zákon výslovne pripúšťa, čo považujem tiež za škandalózne, že peniaze našich daňových poplatníkov budeme rozdeľovať takýmto netransparentným spôsobom do cudziny.
Dámy a páni, aj z týchto dôvodov, ktoré považujem za ozaj veľmi vážne, ešte raz zdôrazňujem procedurálny návrh, že nechcem, aby sa pokračovalo v tomto zákone.
Očakávam, že sa na túto tému vyjadrí pán minister, ktorý sám svojím spôsobom v úvodnom slove tento návrh spochybnil, pretože vieme, že pán minister, ktorý tu práve je, hovorí, že rozpočet je napätý. A v tom má určite pravdu. A na tému rozpočtu určite si ešte zažijeme mnohé debaty. Ale na druhej strane, zdá sa, že keď pre niekoho je, tak tu zavádzame nové formy dotácie a nové formy plytvania. A preto verím, že pri hlasovaní každá poslankyňa, každý poslanec zohľadní tieto fakty a bude sa rozhodovať podľa faktov a argumentov, a nie podľa politického trička. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2013 17:03 - 17:03 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pán predseda, za slovo. Pán predseda, v mene troch poslaneckých klubov SDKÚ - DS, KDH a MOST - HÍD chcem požiadať, aby minister financií predložil do 15 dní do Národnej rady Správu o dopade prehraných arbitrážnych konaní so zdravotnými poisťovňami na verejné financie a o ďalších ohrozeniach z dôvodu prípravy jednej zdravotnej poisťovne.
Odôvodňujem to dnešným rozhodnutím Najvyššieho spolkového súdu Nemecka, ktorým sa nevyhovelo mimoriadnemu opravnému prostriedku, ktorý podala Slovenská republika. Našim občanom sa tak vyšším platením úrokov a právnikov neustále zvyšuje účet za toto nezmyselné ideologické rozhodnutie.
Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s procedurálnym návrhom 15.10.2013 13:07 - 13:08 hod.

Ivan Štefanec
Ďakujem pekne. Pán predseda, navrhujem, aby ste z programu schôdze stiahli bod číslo 12, je to vládny návrh zákona č. 91/2010 Z. z. o podpore cestovného ruchu, tlač 725.
Odôvodňujem to, okrem iného, vyjadrením predkladateľa o nepresadzovaní tohto návrhu. Tento zákon nezmyselne lobisticky zavádza nové miliónové dotácie v prospech finančných skupín na úkor malých podnikateľov v cestovnom ruchu. Ďakujem pekne.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 25.9.2013 16:04 - 16:05 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Pán poslanec Číž, vy sa neúspešne snažíte zvaľovať svoje zlyhanie na opozíciu. Všetci vieme, že kto tu nedodržiava najmä rokovací poriadok. Členovia vlády nie sú prítomní na interpeláciách, predseda vlády sa bojí diskusie, presúvate rokovania mimoriadnych schôdzí na noc, pretože sa bojíte diskutovať, bojíte sa otvorenej výmeny názorov a celé Slovensko videlo, kto nebol triezvy a kto koho napadol. Takže z tohoto sa nevyhovoríte. Ak máte úprimný záujem o nápravu, tak začnite vo vlastných radoch. Ďakujem.
Skryt prepis
 

Vystúpenie s faktickou poznámkou 24.9.2013 18:48 - 18:50 hod.

Ivan Štefanec Zobrazit prepis
Ďakujem pekne, pani podpredsedníčka. Chcem sa najskôr poďakovať pánovi poslancovi Přidalovi za detailné zhodnotenie situácie a vystihnutie podstaty, ktorá je podľa môjho hlbokého presvedčenia v tom, že Úrad pre reguláciu sieťových odvetví nie je nezávislý úrad. Je to len a len predĺžená ruka vlády jednej strany.
Chcem pripomenúť, kolegyne a kolegovia, že v roku 2006, už za prvej Ficovej vlády, sa stratila nezávislosť tohto úradu, pretože SMER vtedy presadil zákon, podľa ktorého môžu byť členovia vedenia ÚRSO odvolaní prakticky na každom zasadnutí vlády, čiže ich životnosť je maximálne jeden týždeň, ak by náhodou neplnili politické príkazy SMER-u. ÚRSO je teda politickou kanceláriou SMER-u, a nie je nezávislým regulátorom.
Pán poslanec Přidal o tom pekne hovoril. Zvlášť ma zarazila tá pripomienka na arbitráže. Chcem ešte raz zopakovať, že U. S. Steel žaluje štát kvôli rozhodnutiu ÚRSO o škodu vo výške 257,4 mil. eur, dámy a páni. Pritom máme všetci v živej pamäti, ako predseda vlády Robert Fico sa pretŕčal popod, popred kamery ako záchranca U. S. Steelu a presviedčal nás všetkých, aký výhodný deal urobil s týmto kľúčovým investorom. Dnes vidíme, že tento U. S. Steel nás žaluje. Čo to bol teda za výhodný deal?
Ďalej za veľmi dôležité považujem nastavenie distribučných poplatkov, ktoré spôsobujú, že máme jednu z najvyšších cien elektrickej energie pre zamestnávateľov, čo takisto prispieva k rastúcej nezamestnanosti na Slovensku. Veľakrát to zamestnávatelia na stretnutiach s nami spomínali a, bohužiaľ, aj toto je výsledok zlyhania ÚRSO. Budeme o tom hovoriť. Ďakujem.
Skryt prepis